- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #49148 üzenetére
sose programoztam gust, de amennyire emlekszem, van tobb modja a mintak feltoltesenek:
* a program megoldja maga
* loadpats - nem rezidens, de feltolti a mintakat
* ultramid - rezidenserre azert van szukseg, mert midinel altalaban az egesz konyvtarat fel szoktak tolteni a ramba, vagy elerheto a rombol, de a gusnal van egy programhoz rendelt ini, ami csak a zenekben elofordulo mintakat tolti fel, a tobbit nem. igy sporoltak a rammal, illetve jobb minosegu mintakat eredmenyez, mert a konyvtar kb 5m, addig az awe32 altalanosan hasznalt mintai 1ms romban vannak. bar minden viszonylagos, mert asszem a roland rap10 romja csak vmi 2-4m, de megis kenterbe veri mindket megoldast.
-
válasz
DarthSun #49137 üzenetére
Az a 6-700W eléggé overkill egy vidikártya nélkül 100W körüli max fogyasztású gépbe. Egy erős GPU-val és tuninggal is nehezen megy fel 300W fölé. Inkább a 12V-os ágat szoktam nézni. Ha nincs erős GPU, akkor mondjuk max 10V-ot vesz fel, ami mellé egy táp ami let tud adni 12V-on 16A-ert már bőven jó, ha 20-at akkor erősen túl van biztosítva.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #49134 üzenetére
NV oldalon volt olyan bánatom, hogy már az AGP-s Riva128ZX-nek sem volt benne a BIOSában ezeknek a támogatása. Ezzel szemben egy Connect3D Radeon 9200 mindenféle módot fel tud mutatni, 8, 15, 16 és 32 biten egyaránt.
Most pedig találtam egy (szintén Connect3D) 9250-et, ami nem elég, hogy tudja mindezt, de még a memóriaméretet is 16MB-nak jelenti a BIOS, így még Jizzre is jó. Szerintem megvan az új AGP-s kedvencem.
De ezek szerint ATIéknál ez teljesen normális
Egyébként a Voodoo Banshee-m is fel tud mutatni ugyanilyen szép dolgokat, csak annak meg az a szépséghibája, hogy 24 bites a truecolor módja, ami számomra sokkal kevésbé támogatottnak tűnik, mint a 32.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #49133 üzenetére
És megéri ezekkel próbálkozni, vagy inkább vegyek egy használt tápot itt az aprón. Alapból úgy vagyok vele, hogy ne pazaroljunk inkább beépítem ami itthon van elfekvőbe.
Viszont ez a 250W-os HP (Liteon) táp még épp elvinné a fentebb írt konfigot + kellene még hozzá ez a molex -> 4 pines átalakító és legalább 1 db molex -> sata táp átalakító is.
Aprón- van egy FSP 350PNR 3 ezerért, lehet még alkudni is lehet egy kicsit belőle, persze kérdés mennyit volt hajtva...
Újonnan viszont a legolcsóbb LC power tápok 6 ezertől indulnak
Rá lehet kockáztatni a használt FSP-re?
-
válasz
DarthSun #49115 üzenetére
A 99- es demok közül meglepően kevés indul el a gépen, sokféle bajuk van. Kibontogattam a 11. Chip magazin scene könyvtárából a demokat (1996), na ezeknek már nemigen volt gondjuk. Igényes melók, némelyiknek a hangja, van amelyiknek a képe üt nagyot, vagy mindkettő. Az egyik vicces volt, kilépéskor 320x200- ban hagyta a videomódot, a 26"- os LCD- n jól nézett ki így az NC
Viszont dícsérendő hogy a legtöbb már be sem kéri a sound-setupot, detektálja a GUS- t automatán, vagy eleve azt feltételezi -
válasz
DarthSun #49115 üzenetére
Tyrian2000 basszus mennyit játszottam vele.
Far managerbe HEX-be írogattam át a fegyvereket meg a hajókat.
Mega pluse előre hátra lvl11-be pattogott minden és darált rendesen az volt a kedvenc.
Persze a Zica vagy laser elöl, sonic előre állítva, kis zica oldalra meg SDF main gun. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #49106 üzenetére
Első notim-ban 1994-ben (486) is kb ekkora, pár száz MB -os winyó volt.
Emlékszem mindent le kell róla törölni, (Win 3.1, szövegszerkesztők ED2, tömörítők ARJ, számológép, NC, magyar ékezet kiosztás stb) hogy a Doom/Quake I elférjen rajta.
A trackball egér is csúcs volt rajta. -
válasz
DarthSun #49106 üzenetére
Az USB to IDE-SATA lengőkábeles külső meghajtók miatt használom, egyrészt látok bármilyen aktivitást, valamint a hardveres HDD ledhez képest, mutatja külön az írást/olvasást is. Itt éppen felvillan a C meghajtón jelzett írás :
Olvasás esetén pedig a led alsó fele villan kéken.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #49065 üzenetére
Azért van 4 év a HD4250 és az Ivy Bridge HD 4000-es között.
Tudom, hogy megy Dual-ban Tualatin Via chipset-tel. Én arra gondolok volt Xeon-okra P3 ugye, csak Slot 2-es foglalattal. Mondjuk S370-->Slot1 átalakítóval megy dual Slot1 es Intel chipset -es lapban, (BX-ben kis modifikációval)
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #49031 üzenetére
Manapság azért az Intel IGP sok tekintetben nincs lemaradva annyira, mint a régebben.
Valamint HD 4xxx széria eggyel újabb generáció ez a HD 3xxx -el jött egy időben.
Volt Intel 865G lapomon Extreme Graphics 2, na azzal tényleg nem sok minden volt élvezetes max a Quake II.Olyan TNT2 M64 (vanta) "szint".
-
zoltanz
nagyúr
-
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #49019 üzenetére
Viszont attól a ViewSonictól sírva fakadtam. Vagy rakjon oda egy 4:3-as monitort, vagy egy olyat, ami tud 4:3 módot, de ez a széthúzott kép nagyon gáz. PhotoShopos képnél (vége) leglátványosabb.
A gépe előtt viszont le a kalappal, nagyon kimaxolta.
2 éve mikor P4-en kellett dolgoznom (virtualizáláshoz nem volt erő, és kellett a GCC), akkor inkább helyi hálón VNC-n toltam, mintsem a CRT előtt. Pedig a színei ott vannak, de a villódzás nem megy.
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #48876 üzenetére
Éppen emiatt húztam meg az i945-nél a határt, mert onnantól lehet Core2Duot és Core2Extremet használni, addig meg csak P4 meg Celeron D ezerrel.
De úgy látom az 'I'm offended" kultúra beköszönt ide is, úgyhogy inkább nem szólok semmit.De mégis. A fejlődés lassulása miatt én nem évjáratoznék, hanem aktuálisan használt architektúrára bontanám. Egy Athlon 64x2 vagy Core2Duo E8400 boltban kapható belépő szintű Windows10x64 kompatibilis elég sok mindenre használható gép.
Egy Socket 754 vagy korai LGA775 P4 viszont marhára nem az.Grafkártyánál meg a pre DX11 már retro, legalábbis a csúcsvasak. GeF210 a kutyát se érdekli
Természetesen engem se zavar ha valaki ideállít egy core2 extreme szörnnyel.
-
-
peti_s
addikt
válasz
DarthSun #48850 üzenetére
Több munkám lett, munkahelyemen egész nap gépekkel foglalkoztam, úgy éreztem mindenem megvan ami a retrohoz kell, pihenni, barátnőzni, haverozni, kocsit szerelni is kellett, a retrot meg be tudtam úgy építeni a mindennapjaimba, hogy a körülöttem lévő gépek amiket rendszeresen használtam/használok retrok.
Most 2 meghalt, ebből a Pentium Pro-t igen sajnálom, nagyon kis feelinges volt.
Kialakult a hiányérzet.
K6-III+ lesz betéve a helyére úgy néz ki, így mindenképpen ide kellett jönnöm újra spammelni.
(#48851) arn, van egy K6-III+ gépem otthon.
(#48853) petakpa1, W7 telepítés nagyon gyors, főleg ha pendriveról teszed, csak időt veszítesz a klónozással.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #48840 üzenetére
Grat az eredményekhez. Anno évekig használtam egy Athlon XP-M 2500+ procit 143*14=2000 MHz beállításban egy ilyen lapban.
Elég sok oldalt áttúrtam annak idején (kb 2002-2003) a lap tuningja moddingja témában, pár mai napig le is van mentve, ha van kedved átrághatod magadat rajtuk:
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48812 üzenetére
Nem csak a 4:3 / wide problematikájáról van szó, bármilyen nem natív felbontás átméretezéssel jár. Ha pedig nem DVI-n húzom át a képet (ami igazán retró gépnél szóba se jön), még a pixel clock és fázis is befolyásolja a végeredményt. Szerencsére egy sima "auto" sokat szokott javítani az élességen. A 16:10 problémája eztán jön csak elő, mert ez a szerencsétlen monitor túl buta ahhoz, hogy képes legyen letterboxba tenni a 4:3-as képet. Pedig 10 éve nem volt olcsó. Nem baj, majd csak szétesik alattam... bekapcsoláskor már vagy 10 percig villog meg rángatózik rajta a kép, egészen olvashatatlan szinten. Majd csak bekrepál egyszer...
-
válasz
DarthSun #48812 üzenetére
Lehet, hogy csak a kimeneten nem volt elég erős a jel és ezért fakó? Én most kipróbáltam pár videó monitort és még az azonos szérából származók is más-más képet adnak, ha nincs jól beállítva a chroma aránya. Mondjuk ez a jól beállítás műszerrel megtörténhet, aztán úgyis elcsavargatja a user úgy, ahogy neki tetszik.
-
erer1000
őstag
válasz
DarthSun #48789 üzenetére
a váltást 2011ben az segítette elő hogy LoL nak SSE1 kellett. CPU támogatta is, de mégsem ment.
alaplap biost akartam frissíteni, mert friss biossal már reméltem hogy lesz SSE támogatás.hát update nem sikerült, lett egy levélnehezék
Abit-be téve a cpu-t meg már működött rendesen a LoL
-
erer1000
őstag
válasz
DarthSun #48771 üzenetére
durva belegondolni, én 2013ig egy olyan Athlont nyúztam amit most retro topciba benchbe látok nálad
Athlon XP 2400+
2GB DDR1
160GB IDE HDD
6600GT AGP
Abit NF7 úgy emlékszem
2013ig2011ig:
Athlon XP 1600+
1,5GB SDRAM
40GB HDD
NV GF MX200
majd később
Ati RADEON X1550
egy asus a7v133-elmint elsődleges gépek.
szerencsére azóta már sok idő eltelt
-
-
válasz
DarthSun #48732 üzenetére
Én nekem ezzel a lappal talán ment a 166MHz-es FSB is, de ne felejtsük el, a chipset 133-at támogat (266MHZ DDR mód miatt ugye)
Szóval a 133-at azért neked is illene megfutnia...
Én aszsem túrtam hozzá egy 2700+-os Tbred-et, azt szépen vitte is, a gép máig használatban van...
Viszont ahogy látom elég sok rev-es verziója volt ennek a lapnak... Ki tudja milyen elbaszott szériát foghattál kiBIOS frissítést nem próbáltál esetleg?
-
-
válasz
DarthSun #48729 üzenetére
As sdrammal a gyengeség azt eredményezheti hogy a 266 fsb- s procikkal eleve 100 alatt kell majd járatni az sd- ket, végülis nem gond, mindíg konfigokat hasonlítok, tehát az azonos freki nem cél, csak az hogy mit lehet kihozni egy variációból. Nem igazságos de a felhasználási értéket eldönti. De majd ddr esetén úgyis eldől hogy chipset-gyengeség, vagy az sd korlátoltság okozza-e a nehézségeket. Nyilván a ddr- nek jobbnak kell lennie, kérdés mennyivel, és épp ennek kimérése a cél.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #48703 üzenetére
Emlékeim szerint nálam nem volt problémája a K7S5A-nak a 133 MHz-es SD RAM-okkal, de lehet csak azért mert SD mellett Duron volt ami ugyebár 100 MHz-es fsb-t igényelt.
Később már DDR400 - mobil Barci kombó volt benne, és itt is mintha rémlene olyan, hogy on-the-fly nem komálta a 100 MHz-ről 133 MHz-re történő fsb váltást, mintha ekkor változna a PCI osztó is és belefagy, de már annyira régen volt, hogy lehet csak képzelődőm
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48707 üzenetére
Hohó, újabb esemény... Komolyan be kell szereznem pár alaplapi tűkre dugható nyomógombot. A P3B-F-en nagyon össze van zsúfolva a szokatlan kiosztású front panel és az IR port tűsora, és sikerült csavarhúzós bekapcsolás címén még legalább egy olyan tűt is bevonnom a játékba, amit nem kellett volna. Az eredmény egy kis szikra és az indulás további megtagadása lett. Meg is ijedtem, hogy a jó kis BX-es lapom ment a levesbe, de szerencsére mikor mindent kipakoltam belőle (az elemet és a CPU-t is beleértve), utána sikerült bekapcsolni. Nem tudom, meddig tudok még guberálni (a héten interjú, fingers crossed), igazán nem hiányzott volna.
Amúgy régebben volt hangfallerántásom is. Annak viszont szakadt membrán lett a vége, bár legalább nem új volt, hanem a nagyapámtól hozott 30 éves Tesla izé. Mondjuk azóta az erősítő is haldoklik már alatta, szóval előbb-utóbb leves lesz a vége.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #48703 üzenetére
Annó volt nekem is K7S5A, szívtam vele és a "stabilitásával".
Nagy öröm volt, amikor óránként kilépett egy szó nélkül a dekstopra a Diablo3.
Memtest86 non stop gond nélkül ment viszont.Rendszer szinten hibázott, pl. ha AGP ATA MEM és CPU művelet volt egyszerre.
Volt egy olyan bugja is: bekapcsoláskor hidegen - melegen elindult, de egy köztes hőmérséklet tartományban viszont nem. -
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #48667 üzenetére
Egész fiatalosan fitt a konfig.
Olvasgatom, nem is tudtam az első Cyrix-eket Japánban is gyártották, de PII -ek között is akad pl. Ír gyártású. is.
Pentium II 350 B80523P350512E (Deschutes SL2SF 350/512/100) Slot 1, SECC 3.00, Ireland
Cx486DX-40GP (40/--/--/) Socket 3, CPGA, Japan
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48654 üzenetére
Na, fent van az Unreal a gépen! A fülszöveget átolvasva látom, hogy kissé overkill proci/ram terén (eszembe nem jutott volna 16 megával elindítani, de szerintük ez reális opció, nem is beszélve a p166 nyakába varrt szoftrenderről), a gf3-nak sincs semmi szerepe, de sebaj, fut ezen még majd más is.
Érdekes élmény, jó kis elnagyolt grafika, pixel már van annyi, hogy ne vakon keringjek a világban (320x200 egy vakító pixelvihar, ha 3d renderről van szó), de a low poly ellenfelek pont abban a mélyedésben helyezkednek el, ami nélkülözi mind a szépen kidolgozott 2d spriteok báját, mind a későbbi 3d életteliségét. A táj is akkora háromszögekből áll, hogy föl lehetne húzni rájuk egy epület (néhol meg is teszik)
Narratívában is valahol ezen a ponton áll. A szövegek csak csepegnek a fordítón keresztül, de az NPC-ktől színészi játékot nem várhatok. Doom, quake megoldotta nélküle, de az unrealben van némi sztori, nem csak gyakás, érdekel, mi lesz belőle, mert az emlékeim már rendesen megkoptak...
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48645 üzenetére
Érdekessége mián a 16.5 szorzós mobil Bartonra szavazok, már ha a lap hajlandó lesz szóba állni vele. Második helyen meg a józan ész visszafogottságával a 2400+ áll nálam.
Új projectem pedig egy BX alapú win98-as gép GF3 és Diamond Monster Sound alapon. De egy Voodoot még lehet, hogy belekíváncsiskodok. Unreal érdekel, mire képes így. Eszembe jutottak a nem evilági tájai és a trackelt zenéi. Perpill egy 533-as Katmai a főnök, majd megyek lejjebb és följebb is szerintem.
-
válasz
DarthSun #48642 üzenetére
Quake és Doom tesztekkel megy órák óta, Quake biztos megeszi a 12MB ramot, a Doom is benyal legalább 8MB- ot, hardcore időzítésekkel + az Awe64 is bekonfigolva > stabil, ez lesz tehát a végső felállás. Asszem átállok lassan az ECS lapra, elkezdem kikeresni az esélyes procikat.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48640 üzenetére
Érdekes. Én rendszeresen indítok Doomot elborult mennyiségű ramokkal, szerintem már a 2 giga DDR-rel megtömött ISA P4-en is próbáltam.
Viszont kicsit óvatosságra intettél ezzel a 30/72 pines bankelosztós mizériával, így nagyon óvatosan álltam neki adagolni egy hasonló foglalatokkal ellátott lapnak. Először adtam neki 4*4 megát, remekül vette, az eredmény 16. Mellé tettem egy 32 megás 72 pinest, és még mindig elindult, és leszámolt 32 megát. Kivettem a 4*4-et, ugyanúgy 32-t ad. Szóval itt is hatnak egymásra, de ez a lap nem igényli a rövid memóriát a hosszú elé.
Volt már itt működő VLB 486, viszont ez QDI, cserélhető elemmel, a manualjában meg benne van az 5x86, váltom vele a régit.
De hogy ezeken a lapokon ennyire nem bírták épeszűen elrendezni a jumpereket, ha már muszáj ennyinek lenni... Egy nyamvadt CPU csere után kb. egy tucat különböző rejtekhelyről kell őket összevadászni
De legalább megoldókulcsot szitáztak az alaplapra, még ha eligazodni nem is tudok rajta... Értékelni szoktam az ilyet.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #48528 üzenetére
Bocsi, hogy csak most valaszolok, hetvegeztem
Nekem nem volt gondom Fastwrite enabled verziokkal anno, viszont 160 es 166 MHz fsb-vel az en lapom nem bootolt, ha jol emlekszem valami hw mod kellett, hogy ezekkel is stabilan menjen.
Sot 150-es fsb se volt stabil, bar azzal mar bootolt. 147-en bootolt es stabil is volt. Athlon XP-M 2500+ procit hasznaltam benne, ami egyebkent 2200 MHz es orajelen (3200+ nak felel meg) atom stabil volt, igy biztos nem a proci volt a szuk keresztmetszet hanem a lap. Ja es memok ddr400-asok voltak
Mobil barcik azert jo valasztasok ebbe a lapba, mert 133-as fsb-vel mennek, viszonylag magas szorzoval. Sima bartonok is elindulnak (bios unknown cpu-nak irja ki, de gond nelkul uzemelnek benne), de mivel azok 166 vagy 200-as fsb-t igenyelnenek, igy alul lesznek hajtva.
Remelem segitettem -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #48585 üzenetére
Az ilyen lapoknál szokott lenni jumperelési lehetőség, hogy a bankokat hogyan ossza ki.
Az alapkoncepció az, hogy a BANK0-t kell először feltölteni, aztán a BANK1 aztán BANK2.
Ha úgy van jumperelve, hogy a BANK0 a 4db kis RAM, akkor nem indul nélkülük.CPU fesz:
Legbiztosabb kimérni. Lábkiosztás pl.: [link]Esetleg ha teszel fel képet a proci foglalat környékéről, akkor látszik, hogy milyen VRM van a lapon.
-
válasz
DarthSun #48573 üzenetére
Működik a DTK SIS471 lap. Pöccre indult. A ramokkal viszont orbitális cucli volt. 4x1MB 9 bitessel érkezett, avval indult simán. Van a lapon 2x36bit foglalat is. Akkor mondom a 9bitesek ki, 36bit be. EDO ramot nem eszi, keresgélés, FPM- eket is kisípolta. Hosszas própálkozások, végén visszaraktam a 9biteseket. Gyanúm támadt, és a 9bitesek mellé betettem a 36biteseket is, így elindult és leszámolta mindet
. Tehát ebben csak akkor megy a 36 ha bent vannak a 9- esek is. 2x16+4x1 lett - 36MB.
Nemtom hogyan bankol de gyorsabb ha bent vannak a 36- osok is. Az 1 szabadon levő VLB kártyám továbbra sem indul, így maradt a Trident8900D, evvel viszonylag lassú, kell egy VLB bele.
Viszont a VLB IO/HDD/FDD csatoló, ami hozzá jött, jó. Nagy kincs az is.
Ez a konfig is megkapta a tartalék/teszt rangot. -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #48537 üzenetére
Az új pickup kicsit más most mint ami benne volt, (statikus, dinamikus engedékenységi értékre). Nehezebb kar kell neki, különben nem adja ki a hangszíneket rendesen (így több/jobb a mély, és a subsonic-os hangok miatt is stb). Meg kellett pakolnom vagy 8-10 grammal. A tűnyomással utána kell menni, az ugyanannyi lesz mint amit előírnak a hangszedőhöz.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #48516 üzenetére
miutan elment lefekudni a csalad, nem alszom szombat este - kb innen
2-3 ora alatt megvolt.
de azon gondolkodom lehet egyszerubb lenne egy gts biosat atirni, es akkor nem kell itt a regi kartyakkal bibelodni. vegulis ha a 15 bit es az 512x384 belekerulne, akkor mar szinte minden futna rajta.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #48505 üzenetére
Nekem anno Palomino és Tbred volt benne. A kettő tök ugyanazt tudja, csak a Tbred jobban bírja az órajelet és kevesebbet eszik mellé
Elég magas szorzójú Tbreddel viszonylag szép órajeleket lehet elérni még egy ilyen korlátos lappal is. 15x150=2250 tuti meglehet.
Emlékszem, feszemeléshez az egyik IC-re piggybackelt foglalatba tűzött ellenállás+potméterrel operáltam anno.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged