- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari #117602 üzenetére
Hát a szokásos ASRock lapban próbáltam, már szinte mindent is. Azt se tudom meglépni, hogy az integrálttal belépek XP-be és mégnézem hogy látom-e eszközkezelőben, mert ha AGP kártyát érez azonnal letiltja az integráltat. Ugye kéne egy PCI-os vga, ami pont nincs. Ha a molex-et nem dugom rá, akkor meg ugye ki kéne írnia, hogy csatlakoztassam de az se jön be, Megnézhetem a GV-s lapomban is de sok reményt nem fűzök hozzá. Azért is írtam, hogy nem kísérletezgetek vele, ha esetleg lesz más platformból AGP-s lapom majd abban is megnézem, addig pihen egyet. Megnéztem magát a chippet is, nincs sarkazva meg semmi, tehát külsőleg éppnek tűnik a kártya (leszámítva azt a pár benyomott kondit ugye).
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari #117589 üzenetére
Ez alapból valóban így van, de a felhasználás a döntő - 32 bites környezetben voltak használva, amikor a Presi még futott a 64 bit épp csak kezdett bedöcögni, game-k meg csak később bőven, oda meg már idejétmúlt volt. A natív 64 bites OS-el/progikkal a Core2 és az s939/AM2 már ütött.
-
válasz
Pikari #117575 üzenetére
Ha P4- et választasz, a sima P4P800- at tudom ajánlani. Nagyon bírja a tuningot is, bár asszem Te nem szoktál tuningolni. A Deluxe nálam elhullot déli híddal, és állítólag típushiba, tehát nem véletlen volt.
A Giga P4 lapom meg hosszabb állás után nem indult, bár majd még ellenőrzöm. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #117561 üzenetére
Egyetértek, az Athlon XP klassz cucc, de sokkal régebbi VGA való bele. Még ha utólagosan upgradelt is, az általam írt 6600GT/7300GT amit eltudok benne képzelni (ezutóbbival már van 4 év eltérés).
"Mellesleg nálam is jellemző, hogy akár 5+ évvel újabb vga van egy gépben," -- ez pont az Athlon XP / P4 korszaktól (amikor már nem kellett olyan gyorsan komplett platformokat cserélni) kezdett jellemző lenni. Nekem pl az LGA775-ös C2D E7500-hoz (2009 január), Radeon HD6850 (2012-es gyártású a papírjai szerint, de amúgy 2011-es maga a kártya) ami itt bőven belefér tipusú eltérés számomra.
Sőt, hát a 2003-as Athlon XP-met 2007-es 7300GTvel hajtottam egy ideig.
A mostani gépemben is relative kicsi a különbség 2020-as 10th gen I5 mellett van egy 2021-es RTX3060 12GB. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari #117558 üzenetére
A 3850 az kb 2008-ban jött ki, szerintem az "igazi" AGP-s lapok közül (S478, S462) egyikbe se létezik olyan processzor, ami kihajtja, de a S939 rendszer se nagyon
Van 1-2 s775 AGP lap, ami támogat core2 procit, azok talán, de nagyon nem volt életszerű, hogy valaki újan vett egy agp 775 lapot, hogy vehessen hozzá egy új AGP kártyát -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #117551 üzenetére
Az Athlon XP klassz cucc, de másik, régebbi vga-t tennék bele. Mondjuk ahogy később írod, érthető, hogy azt szeretnéd, ha a maga udejében is azt szeretted volna. Mellesleg nálam is jellemző, hogy akár 5+ évvel újabb vga van egy gépben, mint a platdorm maga (Lynnfieldben 970, Haswellben 1050ti, Skylake W-ben 6650XT), de pont az Athlon XP-ben nekem korhű 9600pro van.
A laptoposdi izgalmasnak tűnik, kevesebb helyet is foglal, kevesebb pakolással jár elővenni egyet, eltenni egy másikat. Ami ellene szól, az a (működőképes!) dvga-s laptopok ritkasága. Mondjuk FoxiestFox felesége tuti örülne, ha eltűnne a 3650-nel szerelt T500...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #117546 üzenetére
Az Athlon XP eléggé tág korszakot lefed, visszabutítva, akár 1500+-nak is használhatod vagy még lejjebb, afféle "Thunderbird" élménynek, felfelé meg akár 3200+-os Barton is rakhatsz bele, és még azt is megtudod húzni, szóval jó lesz az.
HD3850-et semmiképp se tenném bele, egyrészt nem is megy vele, másrészt bőven overkill lenne neki, még kb akkor is ha 2600-2700MHZ-re feltornáznál egy ilyen CPU-t.
Ideális ebbe szerintem valami 6600/7300GT körüli kártya lenne, vagy Radeon oldalról 9800Pro (de ez lassabb).
A 9250-et felejtsd el, a saját korában is egy harmatgyenge belépő kártya volt, már akkor is inkább több éves címekhez volt ajánlott.LGA775 + 4 gb ddr2 ram - ez már egy teljesen más liga mint az Athlon XP, de korszakban is más, míg az előbbi 2003 környéki, ez inkább 2008-2009
A telefon szerintem sokkal gyorsabban megunható mint a gép, egyrészt nincs szabad konfigurálás, másrészt különösebben érdekes programokat sem tudsz futtatni, különösen a 2000-es évek első feléről.
Írom mindezt úgy, hogy a 2000-es és a 2010-es évek első felében egy olyan számtech boltban dolgoztam, ami egyben mobilos bolt is volt, és mivel a telefon teszteket a weboldalra én írtam, így elmondhatom, hogy 2006-2015 között a legtöbb MO-n kapható telefonnal, - ha csak pár napos teszt időszak is - de van vele tapasztalatom. Van egy pár igencsak emlékezetes modell (Motorola V3, LG Renoir, Nokia 5800, iPhone 3G) meg rengeteg olyan, amit pár napig használtam, de már nem nagyon emlékszem rájuk. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #117546 üzenetére
Nekem ezek közül a legkevésbé izgalmas a 775 lenne, de mégis azt raknám össze. Maga a korszak szerintem nagyon jó volt, sok jó játék jött ki, és ha nincs készleten erősebb agp-s kártya, ami megy is Athlon XP-vel, akkor jobb lehet inkább pci-e-re építkezni.
Ha ettől a 3-tól eltérő is játszik, akkor 939-es Athlon 64-et építenék San Diego magos procival. Egyrészt ilyenem volt, szóval van érzelmi kötődés, másrészt nagyon jó platformnak tartom. NF4 SLI chipsetes lapot egész olcsón lehet találni, de az igazi Radeon Xpress 3200-as lenne. Mondjuk ez már kemény dió. Rövidebb időszakot fed le , mint a 775, de ez nekem belefér, aminek kevés, arra ott a Lynnfield.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117533 üzenetére
Aztaq..., en ilyen B-Stock verziot vettem 19.90-ert sok-sok eve. Most meg a duplajaert aruljak
https://www.ifixit.com/en-eu/products/mako-driver-kit-b-stock
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #117535 üzenetére
Ennek az árára nem emlékszek már, talán 8-10€ lehetett. Pár hete láttam a mostani, verziót itt (Fro.), de nem néztem az árát. Otthon nem tudom, volt-e mostanában, vagy lesz-e a közeljövőben. Otthon (Bp XXI. ker.) az a tapasztalatom, hogy (szinte?) állandóan vannak Parkside holmik, de nem mindig ugyanazok, és nem mindig ugyanannyi.
-
-
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117416 üzenetére
Tehat, azt mondod, hogy ha egy Vista GUI-val egyenerteku desktopot, pl. Gnome Desktopot vagy KDE-t elinditok a P1-en, akkor az ott teljesen jol fog menni? Probaltal ilyet? P1-en maximum a command line hasznalhato jol egy Jessie (probaltam). A Jessieben levo X.org -ban mar a P1 korabeli gepekhez kello 2D videogyorsitashoz sincsenek benne a driverek (gondolok itt S3-ra vagy akar egy Tseng-re). Azaz, mig egy woodyval, vagy potatoval, ha inditassz egy Xorg-ot, akkor ott pl lesz mukodo xv extension es tudsz mpg filet lejatszani, addig ugyonezt, a friss jessien mar nem fogof tudni megtenni Xorg alol. Viszont framebuffer alol, az MPlayerrel, meg menni fog, ha ujraporgeted a kernelt a regi driverrel (probaltam). A webbongeszes is igazabol, framebuffer supportos elinks az ami szoba johet.
Szerintem, az csak elmeleti lehetoseg, hogy tudhatod barmire hasznalni a P1-en a Jessiet.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117414 üzenetére
Current - 1 == ocska.
Debianbol a Jessie az utolso, ami elindul P1 gepen, az 4 verzioval regebbi, mint a mostani. Egy 4 foverzioval korabbi Windows (Vista), ott a kernel es a desktop is elindul P1-en (probaltam 200MHz-n). A servicek nagyresze crashel vagy crasheli a gepet. A procit MMX-re cserelve, kb 20% javul az elmeny. De valszeg, az SSE hianya zavaro. Viszont a Debianek is pont azert leptek meg a 686-ra ugrast minimum CPU-val, hogy tudjanak epiteni a 486 utani CPU-k utasitaskeszleteire.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #117184 üzenetére
Így van, végre valaki (rajtam kívül is) figyelembe veszi azt, hogy kb mikorra terjedt el 1-1 hardver.
Az átlag usernél az újabb VGA-k vagy CPU-k sokszor 1-2 év alatt jelentek meg.
Még én, aki '99 és 2003 folyamatosan igyekeztem a technika után loholni, és az átlagnál sokkal jobb kapcsolataim voltak, és sokszor többet is költöttem, még én is sokszor fél - egy évvel a megjelenés után jutottam cuccokhoz, nemhogy az átlag user.
Mivel rengeteg helyre jártam telepíteni, gépet építeni eléggé pontosan láttam, hogy az átlag userhez mikor milyen cuccok érnek el.
(pl szép példa, hogy mire lecseréltem az 1700-as Celeront, sokan addigra kezdték el venni.
Vagy hogy 2006 nyarán(!) még tudtam Athlon XP-ket eladni, miközben egy jóval szűkebb réteg már 2005 őszén alsó kategóriás tuningolt Pentim D-ket vett tőlem.
vagy hogy a GeForce 3 az 2001 februári, de nekem is 2002-es, az átlag usernek meg 2002 vége (pl Árpi haveromnak december) vagy méginkább 2003 első fele, már akinek volt és nem mondjuk GeF4MX-e volt, ami technikailag GeF2MX volt ugyebár ... STB) -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #117162 üzenetére
Így van. Egészen pontosan a sorrend :
Hyper-Threading, 64 bit, Dual Core. De annyira kicsi időkülönbség volt köztük, hogy egy éven belül mindhármat abszorváltad.
Az első két magos gépem amit eladásra vettem a Pentium D805 is, már egyúttal 64 bites is volt.
Az első HT-s gépem (Core I3 4330) meg egyúttal dual core és 64 bit is volt -
arn
félisten
válasz
Pikari #117115 üzenetére
Nincs biosa, az alaplapban van, a lap biosat meg nehezkes frissiteni.
De vegigzongoraztam mindent, es azt talaltam, hogy kb total mindegy hogy van jumperolva vagy beallitva a biosban. A jumperelessel csak annyit sikerult elerni, hogy az isa busz irqja eltunt.
Lehet mar ez is egyfajta automapping, csak igy lehet felulbiralni, ugyhogy mindent ugy allitottam be, hogy 2-3 menjen az isanak minden, a bios meg allitsa ahogy akarja - inta alapbol mindenhol. Igy kis esellyel szivatom meg magam a jovoben, ha elfelejtem ezt a sok kavarast.
Sajnos azon a par jatekon nem segitett, az vhogy a scsi vezerlovel es a memoriaval fugg ossze… igy kicsit okafogyotta valt szamomra ez a konfig, tul sok macera semmiert. A dx4 konfigom hibatlan, minden megy vele, csak egy evvel ujabb kb. Egy ideig meghagyom, meg kicsit kitapasztalom aztan valoszinuleg megy dobozba, nem kinlodok a hianyzo cuccok beszerzesevel.
Egy kora socket 5/94 buidet lehet megprobalok, ott valoszinuleg mar nincs ez a sok gyerekbetegseg. Ez is egy jo pelda, hogy erdemesebb kiforrottabb konfigokat epiteni, amik ugyan nem ennyire kulonlegesek, de nincs veluk a szivas, jo hasznalni oket.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #117106 üzenetére
Egy slothoz alapvetoen egy irqt kell hozzarendelni, ez a modszer azt segiti, ahogy irod lehessen egy slothoz tobb irqt rendelni, vagy lehessen egy irqt megosztani. Gyk az isas kartyaknal a kartya hatarozza meg az irqt, itt meg a slottal szabod meg.
A dolgot tovabb bonyolitja, hogy pl utananezve, az asus scsi kartyaja ezt a logikat hasznalja, tehat a kartyan bejumperolhatod direkt, hogy inta, intb, stb megszakitas mappet hasznalja, gondolom a kartya es az alaplap beallitasnak fednie kell egymast, es errol tajekoztatni kell a biost is.
Es mar fogadni mernek ra, hogy pl egyes korai pcios scsi kartyak ezt nem tamogatjak, ellenben elvarnak vmi irqt - es ha itt utkozes van, akkor baromsagot csinal a kartya. Szvsz ezert nem ment az adaptec benne. Azota utananeztem, az adaptecnel ez irq11 - es ez mas lapoknal nem gond, mert ott auto kap vmit, itt meg x dolgot be kell allitani hozza, hogy mukodjon. Ma csinalok egy tesztet vele.
Ami nem vilagos, hogy miert van szukseg erre a tulbonyolitott modszerre, a korabeli intel lapok szvsz csak auto kioszthatnak vmit, aztan ha vmi nem jo, max atpakolod a masik slotba, ahol masik irqt kap. Ezek a leosztasok tisztan le vannak irva a keso lapoknal a doksiban, meg persze a pnp ezt meg tovabb egyszerusitette. P3bnel pl:
-
petakpa1
őstag
válasz
Pikari #117092 üzenetére
Köszi. Több napja pihen már teljesen áramtalanítva, azaz tápkábel és cmos elem is kihuzva. Azt meg nem próbáltam, hogy hosszú időre rövidre zárom a cmos elem csatlakozó pinjeit, de megteszem majd, veszteni nem sokat veszíthetek vele...
Maga a BIOS valszeg forrasztott, így azt kivenni nem tudom. Ujrairni lehet a forrasztott BIOS IC-ket valahogy?
Persze meg be is kellene szereznem a jó BIOS image-t valahonnan, ami egy ilyen noname cuccnal nem egyszerű. -
arn
félisten
válasz
Pikari #117084 üzenetére
Nem a legjobb, de a korszak atlagat siman hozza (eleg a sok s3 hulladekra gondolni, foleg vmi keresztbekotott voodooval). Ha jo kepet analog kepet akarsz, ott vannak a ti dacos kartyak (pl matrox, diamond 968), v3 vagy barmi a gf2on tul. Pl az arkok kepe sem a legjobb, de a tsenge is max atlagos.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #117036 üzenetére
Az nem attól függ, hogy sata vagy pci-e ssd-t teszel az m.2-be?
Régen is borzalom volt az esata. Olyan lapokon is tiltja az egyik belső sata-t az esata, amiken amúgy is kevés sata volt. Az intel pch-k pl 6 sata-t tudnak, úgy tudom, mégis akkor is sokszor így működtek, ha összesen 6-nál kevesebb esata és sata volt
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #116953 üzenetére
nyilvan arra jobb volt az SSE2 miatt, de akarmilyen aron
amikor bejott a HTT, akkoris amugy szajjal mindenki virust keresett allandoan...hobbi homevideos, aki par hetente-havonta csinalt egy tomoritest, annak qrvara mind1 igazabol, mert o raer, este elinditotta reggelre keszen van/volt mindenhogyan
Celeron2-k 8-900MHz-n a DVDRIP-DivX-t 8-10 ora alatt csinaltak meg
aki meg eskuvoi fotos-videos, annak mar nem annyira, de annak eleve munka es abbol kifizetodik, o le tudta koltsegelni is meg eleve netto is aron venni is
de +50k-n most is megy a hápogás meg a dünnyögés, pedig ma ez sokkal kisebb vasarloertek, mint akkor 20-22 eve volt
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #116944 üzenetére
az meg mindig jobb, mint amit HTT tudott pluszban a P4-knel
nekem ket XP2400+ volt benne
de mar igy vettem 80k-ert 2x512MB Kingston DDR266ECC RAM-l 2004 ev elejen, mert egy akkor uj Opteron cucc kerult a helyere
brutto 110k+ volt akkoriban egy 3,2GHz-s HTT-s s478-s P4 egymagaban alaplap meg RAM nelkul
amire az is volt hozza, verte a 200k-t:
csak 2x512MB DDR400-s RAM netto(!!) ara is 33k volt ~akkor -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Pikari #116898 üzenetére
és mindent addig ütni, amíg elkezd működni. Ennek az eredménye az, hogy teljesen feleslegesen több ezer olyan dependenciája lesz egy szoftvernek, ami csak a legújabb rendszereken létezik”
persze google-nak érdeke minnél magasabb Android verzióra kényszeríteni, Pixel telefonok jobban fogynak. (Safafi részesedés 30% ott is ugyanez a helyzet)
Adhatna ki egy Chrome Esr-t. Firefox részesedése 1-2 százalék, nem jósolható hosszú jövő neki. Így marad ez a két böngésző Chrome, Safari. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116878 üzenetére
Akkor neked nem is olyan soká. Nekem ugyan 2003 tavaszán lett, de öcsémnek mikor gépet vettünk, az 2005 májusában volt, és Athlon XP alapú Sempron volt, ami Sempron 2800+ vagyis Athlon XP 2400+ volt. (2GHZ, de 166-os FSBvel)
2005 őszén highendnek Pentium D-ket kínáltam, általában D805-öt 4GHZ-en, low endnek meg különféle agyonhúzott Tbred B Sempronok meg Bartonok meg Thortonok. Sőt, ha jól rémlik, 1-1 csúcsabb Barton még 2006 nyarán is elment.
Mondjuk addigra már erősen kezdtek ráfordulni az ember a C2D-kre, de kezdetben az sem volt olcsó, a jó tuningos D805 kifutott, az AMD kínálata meg nem volt épp user barát. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #116873 üzenetére
ezek chipset-k ehhez tul keson jottek mar, sokkal elobb kellett volna
KT400-s chipset masfel evet kesett az idealishoz kepest
nekem egy mobil Barton 2500+ ment 2335MHz-n a 10x233 FSB-vel 7:2:1 orajel vissza osztassal egy KT600-s Abit KV7 deszkaban DDR466-s RAM-l
azert az akkor meg 2.8-3GHz-s HTT nelkuli P4-knek bekoszont, es kerult 18k-ba ez a CPU
mikor vettel ennyiert erre kepes P4-t?
amikor mar Core2Duo meg a Quad-k voltak evekkel kesobb, es a hasznaltpiacot nezted
arban hasonlitsd mar ossze, mert mindig az szab hatart mennyibol kell okosnak lenni -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116851 üzenetére
Lehet, hogy nálad van valami ... Mert ezt nem tapasztalatam, abszolút, pedig jó pár 2GHZ feletti Athlon XP-t láttam az évek során.
Majd ha kicsit több időm lesz, akkor mérek az Athlon XPvel valamit. (most sajnálom, hogy 2014-ben elveszett az sok adat, pedig volt rengeteg P4 NW VS Athlon XP 2166/2200/2669MHZ mindenféle tesztek) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116852 üzenetére
Volt amiben nekem is rossz volt, pl Mafia 2-ben pont ilyen 7-10FPS-eket tudott, meg az AC Rogue is hasonló volt, de pl a Black Flag simán játszható volt vele, meg a Burnout Paradise is, Falt Out 2 simán fullon ment vele és még sorolhatnám. Meglepően jól ment ahhoz képest, hogy integrált volt, és milyen gyenge CPUm volt mellette, még gondolkodtam is, mikor elment a HD3870X2 és vártam a HD4850-et, hogy egyáltalán kellett nekem a HD4850? Azért a Mfaia 2 meg egy-két újabb játék bebizonyította, hogy kell, de egész jól elvoltam vele vagy kéát hétig.
Utána mega HD4850-en még tudott is valamit boostolni. Kár, hogy a gyenge CPU miatt itt már nemigazán volt jelentősége, ahogy aztán a HD4890-nek sem. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #116851 üzenetére
a K7 Athlon XP-nel az volt a baj, hogy a RAM volt lassu, es arra vart a CPU
a 133MHz-s FSB igazabol 1400-1500MHz korul "kifujt"
onnatol mar 166-t vagy 200-t kellett volna hazsnalni, DDR400-s RAM akkorra reg volt hozza egyebkent, hiszen a P4-k is azt hasznaltak dual channel-ben a 800 QPFSB-juk melle
2002-ben jott ki a Tbred-B de a VIA KT333 meg a KT400A chipset meg csak fel es egy evvel kesobb lett, ami ezt eloszor tudta
de ezeknek 2002 elejen is kint kellett volna lennie piacon, hogy a gyari 133-s FSB-t lehessen novelni 166 vagy 200-ra
amikor mar voltak ezek, csak akkor jottek a gyarilag magasabb FSB-s Barton-k is 2003 kozepe-vegen
egyebkent erdemes lenne kiprobalni egy gyari 2GHz 2400+-t a gyari 133, aztan 166 es 200-s FSB-vel is, hogy menyire merheto a diffi 2GHz-nel
de ez meg a 1GHz alatti Duron-knal is merheto volt, hogy 866MHz-n jaro 650-s Duron 133MHz-s FSB-vel siman megette a gyari 100-s FSB-s 900-s verziot
minnel magasabb a CPU orajele, annal inkabb kijon ez, hogy RAM-nak is gyorsulnia kell parhuzamosan ott is novelve a rendszer keresztmetszetet, kulonben egyre tobb az uresjarat a CPU-nal -
-
Lord Myn
senior tag
válasz
Pikari #116829 üzenetére
Igen, azt hiszem megvan az idei nyári projekt, kilomizni azt a szekrényt, mondtam is a páromnak, hogy legalább 100k-nyi cucc, ha nem több van benne, elvileg kell lenni ott egy komplett Retro PC-nek is - K5-PR166-os, S3 Virge + Voodoo1-gyel, egy rakás floppy lemez, mátrixnyomtató, az említett hangkártyák, meg ilyenek...
(Ha sikerül, majd DarthSun-nal beáraztatom
)
-
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116833 üzenetére
hát én a névhasonlóságon kívül nem találtam rá egyértelmű utalást, hogy a Chrome9 IGP-nek bármi köze lenne a dedikált Chrome GPU családokhoz - viszont kb mindenhol lehordják, és ami review videókat találni róla, ott is az látszik hogy már a megjelenésekor 4 éves SanAndreast is csak úgy futtatja itt-ott jó fps-el, hogy pont a kritikus mozgalmasabb jelenetekben meg végképp beakad az egész, a farcry is csak úgy fut rajta minimum beállításokkal hogy természetesen nulla shader használat... szóval nekem ezekből az jön le, hogy DX6, esetleg DX7 címekhez oké, de a DX9 leginkább csak az Aero miatt lett ráhazudva
#116834ata99
van még 2-3 láda lapom feltérképezetlenül, remélem azok között akad 890 vagy 900-as chipset akár amd akár intel, akkor ki tudom próbálni én is ezt a fergeteget -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116831 üzenetére
S3 DX9-el a PCIe GPU variánsokra gondolsz, vagy erre az integrált Chrome9 IGP-re? Mert erről az utóbbiról úgy rémlik a sajtóból, hogy ez igazából nem hardveres DX9, a shadereket csak szoftverből tolja rettenet erőforrás igénnyel - szóval igazából csak névleg DX9, annyi hogy a Win7 Aero elfogadja, de játékra nem különösebben alkalmas... ha már integrált GPU-n akart valaki játszani, akkor a Gef 6100/6150 és hasonló 7xxx IGP-k egy fokkal jobbak voltak - azok hozták az nV féle kevésbé zűrös játékkompatibilitást, óvatosan labdába rúgó (na jó, csak pöccintő
) teljesítményt, plussz retrós szemmel nézve az sem utolsó szempont, hogy még win9x driver is akad hozzájuk - ott meg már egész ütőképes platform a játékok nagy részéhez, dedikált GPU igénye nélkül...
-
ata99
tag
válasz
Pikari #116825 üzenetére
Nem áll szándékomban beállni azok közé, akik mindent felraknak eladásra retró cimszó alatt. Cserére az explorer lapokat meg a KT7A-t tartogatom, a többiekben én nem látok fantáziát. Na meg ugye itt is a helyszűke... Mert egy crt-t sem tűrnének meg a lakásban, viszont egy BENQ FP553-at még megtűrnek
-
ata99
tag
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #116763 üzenetére
Hát igen, 600000-en belül maradni, kimaxolva a 30db-ot átlag kb 20k/db, egyébként igen hülyén gondolkodik a nav, ráadásul a jogszabály is nagyon gumi, könnyen rádhúzzák, hogy kereskedsz, és most a tavaly óta dupla bírságokkal 800k a beugró bünti.
Ráadásul a mohu is ráugrott a témára, a szerintük hulladék pc-k eladása ellen küzdenek, a nav!! végez számukra titkos megfigyelést az átvevőhelyeken, hogy mit visznek ki.
Sőt már a beadással is figyelni kell, mert könnyen illegális fémkereskedő leszel.Fpeter84 azzal sem számol, hogy oké, jó lenne pl egy Voodoo 3500,4500,5500 egy ezresért, de ha annyiért ha hirdetne is valaki egyet, kb 1 percen belül vinnék, sőt egymásra is licitálnának az emberek privátban. Szóval 99.9% akkor se lenne az övé.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #116757 üzenetére
Meg a NAV legújabb agymenése, hogy aki 3 processzort elad egy évben, vagy azért vesz valamit, hogy eladja, az már kereskedő. Évi 30 tétel vagy 600000ft felett mennek a navnak az adataid vateráról jófogásról, és kapod a milliós bírságot, szóval minimum katáznid kell, ami havi 50000ft+ könyvelő.
Azt párszáz ft-os cuccokból kitermelni, plusz valamennyit nyerni is, vagy hogy egyáltalán legyen értelme dolgozni vele, iszonyat pénzt kell értékesíteni. Ráadásul most napi 20000ft minimum megvan bármilyen foglalkoztatotti jogviszonyból tisztán. -
válasz
Pikari #116635 üzenetére
Az mondjuk komoly.
Mondjuk furcsaságot nálam is produkál, néha kicsit elindul majd leáll, aztán gondol egyet és elindul. Nem valami biztató, de előbb legyen meg egy rendszertelepítés aztán utána úgyis írom a tapasztalatokat.
Ha nem találok bele jobb procikat akkor maradnak ezek aztán kész, jó lesz így is.
-
ata99
tag
-
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116561 üzenetére
a 98-2005 időszak nem arról szólt, hogy ha veszel valamit akkor 2-3 évig jó vagy... a 2-3 éves gép egy bármire is alkalmatlan őskövület volt - 200mhz-es gép az 1ghz-esek világában, 800mhz-es gép a 2+ ghz-esek világában... de igen, egyetlen mentsége az ára, költséghatékony fejlesztési lehetősége volt... persze ha valaki egy meglévő szerencsésebb S7 lapba (ami tudott 2.2-2.4V Vcore-t is) tolt bele egy K6-2-t akkor még annál is rettenetesebb eredményt kapott, mint amit én a SS7-ben tapasztaltam...
#116566KROK640
én pl 13e-ért vettem 2000 körül a PCPartner VIA MVP3 SS7 lapot - akkoriban egy tomato kategóriás EX/LX lap lett volna 18-20e-től, de egy ASUS/ABIT BX-es lap amivel számottevő tuning is lenne, az már 30+ lett volna. no most mivel így is csak az akkor is már rettentő kevés 64MB-ra maradt keretem vidkártya meg pár hónapig az átrakott Virge325 volt, így még a tomato EX/LX szint megugrása se tűnt reálisnak mindenféle bevétel nélküli kiskölökként, nemhogy egy jobb BX-es... aztán idővel az is eljött végül - használtan vettem egy ABIT BE6-II RAID v2.0 lapot huszonezerért, és szintén használtan egy (feltehetően utolsó steppinges) 633-as cel2-t adapterrel hűtővel kevesebb mint 10e-ért, ami ebben a lapban vígan szaladt 1100MHz felett - de ekkor jött az újabb pofon... idővel vettem egy Gef2 MX kártyát, és örültem mint majom a farkának hogy hogy szakít a vas - egészen addig amíg nem vittem el a kártyát egy próbára egy barátomhoz akinek 750-es Duronja volt, és kiderült hogy az a vas mindenhol alázza az agyonhúzott cel2-met -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116561 üzenetére
Ez igazából csak akkor volt ajánlott vétel, ha megspórolhattad az alaplapvásárlást, házvásárlást, tápvásárlást, vagy nem gamer gépet akartál.
Mert igaz, hogy olcsók voltak a lapok, de akkoriban újban ezt venni nem biztos, hogy olyan jó ötlet volt.
Amit leírtál, akkoriban nem voltrossz gép, kivéve az 1GB-os HDD-t, lévén már '98 elején is 1.7-2GB volt a divat. A 8 megás VGA meg sok esetben a "rettegett" Intel 710 volt, vagy valami S3, jobb esteben TNT1 vagy Voodoo Rush (az 6MB) -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116538 üzenetére
3db V550 PCI is hozzám keveredett, pedig egyáltalán nem kerestem - meg is lepett, hogy ez ennyire gyakori lenne?
én meg 84-es
de közel minden elsődleges gépemet fel tudom idézni hogy milyen proci és vagy pontosan/kb milyen lapban, de pl amit ha megfeszülök se tudok felidézni, hogy melyiket mennyi ideig hajtottam? ugye abban az időben picit pörgősebben fejlődtek a dolgok - a fél éves már picit avíttas, az 1 éves már határozottan, a 2-3 éves gép meg a múzeumba való volt akkoriban... most meg egy 10+ éves felsőközép vas sok rammal és gyors ssd-vel szinte megold... szóval fogalmam sincsen hogy a rengeteg vga/proci/lap közül melyik volt csak 1-2-3 hónapig, és melyik akár fél-1-másfél évig is
slot A: én majdnem, de aztán mégsem... valamikor 2001-ben lehetett, hogy szokásos nyálcsorgatós nézelődős körömre mentem a budaörsi "merthülyeazértnemvagyok" bótba... ahogy jártam a polcok között, kiszúrtam 2 abit dobozt: egy KT7A, valamint nemtom melyik slot A-s lap. asszem mindkét csomag bontott volt, de minden benne ahogy kell... és mindkettőn ott a 6e-re leértékelő árcímke! a KT7A abban a pillanatban is a boltok polcain volt soktízezres árcímkével, a slot A lap már csak használtpiaci értékkel rendelkezett akkor de akkor is legalább a dupláját érte ha nem a tripláját... de döntenem kellett, mert abban a pillanatban csak 1 lapra való pénz volt nálam, így a KT7A mellett döntöttem... másnap szereztem pénzt és suli után egyenesen mentem vissza a bótba, de nem meglepő módon addigra már elvitték a slot A lapot - na így nem lett végül slot A vasam akkoriban...
a mostani Abit KA7 + Pluto 550 (meg van egy 600 is) konfigomat valamikor 10 éve vettem egy pösti használt pc-s boltban kilós áron, asszem lap meg proci együtt talán egy bő ezresért...
azóta megbolondult a világ, és mostanra horror értéke lett ezeknek...
(mellesleg a KT7A-t használtam fogalmam sincs meddig, majd eladtam használtan 20e-ért, úgyhogy ez volt életem egyetlen olyan használós vasa, amin nemhogy nem buktam, hanem igencsak nyertem is
)
arn
igen, ez rémlik hogy bajosan indult... nyilván nem akartak eredetileg alámenni a riva128 órajelének márcsak marketing okokból sem, de hát végül csak így jött ki... -
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari #116430 üzenetére
Az eléggé vérciki lenne, már az s462-es NF2-es deszkák is támogatták, 3 slottal 2*512MB+1GB felállásban (ilyenkor downgrade volt RAM MHZ-ben, de akkor iss), a 4 slotos s478-as deszkák (i865/875) pedig a 4*1 GB-ot is.
#116431Kalacskepu: nagyítóval nézd át a ramslotokat, hátha...
-
-
válasz
Pikari #116330 üzenetére
Random TN panel nemtom, olyanom soha nem volt. Csak IPS és VA van, azok mindegyike kifogástalan a köztes és a modern FHD felbontásban is.
És ezek közül 3 modern, 1 retróbb(bár az is már IPS), fotókat is beférceltem gyakran, akár a korai DOSos címekkel is, teljesen tökéletes mindegyik.
Ezért nem értem az ilyen scaler igényeket, miért is?, mikor a fentieken teljesen jó a retró kép is, sőt sokkal-sokkal jobb, mint annó egy VIP CRT- n, azon már a karakterek is himbálóztak, jojózott a szemem hogy el tudjam olvasni nagy felbontásban, a kis LCD meg 2 méterről is élesen látható. -
válasz
Pikari #116325 üzenetére
Nálam mind a 4 monitor tudja ezeket. DOS alatt is megy minden köztes felbontás. Rendes kijelzőt kell venni, ami 4:3- ra is kapcsolható, valamint a millió függőleges frekis monitorok felejtősek, azok persze gondolom hogy nem tudják. Retróra a modern, de alap kijelzők a jók, és ismét hangsúlyozom, a hardveres 4:3 skálázás kell.
Emellett legyen natív FHD, mert DOS alatt is már kell az 1080p, pld a Q2DOS- hoz. -
efemm
tag
válasz
Pikari #116311 üzenetére
Ez is? Gigabyte GA-6RD7
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #116284 üzenetére
De hozott, az más tészta, hogy kell erős proci és alaplap hozzá, továbbá az nem indok, hogy akkor sok játék még nem használta ki. Időtállóság szempontjából igenis érződik, ma pedig nem 2010-van.
Szándékosan nem írtam benchmark progikat, ott már a kezdetektől kimutatható az előnye, de a gyengébb P35/P45 északi hidak kevésbé használják ki a DDR3 előnyeit, pont ezért csak X38/X48 vagy 790i északi hidas lapokkal érdemes tesztelni!
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116259 üzenetére
Szép összefoglalás! Az LGA775 nagyon hosszú és széles körű platform volt, bár annyi veszély volt benne, hogy egy LGA775 CPU nem feltétlenül ment LGA775 lapban. De még mindig sokkal jobb volt, mint most ez a 2 évente platform/foglalat váltás.
Nekem is Giga P35-ös lapom van erre az időszakra
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #116263 üzenetére
Ezt tapasztaltad mert nem jól csináltad, X38/48 lapon kell mérni modernebb játékokkal és húzott Core 2 Quad procival 3,6GHz fölött, ott bizony érezhető az előny 8GB DDR2 vs. DDR3 teszten, sőt ha olyan címet indítasz ahol már 8GB nem elég, ott normális frekit DDR2-es platformon nem tudsz elérni 4GB-os modulokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest