- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iGO Primo
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
Kb. 3-4 fok különbség lehet. Sikerült kizárnom az ESP-t. Ha az ESP folyamatosan üzemel, kijelző rajta, akkor egy idő után a kijelzőn a már említett hiba jön elő. ESP működik tovább, kijelzőt leveszem és várok mondjuk 5 percet, mire kihűl eléggé. Visszarakom és megint minden oké egy darabig.
Többször megismételtem ezt, mindig ugyan ez történik. Az is lehet, hogy nem teljesen a meleg, hanem valami hardveres hiba lehet, ami véletlen most jött elő. Esetleg kondenzátor vagy vezérlő IC lehet a gond? Rendelhetek másik kijelzőt, de nem lenne jó, ha az is elromlik és fél évente kijelzőt kellene cserélni. Vagy ami még a jobbik eset, egy hibás darabom van.Némi egybeesés simán lehet a te eseted és az enyém között. Kérdés, hogyan javítható?
-
_q
addikt
Igen, tavaly December óta, tehát durván fél éve. A legelején tapasztaltam még 1-2 alkalommal ilyet, de akkor a kábelezés után PCB-re építve az egész tök jól működött. Most meg 1 hete kezdte, hogy folyamatosan szinte darabos a megjelenítés. Az esp webserver jól működik, ezért vagy az SPI vagy maga a kijelző az ahol a gond lehet szerintem. Fura ha mondjuk fél év után a kijelző már nem bírná.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Kb. fél éve megy minden gond nélkül ez a 3.5" kijelző. Kb 1 hete kezdődött, hogy furán jeleníti meg az információt a kijelző ahogy itt látható:[kép], [kép].
Nem tudom a meleg miatt-e vagy más miatt van, de hiába resetelem mindig ez történik. Ha újra rátöltöm a kódot akkor megy egy darabig, de utána ugyan ez a probléma jön elő. ESP32-t használok, a kijelző SPI-on keresztül csatlakozik rá.
Van valakinek ötlete mi lehet a gond?
-
_q
addikt
válasz
alfa20 #11020 üzenetére
De igazad van, DHT kódból copy paste meg pár módosítás volt és hibáztam ott.
Azt írtad néha tetején, néha középen jó egy része a kiírásnak, ezért nem gondolnám hogy hardveres a gond, szerintem szoftveres. Továbbá a Hello Word egy részét ki tudja írni de elég nagyban. Ez a szoftveres részére utal szerintem megint csak. Legjobb lenne, ha ki tudnád próbálni egy másik hardveren is, hogy ki lehessen zárni a hardvert azért még is csak.
I2C felhúzó ellenállások vannak a panelen?
-
_q
addikt
válasz
alfa20 #11007 üzenetére
Nekem fura a kód amit próbáltál, szerintem azzal van a gond. Próbáld meg a következőt. Nekem hasonló megy ESP32-vel.
Ja meg még annyi, hogy SSD1306.h kell nem adafruit asszem. Ez ha jól emlékszek arduino library manager-en belül letölthető./*
* Random Nerd Tutorials - Rui Santos
* Complete Project Details https://randomnerdtutorials.com
*
* The MIT License (MIT)
* Copyright (c) 2016 by Daniel Eichhorn
*/
// Include the correct display library
// For a connection via I2C using Wire include
#include <Wire.h> // Only needed for Arduino 1.6.5 and earlier
#include "SSD1306.h" // alias for `#include "SSD1306Wire.h"`
// Initialize the OLED display using brzo_i2c
// D3 -> SDA
// D5 -> SCL
// SSD1306Brzo display(0x3c, D3, D5);
// or
// SH1106Brzo display(0x3c, D3, D5);
// Initialize the OLED display using Wire library
SSD1306 display(0x3c, D3, D5);
// SH1106 display(0x3c, D3, D5);
void setup(){
// Initialising the UI will init the display too.
display.init();
display.flipScreenVertically();
display.setFont(ArialMT_Plain_16);
display.setTextAlignment(TEXT_ALIGN_LEFT);
dht.begin(); // initialize dht
}
display.clear();
display.drawString(0, 16, "Hello Word!");
void loop(){
} -
_q
addikt
Ha már aksikról van szó. Tudom ajánlani aliexpress-ről: [link]
Jó áron van, lemértem és tudja is a 3000-3400mAh-t.
-
_q
addikt
Neem
Én nagyon szívesen összerakom, csak nem tudom mennyire ütköznék kompatibilitási gondokba, hogy nem passzol pl egy motor a lego elemekhez, emiatt eléggé elcsúnyítaná az egészet. Főleg akkor, ha az a lego nem is vezérelhetőre lenne tervezve hanem csak egyszeri összerakásra, így nem férne el egy motor, egy esp32 és egyéb meghajtó áramkörök helyhiány miatt.
Amit küldtél sajnos nem olcsó, emellett jóval másabb mint egy lepin wall-e, kevésbé tűnik minőséginek.
Összefoglalva azért gondolkoztam el egy már motorizált mozgó lego/lepin eszközön, mert ott már ki van alakítva a motor és meghajtás. De te azt mondod, hogy egy sima összerakásra tervezett verziót is simán át lehetne alakítani úgy hogy a helyhiány ne okozzon gondot még akkor is, ha nem asztal méretű porsce-ben gondolkozok 100 ezer Ft-ért, hanem csak egy kisebb pl. wall-e vagy hasonló méretben?
-
_q
addikt
Valami kész lego/lepin járműre gondoltam, amit át lehetne építeni esp-t felhasználva valamivé
Mondjuk telefonról nyomkodni az irányokat, vagy automatizálni magától menjen. A vázát adná a lego/lepin, a motorok és a felfogatás is adott lenne, így könnyen átépíthetővé válna és ráépíthető lenne a vezérlő, ami ESP32.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #10285 üzenetére
Nem értek annyira hozzá, de a taskok nálam is furán működtek. Már korábban lehet írtam, de most hogy szóba került leírom megint hát ha van összefüggés vagy ötlet.
Task nélkül tökéletesen fut a program: ESPNow, I2C, Wifi(Webserver + NTP), SPI. Ezeket használom. Taskokkal megoldva már kevésbé. I2C-n olvasva nem mindig kérte jól le az adatokat az ESP. Próbáltam prioritásokat állítani, próbáltam 0 és 1 mag között ide-oda pakolászni a taskokat. Néha jól olvasta az I2C adatokat, néha nem, néha meg többször egymás után rossz adatok jöttek. Néha reset segített, néha az se. Emellett volt még a wifi-nél NTP-vel is gond, bár ott nem emlékszek, hogy kimondottan a task okozta-e, de azóta hogy nem task-al oldom meg nincs egyikkel se baj.
Tehát ahogy kezdtem nem értek hozzá, tapasztalatot írtam le, de gyanúm az lenne, hogy az ESP nem teljes értékű 2 magos eszköz mint egy számítógép processzor. 0. magon mennek a perifériák, 1. magon meg nem véletlen van a loop is. Tehát lehet próbálkozni taskokkal, de valójában 1 magos az eszköz, 0. mag a sok periféria elem miatt van, hogy ne akadjon össze. Szerintem.
Szívesen fogadok bármiféle észrevételt.
-
_q
addikt
Sziasztok!
ESP32 SPIFFS-el foglalkozott valaki? Csak olvasgatás szinten néztem rá és felmerült kérdésként a működése. Ez ha minden igaz a 4MB flash-ből foglal le egy bizonyos méretet fájl tárolására, így kevesebb hely marad a fő program számára ha jól értem. Tovább menve az elv is kérdés számomra:
Since if SPIFFS was never formatted it will fail mounting and we need to format it, then we will pass this flag as true. In my case, I already had my file system formatted, so this flag has no effect.
Eszerint hasonló mint egy winchester partícionálás? Ha egyszer lefoglaltam az SPIFFS-nek egy bizonyos méretet (leformáztam), akkor később hiába töltök rá egy egyszer LED Blink programot, nem fogja az egészet letörölni, programot rátölteni és a fentmaradó részt üresen hagyni? Tehát ha többé nem kell a fájlrendszer akkor le kell valahogy törölni az SPIFFS partíciót?
-
_q
addikt
Miért fontos, hogy a gombot röviden vagy hosszan nyomod meg? A leírásod szerint semmi különbség nincs ha csak röviden egyszer lenyomod akkor indul, még egyszer meg nyomod akkor meg leáll. Így programozás szempontból is egyszerűbb lenne.
Itt egy egyszerű példa interruptra.
Loop-ba belerakod a led és a motor vezérlő részt. interrupt függvénybe csak 1 változó értékét változtatod. 1x lenyomod a gombot belép példa szerint void blink, változó állít "HIGH" mondjuk, loop-ban if turn on == 1 akkor motor forog, led bekapcsol.
Ha megint lenyomod akkor meg változó void blink-en bleül LOW-ra áll és leáll a motor, led kikapcsol. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #10151 üzenetére
Igen, emiatt vettem külső ADC-t. Költségbe így rosszul jöttem ki.
Az ESP 3v3 regulátorából jövő feszültséget használtam és egy potit, közben multiméterrel mértem. 0-3V között 10-15 pontot vettem fel. A multiméter ami elvileg pontos, ahhoz képest tized voltokat tért el az ESP ADC-jével mérve az érték. 3-3.3V között talán 1 értéket mért az ADC, 3.1 V körül már 3.3V-ot mért, miközben multiméterrel láttam, hogy nem annyi az érték. Közel 0 V-nál is hasonló volt, bár ott pontosabb. Tehát a 0 és 3 V körül levágta az értékeket és nem pontosan mérte, a kettő között pedig tized-század V eltérések is előfordultak. Ahol esetleg a tized V eltérés belefér ott még használható lehet talán.
Sajnálom, mert az uno-n lévő atmel ADC-je elég pontos és általános mérésekre szépen használható, ami nem mondható el az ESP32-ről.
(#10153) tvamos
Én mikor keresgéltem arduinos könyvtár support-ot, akkor az ADS1115-ot találtam, így nekem az lett. -
_q
addikt
válasz
XP NINJA #10110 üzenetére
Pedig ez jó board. Esetleg másik gép ha van még azzal lehet érdemes megnézni. Elképzelhető, hogy hibás darabot kaptál. Ha vissza tudod kérni az árát kérd vissza és rendelj egy másikat szerintem. Elmondásod szerint mindent jól csináltál. Van ismerősi körömben aki alapból táp hibásat kapott.
-
_q
addikt
válasz
XP NINJA #10108 üzenetére
Ezzel próbáltad? [link] Én legutóbb ezzel sikeresen felraktam.
Amúgy ha nem megy a rátöltés, akkor a gomb nyomkodásnál annyit kell, hogy a töltés közben mikor kiírja, hogy "....." ott lenyomni a boot gombot az ESP board-on, reset-et nem kell nyomkodni.
Belinkeled milyen ESP32 board-ot vettél?
-
_q
addikt
Sziasztok!
Van valakinek bevált napelem? 5V/1.5 W lenne jó legalább, de talán az 1-1.5W között is elég. ESP32-höz kellene, hőmérséklet mérés, wifin adat küldés majd deep sleep, 10 percenkénti méréshez.
Sajnos ez olyan mint az aksi ha kínából jön, vagy valós amit megadnak érték vagy nem. Ezért is lenne jó, ha lenne valakinek bevált darabja. -
_q
addikt
válasz
adatfalo #9704 üzenetére
Szia. Én is napelem után vadászok. Mivel csak napi 1x kapcsol be a rendszered, így szerintem simán tudja tölteni a napelem az aksit és nagyon komoly napelem se feltétlen szükséges.
Ettől függően 5 V, 1 W tudja 200 mA-el tölteni az aksit, hozzá egy 18650-es 2-3000 mAh aksi, illetve egy TP4056-os áramkör amihez van védő áramkör a panelen. Valami ilyesmi mentén indulnék el, attól függően mennyit fogyaszt a rendszered. -
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9657 üzenetére
Fejből írtam, nem emlékeztem már mennyi. Először olyannal akartam próbálkozni, de mikor megláttam hogy macerásabb, váltottam a jelenlegi SPI kijelzőre. Ezzel nekem könnyebb volt összeszerelés-programozás szempontjából is. Érdekes amúgy, hogy a párhuzamos kommunikációs kijelzők vannak nagyobb arányban kínából, SPI ami egyszerűbb pedig kevesebb.
-
_q
addikt
válasz
fagylalt #9650 üzenetére
Robothoz nem kellene 2 motor?
A 20 perc nem indokolná, hogy túl nagy aksit használj, viszont mivel nem akarod gondolom utána egyből tölteni ilyen szempontból érdemesebb ha nagyobb az aksi. Egy 10 000 mAh-s aksi már bőven többet is tud 20 percnél és még csak tölteni se kell legalább sűrűn. Mint márka jók a xiaomi cuccok, lehet is hinni szerintem a kapacitásának, nem úgy mint sok kínai aksinál, ahol többet írnak rá a valós értéknék. Emellett meg ha úgy alakul, akkor telefon töltésre is tudod használni.
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9649 üzenetére
Én SPI TFT kijelzőt használok. Nekem nem kell gyors üzemre, de próbáltam for ciklussal egy számlálót növelve kiíratni az értékét teszteléskor és nekem nem tűnt lassúnak. Nem tudom milyen egyéb előnye lehet a direkt kijelző meghajtásnak. Ennél nem hiszem hogy lenne egyszerűbb.
-
_q
addikt
válasz
fagylalt #9641 üzenetére
Az a baj, ha sok minden van használva annak nagy lesz a fogyasztása.
Még az is fontos lenne, hogy mennyi ideig üzemelnek az egyes egységek, Arduino Mega elmegy-e alvó módba, folyamatosan mérnek az egységek vagy mondjuk 10 percenként mérnek 1-et a kettő között pedig csak várakozó módban vannak, esetleg alvó módba elmennek.
Ha az időt már tudod, hogy mennyi ideig üzemelnek az egyes egységek, meg kellene nézni mennyit fogyasztanak alvó (ha van ilyen állapotuk) és üzemi állapotban külön-külön. Ha meg van a fogyasztás és az, hogy mennyi ideig fogyasztanak, akkor amit belinkeltem kalkulátorba beütöd az értékeket és kidobja, hány óráig, napig, esetleg hónapig tudna adott aksiról üzemelni.
Számolás és idők nélkül látatlanba azt mondanám, hogy nem fog sokáig működni a rendszer, jó ha 1 napig bírja vagy annyi se.
Konkrét példa, nekem van egy ESP32 ami folyamatosan működik, wifi-t használ, van egy hőmérő és egy kijelző. Ez durván 400mA-t fogyaszt, így kb 6.5 óráig bírná egy 3000mAh-s aksiról.
-
_q
addikt
válasz
fagylalt #9633 üzenetére
Szerintem előtte azt írd meg, hogy mire lenne használva, mert lehet nincs is értelme aksiról üzemeltetni, ha eleve több 100 mA-es a fogyasztása az egész rendszernek.
Ezzel meg tudod nézni hány mAh-s aksira lenne szükség, illetve tegyük fel egy 3000mAh-s aksi hány óráig/napig bírná adott terhelés mellett: [link]
-
_q
addikt
válasz
MrChris #9627 üzenetére
i = 0-tól i<5 azaz 5 már nem lehet, tehát a 0-tól 4-ig számol. Akkor lenne 5 a kiíratás soros porton, ha i <=5 lenne, tehát még 5 is benne van.
A másikra csak tippelek, de amikor elküldesz egy karaktert soros vonalon, akkor tudtommal mindig megy egy "carriage return" (kocsi vissza) karakter az enter vagy küldés gomb lenyomására. Talán ezért érzékelheti azt, hogy 2 karakter-t küldesz egymás után, így 2x fut le. Ha mondjuk a delay-t 500-ról felemeled mondjuk 1000-re vagy 2000-re, tehát 1 vagy 2 másodpercenként villogjon a led, akkor a 2. karakter küldésével nem törődne a program. Ez csak tipp.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9620 üzenetére
Topic elejere topic osszefoglalo/info ahova be szoktak irogatni mas topicba hasznos informaciokat es linkeket berakni. Ha nem sajat pl google drive meghajto akkor sajnos esely van ra hogy egyszer torlik, de opcio es annal jobb mint ha semmi sincs belinkelve, osszegyujtve.
Ilyet lehetne az elso oldalra hasznosabb linkekkel osszegyujtve. Elvileg az nem olyan mint wgy hozzaszolas, hogy nem szerkesztheto, hanem a topic felelos kesobb is szerkesztheti, illetve minden oldal tetejen osszecsukva megjelenik. Itt a forumon pl HDD topic-ba lattam mar.: Milyen HDD-t vegyek topic jo pelda ra.
-
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9607 üzenetére
Úgy számoltam, hogy a konverter 45uA-es fogyasztása másodpercenként értendő és akkor átváltottam. De ha nem így van akkor még akár jobb is lehet.
Az a baj, hogy töltőm nincs a nikkel-eshez, így az mindenképp drágább költség lenne + még a 3 db NiMH elem. Vezetékkel se tudom sajnos összekötni, csak valamilyen hordozható megoldás tud működni. 2 db ceruza elem nem miért nem jó?
Esetleg NiMH-hoz van tp4056-hoz hasonló modul ebayen vagy csak "gyári töltővel" tölthetőek?
(#9608) Atti777
Oh ez nagyon jó, nagyon köszi. Eszerint -20 - +50 celsius között használható, annyi hogy egy panasonic 3400mAh-es liion aksi 2200mAh fog tudni. -
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9605 üzenetére
Igen deep sleep-ben fog menni. Nem számoltam ki de abban bízom, hogy a konverterrel kapott nagyobb feszültség tartomány talán ad annyit, hogy a konverter ~50uA-es fogyasztását is megérje.
Konverter nélkül 2AA elemmel mondjuk 0.5V-ot tudok használni talán, ha úgy veszem hogy 2.5V-al elemgy minden gond nélkül az ESP32.Kicsit elbizonytalanodtam. Eddig az itt javasolt megoldást követtem, de most ez meg ellent mond
50uA fogyasztás esetén óránként 90 mA-es fogyasztással kell számolni a konverternél? Az nem kevés
-
_q
addikt
3.3 V-ra. Ezt ajánlottátok még 1 hónapja talán, ezt vettem meg és terveztem használni. Így ha lemegy az elem feszültsége 2-2.5 V -ra akkor se lenne gond. Sőt ha lehet hinni ennek az áramkörnek, akkor még 1.8 V körülre is lemehetne és akkor egész sokáig lehetne használni. Wifi miatt kelleni fog legalább 300 mA, tartalékkal meg 1.8 V-on ha igaz 500 mA-t tudna.
-
_q
addikt
válasz
gyapo11 #9595 üzenetére
Köszi. Nem jártam eléggé után és az aksit leszámítva minden meg van már. Ha még is liion-t használnél, akkor az nagyon nagy hülyeség lenne? Nagyon nem bírná? Arra gondolok, hogy ha mondjuk hideg van akkor nem bírja csak 50%-al kevesebb ideg vagy bírja 30%-al kevesebbig ?
-
_q
addikt
Sziasztok!
Kinti hőmérőhöz, tehát mondjuk -15°C - 40°C között jól működő lithium aksit tudnátok javasolni? Azt olvastam, hogy a nagyon hideget és meleg is rosszul tolerálják. Hidegben gyorsan merül, elem jobban viselné, na de ha lehet még is inkább aksit használnék.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9528 üzenetére
Úgy értettem, hogy a kapcsoló üzemű táp ki van hagyva és csak aksiról vagy elemről megy akkor nem szabad elő jöjjön. Ha van a rendszerben kapcsoló üzemű táp onnantól mindegy hogy a kapcsoló üzemű tápot mivel táplálod meg. Az általa okozott zaj, ami a kapcsolgatásból jön be fog zavarni érzékeny méréseknél. Ha megoldható a táp kihagyása direktből aksiról működtetve lenne jó kipróbálni, mert szerintem így működne már. Érzékeny gyorsulás érzékelő esetén ez volt a tapasztalat, illetve egy szintén uV-os IR led mérésnél. Kapcsoló üzemű tápnál elmászott a jel, elemről/aksiról meg hibátlan volt.
-
_q
addikt
válasz
Atti777 #9520 üzenetére
Pedig a videóban is jelzi, hogy kell szabályzó hozzá. Tegyük fel nem kell, itt amit írnak 3-3.3V között használható a lipo. Ez a 0.3V elég kevés a lithium 2.8-4.2 tartományához képest, de még ha 2.8-3.6 V között nézzük ahhoz képest is.
Lehet rosszul gondolom. A segítséget mindenképpen köszönöm.
-
_q
addikt
válasz
Atti777 #9511 üzenetére
Pedig itt is ugyan az lenne a helyezet szerintem, lipo-val. Ha nem viszem 5V-ra a jelet, akkor nem tudom 2.8V-ig kihasználni az ESP-t, mert wifi-vel használva a 3-3.3 V között szerintem kérni fogja, a lipo 3.7V meg ha lemerül 3.3-ra akkor már 3.3 V alatt lesz az LDO kimenete dopout-ot is figyelembe véve.
Ez csak szerintem van így, biztosra nem tudom mondai, hogy sokkal rosszabbul járnék. -
_q
addikt
válasz
vargalex #9503 üzenetére
Közben gondolkoztam, hogy oké 170mA meg a dropout is kicsi, de nem kellene inkább egy step up converter? Tehát step up az aksi feszültségét 5 V-ra, majd azt LDO-val 3.3V-ra és ez menne ESP-re?
Az aksi kb. 2.8-4.2 V között használható biztonsággal. Adatlap szerint ESP8266 2.5 - 3.6 V, ESP32 2.3-3.6 V között működik. Ha Wifi is van, gondolom akkor legalább 3 V kellene.
Ha figyelembe vesszük mondjuk, hogy a dropout 300 mV és meglegyen a 3V táp az ESP-nek, akkor 3.3 V kimeneti feszültség kellene az aksi felül. Azaz 4.2-3.3 V között lehet kihasználni az aksit. Ellenben ha kap egy step up convertert, akkor mehetne 4.2-2.8V között, +0.5V pedig deep sleep esetén akár heteket jelentene.Ha jó a gondolatmenet, akkor step up hasznosabb lenne szerintem. Mit gondoltok?
(#9508) Janos250
A schematic-on van egy 22uF párhuzamosan 100nF-al az LDO kimeneten, ESP mellett pedig 100uF tantál VCC-GND között. Sajnos többet nem igazán tudok hozzátenni, nincs túl nagy tapasztalatom, így többnyire már meglévő részekből dolgozok. -
_q
addikt
válasz
vargalex #9506 üzenetére
Az a nyugalmi áramot jelenti, gondolom, ha nincs rajta terhelés. Ha már ott egy ESP, meg még pár kisebb alkatrész, akkor szerintem ez nem igaz. Current consumption meg nincs benne.
(#9505) Janos250
Úgy tudom 5 V legalább ajánlott, főleg mivel a kínai alkatrészek jobban szórhatnak mint egy "bevizsgáltabb" darab.
100nF-ot hogy érted kerámia tantál? Egybe a kettő hogyan? Én egy doit shematicot használok, az alapján csinálom a nyákot. Ott 100uF 6.3V-os tantál van jelölve, semmi más. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #9496 üzenetére
Nem tudom a schematicot hozzá: töltő áramkörhöz és amit linkeltetek regulator áramkörhöz. Az AD konverterhez talán adatlapból meg lehetne, ott viszonylag kevés az alkatrész.
A kisebbik gond pedig, hogy egyesével le kellene minden alkatrészt szednem a jelenlegi próba nyákról.(#9498) vargalex
Jó kérdés, sajnos nem derül ki, hogy milyen IC van rajta. -
_q
addikt
válasz
Janos250 #9494 üzenetére
Köszi, a tekercs ezen az utóbbin kicsit komolyabbnak tűnik. Remélem beválik amit ajánlottatok.
Mindig rájövök milyen jó az arduino könyvtárrendszere az előforduló problémák ellenére is. Most egy ADS1115-öt teszteltem. összekötözgetéssel, tesztel együtt nem volt több mint 30 perc, hogy használatra kész legyen. Lassan talán elkészülök a projekttel.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9492 üzenetére
Volt 1.19 GBP ~ 1.5 USD-ért is. Szintén ebayről berendeltem. Már késő, de azért belinkelem: [link]
(#9491) Tankblock
Tehát nem csinálsz külön ennek is helyet a nyákon. Persze fejlesztés alatt próbapanelen csinálom én is. Viszont utána nyákot tervezek hozzá. Az lett volna szép, ha mindent alkatrészenként rá tudok tenni a nyákra, helyette most úgy néz ki, hogy lesz rajta 2-3 rész, amit modul formájában teszek rá, tehát tüskesoros megoldással, ahogy írod. Így sokkal praktikusabb, habár esztétikailag kicsit zavar. Lesz egy másik nyák, szerencsére ott meg tudom oldani modul nélkül is, az alkatrészeket direktbe rátéve. -
_q
addikt
válasz
vargalex #9484 üzenetére
Köszi. Néztem ezt is csak a 250 mA-es max kimeneti áramot kevésnek tartom.
(#9488) Janos250
Köszi ez kellett igen. Ez alapján tudja amit szeretnék.(#9489) Tankblock
Köszi, akkor ez lesz a befutó. Egyébként csináltál hozzá nyákot amire mondjuk rádugtad tüskesorral vagy próbapanelen forrasztgattad össze? -
_q
addikt
Sziasztok!
18650-es alkalmazáshoz tudnátok ajánlani low dropout voltage regulator-t? Amit találtam MCP1700-nak 250 mA amit elvileg tud áram, ahogy nézem az meg elég határeset, ha wifi kommunikáció is kell, már pedig kell ESPnow + deepsleep alkalmazáshoz.
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9463 üzenetére
Amúgy nem olyan vészesen nagy a 3.5 col se. Lehet kinövöd amit most próbálni akarsz majd. Ha esetleg érdekessé válik belinkelem melyiket használom. Kezelhetőségre és méretre nem találtam másik ami megérné. Ez lenne az.
Persze van még a nextion, de az meg végképp sokba kerül, kb duplája mindegyik méretben a többi ILI és társaihoz képest.
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9461 üzenetére
Én úgy csináltam, hogy nem az egész kijelzőt frissítem. Vannak fix részek pl: Temp, Humidity, vagy az ezekhez tartozó mértékegység. Ezt egyszer ráírom kijelzőre és nem változtatom. Illetve vannak az érétkek amik változnak. Ezt a könyvtár úgy kezeli le, hogy bizonyos betűstílusnál magától csak az értéket frissíti, bizonyos betűtípus használatnál macerásabb, ott én ráírom az előző értéket feketével, majd az újat az adott színnel. Tehát mind a két esetben csak az érték pixelei változnak, Talán így gyorsabb is a kiíratás, mivel nem kell minden pixelt újra rajzolni.
OLED kijelzőt könnyebb kezelni, legalább is nekem könnyebb volt. Viszont amit linkeltem könyvtárnak is vannak persze hiányosságai. Pl az előre definiált betűméretek, illetve van amit csak számra(int, float), van amit csak string-re lehet alkalmazni. De vannak előre definiált függvények vonalra, körre meg lehet tetszőlegesen színt is megadni az előre definiáltakon kívül. Nekem bejött ez a könyvtár, működik is, sok meghajtó IC-t támogat. Ja és elég csak a legelején definiálni, melyik kijelzővel dolgozol, pontosabban a meghajtó IC-t. Ezek után már csak használni kell a könyvtárat.
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9447 üzenetére
Nekem fektetve helyezve (hosszabbik oldal vízszintes, rövidebb oldal függőleges) egyik hosszanti és mellette lévő rövidebb oldalról nézve jó, másik hosszabbik és rövidebb oldalról minősíthetetlen szinte a betekintési szög. Tehát sarokba helyezve jó és szemből is, egyébként nem. Szerencsére falon sarokba lesz. ha valahová egy falra középre tenném, amit mind két oldalról meg tudok közelíteni, ott már nem lenne szép, sőt.
Én egyébként nem vettem túl olcsón sajnos, 3500-4000 Ft-ba került a 3.5 col. SPI mondhatni előny, de én nem használom ki, mivel nem kell egyáltalán gyors képernyő frissítés, viszont a 3 adat vonal előny nagyon is a párhuzamos programozású kijelzőkkel ellentétben.
Én csak azért vettem ekkora kijelzőt, mert egy analóg órába szeretném beépíteni és jó lenne ha nem 1 méterről tudnám csak leolvasni a kiírt dátum, hőmérséklet adatokat.Én ezt a könyvtárat használom. Ez elég sok kijelző meghajtót támogat, amit te használsz azt is. Ezzel a könyvtárral és ILI9486-os meghajtó IC-vel dolgozik a kijelző. Próbáltam kezdetben tesztelni, hogy 0-ról counter számol mondjuk több tízezerig és ahogy az ESP bírja íratja ki az adatokat akár tizedes-százados pontosan. Igaz itt már semmit se láttam a másodpercnél lassabban változó számokból, de nekem úgy tűnt kiír mindent. Tehát ha számítana a sebesség akkor nem hiszem, hogy gond lenne vele. Ja és én is ESP32-vel használom. Próbáld meg esetleg ezt a könyvtárat az adafruit helyett.
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9434 üzenetére
Ja akkor az még mindig kicsi. Én nagyot kerestem, 3.5 colosat vagy 4 colosat végül 3.5 colosat találtam. Sajnos a betekintési szöggel vannak bajok, szerencsére projekt szempontjából meg tudom oldani, hogy ne legyen ez hátrány, de azért nem egy laptop/monitor szintű sajnos.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #9409 üzenetére
A te esetedben megoldható a programozóval, nekem nincs csak a linkelt CP2102-es USB TTL átalakító, ha ezt használom, akkor kellene mert azon nincs tranzisztor. Egyébként BOOT és RESET gomb ugyan úgy lesz mint egy dev modulnál, mindent ugyan úgy csinálok csak lehagyom róla a CP2102-es IC-t és a tranzisztoros automata programozó részét.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #9351 üzenetére
Most jutottam oda, hogy talán kész a schematic az egyik panelhez. Programozáshoz +5/3.3 V regulátor függően, GND, UART0 RX, és TX pin-re van szükség nem? Nálad ahogy nézem több minden is be van kötve. Pl kék, fehér vezetékek amiket látok pin-ek szerint. Uart pineket viszont nem látom.
Lehet te más miatt kötötted be azokat a bizonyos vezetékeket? Ha csak programozni szeretném külsőleg, akkor Vcc, GND és az UART0 RX, TX pineket kell csak csatlakoztatni egy olyannal mint amit te használsz panel vagy egy [link] CP2102 USB TTL modullal?
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Driver asszem az, amit még te linkeltél korábban. Ha tapasztalok hasonlót megpróbálom más baud rate-el. Köszi a tippet.
Amúgy az új driver mitől lehet rossz, ha pl. silabs, tehát a gyártó honlapjáról töltöm le a legfrissebbet a CP2102-höz. Gyárilag miért adnának ki nem megfelelőt?
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9396 üzenetére
2 CP2102 volt rákötve gépre. Drivert újratelepítettem, átdugtam másik portba, leválasztottam a 2. CP2102-t, addig addig nyomogattam, hogy most valamitől kb 30. próbálkozásra sikerült.
Nem tudom lehet-e köze ahhoz, hogy túl nagy méretű tömböt akartam létre hozni, ami először felment rá, de resetelt folyamatosan és onnantól már nem akart működni a flashelés. Bár ha jól sejtem a flash tartalma mindig nullázódik, ha resetel a mikrovezérlő, akkor meg nem tudom mi volt ez.
Múltkor a második ESP32 panel csinálta azt, azóta se javult meg, hogy boot gomb lenyomás nélkül nem flashelhető. Előtte legaláb 20-30x flasheltem és ment magától, azóta csak boot gombbal megy. Ezt azóta se értem.
-
_q
addikt
Ilyennel találkozott valaki? ESP32 Wroom32 Doit board.
Sketch uses 174860 bytes (13%) of program storage space. Maximum is 1310720 bytes.
Global variables use 13748 bytes (4%) of dynamic memory, leaving 313932 bytes for local variables. Maximum is 327680 bytes.
esptool.py v2.3.1
Connecting....
Chip is ESP32D0WDQ6 (revision 1)
Features: WiFi, BT, Dual Core
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Changing baud rate to 921600
Changed.
Configuring flash size...
Warning: Could not auto-detect Flash size (FlashID=0xffffff, SizeID=0xff), defaulting to 4MB
Compressed 8192 bytes to 47...
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet content
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet contentAz előző kód még fut rajta, de újat nem tudok rá tölteni.
-
_q
addikt
Egy kicsi off.
Tegnap volt téma, hogy kínából rendelve vámot, áfát kell fizetni és emiatt van aki meggondolja, hogy megéri-e neki a vásárlás. Ha minden igaz akkor 43 dollárig nem kell vámot fizetni. Érdemes elolvasni ezt a cikket: [link]
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
Melorin #9341 üzenetére
Röviden switch case szerkezetet használsz, ahol az egyes esetek között "ugrálsz" attól függően, hogy melyik állapot érvényes. A case 1 alapból érvényes lesz, ezen belül vizsgálod, hogy a LE vagy FEL gomb le lett-e nyomva. Ha le lett pl. a FEL nyomva, akkor ugrasz case 2-re, ha a LE lett lenyomva akkor case 2 kimarad és ugrasz case 3-ra. Ezen kívül pedig amit írt Teasüti, ismétlő jelet vizsgálod a case 2 vagy case 3-on belül. Ha jön akkor forgatja a motort folyamatosan. Ha nem jön ismétlő jel, akkor ugrasz case 4-re, ami kikapcsolja a motort.
Ez abban az esetben működik, ha tényleg van 1 gomb lenyomás jel és egy külön ismétlő jel. Illetve abban az esetben, ha valaki nem mondja azt, hogy rosszul írtam
Látatlanba én ezzel próbálnám meg elsőként.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #9323 üzenetére
Nem teljesen értem, a Sloebert próbáltad? Sloeber egy Arduino IDE, Eclipse alapon. Tehát eclipse elvileg a háttérben van. Amúgy nem tudom hogy működik, csak az elmondások alapján írtam le, amit hallottam. 2 ismerősöm dicsérte. De ha ugyan ezt értetted az alatt amit írtál akkor oké. Sajnos van hiányossága az Arduino IDE-nek, talán a következő verzióban jön pár hasznos újítás.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9299 üzenetére
Köszi, sajnos ez se oldotta meg. Neten github és még pár oldalon elég sokan foglalkoznak a témával. Van aki vett 5 db ESP32 doit panelt, 3 működik boot gomb nélkül, 2-nél muszáj nyomni program letöltés közben a boot gombot. Sajnos megoldást nem találtam ami működne.
(#9290) xboy89
Eddig nem omlott még össze az i2c,úgy hogy Core 1-re pakoltam a összes (4 db) taskot, core 0-á nem futtatok semmit. Még tesztelem azért pár napig.
Amit tapasztaltam és várható volt, hogy a webserver-t nem mindig lehet elérni. Ez a következőből adódhat:
1) Fut a hőmérséklet kiolvasás ami 150 db elemű tömbbe pakolja az adatot, ha megtelik akkor 1-el mindig eltolja a tömb indexét és ezt for ciklusban oldottam meg. Ez lehet annyi idő, hogy ha pont akkor akarom megnyitni a weblapot, akkor nem tud még futni az a task.
2) A webserver-t String-es megoldással rakom össze. Ez azt jelenti, hogy 150 db elemét a tömbnek for ciklussal rakom bele a webserver kódba, ráadásul 2 ilyen for ciklus is van ami hőmérséklet és aksi mért értékeit pakolja a szerverhez. Itt a for ciklusban a 20 adat belepakolása után kap egy 15 ms delayt (különben watchdog problémázna), majd folytatja. Viszont a 15 ms alatt másik task kap futási időt, pl.: hőmérséklet olvasás/adat pakolós task, ami lehet 15 ms alatt nem végez, a webserver nem tudja folytatni a weblap összerakását -> nem tölt be a honlap.Ha jó időpontba nyitom meg a weblapot, akkor betölt. Erre van valakinek ötlete? Lehet többek között ezért is raspberry-t használnak ilyen esetekben? Jó lenne az esp32-vel megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged