- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Kreatív előzetesen az Xperia 1 VIII
- Magisk
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android Auto és Carplay utólag? A Carpodgo Mini kicsi és olcsóbb, mint a nagyok
- Apple Watch
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeszi
tag
Na, engem meg zavar, hogy nem tudom egy csúszkával levenni az összes hangot.
sb live 5.1-es kártyám van, felraktam az alsa-utils csomagot, alsamixer programmal állítom a hangokat.
Lehet valahogy egy csúszkával állítani mindet? -
ngabor2
nagyúr
ez nagyon off, de mekkora lol már a putato boy, beépített ''játék''!

csináltam is egy karaktert, nemtudom mi az a rózsaszín valami a két lába között masnival és pirszinggel![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bővebben: link
szerk: ngabor2: oda jobban passzolt
[Szerkesztve]![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
az eredetileg orr, de oda se rossz![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ngabor2
nagyúr
A Debianban az a szép, hogy nagyon sok csomag van hozzá. Az esetek nagy százalékában bejön az ''apt-get install proginév'' parancs. Ha nem, akkor apt-cache search programnév, és a kiadott találatok között lehet válogatni.
-
dabadab
titán
bitchx-et, ez alapján : Bővebben: link
apt-gettel fel tudom rakni a gcc-t? majd megpróbálom ha végzett a javaval.
[Szerkesztve]Igen, persze, a gcc nevu csomag, de egyebkent az ''apt-get install bitchx'' is mukodik, nekem is a kedvenc IRC kliensem volt, amig ilyen ifjonti bohosagokra jutott idom

-
dabadab
titán
Passz, mit akartal forditani? Hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy nincs fenn a gcc.
-
dabadab
titán
Az /etc/apt/sources.list-be rakd be ezt:
# Java
deb http://ftp2.skynet.be/pub/ftp.blackdown.org/debian/ unstable non-free
Ezutan ''apt-get update'' (hogy tudja, hogy milyen csomagok vannak itt), majd ''apt-get install j2re1.4''
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
dpkg -L mozilla
Ez kilistazza, hogy a mozilla csomagban milyen file-ok vannak, igy aztan latni fogod, hogy ''hova'' telepitette (a ''hova'' azert kerult idezojelekbe, mivel nem az van, hogy csinal egy /opt/mozilla konyvtarat, aztan odapakol mindent, hanem minden egyes file oda kerul, ahol a helye van: a binarisok az /usr/bin-be, a library-k az /usr/lib-be, a doksik az /usr/share/doc ala, stb, stb). -
crab
senior tag
-
crab
senior tag
na a java becsődölt!
az első parancsnál elvéreztem.
eszerint akartam megoldani:Bővebben: link
szerk:
na a sun oldalán lévő leírással sikerült, most már csak be kellene raknom a plugint az operába/mozillába.
[Szerkesztve]ha a mozillát apt-gettel telepítettem akor hova telepítette?
-
crab
senior tag
ok, ezt megcsináltam

a javáról most találtam vmi leírást, megpróbálom aszerint felrakni! de csak mozillával megy.
vagy ha itt:cd /usr/lib/mozilla/plugins/
az operához raknám akkor sztem menne, na majd kipróbálom
egyébként, majd még azt szeretném megoldani, hogy tudjak írni is az ntfs-re
majd nézek arra is egy howto-t, mer mondtad hogy nem használsz ntfst-t.
sikerült megmenteni a könyvjelzőket a wines operából, alig van különbség a kettő között.
ja még valami, az alaplapi drivereket érdemes feltelepíteni? gyorsabb lesz tőle a rendszer?
nforce2-es alaplapom van.na a java becsődölt!
az első parancsnál elvéreztem.
eszerint akartam megoldani:Bővebben: link
szerk:
na a sun oldalán lévő leírással sikerült, most már csak be kellene raknom a plugint az operába/mozillába.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
örülök, hogy így látod!

a tegnapi mountolás eredménye viszont mára elveszett. gondolom el kellett volna menteni valahogy a munkát. letöltöttem egy .deb fájlt, azthittem ezt magától telepíti, de azt írja hogy nem az én path-omban van. egyébként az operáról van szó. most próbálkozok még vele
Ha gyakran használod, akkor a /etc/fstab file-ba írd be.
/dev/hdb5 /mnt/cuccok ntfs umask=000,users,auto 0 0
(szóközök helyett talán a tab jobb, de asszem így is elfogadja)
Ezek után indításkor mindig felmountolja, de akármikor tudod umountolni. -
ngabor2
nagyúr
Hmmm. nekem asszem működött.
A /usr könyvtárba csomagold ki, telepítsd fel (már nem tudom ,hogy hogyan kell, de valamit futtatni kell csak, a többit megcsinálja ő). Majd a létrehozott könyvtárra csinálj egy symlinket java néven, és a path-ba tedd be a /usr/java/bin-t. -
crab
senior tag
örülök, hogy így látod!

a tegnapi mountolás eredménye viszont mára elveszett. gondolom el kellett volna menteni valahogy a munkát. letöltöttem egy .deb fájlt, azthittem ezt magától telepíti, de azt írja hogy nem az én path-omban van. egyébként az operáról van szó. most próbálkozok még vele
na sikerült felrakni az opera-t, akkor a .deb csomagokat a dpkg paranccsal kell

most valami java-t kellene kerítenem, de ahogy nézem a sun féle az nem működik debiannal,
tudnátok valamit ajánlani? -
ngabor2
nagyúr
Örülök, hogy tudtam segíteni. Kérdezz nyugodtan, azért van a fórum. Hiába mondanám, hogy olvass előtte, ha azt se tudod, hogy hol kezdd, úgy nehéz a dolgokat megtalálni. különösen az elején.
Mottó: mindenki volt kezdő, de vannak, akik már olyan régen, hogy el is felejtették. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
most vettem észre, hogy igazat mondott a linux az extended partícióval kapcs., ez nem a másik vinyó, hanem a rendszervinyónak a második partíciója...
viszont, ezt így most nem tudom elérni, azt írja locked folder.
akkor mi lehet a másik vinyónak a neve?
mount /dev/hda5 /mnt/cuccok -t ntfs -o umask=000
erre azt írja már mountolva van, hogyan lehet unmountolni?
[Szerkesztve]umount /mnt/cuccok
(nem elírás, nincs benne n)
utána próbáld ismét.
esetleg umount nélkül a köv. módon:
mount /dev/hda5 /mnt/cuccok -t ntfs -o umask=000,remount
A másik vinyó milyen helyzetű? Ugyan azon a kábelen van, vagy a másikon? Ha másikon, akkor master, vagy slave?
De igen egyszerű a névképzés: pri master : hda
pri slave hdb
sec master hdc
sec slave hdd
és utána jön a partíció száma.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
persze, hogy nem veszi be, mert elrontottam.
lsmod | grep ntfs
de ezek szerint már megy, vagy legalábbis nagyjából.
Hogy user is tudja nézni, próbáld meg:
mount /dev/hda5 /mnt/cuccok -t ntfs -o umask=000
valami ilyesmire emlékszem. Már elég régóta nem volt dolgom ntfs-sel. -
crab
senior tag
hoppá dehogynem ott figyel az ntfs, csak nem frissítettem. viszont akkor nem értem mi van.

lsmod | ntfs ezt nem veszi be, command not found.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Ezek szerint ntfs modulod sincs?
lsmod | ntfs
mit mond? Persze előőtte add ki a
modprobe ntfs
parancsot.
Ha ''gyári'' a kernel, illene benne lennie... -
ngabor2
nagyúr
megcsináltam, újabb hiba üzenet fogadott..
wrong fs type, bad option, bad superblock on dev/hda2
missing code page or other error.
azt is kérdezi, hogy nem-e kiterjesztett partíciót akarok mountolni
amiben van még logikai partíció is. vagy mi. hát nincs, ntfs az fs, és egy darab 120 gigás partíció van rajta.
aszongya nézzem meg a system logot, az merre van?modprobe ntfs
Vagy még egy kis informálódás:
fdisk /dev/hda
p
q
(ezeket sorba, hogy kiírja a part.táblát, majd kilép változtatás nélkül). Ott a hda2 nem extended partíció? Mert a win ''szereti'' úgy csinálni, hogy 1 pri+1 ext partíció, az ext-en belül pedig logikai partíciók...
ha ez a helyzet, akkor /dev/hda5 kell neked.
A logok egyébként a /var/log kt-ban vannak, esetleg a dmesg is segíthet
dmesg | grep hda -
WN31RD
addikt
megcsináltam, újabb hiba üzenet fogadott..
wrong fs type, bad option, bad superblock on dev/hda2
missing code page or other error.
azt is kérdezi, hogy nem-e kiterjesztett partíciót akarok mountolni
amiben van még logikai partíció is. vagy mi. hát nincs, ntfs az fs, és egy darab 120 gigás partíció van rajta.
aszongya nézzem meg a system logot, az merre van?Van NTFS támogatás a kernelben? A /proc/filesystems-ben kell lennie egy olyan sornak, hogy ntfs.
Ha nincs, add ki a következő parancsod:modprobe ntfs
Ha így sem jelenik meg az ntfs a /proc/filesystems-ben, akkor új kernelt kell forgatnod. -
ngabor2
nagyúr
Biztos, hogy könyvtárat hoztál létre, nem file-t? A hibaüzenetből én arra következtetnék. Egy
ls -l /mnt/
küldj be, lássuk, mi a helyzet.
Ha valóban file, akkor rootként:
cd /mnt
rm cuccok
mkdir cuccok
mount /dev/hda2 /mnt/cuccok -t ntfs -
WN31RD
addikt
igen ez volt a hiba, de erre mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/cuccok
ezt mondja: mount point mnt/cuccok does not exist
hö, lol bocsi a lámaságért
de nem megy, acces denied. hogyan lehet rootként bejelentkezni x alatt?
mert loginnál nem fogadja el a su-t a userhez és így csak sima userként tudok belépni, már ha ez okozza a bajt.
[Szerkesztve]Hozd létre a /mnt/cuccok könyvtárat.

-
WN31RD
addikt
Valószínűleg azért nem veszi be, mert nincs benne a /etc/fstab-ban, és ha csak azt mondod neki, hogy mit csatoljon fel, akkor nem tudja kitalálni, hogy hova szeretnéd felcsatolni.
Tehát a következőhöz hasonló parancsra van szükség:mount /dev/hda2 /mnt/valami
-
tierbatyo
senior tag
apt-get update : legfrissebb csomaglistat letolti
apt-get upgrade: ezen csomaglista alapjan upgradeli a rendszeredet
Ez a ket parancs kell nagyjabol a kesobbiekben, kb. ennyi a rendszer frissitese.
Nezegesd az apt-get manualjat: man apt-get. Itt le van irva az osszes opcio, meg hogy mi mit csinal.
Hasznos parancs az apt-cache search akarmi. Ezzel keresel a csomagok kozott.
pl.: nezd meg az apt-cache search kde mit ad vissza.
Egyebkent: apt-get install kde
Asszem ez a magyaritas: apt-get install kde-i18n-hu. De ebben nem vagyok biztos, nem hasznalok kde-t. -
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Fel kell tenni meg valami window managert is. pl.: fvwm: ez egy eleg egyszeru gyors. gnome, kde: ezek osszetettebbek, szinte minden olyat tudnak, mint a winfos desktop.
-
tierbatyo
senior tag
apt-get install xserver-xfree86
apt-get install mc -
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Mármint mód arra, hogy ntfs-t legyaluld? Természetesen telepítés közben megkérdezi, hogy hova akarod telepíteni, mekkora partícióra stb.
-
tierbatyo
senior tag
holnap szeretném felrakni a debian-t, és netinstall verzió mellett döntöttem, fogok-e szívni vele? úgyértem, egyszerű a telepítés? tehát mondjuk egy uhu-hoz képest mi a helyzet? mire kell figyelnem? a gépe egy xp-s gépen kersztül éri el a netet. előre is köszi!

ja! olyat lehet-e csinálni, hogy már egy meglévő ntfs partícióbol kivágok egy darbot a debiannak? a dolog bonyolultságát fokozza, hogy ez a rendszer partíció, amin ráadásul csak 3 giga szabad hely van.. elég ez neki, már ha egyáltalán megoldható?3G szabad hely mostanság nem nagyon elég, ha tényleg használni is akarsz rajta progikat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Orvosi kérdések
- iPhone topik
- Videós, mozgóképes topik
- Hardcore café
- Sorozatok
- Nem elégszik meg egy panellel a Philips világelső monitora
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Óra topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 1040 G8 i7-1185G7 32GB 1TB 2in1 1 év garancia
- Új! Gigabyte Aero X16 UltraSlim Gamer Laptop Ryzen 7 350 32GB 1TB RTX 5060 16" QHD+ 165Hz Garancia
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- IKEA MITZON íróasztal
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

persze, hogy nem veszi be, mert elrontottam.