- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
-
-
Láttam a napokban valahol, hogy valaki tervezett egy 3D nyomtatható "pajzsot" V2-re
szerk. meg is van. -
KROK640
nagyúr
A 2000-es években sem. Tizenezer ft-okba került egy játék, miközben éves szinten 100+ ezret kellett a gépre locsolni, hogy úgy ahogy up to date maradjon az ember. Akkoriban két dologra ment el minden pénzem a percdíjas internetre (33 majd 56K) valamint a hardverekre. A gép sosem volt kész, mindig épp gyűjtöttem valamire, és az 1 éves alkatrész már elavult volt, a két éves meg használhatatlan ... Persze megvolt a varázsa annak, hogy tudtam, hogy egy év múlva kétszer olyan jó gépem lesz, de ennek ellenére kicsit sem bánom, hogy manapság nem kell éves szinten kötelező jelleggel 100 ezreket a gépre költeni, hogy használhatónak minősüljön.
Na ugye egy ilyen környezetben fel sem merült, hogy súlyos 10 ezreket még játékokra is költsünk. (kontextusba téve, akkoriban (főleg a 2000-es évek elején) a tizenezer ft elég volt a RAM vagy a HDD megduplázására, vagy épp egy négyfős család havi rezsijére, egy embernek 1 hónapnyi kajára stb. ) -
envagyok
veterán
Hirtelen ezeket találtam, meg is lepődtem, hogy csak ennyi van, valahol kell legyen még, mert a steng ET6000-est sem találtam közöttük:
Matrox Mystiq mga-myst/4L 96 végi gyártás
Matrox Milennium mga-mil/2L 96 végi gyártás
Hercules Stingray Pro ARK1000PV 95 elejei gyártás Ebből van egy rövid 8db v53c104dk60 rammal, és egy hosszú v53c8256hk45 rammal
Diamond Stealth 3D 2000 S3 Virge 96 eleje
ElsaVictory 3D 4M S3 Virge 96 közepe
Diaond Stealth64 video 3200 S3 Vision 968 95 vége
SPEA Mercury P64V Ram ugrade V7-el S3 Vision 968 95 eleje
Tseng ET6100 4 rammal 97 vége
ATI Mach64 95 elejeEzek közül melyikkel érdemes foglalkozni?
-
envagyok
veterán
E szerint 95 végén már volt Tseng ET6000 : [link]
Persze boltokban nem biztos.
A Matrox Milenniumról azt olvastam, hogy sok játéknak gondja volt vele.
S3 PCI kártyám elég sok van körülnézek, de valahogy fura betenni bármibe is, nálam valahogy az S3 amolyan szitokszóAz ARK1000PV az nem jó?
-
envagyok
veterán
Azért is gondoltam még egy gépet az utolsó 4-5 év DOS-os játékainak.
A DOOM-on kívül van még pár erőforrásigényes játék.
Az volt a tervem, hogy összekombinálom egy NV1-essel, de rájöttem, hogy annyira nem jó ötlet.Nem tudom 1995 végén PCI vonalon mi számított a leggyorsabb videókártyának.
Ami eddig felmerült bennem az a tseng 6000, ark pv1000 -
Lord Myn
senior tag
Amikor '91-ben beszereztem egy SB-t az akkori PC-mbe (286/VGA), akkor azon kevés ismerőseim, akiknek szintén volt már PC-je, ők is azt mondták, hogy tök fura, hogy külső hangszóróból (az akkori HiFimmel volt összekötve) szól a többcsatornás hang a játékokhoz, ők is idegennek érezték a hangzást. Nekem viszont megnyílt egy világ és utána már nem volt megállás, egy ideig úgy cserélgettem a hangkártyákat, mint a 2000-es években a VGA-kat (egyébként azóta is mindig van hangkártya a gépben vagy a gépen kívül, sosem használtam alaplapi hangkeltőt).
Egyszer egy tehetősebb zenész ismerősömtől kölcsönkaptam egy Roland CM500-ast (az nekem a megfizethetetlen kategória volt), ez tulajdonképpen egy SC55 és egy CM32 volt egybegyúrva, azzal minden játékzenét úgy lehetett hallgatni, ahogy megálmodták (el is kezdtem saját GUS patch készletet gyártani belőle, de sajnos nem volt nálam olyan sokáig, hogy befejezhessem).
-
envagyok
veterán
Most hogy elszórakoztam a Sound Blasterek Gameblaster kompatibilitásúvá tétével, kipróbáltam a különböző kártyák hangzását Monkey Island alatt.
Tény, hogy az mpu-401+Roland SC-55 MT-32 módban adja a legjobb hangminőséget, azok közül, amikkel próbáltam, de valahogy nekem olyan fura, hogy nem egy minőséget képvisel a kép a hanggal.
Kb mintha egy filmet úgy néznél hogy vhs rip képminőséget DTS HD 7.1 hanggal néznéd.
Gyerekkoromban C64-el, majd középsuliban XT/286 gepekkel volt dolgom speakerrel.
Utána pc vonalon már csak a 90-es évek végén voltam újra aktív, így a kb 1990-1998 közti Dos kimaradt.
Ezért a DOS gaming időszak nekem olyan szerencsétlen hangzású időszaknak maradt meg. -
Lord Myn
senior tag
Egész konkrétan: az MT-32 a Roland D család, ún. LA szintéziset használja (ez nem a klasszik wavetable, hanem wavetable alapú szubtraktív szintézis, leegyszerűsítve a hangmintának csak tizedmásodperces része kerül letárolásra, a többit pl. a loop részt szintézisen keresztül állítja elő, ezért volt elég 512kB ROM a hangminták tárolására).
Viszont nagy előnye volt, hogy a gyári 128 patch készleten kívül saját patch-eket lehetett letárolni a memóriájában, a hangminták újraszintentizálásából (nagyon bonyolult MIDI sysex parancsokkal lehetett ezt megoldani, ami a gépi kódhoz hasonló).A GS kompatibilis cuccok (Roland SCC-1, Yamaha XG, AWE32/64, stb.), amik tartalmaztak MT32 hangkészletet, azok megpróbálták utánozni az MT32 alap patch készletét a saját hangmintájukból, de ha az adott játék egyedi patch-eket használt, azt nem tudták emulálni, ezért csak azoknál a működött az MT32 mód, amik a gyári készletre írt zenéket tartalmaztak (pl. a Monkey Island pont ilyen, de a Monkey 2 vagy a Fate of Atlantis már nem), viszont itt olyan is előfordulhatott, hogy szebben szólt a GS cuccon,a jobb minőségű hangminták miatt, mint az eredeti MT32-n.
Az MT32-hez hozzátartozik, hogy később kijött a CM32 modul (vagy ISA kártyás nevén LAPC-I), ami már 1MB ROM-ot tartalmazott és az alaphangmintát kibővítették különböző hangeffektekkel van egy pár játék, amit direkt erre írtak, emiatt az eredeti MT32-en nem is szól megfelelően (pl. Lure of the Temptress, Epic, Gods, stb.).
Egyébként nagyon szeretem az MT32-re írt zenéket, nekem ezek adják az igazi '80-as évek hangulatot a játékoknál is (a 88-91 közötti Sierra játékoknak van a legjobb zenéjük ebből a szempontból).
-
Ha a 93-94-es árakat nézem, meg azt, hogy akkor mit tudtunk itthon megfizetni, akkor egy SB Pro kompatibilis kártya rémlik valami ESS verzióban. Nekem ESS1688 volt egy hozzá való 2x-es SB vezérlős CD-ROM-om is. Ez így ha nem is volt a legvagányabb cucc, de a baráti körben nem sok jobb akadt. Aztán 95-ben sikerült szintet lépni, de azt nem egészen saját költségevetésből.
FoxiestFox: XMS-hez himem.sys kell. Jellemzően DOS alatt volt XMS. 98 alatt esetleg a propertiesben beállítható, hogy mit adsz neki. Ha EMS kell, akkor ahhoz meg az emm386-ra keress rá.
-
envagyok
veterán
Akkor a pre 1992 MT-32-esre írt játékok csak MT-32-n és munt-on fognak normálisan szólni, még az SC-55 MT-32 módja se az igazi, de talán legjobb az első kettőn kívül, az 1992 utáni general midinél már szinte mindegy, hogy sc-55, midi társkártya, vagy más GM midi van, ott már az AWE sorozat is arányleg jó, meg a Yamahák, és a többi GM játék is?
-
envagyok
veterán
Fene tudja.
Itt a Secret of Monkey Island zenéje van lejátszva több hangkeltőn (pc speaker, pcjr, adlib, cms, roland, Gravis stb)
Mindegyik más, de nekem mondjuk az adlibnél a sztereó miatt jobbnak tűnik a cms.
Sajnos a soundblaster/ sb pro/ sb16 vonal hiányzik ebből a videóból [link] -
-
envagyok
veterán
Próbálok olyan játékokat keresni, amik a kor legjobbjai voltak, és nem csak a speakert csipogtatják.
Közben rájöttem, hogy a 286-osba túl új ez a kártya, inkább 386-osba megy.
Ebbe egy Adlib klónt tettem inkább.
Meg egy mpu-401-et mt-32 módba kapcsolt sc-55-re kötve.
Az érdekelne igazából, hogy a csipogós XT korszak után milyen játékok, amik a kor legjobbjai voltak, használják ki az Adlib klón kártyát, és a Rolandot 1990-ig kb.
Tényleg az Adlibet kell initelni?
Utána a 386-os korszakra és mik voltak a legjobb játékok, amik használták a soundblaster 2.0-át, aztán persze a 486-osra amik a soundblaszer pro 2 ct-1600-át és az sc-55-öst. -
KGST szerte és az is elég szép piacot, jelentős mennyiségű elektronikát, eszközt jelentett. De ha másik példát kérsz, akkor a korai SMD elektrolit kondik is sok 90-es évek eleje-közepe táján készült gépet hazavágtak.
A KGSTis megérne egy külön szálat, hogy hogyan osztották le a lapokat, ezeket aztán csak nagyjából tartották be és végül kisebb szériában mindenki gyártott összevissza/ fű alatt cuccokat. Topic hűen meg azt is meg lehetne futni, hogy ki mit másolt és miként készült pl. Bolgár Apple II, Csehszlovák/Szovjet Speccy, nálunk meg Enterprise átirat.
-
Pista0001
addikt
A cpu-world-ön ránéztem a leggyorsabb Cu-mine-ra (1133 MHz), 40 watt alatt marad... A P4-gyel aztán az Intelnél is elszabadult a pokol.
Annó egy 400-as P2-t használtam non-stop linux visszaosztásra, sikerült szereznem egy 1700-as P4-et. Nagy lelkesen beüzemeltem, aztán a hónap végén jött a kopp, megszaladt a villanyszámla. Vissza is állítottam a P2-t a melóra, később egy asszem egy 800-as P3 váltotta, az nem fogyasztott észrevehetően többet.
-
törölt tag
Igen, bejelöltem az eszközök között a hdd-n és reboot után is az marad, feltételezem akkor működik.
CD nincs most benne, mert fdd van a helyén. Multibay cserélhetős, hogy vagy egyik vagy másik van benne. Vagy lehet még plusz akku is a meglévő mellé, de olyanom nincs hozzá.Szóval elméletileg az ide dma rendben van.
-
KROK640
nagyúr
Lehet, hogy az én fülemmel van a baj, de mai napig 128/192kbps-ben hallgatok mindent és nekem tökéletesen megfelel.
Igaz nincs hozzá milliós hifi cuccom (már régebben írtam, hogy a hifi tud még hatalmas pénztemető lenni) csak egy párezres hangfalam, meg egy 10+ ezres fülesem, de nekem ezzel is jó
Másik oldalról viszont többszáz/ezer mp3 esetén (főleg a 2000-es évek első felében) a 128 és a 256-320kbps közötti helykülönbséget tudtam értékelni, annyira, hogy akár konvertálni is nekiálltam. Ma már erre lusta lennék* (7,5TB tárhely a gépben mellett? ) de volt idő mikor ez teljesen elfogadott volt nálam.* Pedig ma már 12db mp3-at hamarabb konvertálnék át, mint anno egyet. A konverter program eleve 12-t csinálna egyszerre nem egyet (12 thread) és azt is gyorsabban mint anno az egyet (1700-as Wilamette Celeron, 2700+ Athlon XP és társai ugye sehol nincsennek egy mai proci egy magos számítási teljesítményéhez képest sem).
-
Pista0001
addikt
Jövet-menet találtam ezeket, nem bóklászok csak ezért az utcákon.
MasterDeeJay: Sokszor én is csak a ramot kapom ki belőlük, a többit hagyom (vga nem szokott lenni, a Terminatorokban volt egy r9200 meg egy fx5200). A P4-es Deskprot elhoztam, kimaxolt 64 bites egymagos ddr1-es volt a cél vele, de nem indult problémamentesen, úgyhogy kuka lett. Az egyik Terminator megvan még, egyelőre nem volt energiám "játszani" vele.
-
Pista0001
addikt
Pár hete találtam 2 P1-es Compaq Deskprot, azelőtt pár éve 2 Asus Terminatort (socket A), egy HP-Compaq Deskprot (775 P4), egy Zalman házat Seasonic táppal (hibás) és MSI Z77 alaplappal, ilyesmik... (legelső X-boxot 2-t, tévét, Rotel végfokot, Onkyo sztereo erősítőt és CD lejátszót, stb) Ja, nem Magyarországon
-
-
-
KROK640
nagyúr
Mi az a 8ms TNT meg 32ms Savage? Először azt hittem, hogy a MB-ot írtad el, de követekezetesen így írod, így már érdekelne, hogy mit jelöl.
Abban egyetértünk, hogy az első generációs 4MB-os 3Ds kártyák 1999-ben már nagyjából használhatatéanok voltak, olyannal kezdtem pont '99-ben, és már '99 májusi címek is kb használhatatlanok voltak. Annyira, hogy sokáig azt hittem nincs is 3D kártya a gépemben, holott volt csak nagyon régi (S3 Trio 3D/2X 4MB) Ehhez 15"-os monitorom volt.
A 32MB viszont '99 késő őszén jött, de szerintem abban az évben kb semmi nem jelent meg aminek tényleges 32MB kellett minimum az induláshoz. De szerintem még olyan sem nagyon ami aktívan kihasználta. A nagy '99-es címek Quake 3 és Unreal Tournament vígan mentek 8-16MB-os VGA-kkal.
-
Pikari
veterán
hogy lenne hülyeség? 1998-ban még egy 800x600as monitor is már szinte luxus volt.
a permedia2 kártyámon updatelhető a ram (4 -> 8 mega), tavaly találtam hozzá bővítőt, és az update után még 5% sebességkülönbség se volt semmiben, ahol néztem. a 2000 után megjelent kártyák és játékok meg már más tészta. -
jokeph
nagyúr
Nekem S3 Savage 4 8 MB AGP volt a PII-esben, elégedett voltam vele.Játékok: SC1/BW, Pandora's BOX, Star Wars 1 Racer, ezeket szépen vitte. SC1/BW-t 640*480-ban (a játék se tudott többet), a többit 800*600-on. 15"-os LG Studiowork 520 SI volt a monitor (SVGA, max 1027*768@60HZ, én 800*600@85HZ-en használtam, így nem akartak kifolyni a szemeim).
W3+TFT-hez már édeskevés volt, kapott egy Asus GF2 MX 400-at (pontos típust már nem tudom, talán 32 MB-os lehetett), majd egy GF2 GTS-t, ez 16 MB-os volt de ez anno semmit nem fogott vissza.
A GF3 Ti 200 64 MB már a P4-esemet boldogította. -
KROK640
nagyúr
Azért egy 8MB-os TNT1 és a Savage 4 32MB között mégiscsak ott volt pl a 4× annyi memória mint difi, meg a Savage azért újabb volt.
De attól, hogy te egy ilyen váltást csináltál még a kártya lehetett volna rosszabb is, nekem is voltak kevésbé jól sikerült upgardejeim (amik olykor inkább downgrade-ek voltak).
Én konkrétan ki tudtam próbálni a 16MB-os ASUS V3400TNT-t (enyém volt) és a Savage 4-et (kölcsön kapott) és egyértelműen a TNT jött ki győztesen kb az összes játék alatt és képminőségben. Úgyhogy nem éltem a cserével, de nem is baj. Később pont lett egy Savage 4 32MB-osom amúgyis. Igaz csak egy hónapot szolgált mielőtt tovább ment, de volt. (GeForce 2 MX400 64MB követte) -
KROK640
nagyúr
Emlékszem mikor megvettem a TNT-t pont utána pár nappal jött a 32MB-os Savage 4. Evetet is ap enász, hogyvárhattam volna pár napot, ráadásul csak 2/3-a annyiba kerül mint a TNT-m. Nem tet bele egy hónap egy osztálytársam vett olyat. Én szereltem be a gépébe, és 2 órányi tesztelés után már örültem, hogy nem vettem olyat
Ezekután bele se merek gondolni Savage3D milyen volt ... -
Én kész csodának vettem hogy ez a csoport is sikerült, ilyen összeállításban. Nem is gondoltam volna hogy hirtelen több darab is jön, + hozzájuk még VLB I/O is. Nem célirányosan ezeket választottam, jöttek szembe, erre volt lehetőség, és nagyon örültem hogy meg lettek csípve. Amiket említettél elég ritkák, főleg úgy hogy VLB/PCI összetartozó chippekkel találni lehessen.
Félgőzzel tudnék kettőt, mivel a párjuk hiányzik nálam - et4000w32p, vision szeria - az első VLB- ben van, a második pedig csak PCI- ben, Ark- ot meg talán a 90- es években láttam utoljára. -
-
Pikari
veterán
A statcounter masszívan felülméri a "gdp erős gazdaságokat" a statisztikákban, pl ha rámész indiára, akkor ott az osxnek 0.6%-os részesedése van, az iosnak 3%, ami valószínűleg közelebb van az apple tényleges piaci részesedéséhez a világpiacon, mint a globál statban mért 23%. Persze azt nem vitatom, hogy ha egy cég mondjuk konkrétan japánban akar mobil appot eladni, akkor számolni kell azzal, hogy az userek felének apple telefonja lesz, az adott ország piacára mindig figyelemmel kell lenni, ha oda pozícionálnak valamit.
-
fatpingvin
addikt
annyira jó mint a windows?
komolyan ne vegytek, most már tényleg csak trollkodombár ezt a "linux desktop nem jó" sztorit valószínűleg soha nem fogom megérteni, ha ez nem jó akkor mégis mi a nyű az ami már annak számít? nyilván nem azonos a windossal meg a macos-sel, szerencsére... de akkor mégis mi az a golden standars amit nem ér el?
-
fatpingvin
addikt
így. jelenleg az ilyen 500GB-1TB méretkategória HDDből már az artificial downsizing, itt nyilván hasonló árkategóriák lesznek a SSD-kkel.
viszont ha már SSD, ott be kell látni hogy a SATA protokoll némileg meghaladott, az ATA forgótányéros háttértárakhoz lett kitalálva, a későbbi SATA-s kiterjesztések csak ennyi, kiterjesztések. SSD-hez jobb választás a NVMe protokoll amit már kifejezetten erre találtak ki.itt viszont felszínre jön hogy ilyen 4-6-8-10 TB-os egybefüggő tárhelyeknél már igen vaskosan felszínre jön az amit korábban is láttunk: a HDD technológia olcsóbb. még mindig.
-
-
-
fatpingvin
addikt
mondok jobbat, 2013ban én még bőven egy Pentium 3-as Compaq fekvőházas irodai gépet használtam asztalinak. ki volt tömve maxra rammal, volt benne egy 40 és egy 80 GB-os merevlemez, természetesen FDD bár azt nem használtam, optikai meghajtó ami DVD-t is tudott írni, egy extra USB 2.0 bővítőkártya, egy első generációs Edimax wifi kártya illetve az egyetlen alkatrésze ami mai napig megvan, egy Matrox G450.
OpenSuSE volt rajta KDE-vel. nem volt egy olajozott villám hogy úgy mondjam, de a maga korlátaival használható volt.
-
jokeph
nagyúr
Jó lenne ha lenne, de nincsen.
#91451arn: pontosan. tömörítve: 1991-2000 TVC, 2000-2007 Intel PC, 2007-2022 AMD PC és jelenleg Intel PC ismét.
VGA-k is hasonlóan változtak az idők folyamán, S3-nVidia-ATI/Radeon és a végén nVidia.
Volt pár Intel IGP is, mostanra azok is jók játszogatni, 10 éves vagy régebbi címekre már jók lettek így utólag.
Mindig azt vettem, ami legalább közepes/jó kivitel volt, és az aktuális céloknak megfelelt. -
KROK640
nagyúr
Fogalmam sincs, hogy honnan szedted ezeket az értesületlenségeket, mint pl azt hogy "az asztali gepek meg irrealisan tularazottak es borzalmas a hatekonysaguk" de fel kell hívjam rá a figyelemedet, hogy pont ennek az ellenkezője igaz.
A HEDT platformok drágák és sokat fogyasztanak, de nézz már körül : I5 kategória 6 mag 12 szál 4GHZ van maximum 65W-os TDP-vel. vagy nézd meg a 10100F-et, I7 7700 feletti teljesítmény, szintén maximum 65W-os TDPvel de a gyakorlatban sokszor még játék alatt is 10-20W-ot jelent. A mai (asztali)CPUk (is) tele vannak mindenféle energiatakarékos huncutsággal, jóval nagyobb teljesítményt hoznak kisebb fogyasztásból mint egy 10-20 évvel ezelőtti CPU.Elég ha leraksz X összeget és abból megépíted az asztali PC-t meg ugyanannyiból veszel egy laptopot. Nagyon komoly különbség lesz teljesítményben!
"Jelenleg az apple gyart olyan hwt, aminel gondoltak ra, hogy fogjak hasznalni," - ez a kijelentés csak még komolytalanabbá teszi a hozzászólásodat. Szóval szerinted az Intel, az AMD meg az NVidia nem használatra gyártja a hardvereiket? Kezd almaízű lenni ez a post.
"a pcsek meg arra gyurnak, hogy jol mutasson vmi 10secig a benchmarkban" - nem mondom, hogy nem léteznek ilyenek, de két nap után megunják és használják a gépet. Olyan felhasználói élmény mellett, amit egy laptoptól csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kapnak meg.
"meg az a maradek gepfejleszto is besokall" - mitől sokallna be? Hogy nem kell a komplett gépet, de még a monitort és billentyűzetet is kicserélnie egy akármilyen upgradeért? vagy hogy nem kuka a komplett gép, ha valami megdöglik? Vagy hogy akár a fél gépét (táp, SSD, ház, monitor, billentyűzet stb. ) tovább viheti egy platformcsere után?
"az apple meg rohog a markaba, hogy a tularazott gepekbol is halalra keresik magukat" - amíg az ész és hogy hogyan élsz (milyen szinten) nem függ össze, addig mindig lesz madár aki megveszi az apple túlárazott gépeit, de szerintem csak szimpla lehúzás az egész. Sosem értettem ezeket az apple szektásokat, de néha olyan fontos az elitizmus érzése valakinek, hogy inkább túlárazott termékeket is megvesz, csakhogy különbnek érezze magát. Az Apple pontosan erre épít.
-
KROK640
nagyúr
"A pc fenykora kb 95-2005 lehetett"
Egyetértünk. Én '97-ben szálltam bele és nagyon gyorsan fejlődtek a hardverek. Ennek az volt az előnye, hogy egy év múlva simán lehetett kétszer jobb géped, akár olcsóbban is mint a mostani. A hátránya viszont az volt, hogy pont ebből kifolyólag a gépet folyamatosan fejleszteni kellett, és iszonyú pénzeket locsoltam bele 1999-2005 viszonylatban, miközben csak futottam a piac után, és próbáltam elfogadható szinten tartani a gépemet."A mostani recesszio vegkepp at fogja alakitani az emberek pcrol alkotott kepet, es vegeredmenyben a piacot." - sajnos ebben is van valami, bár annak örülök, hogy a Stadia szerű szolgáltatások nemigazán mennek nagyot (több okból is ellenszenvezek velük, de ebbe most nem mennék bele), viszont azt már észrevettem, hogy bármennyire is vonzóbb a PC-k kialakítása mint valaha, és a legtöbb egyenesen éke lehet egy szobának, az emberek nagyrésze mégis elkanyarodik a laptopok irányába. Ez egyébként számomra érthetelen, mert a laptop tulajok 95%-a saját bevallása szerint sosem hurcolja a gépet, de mégis belemegy abba, hogy lemond a bővíthetőségről és az egyszerű javíthatságról miközben kétszer annyit fizet gyengébb teljesítményért, mintha asztalit venne.
Attól tartok, ha így folytatódik, akkor 10-15 év múlva az asztali PC-sek társasága megint egy kis és meg nem értett csoport lesz, a PC építés pedig egy drága és ritka hobbivá válhat. -
Erre a görbére lenne érdemes rárakni a home computerek és a konzolok eladásait. Arra tippelnék, hogy az előbbiek eladása a 90-es évek elejére esne le. Azok funkciója nagyrészt egyezett a mai konzolokéval, a legtöbben játékra használták őket. A PC hanyatlása ezeknek és a böngészésre, zenehallgatásra elég telefonok elterjedésének köszönhető.
-
Czo
addikt
Szerintem a '95-'96-os ujjevi idoszakban. Kb az volt az igeret, hogy megeszi a Pentiumot a legtobb, atlagos programnal. Ezzel szemben, kb alig volt valami, amihez nem kellett patchet vadaszni (Jatekoknal, hibazonak remlik pl a terminal velocity es valamelyik wipeout is, de ezekrol most nem talalok semmi infot, a Final Fantasy es a Formula One viszont emlitve van itt is vogonson). Az volt a mazli, hogy jelentosen gyorsult vele az MP3, igy amig iskolaban voltam, kb masfelszer annyi anyagot encodeolt mp3-ba, mint a P120. Meg jo, hogy aban az idoben nem kenegettunk semmit a CPU meg a cooler koze, igy "egyszeru" volt a csere.
Az alaplap Asus volt, a chipset pedig 430 FX.
-
Czo
addikt
Nekem egyet jelentett a remalommal. Egy PR120-as verziom volt. Meg a Diamond Monster melle adott Formula 1 jatek is crashelt, ha az a CPU volt benn (jott ki patch, az javitotta). Erre azert emlekszem ilyen jol, mert ez volt/lett volna az elso Windows 95-on Monster 3D elmenyem. Mivel elotte enkodolas volt, igy a kartyat berakva nem csereltem CPU-t. A DOS-os jatekokbol is volt mindenfele kompatibilitasi probelma. A felhasznaloi szoftverek pedig sorra mondogattak, hogy neki 486 nem jo, neki Pentium kell. Volt amihez anno talaltam patchet, az ment. Sok patch azert volt bajos, mert ugye, azt meg is kellett volna crackelni
. Pedig, a beharangozoja szerint, ami szamit, ott veri a P120-at. Neha-neha kerult vissza a gepbe, amikor a legrabbelt audiocdket mp3ba kellett alakitani. Az L3enc klasszisokkal gyorsabban futott a Cyrix PR120-on, mint a Pentium 120-on. De a 200MHz MMX erkezese vegleges tavozasra intette.
-
Pikari
veterán
Nem én írtam, hogy a sima 6x86 szörnyűséges lett volna, csak czo számára magyaráztam el, hogy az MX mennyire fejlettebb volt az elődjeinél.
A sebessége 200 MHz alatt a 6x86MX-nak volt szörnyűséges, a konkurens processzorokéhoz viszonyítva (arra írtam, hogy szörnyűséges). 100-as FSB-vel, lehetőleg 2.5-ös szorzóval járatva már teljesen oké a proci teljesítménye.
Amikor megjelent a sima 6x86, akkor nagyon jó volt néhány hónapig, de azért voltak gondok ott is. Ezeket még nem részleteztük. Hogy mást ne mondjak, még egy darabot nem láttam élőben. A legrégebbi egy 6x86L, amit láttam, azok már oké voltak, a simával nem találkoztam. Ennek az a fő oka, hogy pár év alatt megdöglött a sima 6x86ok nagy része különféle gyártási hibák miatt.
-
Bile Demon
őstag
Nem hangzik túl biztatóan... Mondjuk egyelőre működik, amit próbáltam.
Amúgy melyik oprendszer ajánlott MVP3 lapra?
Win98 SE? Vagy inkább a korai verzió?3Dmarkok elég lassúnak tűnnek.
3DMark 2000 795 pont Gef2 GTS-el (2.5x100MHz MII-vel).
3DMark 2001 említésre se méltó. Char chase high teszt összesen 3db frame volt.Megnézem korabeli játékkal is persze, de ez nekem most szokatlan. Igaz 99-ben Celeron 300A-val nyomtam, de az fényévekkel jobban ment még TNT-vel is.
-
Czo
addikt
Nem para a "plussz" eroforras szerintem. A CS4231-nek nem kotelezo IRQ-t es DMA-t adni, igy nem is allokal oda semmit a rendszer. A 2-2 IRQ es DMA az lehet ugyonaz (nekem igy van/volt a multban is: SET ULTRASND=240,3,3,5,5 es SET ULTRA16=34C,0,0,1,0). A CD-ROM interface-t ha Panasonic/Matsushita -ra rakod, akkor a CD-hez tartooz IRQ es DMA jumpernel mind1, hogy mit allitassz be, tehat ott sem foglal semmit, csak a CD I/O addressere kell keresned valami olyat, amit senki sem hasznal es meg is vagy.
-
mohow
tag
Egy hangban univerzális gépet szeretnék.
SBPro2 a korai játékok kompatibilitása és az OPL3 miatt.
AWE64 az AWE Midi miatt
GUS Max-ot lehet most kevered az Extremmel, ez csak a GF1 miatt kell tényleg. Lehetne sima GUS, is de ebbe a gépbe ezt szánom.
MDR-401, pedig hogy legyen intelligens módú MIDI interface az MT-32/SC-88-hoz.
A mixer pedig a terv része...#Czo: Pont ilyen kérdésekkel nem vagyok tisztában. Mintha olvastam volna itt korai hozzászólásban példát, de nem vagyok biztos benne.
-
Czo
addikt
Plussz, az SB16 OPL resze es az SB Pro OPL resze ugyonazon I/O cimre kerul, igy egyszerre szolni fog mind a ketto. Azt nem tudom, hogy itt vannak-e olvashato regiszterek (emlekeim szerint mindegyik port write only), de ha vannak, akkor ki tudja, hogy itt milyen valaszokat fog kapni a gep.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NBA és kosárlabda topic
- Formula-1
- BestBuy topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest