- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
félisten
Igen, nekem venni kéne rendes MPU-401-et az intelligenshez. De a RAP-10 kicsit ritkább mint az SC-55...
Sejtettem, hogy nem eBayes árért vetted, mert az elszállt.Ha valaki még emlékszik a MIDI kábeles szenvedéseimre... nem minden kábelben van tranzisztoros vagy logikai kapus pufferelés, és nem tetszett az olcsó megoldás se az SC-55-nek se az MT-32-nek...
-
Praktikeres átlátszóba raktam, de nem egyenletes. Gondolom azért, mert nem áramlik a folyadék. Rázni kellene meg forgatni a dobozt vagy mit tudom én.
Árnyékban nem kapna elég UV-t, vagy sokkal tovább kellene kint tartani.
Nem, hanem elballagtam vegyszer boltba és vettem tömégy hidrogénperoxidot. A József körúton van boltja az Azúrnak. Talán 30%-os a szokásos 10 körüli helyett. Vigyázni kell baromira vele, de 2 liter elég volt a fehérítéshez. A hőmérséklet elérését én forró vízzel segítettem. Sima forró csapvíz
-
flymi
addikt
Egyvalami biztos, a régi hardvereknél vigyázni kell, mert könnyen megvághatjuk magunkat vele. Mikor bontottam régi vasakat (PII) mindig elnyiszáltam valahol valamelyik ujjam.
Nekem most van egy 80L-es Jysk-es átlátszó műanyag tárolóm. Hidegtől védve ez most az előszobában van, direkt azért vettem, hogy a ritkább/értékesebb vga-k és a dobozos alaplapok ne a padláson legyenek. Ránézésre úgy tűnik feneketlen a doboz és végtelen mennyiségű hardver elfér benne, de csalóka, mert nem így van.
-
"Asszem sikerult belefutni vmi kontakthibaba a 486nal..."
Anno egy Videoton klón XT esetében futottam abba a hibába bele, nem tudtam rá máshogy adatot másolni, csak ha kiemeltem belőle a 5.25"-ös floppyt (360 kByte), be a P3-ba, másolni rá játékot, vissza az XT-be.
Igen ám, de miután összeszereltem, nem látta a HDD-t.
A megoldás az volt végül, a floppy-t rögzítő négy csavar közül az egyiket nem volt szabad "rendesen" meghúzni...A kontakthibák és társai aljas dolgok. De szerintem inkább a root-cause felkutatásával kezd, mint a felületi kezeléssel.
-
flymi
addikt
Wiki -> 2002
PH hír -> 2001
gpureview -> 2002
vgamuseum.info -> 2001
vgamuseum.ru -> 2002
techpowerup -> 2002
bacsistuning -> 2001s még sorolhatnám...
Vagy van egy nagyon egyszerű megoldás, megrántom a vállam és azt mondom, hogy 2002-es, mert akkor épp illik a gyűjteménybe. Problem solved. -
Én szerencsés voltam. 2000 végétől kb. a cég fizette a 384-es ADSL 70%-át. Hiperűrugrás volt a modemhez képest.
A gotek PC-hez is jó, nekem XT-n vállt be nagyon jól, meg firmware frissítésnél is könnyíti az életet. A többivel sajnos csak nyomokban kompatibilis, pontosabban kell rá egy jó HxC firmware és sok különböző kábel. Onnan mindennel is kompatibilis. [link] Én Atari STe-be és Amiga 600-ba faragtam be.
-
Nem abszolút számokkal kell számolni, hanem érdemes a fizetéshez mérni, vagy a régi árakat az inflációval korrigálni. 10+ év alatt volt bőven "jó kis infláció" Nagyjából ugyanott vagyunk. A csúcs vas árát bárki elfogadná havi fizunak. Átlag bérben kifejezve fele-harmada az éves fizetésnek egy ilyen gép. Az, hogy nem maradt több a pénztárcában nem csoda, mert a bérek nem emelkedtek az inflációt meghaladó mértékben rövid időszakokat leszámítva. Sőt ott volt a 2007 utáni időszak amikor szerintem még esett is a nettó átlag. Szóval ott van a bibi, hogy attól, hogy nem maradt több a zsebünkben arányaiban nem lett drágább. Jobban belegondolva nem is emelhetnek egy szint fölé, mert annyira kicsi lenne a kereslet, hogy nem érné meg gyártani.
cbmfan: Próbáltad PCI-os videókártyával is?
-
Egy 3000+ volt a proci. Akkor amikor megvettem (2005 vége felé) a csúcsot a kétmagosok képviselték. Az A3000 kb. a közép kategória teteje, felső alja volt. Inkább mint ma egy i7 8700 vagy 1800x. Szépen fel is rángattam 2400MHz-re. A második mag nem hiányzott jó ideig. Már AM2-őt vett mindenki amikor lecseréltem egy X2 3800+-ra, persze azt is tuningoltam. Pont jó időben, mert eléggé leesett az ára, azt követően már elindult fölfelé. A pénzt, amit a platformon maradással spóroltam, inkább videókártyára költöttem.
A csúcs már jó ideje extrém drága. P4 EE 975-ért 2003-ban vagy QX6700 1000$-ért 2006-ban? Esetleg a sculltrail platform 2008-ból? De Az AMD-nek is voltak érdekes árai. Nézd meg ezt: [link] Az FX lappal, memóriával több volt, mint az akkori nettó fizum, pedig ahogy írtam jól kerestem a sok túlóra/külföld miatt. Ma egy hasonló beosztásban lévő ember fizujához hasonlóan aránylik egy Threadripper vagy i9.
szerk: Találtam P4EE árakat is. Agyeldobós, mint ma az i9. [link]
szerk.2.: A Sculltrail is elszallt volt: [link] 5500$ platform költség... -
Nem kell felülni a mai 4k vonalra és akkor nem kell atomerőmű. 1080p-hez a közép kategória elég és az nem kerül fél millióba.
de az tény, hogy teljesítmény téren lelassult a fejlődés. Mondjuk az új 8-as Intel széria és a Ryzen nagy előre lépés ha multithread teljesítményt nézünk. Majdnem 50%-ot kapunk azonos kategóriában. Remélem az árak is rendeződnek a kihozatallal.
Azzal, hogy nem kerültek ennyibe a gépek vitatkoznék. Fizetésemhez képest amikor megvettem a 939-et arányaiban többet fizettem, pedig akkor kimagaslóan jól kerestem hála a sok külföldi kiküldetésnek.
-
snecy20
nagyúr
Na ja, ezért is csökkennek az eladások, meg azért is, mert netezni-youtubeozni, filmet nézni lehet már egy 10 év körüli gépen (mondjuk Core2 + SSD + 6Gb RAM), sztenderd FullHD-n ésszerű beállításokon meg el lehet játszogatni átlag 4-5 éves vason is, és elég ha csak a VGA újabb némileg.
Jó pár éve elértünk oda, hogy nincs nagyon értelme újabbra cserélgetni a dolgokat, legfeljebb ha kidöglenek az alkatrészek. És amíg megy valami, miért is ne menjen 6-8 évig, ha a teljesítménye elég? Mondom, ez nem rossz, mert ha az ember eléggé tudatos, akkor meg lehet úszni relatíve kevésből a PC-s fejlesztéses beruházásokat, más részről meg szomorú, mert az ember könnyes szemmel nosztalgiázva emlékezhet vissza arra az eszetlen tempóra ami mondjuk 1996 és 2006 között ment.
-
snecy20
nagyúr
De annyiból talán mégis jobb a nagy hardverbumm utáni korszak, hogy míg anno megvetted a csúcsgépet, ténylegesen fél-egy-másfél évig minden okés volt, aztán jött egy dupla olyan erős processzor új utasításkészlettel, új VGA generáció olyan hozzáigazított játékokkal amik már el sem indultak a régin, de ha mégis, akkor fele sebességgel és csak agyonbutítva... Aztán ott voltál, hogy az 500.000-es PC-d másfél év alatt elvesztette az értékének a kétharmadát.
Annak idején gyerekként egy kicsit sokk-ként ért, hogy a 2000-ben, már amúgy eléggé megkésve beszerzett Voodoo2-m mennyire nem tudott már helytállni az az azévi, vagy 2001-es játékokban.
Persze az sem szívderítő ami most megy, hogy 12 év alatt van csak olyan volumenű fejlődés, mint ami anno végbement 96 és 2000 között a számítógépes iparban.
Azért számolom a 12 évet, mert 2006-ban jött ki az első olyan processzor, amivel még a mai napig tűrhetően el lehet lenni. A 4 magos Core2Quad-ok, négy magos Xeon-ok.
-
Szerintem pont rossz példát hoztál fel. Az engine fejlesztőnek nagyon jól tisztában kell lennie az aktuális kártyák tudásával. Nem keveset optimalizálnak, hogy fusson a két nagy gyártó kártyáin is elfogadhatóan. Nem ritkán ami jól megy az egyiken szarul fut a másikon és vica versa. Az újabb hardware közeli DX12 vagy vulkánnál tiszátban kell lenni, hogy mennyi adatot lehet egyszerre betölteni, a bekötési módokkal, a cahce/memória felépítésével.
Akik már ezt használjak grafikusok vagy játék fejlesztők már tényleg nem kell, hogy ismerjék részletesen. De nekik is tisztában illik lenni azzal, hogy mi az a méret amit be lehet tölteni a memóriába, mekkora textúráknál kezd el köhögni az átlag kártya. Mert ha ezt nem veszik figyelembe akkor jön az, hogy atomerőművön is szaggat a játék.
quailstorm: Nekem nem a magasabb szintű nyelvekkel gondom hanem azzal amikor annyira absztrakttá válik, hogy leszarják a realitást. Pl. amikor számonkérik, hogy miért nem lehet 100ms alá levinni az USA válaszidőt. Én meg magyarázom a fénysebességet. Ha kommunikációs modult fejlesztesz ott is gondot okozhat ha a világ másik felén van és sok kérés jön. Ezt illik figyelembe venni még a tervezésnél. Aztán felőlem lehet python, ruby vagy C++, de a fénynél gyorsabb nem lesz a TTL.
-
Azért az OS és HW lehetőségeivel minimális tisztában illene lenni. Nem azt mondom, ohgy bit szinten ismerje. Arra ott a HW fejlesztő, de legyen tisztába, hogy mit okoz az ááltala írt kód.
Az elméletileg tökéletes kód sokszor csak szenved a valóságban. Nem veszik figyelembe például a lemezről olvasásnál, hogy soronként olvasva sokkal lassabban fog lefutni mintha egyben beolvasnának méretesebb blokkokat. Mindezt úgy, hogy közben SSD-t vesz otthonra és használja az IOPs kifejezést. De a kettőt nem köti össze.
A másik 20+ load-ot generál azzal, hogy másodpercenként alap esetben is 100 fölött indít threadeket. Terhelésnél ez sokszorosára megy fel és már ezzel kitölt pár CPU magot.
quailstorm: Nem is mondom, hogy használjon mindenki assembly-t. Értelmetlen lenne. De az talán elvárható lenne, hogy meg tudja becsülni a költségét (CPU, memória, IOPs) annak amit ír és ha kell, akkor optimalizáljon minimálisan. De amikor nem tudja megmondani, hogy a gép amit kér mennyi memória/CPU/disk/IO kapacitással kell rednelkezzen az nem jó. Amíg kevés az adat lehet skálázni vasból, de van amikor amit odaadsz felzabálja a program és 30-40 magnál 128GB+ memória mellett már gyanus, hogy valami rohadtúl nem jól van felépítve.
-
RexMaximus
senior tag
Nyaron a melegben tuti abban a garazsban toltom majd az idom
Amugy kep alapjan van meg lehetoseg nalad. A legjobb szvsz ar ertek aranyban ha te gyartasz magadnak oda asztalt. A sarkot is "kitoltenem" vele. Asztalfeluletbol valahogy sosincs eleg
Szemlelteteskent - Ikeas cuccokbol pl a sarokba betennek egy Billyt, jo sok mindent elnyel (a sarokba ugy, hogy nyitott resze az asztal fele nezzen). Asztallapnak meg vennek egy munkalapot (vagy butorlapot) pl egy ilyet [link] ez meg esztetikus is.
Egyszer kell osszerakni aztan evtizedek mulva is ott lesz, nem a retrozastol fog elkopni
(#52843) frescho
Valahol ez is azt mutatja, hogy elment melletuk az ido. Vagy ok ragadtak a multban. 25 eve is az x86 ipari hulladek, mind a kukaba valo blablabla ment, csak pont ez a topic is az ellenkezojet bizonyitja. Ugyanugy retro lett mint az idosebbknek pl az Amiga.
Ez van
-
Ja igen, az SS7- et beleveszem a P1 kategóriába. Hát a TX- ben lehet hogy menne a R7000PCI is
Ja, bocs
. Nálam brutál nagy a hely, ebédlőasztal+íróasztal+komód vonul végig a szoba közepén, azokon vannak a cuccok. Plussz még a nappaliban is van egy retro/próbapad állomás.
A vga-hdmi-vel gondok vannak, előrébb írtam hogy amiatt vettem új monitorban is olyat melyen van még DSub. Szép az az ívelt kijelző az tuti, de én maradtam a síknál, valahogy jobban bejön.
#52846 : valamint a scene is szépen átköltözött PC- re, a GUS is avval volt sikeres egy ideig
-
Nincs ára de egyre nehezebb hozzájutni, ez generálja a lavinát, majd figyeld csak meg. Azért gondolják sokan így, mert csak egy sz...s S3- ról van szó, de nagy részét már hulladékba dobták, vagy beolvasztották. P1- től felfele nem is okoz gondot, de mit tesznek majd a PCI- s 486- ba ?
-
Volt egy P5A- m régen azt el kellett adnom, most P5A-B a klónja. Az S3 Hercules már pénzben is érték, meg a sima S3- ak is drágulnak, ahogy jósoltam, bár ilyen hamar nem gondoltam, későbbre tippeltem.
(#52830) sanchezsa : igen de manapság retroként átértékelődött ez a project is
-
-
-
RexMaximus
senior tag
486-nal kezdodott a tuning igazan nalam is
Viszont az autot "ero" valoban P1-nel jelentkezett. +30-50%-ok nagon is szamitottak akkor es valjuk be, tok vagany volt, hogy nehany tizezerest (akkoriban) megsporoltunk igy
Amiket szerettem, Coppermine Piii es Celeron, Tualatinok, P4-bol meg a NorthWoodok. Egeszen P4-ig volt ez a "Tuningos" korszakom.
Csakhogy akkor azonnal erezheto javulas volt teljesitmenyben, mindenben. Boot ido, dolgok toltese stb.
2005 ota meg laptop a fo gepem. Egy seged desktop kiser vegig regota mert adatmozgatashoz meg tarolashoz stb. De ez is egy C2D
-
-
-
RexMaximus
senior tag
En meg ma pont egy ct4670 es egy LiveDrive IR-t igyekszek osszeparositani a retro lan partys konfigomban. Vettem egy ATH-M40x fulest Audigyvel mar probaltam benne, most kivancsi leszek milyen kulonbseg lesz.
Ilyen a paros (netes kep, csak az en livedriveom szerencsere erintetlen meg):
-
Kép alapján semmilyen.
Volt az AdLib, és az AdLib Gold. Utána jóccakát.
Nem mellesleg, az AdLib Gold + surround module, erősen durva volt maga idejében.Csak ahogy az AdLib-ot általánosságban (az-az OPL2 + OPL3), jól kellett tudni programozni. Mint a SID-et anno. De amíg anno rá voltak kényszerítve az emberek arra, a SID-et megfelelően használják, addig a Yamaha IC-re már nem voltak rákényszerítve (MIDI + Red book audio).
Pedig az OPL2 meglepően jó is tud lenni.
-
RexMaximus
senior tag
Sajnos nem emlekszem pontossan kilencvenhanyban volt. Tul nagy mozgassteruk nem lehetett, meg garis volt a cucc es a szamlat is adtak a lap melle. Annyira inteziv volt az a kroszak, hogy van amit mar nem tudok beloni, illetve sotet foltok is akadnak. Pl hogy az emlitett lap kore epult konfig es a 97-es PR 200-as konfigom kozott pontossan mi is tortent. Az total deadline, es nem tudom, hogy miert
(#52628) frescho
Ez mikor volt? A "legendas" Vadasz utca (Ready Comp.)
, (par eve, lehet 5 is mar...) arra seteltunk es megneztem kozelebrol a boltot. Meg a Ready tablaja volt kint, durva, hogy azota allt. A lenyeg, Intel Pentium MMX poszterek voltak kiteve. Szivtam is a fogam, megmentettem volna azokat az utokornak
-
RexMaximus
senior tag
Utolso laphoz nagyon hasonlo volt az enyem is, vagy ugyanez. De az integralt dx40 melle csak egy ulsi koprocim volt benne. DX2 az akkoriban nekem is alom volt, valami 50k volt a proci ugy emlekszem, de kozben a lap koprocival valami tizenezerert vettuk a hasznalt piacon.
Ket srac a Keletibol levonatozott hozzank Maglodra es meg be is szereltek a gepembe, tok jol jartam igy.
Eleg sokaig volt ez a konfigom alapja, viszont vlb-s kartya sose kerult bele. DX2-es proci sem
. Egy Trident 8900-as, elkepeszto 512kb ramal szolgalt benne
.
Aztan vettem bele egy 2x-es CD-Romot, kulon vezerlokartyasat, meg hangkartya kerult bele, egy VGA monitor volt meg melle. Vinyobol meg egy kemeny 40mb-s olyan 3,5"-os, "emeletes" IDE-s amibol meg letezett mfm-es kivitel is - [link].
-
Nekem első hangkártyám SB 16 WavEffects volt a butított sb16. Sokáig vártam rá mert a C64 után a 286-osomban csak speaker volt, az nagy visszalépés aztán a 386-ban már mintha valami fejlettebb speakert tettek mert emlékszem rá hogy volt valami játék ami egész jól szólt azon.
Aztán PCI-be pedig Terratech Aureon 5.1 fun, kommersz CMI chippes ajándékba volt hangrendszerrel együtt. Annak ellenére hogy tömegtermék chipje volt nem volt vele gond, driverből is mindegy mit raktam fel.
Aztán a horror Sound Blaster X-fi extreme gamer low profilos verzió, na ha valami csoda folytán sikerült szoftveresen életet lehetni belé akkor szép hangja volt de hibás driverek miatt csak szívtam vele (kékhalál, elcsukló hang, teljesen elmenő hang restartig...)
Azok után meg csak a fülesekbe épített usb-s hangkarikat használtam. (Plantronics GameComból kettőt és utána most Genius Cavimanus) A mostani integráltom azt sem tudom pontosan jónak számít-e mert le is van tiltva. (Realtek alc1150). -
RexMaximus
senior tag
"386 foglalatos vlbs lapot nem is lattam azota"
Ha jol ertem nem az integra t procis valtozat (allt. amd 386DX-40-el), ami mellet volt procfog es fpu procfog is? Ilyennel en sem talalkoztam
. Az integral procis verziobol volt akadt azert, olyanom volt nekem is pl.
Ami sajnalok, hogy elkeveredett az osoknel az leginkabb a P60-as cpus + lap kombo. Meg egy doboznyi 486 korabeli cucc, anno haveri kor gepi nalam kotottek ki fejlesztesekre, es megmaradt a kiszerelt cucc sokszor nalam
-
RexMaximus
senior tag
Nekem SB 2.0-an volt hatalmas elmeny. Fejhallgato (fater hifijerol csorva) majd beszartam ajto nyikorgason
Evekkel kesobb amikor ujra beuzemeltem egy SB 2.0-at, haat nincs valami jo hangja amugy
De akkor hatalmas elmeny volt. Nekem all time besztevör jatekok kozott van. Another World es Dott mellett
Szerk.: egy ilyen volt - [link] tuti ilyen nyakja volt akkor lehet valamit beneztem?
-
-
Igen, valóban megtehetnék maguk is.
Anno volt erre példa még itthon is: az 576 kByte bescannelte és kiadva DVD-n az összes újságját. Mármint az 576 kByte jogtulajdonosa, nem az eredeti team.
Kár, elcseszték a jpegeket (sorszámozás) és hiányosak voltak néha a scannelések, de értékeltem a törekvést. Meg is van még valahol.Viszont pont erről az oldalról távolíttatta el a PC Guru a fent lévő anyagait. Hiszen az saját, jogvédett szellemi termék, és ők nyilván nem járultak hozzá ahhoz, ezen a felületen megjelenjen.
Kár, PC Guru azóta se érhető el hivatalosan, visszamenőleg, elektronikus formában...
Nem hogy még a régi CD-k tartalma... -
RexMaximus
senior tag
Nekem a kedvenceim kozott szereplnek a gyujtemenyben a regi - foleg szamomra kedves magazinok. De szamomra meglepo amugy, hogy tul nagy erdeklodes nincs rajuk a piacon. Talan a CoV-ok a legkelendobbek. Koveti az 576 es az Amigas Guru, ahogy en tapasztaltam.
Mas - Cool-bol sikerult megszereznem az osszeset - hat ez nagyon nem volt egyszeru kihivas
.
1. CD GURU-t is keresem, anno megvettem amikor megjelent de sajnos eltunt az idok folyaman.
Amit en szeretnek viszont - a lemez es cd mellekleteke az ujsagokhoz, ebbol is jo lenne egy arhivum.
Viszont ami az osszefoglaloba kerulhetne - Diskmag-ek. Itt egy ftp-n fent van jo par - [link] PC-s erat is erinti es retro is. Jobbakat (ismertebbeket - Terror News, Kendermag) ajanlom masok figyelmebe is. Lenyomata az adott kor "kocka" fiataljainak
+1 - egy forumtars osztotta meg velem, ez is jo - [link]
DosBox kell hozzajuk.
-
Bile Demon
őstag
Nekem is van 3COM BNC+UTP+AUI-s kártyám, neteztem is vele a 386-ról.
Meg SMC, meg KTI, meg még nem is tudom mi. Azok a kártyák is megvannak, amit a 90-es években használtam a LAN partykon. (Arcnet is és NE2000 kompatibilis).De mind olyan, hogy választani kell, hogy a 3-ból melyik csatlakozó legyen aktív. Ez a linkelt DLINK két adapterként látszik?
-
19-es monitor analóg bemenettel is. Én egy jó kis Samsung PVA-t nyúzok évek óta. Pivot-os és a klasszikus rugó kinyúlás miatt az álvány megereszkedett, de ezt leszámítva csak megy és megy és megy. A legjobb, hogy 2 gépet is rá lehet kötni, nem kell KVM.
CRT-t is használok, de csak a nem szabványos dolgokhoz. Pl. az amiga 15 kHz-es VGA jeléhez. Bár a Dell TFT azt is megeszi, csak picit moarés. A szememet jobban fárasztja a CRT, de hercules vagy CGA esetén nincs sok választás. Na jó CGA-t lehet kompozitból konvertálni ,de az olyan is lesz
-
Ry0K3N
senior tag
Sajnos nem, alaplapja válogatja. Ami van az ACORP 5 ALI 61-hez az működik. Csak nem olyan az alaplapi csatlakozása a PS2-portnak mint a képen van. Azt egy Giga 5AA lapból bányásztam ki csak cseszik működni. Pedig az egész retró 3dfx konfigomat a giga lapba akartam áttenni csak ugye kéne egy működő Ps2 port egérnek.
-
quailstorm
félisten
Vennék LCD-t. 17"-es IBM/Lenovo mondjuk. Korabeli tervezőmonitorok is jók, de latencyre vigyázz, mert többség nem gamingre van.
Nekem most helyszűkében úgy van, hogy van egy 17"-es CRT, meg egy 17"-es LCD D-SUB és DVI bemenetekkel (választós). Később ezek cserélve lesznek nagyobbra. Alighanem az LCD előbb, szülőktől örökölve egy 19"-est.
DOS nekem abszolút CRT, de 800x600 3D és felfelé mehet LCD-n is, ha nem torzít. Sajna nem 5:4 kéne, hanem 4:3, van persze az is, de DVI-D only.
-
zoltanz
nagyúr
Akkoriban a "majdani" neves gyártók még csak az első generációs karikat hozták ki. (inkább 2D monitorgyorsító kiegészítve 3D képességekkel)
A kötelezőt hozta a G200, gyorsabb volt a Voodoo 1-től, ami pl nem mondható el a Rage Pro-ról határozottan.
Amúgy van még egy 8MB-os G200A-m szívesen cserélném Slot1 P2 procira. -
Tudom, arra nem gondoltam,hogy tönkremegy idővel
beraktam erre error, gondoltam valamit kell rajta elhúzni de semmi... Mondom dejó. Erre rossz volt...
Jokeph:
Sajna nincs. Leszedtem egy boot lemez készítőt az kiírta floppyra majd onnan dos boot és másolgatás, cserebere ,formázás.
-
flymi
addikt
Azért kíváncsi lennék rá, mit csinál az EVGA azokkal a begyűjtött kártyákkal.
Egyet adhatnának mondjuk nekem. Én elteszem nekik a gyűjteményembe.
Legalább két éve keresem már ezt és a társait is, de még egy eladó példányt sem láttam, igaz nem lógok egész nap a neten ezeket keresve.laskr99: Szép darab az a DFI és én is jó anyád pártját fognám, ez így nagyon egyben van, minek bolygatni?
-
-
Igen, ahogy írtad. 2x2 csatornán HW-es 28kHz-es mintavételig, felette CPU-val kellett megoldani. Nagyjából SB Pro szint, csak megelőzte 6 évvel. Ezért írtam, hogy még annyit sem tudott, mint a GUS. Pontosabban leírva: nem DSP, csak sima 2x 2 csatornás DMA-val támogatott 8 bites DA és 6 bites hangerőszabályozás.
Voltak mindenféle trükkök, de ezek szoftveresek voltak. Nem használtak DMA-t, mellé 8 bitnél nagyobb felbontáshoz a hangerőt folyamatosan szabályozva, szoftveresen mixelve a mintákat. Ez zabálta a CPU-t, mod lejátszáshoz jó volt, de egy játékban/demóban nem igazán fért bele a "CPU keretbe". A 68000 7MHz-en kb. egy 12MHz-es 286-nak felel meg, amíg a HW támogatás (hang és videó) keretein belül maradsz hihetetlen dolgokra képes, de amikor CPU-ból kell megoldani a dolgokat máris változik a helyzet. Azt mondanám, hogy az A500 megfelelt a gyorsításokat figyelembe kiaknázva egy jól kigyúrt (SB Pro+VGA kártya) 20-25MHz-es 286-nak, vagy egy lassabb 16MHz körüli 386-nak. Az 1200-es amiga felért kb. a 33-40MHz-es 386-ig, de ez 92-ben már kevés volt.
alvaro: Jól mondod. Lassab volt a chip RAM, de ennek előnye is volt, mert így a chipset is mindent elért. Amikor jönnek azzal, hogy az UMA milyen jó és megváltó ötlet mindig mosolygok és arra gondolok, hogy UMA már volt és akkor is az volt a gondja, mint ma. A RAM sebességén osztozni kell és ez limitálja a teljesítményt.
Az 500-nál az 512-es RAM még nem volt akkora gond, drága volt a memória és 1MB-ra bővítve elég volt "mindenre" A gond az volt, hogy az ECS-re ('90) és az AGA-ra ('92) túl sokáig kellett várni. Addigra már tényleg kevés volt. Az 500 plus-nak piacon kellett volna lennie 87-88 körül, hogy tartsák a lépést.
-
alvaro
senior tag
Amigán az "alsó" chip ram (olvasd: shared) volt a terület, amit a chipset meg tudott címezni, itt helyezkedett el a video és a wavetable ram is. Ez általában elég korlátozott a CPU teljes címteréhez képest.
Azt viszont nem tudom, hogyan kezelte a rendszer a memóriafoglalásokat. Sima kód/adat jobb volt, ha a "fast ram" területre került, mert a nevéhez méltón innen gyorsabban futhatott (mivel nem konkurált az elérésben a chipsettel). Viszont ha valamit meg kellett etetni a blitterrel vagy lejátszatni Paulával (4 csatorna wavetable hardveresen, efölött szoftverrel kellett keverni, illetve érdekesség még, hogy 2-2 csatornát "össze lehetett kötni", így sztereó 14 bitet kaptál, persze akkor tényleg ott maradtál egy sima sztereó DMA hardverrel, a'la SB), akkor az csak onnan ment.
Ja, a chip ram elég korlátozottan bővíthető, a'sszem egy eredeti 500-ason nem is mehet 1MB fölé, de majd jönnek biztos hozzáértőbbek. Ja, és ha már az eredeti 500-asnál tartunk: abban 512k chip ram volt, és semmi más.
-
Nincs neki. Sima PCM kimenet sztereó, 8 bit, 4 csatorna. Kb. egy sb pro szint. Csak éppen 85-ben, szóval megelőzte a PC-t. A szoftveres mixeléshez a CPU-ja laapból kevés. Jobb minőséghez már egy jobb mod-hoz is kell egy turbo kártya, mondjuk egy 68020 már 14MHz-en is hatalmas előrelépés. Bacsis retró kiállításán meg lehetett hallgatni. Hogy jövőre mi lesz az bacsison múlik, meg az önök kértéken.
Szerk: Volt Atari is. Egy STE-n volt PCM és mellé egy Roland. Együtt elég szépen szólt a kettő.
-
Jééé egér. Lassan én is elérem az a kort ahol egér is megfordul. Egyelőre valahol a 80-as évek elején járok. Végre lehet zenét hallgatni, igaz még nem értem el a SID-et, de már a Pokey is egész jól szól. OK ez kicsit csal, mert duplázva van
De már olvasgatom az évtized közepének a híreit. Vicces amikor arról van szó, hogy két volt üdítőitalos vezető is átigazolt a számtech iparba. Én már persze tudom, hogy mi történt a cikket követő pár évben, de teljesen más a korabeli szemszögből is megnézni a történteket. Akkor még nem alakult ki a Jobs legenda és lehetett rosszat mondani a Commodore-ról anélkül, hogy a hívők fellógatnának egy kompozit kábellal.
-
-
erer1000
őstag
Ebay, pár száz forint darabja
Dsub-hdmi
Illetve dsub-DisplayPort kábelt használok pl nap mint nap , mert 2 analóg monitorom van 1050Ti on meg csak digitális kimenetVannak olcsó, szarok amik színezik a képet vagy vibrál, de linkelhetek olyat ami bevált
1000ft alatt van postával együtt -
com-usb : ilyet nem használtam, nem is tudom hogy működik-e, ha igen lehetne a golyós egér helyett optikait használni (286,386,486). Valahol rákérdeztem, azt mondták elvetemült ötlet
és felejtős.
ps2-usb : ilyenem van de nem működik
analog dsub - hdmi : ebből meg csak problémásakkal találkoztam, cégnél a kivitele problémás, nem stabil a mechanikai kontakt, fiamnál meg néha villogó képet ad.Retro monitort tartok, valamint újból is olyat vettem, melyen van még dsub is, és a képarányokat is kezeli.
(#52404) laskr99 : arra én is kíváncsi lennék hogy műkszik-e rendesen, mert idővel azért az AT tápok kikopnak, tönkremennek majd valszeg.
-
-
-
RexMaximus
senior tag
De van benne PCI !
Igazabaol egy erdekes megoldas volt ez a kialakitas, az alaplap meg van forditva es igy a kartyak felfele neznek. Esetemben valamennyire lezarja a tapot a hangkartya.
Hat hirtelen nem is tudom mennyi dos-os jatekkal jatszhattunk "haloban". (2 gep soros porton osszekotve nalunk
)
NetWars-ra emlekszem ami tuti dos-os korszakban volt, suiban szakkoron ezt toltuk - [link]
-
flymi
addikt
Már régóta megvan, MX-eket kezdtem el legelőször gyűjteni, mert tetszettek és gombokért voltak. Pont nekem valók. Aztán később kiszélesedett a gyűjteményem, jöttek a hűtők, néhány alaplap, procik, ramok, majd a komolyabb vga-k (gtx-ek, dupla gpu-s kártyák, ez már költségesebb szórakozás).
Emlékeim szerint a Manli MX400 és a Hercules 3D Prophet 4000XT nem melegedett ennyire, mint ez a Soltek.
(Van egy működő MSI MX440-em aminek beállt a ventije, mégsem cseréltem le a hűtését, igaz nem is volt nagyon mire.)Bár azt mondtam, hogy az idén már nem veszek semmit, hamar megcáfoltam magam.
Sikerült zsákmányolnom egy dobozos CM V8-at! Kihagyhatatlan volt, na. Már úton van, elvileg holnap már nálam lesz. -
RexMaximus
senior tag
-
A PIII- ra kb ennyit saccoltam volna, talán kicsit kevesebbet, de jó sok cucc van benne, felvesz azért rendesen.
A C2Q már közelít a Phenom II + GTX580- hoz. Nekem a Win7 idle alacsonyabb, valszeg az 580 jobban leveszi az órajeleket - 105W, teljesítménycentrikusban is alacsonyabb - 170W, 3DM06 hasonló - 327W max, a Furmark viszont bitang - 448W.
A Phenom II + HD6850 meg jóval kevesebbet kér [link](#52254) sanchezsa : kell a fűtés télen...
-
zoltanz
nagyúr
Tovább nehezítette az Intel platform váltást azzal, hogy a "Katmai" P3-ak belementek a Slot1-es lapokba, SSE utasításkészletet is támogatva. Míg a S370-es Celeron-ok csak MMX-et támogattattak,
slussz poén, hogy ebben a Pentium III-ban (és bizonyos Pentium II-sekben) 512 KB L2 cache volt a processzor órajelenek felével futott, míg a Celeron-okon tejes sebességgel ment a 128 KB-nyi cache, bizonyos alkalmazásokban gyorsabb lehetett!
Azt hagyjuk, hogy a Cerkák 100 FSB-vel jöttek, de nem nagyon volt gond nekik a 133.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Ford topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Régebbi játékok profilját frissíti az új GeForce driver
- Mafia: The Old Country teszt
- Medence topik
- Hálózati / IP kamera
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I5-8600K
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13" 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest