- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
Szerintem nagyon nem mostanában.
Hiszen lassan 20 éve, hogy a lapok elkezdtek csicsásodni (igaz nagyon csak az utóbbi pár évben) viszont az átlátszó/üvegoldalas/nyitott házak miatt egyre nagyobb teret kap az, hogy az alaplap minél jobban nézzen ki (nem baj ha nem nyákszerű már). Mert ugye ezzel lehet rajolni a haverok előtt.
Ha megnézed, ez annyira fontos lett, hogy már egyik gyártó sem meri, még a belépő szegmensben sem eljátszani az ASUS business lapjainak a designját, mert pont azokat a vérpistikéket veszítené el, akik csak olcsó lapot tudnak venni, de fontos menőzni a haverok előtt. A drágább lapoktól meg pláne elvárják ezt.nyaknak kinéző alaplapot meg pláne nem tudom mikor forgalmaznak majd, szerintem hamarabb lesznek turbinák, repülők, fogaskerekek (az már van is) mint nyakak a lapon.
-
Jó funkcionalitást is könnyű elrontani a túlzott giccsel, ja.
ASRock B450M Pro4 van az asztali gépemben, teljesen giccsmentes minimál lap, de fekete, semmit sem látni belőle, nem veri vissza a fényt (de legalább nem is világít
).
Ugyanez a lap oldschool sárga vagy zöld pcb-vel egész elfogadhatóan nézhetne ki. -
+1
Ma semmit se látsz csak a slotokat és az ocsmány hatalmas színre fújt és idétlenül formázott bordákat.
Régen láttad a chipek és trace-ek nagy részét a pcb-n a maguk funkcionális szépségében.
De lehet Darth már túl öreg és túl sok szép pcb-t látott a maguk idejében, s most már a ronda gamerizált dolgokra támadt igénye -
Vannak kimondottan üzleti szériás lapok Asus Business/Pro széria, Asrock Rack ... igazából a nagyobb gyártóknak mind, azok zöld egyszerűek nagyrészt. Nekem nem egy ilyen lapom volt. Az biztos hogy nem ezeken van a hangsúly mert drágábbak, okkal.
Minőségben jobbak egyértelműen, vrm hűtés sem agyoncsicsázott. Ha eleve jól van megcsinálva a vrm akkor nem kell akkora batár nagy nagy borda mint a gémer lapokon. Pl 100w alatti procinál nem is kellene vrm borda, nálam a supermicro lapon pici vrm borda van a 200-300w-os total tdp procikra.
Az tény hogy lehetnének ilyen egyszerű de minőségi lapok az alsó szegmensben is. -
-
Ezt csak arra irtam, hogy ettol mindenki midinek hivta az fm reszt.
Csak ennek nem volt köze az eredeti témához. Na meg a midinek a hangot generáló hardverhez igazán semmi köze nem volt. Technikai beszélgetésnen ez ugyanolyan pongyola megnevezés, mint az SMS (SM-et küldünk, nem short message system-et) vagy a kagyló (WC-nek van kagylója, az kézibeszélő)
Programoztam régen GUS-t, OPL-t, SB DA-t és bitbangeltem COVOX-ot is. Ahogy írtad egy 386-nál a GUS terhelése minimális volt, ha már a ram-ban volt a minta. Az OPL terhelése sem volt jelentős, még több sáv lejátszásánál sem, mert gyakorlatilag ütemenként kellett csak a regisztereket írogatni párszor. Az SB-nél sem a DMA volt ami megfogta a gépet, hanem az, hogy a sávokat keverni kellett. Mondjuk egy OPL-hez képest simán 10-20x nagyobb terhelést jelentett, persze ez sok dologtól függött, pl. a sávok számától. A COVOX az SB fölött folyamatos plusz terhelést jelentett, mondjuk 8000/sec port írás, aminél ugye az volt a gond, hogy nem lehetett vele csalni, annak ott kellett lennie időben a puffereletlen porton. A sima PC speaker a COVOX-hoz képest is viccesebb állatfajta, azt csak nézegettem ,hogy más hogyan csinálta, de nem vágtam bele.
Azért érdekelt, hogy mik a tapasztalataid, mert szerettem volna a sajátjaimmal összevetni. Tuti, hogy volt aki sokkal jobban csinálta, mint én aki más programjait nézegettem disassamblerrel. De azt nyugodt szívvel állítom, hogy nem véletlenül az OPl chipekkel lett végre hangja a PC-nek. Érdemes összevetni az Almával ahol eredetileg szintén egy COVOX szintű valami volt, de raktak bele pár száz bájtos buffert amitől sokkal jobban kezelhető volt. Teljesen megértem a programozókat akik egy 8088-nál nem akartak CPU időt áldozni a hangra.
-
Az megvan, hogy honnan indult a thread? Arról volt szó, hogy a játékoknak normális hangját korlátozta a CPU igény. Ami itt számít a hardver vezérléshez szükséges parancsok száma. Ehhez mi köze annak, hogy miben írták a zenét vagy effekteket? Tök mindegy midi, saját megfelelője vagy akár kotta volt amiben dolgozott a zenét/effektet író ember.
Mivel a scenehez értesz, ezért feltennék egy kérdést ami releváns az eredeti felvetésnél. Kb. nagyságrendileg mekkora erőforrás igénye volt ugyanannak a zenének/effektnek az előállítása egy GUS, Adlib, Covox, speaker esetén? Úgy arányaiban hányszor volt hatékonyabb egy GUS a többihez képest?
-
Linkeltél egy szintetizátor ami OPL alapú és lehetett midi parancsokkal vezérelni. Semennyire nem releváns a PC-s DOS játékokhoz. A midi egy magasabb szintű rétegben van.
A progik az Adlibot nem midiként használták, hanem OPL regisztereket írogattak. Még akkor is, ha a zeneszerző midi-t írt a játékhoz linkelt libek alacsony szinten kellett, hogy kezeljék. GUS-nál már meg lehetett volna midiként hajtani, de a legtöbbször ott is a program töltötte be a hangmintákat a memóriájába és hívogatta kártyát.
A szintiben (De lehetne bármilyen midi modul, pl. mt-32) ugyanezt a beépített proci végezte el. De kinek telt olyanra a 90-es években?
-
Persze volt, de nem is játszottál mellette. Normális hanghoz kellett egy hozzáértő programozó és elég CPU idő, hogy mindent szoftverből varázsoljon elő miközben ment a játék is. A covox-nak is kb. ez volt a baja, bár az kicsit egyszerűbben felfogható volt programozás szempontjából. Aztán mire elég gyorsak lettek a PC-k, nagyjából addigra lettek hangkártyák. Bár ez sem teljesen pontos, mert az első hangchipet már 84-ben bevezette az IBM, csak ugye nem terjedt el, a kvázi szabványhoz várni kellett az Adlib/SB párosig. Pedig az DCSG-hez akkor már volt elég sok kód, mert több helyen is használták.
envagyok: Azt a 8 ohmot én nagyon keveslem oda. nagyjából halottnak a csók.
-
Czo
addikt
Egesz jo hangja van egyebkent a speakernek, ha olyan hangdobozbol jon ki, aminek egy hangyafasznyit jobb a minosege.
-
fatpingvin
addikt
ezzel se fogok vitatkozni
lejátszó oldalról kb annyi létjogosultsága van mint a crystallizernek meg a reverbnek. más hatásokat tudsz vele elérni. mielőtt valaki nekem esik, szerinem se dolga a lejátszónak módosítania a hangon, de ez nem is a lejátszó szerepkör.
színpadi hangosításnál is, meglepő lehet hogy milyen mélyen belenyúlnak a hangképbe meg milyen effektek kerülnek néha a végfokra menő jelre. -
fatpingvin
addikt
oké de ezesetben nézd azzal a szemmel, hogy tévesen nevezik erősítőnek mert funkcióját tekintve valójában egy hardveres hangeffekt. gitárosoknál is igazából mindenki tudja hogy a csöves végfok flancolás, egy korrekt FETes elékötve egy elektroncsöves előerősítővel ugyanazt hozza kb.
-
envagyok
veterán
Egy legendás 300a slot1 most jött hozzám, majd elszórakozok vele
Egy újabb midi kérdés:
Van ez a softmpu progi, ami elhiteti a játékokkal, hogy intelligens módú mpu-401 kártya van a gépben, és kiadja a gameporton a roland felé a midi parancsokat.
Elvileg az sb16 előtti hangkártyák ezt nem tudják, de a creative valami saját midi módszerét igen.
A softmpu kompatibilitási listáján ezeknél az szerepel, hogy : [link]
SB-Midi mode
Ez most mit jelent?
Kell hozzá valami adapter?A másik kérdésem, hogy láttam van soros port- midi kábel bekötési rajz, és a softmpu a soros porton is ki tudja adni a midi vezérlést.
Akkor ez ilyen egyszerű lenne?
Valaki próbálta már?
Illetve a fura az, hogy a rajzon 8 pines din csati van. -
envagyok
veterán
Sd adapterrel lelassul a vezérlő, floppy is 1/100 sebességgel megy.
Ha másik hdd-t testek be mellé, akkor azt konfigurálni kell, utána meg törölni, mert nem bootol nélküle.
Meg az ide sd adapterrel az még a gond, hogy foglalja mind2 hdd helyét, és imádom a nagyon régi hdd-k csörgését, koppanásait -
-
Egy része valszeg tényleg pukkan majd, más részei viszont tovább fognak fújódni szerintem..
A GUS hype is érdekes valóban.
Igaz, én is szeretnék egyet, mert amikor volt, nem tudtam normálisan működésre bírni, a demoscene-ről pedig nem is tudtam. Most azért örülnék, ha meg tudnék hallgatni egyet élőben. Persze ezért hülye lennék kifizetni az éves retro büdzsém egyben -
KROK640
nagyúr
"A 13-14 havi ber nem potlek, vagy jutalom, csak amit mashol 12 fele osztva kapsz meg, itt 14 fele, ennyi. Megtakaritasra osztonoz, az eves bert kell nezni." - ezzel tisztában vagyok, és szerintem MO-n is így kéne.
Ausztriában ugyan még normálisan nem éltem, de olyat már csináltam, hogy Németben élek és Ausztriába megyek dolgozni. Havi 400 ezret le tudtam tenni úgy, hogy barátnőmmel jobban éltünk mint otthon. Visszasírom azt az időszakot. -
KROK640
nagyúr
Gondolom ezek a különféle éves pótlékokkal (13-14ik havi fizu) egyszerre, úgy, hogy Voralberg és Tirol is felhúzzák. Voralbergben tavaly előtt kerestem 2000-2100 eurot/hó, és annak is nagyon örültem.
MO-ra 915 euro (370 ezer ft netto nagyjából) jön ki. Itt a környéken, a szűkebb baráti társaságomban embert nem tudok, akinek csak a 270 netto meglenne. Jó ebbe a statisztikába nyilván beleszámít a pénztáros Lőrinc, a gyárigazgató, a mérnök és még sokan mások is. (A közmunkások meg jól nem, mert azok lehúznák a statisztikát) -
Még mindig nem érted amit leírok. Ne csak a megjelenésd nézd. Van egy árlistád 98 tavasz-ősz közöttről ami alapján állítod, hogy a K6 drága volt? Keresek, de nem találok olyat ami magyar lenne. Kellene egy mondjuk tavaszról, nyárról, őszről, hogy lásd miről beszélek.
KROK: Te már a 370-es szutykokra gondolsz valószínűleg, míg a diskurzus korábbiakról szól. Amikor már 500MHz+ volt a Cyrix/VIA már nem volt tényező.
izee: A capture card-on keresztül már egerészni sem jó, de játszani lehetetlen. Én csak spliterrel tudtam használni.
-
Az LX lapok 83Mhz fölé nem igen mentek, pont a 300A tuning potenciálját dobtad ilyenkor ki az ablakon.
"Azutan lett olcsobb, hogy a piac nem igazan mozdult ra." Ez a lényeg. Olcsóbb lett, nem a megjelenésekor rögtön volt jó az ár/érték aránya, hanem 1-2 hónappal később. Akkor volt jó vétel.
-
KROK640
nagyúr
A cyrixel az volt a baj, hogy azonos órajelen még a Celeronok is rommá verték. Sőt... egy 6-800MHZ-es Cyrix néha még annyit sem vitt mint egy 4-500-as Celeron.
A K6-2 meg 3 meg nem tudom mennyire volt jó, de eléggé árulkodó volt anno, hogy osztálytársam elakarta cserélni a 400-as K6-2 (vagy 3?)-asát CPU+LAP+RAM-ot akart cserélni, de neki 2× annyi RAMja volt, és még ígyis elszólta magát, hogy még rá is fizet ha kell... ekkor fogtam gyanút, mivel nekem csak egy 366-os Celeronom volt, fele annyi RAMmal ha ígyis cserélni akar és még fizetne is, akkor ott valami nagyon nem kerek.
BTW később rávett, hogy egy hétvégre az ASUS V3400TNT-met cseréljem el vele a Savage 4-esére. Alig akarta visszaadni a TNT-met, mindenáron beleakart vinni, hogy tartsam meg a Savage4-est, az úgyis 32MB-os jajj mennyivel jobb. Csak épp nem voltam hülye és láttam, hogy milyen az a kártya, és a TNT1 után is visszalépés volt. Mondtam is neki, ha tényleg olyan jó, akkor követelje vissza inkább, én szívesen visszaadomVégül visszakaptam a TNTmet, ő meg a Savage 4-esét.
-
Nagyon gyorsan esett az ára és amennyire lement annyiért már jó vételnek bizonyult. De ez más termékkel is megtörtént. Az érdekes, hogy nem a Cyrixnek voltak pénzügyi gondjai, hanem a National-nak miután felvásárolta őket. A Cyrix egy nagyon lean cég volt, pár tucat fős fejlesztőcsapat tartotta a lépést a sokkal nagyobb cégekkel.
Rendszer árban gondolkozz. A Celeronok ára jó volt, de a hozzájuk tartozó lap már nem. Az érem másik oldala, hogy a plusz pénzért egy atom stabil platformot kapott az ember. Az általad lineklt cink konklúziója pont a költséghatékonyságáról szól:
"K6-2 will definitely please more than a few users during its reign at the top of the cost efficient gaming market. Finally the term cost efficient does not represent a poor performer, as the benchmarks clearly show, the cost efficient K6-2 is not a poor performer. While I wouldn't drop my Slot-1/Pentium II investment in favor of a K6-2, if you have yet to make that long awaited upgrade, give the K6-2 a good look before moving on to the more expensive Pentium II World."
Az árazás is szerepel benne:
"Considering the price of a decent MVP3 based motherboard is about $90 - $100, and the price of a K6-2 starts at around $160, you can easily have the power of a K6-2 in your system for under $300."
-
Én meg azt láttam, hogy volt rájuk kereslet.
A nem magyar eladások is azt tükrözték, hogy ár/érték arányban megtalálták a helyüket. Én úgy emlékszem, hogy a hazai sajtó is hozta a híreket, de a külföldiben is több helyen olvastam főként a Cyrix-szel kapcsolatban. A konklúzió sok esetben az volt, hogy végre megteremtették az olcsó számítógépet. 2000$ kompletten, de ez folyamatosan ment le egészen a GX-el épített 1000$-os gépekig. OK, a GX az már tényleg gyalázat volt, de a 6x86 teljesítményére nem panaszkodtak. Első találat: [link] De az ausztráliai redhill is hasonlóról ír.
Jobban visszanézve még a Celeron 300A mellett is volt helyük, mert a BH6 árából kijött proci-lap-RAM. A 6x86MX teljesítménye alapból a 2/3-át tudta, de az ár is hasonlóan több volt egy BX-es lap-proci párosnál. Aki a kettő közöttit akart az meg elvolt egy K6-tal, amiből a fedélzeti L2 cache-es példányok a tuning nélküli Celeronhoz is fel tudtak nőni. Aztán gyorsan jött a K7, a Duron és megint fordult a kocka.
-
Elolvastad amit írtam és a Ready árlista dátumát? 96-ról nem volt benne szó, akkor még a 486-os volt a sláger a megfizethető árszinten. Az, hogy a quake-nek az Intel proci tetszett nem jelentette azt, hogy mindenki azzal játszott és főként nem azt, hogy meg tudták fizetni az emberek. Egy K6-S3Trio páros annak kellett 98 végén aki nem tudta megfizetni az Intel proci+lap+3D gyorsító triót. Két analógia:
1. Most is van piaca még a Celeron-i3 kategóriának.
2. Az AMD 386DX40 is szar volt 94-ben Trident VGA kártyával, mégis ott van az árlistán, mert azt talán már ki lehetett fizetni.
Az már csak bónusz, hogy a hazai árakat nézd, mert abból vásároltunk ami itthon elérhető volt. (Na jó én 98-ban nem, mert fél évet állomásoztam görögöknél, de ez más tészta.)
-
Megint nem veszed figyelembe az árakat. Egy 166-os MMX árából meg lehetett venni a 200-as 6x86MX-RAM párost simán. Ma sem azért vesznek az emberek i3-mat, mert nincs jobb, hanem mert nem tudnak jobbat megfizetni. A gyorsabb K6-ok lenyomták az MMX-et és rendszer szinten olcsóbbak voltak egy 300A-ra épült gépnél.
Amúgy igen, nekem is volt tuningolt MMX, majd 300A@450, de ettől a realitás az volt, hogy volt aki annyi pénzből próbált gépet építeni amibe nekem az alaplap-CPU páros került.
-
Nekem más tapasztalatokat sikerült összegyűjteni. Pont az volt az időszak (97-98) amikor cserélgettük a procikat, volt ott minden, csak alap órajelen futó gép nem.
jokeph: SS7-ből lehet stabil gépet építeni, csak éjfélkor holdtöltekor kell kecskét áldozni keresztútnál a keresztnél
-
Ne csak a közvetlen megjelenést nézd, vonatkoztass el az egy korú alkatrészekből épített gépeidtől. Főként azért se, mert az MX-szel lett igazán jó alternatíva. Az elején meleg volt, az L meg viszonylag rövid ideig volt élhető. Azonos órajelnél az MX már simán tartja a lépést az Intellel. Az árlista bár 98 januári a Pentium vs 6x86 árszintek már 97-ben beálltak, legalábbis őszre biztosan, mert akkor volt egy ideig MX-em.
-
envagyok
veterán
Most hogy így ennyit beszélünk az AMD K6 szériáról, beugrott hogy nekem is volt.
Kb 82-84 között lett c64-em, azt imádtam, középsuliban 89-93 között XT AT gépeken tanultunk, pc speakerrel játszottunk pac-mant, meg az orosz tetrisfaz c64 után visszalépésnek tűnt, nem is foglalkoztatott a téma (most azért normális hardver/zenei háttérrel azért nekifutnék annak a korszaknak, azért is s sok midis kérdés)..
Kb 98-99 körül vettem az első pc-m, ha jól emlékszem expressz újsághirdetésből.
Na abban valami k6 proci volt, meg valami s3 vga.
Nagyon nem vágtam a témát, az eladó szerint mindenre jó volt.
Hát nagyon gáz volt, állandóan újra kellett telepíteni, mindig volt valami gond vele. A játékok is diavetítések voltak. Nem sokáig maradt, hamar eladtam, aztán egy Abit Slot1 lap, cerkával szépen tuningolva, geforce 256-slal.
Felüdülés volt az ss7 után.
Tényleg Arn, te nem Szabadhegyi voltál? Nem volt Amiga 500-asod? -
Egyáltalán nem lassabb az FPU, csak hiedelem ez is. Pld már sokszor linkeltem hogy még a Cyrix M2 is lenyomja a P1/233- at. És nálam a főbb teszteknél, hiteles képmentések vannak időbélyegzővel, Nálad ezt nem látom. Tegyünk végre erre a vitára pontot, ha prezentálni tudsz hasonlóan hiteles mentéseket, időbélyegzővel, akkor elhiszem a véleményedet, addig természetesen mindenki azt hisz el amit akar.
szerk : pld az is érdekes hogy Nálad a GeF2 csúcskártyák lenyomják a GeF4Ti4200- at, ez elég hihetetlen...
-
jokeph
nagyúr
Ezt így értem.
Tényleg kevés van belőlük, s370/s462-őt a mai napig lehet találni elég könnyen.
A nép számára véleményem szerint az s370/s462-es cuccok hozták el a már megfizethető és mégis használható PC-ket, azaz kb. valahol itt lett a PC "tömegcikk", legalábbis itthon.s754 MSI K8N NEO 3 hybrid lap: az AGR slotban most már látom, hogy tutira nem futnak ki rendesen az AGP-s kártyák, GF2 MX400/Radeon 7000-től GF7800GS/ATI HD3870-ig jó pár VGA-val nyaggattam.
-
envagyok
veterán
@Chris82
@Arn
486-oson akkor elmegy még sb16-al gameporton a midi korhűen.
A Gravisoknak sincs mpu-401 kimenete?
Nagy különbség van sw és hw mpu-401 között?
Mik tudtak a 386 és mik a 486 idejében hw mpu-401 vezérlést?
Van ajánlott hw utángyártott mpu-401, ami ajánlott?
Valahogy van egy olyan érzésem, hogy Roland kártyát nem lesz egyszerű találni -
-
-
-
Számomra van, mert az Ultra kábé beszerezhetetlen, mikor pedig mégis látok egyet, akkor meg megfizethetetlen.
A GF2 Ti szuper, még az Ultrát is helyettesítheti tesztekben, mert képes lehet hozni az órajeleit, viszont az meg már nagyon késői; dátumozósoknak nem mindig elég jó. Vagyis 2000-ből a GF2 Pro az, ami földi halandóknak nagyon érdekes lehet a zöldektől.Perpill 2000-ből keresgélek, de maradt 15k-m ilyesmikre, szóval nem nagyon ugrálhatok, jól kell dönteni, és rengeteg érdekes cuccot mentettem el sok helyen a listáimba.
Szerintem erről például le kell momdanom, ezért adok egy lehetőséget másnak, hátha valaki a topikból bezsákolja:
GIGABYTE GA-7IXE4. AMD-750-es chipset! Az első Socket A chipset, alig került vele forgalomba pár lap, inkább volt belsős cucc. Gyártói oldalán minden megtalálható róla, eBay-en pedig könnyen kidobja a kereső. Az olcsó példány is működik szerintem, érdemes lehet rápróbálni. Tényleg igaz lehet, hogy az eladó nem tudta kipróbálni. Ha jó, a reális ára 40-50k, és nem sok embernek lehet ilyen, pláne Magyarországon.
Gondolkodom rajta én is, de tippre a Másik Valami, amit találtam, még érdekesebb.
-
-
-
Kérdés hogy érted a "brand" gépet, mert számomra az a nagyobb gyártók gépei.
Én jó véleménnyel vagyok brand gépekkel álltalában. Hosszú távon tartósabbak mint az összerakottak. Legalábbis cégnél 8-12 órában tovább bírták.
Részemről Dell párti vagyok inkább, de van pár HP, Lenovo gép is cégnél. De ez az irodai gépekre igaz. Játék gépekből nem ismerem a brand cuccokat.
Ahol régen dolgoztam ott a 10+ éves dell optiplex core2-esekhez csak akkor nyúltam hozzá amikor SSD-t raktam beléjük amúgy még tisztítani és pasztázni sem kellett őket aztán legtöbbjük soha nem is volt lekapcsolva csak újraindítva néha.
Brandekbe legtöbbször márkás tápok kerülnek azaz delta, fsp, az összerakottakba meg minden szemét ami csak jut. (most itt ne a gémer gépekre gondolj hanem irodai célból összerakott lcpower, npower, codegen tápos stb gépekre)
Workstationként meg verhetetlenek, dell precision, hp z, lenovo thinkstation széria szerintem igen jók, persze megvannak a maguk hülyeségei azaz leginkább bővítési nehézségeik.
Medionnal nem igen találkozok de amit eddig láttam kimondottan tetszett.
De mondjuk Gigabyte, Asus meg hasonló brand gépeket nem vennék csak üzletinek szántakat. (Gigabyte Brix ment már tönkre cégnél, való igaz 24/7-ben ment 6+ évet, most is van 6db de az atom procis szerintem alig melegszik igaz tetű lassú is.) -
-
Kiegészítem ezzel: 8088, 80286-nál milyen ram feltöltési szabályok vannak?
A 286-os vegyes képet mutat. Lehet SIMM/SIPP modulos, ezekből 2 kell a 16 bites buszhoz. Ha RAM chipes, akkor 4 bites RAMokból 4-esével (4x4=16), 1 bites RAM chipekkel 16-osával lehet bővíteni (16x1=16).
A 8088-as gépek busza 8 bites. Tipikusan RAM chipekkel működnek. A 286-hoz hasonlóan ha az IC 4 bites, akkkor kettesével, ha 1 bites, akkor 8-asával költöznek fel az alaplapra. Persze a 286 és az XT esetében is lehet paritás bit, ilyenkor +1 IC kell hozzá.
Ha google-ben keresed, akkor a szervezés alapján találod meg a chipet. Pl: 1x256k ->41256 vagy 4x 256k ->44256. Amúgy elég jól ki lehet találni, az első igazán jól használható és elterjedt a 4116 volt (HT, Primo és sokan mások) aztán 4164-es is lett, nemrég cseréltem C=-ban, majd lett 4464 is amivel egyszerűsíteni lehetett, mert 8 helyett 2 chip is elég volt.
-
Az apple-t sokszor nem érdekeltek dolgok, így párszor már sikerült majdnem csődbe menni és legalább ennyiszer valami egyedit letenni az asztalra. Most azt látom, hogy ami tényleg kiugró az esetükben, az megfizethetetlen. (szerk: magán célra megfizethetetlen, mert egy stúdióban behozza az árát.) Ami meg "olcsó" abban túlzottan megvágták az újításokat, ezért "csak" néhány téren vannak előrébb. Almát meg nem kell bemutatni, van pár darab, az újkoriakat C2 óta használom. Van amire jó (különben nem használnám melóra és magánban is), de van amire meg nem jó. Régiekből van 68k-tól G4-ig, de zek egyike sem volt napi használatban nálam.
A fix funkciós egységek már jó ideje megjelentek az Intel procikban, ahogy az ARM-ok esetében is. Ami új lenne az a teljes integráció és nagy RAM sávszél, de itt bejött az olló és huss ment a levesbe. Ami maradt az, hogy egy napot kihúz a MBP akkuból ami néha nagyon jól jön a gépteremben rohangálva.
A központosított feldolgozás mindig visszatér, majd visszafordul az inga és ismét a kliens oldalra kerül a feldolgozás. soros terminál, VDI, webes alkalmazások szerver/kliens oldali feldolgozással stb. Már nem hiszek a nagy felhajtásnak, inkább abban, hogy van amire egyik, van amire másik jobb és idővel ez majdcsak kialakul.
-
Az ultra, de még a Max is 2 problémával küzd. Az első nem fixen szorosan kötődik a témához, mégpedig az, hogy nyers erőben, a számok szintjén eléri a jelenlegi erős PC-k teljesítményét, de amikor olyan munkára akarod befogni ami nem fekszik neki, akkor valahogy nem jön ki belőle az erő. Persze ez nem hiba, hanem tervezési sajátosság, mert a nagy energiahatékonyságot úgy érték el, hogy elég sok dologra fixen optimalizált részeket kapott. Ez nagyon jó például amikor vágni akarsz vele. Tényleg zseniális, már a sima M1 is leveri az előző gépem és közben halk=alig fogyaszt jó néhány program alatt.
A második probléma, hogy végig alsó, alsó-közép részről volt szó (sideportos iGP-ből indultunk). A Max nem ez a kategória, sem teljesítményben, sem árban. Mondjuk a példaként felhozott Intel-AMD hibrid sem volt az és a 12900k sem az. Pont a PC-k RAM sebességén lehetne segíteni egy plusz RAM (HBM?) chiplettel a procin belül. De lehet csak cache-nek kellene használni ahogy az AMD tette most 1-2 procinál.
fatpingvin: Pont a RAM sebesség ami a jelenlegi integrált vezérlőket korlátozza. Arnnak igaza van, hogy ezt feloldotta az Apple. Csak milyen áron és hogy jön a Ferrari a trabank-kispók párharchoz? Amúgy semmi új nincs abban amit terveztek, az SGI már régen letette az asztalra az egységes RAM kezelést, hatékony CPU-val. Az O2 is méregdrága volt, mondjuk hasonlóan odavert a többieknek, mint most az alma. Minden mai nagy fejlesztésnek már évtizedes előzménye van.
-
fatpingvin
addikt
látom nem sikerült érteni... továbbra is ugyanazt a memóriavezérlőt használja a kettő. az unified memory szuper dolog, de egyáltalán nem azért mert gyorsabb lenne vele az elérés, sőt.
az apple chip azért ilyen gyors mert amúgy is k*rvagyors a memóriavezérlője. ha már valamit reklámozni szeretnél, könyörgöm reklámozd ezt. hogy ez hogyan fordul le valódi workload teljesítményre, azt nem tudom, de lásd a szignómat.
ja, és azt ne felejtsük el hogy az ultra az lényegében egy nemtudommilyen interconnecttel összekötött két M1 Max... hogy is vannak ebben a NUMA node-ok? hogy állunk azzal ha az egyik node-on futó thread a másik node memóriavezérlője által kezelt ram egy blokkjára van szüksége? nem kötözködés, tényleg érdekel. -
jokeph
nagyúr
-
fatpingvin
addikt
[citation needed] hogy ez miért válasz a felvetésemre. ugyanez a technológia már korábban is létezett és használták is, csak nem kifejezetten desktopon, viszont most totál nem erről beszéltünk, szóval a közbevetésed ha helytálló is de tökéletesen tárgytalan.
igen, tök jó cuccai vannak az applenek hardveresen, zárjuk is le ezt a kérdéskört. -
Nemgond, jó ez nekem az S3- al, de a lehetőség megvan hogy bármikor kicseréljem az ajánlásod alapján. Nézem amúgy hogy DooM alatt is többet hozott a 805, bár ezt a táblázatot még elég bénán terveztem le.
(#87267) envagyok : Retro kedvenceim 12 - ebben a blogban részletezve van a konfig.
Hálózat : 386-486 gépek esetén a bevált - Win3.11 feldobása -> Win32s install - TCP32 install - Win3.11 hálózati konfig berántása -> hálózati kártya driver install - TCP/IP protokoll aktiválása -> beklikkelés defaultnak -> DHCP kiválasztása(a Win3.11 reklamál hogy nem lesz jó, de jó lesz) -> Filekezelőben beállíthatsz megosztásokat, hálózati driveokat. Így a modern oprendszerek alól is elérhető a retro gép. Sőt Androidról is, telefonnal, tablettel csatlakozva a Wifi- re is látszik. A régi hálókártyák viszont nem kedvelik a gigabites routert, ezért nálam csatlakoztatva van egy 10/100- as switch a routerre, és a switch- re mennek a retro gépek. A router arra is kiosztja a DHCP- t.
Kontra : a linkelt gépnél látszik hogy valami ütközésbe futottam Win3.11 alatt, ott pont nem jött ez össze, tettem fel egy 98- at, ott viszont jó a DHCP. Ez kivétel, a többi 386-486 gép esetén csont nélkül működik a módszer.
XT és 286- ra nem megy fel ez a szett, ott pedig DOS packet driverrel lehet, ez nem mindíg jön össze, de nemrég találtam egy csomó packet drivert, majd megnézem. A 286- ban levő hálókártyára ezelőtt nem is találtam ilyet, de pld másik 2 gépen sikerült a DOS kapcsolat is.
-
envagyok
veterán
Van cirrus is , akkor mégis azt tegyem be?
A tesztcsokorban van Doom timedemo, nézzem azzal?@Chris82
Köszi még 1x@Frescho
Köszönöm a konfigajánlót, el is mentettem@DarthSun
Mi van még abban a VLB-s konfigban?Lenne még egy kérdésem:
Gondoltam dobok egy hálókártyát még a 486-os masinámba, és ftp-n tölteném le a cuccokat a házi szerveremről. Ezt hogyan kell megoldani?
Driverrel, vagy van univerzális total commander szerű program, ami tudja kezelni a hálókártyákat?
Mondjuk itt még nem olyan gáz, mert a hdd-t át tudom rakni másik gépbe, akár mobilrack-el (Tényleg, létezett akkor?), vagy CF kártyán, de Foppyval, cd írással nem szeretném. Ez majd az XT gépen MFM hdd-vel kicsit bonyolultabb lenne.Azért látszik, hogy több mint 30 év kimaradt, és a suliban (programozó+rendszertechnikus) 89-93 között XT és 286 gépek voltak, de nem nagyon érdekeltek, mert a C64-et többre tartottam, az otthon már 7-8 éves korom körül megvolt, megtanultam assemblyben prigramozni, pár demót is írtam, meg feltörtem programokat freezerrel.
Aztán beszippantott a DJ-lét. Legközelebb 90-es évek végén kezdtem egy s7 valamilyen AMD procis használt géppel, amit gyorsan lecseréltem slot1-re ASUS geforce 256 vga-val. -
Igen, az Amiga jól sikerült. De aztán ráültek és nem volt igazi előrelépés. Az Apple ugyanazt a proci családot használta. 87-ben már 68020-szal hozták ki a Mac II-őt, miközben az ugyanakkor megjelent A2000 megkapta az A1000 68000-ját mindenféle órajel emelés nélkül. Az, hogy az A500-ba is ugyanaz került, nem teszem szóvá, mert olcsó gépet akartak. Aztán ez így is maradt az alsó kategóriában egészen 92-ig. Pedig lehetett volna 14MHz-es A500+, aztán 68020-as verzió, majd fast RAM-os verzió stb. Az ECS is lehetett volna jobb eresztés. Az AGA már eleve vészmegoldás volt, a management nem tudom hogyan nem tudta irányba állítani a mérnököket akiknek meg volt a tudásuk, csak kellett volna egy cél és annak számonkérése.
jokeph: Igen, 4 bites hangerő szabályozó van a TVC-n, hardveresen elvileg többet tud. De egy turbo XT-ből már jobb hangokat lehet kicsiholni az időzítővel és gyorsabb procival. Amúgy az egy szégyen, hogy 84-től volt értelmezhető hang IBM PC-hez ami ráadásul filléres cucc lett volna, mégis az Adlib-ig kellett várni mire kialakult egy kvázi szabvány.
KROK640: A C64 egy ngyon jól sikerült gép volt sok szempontból. Yannes, a SID megalkotója a későbbiekben tervezett szintetizátorokban használt hangcsipet, illetve a IIGS-be is került egy chipje. Egyszerűen zseniális csapat jött össze a C64-hez egy megfelelően motiváló (kegyetlen zsarnok) főnökkel aki kihozta belőlük a maximumot.
-
envagyok
veterán
Közben megoldódott.
Nincs is olyan Jumper a lapon
Gondoltam kipróbálom a Rolandot is, ott kiderült, hogy rossz a frissen csináltatott midi kábel, szerencsére találtam egyet egy olyan ládámba, amibe akkor raktam bele, mikor még azt se tudtam mi az
Aztán nagyon lassúnak tűnt a doom a 486dx2-66-al, kis segítség volt szerencsére, mert kiderült, hogy a próbapadon nem volt bekötve a turbó, így lassan ment.
Akkor se volt elég gyors, ott kiderült, hogy a default bios az letilt minden cache-tDe most már szól a sound canvas, gyors a vlb vga, elég meggyőző lett.
Még annyi, hogy egy kis pattintós bordát tettem rá, de az eléggé melegszik.
Érdemes ventilátort tenni rá? -
Vagy éppen abból épült ami volt. Az én DX2-őm is teljesen szedett vedett volt. Egy 386-os, de 486-tal bővíthető VLB lap volt az alapja. A többi meg ami bírta. pl. a soros/párhuzamos portokat egy 8 bites kártyára kellett bízni, mert a Goldstar IDE vezérlőn lévő nem bírta, az egér ugrált vele. Jumperekkel letiltottam és ment mellé a 8 bites kártya.
Mindannyian tudjuk, hogy a VLB nem szerette a magasabb órajelet és kényszerből mentem a DX2 100 irányába, nem azért, mert annyira ez volt a szívem vágya. Ezért írtam, hogy nem szenvednék a teljesen egyidős dolgokkal, hanem a jól bevált CL vagy S3 VGA-t venném elő egy késői lappal és 33MHz-es FSB-vel.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan!
nem véletlen, hogy a 300-as Celeron 450-et ment, a 333-as 450-et, de a 366-os már 550-et.
Sőt a copper-128 Celeronoknál a 133-as FSB (amennyiben nem lógott túl az aktuális technika határain) a legtöbb esetben biztos volt.
Az 1GHZ-es PIII meg még 2001 kora tavaszán is eléggé ritka és drága volt. -
envagyok
veterán
Azért kemény világ volt akkor
Se pnp, se stabil windows, vlb is hol jó, hol nem jó.
Kész művészet volt akkor összedobni egy stabilan működő, de mégis optimalizált pc-t.
Pedig 486-ost vlb alapokra szeretném, hogy legyen az is, akkor 486dx2 66 (2×33) lenne a pentium előtti legerősebb 486?
Az ha jól látom szépen elvolt a vlb busszal. -
Helyett, mert nem volt rá pénzem. Mai fejjel amit beleöltem jobban jártam volna, ha más úton indulok el. Volt ott házilag barkácsolt hűtés peltierrel több órás kártyaválogatás stb. De akkor mit tudnék mesélni itt?
Persze VLB alaplapban, mikor már volt PCi, de ugye a VLB már volt használtan. Mellé meg ami bírta a brutálisan felcsavart órajelet. Ez ment addig amíg a pumpa le nem állt és a peltier kicsit hőmegfutott. Onnan már csak DX2 80-ként ment amíg le nem cseréltem egy 5x86-ra, persze az is 160MHz-en járt először, majd 180-on, mert 200-on peltierrel sem volt elég stabil Win95 alatt.
-
jokeph
nagyúr
Sejtettem, hogy valami ilyesféle lehet a buktató.
A többieknek is köszi a helpet.Ez a zöld ECS lap piszokul tetszik, mondjuk infót nem nagyon találtam róla.
Kicsit megkopott a tudományom, eme lapok AGP slotjában csak azok a VGA-k (AGP 2x/4x) mennek amik 3,3 Volt-ot igényelnek az AGP slot felől ?
VGA felől nézve: ha a VGA csatolóján megvan mindkét bevágás (első a 3,3 Volt, 2. a 1,5 Volt módé az I/O felől nézve), akkor az ilyen VGA-k bizton tudnak menni az only 3,3 Volt-os AGP slotban anélkül hogy a VGA/MB sérülne ?
És mi van ha a lapon key nélküli Universal AGP slot van ?
Ha már ECS, ezt nézzétek meg.
AGP VGA tesztsor: a VIA-s AM2-es MSI-ben sikerült életre keltenem a korábban szemetelő GeCube R9550 GU Rev 2.2-őt, minden teszt lefutott hibátlanul.
Ventije kuka, lehúztam, kapott egy segédhűtést teszt erejéig.Mondjuk, az enyém csak pofára ilyen, az órajelei magasabbak, lehet hogy moddolták már ?
-
Nem próbáltam, de akkor lehet hogy az 500- as Katmai megfutja a 600- at is
, ha jól emlékszem 600- as volt a legnagyobb.
A 800MHz- es Copper meg kiderül majd a P-III/Tua projectnél, mondtad hogy nem elég késői stepping, lehet hogy nem futja meg a 8x133- at.
#87142 : egy konfigot lőttem be 50MHz buszra, a korabeli SPi verseny miatt. De 40MHz- en tényleg nyugodtabb az egész...stabilabb -
Igen, az alap jumperelés sokszor inkább arra ment, hogy stabil legyen, így nem jött vissza reklamálva a kedves vásárló. Ráadásnak jöttek az egyéb trükkök, mint a kicsit gyorsabb órajelen hajtott ISA busz, 8 helyett a 10MHz-et szinte minden VGA megfutotta (Tridentek tutin) és érezhetően gyorsabb lett tőle a játék.
-
A Chip tesztekben érdekes, hogy elvileg azonos gépeknél mekkora szórás volt. De jobban mögé nézve kiderül, hogy nem véletlen, jobb időzítéseket engedő chipset, waitstate mentes cache (igen, volt ahol WS volt a cahce-en
), nagyobb frekin hajtott ISA busz és társai miatt mondjuk két 386DX40 között is jelentős eltérések lehettek.
186-os témához: Nem építetek rá sok PC-t. UGye gondot az okozta, hogy belelapátoltak DMA vezérlőt, de az nem volt kompatibilis a PC-vel, más címeken lógott. Ami az előnye, hogy ismert 1-2 utasítást amit a 8086 nem, de a 286 igen kompatibilitás módban. Pl. a ZIP meghajtók driverének ezek kellenek. Az NEC V20 valami keverék, mert az is imeri ezeket, így a ZIP drive megy az XT-vel, ha V20 van benne. Na jól elkalandoztam az eredeti témától, de 80186-tal én 2x találkoztam. Valami nagyon klón egybegépben és egy ISA cache vezérlőkártyán.
Kondiból is akadt már pár sztorim. A legjobb amikor mindent kicseréltek egy tápban, csak éppen azért volt hibás, mert a 110 -> 220 automata átkapcsoló IC deglett és 110V-ban maradt. Csak ezt ugye nem lehet kimérni. Na ilyenkor jön a sortűz, majd lehet felbotorkálni a villanyórához a műhelyből.
-
Igen azt tudtam, de ez egy 2007- es DVDRW, ez már olvassa a 2020/21- es meghajtókkal írt lemezeket, írtam is hozzá egy CDRW- t, telepítettem is róla, meg a DVDRW írt lemezt is olvassa simán. Itt most az a gond hogy az ISO olyan új formátum, amit a 2007- es drive már nem tud, valami nagyon új a betöltő record. Nem elég hozzá a firmware-tipp.
-
Ezt hogy érted ?
jokeph- nek címezve, de az összefoglalót csak én szerkeszthetem.
A link nevét, és belépési pontját is updateljem ?Tehát a cím :
Socket 2 - socket a
kb 1993-2001 idoszak
dos-win98a link pedig :
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eXksIjli6f0JetBpih-XuR7PJrAJry4GLwFq7x3MVZU/edit#gid=0legyen, ha jól értem ?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- BestBuy topik
- Nintendo Switch 2
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Ford topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Léghűtés topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Core i7 9700 processzor - 6 hó garival
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest