- iPhone topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Mobil flották
- Macrodroid
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
mrgg
tag
válasz
DarthSun #69136 üzenetére
Hmm, nem hittem volna, hogy majdnem 10 év múlva még fel lesz emlegetve ez az eredmény - de épp ezért úgy érzem lassacskán villantanom kell valami "erősebb" pontszámmal.
Na majd ha picit megelégelem az Athlon XP-s próbálkozásokat - Bile Demon-hoz hasonlóan én is azzal szívok egy picit, csak én egy AQXEA 2000+-szal (ami Thorton, vagyis stock 133 MHz FSB), MSI K7N2 Delta-L lapban. 11x200 MHz körül 1.8 volton sem tudom stabilizálni, 10x200-on viszont el sem indul valamiért, így hirtelen nem tudom tesztelni, hogy órajelból származik-e a probléma, vagy valami fura FSB wall-ba ütköztem esetleg.
Az biztos, hogy dual channelben csak 191 MHz-es FSB-ig stabil valamiért, CPU Interface beállítástól függetlenül. L12 modot próbált már közületek valaki, és vajon segíthet ezen a szituáción? Esetleg más ötletetek van, hogy mivel lehetne próbálkozni? (NB hűtőborda melegszik, íy a pasztázása jónak tűnik.)
(Illetve üdv, újra!)
-
tornas
őstag
válasz
DarthSun #69163 üzenetére
"Modern 700W- ossal is indul, de azon a még részben szükséges 5V már nem olyan 5V mint régen
, ilyen táppal érdekes módon az 5V random lecsökken, a 12V pedig megugrik. Nemtom miért, de ez van."
Valszeg az a "modern 700 W-os" táp csoportos fesz-szabályozású, ezért ugrik meg a +12VA régi tápok +5 V és a +3,3 V terhelhetősége (régen 25-35 A-es volt, ma meg inkább 15-20 A) jobb volt akkoriban, mert a +12 V kevésbé volt kihasználható. Ellenben ma már inkább csak a +12 V-ot használják jobban és kevésbé a kisebb feszeket.
Olyan régi tápot érdemes használni, ami vagy egyedi fesz-szabályozású vagy DC-DC konverteres. Ott ilyen "anomáliák" nem fordulnak elő.
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #69119 üzenetére
...csak nem erdemes
de amugy miert ne lehetne egy szeptemberi konfigban majusi processzor?
Ezek inkabb elmeleti parositasok egy olyan honaprol, hogyha te bementel a boltba, es azt mondtad, a legjobbat akarom, es ezt kaptad.
De mindketto korhu, max ha azt mondod, hogy ez egy majusi gep, amibe egy szeptemberben megjelent kartyat raksz, nah az nem az. Az egy szeptemberi gep.
Az ilyenek kiszuresere csinaltam a hitelesito tablat: majusi gepnek lehet csak 80%os, addig egy szeptemberinek 95%os, mert elerhetoek voltak az alkatreszek. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #69022 üzenetére
Hasonlóan működik nálam is, bár vannak anomáliák.
A routerre van kötve egy 8 portos gigabites switch és erre van kötve az összes gép (XT, 486, PII), még a főgépem is. A routeren van még egy 1.5Tb-os vinyó is, USB-n keresztül, un. DLNA média szervernek. A 486-on Win95 van (DOS jobban tetszene, de egyelőre csak ezen tudtam belőni a hálózatot), IPX-SPX, TCP-IP, egy könyvtár megosztva írás/olvasásra. A PII-n Win98, minden más ugyanaz, szintén van egy megosztott könyvtár. Az XT-n DOS 6.0 és pocket driver fut, azon látom külön meghajtóként a 486-ost és a PII-t. A főgépen lévő Win10 látja a 486 és a PII osztott könyvtárát, az XT-nél ezt a megosztást nem tudom hogy lehetne megoldani DOS alatt. Jelenleg úgy másolok az XT-re, hogy előbb a PII-re küldöm és onnan már látja az XT.
Újabban sajnos a dlna vinyót se látom win10 alól (csak a telefonokról és tv-kről látható), pedig win7 alatt olvasni még tudtam, csak írni nem.
Kipróbáltam ezt a TC+Lan plugint és működik.Látom a PII-t és a 486-ot.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #68995 üzenetére
Köszi a válaszokat mindhármótoknak. Ok, majd rápróbálok, hogy működik-e még, csak örökké időhiányban vagyok
Őszintén szólva meg lennék lepődve ha halott lenne, nem igazán értem mi tud elromlani rajta állás közben. Még kondik sincsenek rajta...
Más:
Az létezik szerintetek, hogy egy alaplap 4-5 évente kinyír egy egy memóriamodult. Konrétan egy i865G chipsetes P4 lapról van szó, amelynek mind a 4 memória slotja fel van töltve modulokkal.4-5 éve és most is a CPU foglalathoz legközelebb eső modul szállt el. Egyszer csak lefagyott a gép, többet már nem is post-olt be, alkatrészeket egyenként kiszedve jöttem rá, hogy megint a legelső modul halt be. Másik foglalatba áttéve USB-s pen-ről memtest még elindult vele, de 1 percen belül elkezdte dobni a hibákat.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #68961 üzenetére
Igen, drágán bármikor lehet venni.
Jó áron csak hatalmas szerencsével.
Itt HA-n ráirtam valakire 5 perccel a hirdetés felrakása után, de nem én voltam az első, de volt egy Gigabyte dual gpu-s Geforce 6600gt is itt nemrég 17-ért kisebb hibákkal. Ott időben jeleztem a vételi szándékom, de mégse lett az enyém , mert rámlicitáltak. Volt még egy fx5900 MSI is, ott el is utaltam az árat+postát, telefonon is lebeszéltem mindent a sráccal, aztán nagy csend, majd 3 nap múlva jött vmi kamu dumával, hogy elromlott a kártya, de furcsamód pár napra rá felkerült újra 3x áron másnál.
Újabban ezért inkább adok többet a cuccokért, csak ne tülekedjenek ezren. -
Sanchez638
addikt
válasz
DarthSun #68958 üzenetére
Nézelödni kell a neten.. PPro fekvő gép is hozzám került. Pedig soha nem gondoltam, hogy lesz egy ilyen rendszerem és nem buz* nagy dög megoldást sikerűlt.
Nem mondtam, hogy kidobnám. Csak itt egy két cucc túl van tolva, ha ritkaságokról beszélünk.
Ritka lap volt a Chaitec SS7 micro ATX lap, minden földi jóval felszerelve. Vagy ritka a PQI 150mhz-s hűtőbordás ramom.. Ezekből 1-1 láttam a nemzetközi csoportba. Még info se nagyon van ezekre..
-
válasz
DarthSun #68947 üzenetére
Hoppá, kis helyesbítés, most nézem, a 286- ban Maxtor Fireball3 van, a PODP- ben pedig Maxtor DiamondMaxPlus8, de a lényegen ez mit sem változtat, mindegyik 40GB- os, csak a rend kedvéért pontosítottam.
...és egy mod : nem tettem hozzá az előző hsz- ban, de ahogy már említésre került, nyilván bármilyen más módszerrel elérhetem a teljes 40GB- ot, de akkor a DOS6.22 és a Win3.11 ugrik, ezek viszont Socket3- as gép esetén rendkívül fontosak
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68933 üzenetére
Nem, még mindig nem érted. Partícióból lehetne 4-nél több (csak akkor nem lehet mind elsődleges partíció), ergo 4×2048 MiB-nál nagyobb lemezt is lehetne így kezelni, pl. 5 partíció, egyenként 2048 MiB-osak, a titka, hogy nem az MS-DOS beépített fdisk-jével kell csinálni. Ez nem ütközne partíciókorlátba, hanem összelemezméret-korlátba ütközik bele.
A Win9x-eknél, DOS 7.x-nél, újabb IBM DOS-osknál, FreeDOS-nál ez a korlát nincs.
Egyébként régi DOS-os gépeken még 2048 MiB-os partíciót sem szoktak csinálni, hiába kezelne akkorát, mert régebbi, lassú gépeken, pl. 386-os és azalatt, amikor listázod ki a mappákat dir-rel és számolja a szabad lemezterületet, akkor az első listázásnál belassul mint állat. 486-ostól felfelé, normálisabb IDE vezérlőkkel egybekötve már nem téma, ha normális IDE vezérlő, akkor talán 386-oson is elmegy. 386-osokkal meg azalatt inkább a BIOS korlát a gond, hogy csak 504 MB-ot lát.
De egy tisztán DOS-os gépnek az a 4×2 GiB-os partíció is bőven elég, tömörítve szinte ráfér majdnem az összes DOS-os játék és segédprogram, amit valaha kiadtak. De ez Win9x-es környezetbe a 8 GB már sovány.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #68917 üzenetére
Nálam is van egy hasonló Socket3 VLB konfig, bár a szoftveres tesztelését hónapok óta halogatom.
S3 805 VLB video, Adaptec VLB SCSI káryát és Terratec Promedia Base hangkarit kapott. Az IBM vinyó a rendszernek 1.2Gb, a másodlagos HP pedig 2.1Gb.Ez a PODP proci tetszik... talán az én gépemből is ki tudna hozni még egy kis pluszt, főleg ha azt írod, hogy gyorsabb lehet, mint egy 133-as 5x86.
A képeiden az a belső hátlapi csatlakozó az PS/2?
Be van kötve? Van a lapodon megfelelő csatlakozó? Nálam az hiányzik sajnos. Egy 8bit ISA I/O kártyát kellett beleraknom csak azért, hogy legalább egy soros egeret tudjak használni.
Jó lenne valami PS/2 megoldás, mert így nem tudom rákötni a KVM switchre.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68926 üzenetére
A DOS-os korlát nem a partícióméretek miatt áll elő, hanem a cilinderszám van korlátozva, ami mentén szektorokat meg tud számozni. Az egész lemez korlátja a 8GB, ami 7,8 GiB, és ez a korlát független BIOS-tól (az hiába látna 8,4 GiB-ot) vagy a kiterjesztett lemezkezelő BIOS-tól (ami lehetővé teszi a 40 GB használatát).
Ha csak a partíciókon múlna, akkor nyugodtan kezelhetné a 40 gigás lemezt, 3×2GiB elsődleges partíció (FAT16), utána egy 32 gigás kiterjesztett, utóbbiban meg lenne 16×2GiB logikai partíció (FAT16). Ami miatt ezt nem eszi meg a DOS, hogy nem lát túl 7,8 GiB-on. Most próbáltam ki a gyakorlatban is, létrehoztam egy 40 GB-os lemezképet Linux alatt, ezt cfdisk-kel particionáltam a fent ismertetett módon, MBR partíciós táblával, és a PCem-ben futó DOS 6.22 fdisk-je csak értelmetlen negatív számhalmazt mutatott róla, nem tudta értelmezni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68926 üzenetére
Aha, tehát akkor tulajdonképpen 4×2047MB + 600MB, vagyis így 8.4GB a vége.
De egy ilyen korai Pentiumba ami 83MHZ-es a 32MB RAM meg a 8.4GB nagyon is elég.
Elég ha arra gondolok, hogy annoi osztálytársamnak 133-as Pentiumja volt, 32MB RAMmmal, és 1.7GBos HDD-vel, és az őrülten menőnek számított...(vagy, hogy nekem volt egy Pentium 133-asom, 128MB RAMmal, és 8.4GB HDDvel, de az 2002-es utólagos építés volt ISDN belső modemmel, és CD íróval, meglepően használható volt még akkoriban)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68920 üzenetére
Nagyon jó poén, jól áll neki. Van olyan 90-es évek beli bája
Jah h 40GB-os? Azt néztem h a Bios 504MBot ír. Akkor gondolom 5×8.4GB-ra kellett szétparticionáld, hogy lássa is a gép... emlékszem h anno volt valami 8.4GBos limit. Akkor ütköztem bele, mikor a VIA chipsetes 366-osomba jött a 2db 20GB-os HDD, és csak 8.4GBra jumperolva volt velük hajlandó elindulni a rendszer ... akkor született meg az új alaplap és a 466-os terve ... (mert ugye akkoriban kötelező direktíva volt, ha a gépre költök annak gyorsulnia is kell, így eleve a lap mellé proci cserével is terveztem - az más dolgo h a nagyon gagyi lap és az M64-es TNT2 miatt a játékokban majdhogynem még lassult a rendszer... )Akkor ez egy korai alacsony órajeles Pentium 1 tulajdonképpen? Azt hittem a legkisebb Pentium 1-es 90MHZ volt. (a legnagyobb meg talán 233MHZ; de ezekből sok olyan volt hogy 166-ról voltak 233-ra húzva)
-
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68800 üzenetére
Szerintem ezzel az 54 gigával viccelt. A gyakorlatban nem töltenek be ennyit, csak azokat a hangszereket, amiket az adott játék, alkalmazás, MIDI fájl használ.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy modernebb gépen az 54 gigás hangszerbank egyébként megoldható lenne swapolással is.
-
válasz
DarthSun #68860 üzenetére
Bontsuk akkor ketté a választ.
"légyszi adjál magyarázatot Chris82- nek, aki a folyamatot indította a kérdésével."
Mi sem egyszerűbb. A paramétereket lehet ízlés szerint csavargatni, bővíteni.
Nem árt egyébként ellenőrizni indulás után a memória értékeket sem (mem /c), mivel bizonyos gépek (pl. HP Vectra) tudnak olyat, nem 640kByte memóriáról indulnak, hanem 512kByte. És utána megy a fejvakarás.[MENU]
MENUITEM=EMS, EMS
MENUITEM=XMS, XMS
[EMS]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM AUTO
DOS=HIGH,UMB
BUFFERS=20,0
FILES=30
LASTDRIVE=E
FCBS=4,0
STACKS=9,128
[XMS]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
BUFFERS=20,0
FILES=30
LASTDRIVE=E
FCBS=4,0
STACKS=9,128Az XMS opcióval biztosan fut a Dune II, mint ahogy a videón is látható.
(Kis színes: a videó az akkori csúcstechnológiával készült, és szerintem sok PH-s fórumozónál is idősebb)
És akkor a hozzászólás második fele.
"A kritizálás helyett inkább"
Látom nem vetted jó néven, miszerint nem értettem egyet a hozzászólásoddal, de erre nem a durcás hiszi a jó stílus. Főleg, ha már olyan idős vagy, hogy '88-tól foglalkozol PC-vel."Akkor már én sem, mivel csak 88- tól foglalkozom PC- vel, még nem volt időm megtanulni"
Sose késő bepótolni: XMS, EMS, Különbség.Így arn kérdésére ("xmshez minek ems?") nem válasz az, hogy "XMS- ben emulált EMS. Hát...így szokták".
Helyette sikerül a két világ rosszabbik felét összegyúrni egybe csak azért, belehessen tölteni a világ összes TSR toolját, amire ugyebár nem is szokott szükség kelleni. Legalább utána nem is biztos hogy megy a játék, és lehet bújni a readme.txt fájlokat, ahol érdekes mód mindig az első tipp, egy 5-10 elemű listával, hogy miket ne töltsél be. Nem attól jó egy DOS-os nosztalgia gép hogy minden IS bevan töltve a RAM-ba. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68841 üzenetére
RV360 ID:4152-> 9600 XT lenne( a 9550 eredetileg RV350 ID:4153)...Utánanéztem és a rosszabbul sikerült GPU-k, amik nem tudták az XT 500MHz-ét, abból csinálták ezeket a "csúcs" gecube 9550-eseket. Különböző PCB-vel, memóriákkal, órajelekkel.
Szerintem erre fogom rátenni a passzív Zalmant. -
FF23
senior tag
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68835 üzenetére
Nem mondanám, hogy egyáltalán nem megy, csak valami bugzik, már egyszer újra kellett rakni az xp-t és kicsit belefáradtam.
Csakhogy azok nv driverek, nekem ati van most benne. (10.2)
Nforce-ból az utolsó 5.10 van fent más semmi (meg xpsp3)@arn -Látszólag minden rendben
-
törölt tag
válasz
DarthSun #68809 üzenetére
Digital Audio Workstation. Sávos hangszerkesztő program ami elég buta alapból, de soundbankokat és pluginokat lehet bele tölteni, pl torzító, gitárerősítő szimulátor, mindenféle effekt. tulajdonképpen egy általad használt szoftmidi szinti és egy audacity kombinálva, csak ennél azért egy kicsit több. És a Reaper egy ilyen program, de van még a Steinberg Cubase vagy az Apple Logic X-je például.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68771 üzenetére
Ez elvileg működhet, ha a játék támogatja a General Midi-t, vagy esetleg át tudod verni, hogy a 330H porton ne az AWE midije üljön, hanem egy másik MPU401-es kártyáé, ami átküldi a kottát az ElitePro-nak. Persze bizonytalan, mint a kutya vacsorája, hogy ez konkrétan milyen játékoknál fog működni.
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #68768 üzenetére
Nem, az egy USB MIDI adapter, amin jellemzően van egy MIDI IN meg egy OUT és kész.
Lejátszani ahogy tapasztaltam a leggagyibb kínai is megy, de én azért inkább vettem normálisat (is).Ilyet ne vegyél, csak aliról. Enyém is aliról van de az drágább volt. Roland viszont már horror.
Leginkább azon múlik mennyire kell a hangszer->PC irány.
-
Chris82
senior tag
válasz
DarthSun #68758 üzenetére
Szerencsére elég jó áron volt, 15 ezret fizettem érte, de nem volt hozzá semmilyen kábel.
Kellett hozzá:
1db Gameportról 5 pólusú Midire kábel: ez megy a hangkártyáról a Roland 5 pólusú dugójába
1db RCAról Jack csatlakozóra: Ez a hangkártya Line out-ról Roland RCA in bemenetére
1db RCAról Jack anyára : ebbe dugod a hangszórót és ez jön ki a Roland RCA kimenetére
1db hálózati tápegység, mert az se volt már meg hozzáMinden jól működik rajta, kicsit le kellett tisztogatni, elemet cseréltem benne (CR2032)
Egy pár gomb kicsit nehezebben érzékelte a nyomkodást, ezért odaadtam az egyik barátomnak hogy nézze át a gombokat, kicsit takarítsa meg és ha kell valamit javítani akkor cserélje. Egyébként is szerintem megér egy átnézést, már nem mai technika.
Egyébként kipróbáltam pár játékot.... Hát jobb mint az AWE32 saját EMU chipjeA kábelekből jobbakat vettem hozzá (aranyozott csatlakozók)
Midi kábel 5000Ft
2db RCA volt 4000 Ft
Tápegység 3500 Ft
Összesen: 27.500 Ft volt kábelekkel együtt -
quailstorm
félisten
-
válasz
DarthSun #68745 üzenetére
Ennek a vezérlőnek a leírását sehol nem találom, de van szabadon egy DTK PTI-255W (VER. 1.01). Látom hogy időzítéseket is lehet állítani rajta, drive speed 240-600ns, valamint jelölik a CPU frekihez illesztést 33 és 50MHz. Gondolom ha 50- re van állítva, de a CPU csak 33FSB- n megy, működik csak lassúbb lesz (33- ra érdemes állítani
).
A 240-600ns- ot pedig hova ? , gyors drive esetén, vagy kísérletezni kell... -
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68731 üzenetére
Ja, az a majdnem 5 mega szép. Ha a proci bírja, és VLB-s a vezérlő, akkor egy védett módú 32 bites OS alatt 32 bites vezérlővel, jobb cache-eléssel szerintem kipréselhető belőle 1-1,5 MB. Bár ez memóriától, procitól is függ, hogy hol a vége. Nem tudom, hogy annak az UMC-s IDE vezérlőnek mi lehet a maximuma. Az átvitelből ítélve ATA2 vagy ATA3-at tudhat, annak 16,66 MB/sec a vége elméleti síkon, ezt a VLB max 133 MB/sec-es átvitele 33 MHz-en nem limitálja, de a proci igen. Mármint itt már nem HDD-ről beszélek, hanem valami gyorsabb, Flash-alapú tárolóról. A HDD limitje jóval lejjebb lehet, az tényleg az 5 MB/sec határon billeghet.
Félelmetes belegondolni, hogy ma meg a leggyopárabb USB2-es pendrive, gagyi USB2 olvasóba küldött SD kártya, stb. is többel megy. De épp néztem minap, hogy a régi procikban az L1 cache sebessége nem volt akkora, mint egy SATA2 SSD-é.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68688 üzenetére
"Szóval jó a brand, de kockázatos...és tuning sincs"
na igen. Már kifejetettem régebben, (egy másik topicban asszem, és volt aki mondta h azért lehet h nekem nem volt szerencsém) hogy a Brand gép az az asztali gép és a laptop hátrányait egyesítő dolog azok előnye nélkül.
Hordozni ugye a legtöbbet nem egyszerűbb mint egy átlagos asztali gépet, ebben asszem egyetértünk. ugyanakkor amikkel én találkoztam, meglehetősen válogatós CPU ügyben, ami sok esetben nem is megoldható, hogy cserélődjön, mert passzív hűtéssel van kb az eredeti CPU hőtermeléséhez belőve a ház. Tuning persze nincs. Nagyon-nagyon válogatós memóriában, VGA esetében meg vagy lowprofile vagy kb semmilyen csere/bővítési lehetőség sincsen.
Emellett azért a legtöbbe spec táp kell, nem megy bele semmi rendes (pl volt olyan amiben L alakú tápot láttam nem is egy). Újonnan aránytalanul drágák tudásukhoz képest, és általában viszonylag erős proci, gyenge vagy integrált VGA, kevés RAM és kevés HDD kiépítésben kaphatóak. Legalábbis régebben így volt.Megjegyzem nem "workstation"ökre gondolok itt elsősorban, hanem a PC boltok olcsó pc kínálataiban megjelenő levedlett/új irodai brand gépekre.
-
válasz
DarthSun #68594 üzenetére
Újabb tapasztalat a gépről. Sajnos a hosszútávú stabilitástesztek alatt megbukott 100MHz- en
. Van amikor megy órákig, van olyan is hogy rövidebb idő alatt rosál. Valamivel melegebb már a lakás, lehet az is közrejátszik. Visszatettem 83MHz alapórajelre. Valszeg a proci nem bírja a 100- at, az alaplap sztem kifogástalan, 83- on a legszűkebb időzítésekkel is stabil - 0WS, 1T/1T,2T RAM/cache. Mivel a stabilitás nagyon fontos ezért 83- on marad, így is gyorsabb a 133- as alapórajelen járó Amd5x86- nál.
-
válasz
DarthSun #68622 üzenetére
& FF23:
Brand gépeknél az is erős korlátozó tényező lehet, hogy játszanak az alaplapokkal adott szérián belül. Ami érdekes: nálam a 6600 GT elindul a Dell-ben, de a HD3450 meg nem. (Ami más alaplapban meg persze jó.)Erősebb AGP-s low profile karikból néhány: 9100, 9600SE, 9550, 5500, 5700LE, 6200, Firegl T2-64S.
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #68611 üzenetére
csak igy random radugdosni portokat eleg veszelyes
en a multkor epp csak atszereltem a konfigot masik hazba, sotetben fejeztem be, felredugtam a venticsatlakozot, vegig egett a vezetek az egesz a lapon
nem halt meg, talan a venticsatlakozo is mukodik, de a lakkozasnak annyi a vezetek felett.
ennel csak az volt szebb muvelet, amikor menet kozben jumpereltem a 486 lcd kijelzojet, aztan vhogy lehuzta az at kapcsolo szigeteleset az elolap mozgatas kozben, es rovidre zart. hirtelen sotet lett a lakasban, es szerencsem volt, hogy nem vagott agyon.
-
válasz
DarthSun #68604 üzenetére
Csekkoltam, nincs. Átnéztem én üzembehelyezéskor az egész BIOS- t, fel kellett volna hogy tűnjön. A Pwr-managementben van említve, de az csak az eszköz általi felélesztés. Ha rádugom világít az egér, de nem műkszik, ráadásul a billentyűzetet is lefogja. Tuti hogy a clock és a data szálak nem jó helyen vannak a hátlapi csatlakozómon.
Ebben a BIOS- ban a 12- es IRQ ezekszerint automatikusan aktív ha PS2 egér van rádugva, ha nincs akkor talán más eszköz is használhatja. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #68594 üzenetére
nekem van egy floppypakkom meg 92-93bol - ez az osszes sajat eredeti hwem abbol a korbol. epp a 93 dx2 van nalam is fokuszban, abba raktam ket floppyt (kb ez volt az utolso ev, amikor meg jellemzo volt). az elso volt, hogy megnezzem, hogy mi van rajtuk
azt hittem vmi igazi oscucc... de backupnak hasznaltam meg a 90es evek masodik feleben is neha, igy nem volt tul erdekes.
az elso gepet a 386ot nagy floppyval kaptam, mert az volt a suliban. az elso egyket evet kiveve kiveteles esetben hasznaltam, mindent vinyon masolgattunk (mar 93ban is). utana ki is kerult a gepbol, es sokaig porosodott a fiokomban - azota nem is tudom hova tunt, gondolom vmelyik koltozesnel ki lett dobva. kis floppym sose volt.
az elso gepbol meg a gephaz jart be egy nagyobb utat - szvsz csak az atxes valtasnal lett cserelve szegeny 98 korul. most mit nem adnek erte... -
Kadi Laci
tag
válasz
DarthSun #68580 üzenetére
Én kifogtam egy sorozatot, válogatta az alaplapokat, volt amiben el sem indult.Rossz emlék, mert több mint 1 tucatot vettem és örültem mikor az utolsót is sikerült beépítenem.Utána volt DDR2 1066 abból még most is van, azok még szörnyűbbek
Akkora feszültséggel indult csak, hogy először másik RAM-al kellett beállítani az alaplapot.(Mi van 1 BIOS reset után Usernél, ha nincs neki másik modulja? Csodavárás
)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68573 üzenetére
93-99-ig én nagyban Commodoreoztam. 1999-ben lett PC-m, az egy 366-os Celeron volt 64(majd inkább 32)MB RAMmal, 4MB S3 Trio 3D-vel, meg 2.1GB HDDvel.
2001-től merültem bele nagyon, olyan kb 2006 végéig 2007 eleje, aztán 2009-ben tértem vissza jobban.arn : Aha, értem, hogy a topot mondtad, de én meg pont arra gondoltam, hogy mi volt a jellemző, leggyakrabban összeállított konfig.
Emlékszem, hogy akkoriban sokszor volt egy "keret" vagy "szentháromság" ami minden általam összeállított gépben azonos volt, a kor igényeinek megfelelően, kivéve ha kifejezetten más volt a kérés.
pl ha valaki 2003-ban azt mondta h kell neki a gép X ezerből, akkor az első amit tudtam, hogy 512MB RAM lesz benne, 80GB HDDvel és 128-as (GeF3 akkoriban) VGA. Aztán ezek mikor levonásra kerültek a kiinduló összegből, akkor a fent maradó összeg és az igények döntötték el, hogy Celeron/P4/Athlon XP lesz.
Később ehhez amúgy különféle árkategóriás tápok is társultak, meg az egyes rendszerekhez alaplapok, és sablonokból az összeg és igény alapján pillanatok alatt össze lehetett dobni a gépet. (A sablonok persze rendszerint frissültek). -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68560 üzenetére
Na, akkor mondom, hogy hogy volt, ugyanis könnyen megjegyeztem (mivel ezekre az arányokra törekedtem), ráadásul anno le is írtam.
így párosultak egymáshoz a RAM - HDD128MB RAM -- 20GB HDD (2001)
256MB RAM -- 40GB HDD (2002)
512MB RAM -- 80GB HDD (2003)
1024MB RAM -- 160GB HDD (2004)Ezután kezdett kcisit elcsúszni, mert a 250-es winyók sőt aszeme a 320-asok is hamarabb hódítottak tért, mint a 2GB RAM (elég lassan jött divatba a 2GB RAM, pláne a winyókhoz képest).
Egyébként ha a fentebbi "táblázatban" elosztod a RAM-ot néggyel, akkor kijön az akkoriban jellemző és arányos VGA RAM is.
Tehát :
128MB RAMhoz pl 32MB-os VGA dukált, 256MB RAMnál már gyakori volt a64-es VGA (és ugye értelem szerűen a fentebbi mintához a 40GB HDD), 512MB RAMnál már a 128MB VGA RAM (és a 80GB HDD) stb.Szerencsére ezt még anno leírtam (2003-ban lett ez a megfigyelésem, még hellyel közzel 2006ban is megállta a helyét, igaz némi lassulással, igazából akkoriban kezdett nagyon lassan a 2GB RAM - 320(-400)GB HDD ).
Érdekesség :
Ha a 2001-2004-es időszakot nézem, akkor ha a fejlődés megmaradt volna azon a szinten mint akkor; akkor ma 2020ban, 32768GB (nem elírás) RAM lenne egy átlagos gépben, 8192GB VGA RAMmal, és mindehhez átlagosan egy 5242880GB-os (vagyis 5242TB-os ) HDD járna. Ez is jól mutatja, hogy mennyire lassult a fejlődés. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68560 üzenetére
Nem emlékszem semmi nevére vagy számára.
Valami noname ház lehetett vagy ha nem, akkor sem tudok semmit se róla.
Jajj olyan házakkal én is találkoztam, hogy felé az alaplapnak meg proci hűtőnek is... ha ehhez hozzájöttek az olyan lapok, ahol pl a RAM kiszedéséhez a VGA-t is ki kellett szedni, akkor kész szerelési rémálom lett a ház (előfordulhatott h pl ramcseréhez a tápot és a VGA-t is ki kellett szedni, de CPU hűtőcseréhez a tápot mindenképp). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68558 üzenetére
Igen, akkor adtam rajta túl, a 366-ossal egyezemben. De valójában 1999-ben májusában vásároltam azt a gépet, azzal a házzal zsír újonnan. tehát így nevezhetjük szerintem 1999-esnek a házat.
Egyébként miután egy darabig egy alaplapos dobozra volrt fektetve a gépem, lett egy "váz házam". Ez egy oylan lestarpált ház volt, aminek hiányzott mindkét oldala, a teteje és az elsőlapja is. így voltak benne a dolgok. Nem igazán akartam akkoriban olyasmire költeni ami nem ad plusz teljesítményt, így a ház, táp, billentyűzet és egér mindig a lehető legolcsóbb megoldás volt.
Aztán az 1700-as Celeronnál mondtam azt, hogy ok, vadi új gépnek, legyen már akkor háza is (bár belejátszik h emlékeim szerint a ház árából egyik komponenst sem tudtam volna erősebbre cserélni) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68550 üzenetére
Jah, én is azt hittem, hogy gyárilag sárga
Meg ha jól rémlik nekem nem szürkék hanem talán bordók voltak a gombok.
Ha emlékeim nem csalnak akkor 2001 nyarán váltam meg tőle. (és utána jött egy hosszasabb ház nélküli időszak, amikor alaplapos dobozon a földön hevert tesztpad jelleggel a napira használt gép - na ezt azért ma elképzelhetetlennek tartom) -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #68493 üzenetére
Ez benne a jó, az AWE/SB32 kártyákkal ellentétben lehet bele egy vagy akár két különböző modult is tenni, így pl. 5MB egy teljesen valid konfig. Vagy, ha már itt tartunk, a "PnP Pro"-kon a 8.5MB (forrasztott 512k-s chip is van), moddolás nékül ez a max, amit bír.
Még ha egy szem hányódó 1 megás bigyót találsz csak, az is teljesen jó az összes GUS kompatibilitáshoz, amire a kártya képes. (Arn el tudja mondani, hol van probléma.)
RAM nélkül viszont az Interwave félkarú rabló. Nem is értem, hogyan adhattak ki ilyen kártyát (már nem a Gravis, hanem klóngyártó, de akkor is...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- iPhone topik
- BestBuy topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Spórolós topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Steam topic
- Dune: Awakening
- Autós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged