- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- OFFTOPIK: Earfun-lányok Magyarországon
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
SECTORnooB #2493 üzenetére
Mindenképp..
Proci csere után egy load defaults itt elég, vagy jumperes reset javasolt?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Holnapra érkezik a 2600, meglátjuk mit tud majd. Kíváncsi vagyok..
-
blackmacs
senior tag
A Tomahawknak szép lassan kúszik fel az ára
mire oda jutok hogy megrendelem 40 fölött is lehet...
pi..ba... -
Cickánykoma
tag
válasz
Devid_81 #2484 üzenetére
Vicces, de amelyik webboltban kiválasztottam azt a B350-es Asrockot, ma reggel még nem voltak fent B450-es alaplapok. Most rákeresve viszont kidobta a B450 választékot, lehet ma napközben frissítették.
Van közte ASUS PRIME-PLUS is, amit ajánlottál. Átnyálaztam a manualját, tud 6 SATA-t, van rajta minden, ami az Asrockon, szóval jó lesz, teszek egy próbát vele és megkerülöm így a BIOS frissítést.A boltbot felhívva voltak olyan rendesek, hogy módosították az alaplapot a rendelésemben.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Cickánykoma #2483 üzenetére
Szia!
Reális esélyt nem látok rá,ha interneten rendeltél akkor élj az elállás jogával és rendelj egy B450-es lapot.
A legtöbb webshopban kapni már 3 év garanciával.
Az összeállítás teljesen rendben van,de alaplap téren jobbat kapsz a pénzedért B450 fronton.
#2486: MSI B450 Tomahawk-on is 6DB Sata csati van,személyes véleményem,hogy inkább ár/érték párti legyél. -
Cickánykoma
tag
válasz
Devid_81 #2484 üzenetére
Szempont volt, hogy 6 SATA konnektor legyen rajta, és erre az Asrockokat dobta ki (meg az előző LGA-1155-ös elődje is Asrock volt
Meg nem igazán vagyok ASUS párti
)
A B450 nem lenne rossz, de a gyártó 3 év garival nem találtam sehol meg.Szerk: fel tudtam hívni a boltot és megcsinálják a frissítést, ha régi lenne a rajta a BIOS.
-
thetan
aktív tag
válasz
SECTORnooB #2482 üzenetére
Nagyon köszönöm a korrekt választ. Akkor még ma meg is rendelem
-
Devid_81
félisten
válasz
Cickánykoma #2483 üzenetére
Ez a lap nem lenne neked is jo?
3 ev gari van ra. -
Cickánykoma
tag
Sziasztok!
Úgy néz ki a héten én is beszállok a klubba. Az alábbi konfigot rendeltem be, és két kapcsolódó kérdésem lenne a szakikhoz. Tehát a konfig: Asrock AB350 Pro4 + Ryzen 5 2600 + G.Skill 16GB / 3000MHz Aegis KIT
1) már a rendelés leadása után jutott eszembe, hogy a B350 nem biztos hogy támogatni fogja az új Ryzent. Mennyi az esélye, hogy kifogok olyan lapot amiben már kellően friss BIOS van? (B450 egyelőre csak 1 helyen láttam, de ott az 1 év garancia elriasztott a vételtől) Ha esetleg nem tud a bolt BIOS frissítést felajánlani lehetőségként, hogy tudnám megoldani?
2) Néztem a QVL listát, a G.Skillből a 3000 típusból csak a 4 gigásat (F4-3000C15Q-16GRR) írja, ettől függetlenül esélyes, hogy menni fog ez a modul is? (F4-3000C16D-16GISB)
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
SECTORnooB
addikt
Én a 3200mhzs kitet választanám mindenféleképpen, mivel a B450-es lapok már a 2933mhzs JEDEC szabvánnyal érkeznek, így ez a sebesség garantált, ha mégsem működik bátran lehet élni az elállással vagy a garanciával.Többen használják az általad említett Ripjaws 3200-as kitet, megelégedéssel.
-
Devid_81
félisten
válasz
SECTORnooB #2478 üzenetére
Koszonom a segitseget!
-
imi123
őstag
Sziasztok!
Hétvégén vettem észre hogy mintha belassult volna a gépem.
Felraktam a CPU-Z-t és csak 4 mag 8 szálat látott a Windows 2700X-nél.
Ha valaki hasonlóba lassulásba fut bele érdemes ránézni a procira.
Megoldás a Ryzen master utility progi felrakás és ott egy reset nyomása.
Azóta minden ok. Nem tudom mi vágott alá. -
thetan
aktív tag
Most hogy megjelentek az B450 lapok, lassan elkezdem beszerezni az alkatrészeket. Egyenlőre csak a legszükségesebbeket, amit lehet átmentek a régi gépemből.
Amit eddig rendeltem: Processzor AMD RYZEN 5 2600. és hozzá Alaplap MSI B450 TOMAHAWK-
ehhez próbálok választani memóriát.
vagy: G.Skill - 16384MB 3000MHz CL16 DDR4 Aegis KIT2 - F4-3000C16D-16GISB [link]
vagy: G.SKILL RipjawsV 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB [link]Ettől feljebb árban már nem mehetek. Az ár miatt inkább az olcsóbb felé hajlok, csak nem tudom hogy 3200 és 3000 sebesség között nem inkább a magasabb órajelet érdemes választani.
remélem ezek kompatibilisek az alaplappal
-
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81 #2384 üzenetére
Sziasztok ujra,
Szoval eddig ugy nez ki, hogy koltseg csokkentve az alabbi konfigot nezegeti az ismerosom:
- KINGSTON 8GB/3200MHZ DDR-4 HYPERX PREDATOR XMP (KIT! 2DB 4GB)
Link
- AMD Ryzen 5 1400
- ASUS PRIME B450-PLUS ALAPLAP
LinkAz alaplap gondolom okes, proci detto, de a ramokra nem tudtam neki mondani.
Kicsit googleozten de nem egyertelmu szamomra.
Van valakinek barmilyen otlete a ramokra?
Koszi! -
palfitom
félisten
válasz
SECTORnooB #2475 üzenetére
-
Albigator
őstag
válasz
SECTORnooB #2473 üzenetére
Teljesen jó nekem a 3200 MHz. A felett már úgy tudom nem érezhető annyira a különbség.
-
Albigator
őstag
válasz
SECTORnooB #2471 üzenetére
Már berendeltem szombaton ezt a configot úgyh már szinte mind1 is. De örülök ak ha a 450-el nincs ilyen gond.
-
Albigator
őstag
válasz
SECTORnooB #2469 üzenetére
Szia!
Én ezt az "Hivatalosan ajánlott memória kitek"-et nem is néztem a RAM választáskor, csak magának az alaplapnak a QVL listáját.
Mert az előbbiben nem szerepel de az utóbbiban igen az általam preferált memória kit (HX432C16PB3K2/16). Csak nem lesz gond velük, ugye? -
SECTORnooB
addikt
Sziasztok!
Bővítettem az összefoglalót,ha valamilyen egyéb információt, tartalmat fontosnak éreztek kérlek jelezzétek és tovább fejlesztem.
Köszönöm -
Milka 78
nagyúr
Úgy hogy egyik gyártó sem a valós fázisokat számolja hanem a tekercselést. Így van ez az Asus,MSI,Giga,Asrock,NZXT és EVGA lapoknál is. Annyi igazuk van benne, hogy pla az Asrock hiába 3 valós fázissal dolgozik még is a duplázásnak köszönhetően egyenletesebben osztja szét a terhelést és sanszosan jobban adja le a hőt is ez a felállás mit egyes valós 4 fázisos lapok amiken nincs duplázás.
Pl Az Asus összes Strix lapja valójában 4+1 fázissal operál és kb mindenki rajtuk kívül hasonló kialakítást követ. Egyetlen kivétel ebben az árszegmensben az Asrock aki 5 + 2 valós fázist használ és azt duplázza.
Talán csak a prémium deszkák amik valós 8 fázist alkalmaznak. Ilyen az EVGA Z370 Classified K a 13 fázisával ami valójában 8+ valamennyi fázist használ.
Mondjuk itt sem lehet általánosítani a sok fázis bár jobb még nem garancia semmire. -
Milka 78
nagyúr
válasz
Beretvás #2437 üzenetére
Ez viszont általános mindkét oldalon. Űber lapot teljesen felesleges venned amíg nincs egy binnelt procid vagy te vagy Fortuna kegyeltje és tudod előre, hogy nyerni fogsz a szilícium lottón.
Egy tré vagy átlagos procin a világ legjobb lapja sem fog segíteni. Annyiban jobb az űber lap, hogy extrém magas feszt jobban tolerálja, mert ugye az fog kelleni ha egy gyengébb procit legalább átlagos tempón akarsz hajtani.
Én megkockáztatnám, hogy egy értelmes B450 egy 1.350 - 1.400v-s használatnál még nem fog kifeküdni (mondjuk egy kis szellő nem árt a vrm- részre).
Mondjuk a Hardware Unboxed-es teszt rámutatott (ők nem 5 perc aida,próbapad,stb...teszteket csinálnak), hogy hol a határa a B450-es lapoknak legalább is a Gigabyte B450 Aorus Pro-t sikerült megfőzniük ami a többi laphoz képest elég szégyenteljes (okés ehhez is kellett egy vízhűtés, de léghűtéssel is messze a leggyengébb volt főleg a Tomahawk és a K4 eredményeit tekintve) . Sanszosan ott folytatja a Giga ahol abbahagyta és ugyan úgy rossz a kontakt a vrm és a borda között (visszatérő hiba Intel és AMD-s oldalon is) amit még megfejeltek egy f@sza I/O shield-el is ami alatt megfől a lap.
Nem árt figyelni a vásárlásnál erre is. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Shadowduet #2453 üzenetére
95 fok az Amd szerint a teteje, bar az IBT egyben affele hotures teszt is, szerintem gyari hutovel sem kellene 95 fokig mennie.
hat van hozza affinitasod, -- 4 csavart kell kicsavarni meg vissza -- nezd meg, en még azt is elbirom kepzelni, hogy a huto aljan rajtahagytak a matricat.
-- nemrohog, lattam mar ilyet is -- -
hackeeeee
Jómunkásember
Noh, eddig kicsit több fesszel. beállított 1.38V-vel stabilnak tűnik az XMP 3200... Bár volt olyan is amikor több nap után szállt el.
-
Albigator
őstag
válasz
SECTORnooB #2459 üzenetére
Oké, várom
Amúgy az A420-as lapok mikor jönnek, az "irodai" OC mentes gépekhez? Már ha akar venni olyat valaki.
Olyan is rémlik nekem talán, hogy X490-es lapok is jönnek. Azzal mi van?
-
Albigator
őstag
válasz
Beretvás #2455 üzenetére
Nem, amúgy már olvastam korábban is az összefoglalót akkor nem tűnt fel. Most viszont nézegettem az 1***(X)-es topicot is és ott az összefoglalót akkor vettem észre, hogy a Ryzen 3-aknál nincs SMT
Aztán gyanús volt, hogy akkor a 2300X-nál se kéne lennie így hát utána néztem.
Nem a rossz szándék vezérelt h hibát keressek.(#2456) SECTORnooB
Nincs mit, ez a legkevesebb azok után amit műveltem -
Albigator
őstag
Ha már én itt "félre vezetem mindenkit" ebben a tökéletes szakmai topicban, az véletlen nem lehet, hogy az összefoglaló is téved valamiben?
A Ryzen 3 2300X nem 4mag/4szálas lesz? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Shadowduet #2451 üzenetére
ize.
azt aruld el legyszives, hogy mitismondtal, a gyari hutovel hasznalod ?
nezd meg, rendesen felfekszik-e a huto. 95 fokig még nekem se ment el a gyarival sem, pedig anno gyilkoltam rendesen. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Shadowduet #2449 üzenetére
"IBT közbe ebédeltem és mire visszajöttem 95 fokos volt a CPU"
az olyan.
de jo jel, hogy kibirta.ha a prime hibat dobal, akkor valoszinuleg instabil a memoria.
freki visszavetel elott meg a soc feszt lehet picit piszkalni, meg a cld0_vddp ( van ahol csak siman vddp ) emelni ovatosan. -
Shadowduet
tag
Sziasztok!
Az általatok említett teszteket lefuttattam, a prime blend hibákat írt ki, az IBT közbe ebédeltem és mire visszajöttem 95 fokos volt a CPU szóval gyorsan kikapcsoltam a gépet, de ahogy néztem nem volt hiba addig, csak nem értem hogy melegedett annyira fel...
Memtest64:
Nem tudom a prime txt fájlát érdemes-e bemásolni ide...
A memória voltage-ét felvettem 1,38V-ra, ma még nem jelentkezett fagyás illetve tegnap a második után sem. A gyors rendszeindítást is kikapcsoltam.
-
Lokids
addikt
válasz
SECTORnooB #2441 üzenetére
+1
-
Beretvás
veterán
válasz
Albigator #2431 üzenetére
Volt/ van itt egy két emberke aki vett x470 csúcslapot , hogy majd abban lehozza a csillagos eget is és a végén semmivel nincs előrébb mint egy rendes B350 a 450 et nem említem mert még szinte tapasztalat sincs vele..
Extreme oc ra nem vesznek B-s lapot de akkor meg ne általánosítsuk az oc fogalmat...
(#2436) Albigator: mivel ezek rendre mennek 1,3 volt körül/ alatta 4ghz körül még simán elég egy rendesebb B350/B450 is a 2600X alá is.. nem kell ezt túldramatizálni marketing Bullshit az egész..
-
Albigator
őstag
A 2600X viszont 95W
Engem az érint.
Elnézést ha félreérthető voltam, szóval akkor erőteljesebb tuningra:
2600X és 2700X-es hez ajánlott az X470/X370
A többihez mehet nyugodtan a B450/350 ?Így már helyes?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hackeeeee #2432 üzenetére
a sima 2700 is 65W, en megkockaztatnam ahhoz is a B -s deszkat. Tomahawkot
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Albigator #2431 üzenetére
A bizonyos "foknak" csak a vrm szab határt.. Ergo ha kisebb procit veszel, pl. 2600-ig bezárólag, ahhoz nem feltétlen muszáj X-es lapot venni. De persze, vehetsz..
Én intelnél Z-s lapot használtam, itt vígan élvezem azt amit a B-s lap ad. Persze finomhangolni jobban lehetne X-es lappal, de nem kell.. Ramtuning is van.
De pl. 2700-hoz már nem vennék B-s lapot, főként ha lenne OC is.. De pl. a 2600, 65W-vel...
-
Albigator
őstag
-
Lokids
addikt
Ajánlom youtuben a Actually Hardcore Overclocking csatornát.
Itt a PCB overviewknál elmagyarázza, hogy a 8 darab kocka miért csak 4 fázis és nem 8 meg hasonlóak. Ha érdekel.
-
válasz
Pro!Petya #2419 üzenetére
Igen, egyik BIOS verzióval ment 3200-on és kis finomhangolás kellett volna még rá, de jött újabb BIOS és bíztam abban, hogy fog menni állítgatások nélkül is (mert korábban konzultáltam az alaplap gyártóval és ígéretet kaptam a RAM kompatibility javítására a részükről) és nem lett jobb...no mind1
Most meg vettem egy jó lapot, procit és RAMot , legújabb BIOS felkerült a lapra (kezdésnek) és úgy állítottam be DRAM Calculator + Taiphoon Burner -el a KIT -em (mert sima XMP-t használva nem volt 100% stabilnak mondható)
MD
L -
Tyrel
őstag
válasz
Albigator #2420 üzenetére
Én azon vagyok most fennakadva hogy ha elkezded azt a listát nézegetni, a hozzájuk tartozó alaplapok képeivel, mindig annyi Choke van a CPU foglalat körül amennyi fázist írnak a vezérlőre, legalább is vagy 5-öt megnéztem és mindegyiknél így volt...
Kivéve az ASRock szóban forgó deszkáit, amikre azt írják hogy 3+3 / 3x2, ami a többieknél látottak alapján 6db choke-ot kéne hogy jelentsen, az alaplapon mégis 9db van, és a gyári oldal is 9 fázisról beszél...
Szóval most akkor mi van?
-
Ekiamedve
tag
válasz
SECTORnooB #2421 üzenetére
Én pont megszívtam 3133mhz és 1,416v ott lett stabil.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
SECTORnooB #2421 üzenetére
De ezzel nincs semmi baj ha valaki lyukra fut ezzel azzal mert benne van a pakliba, de utána ne húzzon már le egy olyan terméket amit többen használnak Oc-zva mint alapon mivel bírja a strapát.
-
Albigator
őstag
válasz
guftabi96 #2416 üzenetére
Igen 3+3 volt a lista szerint
(2418) Tyrel
Szóval régen még volt... Az gáz hogy most nincs szerintem. -
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #2410 üzenetére
"Én anno a G.Skill-t vettem, mert azt ajánlották Ryzenhez (1600X), azt mégsem voltam megelégedve vele"...
3066-nál egyik kittel sem tudtál feljebb menni... az egyik ripjaws D-die volt a másik meg FlareX B-die.
Azt már akkor sem értettem hogy a ripjawsal tele toltad a topikot a méréseiddel de persze a Flare-X -ről semmi még egy aida mérés sem volt... csak annyi hogy nem megy.
Valami más volt a szűk keresztmetszet a vak is látja és TE a Ramokkal nem voltál megelégedve??!!
99,9% -a usereknek megelégedettséggel használja a Flare-X-et ! A maradék 0,01% csak peches vagy csak nincs szerencséje mikor gondolkodik a HW-k kiválasztásánál.Így az hogy te nem voltál megelégedve vele hát nem sokat tol bele a latba mivel valami visszafogta a ramokat.
(Mobo/bios/ imc/ user error) De valamelyik biztosan a felsoroltak közül! -
Tyrel
őstag
-
Albigator
őstag
Az Asus Prime B450 Pluson?
De amúgy akik konkrétan tuning célra vesznek, vettek lapot akkor az egyértelműen X470/370 .
Én nem tervezek OC-t, ahogy a kérdező se olyat keresett ezért írtam neki a B450-et.
Az hogy a 450-eseken belül melyiknek jobb kicsit a VRM-je más kérdés, de azért nem hiszem h megközelítené bármelyik is egy X470esét. .. -
Doink
aktív tag
válasz
Madmax81 #2381 üzenetére
Nekem ez teljesen új volt én csak a színeket néztem a user manual helyett, ahogy a qlv lista is és ezért sikerült nem qlv-s ramot is venni. Ezek ellenére A2-B2-ben megy xmp profillal már egy hete fagyás nélkül.
@Albigator A vrm borda egy vicc kategória ezen a lapon, de legalább szép
-
Albigator
őstag
Hát ha értenék annyira hozzá én is azt csinálnám persze
Remélem nem lesz gond az iponnal bár mostanában tényleg sok rosszat hallok róluk.
Azt nem tudod megmondani hogy az oldalukon hol található a "Rendeléseim" vagy "Rendelések" fül?
Mert én sehol nem találtam, de nem hiszem h egy ilyen webáruháznál ne lenne. -
-
Tyrel
őstag
válasz
Albigator #2407 üzenetére
Hát szerintem egy custom configban az egyik legnagyobb élmény az, hogy te rakhatod össze...
Egyébként a kínálata / árai / weboldala jók az IPonnak, van hogy én is tőlük vásárolok, de garanciás problémák esetén nem valami jók velük a tapasztalatok, legalább is az én ismerősi körömben... E miatt ált. csak olyasmit veszek náluk amivel szinte biztos hogy nem lesz gond, pl. CPU vagy memória, de alaplapot már pont nem.
-
Tyrel
őstag
Ha már alaplapok, én még mindig a B450 Pro4-re pályázok, bár semmi infó nincs róla de valahogy van egy ilyen "női" megérzésem hogy ő lesz az olcsó B450-ek fekete lova... fogalmam sincs miért, talán igényesnek tűnik a felépítése vagy nem tudom... de nagyon nagyon megnéznék róla egy tesztet.
Az meg kifejezetten érdekelne hogy a speckóiban írt "9 Power Phase design" mit jelent pontosan, mert azt kb. biztosnak tartom hogy az nem 9 fázis lesz. De hogy mégis mi meg hogyan meg mé?...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MaxxDamage #2405 üzenetére
de neked nem is 3000 CL15 van.
-
-
Albigator
őstag
válasz
Devid_81 #2401 üzenetére
Akkor szerintem elég lesz valamilyen B450-es lap, csak még nem nagyon vannak tapasztalatok, tesztek kivéve ezt, MSI B450 TOMAHAWK Ennek egyébként azt írták itt fórumon hogy viszonylag jó a VRM-je is.
De az Asus prime B450 Plus-ja már van valakinek, Puma K írt róla hogy tesztelte.
Én is ilyet rendeltem egyébként, mert az előző széria kimondottan ajánlott volt (Asus Prime B350 Plus)
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- iKing.Hu - Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 8 GB RAM / 256 GB tárhely Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3514, 92% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest