Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
-
Mobilarena
Topiklakók, és autóik
Új hozzászólás Aktív témák
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én csak plugint. Nekem kicsi volt X5 után. Se nem suv,se nem sedan. De nem rossz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
nbwpv9
üzenetére
Érdekes, nekem közúton jól működött nem nagyon volt olyan, hogy villogtak volna. Ez a szoftver jó kérdés, elvileg van újabb. Anno nekem Maszi mesélte, hogy még 2022-ben is jött frissítés a 330e-kre, váltóra és a többire, valószínűleg a többi modellre is. Bár nekem végül nem frissítettek mivel épp akkor futott a garanciális problémám a nagyfesz aksi miatt ezért nem akartam semmilyen alapot adni, hogy véletlenül kibújjanak a gari alól.
Akinek van olyan ISTA-ja aminek van müncheni adatkapcsolata meg tudja neked mondani és frissíteni is tudja az autódon a szoftvert.
-
törölt tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Nem.
-
nbwpv9
csendes tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Üdv mindenkinek!
Eddig csak olvasója voltam a fórumnak, de ehhez az adaptív LED témához lenne kérdésem.
Augusztusban lettem tulaja az első saját BMW-mnek. Egy 81e km-es F30 LCI 320i xDrive lett a becserkészett autó, kb egy új KIA árának feléért. Eddig nagyon jó vételnek gondolom, B48-as motor, Luxury felszereltség, Carplay és a szóba került adaptív LED lámpa.Azóta tesztelem/használom ezt az extrát és autópályán egész jó. Nekem pl a kamionokra se kapcsol reflektort, inkább ha kanyrodik a pálya és messze mennek előttem akkor folyton kapcsolgata a refit, mert néha út széli fénynek nézi a hátsó lámpákat szerintem.
Viszont közúton már többször villogtak a szemből jövők, mintha nem érzékelte volna őket. Előttem is mentek, így csak két oldalra lőtte a refit. A kérdésem, hogy szoftveresen lehet ezt frissíteni, a működésén csiszolni kicsit? Illetve ha van valakinek tapsztalata az F30 LCI adaptív ledjével akkor ossza meg

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Ok, azért te is tudod nagyobb kijelző, nagyobb felbontás különben pixeles lesz mint állat. Az F30-ban, aminek ilyen kicsi kijelzője volt és a Carplay még annak is csak 2/3-át foglalhatta el, simán elment az iPhone XS-em minden probléma nélkül, akár sok-sok órát is képes volt hajtani. A 8.5 kijelzőjét még egy óráig se tudja aztán elfogy belőle az aksi és közben brutál melegszik a telefon, wireless töltés nélkül is.
Ok tudom, öreg telefonom van, tényleg. Csak nincs kedvem lecserélni mert tökéletesen működik
-
brumi1024
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az alapvetű probléma, hogy az Apple Carplay iszonyatosan hajtja a telefont, mert hatalmas a kijelző.
Nem, ez nem a kijelzomerettel fugg ossze.
Egyreszt teljesen mindegy hogy 100"-es vagy 2"-es kijelzot hajtasz meg, egyetlen egy dolog szamit, a felbontas (es szinmelyseg, frissitesi rata, stb, de itt standard 60 Hz-es kijelzokrol van szo). Itt a felbontas nem egetrengeto (pontos adatokat nem tudok, de jo esellyel magasabb felbontasa van a telefonnak), egy FHD kornyeki plusz kijelzot jatszva meg tud hajtani egy modern Apple Silicon SoC, ProRes HDR-ben 4K 60 fps-es felvetelt tud kesziteni (~12 GB adat percenkent, valos idoben feldolgozva), az jelentosen nagyobb terheles.Ami miatt melegszik (es gyorsan merul) az az, hogy BT+Wifi+GPS+halozati modem konstans terheles alatt van, mindekozben a modern navigacios alkalmazasok sem arrol hiresek, hogy eroforras kimeloek lennenek, szol a zene/podcast, jonnek az ertesitesek, stb. Ettol valamennyire melegszik a telefon, majd erre rajon a vezeteknelkuli toltes brutalis vesztesege/hotermelese, raadasul a BMW-nek sikerult mindezt egy zart, nem szellozo helyre berakni, igy a telefon eleg hamar vissza is veszi a toltesi teljesitmenyt, majd a meleg miatt a SoC orajelet is. Ehhez amugy nem kell CarPlay, alvo telefonnal is elojon ez, csak hosszabb ido utan. A modernebb platformos autokkal (iX, uj 7-es, uj 5-os, uj X3) aktivan hutott a vezeteknelkuli tolto, ott nincs ilyen gond.
-
TayRol
nagyúr
Segítenétek, hogy ez pontosan melyik felni? Nem találom a neten. Ez volna a gyári kereke a kocsinak, de nem ezzel kaptam (619-essel).
Igyekszem visszaállítani az eredeti állapotot... -
brumi1024
veterán
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Megszokas utan szerintem is teljesen rendben van a 8, a 8.5 meg pont annyit nyult hozza, hogy nekem utana mar nem hianyzik a 7, szerintem ez (gombok nelkul is) jobban kezelheto.
-
Megnéztem, az FL előtti G30 ajtónyitásra nem pirosítja el a rajta lévő led díszcsíkot

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Ja, nekem is úgy megy. Megvettem a legrövidebb 30 centis kábelt, hogy ne kelljen tekergetni és úgy tökéletes.
-
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Kábellel tök jó.
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Értem.
De gondolom kábellel oké lesz, ugye? 
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Az alapvetű probléma, hogy az Apple Carplay iszonyatosan hajtja a telefont, mert hatalmas a kijelző. Ez már magában nagyon melegítené és akkor ott van még a wireless charger ami ugyancsak alapból melegíti a telefont. Szóval ez nem teljesen a BMW sara, egyszerűen ez ilyen. Annyi, hogy tehettek volna bele egy nagyobb teljesítményű töltőt.
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez így tényleg eléggé gáz. Már nem emlékszem, h melyik gyártó melyik modellje, de az egyik tesztben láttam hűtött "telefontöltő rekeszt"! Mindegy, van itthon egy kb 15 centis kábelem, hosszabb utakon azt fogom használni.
A gyors-gombos tipped jó volt, de sajnos nem tökéletes. AA futtatása közben ugyanis csak az érintőkijelzőn lehet lehúzni a rolót, a tárcsával nem. De még így is jóval egyszerűbb elővarázsolni a rádió ikonját mint korábban.

Mauzes:
Megörültem a tippednek, mert rémlett, h így tényleg megoldható volt a hármasban. Le is ugrottam a garázsba, de kiderült, h ezen az autón más funkciója van annak a gombnak: a virtual cockpit és a Head Up menü gombja. De tök jó, h ránéztem, mert már amúgy is gondolkodtam azon, hogy hogyan lehet konfigurálni a virtual cockpit tartalmát. És kiderült, h tök jó lett ez is! 
Eleinte nagyon ódzkodtam tőle, de egyre jobban kezdem megszeretni ezt a rendszert. Ez előtt az autó előtt egy Audim volt, azon utáltam, h minden szarságért egy kijelzőhöz kellett nyúlnom... hatalkalmas piros pont a BMW-nek, h megtartották a tárcsát (és a fizikai gombokat) a váltó mellett.
Mondjuk ahogy ezt a nagy kijelzőt elhelyezették a műszerfalon, az továbbra sem tetszik, de majd megszokom azt is.
-
Mauzes
addikt
válasz
bulikavagyok
üzenetére
A kormányon nincs gomb neked? Nekem 330e-ben van egy "média forrás lista" gomb jobb oldalon a görgő alatt. Arra kattintva feljön, hogy rádió vagy android auto. A görgővel pedig feljebb görgetek és rányomok a görgőre. Ez technikailag nem egy kattintás, de mivel a kormányon van, ez gyorsabb és kényelmesebb.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére

-
FIREBLADE78
addikt
Nincsen színes m fékem. Akkor állítólag jó lesz a 17-es felni. Holnap viszem
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Ha egy extrát megbántam az a wireless charger. Értelmetlen. Ha megy a Carplay és tölt a telefon túlmelegszik. Szerencsére a könyöktámasz tartójában van egy usb-c én oda szoktam bedugni az autót és max az asszony tölt (bár ez rossz szó rá inkább szinten tart) az induktívon.
A poén láttam már olyat a neten, hogy valaki egy MagSafe töltőt applikált oda, valami 3D nyomtatással csinált neki tartót. Az jobban működött. -
bulikavagyok
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
És brumi1024: Köszi a tippeket!
Ma kipróbálom ezt a gyors-gombos megoldást. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne megnyomni a media gombot a váltáshoz... 
Néha már unom a Spotify-t, vannak idősávok amikor szívesebben hallgatom a Jazzy-t.
AA: Akkor viszont hosszabb utakra a gyors merülés és az extrém melegedés miatt marad a kábeles megoldás.
-
-
brumi1024
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
fent arra a vékonyka vonalra kell nyomni
Le is lehet húzni arról az oldalról, mint a Control Centert/értesítéseket a telefonon, azért olyan kicsi és vonal az ikonja.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Régió és típus szerint megy ki a frissítés. Elhiheted hogy nem random
-
brumi1024
veterán
válasz
bulikavagyok
üzenetére
AA-t nem használtam még, szóval nem tudom, de CarPlay-nél nincs gondom. A vezetéknélküli töltő az nem sok mindenre jó, igen.
Rádió-média váltás: én is a gyorsgombot mondanám, de azt se vettem volna észre, ha az előző 4 autómban nem működött a rádió, sosem próbáltam őket.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Én spotifyt használok csak, rádiót nem nagyon. Nekem 8,5-ös oprendszer van az autómon.
Tedd be gyors gombok közé. Rámész az apps részre és megkeresed a rádiót. Lenyomva tartod az ujjad rajta és akkor felajánlja, hogy beteszi a gyors elérés közé.Utána meg a leggyorsabb elérés, ha az idrive kontroller felfelé döntöd, erre megjelenik a gyors gombok tára és ott klikkelsz egyet a rádióra amit előtte betettél oda.
Sajnos ez a gombok nélküli világ néha idegesítő. Nekem pl. a belső keringetésre kéne gomb. Erre a gyors gombos elérésre is véletlenül jöttem rá, mármint arra, hogy az iDrive-al is elő lehet gyorsan csalni, mert különben fent arra a vékonyka vonalra kell nyomni ami olyan pici, hogy képtelenség eltalálni elsőre.
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
És brumi1024: Nektek nincsenek csatlakozási problémáitok?

És a gyors média-rádió váltásra valami javaslatotok?
-
brumi1024
veterán
válasz
üzenetére
“Full OTA”, viszont gradual rollout van, így sokan fél-1 éves csúszásban vannak a legfrissebb release-hez képest (én a 2024 márciusin vagyok iDrive 8.5-ből, holott két újabb is van már, de sokan 2023-as release-elen vannak). Ha valami fontosabb bugfix van egyszerűbb bevinni a szervizbe, mint hónapokig várni a frissítésre. Szóval ez azért messze van az OTA-tól.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
üzenetére
Jó azért tegyük hozzá ez az OTA is inkább valami olyasmi amit el lehet mondani, hogy van, de mondjuk az én autómban 3/2024-es szoftver fut, azóta már kijött a 7/2024-es meg a 11/2024-es is és egyik se jelenik meg mint frissíthető szoftver.
A legjobb, hogy teljesen random (vagyis én még nem találtam meg a vezérlő elvet) kinél ajánlja fel az autó és kinél nem. Külföldi fórumokon sokaknak már 7/2024-esre megtörtént az upgrade de itt egyikünknek sem frissítette magát az autó. -
bulikavagyok
nagyúr
válasz
üzenetére
Köszi a gyors választ!
Tudom, h "full OTA" az autó, tegnap csekkoltam is a rendszert, nincs hozzá frissítés. Viszont korábban előfordult már velem (BMW-vel és Audival is), h adódott egy olyan probléma, amit csak a szervizben a teljes rendszer újrahúzásával tudtak orvosolni. Erre gondoltam most is.Szerk.: 21-ben például egy BMW szervizben hasonló probléma kapcsán közölték velem, h első körben "újratelepítés", de ha ez nem oldja meg akkor jöhet a fejegység cseréje. Ja, és azt is mondták, h nem egyedi probléma. Akkor szerencsére segített az újratelepítés.
-
törölt tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
1. Nem kell szervizbe menni szoftverfrissítésre, full OTA az autó.
2. A kapcsolódási probléma egyáltalán nem biztos hogy az autó sara. A mobilgyártók és a különféle appok programozói néha szarnak az iparági szabványokra. -
bulikavagyok
nagyúr
Sziasztok!
Pár napja vettem egy 2023-as BMW-t, ez a nem túl esztétikus hosszú kijelző van benne, iDrive 8 talán (ebben nem vagyok biztos). Már elég jól kiismertem a rendszert, kezdek megbarátkozni vele, de van pár dolog amit nem értek. Régimódi vagyok, néha még szeretnék rádiót hallgatni, de nagyon zavar, h egy gombnyomásra nem tudok médialejátszóról rádióra váltani. AA folyamatosan fut, azon belül Spotify, de ha megnyomom a (fizikai) media gombot akkor nem történik semmi (megy tovább a Spoty). Csak menüből tudok rádióra váltani. Nincs erre valami egyszerűbb megoldás?

És ha már AA: az normális, h még a töltőpadon is merül a telóm? Arról nem is beszélve, h elég durván melegszik. Már gondolkodom rajta, h szégyen-szemre inkább kábellel fogom használni.
AA bónusz kérdés: teljesen random, de néha megszakad a kapcsolat a teló és az autó közt. A 2020-as hármasban is jelen volt a probléma, de bíztam benne, h azóta már sikerült ezt orvosolni. Törődjek bele mert ez ilyen, vagy mehet az autó a szervizbe szoftverfrissítésre?!

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Meg is van
Szuper.Én végül vettem egy G30-as felnit és holnap szerelik fel rá a Bridgestone Blizzak 6-ot.
A poén az, hogy a G30 felnije jobban néz ki az autón mint a gyári:
-
FIREBLADE78
addikt
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
40-es M csomagos van neki, azt választottam ki a konfigurátorban.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Arra gondoltam, amit kinézett
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
A konfigurátor felajánlja, mármint a BMW gyári téli kerék konfigurátora. [link]

-
CharlieDrop
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
I4-re való a 17-es?
-
brumi1024
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
A 40-esre jo a 17-es elvileg.
-
FIREBLADE78
addikt
I4-re M csomagos autó. Arra jó a 17-es felni szett? Van egy eladó,ahol lakom.
-
BossBoss
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
Szia!
Gratula! Itt meg tudod nézni, hogy milyen visszahívásokban értintett az autó.
Most sokunknál, légzsákra és kormányműre van. Több ismerősömnek az EGR hűtőre is.
Amúgy amennyire, utána jártam, a Made in Korea EGR hűtők a cserések, a német hella nem. Nekem szerencsére az utóbbi van. Azt egyszerűen látod, ha nyitod a motorháztetőt. Jól látható helyen van az EGR hűtő. -
válasz
KAMELOT
üzenetére
Az volt a terv a mostani kocsira is, csak aztan jott egy arcatlanul jo ajanlat ismeros 2013-as 520d-jenek a kepeben: gyonyoru, nagyon rendben van tartva, nincs is benne sok km (~160k) es ismerem is az eloeletet, volt koltve ra, mindezt 6500 fontert (~3.2MHUF).
Eddig soha nem volt BMW-m, japan vonalon mozogtam, ugyhogy ugy voltam vele, hogy ennel jobb lehetosegem kb soha nem lesz ra, hogy kiprobaljam, milyen egy BMW.Eddig szeretem. Ha nem Lexusbol ulok at, akkor nem is lenne semmi panaszom, de igazabol igy sincs sok, leginkabb a bor minosege bassza az agyam, az minimum harom polccal van a Lexus szintje alatt. Lehet, hogy a nagyon sokkal dragabb nappa bornel mas lenne a helyzet, de Lexusnal is az alap borhoz hasonlitom kategorian belul.
Viszont osszessegeben a BMW szerintem jobb. Mikor a kovetkezot veszem, vegig fogom rakosgatni a seggem minden opcioba (ok, Mercit nem, annak valami katasztrofalis a minosege az utobbi ~5 evben), aztan meglatjuk. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Koszi!
Ezek baromi hasznos infok amugy, tenyleg ertekelem, hogy turelmesen/normalisan el lett magyarazva. Eddig ez az elso BMW-s forum elmenyem, ahol ez igaz, a tobbi majdnem olyan toxikus barmokkal volt tele, mint egy tesla forum.
Ha a kovetkezo is BMW lesz (par ev mulva), ezek az infok nagyon jol fognak jonni. Plane, hogy kovetkezonek mar nem ilyen 10 eves vasat tervezek venni, hanem 2-4 eveset, es ott mar azert nagyon nem mindegy.
Szoval, tenyleg ertekelve van, koszonom!

-
kardkovacsi
senior tag
Valójában az adaptív lámpába rakták bele a lézert, i4-nél biztos. Tehát vagy vettél full buta led lámpát, ami ha megveszed az automata távfényt akkor le- és felkapcsol vagy megvetted a lézert (650e volt, azt hiszem) és akkor kaptál mindent, azaz az adaptív, kanyarkövető led-et is.
A G20-ban amikor még volt lézer három opció volt, alap, adaptív led, és lézer (amiben az adaptív is benne volt). Mivel alapvetően drága volt, ezért nem sokan rendelték és a BMW kivezette a kínálatból teljesen mindegyik modellnél. Talán az iX-ben van még, az i4-ből az LCI-vel került ki, a G20-ből ugyancsak. A G20-ban az új adaptív lámpa már csak 325e (F30-ba anno 2018-ban még 401e volt és azóta volt egy kis infla), 5-ösben már alap az adaptív. Szerintem a következő hármasban is az lesz.Nekem lézer van az i4-ben, de szerintem én még nem láttam működni
viszont a sima adaptív része is nagyon jó, sokkal jobb mint az F30 adaptív ledjei. Erősebb a fénye és a csóva mozgatás is jobban működik illetve a szoftveres része is jobb, erre nem villognak a kamionosok a szembe sávból az autópályán, mert lekapcsol. Az előző nem figyelte a kamion apró felső fényeit mivel a szalagkorlát kitakarja a fő reflektorát így volt néha villogás. -
válasz
brumi1024
üzenetére
Tehát akkor ez egy kiegészítése a "sima" ledes automata fényszórónak, ha jól értem.
A kérdés már csak annyi, hogy az alap ledes lámpához képest csak a nagyon speciális esetben messzebb világító lézer az extra, vagy az alap lámpa nem is okos, és a "lézer" nevű extra adja az összes okos funkciót? -
brumi1024
veterán
Az automata távfényről beszéltem, erre reagálva:
Ami csak akkor működik, amikor úgyis mindegy, mert a segg sötét, nyílegyenes úton úgyis felnyomod a reflektort és kész, nem? Vagy ez ahhoz képest is ad valami pluszt?
Csak és kizárólag az automata tudja kapcsolni a lézert, mindenféle beavatkozás nélkül. Megy az automata távfény, maszkolja a szembejövőket/előtted haladókat, majd ha épp olyan szakasz van ahol nincs senki rákapcsolja a lézert és sokkal messzebb el lehet látni. -
TayRol
nagyúr
válasz
TayRol
üzenetére
Úgy néz ki, hogy BMW tulaj lettem (23 év autózás után először). Olvasom vissza a topikot, remélem nem csalódok.
B47D20B van benne.
A márkaszerviz tudja csak megmondani, hogy pl. az EGR hibában érintett-e? Javítások elvégezve, meglátjuk, milyen lesz. Képeket hétvégén teszek majd fel. -
válasz
brumi1024
üzenetére
Huh, nem is tudtam, hogy ez ennyire limitált. Van ennek így bármi értelme? Mármint, ez ugye egy fizetős extra. Ami csak akkor működik, amikor úgyis mindegy, mert a segg sötét, nyílegyenes úton úgyis felnyomod a reflektort és kész, nem? Vagy ez ahhoz képest is ad valami pluszt?
-
brumi1024
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Csak látod hogy bekapcsol, külön nem jelzi. Észre lehet venni amúgy.
60 felett kapcsol, igen, és csak az automata távolsági kapcsolja, manuálisan nem lehet. Ezzel nem tud maszkolni, szóval az is kell hozzá, hogy senki ne jöjjön szembe. -
kardkovacsi
senior tag
Az valahogy lehet látni amikor a lézer bekapcsol a reflektornál? Valami olyat olvastam, hogy csak nagyon hosszú és egyenes szakaszon kapcsol be 60 fölött. Brumi van erre valami kijelző vagy csak látod, hogy felkapcsol és ennyi.
-
chess001
aktív tag
-
chess001
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Továbbra sem azt mondom, hogy az i4 rossz döntés egy M3 helyett, a highland is valószínűleg kevésbé kényelmes, bár azt még nem láttam.
Tesla, mint cég, már nem csak a kocsikról szól-energetika és abban vitán felül bármelyik másik cég előtt vannak: töltők, ipari aksipakk és az egész vezérlőszoftvere. Most 4 évig-politika azért elég valószínű, hogy jó világ lesz nekik, aztán még bármi lehet... -
törölt tag
válasz
chess001
üzenetére
A tömeget nem lehet önmagában nézni. Karosszériamerevség, tartósság, kényelmi felszereltség, zaj, komfort, terhelésre méretezés, a Tesla mindben sokkal szarabb. Persze hogy könnyebb.
A hajtáslánca nem hatékonyabb, nem tölt gyorsabban, nem megy messzebbre.
Kínaiak dettó, ott meg bejön a csapnivaló szoftver is, meg az hogy még egy normális futóművet sem tudnak építeni, amivel nincs halálfélelmed amikor tempósan próbálsz közlekedni.
Olcsóbbak? Persze. Ahogy a Dacia Duster is.
-
chess001
aktív tag
válasz
üzenetére
Ne már, nézz meg pár tesztet, amit nem ti csináltok:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/edit?gid=15442336#gid=15442336 -
kardkovacsi
senior tag
válasz
chess001
üzenetére
Szerintem a Tesla igazán fasza villanyautó VOLT, 2019-ben amikor megjelent. De azóta szinte semmit nem változtattak a hajtáson. Reszelgetés van, forradalmi változás semmi és nincs is a láthatáron semmi, mert most volt modell frissítés. Kiköszörülték a csorbákat, mint raktak bele hőszipkát, plusz hangszigetelést, megoldották a csálén álló elemek egy részét és kész. Az FSD amit fűrészelnek, de már évek óta. Az talán.
Náluk még tervben sincs a 800V.
Szerintem még 3-4 év és rádöbben a világ és szépen elveszti a varázsát az egész cég. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én meg ma beszéltem a suli előtt a lányom egyik osztálytársának az anyjával. Mondta, hogy választhat cégautót, és volt Volvo akármi, ID4 bla bla és Tesla Model Y LR. Mivel a fiai nagy Tesla rajongók hát így Model Y lett. Mondom neki, azért én elmennék a helyedben kipróbálni. "Áhh ez olyan pasis" - mondta, meg már úgyis megrendelte. Mosolyogtam magamban egyet, majd meglátod. Előtte Volvója volt (amit nagyon szeretett) és az az autó telibe az ellenkezője lesz a puritán belsővel, a gyenge hangszigeteléssel, meg a kemény futóművel.
-
chess001
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A fogyasztása kevesebb, de egy csomó minden hiányzik, belőle, ami egy i4-ben van. Nekem a 5 ajtó is nagyon tetszik amúgy, alig pár olyan van, ahol ilyen megoldást látni. Az, hogy kinek melyik autó jó az elég szubjektív, ha választani kéne a kettő közül, akkor az én szívem is az I4 fele húzna, de remélem az új gen érezhetően jobb EV lesz.
-
törölt tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
"Ár/érték arányban jó a Tesla"
Nézőpont kérdése. Én egy fillért nem adnék Tesláért, sőt bele se ülnék csak ha nagyon muszáj lenne.
Mostanság meg az is gáz ha Trump fannak néznek, bár a teslafannak levés is erős határeset volt.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, Ár/érték arányban jó a Tesla. Aztán más kérdés kinek mire van igénye.
Pl azért az kemény, hogy alap árban van ülésfűtés/szellőztetés is és hátul is fűt. Jó e-autónál kevésbé durva, hisz elő lehet fűteni. De na.Pl. ültem EQA-ban is, ami 24 milla voplt (már úgy 5-tel több a Teslánál), de az olyan is belül, mégha kisebb is, stb.
i4-be bele sem ülnék
Csak fájna a szívem. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az viszont tény, a Tesla sokkal olcsóbb. Egy LR RWD-t megkapsz 19M-ért, egy hasonlóra konfigurált i4-et szerintem alkuval olyan 25M-ért tudod elhozni.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem butaság azt mondani, hogy az i4 rosszabb. Ha mindkettőt ugyanazon az áron tudom megvenni csak a BMW-t venném.
ahogy írtam is: a Teslát csak úgy tudom elfogadni, hogy nem autóként gondolok rá. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
chess001
üzenetére
Én amúgy tényleg kíváncsi lennék szerinted mi az amiben nem jobb az i4 mint egy Model 3 LR.
Ott a Tesla töltőhálózata, bár ez is viszonyítás kérdése a BMW kártyával én sokkal de sokkal több HPC töltőt érek el mint a Teslások.
Szoftver, itt talán azt mondanám, hogy jobb a Tesla, van youtube, netflix, amik nincsenek a bimmerben. Illetve több infót ad magáról, hogy hány volt az akku feszültsége épp, stb. Ezek nekem érdekes infók lennének bár a legtöbb embernek érdektelen.
Van ugye a súly ami 250-400 kiló modelltől függően.
Mi még?
A másik irányba meg sorolhatnám, elég hosszú lenne a lista.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Mauzes
üzenetére
A poén az a múltkor ültem az autóban és azon gondolkodtam, hogy nekem pont ez kell elől, hogy az ott egy zárt valami legyen. Nem akarok oda semmilyen pakoló felület, meg üres részt amin át lehet látni. Ha akarnak tegyenek oda aksit, pont jó helyen van ott.
A hátsó az más, bár nagyon ritkán van, hogy hárman ülnek hátul.Kíváncsi leszek az új upgradelt i4-be (2025 július) mekkora akkumulátor kerül. Jövő márciusban megtudjuk, mert az i5 akkor kapja meg ugyanazt a frissítést. Elvileg lesz aksi upgrade is. Bull már biztos tudja csak nem mondhatja el

-
törölt tag
válasz
chess001
üzenetére
Nem, azért van kardánalagút benne mert ez egy vegyes platform.
"teslákhoz, meg a kínaiakhoz remélhetőleg majd közelít a következő gen."
Remélhetőleg nem, mert akkor szarabb lenne mint a mostani.
Amúgy kábé annyira abszurd amit leírtál, mintha azt mondanád hogy a következő X3 már remélhetőleg közelít majd a Dacia Dusterhez.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az még hagyján, de az akku az konkrétan homologizációs eljárásban engedélyezendő komponens, úgyhogy nem lehet csak úgy változtatgatni, mert akkor ugrik a típusengedély.
-
brumi1024
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez ugyanaz, mint ahogy a teljesitmenyadatokat sem tudjak leirni. A Model 3 range-bol az aktualis Performance az egyetlen, amire kiirtak a csucsteljesitmenyt, az osszes tobbinel titok, ezert terjednek a veletlenszeru szamok.
-
chess001
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az új M3 performancenál annyira nagy a különbség, hogy azt már el is ismerik. A tesla kommunikációja tényleg egy vicc, a konkrét termék viszont jó arra amire szánták. Nem flameni akartam, csak azért ne mondjuk már, hogy kevesebbet fogyaszt, ami objektíven nem igaz.
A kardán nem EV-be való, nyilván ott volt hely, kihasználták. Az előző MINI SE-t is megoldották, I4-et is... -
Mauzes
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A másik meg hogy a BMW szerintem részben pont azért hasít EV eladásban, mert ezek is autószerűek, és az autóvásárlók nagy része hagyományos autószerű élményt akar. Úgyhogy a kardánaagútat is igénylik
(ez a része poén volt). -
kardkovacsi
senior tag
válasz
chess001
üzenetére
"Tesla M3 úgy M3, mint a Windows 11, folyamatosan változik, nem is lehet megmondani évjárat alapján az aksit. " - csak duma, vagy mit gondolsz Johny Fremontban gondol egyet, jajj ebbe akkor tegyünk már 3 ceruza aksival többet, amabba meg 10-el kevesebbet, vagy hogy? Nagyon is tudják, hogy melyik autóba mekkora aksi van, eleve az autónak tudnia kell különben a BMS működésképtelen lenne. Igen, évjárat függő a méret, de ott se tekergetik ezt naponta. Nyugodtan lehetne kommunikálni csak akkor kijönne az, hogy kamuznak egyfolytában.
Azért mert közös platform még ugyanúgy villanyautó. A legjobb amikor a sok okos elkezd vekengeni, hogy de hát van kardán alagút. A poén abba a kardán alagútba van berakva 9,4 kWh akkumulátor, pont annyi amennyi hiányzik a Teslából az i4-hez képest

-
chess001
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Csak azt azért még tett hozzá, hogy a LR AWD kétmotoros, talán ebben a hónapban jött ki a hátsókerekes nagyobbaksis változat csak. Ha az M50-hez nézed az 2295 kg vezető nélkül. Tesla M3 úgy M3, mint a Windows 11, folyamatosan változik, nem is lehet megmondani évjárat alapján az aksit.
I4 egy villamosított kocsi, nem villanyautó, talán majd az új gen közelebb lesz. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
chess001
üzenetére
Persze mert kamuzik a Tesla a fogyasztási adatokban, pontosabban az van amit Bull is ír, hogy nincs benne minden. Ezért van pl. [ez] hogy ott agyalnak Andrásék, hogy vajon mekkora lehet a Tesla aksija ha ilyen jó fogyasztás ellenére csak 6% maradt az akkumulátorában. Ezért nem mondja meg a Tesla, hogy pontosan mekkora az akkumulátora az egyes modelleknek, mert akkor kiderülnének ezek a kis turpisságok.
Amúgy meg nincs 400 kiló köztük, inkább a fele. Az LR súlya Tesla oldalán 1823 kg. Ez nem az ami a forgalmiban van, mert Európában kötelező beleszámolni a vezetőt is ha jól tudom. Azzal együtt picivel 1900 fölött van, az i4 meg 2125.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- E-roller topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Battlefield 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év gar
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 4GB I 320GB I 14" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4245, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Egyreszt teljesen mindegy hogy 100"-es vagy 2"-es kijelzot hajtasz meg, egyetlen egy dolog szamit, a felbontas (es szinmelyseg, frissitesi rata, stb, de itt standard 60 Hz-es kijelzokrol van szo). Itt a felbontas nem egetrengeto (pontos adatokat nem tudok, de jo esellyel magasabb felbontasa van a telefonnak), egy FHD kornyeki plusz kijelzot jatszva meg tud hajtani egy modern Apple Silicon SoC, ProRes HDR-ben 4K 60 fps-es felvetelt tud kesziteni (~12 GB adat percenkent, valos idoben feldolgozva), az jelentosen nagyobb terheles.

De gondolom kábellel oké lesz, ugye? 

De van különbség a 1-2-3 hetes csúsztatás és a hónapok közt, azért 2024 végén vannak bevett megoldások néhány millió termék rövidebb idő alatt lefutó frissítésére.