- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Microsoft Rewards
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
steveetm
őstag
A forward az nem eleg, kell maskurade is, ami szinten nem bonyolult, egyetlen szabaly kell az iptables nat tablajanak postrouting chain-jebe:
root@cucumalac:~# iptables -L -v -t nat
Chain PREROUTING (policy ACCEPT 645K packets, 42M bytes)
pkts bytes target prot opt in out source destination
Chain POSTROUTING (policy ACCEPT 897K packets, 56M bytes)
89095 5428K MASQUERADE all -- any ppp0 192.168.0.0/16 anywhere
Chain OUTPUT (policy ACCEPT 889K packets, 55M bytes)
De ezeket egyebkent remekul megcsinalja magatol az ipmasq csomag (bar bonyolultabb dolgokat mar jobb kezzel csinalni).
[Szerkesztve]nemtom mér gondoltam hogy egy default...mind1, bridging akkorse kell

Üdv.: steveetm -
steveetm
őstag
Egy ''alapproblémával'' fordulnék hozzátok. Van egy kis Linux gép (Epia 8000), benne 2 hálókártya. Az eth0 dhcp-n kapja a címet az internetszolgáltatótól (192.168.100.x), az eth1 fix, belső ip (192.168.57.200). Az internetet szeretném megosztani eközött a gép, és egy másik, jelenleg wines. de hamarosan Linuxos gép között. Oké, tudom, rtfm://lartc, de az akkora kásahegy, ráadásul angolul, hogy nem boldogulok vele. Fix ip-k közötti összekapcsolás az megy, csak ez a továbbosztás mindenféle korlátozás nélkül, ezzel van problémám, pontosabban 0 tapasztalatom. Bridge-re tippelnék, de olyat még nem láttam működés közben.
A megosztógépen frissen telepített Sarge van, a másikon hamarosan Ubuntu lesz, de IMHO ez nem számít annyira. A cél, hogy a kisgép éjjel-nappal mehessen, és tudjon töltögetni, miközben a másik gép ha megy, ő is kapjon a netből. A további célokat majd ha ez meg lesz oldva...Nemkell ehhez semmi, főleg nem bridging.
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
a másik gépnek gw-nek megadod ezt, dns-nek meg amit kap a másik gép a szolgáltatódtól dns szever címet.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
nemjó. a csomagokat tartalmazo könyvtárakat füzd össze, azon van a lényeg.
steveetm
őstag
Hi!
Letoltottem a legujabb debian 7 cd-jet.
Az lenne a kerdesem, hogy ha kiirom dvd-re mint adat dvd (bemountolom mind a 7 cd-t es tartalmat csak ''athuzom'' pl.: neroval) es bootolhatova teszem, az uolyan lesz mint dvd-s debian? nem talaltam meg sehol a dvd valtozatat, es most mar nem akarom ujra letolteni.Megrendelni meg nem akarom dvd-n mert sokkal olcsobb ha magam csinalom
elég ha a boot részét sikerül átvinni dvdre, aztán csak ''összemergeled'' a könyvtárak tartalmát és kész.
-
steveetm
őstag
hát egyenlőre nagyon sok midnent nem fordít le(pl amik olyanoktól függnek hogy kernel-headers ami egy virtuális csomag, és neked kéne választani vmit...illetve ezen mostmár túllép, csak fordításnál sír) meg néha aztmondja hogy fennvan egy csomag ami nincs, apt-build world még totál nemjó.
de pl mc-t már újra tudtam vele forgattatni
steveetm
őstag
találtam vmi érdekeset, amiért érdemes felhozni a topicot:
szóval a neve apt-build, a forrásból való telepítést könnyíti meg. Igaz volt már apt-get source is, de az apt-build foglalkozik a függőségekkel is, azokat is fordítja. Elég jónak igérkezik, bár vannak még benne bugok, kipróbálni mindenképp érdemes szvsz.
steveetm
őstag
magyar fontokhoz:
apt-get install xfonts-biznet-*, vagy xfonts*transcoded, bár ez nagyobb és minden szar kódolás benne van.
msttcorefonts, pedig leszed truetype fontokat, de ha gtk 1 es cumókban is használni akarod, akkor kell xfs, vagy xfstt vagy xfs-xtt, amelyik teccik
(ja mstcorefonts contrib ben van)
steveetm
őstag
Debiannal kapcsoltaban fontos megjegyezni, hogy alapból olyanra van csinálva hogymindenen fut(i386 on is!!), tehát első dolog, egy új kernel fordítása, chipset support be, majd vinyó dma be, és fel fog gyorsulni.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
tudna segíteni valaki?
a gond az, hogy programozgatnom kéne pascalban, de eddig nem nagyon jön össze...
ilyen IDE-s környezetben szeretnék dolgozni és használgatni a régi, jólbevált unitokat is.
eddig a rhide-dal és az xwpe-vel próbálkoztam nem túl sok sikerrel.
a freepascal csomagok fent vannak egyébként.
a kérdés: mit/hogy állítsak be ezekben programozói környezetekben, hogy úgy menjen(vagy legalábbis hasonlóan egyszerűen) minden mint a dos-os turbopascal IDE-vel?hát ha mindenképp tp-t szeretnél, tedd fel a dosemut, az tudja futtatni, és gó

steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
nincs /dev/dsp
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
# xmms
** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): No such file or directory
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
uNtiTLeD:~# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
snd-via82xx 11584 0 (unused)
snd-pcm 59488 0 [snd-via82xx]
snd-timer 15040 0 [snd-pcm]
snd-mpu401-uart 3104 0 [snd-via82xx]
snd-rawmidi 12992 0 [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 3860 0 [snd-rawmidi]
snd-page-alloc 5828 0 [snd-via82xx snd-pcm]
loop 8720 3 (autoclean)
nvidia 1629440 8 (autoclean)
ppp_deflate 2944 0 (autoclean)
zlib_deflate 17536 0 (autoclean) [ppp_deflate]
zlib_inflate 18432 0 (autoclean) [ppp_deflate]
bsd_comp 3968 0 (autoclean)
ppp_async 6880 1 (autoclean)
ppp_generic 18412 3 (autoclean) [ppp_deflate bsd_comp ppp_async]
slhc 4448 0 (autoclean) [ppp_generic]
ne2k-pci 5024 1
snd-ac97-codec 34752 0 [snd-via82xx]
snd 30432 0 [snd-via82xx snd-pcm snd-timer snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device snd-ac97-codec]
uNtiTLeD:~#
valaki monjdja meg ....
snd-pcm-oss 38308 0
snd-mixer-oss 13336 0 [snd-pcm-oss]
nekem ilyen is _kell_ külnben ua van mint neked...
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
töröld le a ne2k-pci.o filet, aztán reboot, ha utána is lesz ien modul akkor az agép tud vmi amit mi nem

steveetm
őstag
nem volt keksz, csak napolyi ....
[1.] tuti hely megvan ...
[2.] az ne2k-pci nem akar sehogyse kijonni ... hiaba lovoldozgetettem mar jo nehany processzt ki a kill -9 -el ....
PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? S 0:04 init
2 ? SW 0:00 [keventd]
3 ? SW 0:03 [kapmd]
4 ? SWN 0:00 [ksoftirqd_CPU0]
5 ? SW 0:00 [kswapd]
6 ? SW 0:00 [bdflush]
7 ? SW 0:00 [kupdated]
8 ? SW 0:00 [jfsIO]
9 ? SW 0:00 [jfsCommit]
10 ? SW 0:00 [jfsSync]
11 ? SW 0:00 [khubd]
29 ? S 0:00 /sbin/devfsd /dev
197 ? S 0:00 /sbin/syslogd
200 ? S 0:00 /sbin/klogd
214 ? S 0:00 /sbin/rpc.statd
233 ? S 0:00 /usr/sbin/apmd -P /etc/apm/apmd_proxy
280 ? S 0:00 /usr/sbin/gpm -m /dev/psaux -t imps2
286 ? S 0:00 /usr/sbin/inetd
392 ? S 0:00 /usr/sbin/cron
717 vc/1 S 0:00 -bash
718 vc/2 S 0:00 -bash
719 vc/3 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty3
720 vc/4 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty4
721 vc/5 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty5
722 vc/6 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty6
1338 vc/1 R 0:00 ps x
mar csak ez a par szerencsetlen tutloje van a hosszu kill -ek ejszakajanak ....
ezek kozul ki az a bator, aki meg mindig fogni meri az ne2k-pci -t...?lsmod al nézd meg, valszeg egy másik modul használja...
steveetm
őstag
Na szóval kernelt fogunk fordítani
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam
'' -módszerrel.
1. Másold le a /lib/modules/''kernel'' -t egy tuti helyre.
2. Szedj ki menden modult a memóriából a ''modprobe -r modul'' -al(lehetőleg ne fussanak más progik: pl. X)
3. Töröld a /lib/modules/''kernel'' -t
4. cd /usr/src/ (ha nincs ott olyan szimlink hogy linux, csinálj egyet: ln -s ./''kernel'' ./linux)
5. cd ./linux
6. a .config -ot mentsd ki valahova
7. make clean (tisztítás)
8. make mrproper (agresszív tisztítás(.config is törlődik), rendberakás)
9. .config visszamásolása
10. make menuconfig (most bent vagy a menuconfig -ban, kilépsz, kérdésre hogy save? ''yes''-et nyomsz)
11. make dep
12. make bzImage
13. make modules
14. make modules_install
14.b új bzImage helyére berak. Majd újraindítás.
15.a most jöhet a hang(ezt csak az alsa-driver -ben +a többit nem is kell újra)''make clean'', majd ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes
15.b make, majd make install (ez is csak driver)
16. Nvidia driver: régi leszed : uninstall-nvidia?, vagy Nvidia-uninstall? (mendegy használd a ''tab'' -ot)
17. vmware-config.pl
Ha így sem lesz jó, GRRRR
egy apró kiegészítés 14 hez.
eddig ha make-kpkg val forgattál, akkor vmlinuz linkek jöttek létre, és lilo azok közül válogatott.
Szal ha most bemásolod a bzimaget, az nem elég, kell egy szimlink / be, majd /etc/lilo.conf ba egy új bejegyzést az új linkkel.
steveetm
őstag
hát én már nem tudnák visszatérni woodyra úgy hogy mindennapos használtra kéne...nekem ilyen frissítési mániám van, szal néha még sid sem elég, olyankor nyúlok az experimental hoz

jó a sid egyébként, pár dolog jóval kényelmesebb benne, én ajánlani tudom.
steveetm
őstag
Nem a kernellel volt szívás.Hanem inkább a különböző hardverek ''megszólaltatásával''.A kernelforgatás az kismiska....Ahhoz képest, hogy utána ott kell még félórát szenvedni, hogy normálisan menjen az adott eszköz.(legjobban az egérrel volt bajom...)
Winxpvel azért kevesebb a szívás, sőt
Jahm meg ami a leggázabb linuxban, hogy nem egységes.(na erről a párom tudna kiselőadást tartani.)
Tudom milyen a debian, régen is volt már, csak az a gáz, hogy egy nap szívás után megy aránylag elfogadhatóan.(Hálókártya egy kommersz 8029 pl., és azt írta ki, hogy nem megy, miközvben igen...ááááá)
A purge pedig a fggőségeket csak részben viszi le...Ilyen ügyben inkább dpkg-vel szoktam leszedni, ha nem ment le eggyüt, akkor egynként.
Hol találok egyébként gnomeletöltőhelyet , ahonnét apt-gettel le tudnám szedni?Még nem sikerült az új hozzászólasokat végiolvasni, szal lehet hogy már volt de én ajánlom a garnomeot.
http://www.gnome.org/~jdub/garnome/download egy komplett rendszert kapsz fordítás után, igaz nekem a fordítás 1+ nap szokott lenni
8029 es realtek: olyanom volt, nem tom mit tudott az benneteket szivatni
(nehogy félreértsd)
purge, inkább a a configfileokat is kitakarítja mintsem függésgek, arra van direkt az apt-get.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
fordíts egy ilyen alsat:
./configure --with-cards=via82xx --with-sequencer=yes
make install
steveetm
őstag
na ja csak lusta vagyok próbálkozni...tom hogy meg lehet adni kernel boot paramétert, azt nem tom hogy pontosan mi kell neki(mer annyi hogy ports=6667,6666 nem hinném hogy elég...de ha nincs 5let vmikor megnézem az ip_conntrack_irc ports=6666,6667 el hogy mit csinál).
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
jah modules-init-tools kell 2.6 hoz, azé mondtam hogy modconf nem jó 2.6 hoz. vgy nem ezt mondtam? mind1 ezt akartam, de tökmind1 sztem uaról beszélünk mindketten, szal hagyjuk

steveetm
őstag
hajaj, azzal mennie kéne...gondolkodom a dolgon, nekem is csinálta a kilépést, de 1.4 el tuti ment már nekem.
Viszont én is kérdezek vmit.
Ugye mikor betöltök egy modult(ip_conntrack_irc a szóban forgó modul), lehet neki paraméteradni:
insmod ip_conntrack_irc ports=6667,6666
namármost ez működik szépen, jól, de én most kernelbe forgattam a szóban forgó modult.
Na ilyenkor hogy adom át neki ezt a paramétert?(figylejen mindkét porton...)
steveetm
őstag
Na jó Gentoo -nál nincs modconf,
de szerintem nem elég betölteni egy modult.
Hogy konkrétumot is mondjak: a 2.6 -os kernelben a soros port driverek át lettek rendezve(nevezve).
Namármost a modules.conf -omban más néven van és ezért az újat nem aliasolja, amitől nem töltődik be automatice, csak ha kézzel betöltöm. Na ezért.
na jó de 2.6 os kernelhez nem is jó modconf, meg annak a modulekezelése is tök más(.ko) ne keverjük még őt is bele

steveetm
őstag
ööö...izé. A plugin könyvtárban két mappa van: desktop és i386. Előbbiben egy .png és egy .desktop fájl van, utóbbiban 3 mapppa: ns4 ns610 ns610-gcc32. Bármelyik mappában lévő .so-t próbálom linkelni, nem működik (elsőnél simán nem, a másik kettőnél meg ki is lép a mozilla, ha javát lát).
ha kilép a mozilla ha javat lát, akkor szerezz be újabb mozillát, mer ott van a bug(szal akkor jót linkeltél
)
nekem is csinálta 1.0.0 ás mozillával...
steveetm
őstag
na igen erre az esetre mondtam az apt-get install modutils.
rii, írkáld be kézzel a /etc/modulesbe az alsa-s meg vmware-s modulokat, ha utána is letünnek újraindulás után akkor végképp passzolok...
steveetm
őstag
igen, de ha betöltesz egy modult a modconffal, az beíraj magát a /etc/modulesben, és ha ott bennvan újraindulásnál azok betöltődnek, ha van alias ha nincs.
steveetm
őstag
modules ugye fennvan? apt-get install modutils. Ilyet én még nem láttom, gőzöm sincs mitől szállnak el ezek ha ez fennvan...
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
# xmms
** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): No such file or directory
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
+ egy window-ba ezt irja ...>
please check that
1. you have the correrct output plugin selected
2. No other programs is blocking the soundcard
3. Your soundcard is configured properlyvan xmms-alsa
tedd fel és váalszd alsa-outputot.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
Biztos én vagyok hülye, de a fentebb megadott linkről egy szép .bin fájlt tudok lehúzni. Idáig OK, de ezzel mit csináljak?
Te valami mappákról beszélsz 
AZ Ati driverrel kapcsolatban nem tud senki semmit? Most áljjak neki 4.3.0-s X-et fordítani?
(mondjuk UHU-n egyszer már megcsináltam
)Elinidtod(chmod +x file.bin), felrakja magát ahova mondod, majd onna az amit a könytárakról beszéltem.
steveetm
őstag
jaja..... az elobb maosltam egy 800 megas file-t, ... 1perc 30 mp alatt ott is volt ...

15-20 Mbyte/sec-el nyomta ..... a 400-500kbzte helyett ...
# hdparm -t -T /dev/hda
/dev/hda:
Timing buffer-cache reads: 128 MB in 0.96 seconds =133.33 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 2.18 seconds = 29.36 MB/sec
# hdparm -t -T /dev/hdb
/dev/hdb:
Timing buffer-cache reads: 128 MB in 0.97 seconds =131.96 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 1.93 seconds = 33.16 MB/sec
# _
milyen vasad van, ami 470-et tud, meg 55.3-at ...?
vagy ott mar be van love a hdparm...?/dev/hda:
Timing buffer-cache reads: 1108 MB in 2.00 seconds = 554.00 MB/sec
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.00 seconds = 44.67 MB/sec
steveetm
őstag
Csácsá! Valamilyen szinten ide kapcsolódik:
LINUX van egy havercsótány gépén és valami problémája van (hogy pontosan mi, nemtom).
Lényeg az, hogy meg akar szbadulni a Linux -tól (?) és kéne neki hozzá a Partition Magic 8.02 progi mer a Linux ExT3 -at úgy tudom csak az kezeli! Na ebben segítsetek lécci !!!
Akinek van ilyen progi az lécci írjon be ide!!! Köszke előreis!!
nemkell, fdisk is naccerüen tud törölni non-dos particiókat.
steveetm
őstag
HAli!
SZerencsésen felpakoltunk minap egy debiant.Hogy emnnyi szívás volt vel.....
Nforce2es lap, nforce-s ide, megspékelve egy kis geforce kártyával....
Persze ext2 átalakítás ->resiserfs, egér beállítgatás (optikai ps2-s görgős)+ kde felpakolása.Jahm kde...Debian szerveren cska ősrégi volt(párom figyelmetlensége + rátett még egy lapáttal, mert azt ahogy volt (v2.2) fel is rakta izibe), mire nagy nehezen rá bírtuk venni a gépet, hogy akkor a kde szerveréről szépen szedje le a kde új változatát, a régit írja felül.Na most megy , de az egész kde 3.mittudoménmennyi tök lassú, meg eleget szívtam vele, szal hogy tudnám gyorsan, szépen , MARADÉKTALANUL letakarítani a francba, és inkább gnomeot felrakni?
Kezdek elpártolni a debiantól, nem igazán jó, hogy minden hardverrel és szoftverrel egy óra szívás van, mire végre olyan, mint amilyennek szeretném.....apt-get --purge remove kde*
egyébként meg nem hinném hogy mással kevesebbet szívnál, talán ott már előre _minden_ be van forgatva kernelbe, szal van egy minden géepn menő, nagyon lassú kerneled...húdejó.
steveetm
őstag
rii, miért szeretnél annyira devfs-t? semmi köze a modulokhoz.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
ahha, framebuffer...
2 lehetőséget látok:
1. átváltasz fbdev re, és hátha menni fognak a dolgok.
2. forgacc egy kernelt fb nélkül, és megnézed úgy mitcsinál az X
ja eszembejutott még1
3. ha most vesafb van, forgacc egyet hogy radeon fb legyen.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
lásd mplayer doksi:
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/hu/video.html#xvez csak az XFree86 kiterjesztését tölti be. Egy rendes installban ez az alap, és nem azt jelenti, hogy a _kártyád_ XVideo támogatása töltődött be!
szóval lehet xnek xv kiterjesztése driver support nélkül
mintahogy az én savagemnak is van, csak ha xvvel inditom zöld trutyit látok a kép helyett...persze ezt hardwareből csinálja és jó gyorsan
steveetm
őstag
jé ezt nemtudtam, thx

Xv: /usr/include/X11/extensions ban ottvan az xv.h, szal ez xv kiterjesztés, szal a vidkártya driver nem tuggya használni...viszont egy radeonnal mennie kéne a dolognak
steveetm
őstag
ja bocs, JRE(Java Runtime Environment) az része a J2SE nek is, mind lényeg hogy neked nem kell SDK.
a link:
http://java.sun.com/webapps/download/Redirect/88533797/
5847479377282807053505607246086069333228071972022813
600060192859339008063305596058473206-3866/
j2re-1_4_2_01-linux-i586.bin
4 részbe nyomom mer szétlökte volna fórumot...illeszd őket egymás mellé
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
Igen kernel forgatás, amik kellnek:
SCSI support :
SCSI support M
SCSI disk support M
SCSI generic support M
USB support
Support for USB */M
Preliminary USB device filesystem *
EHCI HCD (USB 2.0) support */M (ha van ilyen ha nincs nemérdekes)
UHCI (Intel PIIX4 VIA ...) support */M
USB Mass Storage support */M
Ha megvan, akkor reboot, mikor pedugod pendrvie szól hogy rádugtak vmit és felcsatolja egy scsi eszközként, ezután mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
lehet nem sda1, kiirja hogy mi.
steveetm
őstag
OK, így már megy...fel is raktam. Viszont a video fülnél csak az x11-el tudom használni, a másik kettő elszáll ''Erro opening/initalizing the selected video_out (-vo) device'' hibával. Viszont az x11-et használva, meg nem tudok full screen-re váltani
(kimegy teljes képernyőre, de maga a videó az eredeti méretben marad).
Másik: hogy kell javát csinálni mozilla alá? Milyen csomagokat rakjak fel?igen, mert x11 csak szoftveresen tud húzni képet, szal gmplayer -vo x11 -zoom, igy inditsad el, és lehet fullscreenbe tenni.
Mozilla javahoz, meg el kell menni http://www.sun.com, onnan 1.4.legújabb java RE-t leszedni(nehogy sdk-t).
Abban lesz egy plugins, mozilla könyvtár abin másik 2 vagy 3 könyvtár amiben 1 vagy 2 file.
Na most nem tom meik filet, de symlinkeni kell a /usr/lib/mozilla/pluginsbe, majd mozilla restart.
FONTOS hogy NE másold hanem linkeld, különben nem fog működni!!
steveetm
őstag
Ja igen, még egy érdekesség, ha nem teccenek az 1386ra optimalizált progik:
apt-get source csomagnév
ugye nem kell magyarázni mit csinál?
steveetm
őstag
Na szóval ha forgacc vmit, és aztmonja hogy pl kell neki X, vagy pango, vagy akármi, akkor nem annak a fentlétét kéri, hanem a dev fileainak a fentlétét.
szóval ha X kell neki akkor apt-get install xlibs-dev, ha pango akkor apt-get install libpango1.0-dev, stb
steveetm
őstag
1. Gyari kerneled van?
2. lsmod szerint be van toltve az emu10k1 es bandaja!
3. Ha nem: letezik az /lib/modules/2.4.*/kernel/drivers/sound/emu10k1/emu10k.o ?modconf ban nézte, szal nincs.
ha be is van töltve, az nem szól,
nem hinném hogy ő szerette volna azt a 2.2.20 as kernelt![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
steveetm
őstag
modconf-ban nincs. Ott néztem meg először.
Szóval maradjunk a 2. pontnál már csak azért is, mert nekem nem szimpatikus a 2.2.20-as kernel (ugyebár ez van most). Már csak annyi kéne, hogy valaki elmondja, hogy kell ezt a konfigurálást csinálni (jól értem, hogy ez =|= kernelforgatással?). Az is elég, ha elémvágtok egy leírást (angolul jöhet).Na www.kernel.org, 2.4.22 es kernel és a 2.4.23-pre3 as patchet szedd le(ezt kinn nem találod meg)
mondjuk a patch annyira nem fontos.
na lehúzod, kibontod, majd make menuconfig
ahhoz hogy bebootoljon rendesen a kernel fontos hogy azokat az eszközöket amiet használni fog betöltéshez kernelbe tedd, modulbe nemjó. Ilyen a ATA support(uye ide felületen van a vinyó), a filerendszer amiről bebootol(ext2 vagy ext3), a proci típusát is válaszd ki elől.
Mindenhez van jó leírás a helpben, ha nemvéből nem adódik hogy mit cisnál érdemes azt elolvasni, legalább eccer.
Ha bekönfigoltad, mentsd el .config néven, majd lépj ki.
És jön egy debian előny: make-kpkg kernel-image. Ez létrehoz egy debian csomagot egy könyvtárral feljebb, azt pedig dpkg -i létrejöttcsomag.deb el felrakod, ez bemásol mindent a megfeleő helyre, lilot bekonfigolja ha van, hogy választani tudj a fennlévő kernelek közül.
steveetm
őstag
aha, akkor nemjó a hang.
liveod van ugye?
3 lehetőség:
1: modconf beírod, megkeresed hogy van e live/emu10k1/sound, akármi, és betöltöd, ha nem
2: kernelt letöltesz és konfigolsz egyet, abba tuti raksz live supportot
3: www.alsa-project.org, 0.96 os driver és utils leszed, majd forgatsz egy alsat.
(./configure --with-cards=emu10k1 --with-sqeuencer=yes && make install)
De ez nem biztos hogy beválik, mert ha kernelbe van vmilyen hangmodul forgatva az bezavarhat.
!!de soundcore support ot mindig be kell forgatnod akár alsaval csinálod akár nem!!
steveetm
őstag
halkitsd le a hangfalad, annyira hogy még épp hogy halld, majd írd be ezt cat /dev/hda > /dev/dsp
ha hallasz erős recsegést, akkor megy a hang, ha nem, akkor nincs kernelben sound support.
steveetm
őstag
az nem baj, mert ezek nem igazi fileok, hanem eszközök. Vmit az alsa kavarhatott be, mert az pakolja magát a /dev/soundba.
Xmms megy?
steveetm
őstag
na nézd meg hogy van e olyanod hogy /dev/mixer
elvileg van, mer mondtad hogy kernelbe van emu10k1 fordítva.
hozz létre egy sound könyvtárat /dev ben majd ln /dev/mixer /dev/sound/mixer
Ezt csinátlad elöbb is?
steveetm
őstag
ez a rendszer devfs nél kéne hogy így legyen(vagy alsanál is így van ha jól emléxem), a kernel/modulban lévő emu /dev/mixer /dev/dsp -t hoz létre.
megoldás lehet:
1. szedd le az alsa csomagokat amiket feltettél.
2. csinálj ilyen könyvtárat a devben, és a /dev/mixert szimlinkeld be oda.
steveetm
őstag
jah, miután beraktad magad, a gnomeot újra kell inditani.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
nem kell alsa, kernelben van live support(ettől mgé ha akarod lehet alsaval, de akkor a kernelbe nem szabad beforgatni emu10k1 supportot mert összeakadnak)
addgroup userneved audio
ekkor lesz jogod a mixer re
steveetm
őstag
Hehe
Jó hírem van: ezt most debian alól írom. De van egy mégjobb hírem: ezt most gnome alól írom 
Elmondom mi történt: mint lentebb írtam, gondoltam kipróbálom a Red Hat-ot. Le is töltöttem, ki is írtam, a telepítés közben nagyon lenyűgözött (igazából nem tudom miért, de ott nagyon tetszett). A gondok ott kezdődtek, hogy nem volt hajlandó lilo bootloadert megcsinálni. Illetve megcsinálta, de gyakorlatilag nem működött, bejött magától a van. Na mindegy, 2. próbálkozásra grub-ot nyomtam neki, az ment rendesen. Elindul a RH gond nélkül. Állítgatok ezt, állítgatok azt, és oda értem, hogy fel kéne rakni az mc-t. Nagy nehezen megtaláltam a csomagkezelőt, mondom neki, hogy keresés mc...mondom keresés...héé, hol van itt a keresés??
Remélem csak én voltam vak, de én sehogy sem találtam
Na jó mondom, akkor rakjuk fel az mc-t forrásból. De ahhoz meg le kell tölteni a netről, de ha már a neten kóvájgok, akkor hallgassunk egy kis zenét. Másik partíció bemount-ol, xmms elindít, zene kiválaszt, erre feldob egy hibaüzenetet. Érdeklődve fordulok oda, hogy vajon mi lehet az. Aztán elszemezgettünk a hibaüzenettel egy darabig. Ugyanis arról szólt, hogy a RH-os xmms verzió mp3-at nem támogat, mert hogy azt lehet illegális célokra használni. Mikor visszatért belém az élet, gyorsan felkapartam a földről az államat, beraktam a debian CD-t a CD-ROM-ba és újraindítottam a gépet, debian telepítés céljából
Telepítés simán összejött, utána az apt-get beállít, gnome felrak, gnome elindítad, mozilla elindít, és feljön a PH!-ra megírni ezt a hsz-t
Egyelőre ennyi...bár kérdésem bíztos lesz még 
ezt hirtelen nem is olvastam el, de így utólag is

steveetm
őstag
/etc/fstabba kell írni kb igy:
/dev/hda1 /mnt/hda1 auto user,auto 0 0
a második auto lehet hogy nemkell
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
OFF
Miért van az, hogy mindig pont akkor kell elmennem aludni, akkor kezdene feléledni a linux-os topic?
ON
Na holnapig a következő feladmányaim vannak számotokra:
Csináljunk Gnome-ot Cathfaern-nek! lásd #334 és #346
Fejletteb böngészp, mint a lynx? lásd #349
Hova írjunk, hogy legyen hossz ö és ü-nk? lásd #354
Ja, és még annyit, hogy az apt-cache search gnome-ra kiírt egy csomó mindent. Szóval azzal nincs gond.akkor apt-get install gnome gdm gnome-session gnome-panel nautilus metacity
Azthittem a gnome magába foglalja a többit, de lehet rosszul emléxem akkor...
steveetm
őstag
ha beírod, hogy apt-cache search gnome, kiir sok csomagot? ha igen, akkor megy a dolog, ha nem, akkor nem jó a sources.list.
steveetm
őstag
az a két sor legyen a /etc/sources.list ben amit, írtam, apt-get update apt-get upgrade ennél ír hibát?
steveetm
őstag
jaja, ez a ''nem adtál nevet a gépnek'' dolog lesz az
Csak kissé hülye vagyok (még) az ilyenekhez
Azt én is sejtettem, hogy semmi köze a promp-hoz a gnome-nak, csak ott vol kiírva a ''none'', így azt írtam ide
(bár inkább ez kéne írnom:
)
Meg is kérdezi, hogy próbálkozzon a keresgéléssel, vagy mindenképp be akarok lépni. Ha az utóbbit választom, akkor meg feljön a splash-screen, de nem indul el a gnome betöltése
Szóval akkor hogyan lehetne a gépet elnevezni?/etc/hostname
steveetm
őstag
Többé kevsébé sikerrel jártam. apt-get megy hiba nélkül...látszólag. Gyakorlatilag a apt-cache-t nem tudom használni, mert egyszerűen nem talál semmit
pl rákeresek a ''gnome''-ra, erre nem ír ki semmit. ha beírom neki, hogy install gnome, akkor meg felrakja a gnome-ot.
Ami viszont fontosabb: nem tudom a gnome-ot elindítani. A promtom így néz ki (xy nevű user esetén):
(none) xy .Vagy valami ilyesmi, a lényeg a none. Ugyanis erre a gnome azt mondja, hogy nem tetszik neki, és nem hajlandó elindulni. KDE-t nem sikerült feltennem. ''-f'' -el sem. Mindig van egy-két része, amire azt mondja, hogy azt nem lehet instalálni
De először azt a ''none''-al kéne csinálni valamit, hogy legalább valami grafikus felületem legyen (őszintén bevallom, ott azért otthonosabban érzem magam)deb http://ftp.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
/etc/apt/sources.list be ezt írd be, majd apt-get update, apt-get upgrade.
lehet hogy jó sarge val, meg sid el is, de ezzel tuti mennie kell.
(testinget irj ha sidet akarsz)
apt-cache search gnome al pedig egy rakás csomagot ki kell hogy listázzon, ha nem akkro ott még vmi nem stimmel.
Jah, lehet apt-get et menüböl is konfigolni, base-config, és http-t vagy ftp-t adsz meg neki. usa,osztrák szerverek nekem nagyon gyorsak, a magyarok közül viszont a kfki gyakran le szokott állni.
steveetm
őstag
Részben nálam is lehetett valami gond, mert nekem az apt-get install sose futott le hiba nélkül
Mindig kiírta ugyanazt a hibát (most meg nem mondom már, hogy mi volt a baja).
Az van olyan is ám, hogy:
- apt-cache search amitakarszkeresni
Nekem ezt is teletűzdelte error-okkal, lásd fentebb
Gyakorlatilag átláthatatlan lett az egész.
tasksel:
Ezzel meg az a baj, hogy túl nagy csoportokat lehet választani
stabilitás erőltetése: ez alatt azt értem, hogy nagyon sok ftp serveren nincs rajta más, csak a woody. Tudom, ez nem közvetlenül a debian hibája, de akkor is...
Az MDK-t igenis lehet frissíteni menet közben!!! Nem kell ehhez sem új kiadás, sem gépleállítás!stabilitás erőltetése: ez alatt azt értem, hogy nagyon sok ftp serveren nincs rajta más, csak a woody.
De ez pont az apt miatt tökmind1. Akár potatoet is feltehetnék, 3 sort átírsz, és upgradeli sidre.
apt-get nél meg valszeg azért írja a sok hibát, mer megadtál neki egy olyan src, ami nincs, vagy megszünt, futtass egy apt-get update et, az kiirja ha vmelyik csomah listát nem tudja leszedni.
Off
1.2 kilóval töltök, 384 es adsl. lehet visszadugom a modemet mingyá.
On
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
hmmmm .... az elozokehez: en meg csak dselect-et lattam ... nekem nagyon bejon ... el se tudom kepzelni, hogy van jobb is ... mar nagyon kiismertem az alapkezelsest .... polo kereses .... / \
mas>
lassan masol a debian.... tudna ez gyorsabban is .. mint polo az UHU .. meg mint a win98+alaplapi driver-el .....
szal hogyan lehetne rabirni, hogy kpacsoljon mas sebessegi fokozatba...?
most 1.5-2 Mbyte/sec-el masol, de az UHU 3Mbyte/sec .....az én trükköm erre:
hdparm -a64c1d1k1K1m16W1X70 /dev/hda
DE! mielött ezt beírnád, olvad el a paraméterek leírását, hátha a vinyód vmit nem támogat, ezzel _el_lehet_cseszni_ a vinyót!!!
steveetm
őstag
Ha mindig friss, és jól működő csomagokra vágysz:
Gentoo, Slackvare (ahogy ezt már tapasztalatad is...)
Viszont ha több szervert kell üzemeltetned, akkor kijön a Debian sok előnye is ám
apt-get:
van olyan is ám, hogy:
- apt-cache search amitakarszkeresni
És ez jól megmondja a tutit. Meg aztán egy idő után az ember nagyjából tudja mi kell neki...
De van olyan is, hogy
- tasksel itt lehet ''nagy'' csomagcsoportokat kiválasztani...
a függőség kezelés pedíg példátlanul jó, nem tudom a MDK milyen, de igen nagy előny az apt-nek, hogy korrektül lekezeli a függőségeket, és nem neked kell kézzel installálgatni, ha más is kell egy általad kívánt csomaghoz.
Mellesleg RH, MDK, SUSE ezeken NEM lehet folyamatában frissíteni, csak az újabb vezriók megjelenésével lehet verziót ugrani, és ahhoz pedig leállítás, telepítő CD, és jó szerencs kell
Míg egy Debian Woody ból percek alatt lehet leállás nálkül Sid-et varázsolni (de vigyázat visszafele már nem olyan triviális!)''Míg egy Debian Woody ból percek alatt lehet leállás nálkül Sid-et varázsolni''
SŐT akár egy potato ból is lehet tökéletes sid et varázsolni percek alatt(már ha gyors neted van
)
steveetm
őstag
Na szóval próbálgatom ezt a debian-t...nos nem vagyok meggyőzve.
Először is, szerintem borzalmas az, hogy mennyire nyomul a régi, de stabil verziókkal. Szvsz ez felesleges. Jobb lenne ha nem a stabil verzió lenne az alapverzió, hanem fordítva.
apt-get : hát érdekes ez is...alapvetően nem lenne rossz, csak ha az ember nem tudja a csomagok nevét, akkor esélye sincs. A dselect meg szvsz egy átláthatatlan akármi. Ráadásul elég érdekes csomagfüggőségeket bír kialakítani
(eddig azt hittem, hogy ez az MDK sajátossága. Most látom, hogy az is csak a profiktól tanulta
)
Szvsz a Slackware jobb volt

Na mindegy, erre legalább csak 1 db CD-m ment rá
Lassan már lesz egy egész linux gyűjteményem
(jelenleg van: Debian, Slackware, UHU-ból 3-4 verzió, MDK-ból 3 verzió, Knoppix)Na akkor ehhez én is szólok

''szerintem borzalmas az, hogy mennyire nyomul a régi, de stabil verziókkal''
de azok tényleg úgy mennek ahogy kell!
vannak egyébként újabbak is(sarget-testing, sid-unstable, sőt egy experimental is, de apt nem tud szedni olyat, csak kézzel tudod).
Ha szeretnéd ezeket használne, akkor a /etc/apt/source.list ben a stable-t írd át testingre , vagy unstablera, majd apt-get update, apt-get upgrade, és van egy FRISS! rendszered(nekem volt, hogy egy nap alatt többször is frissült a sides disztribem!)
'' hát érdekes ez is...alapvetően nem lenne rossz, csak ha az ember nem tudja a csomagok nevét, akkor esélye sincs.''
Már hogyne volna: apt-cache search ideírdhogymitkeresel. és már keresi is neked a csomagokat.
Ha esetleg nem találna vmit, akkor www.debian.orgon is lehet keresni, csomagok tartalma alapján is akár.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
Nem volt semmi különös. Kellett volna, hogy legyen
Persze lehet, hogy gyakorlatilag nagyon elbaktam valamit, csak nem vettem még észre 
Ja, és lenne egy problémám: ati R9000-em van, illetve egy 15''-os TFT monitorom. A problema az az lenne, hogy olyan érdekes csíkok vannak a képernyőn
Úgy tudnám leírni, hogy olyan, mint amikor a nagy melegtől a beton fölött ''hullámzik'' a levegő. Mindezt 2-3 1 karakteres csíkban
(win alatt tökéletes, szóval nem hardver hiba).A csíkok : A radeon fbjével tuti vannak gondok, próbálj más drivert.
A net: a via-rhine modullal működik, ha 530tx+ van akkor realtek8139 el megy.
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
Van ilyen könyvtár/link?
usr/src/linux ... OK....
az aktuális kernelforrásra kellen mutatnia:
usr/src/linux-2.4.21 ... OK....
mondjuk ez durva hibaüzenet:
''egmentation fault awk ''$1'' .... valamit nem lehet hogy elturtam a kernel-image-nal ....?
de próbáld meg azt is, hogy elmented a .config fájlt, majd
make mrproper
visszamásolod a .config fájlt, és
make menuconfig ... in porgress ....'' .... valamit nem lehet hogy elturtam a kernel-image-nal ....?
Nem mert a kernel image csak a configolsá és fordítás uán jönne létre.
apt-get remove awk
apt-get clean
apt-get install awk
Lehet hogy hibásan jött le(eléggé valószínütlennek tartom hgoy ez van, de jobb 5letem nincs).
Üdv.: steveetm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Lexus, Toyota topik
- Google Pixel topik
- Apple asztali gépek
- Ubuntu Linux
- Háztartási gépek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Forza Horizon 6 Premium / Standard Pre-Order kódok
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Forza horizon 6 prémiumot vásárolnék
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 128SSD + 500HDD
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- Gaming PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / B550 / 32GB 2666Mhz / 512GB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam

(mondjuk UHU-n egyszer már megcsináltam
)

)

)