- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatta a Huawei a Band 10 okoskarkötőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari #112185 üzenetére
Igen, ma a BE-6- ban megy a 133FSB-tesztelve, elvileg a magasabb is, már van olyan RAMom hozzá. TUSL2-C/ST6- ban persze már alap a 133, de ott 100% a 133 feletti is.
A korai magazinok tesztjei+az akkor otthon elérhető cucc egy dolog, nekem szubjektíve az a lényeg, ami ma megvalósítható.
BE-6- ban amúgy a Katmai is simán stabil 110FSB- vel is, valszeg feljebb is, de azt már nem erőltettem. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112187 üzenetére
nekem Enermax 365AX-VE volt melle az vitte faszan
650-s Spirfire Duron 975MHz-n benchelto volt 150MHz FSB-vel Abit KT7A-Raid-ben akarmeddig CL2-2-2-2 1T turbo timing-l is
1000-n meg se nyikkant 10x100-ra allitva se, meg a BIOS POST kepernyo se jott be
volt rajta egy Titan TTC-D5TB 80mm-s ventis kuler, ami ~3000rpm korul forgott "csendben"
, az siman vitte -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112186 üzenetére
... és tudjuk, hogy SD RAMmal milyen iszonyat gyatrán mentek ezek. Végül DDR-el tudta magát jól kifutni, de azok már nem a korai Willamette CPU-k voltak.
Akárhogy is, abban az időben mikor kijött a Tualatin, sokkal jobban megérte még lapcserével is azt venni, mint P4-et. Tudom, mert én sajnos P4 alapú Celeront vettem Tualatin helyett, aztán lestem mikor haver Tualatin Celeronja 533MHZ hátrányból (P4 Celeron 1700@2266MHZ VS Tualatin Celeron 1300@1733MHZ) lenyomta a gépemet lazán kb mindenben is. (egyedül tömörítésben nem).
terveztem is azután, hogyha kijön a csoda 2GHZ-es NW alapú Celeron, akkor beszerzek egyet megtekerem 2660-3000MHZ-re és akkor majd jól otthagyom a haver gépét. De ehelyett - mivel megdöglött a drága P4 lapom - végül jött az Athlon XP, ami már első nap 1466@2166MHZ-en mentOtt azon a szinten már a 2800MHZ-es P4 volt az ellenfél...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112177 üzenetére
Én másképp látom a Tualatin kérdést : Igaz, hogy új lap kellett hozzá, de a halovány teljeítményű és igen drága S423-as Pentium 4-nél olcsóbb volt, miközben azonos órajelen rommá verte játékok alatt, és tuningolni is lehetett, ami az S423-as Wilamettekről nem volt elmondható. Plusz nem kellett a méregdrága Rambus RAM sem hozzá. Nagyon is értelmes termék volt.
-
laci1128
tag
válasz
Pikari #112163 üzenetére
A gagyit erős túlzásnak találom, sőt összecsaptam volna a két tenyeremet, ha a megjelenésének idején ilyen (akár a sima, nem Black Pearl kiadásban is
) motyóval rendelkezhettem volna.
A chipset revízión (Tualatin támogatáson) kívül mindenben megegyező TUSL2-C-m van, persze csak sok évvel a megjelenés után beszerezve. A gyári BIOS-szal valóban értelmetlen korlátozások lépnek életbe OC alkalmazása esetén, pl. az általad is linkelt AGP 2X mód erőltetése. A linkelt oldalon elérhető módosított BIOS, így emelt FSB esetén is van mód a BIOS-ban beállított értékeken járatni a lapot, amennyiben ez igény.Az eredeti BIOS-szal alapórajelen nálam hibátlanul üzemelt OC nélkül.
A BX-ekkel ellentétben tud 1/2 AGP órajel osztót 133 MHz FSB-nél, így nem kell figyelnem arra, hogy mennyire érzékeny a videokártya ilyesmire, az ISA hiánya és az 512 MB memóriakorlát számomra teljesen elfogadható korlátozások, de nyilván mindenkinél eltérőek a prioritások.
A fentiek mellett ami viszont jogos kritika, hogy ugyanazokkal a komponensekkel és beállításokkal semmivel sem gyorsabb bármelyik BX-es lapnál. [Forrás, 35-36. oldal] -
ityam
őstag
válasz
Pikari #112172 üzenetére
Bátyám a rögzítés híve. 3-4 éve adtam neki egy i7(4770) konfigot ajándékba céges selejtezésből. Megköszönve nekem hogy újabb gépe lett egy phenom X4ről, jöttek a problémák nála. Nála műholdvevő kártyák voltak a gépben meg digitális rögzítő kártyák amik nem mentek rendesen win10 el. Még ő win 7 et használt mert a kártyák amiket anno beszerzett azon működtek rendesen(win10 el már nem).Mostanság ő ráköltött 60-70K-t capture cardokra külfüldől hogy az új gépén(win10 el) tudja csinálni amit eddig is csinált(nekem homály mert nem érdekel. én youtubeal elvagyok). többet is vett de volt valami problem minddel(driverszeinten valszeg).
röviden. nem sokkal később vett anno a v3000 helyett(pontosabban mellé) egy pinnacle tv tuner(és capture) kártyát.és akkor már nem lett neki fontos a videókártya a gépben.
ő felvenni akart és mentent valahonnan. satalete vagy digitális tv vagy analog.Neki ez volt/és lett a rögeszmélye. -
ityam
őstag
válasz
Pikari #112170 üzenetére
ezért is kezdtem el begyűjteni a régi karikat hogy leteszteljem újra. Amikor pár éve mondtam a bátyámnak hogy beszereztem egy asus v3000 deluxot nem tudta hogy ez milyen kátya. Miután beszéltem róla ismerős lett neki.
Nekem retro élmény kártya ami tovább tesztelendő. neki egy feledhető valami volt. -
ityam
őstag
válasz
Pikari #112167 üzenetére
lehet így van. régi bizonytalan emlékeim osztottam meg.Én úgy emléxem hogy valamilyen képhibák voltak a bátyám gépén a riva128 al. de nem tuti. csak az érzés ismerős hogy én örültem anno a voodoo1emnek az akkori tapasztalásaim alapján.
Bátyám szerette az asus v3000 deluxát. Ő már akkor rengeted video anyagot digitalizált a video innek köszönhetően. Ő nem annyira volt játékos mint én.de korán éreztem hogy jobb játékos gépem van, annak ellenére hogy én csak a kistesó vagyok. -
arn
félisten
válasz
Pikari #112157 üzenetére
Szvsz kifejezetten gyorsan dobaltak a piacra az uj kartyakat, de sose volt olyan 3d kartyajuk ami a csucsot kepviselte, ez meg errodalja a brand megiteleset. A trio es tsi azert voltak jol eladhatoak, mert az s3 egy nagyon jo csengo nev volt a 90es evek elso feleben. Amit aztan kb ket ev alatt sikerult a tesco gazdasagos szintre sulyeszteni. A savage3d, s4 szep lepesek voltak, de sose volt mas celjuk mint az olcso piac megcelzasa, de gyorsan ezt a piacot is elvittek azok a gyartok, akik csucsot is gyartottak.
Az s3 a s4 utan mar sose toltotte be azt a szerepet, mint elotte. -
arn
félisten
válasz
Pikari #112155 üzenetére
Akkoriban a s3at a 2dert vettek meg (trio, virge es tsi), most hogy volt benne vmi 3dszeru konkretan senki sem vette komolyan es nem is nagyon hasznaltak. Szvsz a legtobb ember vmi 3dfxel vagy nvidiaval lepett be a 3ds vilagba (ertsd 3d gyorsitos jatekokat jatszottak vele).
Utana ossze is zuhant az s3 reszesedese, majd el is tuntek a gepepitok horizontjarol, a savage4 volt a hattyudal. A valos 3d vilagban sose voltak igazan tenyezok.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #112152 üzenetére
A hasznalhato dx d3dvel kb a dx5 volt, elotte teljes kaosz volt a gyorsitos piacon a szazfele apival. A 3dfx szvsz annak is koszonhette a sikeret, hogy epp ekkor kerultek ok is reflektorfenybe, es altalanos tamogatast kaptak a jatekok, kisebb volt a riziko, hogy vmi olyan apit tamogatnak, amit csak egy szuk retegnek a gepe tamogatta. Kellett a d3d, hogy el merjek hagyni a fejlesztok a swrendert. A jatekok pedig felporgettek a kartyaeladasokat is.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #112143 üzenetére
Eddig amit kipróbáltam, ment, és tetszett.
A Matrox impression kártyámhoz, ami 94-es gyártású, igaz pár játék jött csak, de azok áll leejtősek voltak számomra a software renderhez képest.
A renditionnal se volt gond, az nv1 is forradalmi volt 95-ben, amikor még se directx, se glide még a sarokban se volt.
A powervr is szenzációs dolgot alkotott, amit utódja, a kyro II még a T&L idején is hihetetlenül jól kamatoztatott. Ott a neon250 késése rontotta el a történetet, hisz játékgépekbe is jót alkotott, sztem nem áldoztak eleget a játékfejlesztés szponzorálására.
A 3dfx is amekkora felhajtással indult 96-97 körül, 98-ban már alig bírta, 99-ben elvesztette a versenyt...Tény és való hogy ilyen ssját API-s gép összerakása nem annak való, aki minél több játékkal játszana, arra össze lehet dobni egy geforce + v2 sli konfigot, hanem azoknak akik szeretik az érdekesebb hardvereket próbálgatni.
Alig várom már, hogy a mesterséges intelligencia olyan szintre jusson, hogy átírjon játékokat ezekre az egyedi API-kra. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #112118 üzenetére
Engem érdekelnek ezek a kezdetleges API próbálkozások.
NV1, CGL, Matrox, Paradise Tasmania, ATI CIF, Virge S3D, Matrox MSI, Rendition Speedy3d/Rredline, PowerSGL
Igazából a 3dfx lett felhypolva , aztán meg a Microsoft erőböl elrendezte a témát.
Tényleg az OpenGL mikor tűnt el? -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #112130 üzenetére
50Mhz-es FSB-re visszavehető a Celó, ekkor 225Mhz-en ketyeg csak.
Mondjuk túl sok BX-es lap erre nem képes, szinte csak 440LX-es lapoknál stabil, P1-en már kevés lenne szerintem, és nem biztos hogy lefutna normálisan XP alatt, Celóval már 100%.
Egyébként teszthez tudok adni jóféle Celó300A procit ha nem kell postázni. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112054 üzenetére
Igen, akad ilyen is. Talán már nem annyira gyakori meg nem is kell vidék feltétlenül. Pl van olyan haverom aki Debrecenben ma is napira használ egy Q8400, 8GB RAM, HD8450 1GB, 1TB HDD konfigot, és az a fő gépe. (amellett még van egy Athlon XP-je )
De tudok egy másik tipikus vidéki gépet épp a minap lestem meg, sőt ez még viszonylag jó volt : I5 4590, 12GB RAM, GTX950 2GB, 120GB SSD, 1TB HDD.De 2015-ben Ciprus volt meredek élmény e téren :
Mikor 1700-as meg 2000-es Celeronokkal jöttek ott nekem a népek, csak lestem. Mikor magyarázták, hogy a Win XP egy modern új oprendszer, akkor kezdtem érezni, hogy van baj. Ahogy magyaráztam, hogy nekem otthon 16GB RAMom van, és Kosta volt kedves kijavítani, hogy a HDD-re gondoltam biztos. Mondtam neki, hogy nem, a RAMra. Na ezen lefagytak, hogy de hát abból még 1GB is igen ritka, és az is már minek? A több magos CPU koncepcióját egyszerűen nem értették, így az I3 4330-at végül simán csak 3500MHZ-es procinak hagytam nekik, és azt mondtam, hogy de ebből 4db van a gépben. Csak néztek, hogy minek? Meg hogy én tuti valami szervert üzemeltetek akkor. Akkor egy 1700-as Dothan Celeronos laptoppal voltam kint 768MB RAMmal, az a laptop tökéletesen beleilletti az ottani kollégáim otthoni asztali gép flottájába hardverügyileg.
A hotel manager egy nagyon menő 3200+-os Bartonon 512MB RAMal dolgozott.
Eddigre kezdtem megérteni azt is, hogy miért nem sejtik, hogy az 1Mbites Cyta internet havi 49%-os rendelkezésre állással 60 €uroért miért nem menő, sőt egyenesen vérlázító? (Akkor itthon 120Mbitért fizettem 10 €uronyi ft-ot, 99%-os rendelkezésre állással) -
Fenyő
őstag
válasz
Pikari #111993 üzenetére
Mondjuk talán ott lehet haszna, ahol nincs más adatátviteli lehetőség, pl vmi 486-os laptop, bár ott is szerintem egy laplink kábel egyszerűbb megoldás, akár interserver-intrelinkkel dos alatt vagy directcc-vel win9x alatt.
Krok640: Azért 9500 sorozat nem volt túl nagy volumenű, elég hamar kifuttatták (R300-as mag és a 256 bites nyákkal nem annyira volt gazdaságos), hogy helyette az olcsóbban gyártható 9600-osnak (RV350) helyet csináljanak. Az RV350-esknél meg gyakorlatilag csak a rájuk szerelt ramokban különböztek (pesze a 64 bites SE verziókat messze kerülni kelett), szóval lehetett akár jó 9550-est is kifogni, van egy gddr2-es rammal szerelt verzióm, azon a ram 700-750-en is elszalad, az egy 9600XT-nek is becsületére válik.
FoxiestFox: Nemrég kezdtem el a K6-3-as cpu overhead tesztet és szerepel benne a Shogos teszt is, de még viszonylag az elején járok, driverenként haladok előre (2.08, 3.68, 5.33, 6.72, 8.05, 12.41, 29.42, 44.03 és 56.64 lesz benne), de még csak az első kettővel végeztem és marha időigényes, sok tesz 5 percig is eltart (3Dmark99, Breakneck, Descent 3, Drakan, Expendable, Fogcity 2, Forsaken, Incoming, Max Payne, MDK2, Quake 2, Quake 3, Serious Sam, Shogo, Sin, Turok 2, Unreal Tournament és Z2 Steel Soliders van benne), karikból pedig TNT, TNT2 Pro, Geforce256 DDR, Geforce2 GTS, Geforce3 Ti200, Geforce4 Ti4200 és Gedorce FX5900XT szerepel, szóval ha GTS megfelel referenciapontnak az MX400-hoz képest, akkor ahhoz lesznek eredményeim, eddig csak annyit tudok mondani, hogy az első 2 driverrel (2.08, 3.68), mind a 3 támogatott kártya (TNT, TNT2 Pro, Geforce256, ez utóbbi sokat hoz, még K6-3 mellett is, szóval érdemes lehet egy MX400-at betenni mellé a T&L tud segíteni a gyenge procinak, persze a teória szerint csak kellően régi driver esetében, de ennek bizonyítására vagy megcáfolására készül a teszt) bugmentes volt Shogoval.
-
válasz
Pikari #111937 üzenetére
Az elsőt aláírom, a képminőség elég béna V2 esetében, illetve "zsizsikesedés" (sorok elcsúszása egymáshoz képest) is jelen tud lenni, de hogy ne skálázódna jól.....
Zseniálisan jól skálázódik, ha van mellette egy megfelelően erős CPU (a maga korában persze nem volt) egy második Voodoo 2 gyakorlatilag 2x szorzó.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #111903 üzenetére
nekem is jobb a véleményem a 9750 9850 9880-ról, mint amit ezek a cikkek videók lehoznak... de akár a driver választáson is múlhat, hogy mennyire bugtenger valami! pl vogons-on nemrégiben elkezdték ismét boncolgatni az AT3D témát, összetúrtak vagy másfél tucat driver verziót, és bár az utolsó amit mindenki használna, az valóban rettenet bugos, de állítólag korábbi verziók között vannak sokkal jobbak is - bár azok is olyanok hogy minden játékhoz meg kell találni azt ami épp a legjobb/legkevésbé rossz
#111900 Fenyő
igen ez a kiindulási alap, de erősen továbbgondoltamegyelőre még ott áll a projekt, hogy ezeknek a 8 lábú ATTINY prociknak a programterülete rettentően limitált, már az is komoly kihívás hogy az OLED-hez a fontkészlet - vagy legalábbis a szükséges része elférjen benne - úgyhogy mielőtt nyákot gyártatok, össze akarom kalapálni a szoftvert hozzá külön, hogy tudjam hogy dolgozhatok e vele, vagy nincs más, más típust/nagyobbat kell elféretnem a nyákon...
-
gban
veterán
válasz
Pikari #111892 üzenetére
Érdekes, hogy az újabb videókártyák gyártási dátuma sokkal közelebb esik a bejelentéshez.
Nokia szervizben dolgoztam, sok évig. Ott is az volt a trend hogy egyre gyorsabban adták ki az újabb modelleket, ezt követelte meg a verseny. Annak meg az volt a következménye, hogy nem a gyártó tesztelte a modelleket hanem az ügyfél
Megtanultuk, első szériát semmiből se szabad venni, mert azoknál még csak akkor derült ki hogy egy-egy chip vagy alkatrész gyári hibás széria, amikor már eladtak belőle igen sokat. -
válasz
Pikari #111885 üzenetére
Azon már túlvagyok
A Tridentek között is lehet azért szép eétéréseket mérni. 10.4 és 11,6 között szórnak. A leggyorsabb egy 8900D lett. 14,5% különbség van a két vége között és ezt egy lassú 386SX-nél mértem. Egy gyorsabb gépnél jobban nyílhat az olló ahogy egyre jobban az átviteli sebesség lesz a szűk keresztmetszet. Ráadásul ez a csoda Trident kibírja a 20MHz-es ISA buszt. Sajna a hangkártya már nem, de 40/3-mon már minden flottul megy.
fpeter84: Ami megízható az a sebességmérés. Ha tudod, hogy valahol 16 bites módban megy, akkor ahhoz képest kb. fele-kétharmad sebességet fogysz mérni.
-
válasz
Pikari #111845 üzenetére
Valszeg P3-P4- en valami jobb videóval már jól fut, de ha jól emlékszem, azokon nem is nézegettem. Az AGP S775+NV6800GT- n asszem fent van, ott már tuti nincs gond.
A SW Racer pld ellentéte a Revoltnak, viszonylag gyenge gépen is jól megy, modernebben viszont ahhoz is mod kell, a régi verzióval gyakran hibás a kép(konfig válogatja). -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111830 üzenetére
Sok hirdetett gépnek nem volt tolva az órajele, de hogy ténylegesen hogy mentek azt nem tudom, gyakorlatban leginkább 500+ MHZ mellett láttam geF2 szintű kártyákat.
Na most gondold el, padtársam 233MMX mellett Voodoo 3-azott. Ahogy emlékszem rá, a Midtown Madness nagyon szépen ment neki. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111827 üzenetére
Mégis később sok ilyen gép lett GeF2-vel feljavítva.
Mindenestre 1999 őszén és 2000 tavaszán nagyon jól el lehetett lenni a Celeron 366, 96MB RAM, ASUS V3400 TNT 16MB kombóval.Később a Celeron 466-nál meg a TNT2-nél vettem észre (akkor már 192MB RAM mellett), hogy minél újabb egy driver, annál rosszabbul teljesít a kártya, így keresnem kellett egy sweetpotot, emlékeim szerint valami Detonator 43.XX volt, de még a 44.XX-el is tűrhetően ment, annál újabbat nem szabadott mellé rakni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111823 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy 800×600-ban azért '99 végén még eljátszogattam vele Celeron 366-on. Riva TNTvel és 96MB RAMmmal meg már egészen optimálisan futott a 366-oson. Persze akkori optimálisan, tehát legyen meg a 24FPS az idő javarészében.
Virgel nem is próbáltam, de S3 Trio 3D/2X-el (ami elvileg jobb volt mint a Virge) teljesen játszhatatlanul diavetítés volt, telis tele grafikai glitchekkel, textúrahibákkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111781 üzenetére
Itt van valami döccenés, mert több dátum sem stimmel, inkább úgy mondanám, hogy akkor még gyárthatták az említett kártyát, de tuti, hogy nem akkor kezdték.
Voodoo 3 2000 : padtársam 1999 októberében fejlesztett gépet a 233-as MMX-be került a 32MB RAM mellé még 32MB, 2.1GB HDD helyére 6.4 és egy Voodoo 3 2000. Tehát '99 októberében már elérhető volt itthon a V3 2000
Savage 4 : 1999 novemberében vettem a TNT-t, és szombaton megvettem, hétfőn hallottam, meg megjelent az árlistákon a 32MB-os Savage 4 is. Szentségeltem is eleinte, hogy miért nem bírtam várni pár napot, akkor 32MB-os kártyám lehetett volna ... aztán 1 hónappal később egyik osztálytársam vett is, még én szereltem be neki, pont ugyanolyan gépe volt mint nekem akkoriban (Celeron 366, 32MB RAM) és az ő gépében láttam, hogy sokkal jobban jártam a DLX TNTvel.
S3 Trio 3D/2X 4MB : 1999 májusában lett egy ilyenem, osztálytársam már akkor "elavult kártya"nak nevezte.
Szerintem ez a lista leginkább arról szól, hogy a neked lévő kártyákat mikor gyártották, vagyis akkor még ment a gyártás.
-
válasz
Pikari #111748 üzenetére
Ez a téma most megihletett hogy átmenjek az éveken és kiírogassam a legszeretettebb PC játékaim (ami eszembe jutott) , legalább ha valaki kérdezi a jövőben, be tudom kopizni
Remélhetőleg nem marad ki túl sok minden és elfér itt OFFban, justincase valaki kérdezi a jövőben, csak bekopizom és cső.
Chatgpt ügyesen évekre szedte.
Szóval PC gaming toplistám v1!
1989
• Prince of Persia
• SimCity
• Ultima VI: The False Prophet
1990
• Commander Keen: Marooned on Mars
• The Secret of Monkey Island
• Wing Commander
• Ultima VII: The Black Gate
1991
• Lemmings
• Monkey Island 2: LeChuck's Revenge
• Civilization
• Another World
• Wing Commander II: Vengeance of the Kilrathi
1992
• Lemmings 2: The Tribes
• Pinball Fantasies
• Dune II: The Building of a Dynasty
• Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame
1993
• The Curse of Monkey Island
• The Dig
• Jazz Jackrabbit
• Raptor: Call of the Shadows
• System Shock
• X-COM: UFO Defense
• Stunts
1994
• Aladdin
• Monkey Island 2: LeChuck's Revenge
• System Shock 2
• X-COM: Terror from the Deep
• Jazz Jackrabbit
• Raptor: Call of the Shadows
• Pinball Fantasies
• Duke Nukem 3D
• Re-Volt
• Sega Rally Championship
1995
• Vinyl Goddess from Mars
• Screamer
• Screamer Rally
• Screamer 4x4
• Crusader: No Remorse
• Crusader: No Regret
• X-COM: Apocalypse
• Terminal Velocity
• Worms
• Command & Conquer
• Star Wars: Shadows of the Empire
1996
• Diablo
• Command & Conquer: Red Alert
• Quake
• Fallout
• Civilization II
• Duke Nukem 3D
• The Secret of Monkey Island
• Star Wars: Episode I Racer
• Moto Racer
1997
• The Curse of Monkey Island
• Fallout 2
• Screamer Rally
• Quake II
• Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy
• MDK
• Moto Racer 2
• Thief II: The Metal Age
• System Shock 2
• Dune 2000
• Carmageddon 2: Carpocalypse Now
• Star Wars: Shadows of the Empire
1998
• Screamer 4x4
• Need for Speed III: Hot Pursuit
• Thief: The Dark Project
• Shogo: Mobile Armor Division
• Unreal Tournament
• Half-Life
• Rainbow Six
• Rainbow Six: Rogue Spear
• Sin
• Speed Busters
• Carmageddon 2
• No One Lives Forever
• Fallout 2
1999
• Unreal Tournament
• Diablo II
• Tyrian 2000
• Star Wars: Knights of the Old Republic
• Return to Castle Wolfenstein
• Hitman: Codename 47
• Soldier of Fortune II
• Quake III Arena
• Aliens versus Predator
• System Shock II
• Tyrian 2000
2000
• Deus Ex
• No One Lives Forever 2
• Soldier of Fortune II: Double Helix
• The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
• Emperor Battle for Dune
2001
• Serious Sam: The First Encounter
• Serious Sam: The Second Encounter
• Anachronox
• Max Payne
• Return to Castle Wolfenstein
• Clive Barker’s Undying
• Hitman 2: Silent Assassin
• Aliens versus Predator 2
• Red Faction
• Grand Theft Auto III
2002
• Serious Sam 2
• Max Payne 2: The Fall of Max Payne
• Counter-Strike 1.6
• Half-Life 2
• Splinter Cell: Pandora Tomorrow
• Hitman Contracts
• Star Wars: Knights of the Old Republic II
• Star Wars: Jedi Knight Academy
2003
• Beyond Good & Evil
• Need for Speed: Underground
• Counter-Strike: Source
• Hitman 2
• Doom 3
• Splinter Cell: Pandora Tomorrow
• World of Warcraft
2004
• Need for Speed: Underground 2
• F.E.A.R.
• Midnight Club II
• Max Payne 2
• World of Warcraft
Sok Star Wars game kimaradt persze mert sok jó cím jött amit felsorolni is nehéz lenne, illetve több Lucasarts cuccot is kihagytam a meglévők mellett mert annyira jók voltak hogy a lista fele abból állna.Pár modern game példa, és mellette amiből táplálkozik:
Dishonored 1-2 (Thief szellemi örökös)
Prey 2017 (System Shock szellemi örökös)
S.O.M.A. (System Shock beütéssel szintén)
Selaco (kb UT dinamizmus és F.E.A.R. AI, de van saját egyénisége is)
Ion Fury (Build engine maxra járatva és játékként is nagyon működik)
Ashes 2063 (Doom engine, őrült jó cucc)Szívesen látnék másoktól is toplistákat, mert sokat beszélünk a hardverről, na de valamit játszani is kell rajta!
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111764 üzenetére
Vannak itt olyan szerencsés emberek akinek sok hardver megvolt már 0day, amikor megjelent ott is volt a gépükben. Nálam sajnos ez nem volt így, akárhogy loholtam a technika után (pedig suli mellett csak a PC fejlesztésre dolgoztam) - pár kivételtől eltekintve - mire a vidéki nagyvárosban ténylegesen megvehető volt (és én nem is a random sarki PC boltba jártam, hanem a városi nagykerbe, ahol ha nem volt, akkor egy boltban sem a városban) az megint egy más dolog.
pl a GeF3 az február 27-én jelent meg, ehhez képest én október 30-án zsákoltam be, és elsőként a haveri, osztálytársi, és tág ismerősi körben. Utánam Árpi haverom pár nappal (mindig versenyeztünk kinek van jobb gépe), aztán az első GeF3-as gépet megrendelésre novemberben építettem, és utána indult be a dolog. Addig errefelé maximum csak elméletileg volt elérhető. Az más dolog, hogy utána a GeF3-as gépek még 2003 tavaszán is jól mentek, de Celeron Tualatinnal vagy Athlon XP-vel mellettük remek cuccok voltak.De a tényleges kép amúgyis érdekes volt egy vidéki nagyvárosban, infós osztályként, sokan az első gépüket a Celeron 300-433-as időszakban kapták meg, de még 2000 nyarán is a fél a osztály 233-ast hajtott 16-64MB RAMmal. Akkor az már nagyon elavultnak hatott, de az ismerettségi körben még jelentős számban jelen volt. Pedig ekkor már a szerencsésebbeknek 600-as Celeron 128MB-val is megadatott (voltam ilyen gépet is csinálni akkor már).
Persze ez már megint más, hogy tényleges kép, meg mi az amikor elérhető lett ténylegesen egy új hardver, (hiszen nem cserélt mindenki egyből hardvert), de összességében elmondható, hogy a tömeges elterjedésre 6-12 hónapot mindenképp várni kellett még a tényleges elérhetőségtől is, ami sokszor hónapokra volt a paper lauchtól.
Na meg messze nem mindennel volt így, mert volt ami meg pillanatok alatt itt volt : lásd 1700-as Celeron, bár annak is a tényleges elterjedése pont akkor kezdődött igazán miután pont lecseréltem (addig csak 1-2 embernek volt, utána meg olyan népszerű lett, hogy mindenhol mindenkinek is 1700-as Celeronja volt meg a csapból is az folyt) az Athlon XP-mre -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111714 üzenetére
Ezek a régi újságok tök jó korképek
Nekem is van rengeteg, igaz javarészt 1999-2022 közöttiek.
Egyébként ami még nagyon jó, az az árlista. Ugyanis az szép dolog, hogy az újság leírja, hogy XY hardver most jelent meg, nagyon sokszor még árat sem tudtak hozzá írni, vagy ha igen, akkor is a tesztelőknek jutott, esetleg BP-re pár darab. De nekem ami számított, hogy egy vidéki nagyvárosban (pl Debrecen) ténylegesen mikor tudtad megvásárolni. És ez bizony az újságokhoz képest sokszor 2-3 hónapot is jelentett. (ugyanakkor volt aminek a létezéséről meg árlistáról értesültem, pl a Wilamette 1700-as Celeron, ezért iss szaladtam bele, hogy azt vettem Tualatin Celeron 1400 helyett)
-
válasz
Pikari #111750 üzenetére
Májusban már lehetett Voodoo 2-őt venni, a vizsgaidőszak megkezdése előtt nem sokkal. Elég jól emlékszem rá, mert sűrű volt a program és mutogatta a koleszben a burzsuj szerencsés. Akkor adtam el a komplett gépem, júniusban Moldova szavaival élve már "hazán kívül voltam"
envagyok: Ahogy a Plusihoz a Pets rescue pár éve. De ezt a néhány játékot ne hasonlítsuk ahhoz a dömpinghez amikor havonta tucatanyi stuff jött ki.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #111750 üzenetére
A gurusok amikor hozzájutottak, kb pár napon belül elérhető volt már.
De a cikkben és egy későbbi cikkben is írták, hogy február 20 volt a premier, de gyártási nehézségek miatt limitált mennyiségben került piacra a kártya, ráadásul elég sok meghibásodás is volt velük.
Gondolom elején az USA-t szórták tele, ott volt rá kobban lóvé.TNT-ról júniusi cikkben még csak találgatnak , júliusiban írják, hogy az E3-on zárt ajtók mögött volt bemutató, és az októberiben írják, hogy megjelentek a tnt-t támogató driverrk, így a gyártók piacra dobhatják a terméket.
[kép] [kép] [kép] -
válasz
Pikari #111739 üzenetére
3D gyorsításra tekintet nélkül, szerintem a PC gaming csúcsa 95-2005-ig volt, ezután még jött bőven jó game (bár az utóbbi 10 évben masszív krízis van, újrahasznosítás és openworldösítés és butítás ha kell ha nem), de a klasszikusok szinte mind ebben az érában születtek, nem beszélve a tech robbanásról, a 96 év végi 3dfx bummtól a 2004-es Half-Life 2-ig, micsoda éra volt!
Valószínűleg nem lesz még egy ilyen. -
arn
félisten
válasz
Pikari #111739 üzenetére
Pedig epp a korai gyorsitos jatekokra jellemzo, hogy az volt a “ficsor” hogy 3d gyorsitott volt a jatekmenet helyett (turok, incoming es tsi). Ugy 98ra leptek szintet (thief, unreal, hl), addigra mar nem lehetett eladni azzal vmit, hogy texturafilterezve volt vmi es nagyobb felbontasban futott.
Valoszinuleg annak koszonheto, hogy az igenyesebb jatekokra mar akkor is kellett egyket ev, es azok meg vagy regi technikakra jelentek meg, vagy kesobb jottek mar. De ezek mar nem is nagyon mentek el egy voodoon normalisan.
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111726 üzenetére
Ezt irtad: https://prohardver.hu/tema/amd_k6-iii/hsz_111714-111714.html
Az nyilvanvalo, hogy a bejelentes es a piaci megjelenes nem ua, de ezt nem is irta senki. Nyilvan nem hobbibol irtak a cikkben, amit. Ha ennel kozelebb akarsz kerulni hozza, keress vkit, aki eloszor vett ilyen kartyat a vilagon.
-
válasz
Pikari #111719 üzenetére
Felpakolom majd az XP- t is, 98- at is, mindkét lapra, és mindkettővel végigtesztelem, ahogy a dualcore tesztben is. Ezekkel már jól megy az XP is. A 815- ben az 512MB RAM is elegendő az SP2- nek. Benne lesz a buliban a KT600 is harmadikként, az visz több memóriát is, bár az 512- esek nem valami tuningosak. 2x256M 133MHz CL2 lesz, az bírja a 133 feletti tempót.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111718 üzenetére
A prerelease kartyakat mar febr elejen leteszteltek, de az diamond volt, akik vmivel kesobb dobtak piacra a kartyakat. A pcmag a 3ds kartyakkal nem sokat foglalkozott, es 98ra mar a neten jelentek meg a frissebb cikkek.
itt is febr 20at irnak, a kartyak mar egy honappal korabban gyartasban voltak. [link]
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111714 üzenetére
[link]
Creative won the race of which company will be first on the market with a Voodoo² 3D accelerator and after we've seen the performance of the pre-release Voodoo² card from Diamond, it's now time to check how well a final product will perform.By Thomas Pabst published February 27, 1998
-
válasz
Pikari #111710 üzenetére
Az egyik BE-6- om megy 133- on, a másik el sem indul, a harmadikat meg csak 100- on próbáltam eddig. Lehet hogy az első megy 133 felett is, de korábban nem volt olyan RAMom, ami bírja, azóta lett pár tuningos SD RAM. Kell is, mert Tuát is szükséges majd tesztelni, az 1400/133 tuningjához eleve 133 fölé kell menni, ha nem megy, akkor persze az 1400/100- ast kell majd hajtanom. Csak amiatt, mert ki kell deríteni hogy BX- ben vagy 815- ben gyorsabbak-e ezen procik.
-
válasz
Pikari #111672 üzenetére
Phenom-II nyert a Core2- vel szemben, bár utóbbinak erősebb az FPU- ja, és magasabb órajelre tuningolható, de ezek nem voltak elegendőek a későbbi CPU ellen. Bár olyan különbségek voltak hogy vacilláltam melyik maradjon házban. Mindegyikre problémamentes a Win98, ez is lényeges, a Vishera viszont problémás, érdekes hogy köztes gép, mert a későbbi Zen2 is lazán megy 98- al.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111672 üzenetére
Igen, ez anno nagy kérdés volt, mert a hangok 90%-a szerint esélytelen, meg nem támogatja, volt aki szerint igen. De 2010-ben nekem egy Phenom II túl nagy befektetés lett volna, hogy esetleg lukra fussak vele.
Sőt, 2010 végefelé már kb kigazdálkodhatatlan. Ezért is jött az a 4 éves időszak amikor egy csavart sem tudtam venni a géphez, csak olykor jött némi downgrade.
Érdekes lett volna a Phenom 9500 és a I3 4330 között egy Phenom II-es lépcsőfok. (sőt, lehet h akkor nem 4th gen, hanem 6th gen I3-asom lett volna utána, szerintem kb I3 6300). -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #111503 üzenetére
Azért ezek eléggé korai és gyenge kártyák, amik szák keresztmetszetet jelentenek egy PII valós kihasználása során. A végefelé gyakran voltak az ebben az érában lévő PII/Celeronok feljavítva akár GeF2 MX400-al is, aminek segítségével az adottt rendszeren sokkal újabb játékok is futathatóak voltak, sokkal jobb minőségben mint mondjuk egy Rage Proval. (tudom, mert volt rage prom is, meg GeF2-m is, ég és föld a két kártya)
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari #111509 üzenetére
A Sis 6326 és Cirrus Laguna3D bugossága meg erősen revízió függő, az utsó revesek teljesen korrektek mind sebességben, mind megjelenítésben a saját kategóriájukban (akad mindkettő
), Vördzsökre köröket vernek, csakhát az első revek alaposan elrontották a hírüket.
frescho: SXLC2 és SLC2-vel is szolgálhatok, DXLC/DXLC2-m viszont nincs
-
válasz
Pikari #111467 üzenetére
+1. Szerintem is driver. Pld a config.sys- ben a fent említett 3 sor az SB16/Awe- hoz is egy driver, hiába nem általános absztrakciós réteg, akkor is a kártya speciális funkcióit támogatja. Ha nincs bent, bizonyos utilok/gamek ki is írják, különbözőképpen ugyan, de a lényegre utalva, hopp nincs betöltve. Win alatt sem lehet használni egy VGA- t a saját drivere nélkül, max sima VGA- ként, kis felbontás-színmélység+kis sebességgel.
-
-
válasz
Pikari #111474 üzenetére
Az csak inicializálja valószínűleg a kártya regisztereit. A kérdés, hogy ebből mennyi marad a memóriában. Ha nem foglal helyet, akkor nincs szó driverről. A 400k valószínleg a wavetabla kezelés, meg minden összelapátolása miatti programozói "jó szokás" miatt van. Ha XP alatt nem tudtad használni amiatt is lehetett, mert nem volt inicializálva a PnP/keverő része. A varázs opkód pár tucat port írás lehet mindössze és a kiírt értéktől függ, hogy milyen módban indul.
-
válasz
Pikari #111478 üzenetére
Azt az OPTi kartyat inicializalni kellett volna, mert az egy okos kartya tobb fajta uzemmoddal. Ha WSS-nek inicializalod, akkor kozel 100% WSS kompatibilis. Tehat azon keves jatek, ami DOS-os es tartalmazott 16 bites hangmintakat es kezelte a WSS-t, akkor meg tudott szolalni 16 bites hangmintakkal. Ha SB-nek inicializaltad, akkor pedig csak egy 8 bites SB Pro kepessegeivel birt, ez jo volt a regebbi jatekokhoz. Szoval, vagy egy moddolt WSS driver kellett volna, ami WSS-be rugja a kartyat, vagy egy moddolt SB Pro driver, ami SB Pro-ba. De maga a chip, megfelelo modba kapcsolva, hardwaresen kompatibilis. Az ESS chipek pl. bekapcsolas utan SB Pro modban indulnak, illetve sok egyeb klon kartya is, az OPTi-nak csak az volt a hatranya, hogy "semmilyen" modban indult el szerencsetlen.
-
válasz
Pikari #111476 üzenetére
Kezdem elveszteni a fonalat. A Windows XP emlekeim szerint, mindenkivel kidobatta a gepbol az SB 2.0 es SB Pro kartyakat, mert csak a 16-tol van hozza driver. Neked milyen SB kompatibilis kartya ment?
Az ESS kartyakhoz pl tartalmaz az XP drivert, ezeket a kartyakat nem SB kompatibilis modban hatja ilyenkor, igy 16 bites mintavetelt tudnak ezek a kartyak. Ha van ESFM, akkor az sem OPL3 modban megy, hanem a tobb operatoros modban, ami megint ESS specifikus.
OPTi-hoz tenyleg nincs XP driver. Nyilt forrasu WSS drivert lehetne athekkelni, hogy az initelje az OPTi kartyat WSS modban. Anno a GUS MAX-hoz is igy volt a Gravis elott DirectSound kepes driver, mert a Max-on levo extra codec, az pont a WSS codec, majd XP-s GUS driver is igy szuletett.
Szerk: bebootoltam egy regi XP-m qemuban. Nekem ebbe, se SB se SB Pro driver nincsen, csak 16-tol van driver, tehat azok a kartyak mehetnek, amik nem PnP-sek es hardwaresen SB16 kompatibilisek. PNP-sek kiesnek, mert a gyari driver csak a Creative PnP azonositoira ugrik, de ha a klon kartya azt alkalmazza, akkor az is mehet.
-
válasz
Pikari #111474 üzenetére
Nekem van egy 82C933-as OPTi-m. Az fullosan SB Pro kompatibilis, ha SB-nek initeled. Nem kell hozza, semmi driver, semmi, ami bennmaradna a memoriaban, mert maga a hardware viselkedik SB-kent. Az initelest megtehete a gyari sndinit.exe -vel is, de mas PnP initelovel (pl unisound) is. Nem kell semmilyen rezidens, driverekent/emulatorkent viselkedo cucc, mert maga a HW tudja ezt.
-
válasz
Pikari #111469 üzenetére
Például a dos egy szabványos interfészt nyújt az egérhez, amihez a szükséges interruptokat az egérdriver állítja be.
Kicsit kifejteném jobban. Ha az interruptok beállítása alatt arra gondoltál, hogy betöltés után a rezidens programrészére irányította azokat, akkor egyetértek, de ezt itt kb. rajtad kívül kevesen fogjuk még érteni.
DOS alatt csak definiálták a kezelést, de maga a DOS képtelen lett volna azt kezelni. Az egér például pont az ahol kellett valamilyen driver. Több protokoll is volt, PS/2, MS bus stb, szóval azért kellett az a driver, mert nem csak a 33h megszakítást inicializálta, hanem az arra érkező kérések és a soros portról érkező adatok közötti illesztést is megoldotta.
A blastert akkor programozod közvetlenül, ha eredeti sound blastered van.
Ez nem igaz, a legtöbb kártya SB kompatibilis volt hardver szinten. Ha jumperes driver sem kell, ha PnP akkor is csak az int/dma beállításhoz kell a program. Egy ESS még jobb SB Pro is tud lenni, mint az eredeti.
szerk: Eszembe jutott még driver. ZIP meghajtóhoz, LTP portos merevlemezhez, SCSI kártyához, CD meghajtóhoz is voltak driverek. Szóval voltak driverek DOS alá, bár sokszor inkább TSR-nek hívtuk őket: Terminate-and-stay-resident program
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111471 üzenetére
Ha nem pnp, jumpermentes, stb megoldasrol van szo, initre sincs szukseged. Barmilyen hw kompatibilis kartya menni fog init nelkul is. Es minden esetben a blastert programoztad kozvetlenul, vagy gondolod, hogy minden “driverre” kulon felkeszultek a programozok?
Amugy fogalmam nincs milyen kartyarol beszelsz.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111469 üzenetére
Milyen layerek? A blastert es a vgat is kozvetlenul programozod, hol van itt layer? Nem sb/vga kompatibilis a hw, nem indul el a program. A visszafele kompatibilitast is hwszinten kellett megoldani, vagy emulatorokkal, amik a hianyzo hwt emulaltak.
Az eger es vesa is mas kerdes.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #111467 üzenetére
Dos alatt a programoknak kozvetlenul kellett ismerniuk es tamogatniuk a hwt (kiveve talan a vesat), mig az init nem vegez ilyesmit.
Az driver egy program, amely lehetove teszi a szamitogepes szoftverek szamara, hogy hardvereszkozokhoz hozzajussanak anelkul, hogy azok pontos mukodeset ismernek.
A dosos emulacio a kompatibilis hwt emulalja a hwt kozvetlenul tamogato sw szamara.
-
cbmfan
senior tag
válasz
Pikari #111441 üzenetére
így van, de a chipek amik elvileg hibásak azokban működtek gond nélkül. a kártyán amúgy is volt egy (vagy több) hibás chip, így legalább végig tudom tesztelni őket és a végén lesz egy működő kártyám.
viszont V2 kártyákon van közvetlenül a chipek mellett pár SMD ami miatt nem fér fel a foglalat. erre van valami ötletetek?
-
-
válasz
Pikari #111275 üzenetére
90-es években már valódi célokra is használták. Volt szerencsém hallani projectről amit azóta már feloldottak a titkosítás alól és ugrófrekvenciás rádiózást fejtettek vissza a segítségével. Van egy olyan érzésem, hogy ami itthon ekkor jelent meg korábban a vasfüggöny másik oldalán már jelen volt bőven a 80-as években. Sőt biztos, mert előfeldolgozást végeztek a KH műholdak képein a felderítésnél.
De ha csak az egységsugarú szövegfelismerőket nézzük, akkor azok is már 30 éve megvoltak. A Recognita fejlesztése valamikor a 80-as évek közepén indult. A 90-es évek elején már neurális hálót használt. Rohan az idő...
Várom a következőt.
Agile, devops, konténerek, felhő...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Napelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Jelszókezelők 2025-ben: biztonság vagy illúzió?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- iKing.Hu Motorola Edge 60 Pro Green Használt, karcmentes állapotban 512 GB tárhely
- Xiaomi 14 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- 4 Ciklus Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9G4MG/A) Éjfekete -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest