- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magisk
- Íme az új Android Auto!
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cyraxthehero #108506 üzenetére
Igen, csak bizonyos alaplapokra allergiás
300MHz P2-ben kötött ki végül a Gussal és SB16-tal. Közép és vége DOS-ra tök jó így.
Sőt valszeg a most amúgy is pihenő V2 SLI gépemből az egyik V2-t át fogom tenni bele hogy legyen 3D supportom is, és így pöpec lesz. -
Czo
addikt
válasz
cyraxthehero #108389 üzenetére
AT-tol a HDD tamogatas benne van a BIOS-ban, ezert az olyan IDE vezerlokon, amik a "szokasos" I/O cimre mapelik a diskeket, nem kell BIOS extension, mert ezt kezeli a BIOS. Azert nem szokott lenni az IDE es a Multi I/O kartyakon ROM.
Anelkul, hogy tudnank, hogy milyen 8 bites multi I/O-d volt, anelkul nehez lesz kitalalni, hogy miert volt rajta a ROM, illetve, hogy mi lehetett a ROM-ban. Pl. az 1.44MB-hez valoszinu ujabb FDD kontrioller kartya kell, viszont ettol a BIOS meg a regi marad. Anno ugy volt ismerosnel 1.44-es FDD az XT-nel, hogy uj vezerlokartya, es a DOS-hoz kellett egy driver.sys-t betolteni, tehat bootolni nem tudott rola.
Az XT IDE-re ha raksz romot, akkor azt betolti a bootnal, pont ugy, mint az osszes tobbi option romot (tehat, azt is, ami az MFM vagy SCSI vezerlon van). Tehat ha van a kartyan ROM, akkor nem kell az alaplapra ROM. En par eve gyartottam egy cimboranak "ROM nyakot" amit bedugsz egy ISA 8bitbe es tehetsz bele EEPROM-ot, mert a 486-os csak igy kezelte az I/O kartyara dugott nagyobb CF kartyat.
-
válasz
cyraxthehero #108385 üzenetére
A integrált vezérlőm nem támogatja az 1.44- es kapacitást, 1.44 drive megy, 1.44 lemez is, de le kell ragasztani 720k- ra.
-
Czo
addikt
válasz
cyraxthehero #108385 üzenetére
Milyen IDE vezerlod volt, amin volt ROM es abban IDE-hez barmi?
-
Pikari
veterán
válasz
cyraxthehero #108354 üzenetére
Én pár egységsugarú irodistáknak feltettem a Debiant LXDE-vel. Ment aztán fel rá minden: Libreoffice, chromium, gimp, tömörítő, ktorrent, stb. Szokott lenni 1-2 különleges kérés, pl régi program, amit futtatni akarnak, ilyenkor azt is felrakom nekik + egy winet. Örültek, hogy kb 10x gyorsabb lett, mint a windows, sose panaszkodtak utána. Azokat a rendszereket még most is vígan használják.
-
sidi
aktív tag
válasz
cyraxthehero #108343 üzenetére
Kell hozzá BIOS támogatás és úgy megy.
8 bitre jumperelt Goldstar és UMC IDE vezérlők egyes típusai mennek, viszont kell az optional ROM-ba megfelelően bekonfigurált XT IDE EEPROM az alaplapon. -
válasz
cyraxthehero #108343 üzenetére
Valszeg mivel ráintegrálták a lapomra a vezérlőt, kénytelenek voltak hozzápasszintani az XT rendszerhez - tipp.
-
válasz
cyraxthehero #108330 üzenetére
A linkelt blogban levő kettő vinyó működik vele.
-
sidi
aktív tag
válasz
cyraxthehero #108330 üzenetére
Szerintem nem furább mint a 32 bites 386SX-en a 16 bites memóriabusz.
XT proci az 16 bites, XT IDE pedig arra alakít, amint gondoltad.
XT IDE pedig egy szuper találmány, frescho majd én is belefogunk a gyártásába, jó pár PH! taghoz jutott belőle.gban, Pikari: szerintem is gyárilag vágták el a fóliát, úgy is néz ki, hogy nem véletlen sérülés hanem alapos munka eredménye, anno mi is így vágtuk el gyártásban.
-
válasz
cyraxthehero #108321 üzenetére
Turbo XT felsorolt kondíciók : nem próbáltam, a koraiakhoz nem is értek. Késői ultramodern van. RTC, IDE, Floppy, soros-párh cuccok a lapra integrálva. A soros port bármelyik korabeli golyós PC rágcsálóval megy.
Video meg 1MB OAK VGA, szép színes, részletek a blogjában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 11400F - 4.4 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged