- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Magisk
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Yettel topik
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
Akkoriban sokan küzdöttek azzal, hogy nem rendesen konfigurálták fel a rendszert, ami nagyon komoly sebességdeficitet okozott.
Pl nem hozzá való memóriát használtak - pl dual channel helyett csak single channel, abból is 667-es a lehető legszarabb időzítések mellett. Nem állították be rendesen az FSB-t. Előfordult, hogy nem tették fel az alaplapi drivereket xp alatt. Több slot esetén nem a megfelelő PCI-E slotba tették a videókártyát, ami emiatt 4x vagy 8x módban futott.
Envagyok eseténen is ezen okok kombinációja okozhatta a deficitet, amik összekombinálódva kb lefelezik a teljesítményt.
-
cyraxthehero
újonc
Az ide vezérlőim nagy része ilyen 1 nagy smd IC meg pár külső alkatrész, sosem néztem sem a datasheetjét sem további doksikat. Viszont 8bit multi I/O-ból van olyanom, amin van ROM BIOS.(ráadásul azon floppy van csak, mint meghajtó), a legtöbb alaplapomba pedig volt integrált IDE vezérlés.
Viszont akkor felteszem a kérdést is, hogy Az XT-IDE kártya, aminek pedig van BIOS-a (oké, tudom, hogy itt 16 bites interfészt kell visszamultiplexelni 8bitre), működik az alaplapi rom upgrade-elése nélkül? Ha igen, akkor meg milyen módon tudatja a géppel, hogy hahó, ez itt egy x MB-os tároló, mint pl egy mfm vezérlő, légyszi rakd be C:-nek?
-
sidi
aktív tag
Erre gondolsz? [link]
Szerintem igen.
Nekem van hozzá szalag meghajtóm, ami ránézésre nagy floppy csatisnak tűnik, de nem az. [kép]Szerk.: Kíváncsi leszek rá, ha nem tudsz vele bootolni akkor kipróbálnám a szalag meghajtóval, ez esetben majd keress meg privátban, nem biztos, hogy itt észreveszem.
Ez viszont floppy vezérlő igaz? [link] ilyesmi van nekem is, az tényleg floppy.
-
Átnéztem ismét és meg is lett egy sérülés:
Le is követtem, bár nem volt egyszerű, és össze is kötöttem a szakadt szál 2 végpontját.
És láss csodát, már nem látja a win98 az egeret, soros portot igen.
Már nem is olvas a floppy.
Dos alatt az egér megy de mintha szakadt kábeles lenne, ugrál mint a veszedelem.
Más hibát nem találok, kábelt leszedve megint minden a régi, floppy olvas, egér megy.
Biost is átnéztem, a lapot is még nyolcvanszor, a lekövetést is, tuti jó pontokat kötöttem össze. -
QEMM nem segített a Tsenges problémámon ahogy az összes elképzelhető BIOS beállítás tekergetése sem.
Kipróbáltam azért a többi PCI slotban is, de nem történt változás.Úgyhogy fogtam és áttettem az IBM PC300GL-be, a Gravissel és SB16-tal együtt, illetve a már telepített rendszert CF adapterestől, minden állítgatás nélkül beröffent és működik mindkét hangkártya és a Tseng sem bugzik egyik próbált játékban sem. Blood normal és VESA módokban is pöpec, ahogy a többi szokásos DOS bench, és Doom, Epic Pinball stb.
Jazz-t nem tudtam kipróbálni, mert annak már túl gyors a 300-as Klamath.Szóval az alaplapon lesz elásva a kutya.
Cyrax üdv itt is.
Épp az alkatrészeid egy részéből próbálok DOS géming kompjútert létrehozni egyelőre kevesebb mint több sikerrel
-
Nem láttam semmi sérülést pedig nagyítóval néztem végig. Mert úgy jött hogy megy de nem ment. Aztán találtam az egyik chipset 2 lába közözz egy óndarabot, szabad szemmel fel se tűnt. Azt eltávolítottam (csak odaesve volt, nem forrasztva), és megy a lap.
Gondoltam hátha a floppy vezérlőnek is hasonló a baja, de mást nem találtam. -
-
-
A palette Snoop az egy csodás funkció, főleg S3-aknál.
-
<3 köszi
Bugáztam egy PCI-os Matroxot, azt még kipróbálom milyen, ha nem az igazi, akkor veszek egy S3-at.
A Tsenggel nem sok szerencsém van a P1-ben.Ha Win98 boot floppyról indítom a gépet, simán mennek hiba nélkül a játékaim, de ha a telepített és konfigurált DOS 6.22 fut, ami alatt minden hangkártya be van állítva a maga erőforrásaival, ütközések nélkül, akkor több játéknál nincs is kép, vagy csak random színek.
Pl Blood boot floppyról indítva minden VESA felbontáson szuper, a telepített DOS alatt pedig csak a 640x480 működik, a többin nincs kép.
Tesztprogik szintén.
Már minden IRQ eshetőséget kizártam, kipróbáltam az UNIVBE-t, felismerte gyönyörűen a kártyát, de nem javultak meg a gamék.
Lehetséges hogy valami memóriacím probléma vagy ütközés van, de ehhez már nem elegendő a DOS skillem, úgyhogy egyszerűen csak ki fogok próbálni pár másik videokártyát, a Tseng pedig átmehet majd P2-be Vudu mellé Windows GUI-t gyorsítani, amire való? -
-
-
A 810/815/820 más liga, nem ide tartozik, madness gép a középpontban. (hangból pld azokba lehet PCI- t pakolni)
Egyfajta driver, mert meg kellett alkotni hogy együttműködjön a gamekkal, előtte meg sem mukkantak ezek alaplapi iHD- n. Bár nekem mindegy minek nevezzük, lényeg hogy kiválóan teszi a dolgát.
Doom működik ISA of no driver(set változó azért kell), de már egy teszthez is be kell tölteni az SB drivereket is, én általában betöltöm, mert sok egyéb cím meg sem szólal nélküle, úgy a biztos.
Írtam hogy UEFI and CSM!!!! a konkrét menüpont (3 gépben is), tehát mindkettőt állítom egyszerre. Ne kelljen a biosba ugrálni, Win98/Win11 váltásnál.
Amit te irsz, az teljesen mas dolog - tudom, csak nem írtam ki részletesen, úgy is tudja mindenki, miről van szó.
egyszerubb az egesz gepet emulalni : a PCem príma emulátor, de teljesen más egy modern gépen natívan egy retró oprendszer. Néhány cucchoz meg kell is, pld a legfontosabb teszthez, a 3DM01- hez. Meg az emuláció azért lassabb, Pld P2/450+Win98 emulálva már nagyon erős gépet kér.
A natív az igazi feeling, sok tehetséges ember gondozza a felsorolt projekteket, az ilyet általában dícsérni szokás, nem kritizálni. -
Intel Application Accelerator - nem működik már PCIe S775- ön sem.
Node, az alaplapi hangkartyahoz most sincs DOS drivered - de van, 84->késői DOS címekig szól minden, tesztelve, előtte nem volt ilyen. Jobban ismered akkor a témát, mint Crazii, aki programozta
, megírhattad volna Te.
DOS ablakban jatszom DOS-os jatekkal - az úgy nem jó, Win98 alá nincs, azért pakoltam a Live- ot a Zenbe, a 98- as driverével megy.
UEFI-s (es mivel 2015-16-ot irtunk, nem vagyok hajlando nem UEFI-sen telepiteni). Ezekre a problemakra ma sincs megoldas - van, UEFI and CSM a biosban. Látszik a képmentéseimen a videokártya is, pld Win11 alatt az UEFI 1650/no UEFI HD6870 békésen megfér egymás mellett, GPUz jelzi-nem jelzi pipával.
-
Pikari
veterán
Van, amelyik lapon már nincs legacy diszk emuláció (vagy van, csak nem működik rendesen).
És ahol van is, sokan nem szeretik bekapcsolni, mert nem csak dost, win9xet, stb futtat, és kell neki pl a sata hotplug más rendszer alatt.
Ezért hasznos, hogy van ilyen driver is már.
-
Viszont vannak ezekből új verziók, fejlesztgetik. Hang esetén is, az új driverekkel a régi tracker nem indult, aztán felhangosítottak hogy most adták ám ki az újat, le kéne tölteni.
Nemcsak AHCICD van, hanem SATA HDD driver is."nem uj" hiszen a mar ismert hardwareket emulalja - de új, mert a modern alaplapihoz nem volt eddig DOS driver, de ez megoldotta, párhuzamosan az SBPCI vonalat is hajtja. EMS ablak kell, csak a saját kombinációmban az ablak az EMS függőségtől mentes megoldást ad.
amit neked is ajanlottam anno - az príma lassító, de már PCIe S775 lapon sem megy, onnantól a CPUSpd kell - új fejlesztés.
Trim : csak Loew mester progijáról tudok.
Olvasgattam, de nem latom ezekben, hogy mi a plane. Nem tudsz ujat akotni, hiszen a regi szoftver futtatasa a cel. Tehat, minden arra megy ki, hogy eloallitsd a regi kornyezetet
Ezek nélkül nem lehet modern gépen DOS/Win98- at futtatni, főleg utóbbit, DOS még bebootol egy modern hajszárítón is, de össze-vissza futás, hang nuku, W98 meg méginkább hűha...
Hatalmas feelingek ezek az új fejlesztések.
Próbaképpen tegyél fel egy natúr Win98- at, a mai segédek nélkül, modern gépre...nem fog sikerülni. -
Pedig folyamatos a fejlesztés. nyilván az eredeti kódot nem lehet újraforgatni, hacsak ki nem adja az MS, mint a 4.0- át.
- Limitmem
- HimemX
- UMBPCI
- DOS Trim
- DOS AHCI
- TBPlus
- SBEmu + MT32 szinti
- VSBHDA
- CPUSpd
Egyszavasokban hirtelen, ezek hol voltak régebben?
Az EMM trükköt csak beillesztettem, nem nagy dolog, csak senki nem gondolt rá, hogy bekombinálható.
Csak Jemm vagy Qemm jó bizonyos helyzetekben, de simán fagy sok címnél, a trükkös ablakkal fut még a 84- es cím is, rendes sebességgel Zenen.
Olvasd a Vogons szálakat is, sokat belinkeltem, mikor foglalkoztam a madness DOS/Win98 seteléssel. meg persze más siteokon is megy a harapás erre. Magyarban minimális, itt elmaradott a modern retró, ill sokkal kevesebb embert érdekel. Gyakran a postokból is látszik, hogy simán írnak olyat hogy ez vagy az nem megy, nem működik, közben már megoldott a dolog.Persze ezek az interpellációk elhalványulnak az újabb V2 világcsúcsom mellett
-
Mit ertessz modern DOS alatt? A DOS kb nem valtozott az elmult evtizedekben (mondhatjuk azt, hogy kb halott).
Hatalmas tévedés, sokat írkáltam már erről, vissza kell olvasni, nem írom le ezredszer. Valamint ha olvasod a hsz- aimat, mi alapján jött ez a mondatod?, ha nem olvasod, akkor meg méginkább...Egyebkent, miert EMM386? Ha HimemX-ezel, akkor miert nem JEMM? Vagy vannak meg ott kompatibilitasi gondok? JEMM eseten nem lassitana semmi a boot folyamatot, es nem tikkelne az ember a "folosleges" hibauzenet latvanyatol. Itt sem lehet egybkent semmi ujat kitalalni, mert az XMS driverednek az XMS specifikacioban levo szoftveres feluletet kell nyujtania, a DPMI driverednek is.
Nem érted mert nem követted a szálamat. A felhasznált modern szálakra is hivatkoztam folyamatosan, egyedül a config.sys sorrend nem volt tisztázott, de azt megoldottam. Szóval amivel kezdtem az előző mondatot...ilyenformán nem is értheted.Nem rendelkezem annyira ocska modern geppel, hogy legyen meg benne CSM mod
Pont ezért nem frissítem a Zen2 lap biosát, direkt DOS/Win98- hoz raktam össze, a későbbiek már kérdésesek, ez az aduász.
Az ocska modern gep kicsit már személyeskedés, emiatt visszaírhatom hogy Te pedig használd, a semmire nem használható almás vonalat
-
Azaz, az EMM386 nem tud EMS memoriat kezelni, az csak az XMS memoriaban emulal EMS memoriat
Igen, ezt tudtam, de a game címek egy részének kell EMS, a többi meg utálja, ha a config.sys- ben emulálva van.
Mit jelent az, csak latszolag toltodik be? Hogyan tud latszolag betolteni? Vagy betoltodik, vagy nem
A boot folyamatban a setemmel megáll egy kis ideig hibával, majd a rezidens rész funkcionalitása aktív lesz, a fő törzse nem töltődik be. A lapkeret a lényeg, az aktív marad, a többi funkció eltakarodik a RAMból.
Speciális set, korábbi postban a sorok, próbáld ki modern Zen, Alder, Raptoros konfigon.
Ha a modern UMB/HimemX drivereket nem próbáltad, addig elképzelni sem tudod a set hatékonyságát. A sorok sorrendje fontos, azt hangsúlyozom, azt éntaláltam fel, ilyenformán csak nálam működik az egész világon, vagyis még annál, aki sikeresen kipróbálta ezen sorokat.Tippelem hogy a megértésnél egy hasonló problémába ütköztél, mint előzőleg a PCIe to PCI konverternél, mikor utaltam a saját képmentésemre, de Te folyamatosan egy előző képmentést néztél, azért nem értetted, hogy miért jó az enyém, sima blackplaine magasságra, és állítottad hogy csak lowprofilra jó.
Gondold át, a modern DOS már alaposan eltávolodik a vázolt, egyébként szakértői véleményedtől, szóval figyelj többfelé, necsak egy bizonyos irányba, mint a nevezetes említett konverter esetén.
-
Ezert olyan helyen kell az ablak, ahol nincs fizikai RAM
NForce ill modernebb lapok esetén az ablak simán szabad, 32k/64k szabad blokkok(RAM és eszközROM mentes), de az EMS lapkeret ablak nem elérhető. Erre született a hamis lapkeret projektem, amely már Zen2- őn is fut, DOS EMS kedvelő és utáló, csak XMS szimpatizáns címek is egyaránt futnak, és nem kell váltogatni.
Config.sys sorok a korábbi postjaimban. Elvoltam vele, neten közelítő leírás van, de hibás, kb 100-200 variáció+reboot után rájöttem a sorokra, ill a helyes sorrendre. Pár speckó drier persze kell a configba(dokumentálva), de minimális a RAM felhasználás, 600k+ szabad is elérhető.Az EMM386 csak látszólag töltődik be, valójában nem, csak a szolgáltatásai maradnak aktívak, azonban ezek a linear XMS profilt sem zavarják.
-
Az a VIA 1 az 1-ben megy a keyboard csatlakozora?
Ezt nem értem
Ami még zavart okozott, hogy kimértem a bill csati minden lábát és mindegyik összeköttetésben volt a bill bios valamelyik lábával, volt ami többel is.
Ez a vezeték meg a bill bios egyik lábát köti össze egy 16 lábú chip egyik lábával, 2 isa slot között. -
Külső íróm nincs, mindig másik lapban flasheltem ha valamiért a sajátjában nem ment (eleve nem indult, stb.).
Illetve van külső íróm csak nem ehhez, hanem a filléres 24xx és 25xx-hez való, sokszor jól jött az is.
Meg ezek jellemzően USB-sek igaz? Abból bármelyik tudhat 12 voltot ami ennek a chipnek kell?
Még arra gondoltam, mintha láttam volna régi lapokat amin állítható 12 voltra a bios feszültsége, egy olyanban kellene megpróbálni ha a kezembe kerül megint egy olyan. -
Én is ezt találtam közben hogy csak akkor hagyja írni ha 12 voltot kap.
Flash-re van rakva, de rámérve nem megy az 5v fölé sehogy semmikor
128k a bios szóval kell ekkora chip.
Ez ugye már PCI lap, és még ps2 egér és game port is van rajta, fullos.Lenne ha tudnám írni a bios chipet. Meg menne a floppy. -
-
Linuxon már egy ideje tudja ezt a kernel. Az ilyen gépeken Windowst futtatni igazi pazarlás. Desktop vonalon a 13600 Win10-zel nem lett gyorsabb, mint az előző gépem amiről kb. 9 éve írtam blog bejegyzést... Win 11-gyel végül megtáltosodott.
DarthSun: Csodák nincsenek, de az egy nagyon pofás proci, csak ne black friday előtt cseréld ki 1 nappal
-
Az új kernelek ütemezői képesek erre figyelni. Viszonylag kevés számnál jól működik és akkor megy a turbo is. Nade pont ugyanígy menne egy W procin is. Mondjuk 2066-hoz egy Intel Xeon W-2295. De már egy Xeon W-2265 sem rossz. 2011-be pedig egy Xeon E5-2687W v4 elég jó kompromisszum. Persze az utóbbit ma már egy 13600k vagy 7800x is lenyomja, de ez természetes.
-
KROK640
nagyúr
Értem mostmár a problémát, de NEM tudom rá a választ.
Mint fentebb kiderült, én annak is örülnék, ha a konzolportok profitálnának a többlet memóriából, mert a legtöbbnek kb mindegy, hogy 8 vagy 128GB RAM van a gépben
Ebből arra következtetek, hogy a te problémád is fent állhat, így érdemes a CPUhoz tartozó slotba minél több RAMot berakni."4db CPU-val es kb 600-700 giga rammal" - 768GB RAM lesz az
-
KROK640
nagyúr
Egyenesen probléma is. Kb 2015-ös címektől rengeteg konzol porttal játszottam az utóbbi idővben (több AC, FC, Uncharted 4), és pont azt veszem észre, hogy a több CPUból és RAMból egyenesen semmit sem profitál, csak a világ leggyorsabb SSD-jéből.
Hiába van 32GB RAMom, a böngészővel mindennel együtt van 12GB lefoglalva, tehát 20GB szabad RAM, a játék nem terjeszkedik bele (a videóm memóriába inkább, de 12GB-os kártyán is szeretnek 8,5-9GB-nál megállni.
Sőt! konkrétan foglal a játék 4-5GB RAMot és kínosan ügyel rá, hogy ez semmiképp sem legyen több, helyett ha kell ha nem kapkod amerevlemezSSDért, állandóan. A Forza Horizon 4-5-nél pl a fotómodot is 2-3 mp-ig tölti jól megtörve a játék lendületét (és persze, hogy van játék beli küldetés ehhez, mikor feszt be kell lépkedni). De amikor magát a játékot tölti igen hosszasan tud betölteni, pont olyan mintha a játéknak csak a minimum RAM igénye lenne meg. Közben a rendszermemória 2/3-a meg üres.
De ennél is idegesítőbbek az álcázott töltés képek, amikor egy sziklahasadékon, ajtón ilyeneken kell egy bizonyos billentyűt szarrá püfölve keresztül jutni, hogy addig adjunk időt a szerencsétlenkonzolnakgépnek időt, hogy betöltse a következő pályarészletet, és kidumpolja a korábbikat, ami már nem kell, így rögtön lezáródnak mögöttünk az ajtók mielőtt visszafordulhatnánk stb.
Ettől még idegesítőbb, amikor egy kötelező és fix hosszúságú animációt kell megnézni, amíg a gép a töltést elvégzi, a Forza Horizon 5 sajnos bővelkedik ebben, folyton ugyanazt a 2-3 animációt nézem, mikor a játék valami apróbb változást is be akar tölteni (pl autócsere, vagy egy versenyre benevezés, annak megnyerése, és a "sandbox visszatöltése". )
Ezeknél a címeknél kb tökmindegy, hogy 8-16-32 vagy 64GB RAMod van, kb ugyanannyit fogsz várni a különféle töltögetésekre, és ugyanannyiszor fognak eléd ugrani. Némelyiknél egy gyors SSD segít, de a fix gombnyomósoknál vagy fix hosszú animációknál ez sincs, ott csak várni tudsz. írom mindezt (I5 10400F +) 32GB DDR4 RAM + Samsung 980Pro mellől, de a másik gépemen DDR5-el ugyanezt tapasztalatam, de van tapasztalatom I7 11700K + 128GB RAM + RTX3090 24GB + Samsung 990PRO-ról, és hasonló kiépítésű Ryzenről is, mindenhol ugyanez.Ami a procit illeti itt kicsit vegyesebb a kép, de a klasszikus konzolportok általában 4C8T szálig használják a CPU-t, ami afölött van, az maximum jelzés értékűen vagy úgy sincs megmozdítva.
-
KROK640
nagyúr
Jól ismerem az I7-5775C-t, mai napig ritka, aranyáras, gyűjtői darab, és én is sajnálom, hogy nem terjedt el asztaliba, ugyanakkor amennyivel feljebb vitte akkor a CPU-k árát, nem is csodálom.
De ha a számozását nézed, akkor pont a helyén, mert a 4790K szintet kb 5780 (5775) kéne hozzon.I5-8259U és I5-8260U : Ez megint ékes bizonyítéka annak amit írtam, és demonstrálni akartam, hogy mobil fronton a számozás egy kalap szar. Elsőre a paraméterek alapján rendben lenne, de a 128MB L4 miatt ugye mégsem jó
-
Pista0001
addikt
A végszó végső soron logikus, a szüséges és elégséges alkatrészek kombinálásával a költséget alacsonyan lehet tartani, profitot lehet maximalizálni. Elvégre a "takarékos" és a kompakt" is árfelhajtó jelző.
A többihez: eljátszadoznék a témával, kéne pár proci hozzájuk való lap, teszbench és szabadidő.
-
KROK640
nagyúr
Attól kezdve, hogy egy CPU háromnál több fontos változó határozta meg a teljesítményét (ÓRAJEL, cache, bus speed) az Intel rájött nagyon bölcsen, hogy egyszerűbb lesz számozni és szegmensekre osztani a CPUkat.
Már a C2D/Q érában elég jól elkülönültek ezek egymástól, az I kategóriában meg pláne.
Pl a 8300 hiába több, sosem várnám, hogy egy (I3) 7100 lenyomjon egy (I7) 6700K-t bármiben is, hiába ezutóbbinak alacsonyabb a számozása abszolút értékben. De a második szám a tieren belüli erő megmutatja, hogy az egyetl régebbi generáció ellenére is erősebb. Emiatt aztán az I akármennyi előtag sem volt feltétlenül fontos, a jártasabb user a számból tudta mihez van szerencséje, és az kb hány mag, hány szál lesz.
De jöhetnék a VGA-k számozásával is a Radeon családnál a 8000-es a GeForce családnál meg a GeF4/MX óta nagyon egyértelmű ez. pl egy GeF FX5200 nem fog lenyomni egy GeF4Ti 4600-at.
Vagy egy HD4890 értelemszerűen erősebb mint egy HD5570 (de még egy HD5750-től is), kb a HD6850-el egyenlő. (két gennel újabb és két osztállyal lentebb, sokáig ez azért eléggé kiszámítható egyensúly volt). Pedig az abszolút érték miatt nem erre következtetne az ember. (az ASUSnak volt a V szériában ilyen abszolút értékes számozása a V3400TNT és V3800TNT stb korszakban)."a 9szazas sorozat utan miert lett 10szaz, meg 15szaz, meg 20szaz." - simán egyszerűen csak kellett plusz egy számjegy a generáció jelöléséhez. Mondjuk egy GTX980 után nem lenne túl meggyőző a GTX080 vagy GTX180
"igy a 35W-s TDP-s 8259U huvosebb modellkent meg tudja enni a 45W TDP-s 7700HQ-t" - de azt még mindig nem értem, hogy a 8259U mitől gyorsabb vagy jobb mint a 8279U? Minden ugyanaz a 8259U és a 8279U esetében csak ezutóbbinak magasabb a base clockja 100MHZ-el és 300MHZ-el a turboja is.
Órajelek tekintetében pedig a 8259U a 770HQval van egy ligában, még a cache is ugyanannyi, csak fele bus speed van. Jó, nem tudom, hogy a 128 MByte eDRAM L4 cache mennyit számít, de nekem a sokkal nagyobb TDP csak azt sugallja, hogy t9bbet tud turbozni. (A VGAja viszont jóval gyengébb).
Én egyébként elhiszem neked, hogy úgy van, ahogy írod, mert nem egyszer tanújelét tetted már itt a topicban hozzáértésednek, de látod? Épp ez a baj, hogy én aki 25+ éve vagyok az asztali gépek világában, letolom a képem a mobil CPUkhoz, és csak lesek mint fácán a felezőn. NA, pont ez a baj, amit a jelek szerint tudtam is demonstrálni. -
Pikari
veterán
Az enyémben desktop proci volt. De nem emiatt volt szar. Hanem a fent említett zsanérok miatt, a fostalicska integrált radeon 7500 driverek miatt (csak a gyártóspecifikus driverekkel működött), az alultervezett fos akksi miatt, a gagyi hűtés miatt, ami zörgő hangot adott ki bizonyos rpm-eken, a kb 4 kilós súlya miatt, a rálépéstől meghaló tápegység miatt....
-
KROK640
nagyúr
Itt az a baj, hogy a korábbi nevezéktan alapján egyáltalán nemtudsz következtetni a CPU erejére a másikhoz képest.
Első szám generáció, második azon belüli fő hely.
Ezen alapján a 7700HQ (pláne, hogy I7) biztos, hogy jobb kell legyen mint egy I5-8279U vagy egy I5-8259U.
Arra meg pláne nem számolnék, hogy a I5-8259U gyorsabb (ráadásul kettővel?) mint a I5-8279U. Sőt, még a speckókat nézve sem gondolnék erre. Olyannyira nem, hogy itt szerintem valami elírás van ...
Na meg a 7700HQnál dupla busz sebesség van. -
jokeph
nagyúr
Tényszerűen, elméletgyártás nélkül:
Szorítkoztam a válaszomban az 1-7 gen laptop azaz mobile core i szériára, hogy ki-kivel van, a 8. gen és afeletti rész mint választóvonal lett felhozva (innentől érdeminek mondható a mobil CPU szegmens Intel vonalon), és igen, ha az ember elolvassa a speceket (én spec. olvasom ha választanom/ajánlanom kell) akkor egyértelmű hogy ki kivel van, de ez kérdés sem volt.
Másrészről, ha már "butaság" szóba került: 12/13 gen Intel mobile CPU-s lapost vennék ha vennék most (dVGA nélkülit), ez alatt semmit sem, mert egyszerűen nem érik meg legtöbb esetben.#107879arn: igen, de csak a saját osztályán belül, többnyire.
-
jokeph
nagyúr
Na, ez egy jó kérdés.
W11 offline mod:
Ha feltelepítetted online (MS FIÓK) módban, és nem így szeretnéd használni, az nem gond, teljesen szabályosan a fiók átállítható offline módra.#107694DarthSun: visszanézem, itt van valahol fentebb.
Meglett: #107597
Még egy apróság:
Magát a telepítőt Rufus 4.5-el készítettem, bepipálva az összes feldobott kiegészítő opciót (tpm 2.0 disabled, stb).
A lap BIOS-ában szigorúan UEFI a setelés, mivel öreg 9600GT-t használtam, a CSM mód engedélyezve lett (még nem UEFI kompatibilis VGA), illetve a secure boot is engedélyezve.
Fast boot-ot nem engedélyeztem (most sem, meg kb. sohasem).Kipróbáltam "szabvány" W1124H2-vel is, elindult a telepítő, de nem jutott el a háttértár keresésig sem, kajakra kiirta hogy nem támogatott hardver (gondolom, a TPM 2.0 hiánya miatt).
-
Pikari
veterán
Mert helytelen a választás, és ez eleve a hozzá nem értés miatt van. Ma már nem 3-4 évig használják az emberek a gépeiket, hanem a PC olyan, mint egy munkagép, egy traktor, évtizedeken átívelő élettartama van, a PC már nem tartalomfogyasztó gép elsődlegesen, arra ott vannak a mobilok, phabletek, okostévék.
A félhülye rosszabb, mint a hülye. Meganalizálja, hogy neki meg a 2 db mosdatlan félinformatikus haverjának, akik szóba állnak még vele, otthon már sse4.2, meg avx, meg ki tudja, hogy mi van még, és akkor hoz "fájó szívvel egy döntést", de erre azt tudom mondani, hogy aki red hatot, meg hasonló szerves trágyát installált valahol egy szerverre, irodába, otthon, a bizniszében, az csak önmagát hibáztathatja, hogy ilyen viccdisztribúciókba helyezte a bizalmát.
-
sidi
aktív tag
Próbáltam 386DX-40 gépen is és Socket7 AMD K5 PR100 és egy 166-os Pentiumon is.
MWCONFIG-ban lehet állítani 4 IRQ-t, 4 I/O-t, 2 DMA-t és 1 COM port a modemnek...
ami tényleg állítható is mert S7 lapon ütközött az alap COM2-vel, ki is írta a BIOS, aztán átállítottam COM3-ra és meg is jelent még egy IO cím a BIOS táblázatban, szóval valamelyes él a kártya és az sw.
Ja ez a hiba kép az CALL MWAVE START után fogad még az autoexec-ből, aztán azt sem megy tovább, pedig CALL-al volt meghívva, teljesen összeomlik a dolog. -
-
B75-00001 : 50 zöldhasú ma
, mennyi volt a korában ? Akkor még örültem hogyha volt egyáltalán valami stabilan működő egerem
, még a retró Genius golyóst is le kellett alkudnom, hogy a korábbi csak soros portos nosztalgia gépekhez is legyen valami használható.
Ma meg a PS2 elmaradottsága bosszant, nincs karácsonyfa RGB- s. Madness gépen az RGB 4driveres USB bill szépen műkszik, az RGB USB egér DOS alatt ok, de Win98 alatt megzavarodik, a modernizált xHCI driverekkel is. (Tudom, itt a tagok nagyrésze utálja az RGB- t, de én vagyok a kivétel, az elrettendő példa)
-
czundermák
aktív tag
PCmark 2002-vel. Az első négy teszt (Chrunch-ig) futtatása mellett.
Kissé balkáni megoldás, de hirtelen telefonnal kifotózni egyszerűbb volt.Az alábbi konfigurációval egész pontosan.
Abit VA6
P3 1000/133 SL4BS
2*256MB infineon 133MHz SD
Leadtek FX5600
Samsung 40GB ATA133 HDD
Hipro 700w szerver táp3D Mark 2001-ben például ez a konfig 4195 pontot tud, míg egy BF6-ban nagyságrendileg egy 800-as Celeron is képes erre.
Quake 3 timedemo esetén is érezhetően visszafogott a rendszer, igazából egyszerűbb komplett táblázatot linkelnem a mérésekről.
Lapozgattam a netet, nem kéne ennyire lemaradnia, emiatt kellemetlen a dolog. Addig viszont a kisebb procikkal nem szeretnék haladni, hogy ne mérjek falsot, össze rakom hamarosan a P3 V133-at, ugyan ez a chipset van rajta, ha az is így viselkedik akkor elfogadom.
-
Bevallom, sem arra nem számítottam, hogy ennyi verzió volt belőle, sem arra, hogy valaki ismerte mindet és rögtön meg is válaszol egy ilyen gimmicky kérdést
Köszi szépen!Épp szétszedem, mert megy zacsiba a műanyag része egy kis oxi társaságában hátha fehérebb lesz az erkélyen amikor felkelt a nap.
Ilyen a bele:
Fiók:
-
KROK640
nagyúr
Szelektív üveges kuka viszont van nekem az egyik 5-6 percre, a másik kb 10 percre, igaz pont ellenkező irányban, így ha egyik valamiért nem elérhető akkor van török tudás csillogtatás (remekül tudok törökül káromkodni). De ilyen még csak egyszer volt a 10+ év alatt.
Hátizsákban nekem elfér vagy két vastagabb szatyor, több nem is kell mert maximum két kezem van, de szatyorból a legtöbbször egyik sem kell. A kis zacskók amibe hagymát, paradicsomot ilyesmit szeded, nálam azok gyűlnek fel, és azokért szeretnek +10ft-okat felszámolni 1-2szer vittem magammal ugyanúgy felszámolták, szóval mostmár az is a nagy zacskó gyűjtő zacskóba megy (minden magyarnak kel legy ilyen).
Vannak rezsákok (pl a Tesconak saját fajtája), csak ugye akkor abból is legyen 4-5db nálad a paradicsomnak, hagymának stb-nek.
Próbálok vigyázni a környezetre a lehetőségekhez képest, de néha túl nagy effort. -
KROK640
nagyúr
Én Németországban eléggé megszoktam, bár az, hogy nem lehet összetaposni komoly kellemetlenség tud lenni. Mondjuk az se kényelmes, hogy mikor mész a boltba odafelé is cipelsz valamit. Amit ott is sérelmeztem, hogy Ausztria és Németország más-más rendszert használt, (és persze MO is), így figyelmebe kellett vennem azt is, hogy mit melyik országban vettem. Kellene egy egységes EU-s rendszer, hogy mindegy legyen, hogy Finnországban, Spanyolországban, Németországban vagy MO-n akarod visszavinni és mindegy hol vetted, ugyanúgy bevegye. Szóval lenne még hová fejlődni.
Itt én is szelektívbe hordom az üveget is, meg a műanyagot is, az legalább 24/7 "nyitva van" és el is törhetem akkor is beveszi. Annyit teszek meg, hogy elmosom előtte mindkettőt (ezt is kint szoktam meg).Na, az a nagyon vékony fajta szatyor amit utálok, egyrészt tényleg magától is szétesett darabjaira, de a legtöbb esteben el sem jutottunk odáig, ugyanis : elkezdtem belepakolni és már hasadt széjjel. Ugyanez kukászsákkal, egy 60L-es kukás zsák 5kg szemetet nem bírt el, szakadt szanaszét
Ennek így semmi értelme nem volt.
Akkor már inkább a vastag szatyor, és azt többször tudom használni. ha boltba megyek, mindig hátizsákkal megyek, amiben van 2-3 vastag szatyor, ha kellene, így sosem kell a boltba mindenféle egyszerhasználatos szatyrot vennem -
Én sem értem a visszahordozgatós rendszert amúgy.
Szerintem egy rendszer akkor jó, hogyha nekem mint consumernek nem kell plusz effort azon kívül, hogy itthon a megfelelő szelektívbe helyezem a cuccot.Ez alól kivétel az a hulladéktípus, aminek nincs helyben szemetes, elektronikai hulladék, olaj, stb, melyeket a megfelelő helyen szoktam leadni, de ezek ritkák, és belefér elvinni.
Sokan nem fognak baszkódni ezzel amúgy, és a kukázók jól járhatnak, ma reggel mentem ki a házból, egy tök normál kinézetű fazon egy ránézésre nem olcsó bicóval túrta ki az egyik kukánkból a flakonokat.
-
KROK640
nagyúr
-
Mondjuk azért, hogy ne szemeteljük tele a földet? Nem vagy vérzöld, de ez már tényleg a ló másik oldala a szándékos avultatással.
Miért szabad javíthatatlan, egybeöntött hulladékot gyártani alkatrész ellátás nélkül? 15-25%-kal drágábban lehetne olyat készíteni ahol az egyes részegységek szerszám nélkül cserélhetők. Az lenne a normális, hogy nem darálja le a fogaskerék magát 1000 lap után, a behúzó görgő nem mállik szét 2 év alatt vagy tilt le a cucc 3000 lapnál. Voltak ilyen eszközök, csak a vedd meg-dobd el mentalitás győzött.
-
Ennek a kategorianak ez a lenyege, eldobhato.
Na ez az amit szigorúan büntetnék. Szándékosan úgy van elkészítve, hogy még akkor se lehessen javítani, ha szeretnéd. Ha meg keveset használod, akkor elintézik szoftveresen vagy egy jól beszáradó tintával, hogy cserélned kelljen.
-
Pikari
veterán
Én biznisz célra akarom őket használni. Már ki is választottam, hogy mi lesz a következő nyomtatóm, csak sajnálatos módon pont két héttel utána találtam meg az ideális jelöltet, hogy az utolsó példányát is elvitték jófogáson, és emiatt gondban vagyok. Újonnan meg nem akarok érte 250 ezret kiadni.
-
Pikari
veterán
Ha ilyen 2% körüli lefedettséggel nyomtatsz otthon hetente egyszer, akkor nyilván teljesen mindegy, hogy milyen nyomtatót veszel. Ha ennél bármilyen formában bármilyen komolyabb dolog kell, akkor két nulla feljön az árra. Ha szeretsz szerelgetni, és nyakig festékes lenni, akkor csak egy.
-
Pikari
veterán
Nem akartam a részletekbe belemenni, de egy nyomtató az 2-3 misinél indul. Amiket belinkeltél, ezek műanyag tejfölös dobozok, amikbe 3-4 fénykép után vehetsz új patronokat 5-10k-ért, vagy pár ezer oldal után kill switchet aktiválnak magukban, és egyszerűen szétkopik és ripityára törik a mechanika bennük. Egyszóval, búgó, klattyogó elektronikai hulladékok, amelyeket átverés céljából adnak el. A tied is ilyen. De erről írhatnék kb 500 oldalas esszét.
-
Pikari
veterán
Nem vagyok annyira a nyomtatókban benne, de
25 839 + AFA (32 299) helyett sikerult mindosszesen az AFA osszegeert, azaz 7 299
Végignézve, hogy mit tud, az ára inkább a 7299ft-hoz van közelebb, mint a 25839 forinthoz. De mivel a nyomtatók olyanok mindenkinek, mint a háziállata, ezért inkább nem fogom fikázni.
-
-
-
-
Szerintem a legjobb megoldás a slot-in beszippantós, nem pedig az hogy a cd-t tokból ki, caddybe be, caddyt meghajtóba be, majd visszafelé
De aláírom hogy érdekes és mókás ötlet, mondjuk én nem küldtem volna gyártásba, ha anno lett volna biztos elhagyom / összetöröm a caddyt véletlen vagy ilyesmi -
-
jokeph
nagyúr
Nagy kár érte, jól használható még pedig, erő van benne bőven, pláne "Z"-s lapban hajtva.
Lezsíroztam valamikor idén jamuárban még az ITX gépemet (i5-7600K+Asrock Z270m-ITX/ac, Cm Nepton 140 XL, 2*8 GB G.Skill Rip Jaws V 3000 CL15, Kingston A1000 240 GB nVME SSD, Gigabyte Windforce OC RX460 4 GB, Cooler Master H100 ARGB Mastercase) , lehet meg fogok lepődni ha pár év múlva netre rakom.#107092frescho: bizony, kell a keményvonalas képviselet is.
Intelbe a Core2 után ami nagyot ugrott IPC-ben az a 2 gen volt, a 4. is hozott, majd aztán a 6/7 (a 8-9 szerintem kapufa ilyen téren, itt csak a magszámokat kezdték növelni de ez is csak az első Zen sikerének lett hála) a 10/11/12 egy kisebbet majd a 13. egy érezhetőbbet.
WIN: maximálisan egyetértek !
Ha egy NT5x alapú rendszert felnyomatok egy NT6x "moduljaival" akkor kb. ugyanazt kapom, azaz így lesz az XP-ből W7/8/8.1/10.
Az így felokosított XP jelenleg bármin is működik, méghozzá brutál módon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Trollok komolyan
- Micro Four Thirds
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- CPU léghűtés kibeszélő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Direct One (műholdas és online TV)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest