Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Betáblázta magát az Oppo
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Egy picit megpihen az iPhone a 200 megapixeles váltás előtt
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
birrbert
tag
Üdv minden fórumtagnak!
Az én történetem ott kezdődik, hogy le szerettem volna cserélni a mostani G-s wireless routeremet (Bytton Topex), amely tulajdonképpen egy Asus WL-500G Deluxe, csak a román szakik hozzácsaptak egy GPRS modult, amit ismeretek és dokumentáció hiányában nem tudok egyáltalán használni. Szétnéztem az elérhető routerek közt, és azt mondtam, nem érdekel semmi, minőségi cuccot veszek, és valahogy megspórolom rá a pénzt. A Netgear WNDR3700-nál kötöttem ki. Több tesztet elolvastam róla, és úgy nézett ki, hogy mindenben megfelel az elvárásaimnak (WAN-ról LAN-ra több mint 400 mbitet tud átpasszírozni, és ez az, ami nekem a legfontosabb szempont volt). Az ára itthon 650 RON, vagyis ~42 ezer Ft.
És akkor véletlenül rátaláltam a mini ITX-es alaplapokra. Egyből megfogta a fantáziámat, és elkezdtem latolgatni egy mini ITX PC építését. Eldöntöttem, hogy, ha találok megfelelő hardvert 42 Ft-ig, akkor megcsinálom. A masina tulajdonképpen kettős célt szolgálna: egyrészt helyettesítené a jelenlegi routeremet, másrészt pedig elég rugalmas és lehetőséget ad arra, hogy kísérletezni tudjak Linux alatt, megtanulni mi hogy működik (FTP, Samba, torrent, eggdrop és psyBNC IRC-re, meg bármi más, ami eszembe jut). Röviden, ugyanazt szeretném vele elkövetni, mint itt még sok más felhasználó is

Ami nem fontos: a gép videó- és hanglejátszási képességei.Még nem vásároltam semmit meg, mert nagy a bizonytalanság a hardver megválasztása terén. Két napot turkáltam a romániai boltok ajánlatai között, és nagyjából két olyan alaplapot találtam, amely árban is elérhető:
Első konfig:
- alaplap: Intel D510MO bulk, 308 RON (~19900 Ft)
- ram: Kingston 1GB DDR2-800 CL5 ValueRam; van nekem is egy Hynix, csak nem tudom jó-e, de ha igen, akkor ezt nem kell megvenni, de amúgy 85 RON (~5500 Ft)
- hdd: Western Digital Caviar Green Power 500GB, 32MB, SATA, 165 RON (~10645 Ft)
- táp: ?
- wireless: ?Másik konfig:
- alaplap: ASRock A330GC, 304 RON (~19600 Ft)
- ram: Kingston 1GB DDR2-533 PC4300 CL4 ValueRam, 103 RON (~6650 Ft)
- hdd: ugyancsak Western Digital Caviar Green Power 500GB, 32MB, SATA, 165 RON (~10645 Ft)
- táp: ?
- wireless: ?Kérdéseim:
1. Melyik konfigot ajánljátok? Az Intel-t, amelyben jobb a proci és 800 Mhz-es RAM-okat lehet bele tenni, vagy az AsRock-ot, amely felszereltség szempontjából picit profibb (még cooler is van a prockón), de a processzora gyengébb és a RAM modulok is csak 533 Mhz-esek. Van-e bármilyen más ajánlat alaplapra, ami szerintetek nekem jól állna? GSEJT-t nem találtam sehol belföldön...
2. Mit is kell nézzek, ha tápot szeretnék vásárolni egy ilyen géphez? Hány wattos kellene legyen? Ha esetleg notebook tápok után nézek, akkor milyent érdemes és milyen átalakító kell majd hozzá? A picoPSU típusú tápokról olvastam, de sajnos forgalmazót nálunk (Romániában) nem találtam még, és amúgy is drágák.
3. Milyen wireless kártya illene egy ilyen géphez? mini PCI, ha nem tévedek. Itt hangsúlyozni szeretném ismét, hogy szórnia kellene, ha nem muszáj nem szeretnék kernel kompilálással kínlódni, tehát a támogatottsága jó kellene legyen, és egy kétszobás tömbházlakásban található 3 laptopot kellene ellásson majd Internet kapcsolattal. Fontos, hogy N szabvány legyen.
4. Felejtettem-e ki valamit a hardver listából?

Ami időközben kiderült, hogy érdemesebb 2,5 inches HDD-t választani, mert az kevesebbet fogyaszt, illetve érdemes erőltetni a cooler nélküli elképzeléseket, mert csendesebbek, és szintén kevesebb a fogyasztásuk. Ebből kifolyólag az AsRock-os megoldás startból kiesett, de mindegy, benne volt az eredeti elképzelésemben, ezért beleírtam ebbe a - kissé hosszúra sikeredett - hozzászólásba

Ami még szintén kiderült, az az, hogy két hálókártyára lesz szükségem, mert nem csak egy wireless router-t szeretnék, hanem egy olyat, amely az egyik hálózati kártyán kapja a netet, és vagy N-es WI-FI-n küldi tovább, vagy LAN-on a kliensek felé (akár egyszerre is a kettőn, mint egy router).Remélem ezen a fórumon sikerül összebarátkozni olyan szakikkal, akik tapasztalatukkal segíteni fognak az én kis projektemben

Tisztelettel,
birrbert
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyáron jön az AOC új, legfeljebb 720 Hz-re képes monitora
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- iPhone topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Intel Core I7 12700F - 12mag/20szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- Intel i5 és i7 procik (típusok és árak a leírásban)
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4271
- Samsung Galaxy Watch 4 LTE 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest