-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
alvaro
senior tag
Állítólag megy a 16 bites IDE vezérlő XT-ben, csak épp a BIOS nem támogatja. Ezért ki szoktak írni egy XT-IDE BIOS-t, azt beleteszik mondjuk egy régi (EPROM foglalatos) hálókártyába, azt bele egy másik slotba, és azzal fogja az XT támogatni a PATA vinyókat. Egészen nagyokat is, mert az XT-IDE modern és penge.
De ezt én még nem próbáltam. Abban a szerencsében részesültem, hogy találtam 8 bites SCSI kártyát, és így egy PCI SCSI vezérlővel tudtam XT-re másolni a S1155-ös fő gépemen. Elég szép időugrás
Bile Demon - ami nekem volt anno ilyen 266-os, az 300-at még vitte, de följebb már nem nagyon ment. Úgy emlékszem a K6-2/266 bírta a 100-as FSB-t, a K6-266 csak a 95-öt.
-
Akkor Trident, 8 bitre jumperelve. Vagy OAK, az a tuti, és a lassúsága is illik az XT- hez
. EGA- t nem javaslom, mint a blogban is írtam, a régi megjelenítők nekem legalábbis kiégetik a szemem, a VGA kártyát meg rá tudom csatizni a 27" LCD- mre is, nyugodt, villogásmentes kép, úgy jók az egész régi retro prog/játékok is.
-
-
Kössz
, örülök hogy találtál benne hasznos infot.
Nem kellett erőltetni, az én lapomra simán ráment az AT szabványú tápcsati.
mod : a Cl-Gd5422- t nemtom, de sztem az is megy 8 biten
. Amivel van tapasztalatom, -az OAK alapból megy, a Tridenteken meg van XT/8bit jumper, azt kell megfelelő állásba tenni
- pontosan, nem teszi tönkre, legfeljebb nem indul
-
alvaro
senior tag
Megjegyzem, néhány 16 bites VGA működik 8 bites slotban is, én is használok XT-ben egy régi ATI-t.
Szerk. Valamint barbár módon rányomtam az AT-s tápot, ami XT lapnak ilyesmi csatlakozója volt.
Nem, ezt nem kell komolyan venni. Igazából semmi durvát nem kellett csinálni vele, és működött is. -
-
envagyok
veterán
Nálam az elmúlt 25 évben egyetlen fekete nap volt táp ügyben pont kb 2-3 hónapja.
Egy deluxe táp durrant akkorát, hogy összeszaladt a környék, mi robbant fel, valami villant is akkor.
Rá 2-3 órára pedig egy Enermax táp produkált hasonlót, azután még jó kis égett szag is volt. Nagyon durván pukkant, remegtem is, mint a kocsonyaAkkor rendeltem meg a táp teszterem, amit minden tápomnál teszteltem. Szerencsére a rájuk kötött cuccokat nem lett baja, pedig nem kis retró cuccok lógtak rajta egy CF HD4870 X38 lappal.
Egy érdekes tápom volt még, az jól megszivatott, szintén nemrég. "Működött" rendesen, viszont elkezdett az agp x800xt vga-m csíkozni egyszercsak, mondom f@sza, megdöglött a jó kis vga-m, beraktam helyette a 7800-as nvidia karit, hát nem elkezdett az is csíkozni.? Félre is raktam őket, hogy hibásak, aztán elkezdett bennem motoszkálni a kisördög, abban a P4 gépemben volt még gagyi táp, gondoltam kicserélem, aztán gondoltam kipróbálom kidobás előtt a vga-kat... Semmi bajuk nem volt. Rádugtam a lapra a régi tápot: csíkozik megint.
No comment... -
Isten ment,s hogy buzdítsak bárkit is az én példámra, csak megosztom a tapasztalatomat!
Szóval az elmúlt jó pár évben, azt mondom, hogy legalább 100-150 AT-s táp/konfiggal volt dolgom... lényegében 20+ éves tápokról beszélünk.. egyetlen egy esetben halt meg a táp (nem vitt magával semmit)
Az esetek legalább 25%-ban olyan tápokról/gépekről beszélünk melyek legalább 3-5 év állás után lettek újból elindítva...
Most vagy lottóznom kéne, vagy szimplán nem kell (még) túlspilázni ezt a "hűű fel kell újítani az AT tápot csak mert 15-20 éves dolgot" -
siti
őstag
nálam most ez a legolcsóbb megoldás tárolásra, igaz, most befőtt és borosüveg van rajta
-
RexMaximus
senior tag
Arra a tekeros asztalra en is palyazok - csak lenne hozza mas lap is mert a sima feher az nem tul elonyos. Lapot meg csak csak megoldom pl lapszabaszatban vagatok mast, de meg at is kene festeni... Budgetbol szandekossan ilyet nyomnak. Persze motorosnal van valasztek
#55914) sanchezsa
Mondjuk azert tolja is jo par eve a szekeret, szal nem sajnalom tole/luk
. Poen az elso videoit nezni pl vagy NCIX videokat (NCIX el is halt azota)
-
Tothg86
tag
Szep lesz! Pince nalunk is van, az lenne a legjobb erre a celra, de sajnos beazik. Szakik 680+afaert meg is csinalnak...
Egyebkent a retrozas helyigenye miatt latom mindenkinel osszefonodik a mancave projekttel. A gepek szeretete mellett ez mozgat engem is igazan. Mert de jo is egy hely ahol az ember kicsit elvonulhat a hobbijaval -
Tothg86
tag
Ez jó téma
Nálam áldatlan állapotok vannak. Van ugyanis asszony, 2 gyerek, kutyamacska, családi ház. Hely viszont nem sok, még a napi használatú gép is csak egy alacsony nappali bútoron van. A retro cuccok közül csak 2-3 van állandóra összepakolva, a többi az ágy alatt (az én térfelem alatt). Jelenleg két LGA775, s478, egy slot1 és pár socket7 konfig felett alszom.Már amikor alszom, mert én is éjjel retrózok
De a tualatin kiköltözött a nappalibaIdén viszont padlásteret szigetelek, és létrehozom a bunbarlangot, akarom mondani bunpadlást
-
Tim82
félisten
Elviekben jobban kellene kezelnie az egzotikus cuccokat is, mint a Windows-nak. Floppy nálam is van (illetve lesz, mert nincsen bekötve - nem tudom, hova kevertem el a szalagkábelt), meg lesz soros és párhuzamos portkivezetés is, valamint koaxiális kivezetés.
A Terratec DMX 6Fire hangkártyát (ami egyébként talán Win 2000-re meg XP-re kapott drivert és újabb Windows-ok nem igazán kezelik) pl. kapásból felismerte, kezeli a breakout boxot is, csak fel kellett vennem a jelszintet az Alsamixerben, hogy legyen hang.
-
Tim82
félisten
Fura, mert ahogy néztem, a kártyád egy módosított HD4670, elviekben nem kellene gond lennie vele egy Linuxnak sem.
*
Más kérdés: egy socket 939-es alaplap, ha Athlon 64 X2 helyett 939-es Opteron proci kerül bele, lekezel ugye 2 GB-os DDR (nyilván REG, ECC) modulokat? Tehát Opteronnal mehetne bele 4 db 2 GB-os szerver DDR modul? -
Tim82
félisten
Mivel írtad ki a telepítőt? Gondolom, pendrive-ra került.
Én Windows alól Rufus-szal írtam ki eddig a Linux-telepítőket. Más programok (pl. LiLi) nagyon gyakran elszúrták a kiírást, hasonló hibajelenség lett az eredmény a boot-kor, mint amilyet Te is írtál.
Egyébként valószínűleg nekem sem marad Manjaro azon a gépen, az Ubuntu/Debian és a Fedora/CentOS Linux vonal ismerős, ott tudom, hova-mihez nyúljak, a Manjaro/Arch Linux vonal meg tök ismeretlen - tegnap még arra se jöttem rá, hogyan telepítsek pl. Vivaldit, ami a megszokott böngészőm.
Ellenben szép és gyors lenne a Manjaro, ha nem egy IDE HDD lenne a gépben rendszerlemeznek. Így sem vészes és van egy rakat szimpatikus dolga, csak nem biztos, hogy most szeretnék egy újabb Linux főcsapásiránnyal kísérletezni.
-
Tim82
félisten
Manjaro KDE-t tettem fel erre, Live módban is ment, utána telepítve is. Nem tudom, Te milyen felbontású monitorral próbáltad, nekem 1680*1050-es felbontású monitor van erre a gépre kötve, DVI-n. A VGA egy HD5450, de a Te V7750-del (ha jól látom, ez a HD4670-nel azonos GPU-t használ) sem kellene gondja legyen.
-
-
laskr99
addikt
Tuti jó volt, 3-an néztük értetlenül, azóta okés, a távolabbi a master a közelebbi a slave, kikaptam a cél vinyót amire másoltam, beállítottam majd a másikat is és mehet masterre az, majd no OS found.. Utána meg 1 kábelre ez a felállás a másikra meg slave CD ROM és master egy tesztelős HDD, úgy meg ment..
-
HSNet
aktív tag
Lehet. SSD-vel még nem próbáltam, Win98SE-vel csak 80-120-as HDD-t használtam SIL kártyákkal (nem volt kéznél IDE).
Meg visszagondolva, BX-ben inkább UDMA/100 kártyát használtam, és a sata-k a bugos VIA déli híd helyett, és i840-el lettek befogva, azoknál nem volt gondom velük, de ezeknél a leglassabb proc mellettük 800-as C3 volt... szóval passz, lehet, hogy SATA nem jó ötlet. Ha lesz időm, azért kipróbálom, hátha csak kontroller függő. Van egy adaptec-em, ha azzal bugzik, akkor fölös bármi mást megnézni, promise-al vannak még nagyon jó tapasztalataim, és egy-két sil chipes kártyával. Ha VIA-val próbáltad, akkor ott a bugzik az normál működés windows 2000-nél régebbi rendszereken, illetve chiptől függően úgy általában is lehet fos. Illetve pl az nVidia nForce-ok sata vezérlője sem megy rendesen 98 alatt.@Bacsis: Guillemont-ot megnézem, ha minden igaz, van 3-am belőle (long story...) ha működnek rendben, az egyiket szívesen eljuttatom hozzád.
Illetve, erre pillants rá, semmi sem lehetetlen, max nem éri meg végigszupni
-
RexMaximus
senior tag
Klasszikus 486 coolernek tunik, a kupakos prociknal mar socket 7 lefogatos megoldas volt. Az megeshetett, hogy nem bordahoz passzolo labak kerulnek ra valahogy az idok folyaman pl. Volt amikor en is megkevertem oket
Dobozobol bontott cuccoknal sose volt ilyen gondom meg ugy alltalaban sem. Mindegyik cooler fogta a procit egyben faszan ra is fekudt.
-
envagyok
veterán
Érdekes dolog az SLI/CF . Van játék ami gyorsabb, van ami nem változik, van ami lassabb lesz
Tegnap este meg bedobtam a 2. 2 magos GTX295-öt játszani este az evga 790i-be 4ghz-en futó E5450 mellé. Sem a 3dmark sem a dirt nem lett gyorsabb (CPU limites mindkettő) .
A 7900gtx-nál most pl 2 egyforma órajelű sem ment együtt, átflasheltem az msi biosát a hp-be, úgy ment csak. Viszont van 2 különböző órajelű 9800gtx+-om különböző gyártótól, azok mennek szépen együtt. Létezik sli hack (different sli) azzal pl teljesen más, de egy osztályban lévő (ugyanaz a driver kelljen neki) vga-k is mennek akár cf alaplapban is.
Most összeraktam egy v2 sli-t én is, ott is procilimit van -
Laraxior
titán
Pedig gondold el, hogy nálunk a MediaMarkt és a Saturn is hirdet ott. 2EUR a postaköltség. 2.7EUR a metróvonaljegy. Oda-vissza 5.4
...és, hogy ezenkívül miért éri meg innen venni? Mert internetes vásárlásnak minősül, visszaküldöm oszt csók. Ha meg ott veszem személyesen, akkor már kicsit macerás. -
flymi
addikt
Nem feltétlenül. Persze a legtöbb hirdetés "nyugati árakon" van, de rengeteg cucc kerül fel 1 Eurós induló licittel is. Legalább egy tucatnyi ilyen gyűjteményes holmim ha nem több, onnan van.
Én most már nem csak veszek, de hirdetek is. Hátha csurran cseppen valami. Nyugati árakon. -
flymi
addikt
Szerintem nincs semmi turpisság.
Ebayen lehet találni éppen holmikat, persze ugyanaz a szitu, mint mondjuk Vaterán. Privát aukció, garancia, visszavásárlás nincs, hacsak külön nem írják, de azt általában meg is kell fizetni. Plusz számolhatsz egy kisebb összeggel ami postaköltségre megy el.
Olyan is lehet, hogy mondjuk H.aprón régebbi hirdetésbe töltenek fel újabb holmikat és nem veszed észre. Így vettem a Triplex Millenium Silver TX680-at is. Mázlim volt, hogy figyeltem és lecsaptam.
Vaaagy megvannak a kapcsolatok és gyűjtők egymás közt elbizniszelik a holmikat. Ennyi.honnan jönnek nektek ezek a kártyák -> Jézuskától, a Mikulástól... Meg most majd a húsvéti nyúltól.
-
r0b3r
senior tag
Itt van egy cikk egy azonos feszültségű és kapacitású szintén LP Capxon kondiról. Az enyémben is ugyanilyen LP kondi van, csak Teapo gyártmány...gondolom hasonló "magas minőségű" kínai cucc.
-
-
HSNet
aktív tag
NT(like) telepítésnél F6->Add SCSI->Driver floppy-t próbáltad? Simán kinézem belőle, hogy valami IDE emulációs móddal a 98 megtalálja, a rendes oprendszerek meg drivert kérnek hozzá (az indításkori kékhalál is lehet ez, NT-k elvilek linuxhoz hasonlóan SCSI controllerként kellene hogy lássák, így SDAxx szerű id-t ad a lemeznek, míg a DOS/Win98 meg IDE-nek látja, és HDAxx azonosítót ad hozzá). Tedd át a lemezt másik gépbe, és nézz bele a boot.ini-be (gyökérben lesz, hidden, system attribbal), ott látod, hogy a telepítés alatt minek akarta azonosítani.
-
HSNet
aktív tag
Na ennyire részletesen nem emlékszem, azt tudom, hogy Gef4-ből már voltak AGP 8x-es kártyák, és azok már 1,5V only-k voltak, de pont a Gef4-nél külön név alatt futnak (pl az MX 4000, MX 480, Ti 4800 ezek már 1,5V-s kártyák voltak).
Ha lesz időm a hétvégén, akkor bedobálok pár kártyát megnézni, hátha okosabbak leszünk
-
Ranagol_5
senior tag
A feneket, ez bitang sok. Nezd meg, ez a legjobb eredmeny hwbot-on.
Raadasul ezt v2 sli-vel erte el.
Gyanus nekem, hogy a geforce-on futott ez le, csak nem tudom akkor miert a v2-t irja ki kivalasztott kartyanak. -
HSNet
aktív tag
BH6 az AGP 2x-es, csak 3,3V-ot tud. Valahol a Gef2 után kezdődtek a 1,5V only kártyák, addig ha jól emlékszem mindenki vagy 3,3V-os volt, vagy ment mindkét feszen.
I815-ösöket azért mondtam, mert párszáz HUF magasságában foghatóak, néha valami Tualeronnal 1-2kHUF között, annyit meg megérnek bőven -
HSNet
aktív tag
Más kérdés... Vehetem azt egy általános ökölszabálynak, hogy ha egy AGP videókártya csatolóján két bevágás van akkor az működik 2x 4x 8x-os és 2x 3.3V-os AGP portban is?
Igen, de elég sok a kivétel sajnos. Pl Voodoo-k is rendszeresen nem jól vannak key-elve, és TNT1-eknél is előfordul, hogy bemennek az 1,5V-s AGP-be, de 3,3V-n üzemelnek csak.
Ha értékesebb az alaplap, vagy a vidkártya, akkor inkább szerezz egy Unversal AGP/AGP Pro 4x-es deszkát (ami ismerten megy mindennel), és nézd meg abban, hogy valójában milyen feszt kér a kártya.
Ami AGP 1/2-re áll be, az biztosan 3,3V-os lesz, ami 4-re az meg 1,5V-os (és menni fog 8x-es slotban is).Intel 815-ből van elég sok Universal AGP-s (nem Pro, de megy 1/2/4-el) és olcsó lap, ha nem találsz AGP Pro-st. AGP Pro-sból Asus A7V (socket A) szokott relatív gyakran előkerülni, de biztosan van más is.
A korabeli teszteket érdemes megnézni, hogy említik-e a kompatibilitást mindkét szabvánnyal.
-
HSNet
aktív tag
Vortex 2-es kártya.
Con:
Zenére izé, analóg része nem rossz, de semmi igazán komoly, ellenben nem újramintavételez mindent, mint az SB Live/Audigy, így annál és a belépő kártyáknál jobb, de egy Audigy 2 ZS, vagy az VIA IceEnsembe kártyát manapság olcsón foghatóak, és jobban szólnak.Midije so-so, DLS soundfontokat eszik, ami erősen limitál, illetve vannak driver gondok is, HW mixer és DSP max 64 hangig működik (késebbi driverrel ezt javították, de minden mást, beleértve a stabilitást is elrontottak, így inkább ne).
SB emulációjáról az egyetlen jó hír, hogy van. SB Live az ensonique-os sw-vel nagyságrendekkel jobb.
Pro:
Wavetable header működik rendesen DOS alatt is!És a lényeg, tud hw-s A3D 2.0-t. Ehhez használj Win98SE-t, VXD-s drivereket, sorrend: 20.41, ha nem megy, akkor próbáld meg a 20.48-at, ha az sem megy, akkor a 20.46-ot.
Alaplapra háklis, 440BX és i815 mellett nem szokott gond lenni, VIA Apollo 133 variációknál általában a 20.48-as driver-rel hajlnadó működni, ha már fent van a via 4in1, de bármelyiknél szükség lehet rá, hogy átpakold másik slot-ba, mert nem mindenkivel szeret osztozkodni az IRQ-n.
A3D demo-khoz, és a játékokhoz is fejhalgató a legegyszerűbb, de ha van egy jól beállított stereo hangfal párod, azokkal is burtális
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest