- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
távcsőves
senior tag
Őőő, pont ilyen sorosporti kommunikációs protokollon dolgozom, (Celestron nexstar protokoll távcsőveknél), remélem ezzel a csípettel tudtam segíteni. Így meg már azért könnyű összehasonlítani a kapott értéket.
char Str2[] = "12AB0500"; //313197824 a szám hexadecimális formában példaként, UART kiolvasást majd hozzá csapod
long a;
void setup() {
// put your setup code here, to run once:
Serial.begin(57600);
}
void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
a = strtol(Str2, NULL, 16 );
Serial.println(a);
delay(5000);
}Nyilván ugyanez visszafelé is megy. De én is megszenvedtem vele.
-
távcsőves
senior tag
válasz
Teasüti #7570 üzenetére
Az átvivő közeg gyorsasága inkább számít szerintem. Ezt talán wifi kapcsolaton oldanám meg. Amíg a vezérlés paramétereit és a modell fényt használja, nem kritikus az idő. Expo esetén viszont nagyon az, de ha előre megkapta a vakuvezérlő a villanás paramétereit, akkor szerintem belefér egy vezérlőbájt vétele/feldolgozása/pin állapot változása néhány mikró másodpercbe. Azt viszont nem tudom, hogy működik a váz fénymérése, mennyi időt hagy a között, hogy elküldi a vakunak az értékeket és expot végrehajtja.
-
távcsőves
senior tag
válasz
Tomi8822 #7567 üzenetére
Remélem ez már elég segítség lesz. (nagyon belezavarodtál) Ha nem világos valami, kérdezz, de igyekeztem rendesen elmagyarázni a vázlatban.
// Megadod a szükséges könyvtárokat
#include <RTClib.h> //Ez kell az óramodul hardwerének kezeléséhez
#include <Wire.h> //Ez a könyvtár kezeli az I2C buszt, amihez az óramodulod kapcsolodik, A4 (SDA) és A5 (SCL) pin az Uno-n.
RTC_DS1307 RTC;
void setup() {
// Inditod az I2C buszt
Wire.begin();
// (3-as számú digitális pint kimenetre állítod) ezt majd töbszörözöd, ahány reléd van
// és amelyik pinhez kapcsoltad értelemszerűen változtattod a számát
pinMode(3, OUTPUT);
}
void loop() {
// minden ciklus elején kéred az óramodultól az aktuális időt/dátumot
DateTime now = RTC.now();
/*Szerintem érdemes lenne az időt egy egységben kezelned.
Tehát nem 6óra és 40percben, hanem percben. Ekkor a kapcsolási időket percben adod meg.
Példa: 6óra = 6*60perc ami, 360 perc, ehhez adod a plusz 40 perced. Az eremény
pedig 400 perc, ami egyenlő 6óra és 40 percel. A vázlatod alapján ez az első relé bekapcsolási ideje.
A vázlatodban az első relé kikapcsolási ideje pedig 17óra 40 perc (=1060 perc) ami felírható így is: 1060perc=(17*60)+40
A másodperceket szerintem teljesen elfelejthetted, nem hiszem, hogy egy akvárium lakói a másodpercekre
érzékenyek lennének. Meg az évre, meg a hónapra, meg a.... Természetesen fellehet írni órában is az időt, ekkor tört számot kapsz.
A lényeg, hogy egy egységben kezeld. Almát almával, körtét körtével hasonlíts össze. */
// Elkészíted a perc változót és a tartalma az aktuális óra és perc, percek számában.
int perc = (now.hour() * 60) + now.minute();
/* használod az if else statement a be és kikapcsolási idők ellenőrzésére egy egyszerű érték összehasonlításal.
tehát, ha az aktuális percek száma nagyobb, mint 400 de kisebb, mint 1060, a relé bekapcsolva, minden más esetben kikapcsolva.
if ((perc > 400) && (perc < 1060)) {
digitalWrite(3, HIGH);
} else {
digitalWrite(3, LOW);
}
*/
// Emberi szemnek értelmesebb formábban pedig így néz ki az if else, ez alapján remélem érthető a müködése egy relére
if ((perc > (6 * 60) + 40) && (perc < (17 * 60) + 40)) {
digitalWrite(3, HIGH);
} else {
digitalWrite(3, LOW);
}
} // És amig neked írtam, addig lekapott a pörkölt, ajánlom, hogy megépítsd az akvárium vezérlőd!! ;) -
távcsőves
senior tag
válasz
Janos250 #7553 üzenetére
Köszönöm a részletes ajánlást, regisztereket nem szeretném "azonnal" piszkálni.
(Maradnék "Arduino IDE módban") Nagyon csábít a beépített BT, csak pontosan melyik board is ajánlott akkor? Többfélét láttok, a "srác svájci akcentussal" youtube-n ezt a "sárga" board-ot használja. Véleményed szerint ez kezdésnek jó? Vagy van népszerűbb változat?
-
távcsőves
senior tag
válasz
távcsőves #7550 üzenetére
Szerk, láttom már, klón UNO írtad. Figyelj csak, ide látogass el, és kezd el olvasgatni a fórumot. Ugyan angol nyelvű, de rengeteg dolgot tanulhatsz meg itt a: Arduino Forum > Using Arduino > Programming Questions szekcióban.
-
távcsőves
senior tag
válasz
Tomi8822 #7539 üzenetére
Nem fordul le IDE-ben vagy mi a baj vele? Valamit azért írhatnál. Most ezt a sok linkelt könyvtárat nem töltöm le, ha nincs meg nekem, milyen lap amit használsz, kicsit bővebben kellene szerintem.
(Én sem vagyok profi, sőt azért keveredtem ide, mert programozás technikai kérdésem lenne. (Saját kódom működik, de valószínű van elegánsabb/hatékonyabb módja is egy bizonyos funkciónak. Csak az én dinnye fejem nem érti a megoldást.) Épp visszaolvasgattok, hátha más is feltette már a kérdést. Meg mindjárt nézem azt is, Wemos D1 mini vagy ESP8266 esetleg ESP32 legyen amit megrendelek.
Nem tudom ugyanis elsőre mi az ajánlott. Eddig csak AVR boardjaim voltak, 1 hete használok STM32DUINO-t, és hát a kakaó , ami benne van, megtetszett nagyon. )
-
távcsőves
senior tag
Üdv mindenkinek!
Kérdésem lenne. Arduino UNO ISP használható lenne Atmel Studio programmal pl ATtiny13a-hoz kód feltöltésre? Vagy, ha Atmel Studio-t szeretnék használni mindenképp vennem kell programozót? Ha igen, melyik az ami szükséges? (Ár nagyon fontos, abszolút hobby célok. Ezért is kezdenek érdekelni ezek az apróságok, mert pl Arduino Pro mini is overkill az én kis projektjeimhez.) Szintén ehhez kapcsolódik még egy kérdésem, Atmel Studio-ban készített kód kisebb méretű-e, mint az Arduino IDE-vel készített kód?
Elnézést, ha nem jó helyre írtam, de nem találtam kimondott Atmel fórumot. Válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged