-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem ez csak egy hullámvölgy, amihez sok minden hozzájárul, konzolgen váltás, covid, chiphiány, stb
Mondjuk én azt vettem észre, hogy a PC jó ideje már egy prémium eszköznek tekinthető, ha gamingről van szó, a casual gamerek óriási része szinte kizárólag konzolon játszik, PC-je desktop formában lehet hogy egyáltalán nincs is.
Nem reprezentatív nyilván, de a munkatársaim és ismerőseim körében kb ez a helyzet. Van néhány darab VérPC-s elég high end hardverekkel, többiek casual last gen konzolokon.
Meg vagyok én az adatlapomon lévő átlagos hardverrel (amit még szerencsére covid előtt vettem, ha most venném, sokkal drágább lenne).
Mindig lesz a játékokat min futtatni, mert erre van igénye a fejlesztőknek is, ez a piac nem tud cloudba vonulni, hogy csak terminálokon játsszunk, nincs meg hozzá az infrastruktúra.
Tény, most szopás PC-snek lenni, főleg, ha most akar valaki hardvert venni.
Én 2 éve vettem a gépem, és a teljesítménye szerintem bőven elég lesz még sok évig (nekem elég a FHD@60 medium, úgyhogy szinte biztos vagyok benne).A mai konzolok tényleg PC-k. Ami amúgy kissé szomorú, de rengeteg előnye is van / lesz a játékportok minőségében.
-
KROK640
nagyúr
Sajnos az XP kapcsán egyet kell értsek. Nemrég csináltam egy régi gépet, (P4 HT-s 2800MHZ, 1GB RAM, 256MB VGA) és XPvel konkrétan kb smemire sem volt használahtó. De sajnos arra sem, amire készült, konkrétan C&C Generalsozni. Valamiért az istennek sem indult el rajta. Pedig emlékszem, hogy anno 1700-as Celeronon 512MB RAmmal meg 128MBos GeF3-assal példásan ment. De Athlon XPvel is. Végül a gép ment egy haveromhoz, aki szeret retrozni. így utólag visszagondolva pár fotót és tesztet csinálhattam volna róla, de nagyon nem volt időm, meg végülis csak célhardvernek szántam.
Akkor ugye futottam kört a virtuális gépekkel, az is kidobott idő volt (igaz másért, de a feladatot nem oldotta meg, illetve ismáét megerőpsített abban, ma már milyen használhatatlan a WinXP), és végül találtam arra módszert, hogyan lehet Win10-en elindítani.
tehát az egész XP-s retro kitérő teljesen fölösleges volt, maximum arra volt jó, hogy erősen gondolkodjak azon, hogy az Athlon XP-s projectet Win7 alapokra kellene helyezni, hiába nem korhű... (mondjuk ott nem is az lesz a cél)
-
envagyok
veterán
Engem a 2000 utáni gépek is izgatnak.
Sőt 2004-2005 után kezd izgalmas lenni egy gtx280 3sli 8800ultra sli, hd3870x2 quad crossfire, stb.
Számomra sokkal izgalmasabb korhű oprendszerrel korhű játékokkal ilyen erőművekkel játszani mint mondjuk egy hasonló teljesítményű 2 magos celeron vagy 4 magos pentium géppel egy gt640-el.
Sőt az a perverz hülyeségem van, hogy minden év legjobb játékait az adott év legjobb hardverén telepítsem/játsszam.
Ráadásul a modern videókártyák sokkal jobban hullanak a nagy teljesítmény miatt.
Már most ritkaság sok 2005-2012 közötti videókártya, sőt.
Mi lesz 10 év múlva? Pl. HD7990
De pl i7-990x, core2quad qx9650, 9770 árak sem igazán akarnak esni.
De közben egy e8400-ás pc geforce 9600gt-vel komplett megvan 2 tábla csokiért.
Nagy a szakadék.
Ezenkívül 2006-2010 közötti cuccokon iszonyat tuningélmégy van, kb mint celeron300@450
Most meg örül valaki hogy az 5ghz turbós 8700k-t 5.2ghz-en futtat.
Míg a csúcs core2-t és az 1. Genes i7-eket 30-50%-al simán fel lehet húzni.
Windows xp-t és vistát is imádom. -
Czo
addikt
Ezzel en is igy vagyok. A Windows XP akkor valik majd szerintem "retro" szempontbol erdekesse, ha kidobasra kerul a 32 bites kompatibilitasi layer a Windowsokbol, vagy ha vege lesz maganak a Windowsnak esetlegesen eldobasra kerul minden, adott DX verzional regebbi library tamogatasa. Tehat akkor, ha megtorik a mostani jo kompatibilitast. Az NT/XP-hez keszult 32 bites szoftverek rendben mukodnek a Win32 retegen egy 64 bites Windowsnak.
-
jokeph
nagyúr
Erre mérget is vennék.
(én pl. 44 vagyok, és 21. éve nyomatom a PC-t PII-től napjainkig hardver téren), az első gép amihez közöm volt, mint felhasználó, csakis játék terén, az 1986-ban a Videoton TV-Computer volt.
#76927arn:
Pontosan.
Anno (90-es évek vége, 2000-es évek eleje) számomra a PC egy sokáig áhított dolog volt, ritka és drága, rengeteg volt a piacon a "bóvli" cucc, és rengeteg az egymással inkomatibilis hardver.
10 éve céghez összedobtam kukából egy konfigot, csak hogy a kollegának is legyen, amin ki tudja tölteni a napi jelentéseket meg a doksikat meg tudja írni, ez kb így épült fel:
tucat kuckó 2000-es évek elejéből (ATX, noname), VIA chipsetes s462-es lap, 2*256 MB DDR1 333 ram, VGA valami nagyon alap cucc (talán GF2 MX 200?) belevaló AMD Athlon XP proci és egy 40 GB-os IDE HDD. OS: W2003 server. Pont elég volt arra, amire kellett, 3 évet volt használva.
Ezt manapság már én se építeném újra, gyakorlatilag használhatatlan lenne majd mindenre már. -
quailstorm
félisten
Azért jelenleg is nagyon megy az otthoni gamer-csicsa PC építése aki megteheti. A másik ahonnan jönnek, meg a YouTube. Nézi az LGR-t, PhilsComputerLab-ot, aztán rászokik. Nyilván nem lesz annyi, mint az idősebb generációból, akinek épp most van erre végtelen pénze, de azért valamennyi lesz így is.
Meg aki műszaki érdeklődésű fiatal, mondjuk RaspberryPIn edződik, vagy Arduinon, annak már közelebb fog állni a C64 megértése is.Ettől függetlenül a vaterás licitre én is ránéztem, és leginkább budget meg sulinet vasakat láttam, szóval én sem értem hogy fog megtérülni a 200k, de sok sikert aki megveszi.
Egyik képen van egy Vanta, dehát az is iszonyat low-end cucc. Esetleg a lapok és VGA kártyák között lehet valami érdekes.Ja és most kezdenek keresővé válni az XP-korszak gyerekei. Nekik meg pont a DX9 korszak és az XP SP2 - XP SP3 a retro meg a nosztalgia.
-
Retró számomra az, ami érdekes, de mára már szinte teljesen letűnt korszakokkal hoz közeli kapcsolatba, olyan korszakokkal, melyekhez a jövőben nem nagyon várható hasonló, és amikből vagy kimaradtam, vagy nem maradtam ki, de élveztem megélni.
Én a 2000 előtti éréra teszem azt a korszakot, ami hozzáadott értékében és érdekességében mindig abszolút "retró" tud majd maradni (kb az első igazán használhato microk megjelenésétől az első néhány jó minőségű 3D gyorsított pc-ig), mert azokban az évtizedekben hozta el a home computing azokat az invenciókat, amiket a mai napig csiszolgatnak, amiket várhatóan még évtizedekig fognak.
S ahogy minden tech-orientált dolog esetében, egy adott koncepció vagy technológia első néhány botladozása, vagy kiforrása mindig érdekes lesz.
Az első bővíthető otthoni pc-k, az első 3D gyorsítók, az első igazán összetett 3D játékok, az első hw gyorsított audio megoldások, az első ez, az első az.Ezért nem tud szerintem retró lenni majd egy mai "modern" vga, mert semmit nem hoz, csak emeli a post processek számát és komplexitását a játékokban néhány évente.
Nem alkotnak egy új paradigmát, ahogy a 3dfx csinálta, csak jobbak és gyorsabbak valamiben, amit már az előző 6 vga gen is tudott, csak lassabban, vagy alacsonyabb felbontáson. Néhány évente ha jön valami új feature ami többet emel a komplexitáson, mint az előtte lévő 3-4 év termékei, legutóbb a raytracing volt ilyen, de lényegében semmi értékes és értelmes nem történik a consumer gaming piacon.Évtizedekig a hardvereknek a ritkasága és nehéz hozzáférhetősége miatt megbecsülése volt, a kevesebbet többként éltük meg, és a játékokról is sok esetben az volt elmondható, hogy a legjobbakat néhány fős fejlesztők készítették néhány jó ötlet alapján, nagyon kevés hardveres erőforrással gazdálkodhattak, így fel kellett találniuk, hogy az ötletüket hogyan implementálhatnák egy kész művé.
Most az eldobható társadalomban több száz, több ezer fős stúdiók csinálnak szemet gyönyörködtető, de ürességtől kongó, repetitív játékokat, amiknek esélyük sincs valaha is kultikussá válni, 3 évente jön 1-2 cím, amire majd talán megéri majd emlékezni, a többi mind csupán termék, targetálva egy célcsoportra, eladva nekik majd magára hagyva.
Marad az indie piac, ami évente kitermel 1-2 jó címet, de a szemét ott is 90% feletti. -
Nagyrészt jogos amit mondasz, de ennél én árnyaltabban látom a helyzetet.
Biztosan lesz a fiatalabb generációból is, aki "retrózni" fog. Most is van ilyen ugyanis, itt a fórumban is. Számomra megdöbbentő, hogy semmilyen korábbi kapcsolat, így tapasztalat nélkül nekiesnek ma is emberek régi hardverrel szórakozni. Az úton pedig talán csak azt nem kérdezik meg, hogy hol kell a gépet bekapcsolni. De nincs ezzel semmi gond, ha valaki ebben leli örömét.
Azért nem fognak elfogyni az "ifjú retrózó" emberek, mivel 'szerencsére' velünk vannak a különböző platformokon a különböző influenszerek, sok-sok milliós nézettséggel, akik kinevelik a következő generációt. Ez a jelenség aránylag új, és szerintem még nem teljesen látható, hosszútávon milyen hatással lesz a piacra. De már most van arra példa, ha valamelyik influenszer bemutat valamit a csatornáján, rögtön 'felvásárolják' az elérhető példányokat belőle. (Thanks Linus!)
Az érem másik oldala pedig a nosztalgia. Nekem anno nem volt top hardverem. Első gépemet miután eladtunk, hiába kerestem hozzá ~10 évvel később a komponenseket hogy újraépítsem, már nem sikerült maradéktalanul összegyűjteni mindent. Alaplap, CPU, ház megvolt. De se a VGA, se a hangkártya, se a HDD, se a CDROM-ból nem került elő azonos típus, mint amivel rendelkeztem.
Nekem 'igazi értéke' volt, számomra 'különleges darab' volt, de mégsem az elitizmus miatt, mivel nem voltak a te szavad járásával különleges eszközök. Ezekre vadásztam, miközben voltak olyan hardverjeim, ami itt azóta sincs senkinek (és valószínűleg nem is lesz).Így saját példám alapján mondom, nem értek azzal egyet, csak a 'legerősebb', 'legfényesebb', 'legszebb' az aminek értéke van. Mindenki döntse el magának, mi számára az ami örömet okoz.
-
"A nem eleg regi vagy tucattermek csak a zuzdaba megy, ez ilyen."
Anno minden harmadik embernek ST6 vagy TUSL2-C alaplapja volt. Ma meg már keresik, mert nincs, mivel anno "nem jelentett értéket retrózásban", illetve elvitték a méh telepre, vagy elajándékozták (ahonnan meg ment X évvel később a méh telepre)
Ma meg már egy kukaszökevény, "fellelt" állapotú, retkes, random junkot tartalmazó 486-os is 20-40 kHUF-ért megy el.
Aki ezt a csomagot megveszi, átválogatja, leteszteli, rendszerezi, megépít belőle magának pár gépet, a maradéktól meg 5-10 év múlva busás haszonnal megválik
Amit nem értek, hogy miért mondják itt a topikban az emberek, hogy szemét, majd ugyanazon az emberek lassan ölnének egy egykoron kommersz, 'szemétre való' Voodoo, SB AWE32, Gravis kártyáért, vagy éppenséggel egy fullos pre-486 alaplapért.
-
balintka
addikt
Érdekes mindenesetre, szerencsére a másik verzióval sikerült a frissítés, ráadásul Win alól.
Viszont továbbra is probléma, hogy DOS alatt nem megy az USB-s billentyűzet. Erre vmi megoldás?
BIOS-ban az USB-s bill., egér kezelést az OS-ről BIOS-ra állítottam át, de így se megy.
-
-
envagyok
veterán
Jó kérdés
10 évtől rakok össze.
Jövőre jöhet a Rampage 4 formula, x79, gtx690-ek megvannak már, egyelőre csak xeon procival i7 3960x-et vagy 3930k-t keresek bele és lga 2011 intel hűtőt meg házam nincs még.Mindegyik gépen fent van abból az évből 4-5 kedvenc vagy legjobb játék, és előveszem néha.
Most Call Of Duty végigjátszása után a COD2 megy a 2005-ös gépen.A 2009-es Dellre most Dirt2, Call Of Duty Modern Warfare,
Borderlands ment fel.
A Modern Warfare is nagy kedvencem volt.
A Far Cry 2 , ha már annyit beszéltetek róla, a 2008-ason van. I7-965ee van abban.
Közben vannak nálam q3 partik, szerencse, hogy 99-2000 környékére több gépet is összeraktam.Annyi gondom van, hogy 2008-2010 környékéről indultak a steam only játékok, azokat nem tudom megvenni olcsón dobozosban.
Nehéz eredetit venni nem felhasznált kóddal.
Tudom steamre meg lehet venni, de ritkán van jó akció. -
-
Hmm. Azt mondod, retrogamingeljek a 4k tvnken?
Jó kipróbálom. De ha rászoktatsz@ultra elfogult vagyok crt irányba amúgy.
Imádom a képminőségüket és hogy mennyire él az a színvilág amit kitolnak magukból. Egy Diamondtron csöves 19"-es szépségem van és még modern játékokat is rá szoktam tolni mert körbepissenti a fullhd Eizo ips-em.
A Control pl bepisilek olyan szép rajta pedig annak a játáknak alapból döglött színvilága van lcd-n és ott nem is tetszett.Oledem nincs, mert annyire nem megy jól.
Tervezem egy nagyobbacska crt tv beszerzését is, de azt már csak a következő lakásba. -
-
Czo
addikt
Mi felesleges? A DOS/4G changelog szerint is baj van a 16 bites DMA-val, a Wiki oldal szerint is baj van a 16 bites DMA-val (ezert linkeltem) es a Gravis szerint is baj van a 16 bites DMA-val (ezert csinaltak a prepgamet, ami semmi mast nem csinal, mint 1.97-re frissiti az embedded 1.95-os verziot a binarisokban).
-
Én pedig többször mondtam hogy használták, és ma is használják sokan, éppen hogy ez a lényeg, ma használjuk, arra vagyunk kíváncsiak most mit tud, az időbetonozással nem mindenki ért egyet. Rendszeresen arra jutunk, hogy ebben van a különbség a véleményeink között. Manapság már minden vérbeli retrozó tudja pld hogy AGP2x- es buszban csakis a R9800Pro- val (vagy ilyen szintű videoval) lehet jó eredményt elérni, és csak ekkor derül ki az igazi erő, a korabeli gyenge VGA- k meghamisítják a procierőt.
-
Win alattit említetted...
Kolléga milyen videoval mérte ?#76704 : Quaket említetted...
Hogy a K6-III/450 2x lassabb-az már durva különbség lenne- szerintem
Hoppá, nem is kell mérni, mivel mindegyik lett azonos videoval mérve, mely :
Epox MVP3G2 / AIW Radeon9800Pro @ 398/351
Abit BE6 / AIW Radeon9800Pro @ 398/351Kiollózott teszt : GLQuake1 640x480 TimedemoDemo3 (FPS- ben a resultok)
K6-III+@617MHz : 82.6
Katmai@500MHz : 109.9
K6-III/450 @4x112 : 72,6
P1MMX def @233MHz 3.5x66 : 27
P1MMX @280MHz 2.5x112 : 38,2
K6-2 AGR @333MHz 5x66 : 36,1
K6-2 AGR @300MHz 3x100 : 43,8Látható az arány, nem is lehetne 2x lassabb a K6-III/450 mint a Katmai@500MHz.
P1MMX is vitaporondon, de gyászos alapórajelen, közelében sincs az alapórajeles K6-2- nek, @112- es FSB- vel már feljebb megy, de az AMD már @100- as FSB- vel is ismét elveri. Meg még a Cyrix is lenyomta amúgy.
Az egyik gépemben van is még 233MMX, no ezt majd kicserélem egy jobb procira. -
p3rol es k6-3rol beszeltem
Persze, de a K6 FPU- t lejjebb skálázod sztem mint a valóság. És még a Cyrix is ott van a szeren. Az igaz hogy még a K6-III+ @617- et is elveri az 500 de főleg az @550 Katmai is, copper meg már nagyon megy, de ezeket ecseteltem is.
vmit nagyon felremertel
Nem mértem félre, méréssor-CPU csere-méréssor, semmi nem változott közben.
333as k6-2 tudja kb az, amit a 233as mmx quakeben
Nyomában sincs(fenntartom), látható a méréseimből, az Intelt alaposan meg kell hajtani hogy az AMD- t beérje.
a k6-3 450 es p3 500 viszonyaban (kb ezek voltak a kozvetlen konkurensek) v3al van, hogy 2x gyorsabb ez utobbi a korabeli jatekoknal
2x talán nem gyorsabb, de ismét - még a K6-III+ @617- et is elveri az 500 de főleg az @550 Katmai is, itt az erőviszonyok, az összesítés után - az 500- ashoz elég közel van azért :
K6-III+@617MHz - 9935,38
Katmai@550MHz - 10868,82
Katmai@500MHz - 10010,69Hogy a K6-III/450 2x lassabb-az már durva különbség lenne-, nemvalószínű, de ezt le kellene mérni ugyanezen konfigban, ugyanazon körítéssel, setekkel. Valamint nem Voodoo3- al kell mérni, hanem R9800Pro- val, ott derül ki igazán hogy melyik proci milyen erős, mennyire tudja kiszolgálni az overkill kártyát.
Hosszú interpellációk ezek, de van aki nagyon lehúzza, vagy mérsékelten, van aki kedveli. Én védem, és amiatt mértem magam is hogy ellenőrizzem, ebben bízok, aki ellentmont úgyis ismételten felsorakoztatom, vagy visszalinkelem a tapasztalataimat.
Ha túl lassú vagy instabil az SS7, az visszavezethető a nem megfelelő setekre, installokra, vagy nem 100- as hardverre. Kőkeményen kitartok emellett, bárki is húzza le. -
Sokat vitáztunk ezen, felsoroltam már az érveimet. Esetleg a már linkelt blogból tudok még idézni, mely a nyugalom megzavarására alkalmas
. Már a K6-2 FPU- ja is elég jó volt. Komment a táblázathoz :
Jól látszik hogy az én tesztsorom szerint, alapórajelen a kanyarban sincs a 333- as K6-2- höz képest. 3x95- ön már vegyes, néhány tesztben jobb, összesítésben azonban veszít, 2.5x112- őn már sok tesztje jobb a K6- nál, de összesítésben még mindíg veszít - valójában itt már jobb az Intel, csak a tesztek/összesítés jellege miatt vesztett. Persze ehhez 112- es FSB kellett, ha így nézem, az AMD- t is hajthatom ilyen FSB- n.
- hát 'evvan, de azért tisztelet a nagy öregnek hogy alacsonyabb abszolút órajelen is versenyben van
- DOS éra ekkor még aktív volt, legalábbis nálam és a haveri körben is, azért mértem ott is, de amúgy is mániám, ennél erősebb gépen is
- a 2.5x112 teljesítmény kb a 3x100- asnak felel meg, tehát sztem az Intel olyan 300 környékén éri el a 333- as AMD teljesítményt, 233- on jóval gyengébb
- az Intelnél az alacsonyabb órajel ellénére is feltűnik az erős FPU, mely a AMD- ben is elég jó már, csak kicsivel gyengébb, ezért nem képes az alapórajeles Intel, a 333- as AMD közelébe sem érni
- SS7 AGP lapban a K6-2 létjogosultsága így megkérdőjelezhetetlen, 400- on meg már tényleg nincs verseny, a 400- asból pedig tonnaszámra volt anno a piacon.De van egy még érdekesebb eredmény is - [link] - hát igen itt a Cyrix- re kell figyelni, amely lényegesen gyengébb FPU- val rendelkezik, de földbe döngöli az Intelt, ugyanúgy mint a K6-2, és Win alatt is...
Kommentem hozzá :emlékezzünk vissza/olvassunk vissza a retro topikban/olvassunk vissza a neten sokfelé, a Cyrix ugye leszólva, rosszabb esetben xarnak, jobb esetben "- nem kedvelem, FPU- ban gyenge, Integerben jó, de azért az Intel sokkal jobb". Nos akkor nézzük a fenti, a táblázatomból kivágott hasonlítást...hát...no ezért szeretek én saját magam is meggyőződni, a saját műhelyemben, hogy nem-e esetleg csak mendemondák az ilyenek...
Az alapórajeles Intelt mindenképpen a földbe döngöli, de látszik hogy pld a Cyrix Quake tesztjeiből jónéhány magasabb még a @285- ön járó Intelnél is. Hab a tortán hogy DOS alatt Integerben pedig mindíg is tudtuk hogy nagyon elmarad az Intel. -
Amikor megjelent a Mendocino, a K6-2/3 sorozat rögtön nettó kuka lett - a Mendocino még megfizethető áron adott nagyobb tuning-potenciált, és a 440LX/BX/ZX az SS7 AGP "megoldásoknak" nagyon csúnyán elkente a száját.
Egyszer retróztam SS7 platformot (ASUS P5A), de hűbaszki, az nem volt egy egyszerű menet... ha a "virágzása" korában abba a platformba feccöltem volna komoly pénzeket, nagyon hangos KA-zások lettek volna.
-
Igen de érdekes amúgy, a K6-III+ némelyik tesztben a 800- as Pluto- t is lenyomta, de összességében már az 500- as Katmai ellen is veszít, 550- re téve az utóbbit pedig nincs verseny, holott az AMD- t 617- en járattam. Javára az írható, hogy egy régebbi platformon viszonylag jó teljesítményt hoztak ki belőle.
A Tseng meg szintén, van hasonló teljesítményben, nemrég VLB- ből is jöttek konkurenciák, jók is. Akinek viszont már van a Tseng- ből, kidobni nem fogjasztem.
-
-
Czo
addikt
Vegtelen fajta van ebbol a csatlakozobol. Azt tudom, hogy a Dellnel es az Applenal is talalkoztam fizikailag egyezo csatlakozoval, ahol csak a labak szerepe volt mas.
-
Simán ráment az R&M táp, tuti hogy a lap is szabvány mert azóta is rendben műkszik...szerencsém volt
Compaq meg asszem soha nem járt nálam. Egy DELL Optiplex GX1 volt amit tudtam hogy szabványon kívüli, megpusztult a lap, így átépítettem a használható alkatrészeket szabványos lap+táp (BE6) mellé. -
ityam
őstag
Nekem az biztos hogy könnyen bele tudom dugni a 20 tűs ATX csatit az alaplapba. nem kell erőlködni szóval tényleg valószínűtlen hogy mashogy lennének bekötve az egyes lábak de most újra összegugva mlg mindig megrémítsz ez a táphang. Ráadásul a leírás szerint kéne valami lednek lennie az alaplapon aminek kéne világítani ha jól emléxem ha kap tápot. Itt viszont ezen a lapon semmi nem világít a táp felkapcsolása után sem.
-
Egyszer össze fogom hasonlítani de le merem fogadni más lesz a képminőség. (A színek biztosan).
Példának a C64 emu messze rosszabb mint az igazi. Tű éles ami pont nem jó. (Jójó ott az eredeti c64 monitornak szebb színei vannak mint egy lcd-nek)
Glide emut nem próbáltam még. -
-
"Mas meg nem hasznalhatja."
Természetesen használhatja. Itt részletesen kifejtik egy másik jól csengő brand kapcsán, nem is régi a videó.
tl;dr.
Huszonéve éve senki nem nyúlt hozzá a 3dfx márkanévhez, lejárt a foglalás, valaki / valakik bejegyezték, és valami shitty terméket akarnak piacra dobni. Miért shitty termék? Különben a termékkel, és annak paraméterével promócióznák magukat, nem a bejegyzett márkanévvel. -
-
-
-
-
Czo
addikt
Az is nagy para volt, hogy a sima GF1 kartyalhoz nem keszult DirectSound kompatibilis driver, emiatt a Maxokat kiveve meg is lett pecsetelve a kartyak sora. Igy hiaba lett DOS alatt tamogatott a DirectX jatekok eljoveteleig, Windows alatt ujra 93-ban ereztem magam, mert hiaba szolt a GUS jol DOS alatt, Windows alatt a zajos OPTi tolta a jatekokat. Miutan megjelent vettem egy PnP-t de, abbol az elso kettot ki kellett cserelni, mert alapzajos volt a kimenet (ennek nem nagyon talalom nyomat most a forumokon, tehat lehet elszigetelt eset volt).
-
törölt tag
Persze hogy van Awe, de a PNP-t nem cserélem le egy megtákolt SB16-ra
Az Interwave sokkal jobb minőségű alkatrészekkel van szerelve, és ezerszer tisztább a kimenete mint bármelyik Awe kártyának, emellett a blaster emuláció is egész türhető, nomeg egy egyszerű setup.exe után működik, és semmi mással nem kell bűvészkedni... -
Az Awe is elég drága, persze aki most szeretne venni. Az öreg motorosok rengeteget halmoztak fel belőle, mint pld én
. Kétségtelen előnye a kompatibilitás. Ha a game a hullámtáblát is képes használni, lenyűgöző, a Doom pld brutál jól szól, mindíg elbűvöl.
A demoscene esetén azonban nálam nyer a GUS. Nemrég a fentlévő Tua rendszeren (Awe -is- van benne) próbálgattam a demokat, némelyik egész tűrhető, de a GUS ebben elsöprően jobb.
A Doom meg döntetlen, mindegyiken nagyon jól szól, bár a hangzásvilág eltér, de mégis egál, sztem. -
-
Azaz! A legjobb utángyártott chipsethűtő zseniális felfogatóval.
Az abit lapok gyári kis ventis hűtői keveset bírtak. Eleve baromság ventit rakni chipsetre (jó jó kivéve extrém tuningnál pl max fesz P965 2000fsb)
De gondolom a kis venti olcsóbb volt mint egy normális borda. -
-
Igen, de az alap-karakterére jellemző ez, mások véleménye szerint is, és a netes hasonlítgatásban is kihallható (bár az nem mérvadó, de a balanszra lehet következtetni). Szivacson van a szoba közepén, teszek rá falapot, és tüskékre fogom majd pakolni, az jól leválasztja. A nagy dobozok is tüskéken vannak, eddig nekem az jött be legjobban.
-
Észrevettem, a Solo6C- n az alsóközép kiemelt, a felsőközép pedig kissé háttérben, de már megszoktam. A mélyet viszont nem mondanám dobozhangúnak, finom, részletező, kottázható, nem ül rá a középre. A lábdob jobb rajta mint a nagy dobozokon, szóval jól eltalálták sztem, a magas meg 6-7KHz után kiemel, bár én kedvelem ha rendesen csengenek a felharmonikusok (koncerten is úgy szól általában). Összességében persze nem ér fel a régebbi diszkrét erőlködő+vintage falak hangjával. A négyutas dobozok nyíltabban szólnak, betöltik rendesen szobát, sőt ki is tágítják a teret, meg mellékesen falat is lehet velük bontani, bár nincs jelentősége, mert halláskárosodásra nem vágyom.
-
fpeter84
senior tag
és ha nem akarjuk egy kisebb banánköztársaság éves költségvetését hobbira költeni, akkor win98se-hez (a dos különösebben nem szempont nekem, azt megoldom dosbox-ban) mi lehet jó PCI-os hangkártya választás? nézelődtem, és most találtam a piacon olcsón ALS4000-et, CS4620-at, CT4810-et... a CMI8738-akat nem számolom mert egy olyanom van, és bár nagyvonalakban okés de van amivel nem százas, mellé kerítenék még 1-2 alternatívát... az FM801-et pedig azért nem írtam, mert annó volt olyanom és undorító förtelem volt, akármennyi drivert próbálgattam körbe, minddel recsegett ropogott ha olyan kedve volt éppen...
-
+1, határozottan hallható a különbség, bár ezt csak akkor érzékelem ha a kanapén ülök a sztereo pontban. Viszont egy alaplapi optikai/RCADigit és/vagy az X-Fi optikai/RCADigit táplálás közötti kimenet külünbségét - a konyhából is vakon kiszúrom melyik szól. Elkövetik az audiós topikokban azt a hibát, hogy mindegyik digitális, tehát nem lehet különbség, azt monják, ha van az alaplapon digit kimenet, és digit eszközt hajtasz meg, akkor felesleges bármilyen hangkártya, elegendő az alaplapi. Hát, marhára nem így van, a digit jelet sem mindegy hogy milyen alkatrészek bypassolják.
A tévékre sajnos csak optikai kimenetet pakolnak, jó hát nem szól rosszul, tűrhető azért, az analóg jacknél sokkal jobb az is. -
-
-
-
Az erőlködőre RCA digittel megyek rá, az X-Fi EPro külső dobozából, ott nemigen számít az illesztés. A tévét meg az optical inre csatiztam, sztem szépen, nyíltan szól az egész cucc. Persze a Solo6C- re meg analógban, az sterilebben szól, a prezensz mintha nekem kevés lenne, de a finom, kottázható, gyors mélyek kárpótolnak.
-
-
-
Szemléletes táblázat lett. Ahogy haladunk időben vissza, úgy romlanak az értékek. Az újabb SB- k elég jók, de a GUS- ból a régebbiek is meglepőek. Kíváncsi lennék egy-két későbbire, az Audigy2ZS vagy egy X-Fi mit mutat mérve, ezek már elég kiegyensúlyozottan szólnak a Solo6C- n, vagy a Kenwood végfokra kötve. Bár cikkekben láttam méréseket róluk, HiFi szempontból is jó értékeket produkáltak. A HiFi alsó határvonalát súrolják, de zenehallgatáshoz gondolkodok egy jobb DAC+stúdiomonitor kombón.
-
A 700- as Copper asszem még viszonylag könnyen beszerezhető. 600- as Katmai az már sztem kevésbé, Neked van olyanod ?
(#75728) JSaN : a 700 és 800- as Copper is megy 110/124/133 FSB- vel, legalábbis BE6- ban. P3B-F nekem nincs, de sztem abban is. Tehát ha van 133- as RAM- od meghajthatod, viszont akkor már csak relatíve lesz 1999- es, persze anno is lehetett tuningolni, úgyhogy akár korhű/overclockoltnak is tekinthető. Magasabb FSB- vel azért elég sokat gyorsul.
-
JSaN
addikt
gban valoban slot 1 lesz az, amd nincs is, intel van egy marekkal, socket 370/slot1 atalakitom is van, meg par s370 proci is, nem tudom mik szanaszet van minden majd eloszedem.
Nem emlekszem miert de 99 legvége volt valamiert par eve a kituzott iranyvonal, ez megmaradt fejben. Majd jovok amator kerdeseimmel, ha el fer itt. -
JSaN
addikt
Az ASUS P3B-F egy haver padlasarol kerult hozzam, lomtalanitas volt es szo szerint villaval hanytak mindent ki. Ep ott voltam es mondom az a alaplap mi, valami regi viheted ha kell. Hoztam is, volt benne egy slot A proci valami P3 700mhz, este meg nezem hogy az e amirol beszelesz. Mert bogarasztam es sok P3B-F+700mhz pasositast lattam meg is jegyeztem anno, de volt itthon 800mhz mondom az nagyobb. amugy van egy marek slot A pentium 2-3, majd ossze listazom egy kupacba oket.
-
Akkor nincs mit tenni, fel kell hajtani egyet. Jelzek majd az összeköttetéseknek hogy figyeljék. User gyakorlatom sincs vele, mert soha nem volt, azt látom hogy a regiszterkészlet is eltér az SB16- tól.
#75678 : a telepítőn levő demo zenék durván jól szólnak, ez szerencsére a legtöbb demosceneben is visszaköszön.(#75693) fpeter84 : nemrég teszteltem @2.6GHz E6600- at és 3.4GHz PentiumD- t, a C2Duo a kisebb órajellel is sokkal erősebb.
Egy vegyesfelvágott grafikon, de az eltérő konfigok, videokártyák ellenére is látszik hogy a korai C2D sem xarral dobálózik.
Azonos órajelen a 939 A64X2- őt is lenyomja, még úgy is hogy az AMD mellett erősebb videokártya van - A64 - C2D. -
Ja emlékszem, hogy a maga idejében is mindig volt vele valami.
Az xp igazi megváltás volt, alig néhányszor tudtam elrontani, aztán a 7-est lényegében egyáltalán nem.A DMA-t közben rájöttem, hogy a device managerben magán a lemezen is be kell állítani, úgyhogy ez pipa.
Viszont most pedig nincs 3D a Gef2-n.
Kezeli rendesen a kijelzőt, felbontásokat, színeket, de a dxdiag kockapörgetés nem fut le. (A V2 megy, Glide van).
Wtf -
envagyok
veterán
"g80 volt az egyik legnagyobb merfoldko a gpuknal, az ultra mar csak finomitas.
nalam:
3dfx voodoo
geforce256
9700pro (r300) - ilyet evek alatt sem sikerult talalni mukodot
8800gtx"Sokat nem finomítottakrajta, csak gyári tuningot kapott
Jó sorrend voodoo1 idején pont nem voltam érdekelt számtechben, 9700pro előtt meg pont vettem egy szép asus rézhűtős gf4-et. Aztán 2004ben muszáj is volt váltani egy asus 6800 gamer editiont, amit simán unlockoltam, és 256mb-os volt. Majdnem ultra órajelre sikerült húzni. -
JSaN
addikt
-
-
Mérföldkő de abban is hogy utána jobban hullottak el a kártyák.
8600-as híresen döglött notiban, 8800Gt meg ugye a kezdeti hiány miatt trágya minőségben készült az is hullott rendesen. (nekem nemref inno 8800gt volt hulladék, de ati oldalról a ref 4850-es is rosszul sikerült alulhűtőtt volt)
Meg hát elég megnézni a 7600gt vs 8600gt teszteket. Pont ez miatt nem volt érdekes válltani, az egész kategória egyel lejjebb csúszott. A 8800gt-nek kellett volna lennie a 8600gt helyett. Dx10 meg volt de minek kategória. -
Nekem valahogy kedvesebb az R600 abból az érából.
Persze tudjuk hogy sok szerencsétlenség sújtotta már a megjelenését is, számomra azért még mindig egy szimpatikusabb motyó, mint az nv legendás kazánja.
Igazából sosem használták ki azt a tudást, amit az architektúra tudott, még az aktuális DX verzió sem tartott tesszelációnál, pedig a GPU lazán elbánt volna vele.Időnként felmerül bennem, hogy építek egy C2Q gépet egy ilyen GPU-val, de semmi értelme, az éra játékai gyakran még a manapság használt hardverekből is profitálnak, dísznek pedig sok helyet foglalna.
-
flymi
addikt
8800gtx valamiért nálam benne van a top ötös vga-k között. Elhullási szempontból jobb a helyzet, mint az ultráknál. Volt belőle pár működő példàny, de inkább megszabadultam tőlük, pont ezért.
Ezeken is még gyári gap pad van, 81°C-nál nem ment feljebb 70%-os venti fordulat mellett a hőmérséklet ami azért elég jó. Igaz Furmarkkal nem kínoztam. -
flymi
addikt
Igazad van, az Asus alatt is ott van a ref matrica. Leadtekről megnéztem a régi képeket, ott valóban nincs.
Bánom is, h anno eladtam mindkettőt.Bepattintottam az Asus féle 88gtx-et is, bekapcsoláskor a vga tápcsatiból szikraeső hullott, majdnem bexartam. Ki akartam nyomni gyorsan a gépet, de persze nem sikerült, most futtatom a 3d teszteket. Szerencsére nincs nagyobb baj úgy látszik. Felehetett töltődve? Délelőtt teszteltem az MSI-t, annál semmi gond nem volt. A teszttáp is minőségi cucc (Seasonic).
-
Az Amiga az ugye a később A1000-re átkeresztelt gép. De egyértelmű, hogy mindenkinek az jelenti az Amigát amire vágyott, vagy végre nehezen összekuporgatott pénzből be tudta csempészni a MWST visszaigénylése után.
Amúgy az Amiga nem is olyan gyakori. OK, eladtak belőle jó adagot, de sehol sincs egy C64-hez, C128, de még a Speccyhez képest sem. A 64 ára is felment, már 20, de inkább 25k egy floppy-s szett. Mondjuk egy C64-1541 páros mellé már nem is kell semmi, maximum újabb joy-ok. Én pl. azt nem értem, hogy a több milliós nagyságrendben eladott C128 ára hogy tudott így elszállni.
fpeter84: A vatera furcsa. Vannak olyan gépek amiket hónapok óta hirdetnek. Ennek néha nem is az ár, hanem az eladó az oka akitől már seni sem mer vásárolni semmit.
envagyok: En egy A4000-re vagyok. De őszintén mit tud egy A1200 az A500-hoz képest amire tényleg szükség van. Az 500-ashoz is van turbo kártya amivel pörög, CF-ről tölt stb. A csak AGA-s programok mennyisége (na jó most a demókat nem nézve, mert ott vannak csodák) nem indokolja a nagy vágyakozást. (Mondom én A4000-reket keresgélve)
-
Ha, nem is figyeltem ezt Copper esetén. Megszoktam hogy megy mindegyik mint a golyó. Akkor a puding próbája az evés, meglátjuk majd ha bepattintom hogy mennyire képes. VH6T és a 815- ös lapok is alap hogy a 133FSB- t viszik (tuninggal felette is), RAM- om is van 150MHz- es, kiderül...
-
Paradise, Quantum vinyó, meg valami akkori jumper erdős 486 lap. Túlóráztam, a főnök meg kirakta az asztalra a cuccokat, namost ezt be kéne lőni, holnap meg kivinni a jól fizető ügyfélnek (cég). Mire éjfél elmúlt, talán 1 óra körül, úgynézki ok, működik az eszme. Na de most hogy megyek haza ?, kezembe nyomta a Fiat Tipo kulcsát (sajátja), haza, gyors alvás, másnap 10- re kiértem, sikerrel beüzemeltem a gépet (Pápán). Ennyire emlékszem a Paradise kártyákból, bár később még pár db megfordult a boltban.
-
-
— Biztos irtás? — ismételte Széltoló. — Milyen fura szó! Smitjelnt??
— Nos, tételezzük föl, hogy van egy hajód, megrakva mondjuk… aranyrudakkal. Elképzelhető, hogy viharba kerül, vagy kalózok kezére jut. Nem akarod, hogy ez történjen, ezért kitöltesz egy biz-tos-ir-tási-kösz-vényt. Én az elmúlt húsz év időjárási és kalóztámadási adataiból kiszámítom, mi az esélye annak, hogy a rakomány elvész, hozzáteszem még egy kicsit, aztán te fizetsz nekem némi pénzt ezen esélyek alapján… -
KROK640
nagyúr
Abszolút ül a dolog amit mondasz.
Bregenzben dolgoztam, és persze Voralbergben is jár egy egyedi dialektus.
A munkahelyen olyan sok volt a magyar (kb 50%) hogy magyar/angol nyelven tökéletesen el lehetett lenni.
Azonban akadt két idősebb osztrák kisfőnök, akik leginkább a világ közepének tekintették magukat, és természetesen ennek fényében voralbergi nyelven kívül semmilyent nem akartak se beszélni, se érteni (mindketten 20 éve ott voltak, és hallottam, hogy már 10 éve is az volt, hogy kisfőnöktől lefelé mindenki külföldi) így született meg pl az a teljesen faramuci jelent, mikor egy lengyel lánynak mondtam angolul, hogy mit mondjon el németül a kisfőnöknek. majd visszafelé a kisfőnök németül... öööö Voralbergiül közvetlenül nekem mondta , hogyha ez a helyzet akkor mi legyen ... mert én meg érteni akartam. -
Frawly
veterán
Így van. Kiváltképp IT-ben és retróban. Elég sok retró korszakos infó már csak angolul maradt fent, ilyen-olyan archív oldalakon, meg angol nyelvű doksikban, videókban. Nem kell hozzá folyékony, meg társalgási vagy túl magas szint, elég, csak ha az ember el tudja olvasni, ki tudja hámozni a lényeget. Szakszavak amúgy is ismerősek lesznek, és a szakszöveg általában elég száraz, világos is, nem lesznek benne túl nyakatekert mondatok, meg szleng, ami megnehezíteni a megértést.
Pláne egy régi retrósnak nem kellene gondot okozzon, hiszen régen minden angolul volt a gépeken, nem (nem nagyon) volt lokalizáció. Már abból sok szónak ismerősnek kéne lennie. Szerintem a kolléga már tud a szükséges szinten, eleve a nickje is angolul van, szerintem csak szerénykedik.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged