- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Yettel topik
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
4 megás PCI rengeteg van, de a lényeget Te is kihagytad, Trio- ból ritka, én eddig a fentebb fotózottról tudok csak, nemtom mennyi készülhetett belőle...valószínű nem sok.
Nemtom hogy a plexinek milyen egyéb hátrányai vannak. Törést, repedést már említették, gondolom kényesebb, jobban kell óvni mint egy sima házat.
-
arn
félisten
A triok koltsegcsokkentes miatt szuletett a visionok levaltasara, a 964 meg kimondottan highend kartya volt, a 864 kozepkategoria (94 kozepe) - ezt valtotta a trio64 (95 eleje lehet), alaja jott a trio32 mint lowend. A gyorsitos iteraciobol is volt meg vision (968/868 - 95 nyar), de kb egy fel evvel kesobb jott kb a triov+, az szvsz mar lowendbe, mert trio32 sem jott es a virge is ekkortajt lepett be.
De az s3 itt ugy tolta a chipeket, hogy a vision968 es a virge kozott szvsz honapok teltek el, mar maguk sem tudtak, hogy mit hova pozicionaltak, es a kartyak kepessegei is osszemosodtak
96ban az s3 ugyan elarasztotta a piacot, de ez azzal is jart, hogy a budgetkartyak szinonimaja lett, nem volt ekkora mar semmi presztizsuk, mint par evvel korabban.
-
gban
veterán
Nem azok miatt írta a főni amiket te említettél, hanem szimplán a ritkasága miatt, de egy hozzászólásban se írtuk mi se hogy csúcs kártya lenne.
Szimplán senkinek sincs, senki se látott ilyet (bár erre még várom a kommenteket).
Voodoo-t kapsz mindenfélét, csak eszement áron már, ilyet nem kapsz se olcsón se milliókért talán.
Rákerestem, van fönt sok 4 megás(ként hirdetett), az mind 1 megás -
A 386SX nagyon sokat számított. nem sebességben, hanem a dos4gw-s játékok elindultak rajta. 286-os géppel olyan 93 körül kezdett hátrányban lenni az ember. XCOM, Doom, X-Wing ami hirtelen eszembe jutott. OK, a 48MHz-re tuningol SX küzdött velük, de legalább elindultak. Ha kicsit összekapnám magam, akkor az akkori játékokat átfutva tuti találnék még tucatot amivel éjszakákat játszottam át.
Akkor tényleg játszhatónak számított, de ez még a 15fps-től is messze van. A hang kb. 10%, 1-2 hete mértem és tárgyaltuk itt ki
A Pentiumot rögtön láttad volna, hogy max ablak mellett is simán meglett volna az akkor hihetetlen 30 fps. De amit kiemeltem az elmúlt 2 napban az pont az, hogy "nem sokra rá kint volt a Doom" Na ez ma nem igaz. Nem hogy 1 évre rá, de igazán sok évvel később is válogatni kell a programokat. A sok mag már a középmezőnybe is leért és még mindig itt tartunk. A Pnetium FPU-ját elég gyorsan kiaknázták, jött pl. az mp3.
KROK640: A többiek már kifejtették, az izraeli mobil proci fejlesztő részlegnek köszönhető a dolog. A pentium M után Core Solo, Core Duo, majd Core 2 is született.
-
A baj az, hogy per pillanat a mainstream évtizedes lemaradásban van.
A teljes értékű 286-ot a "Celeron" 386SX-hez nézni nem korrekt. De valahol érthető, hogy a legacy rovására a 3 generációval régebbi PPro-nál már a 32 bites módra optimalizáltak. A P4-es plusz utasításait (optimálisabb SSE-t) és erősebb FPU-ját is kellett 1-2-3 év amíg általánosan kihasználták a fejlesztők.
93-ban egy Pentiumon már értelmes sebességgel mehetett a Wolf ami egy 286-on elég képregényes és pár éven belül lett rá program ami kihasználta a tudását.
Ma a több fajta Core-ra optimalizálás, HMD támogatás és társai sajnos sehogy nem akarnak megérkezni. Amikor 3D játékot ami elvileg támogat sisakot szét kell hákolni, hogy rendesen menjen a hozzá tartozó vezérlővel, akkor fogom a fejem. Mindezt úgy, hogy a legelterjedtebb cucc van itthon és kb. 1 évtizede indították a public elérhetőségét.
Fücsök007: Folyamatos volt a fejlődés akkoriban, még 1-1 szérián belül is. A copperek között is 100 és 133-as FSB-júű darabok is voltak. PPro átalakítóm van valahol, elvileg Slot1-ben mennie kellene, de sose próbáltam. Az érdekelne, hogy melyik progi és miért nemm egy P3-mon. Ugye volta a közismert Pascal bug, de bármilyen overflow dolgot el tudok képzelni
Talán a következő Intel szériánál lesz egy jelentősebb váltás és talán végre változik a 6GHz-et elérő órajel emelgetés.
-
arn
félisten
Az a gond, hogy a felhasznaloi oldalrol ebbol szinte semmi nem latszik, csak az egekbe novo fogyasztas es arak. Nem tudom a munkamat gyorsabban elvegezni, nem neznek a jatekok ki jobban. A 90es evekben eg es fold volt a lehetosegben 90ben, 95ben, es 2000ben.
A fenti fejlodes inkabb a szerverfarmokon csapodik le az ainal.
Az apple szvsz sokkal jobban koveti le a user igenyeket es varhato konzumer trendeket. Pcs piacon meg olyat probalnak meg eladni, amire kb semmi szukseg, mert fele ennyi wattbol is epp ugyanez lenne az eredmeny.
-
KROK640
nagyúr
bakker ... 366-os Celeront akartam írni.
És a megjelenési dátumot jól is írtam).
Celeron 1100 meg 2001 aug 31. Gyakorlatban 2001 novembere körül találkoztam vele. így jött ki a bő 1,5 év, ami valójában 20 hónap inkább, de még ígyis kevesebb mint két év. Egyébként a megjelenési dátumot Wikipedian is ellenőriztem. Szóval maradhatunk a kevesebb mint két évnél, a 366-os esetében.Úgy látom, hogy nagyon úgy akarod állítani a feltételeket, hogy neked leejtsen a pálya, de még így sincs igazad :
I5 10400F és I5 14500 viszonya egymáshoz. Ez nekem még ígyis 33% csupán, nem 270. Mert ha jól értem az állításod, akkor te azzal jössz, hogyha a 10400F-et tekintjük 100%-nak akkor ehhez képest a 14500 az 270%, vagyis 2,7× gyorsabb.A CPUmark pontot gondolom az dobja meg, hogy az általad felhozott CPUban van 8db E mag is, amire gondolom kapja a pontot CPUmarkban mint állat, mert jujj így rögtön 12 VS 20 szálról beszélhetünk, ráadásul a P magoknak van 700MHZ turbo előnye is.
De ha kicsit túllátunk ezen, akkor a helyzet a következő :10400F :
2900/4300MHZ, 6C12T, 12MB L214500 :
2600/5000MHZ, 6C12T, 24MB L2Itt már csak a leírt adatok alapján sem jönne ki nekem a 2,7× gyorsulás, ahhoz iszonyú nagy IPC növekedésnek kellett volna bekövetkeznie, arról meg nyilván hallottunk volna.
De a 13500-al is éppencsak, hogy megvan a 3 év.
De ha mindez nem győzött volna meg, akkor elég csak belegondolnod, hogy 1997-2004 tengelyen azért 1-2 évente komplett gépet de minimum is CPU, VGA és RAM bővítés kellett, ma meg azért simán elvagy akár egy 4th gen I7-el (10 éves) és egy RX580 8GB-val (7 éves).
Nem is baj ez, mert ahogy fentebb írtam, "diákként is futottam a technika után, és nem győztem a gépre keresni, és akkor otthon laktam, mostmeg már én fizetem a kajámat, a számlákat, meg asszony, kocsi, lófütty". Ma abszolút nem férne bele, ha ilyen gyorsan kellene fejlesztenem a gépet.
pl a mostani gépem (I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB, 1TB SSD, 6TB HDD) márc 1-én volt 3 éves, és egyszerűen 60FPS-re lockolva minden játék ami érdekel, de az újabbak is, simán mennek FHD-ban maximum grafikán, stabilan 60FPS-el, akár Ray Tracingel is.
1öö7 és 2004 között hol engedhettem volna meg, hogy egy 3éves gépen még a legújabb címek is maximumon menjenek?
A szitává húzott Athlon XP-m is csak azért húzta ki 6 évig, mert nem volt pénzem gyorsabbat venni, de az életútja felénél (2006 vége, 2007 eleje) - ha van pénzem - simán érdemes lett volna egy C2D-re leváltani, igencsak észrevehető upgrade lett volna. Most ott tartok, hogyha lenne 400 ezrem, akkor sem a gépre költeném, mert elégedett vagyok azzal amit hoz, és érzésem szerint nem hozna akkora gyorsulást, hogy megérje ezt a befektetést. -
Csak amíg a sima órajel emelésre a már létező programok jelentősen gyorsultak, addig most kellene végre egy jelentős szoftver átállás. Az meg valahogy oldalazva közeleg csak.
Persze a Celeronnál sem lineárisan skálázódtak a progik, mert RAM és más szűk keresztmetszeteket nem oldotta meg az órajel emelés. Nézz meg egy 10600 vs. 14600 teljes benchmark szettet. Van ami jól van megírva és jelentős a különbség. Aztán jön a másik program és KROK számai jönnek ki. Átlagban az igazság valahol a kettő között van, ha valami nem skálázódik 6 magon túl, akkor nem lesz nagy a különbség, de ha igen, akkor a sok kis mag jól jön. Szóval megint az a fránya szoftver...
-
törölt tag
Felreertes ne essek, hibatlanul megertettem, csak nem ertek egyet vele, akarhogy probalod lenyomni a torkomon.
Ertelme biztos van gyakorlatban, az hogy mennyire hiteles meg - nekem tok jo, te meg ne vedd meg
Egyreszt en eloszor nem a 92-es Classicon hallottam a demokat, hanem iw-n, es korabban levezettem hogyha az iw-t nem tartja valaki "valodi GUS hangnak", akkor gyk. a Gravis mernokeivel vitatkozik es nem velem.
Egy eredeti PnP es egy OrpheusIi kozott minimalis kenyelmi kulonbsegek vannak, (nagyon jo hogy nem kell 16 megasra moddolni, van rajta optikai es waveblaster csatlakozo) ember legyen a talpan aki kihallja a DAC beli kulonbsegeket azonkivul hogy az eredetiek jobban osszeszedik a kornyezeti zajokat neha (nekem 1 tucat GF1 es IW kartyabol tobb mint a fele vicceskedett)
De ezt mar mind leirtam, szoval szerintem tudatosan hagytad figyelmen kivul. -
Azért az értelmét nem lehet vitatni. Ha van egy optikai bemenetű jó kis erősítő, akkor nagyon kényelmes. többek között már csak azért is, mert rajta van OPL is, tehát nem kell varázsolgatni. Tuti jó kis kártya ez, bár nem néztem mennyibe kerül, lehet dobnék egy hátast az árától, de a tudásán az sem változtatna.
Gyorsan emuból kitermeltem a 2nd reality hangját és audacity-ben ráengedtem egy filtert. Egy gyenge-közepes BT agybadugóson hallom a különbséget a demo második részének az elején. Nem egetrengető, de a magasak miatt a tér nyitottabb filter nélkül. Azért ott néztem, mert az a kedvencem :) Rendes cuccon, oversampling és miegyébb mellett tuti még jobban kijön. Pedig már nincs is jó fülem...
-
törölt tag
Most csak szó szerint kifejtetted amit korábban elmondtál és akkor se láttam értelmét. Nem az analóg áramkör teszi a GUS-t, hanem hogy a megfelelő agyonintegált chip van rajta, minden más az körítés, bs. Hiteles, az eredetivel megegyező hangja van, eredeti chip-et használ, kevésbé zajos analóg kimenettel, tehát nem valamiféle emuláció vagy reprezentáció.
"
Írtad, hogy még kevésbé zajos. Ok, biztos kimérhető, habár soha nem volt gondom az eredeti GUS kártyámmal sem zaj szempontból.
Van egy szint amit meg kell ütnie zaj szempontból, de ez bőven megvan a DOS-os 90-es évek eleje hang érához.
Amikor azt látom, hogy az Orpheuson egyáltalán nincs áramkör egyezés egy kicsit sem (analóg oldalon) valahogy elképzelni sem tudom hogy akár egy kicsit is hasonlítson a hangjuk." -
helyből beledobsz egy ferdítést hogy működjön az egész rozoga "érvelésed", annak ellenére hogy korábban leírtam azt az egyszerű általános megfigyelést, illetve tulajdonképpen te is, hogy az analóg kimenet nem igazán pofázik bele az élvezhetőségbe, hacsak nem nagyon rossz. Alapvetően nem torzítással vagy SNR-szinttel volt a bajom, hanem a klasszikus Gravis kártyáim bizonyos környezetekben hajlamosak voltak összeszedni mindenféle elektromágneses zajt, ami az újabb kártyákon egyszerűen nincs, vagy bőven kevesebb."Az "ez szól a legjobban" az a szubjektivitás kimaxolása"
Konkrétan többször is leírtam hogy egyéni szempontok és hallás, szubjektív hallgatgatás után választottam ezt, csak el kellett volna olvasni amit írok... Pont azon problémáztam hogy egyesek, köztük te is, úgy adják elő a véleményüket mintha kb. szentírás lenne, vagy akár csak nem lenne totális tévedés.
-
törölt tag
Nekem autentikus, ugyanugy hozza a retro elmenyt, es egyszerre praktikus. Mit jelent jelen esetben az autentikus?
Ha ujabban/utan van gyartva valami, de aramkori szinten megegyezik a ketto, akkor a PCB nem autentikus, afelett meg szemet tudok hunyni hogy ujabb muanyagba vannak behuzalozva a vezetekek. De ez miert is teny? Milyen objektiv merce szerint autentikus valami vagy nem?
Az meg hogy jobb-e vagy sem, en hallottam mar nagyjabol mindenfele GUS-t, ez volt a legkevesbe zajos es szerintem ez szol a legjobban. Konkretan egy PnP pro-t cserelt az orpheus ii. -
-
-
Én is kedvet kaptam, mikroszálassal gatyába ráztam egy PS1-et meg a hozzá tartozó billentyűzetet. Az egeret hajkurászom, de a pakolásban valahol elkavarodott
Nem próbálkoznék a magasabb fesszel. Pont ez a legjobb az újabb szériákban, ezel is oldották meg a melegedést. Az L-hez is be kell állítani az alacsonyabb feszültséget, szóval ha ahhoz van jumper, akkor az MX-et is be lehet állítgatni.
-
Ha nem akarsz küzdeni, akkor 6x86-ból vagy L-es verziót keress, vagy még inkább egy MX-et. Az már egy kiforrott darabnak bizonyult.
Én kompresszorral szoktam kezdeni, az lehozza a por nagy részét. IPA-val mosogathatod az egészet, de az leszedheti a matricákat is. Esetleg ha nagyon mocskos, akkor lehet mosni vízzel, kompresszorral nagyját lefújni, azután ismét mosni IPA-val, hogy kiszorítsa a vizet, megint egy kör kompresszor, végül alapos szárítás.
-
-
KROK640
nagyúr
Igen, a memória is kb évente duplázódott, sőt, nekem amíg bírtam a HDD kapacitás is.
Ami a monitort illeti nálam meg különösen sok vargabetű volt ebben, mivel gyakran kényszerből downgradeltem is :
14" --> 15" --> 9" --> 19" --> 9" --> 15" --> 17" --> 17" és ezek csak a CRT-k voltak (bár a 9"-os ugyanaz volt, de az összes többi külön monitort jelent). Ezután pl az első TFT visszalépés volt mert 17" után léptem vissza 15-re, ráadásul hatalmas ms késleltetéssel, így sok játék "szellemképezett", az pl egy határozott visszalépés volt, egyébként felbontásban is, mert az 1600×1200-at lecseréltem 1280-as felbontásra.
De már lapos monitorból is ez negyedik vagy ötödik ami most van, 10 év alatt, igaz az elmúlt 6 évben csak a második. -
Pikari
veterán
Az átlag magyar peasant az 2000-ben is 486osokkal tolta, csak az it iránt némi affinitást érzőknek volt komolyabb gépük.
2005-ben még átlag könyvelő kategóriás user pentium1-el, 2 db 4 gigás vinyóval, stb vígan el volt, csak a ramot kellett lehetőleg 160 megára, vagy aföli felupgradelni, mert a weboldalak kezdtek kicsit nehezek lenni akkor már.
-
KROK640
nagyúr
Nekem 1999 novemberében lett meg a Riva TNT, egy péntek délután, és emlékszem, egész hétvégén játszottam mindennel is.
Aztán hétfőn a legújabb árlistákon megjelent a Savage 4 32MB, én meg fogtam a fejemet, hogy van 32MB-os VGA is, pont azután h 16MB-osat vettem.
Aztán kicsit később rájöttem (egy osztálytársamnak ugyanis az lett), hogy 32MB ide vagy oda, a Savage 4 jóval szarabb mint a TNT. Később háromszor is volt Savage 4-esem 32MB-val, utoljára már a GeForce 3 érában. -
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
Ja, a TNT1 kb 2x-3x gyorsabb a riva128-nál, ráadásul jobban is jártál vele, mint egy voodoo2-vel. Az állandó retró gépemben általában nekem is TNT1 lakik, egy rohadt régi kőkorszaki driverrel, azzal kb tükörjégen csúszik minden.
Csak ott az nvidia elkövette azt a hibát, hogy a TNT driverek egyre CPU limitesek lettek, aztán a 4.x driver szériától felfelé egyre lasabb a kártya egy pentium1 szintű gépen, végül az fps képes lemmeni egyszámjegyűre a korábbi 25-30-ról, ami nem túl szívderítő élmény annak, aki ezt a jelenséget nem ismeri.
-
KROK640
nagyúr
Tényleg ... a meghibásodási arányt bele se vettem.
Nem is akartam ezzel jönni, mert anekdotikus példa, de 2014-től idáig öt SSD-m volt, ebből három elhalálozott. Vagyis 10 év alatt 3db. Ugyanezen idő alatt 0db HDD-vel történt ugyanez.
Azzal jöhetnék ha magamfelé szeretném görbíteni a pályát, hogy ez statisztikailag azt jelenti, hogy az SSD-m 60%-a addig sem élt, mint a legfiatalabb HDD-m. (és még a jelenleginek is 3+ évet kell mennie akkor is ha a legfiatalabb HDD-m most azonnal beadja a kulcsot)De ha már itt tartunk az 1TB-os M2-es ADATA Legend 710-em 5,85TB írt adat után döglött meg, és csak úgy bírta ki az 1 év és 3 hetes kort, hogy a gép eközben egyszer 2 hónapig folyamatosan állt, elindítás nélkül.
Persze ezek anekdotikus példák, de szerintem Piki is ebből építkezik, gondolom ledöglött neki valami eleve badsectorosan vett filléres csoda, aztán innen a nagy SSD imádat és HDD temetés.
-
Pikari
veterán
Tesztek szerint az SSD-k sokkal kisebb eséllyel hibásodnak meg, mint a HDD-k:
És ők sem enterprise grade SSD-ket használnak a szervereikben, hanem konzumer eszközöket.
Az SSD-k még akkor is egy nagyságrenddel gyorsabbak a HDD-nél random írás során, ha kifogynak a cacheből, olvasásról nem is beszélve.
Samsungokból én is sok halott példányt láttam, érdemes a samsung SSD-ket kerülni. Más gyártókkal nem szokott annyi gond lenni (a nonamekkel sem). -
arn
félisten
koszi, hogy ezt igy leirtad.
retrozasi szempontbol nem tudom melyik problema jon elo, a 90es evekben a legsmoothabb dolog a 70hzes scroll volt
epp tegnap neztem meg az ef2000et a 95os csucs gepemen (95os a jatek is), ment vagy 5fpsel vgaban, svgaban meg slideshow volt az egesz.
nekem nagyon meredek kapaszkodonak tunik mar ez az egesz, hogy talalni kell vmit, amiben jobb/rosszabb, pedig tenyleg csak arrol van szo, hogy a nagy atlagot kell nezni, melyik elonyosebb szamodra.
ha en crtt hasznalok, az azert van, mert akkor az ugy nezett ki, nosztalgiafaktor.
-
Sztem a DX4 és az 5x86 simán tekinthető két külön korszaknak.
Sztem is, jó nagy különbség volt köztük. A korabeli versenyben a Cx5x86 volt a leggyorsabb clock to clock, az AMD csak 200- on tudta megelőzni, persze oda már kompresszor kellett Ákosnak.
Én a 486VLB- t ettől függetlenül PODP- vel szereltem.(#101292) sidi : akkor tényleg nagy volt a 400MB, talán valamivel később jöttek a lapos 1GB Seagatek, ezekről csak álmodozhattam anno.
(#101294) Yutani : kollégámnak volt régen Mozart kártyája, áradozott róla.
(#101299) Ry0K3N : GTX770/XP/Win10 : visz minden XP éra körülit. A HD6850/XP is. Win11/GTX1650- en próbáltam nemrég az Unreal1- et(DX patch), nem indult, ezt majd még megnézem, HD6850/XP- vel fut, bár ez még inkább Win98 korabeli cím. Másik anomália pld, az első SuperBike nem fut XP alatt, 98 alatt ok.
Amúgy általános tapasztalat hogy az XP éra címek 99+%- a fut modern gép/Win10-11- en.(#101300) Ry0K3N : nem valószínű hogy kinyírna bármit is, legfeljebb nem vagy kevésbé sikerül a tuning, vagy esetleg nem indul, inkább egyéni hepp, hogy az alaplapi vezetőkön kevesebb Amper futkározzon, lehet hogy tartósabb is úgy a lap, vagy a kondik
Pld a retró P5A-B lapban a R9800Pro nem is indul, pedig van rajta tápcsati, tippelték hogy már a lap slotja által adott villany is kevés, a start-init eleve bukik.
(#101301) Ry0K3N : a 8600GTS elég jó XP alá, csak késői címek fogják meg esetleg, tippre kb 2010 és utániak. A SSamHD asszem 2009, ultrán nem, de medium garafikán ok vele.
-
sidi
aktív tag
Nekem csak Seagate 20 MB-os MFM volt kicsivel később is a 386SX-be... CGA videó mellett ilyen játékokról nem is álmodtam, de teljesen jó volt a Price of Persia, California Games (1), Turtle (1) és talán Stunts
Volt még rajta valami Taxi nevű játék, amire sajnos nem emlékszem mi is volt az. -
arn
félisten
Hidd el, nem a te/en lehetosegeid szabtak meg az intel termekpozicionalasat
nezd meg a korabeli amerikai ujsagokat. Ott igazabol a dx4 megjelenesekor csapott vmi hirt, aztan nem is esik szo rola, a pentium ment feljebb. Hogy nekunk itt mire futotta, az mas lapra tartozik.
-
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
266-os nem volt gyakori 256MB-val, a Tualatinban pedig kb alap volt.
Az ilyen magasan tartó fejlesztés sem hülyeség. Eladod jó pénzért a még bőven jónak számító gép alkatrészeket és veszel újabbakat. Van egy haverom Árpi, ő akkoriban pont ezt csinálta. Kb ugyanannyit költött éves szinten a gépre mint én, csak épp míg neki állandóan felső kategóriás gépe volt, és jó grafikán játszott, addig én üldöztem a technológiát. Hamar rájöttem, hogy ő csinálja jól, csak ehhez legalább egyszer kellett volna, hogy igazán jó gépem legyen.
Aztán mikor meglett az Athlon XP akkor meg az érdeklődésem lanyhult középtávon, sokszor volt is itthon jobb gép, de eladásra, mire meg cseréltem, már nem érte volna meg eladni.#100843 Chris82 : Olyan mintha az alaplap pont a másik oldalon lenne, mint kellene. Vagy ezek még ilyenek voltak? Úgy emlékszem, hogy már a Pentium 1-esnek is a jobb oldal falán volt az alaplap a házban.
-
KROK640
nagyúr
Bennem bennem volt anno a szándék, hogyha nem is az eszement csúcsot, de a csúcsot rakjam össze (a korábban kifejtett érvek miatt, minél jobb géped van annál ritkábban kell cserélni, nem kell nézni a gépigényeket és full grafikán játszol sokáig) csak épp pénzem nem volt hozzá.
Mai analógiával élve : nem az I9-et hanem az I7 tetejét vettem volna. De valahol ez tükröződött a Phenom 9500-ban is, hiszenm a csúcs 4 magosból volt, igaz az aljáról.Mondjuk ma már, amikor már a hegyesebb I5-ösökhöz alap órajelen tuning nélkül is ajánlott a vízhűtés, akkor semmiképp sem vennék I7-est, ahogy elnéztem az utóbbi időben az utolsó még nem elszállt I7-es 10th gen-en volt. Egyébként ez is visszatart a mai lineup-októl.
-
KROK640
nagyúr
Jó, de miben tévedek?
Miért lett volna egy 1600+ Athlon XP-vel DDR400 512MB RAM-al pénzkidobás? Egy egész harmonikus konfignak tűnik, megfelelő VGA-val, relative hosszú időre kiikszelhetted akkor a gépfejlesztést.
Azonfelül annak az időnek az értékét sem szabad lebecsülni amikor a gépigények rettegve olvasásától megkíméled magad, és maximum grafikán játszhatsz mindent.2001-ben (mondjuk nem mindegy, hogy az év melyik részét vesszük ez igaz, most kb a nyárról beszélek) nekem egy 466-os Celeronom volt, 192MB RAMmal, meg egy M64-es TNT2-vel, és egy 850MHZ-es Celeronról álmodoztam 256MB RAMmal és GeForce 2-vel.
Tehát az álmaim a te géped felénél jártak, a valóság meg leginkább alig túl a negyedén...
-
Fenyő
őstag
Akkor én is a súlyosabban sérült kategóriába esem
(bár a progresszió még nem tart ott mint Darthsunnak, meg a retró motyók nagy részét még akkor gyűjtöttem be, amikor még ez egy olcsó hobbi volt, mióta nem így van csak hellyel-közzel bővült nagyon alacsony intenzitással a repertoár), összerakva van vagy 4 XT, 5-5-5 286-386-486/5x86, 3 486slc/slc2, 3 SS7, 3 P3, 2 Athlon xp, 1PPro, 1 P4, 1 A64, ezenkívül vagy egy tucat P3/Athlon Xp/Pentium M korabeli laptop, meg egy nagy szekrénnyi alkatrész (xt korszaktól az agp korszak végéig), procim fogalmam sincs mennyi lehet (talán olyan 100 alulról talán meglehet), de arra sosem fókuszáltam, kezdetben azokat még gyakran továbbajándékoztam/elcserélgettem procigyűjtőkkel alaplapokra vga karikra ilyesmikre, önmagában egy proci amit nem tudok használni csak nézegetni, nem annyira érdekes kategória.
-
sidi
aktív tag
Csatlakozom, valóban DarthSun-nál van a legjobb helyen.
Sajnos nekem a Régi Gépterem blogsorozat tagjaitól meg kellett válnom, helyhiány miatt, + nősülés és 2 költözés....
Így csak az 5x86, szerver és C64 maradt meg, azóta előkerült egy 386SX szüleim pincéjéből, amiről írtam már Nektek, valamint vettem egy mini 286-ost is.
Ja és megvan a 486-os laptopom is, amiről blogot is írtam.
Ezen kívül van pár retro HDD, MFM is, kártyák, alaplapok és talán 40 db proci... -
arn
félisten
nincs, de a dac nem hiszem, hogy segit a hianyossagain. meg igazabol nem az szamit, hogy mekkora frissitest tud, hanem hogy azt hogyan
a kepminosege talan meg igy is jobb, mint a korszak atlaga. a tsengek szvsz abszolut tulertekelt kartyak a retrozasban.
folytatom (az elozot a villamoson potyogtem):
matrox millennium
erdemes tobb biossal kiprobalni, mert elegge mas a vesa biosa, azt tapasztaltam a 95os jobban hasznalhato dos alol. de igazabol ettol nem lett sokkal jobb, mert olyan fura frissiteseket hasznal, hogy nem tiszta se a 640es se a 800as checkerboard teszt, akarhogy tekertem. erdekes modon 1024ben meg helyere kerul minden, es ennek van a legelesebb kepe a tegnap tesztelt kartyak kozul (a vision968 szvsz meg jobb).riva128 (asus)
most is bizonyitott, hogy mennyire jo dos ala, amellett hogy a gyari biosaval az egyik legkompatibilitisebb vesaju kartya, vga is jo, mindent gyorsan es pikkpakk be lehet allitani rajta. beallitas utan tiszta a kepe, az elesseg lehetne jobb vmivel, es a szinek sem olyan vibraloak, mint pl a visionon. az egyetlen kartya aminel a text es a vga mod szinte pixelpontosan beallithato - talan 1-2 pixel elcsuszas van a ket modban. sebessegben is etalon, nalam a mai napig a dos kedvenc, lehet majd visszarakom a virge helyett.virge (expertcolor)
rengeteg trio/virge kartyat teszteltem, diamond, hercules, stb dbokat is begyujtottem szar volt az osszes kepe. mosott, doglott, eletlen. ez a kartya nem tudom miert mukodik jol, de vibralo szep kontrasztos kepe van (nem gain volt a gond a tobbinel), az elesseg nagyobb felbontasnal ennek sem az erossege, dos alatt ok. konnyu volt beallitani, atlagos elcsuszas van text/vga kozott. kompatibilitas hiresen jo, sok ember hasznalt ilyet, de vesa tool kell hozza. korabbi visionoket az igenyesebb dac miatt jobban birom, de orulok hogy ezt az expertcolort ilyen igenyesen megepitettek (4m 35ns ram, etc) - geppel jott, magamtol sose kerestem volna.meg esetleg pcios virge gx lenne erdekes, de nem oemben (compaq, dell, gateway pl) ritka mint a feher hollo, gx2 meg ritkabb meg az szvsz mar nem is ferne bele a 97es korlimitembe.
ha igy vegignezek a gepeimen, az s3/nvidia a favorizalt:
socket2 wd90c33
socket3 vision864
socket5 vision968
socket7 virge/riva128
ss7 voodoo3
slot1 gtsa vision968 es a v3 nalam a favorit, a gts kicsit rosszabb kepminosegre. a tobbi meg vhol a korban jo.
-
+ Ahogy nézem a Ramdac fejlődést, éppen robbanásban volt ez is ebben a korszakban. Óriási lépésekben haladtak előre, pár év alatt 3x jobbak lettek. A riva128-ban már 230MHz-es volt, Savage3D-ben 250MHz. 1999-ben, a Geforce 256-on már 350MHz-es Ramdac volt.
A 175MHz-be, ha jól kalkulálok, belefér az 1600x1200x60Hz vagy az 1280x1024x85Hz, de sztem még ezek is messze voltak az akkori (96-97) valós igényektől. Mindenesetre biztos jót tett a képminőségnek ha túl volt méretezve.
Egy 800x600 már tutira penge éles lenne a Tseng 6100-en -
Szerintem meg a retro attól retro, hogy az akkori viszonyokat teremted meg minden szempontból.
Nem, ezt próbálom magyarázni hogy ez hamis, anno mehetett volna jobban is, de tudtuk hogy nem megvalósítható, ma pedig elérhető, degradáljuk vissza ? Ez olyan mintha a középkorba utaznánk vissza, pár szempontból ok, pld nincs még klímakatasztrófa, stb, de a kezöünkün levő okosóra miatt máglyára kerülnénk.
Q1 : Hihetetlen élmény volt 1996-1997-ben, 320x200-ban 256 színnel 20-25 fps-sel is eme mestermű. - tuti, de ma már szívesebben tolom nagy febontásban szoftver renderrel, vagy Win alatt FHD 3D gyorsitásal.
Akkoriban, egyetértek, űber király volt kis felbontásban is, nyilván nem is gondoltuk hogy valaha jön a FHD, vagy a 4K.RTX Quake : fiamnál láttam, jól néz ki, én elmaradott vagyok, nincs RTX képes kártyám.
-
Pikari
veterán
A fene tudja, érdekes adalékként még hozzá tenném, hogy nekem 2 db k5-öm van, mindkettő pr100-as, 100 mhz-es, de csak 90 mhz-en működnek, 100 mhz-en állóra fagy velük a bios. 90 mhz-en futtatva a sebességük megegyezik a 90 mhz-es P1-el, szóval érzésem szerint az elágazásbecslés aktív ezekben már.
-
Anno M-II PR300- ast hajtottam aranykupakost, emiatt a retró tesztbe a feketét vettem bele, márcsak kíváncsiságból is, brutál gyors, Win98/3D alatt nyoma sincs hogy gyenge lenne az FPU. A 400- ast nem háborgattam(aranykupakos), be van építve. Kár hogy kihullot a gyártó, milyen jó lenne ha ma is lenne Cyrix, valami modern RyZen sebességű procival
Szépek, szubjektíven nekem a fekete talán jobban tetszik. Óriási név volt az M-II, erre már azt mondták, na ez már igen, bár a 6x86MX majdnem ugyanez, hangyányi eltérés van csak, de hát az M-II volt a legenda.
A simple voltos koraiakra meg rápakolták a csiptetős kicsi, gagyi S7 hűtőket, amiatt persze kazán lett. Egy modernebb, magasabb, acélrögzítésű hűtő, normális ventivel lehűtötte volna azt is. Ilyenformán ez a paraméter is a népi hiedelem kategóriába sorolható, mely a Win9x korszakban alakult ki, főleg a hozzá nem értés következményei ezek. -
KROK640
nagyúr
Szerintem is túl vagyunk azon, hogy a 6th genben pörgést lássunk, bár én sosem láttam. Mindig kb azt láttam, hogy 4th genről váltani nem érdemes. Ugyanakkor még új volt drága volt, előbb javasoltam volna egy 4th gen I7-et mint egy 6th gen I5-öt, másrészt mire lejjebb ment az ára, lett már 8-9th gen is, ami értelemszerűen sokkal jobb vétel volt.
nem szabad egyébként az I7-esek árát alábecsülni az még 3rd-4th genben is tartja magát. Ha abból indulok ki h 4th gen I3 1000ft, I5 3-4000ft az I7 meg még 20K ...
Sok ugyanaolyan vagy hasonló de kb azonos generációs CPU egyben jah, az már itt van 6-7th gennél, és 1-2 hónapon belül szerintem csak több lesz, mikor szembesülnek az emberek azzal, hogy nincs Win 11 meg hogy 7-8 éves gépeken ülnek.
A retro súlyárra szerintem még várni kell vagy 5 évet. Arra az aranyárra megint vagy 10-et ... -
Semmi
. A 2 1080p-s dlp projektorbol az egyiket napi szinten hasznalom TV helyett (nincs olyan megjelenito a piacon, amit megvennek), a masik be van dobozolva (majd ha kimegy az izzo, vagy valami kell, akkor megcserelem). A vaszon fel van tekerve es le van rakva (lehet, hogy azota megmakkant?).
-
-
XP- hez is van. Mondjuk soha nem használtam, nemtom hogy anno volt-e, vagy csak már a moddolthoz készítettek utólag.
Retro Win98 esetén a Magyart szoktam felpakolni, aztán ha utólag keveredik Angollal, legalábbis nekem semmi gondot nem okozott.
Hallottam hogy sok tájszólás van Angolban is, sztem nekem mindegyik kínai, gyenge az Angol tudásom, bár nyilván ha oprendszerben keveredik a Magyarral, alaptudással is érthető.
-
arn
félisten
En ezt probaltam
Nagy otlet es elmeny az otthoni vrhez kepest. Pl amikor kialltal a folyo partjara, erezted a szelet, vagy ha odaalltal a kalyha melle, a meleget, vagy megfogtad a vr terben a fem racsot, es az fizikailag is ott volt - felskinneltek vrel a szobakat. Tobben lehet jatszani, latjatok egymast a terben. Kb a vr es a menekulo szoba otvozete, portalon belephettel a kozepkori pragaba.
Azota annyi fejlodes volt, hogy csak wireless headset kellett (htc volt), nem kell a backpack.
-
KROK640
nagyúr
Nálam háromféle cucc volt ilyenkor, de abból ami eljutott kétféle (ebből sejthető, hogy a harmadik csoport azon keveseké ami nem jutott el) :
1. Ami napi használatra volt nálam a gépben
2. ami eladásra volt és csak kipróbáltamAz első csoport olyasmi ami több hétig, hónapig volt a fő gépemen, és hosszabb távú élményem volt vele
A második csoport az, amit alapvetően eladásra vettem, maximum pár hétig járt nálam, tapasztalatom van vele, tudom kb mire képes, de nem hosszútávon.Az első csoportba tartozik a S3Trio 3D/2X, TNT1, TNT2 M64, Savage 4 32MB, GeForce 2MX400, GeForce 3 Ti200/500, 7300GT, Radeon 9800Pro, Voodoo2 (SLI)
A második csoportba (tényleg a teljesség igénye nélkül) : teljes értékű TNT2, GeForce 256, GeForce 2GTS, GeForce 4 MX420, 440, 460, GeForce 4 Ti 4200, 4600 (bár rémlik mintha lett volna egy 4400-asom is talán), Radeon Fury, radeon 7500, Radeon 8500, GeForce FX5200, 5600, 5700, GeForce 6600GT, 6800GT, Radeon 9200(SE), Radeon 9500, Radeon 9550, Radeon 9600(PRO), Radeon 9700Pro, X800GTO, Matroxx G400, Kyro II. Ezekből jellemzően több darab vagy változat is. Lehet, hogy van ami kimaradt a felsorolásól.
Mondhatjuk, hogy az AGP éráról egész széles tapasztalatom van, főleg próba jelleggel.
-
KROK640
nagyúr
Igen, nekem az Argon meg a Pluto eléggé összefolynak, mondhatni minden ami 1333MHZ alatt van.
Emlékeim szerint relative olcsók voltak (legalábbis a PIII-akhoz képest) de lehet h rosszul emlékszem. A Tom's hardware-s CPU leégetős videó pedig mindannyiunk agyába égett, noha az egy picit későbbi volt (2001 talán). Plusz az ilyen tok leszedős forrasztós modoláskban nagyon nem voltam benne, én a későbbi drótozásos és "festéses" módszerekben voltam jártas.
2000-ben még a Celeronból is nagy szó volt a 600MHZ, nemhogy Athlonból.
Ahogy itt észreveszem a topic dátumozásainál meg, hogy kinek mikor volt mi, én hozzám átlag 6-12 hónappal később jutott el kb minden; bár igaz is, én nem a megjelenésétől számolom ezeket, hanem az első alaklommal mikor forgalomban láttam őket. Vegyük pl a Barton CPU-t : 2003 februárjában jött ki, mindjárt 2003 tavaszán láttam is belőle (sajnos pontos dátumra nem emlékszem) de ténylegesen terjedni és amikor dolgozni kezdtünk vele, az még a 2500+ esetében is (ami a legelső volt) 2003 nagyon késő ősze, meg 2004 eleje volt. De ugyanakkor kitolódott a technológia, hiszen 2005 októberében még javában gyártottam az "új" Athlon XP-ket (az volt a belépő a Pentium D-s gépek mellett), sőt az utolsóbb példányokat (azok már 3200+ Bartonok voltak)2006 őszéig csináltam. Amikor már élőben láttam 3800+-os S939-es X2-est is.
De írok mást is : nekem pl a GeForce 3 is 2002, holott 2001-es kártya, a GeForce 2 meg 2001-es... mert akkoriban kezdtem el élőben látni, a paperlaunch, meg hogy a PC újságok mikor írtak róla (nyilván azok is 1-2 hónap delay-el, pláne ha teszt is volt, nem csak hír, hogy megjött) nemigazán érdekelt. -
KROK640
nagyúr
A pluto az nagyon rossz volt. Gyorsnak gyors volt és olcsó is, de nagyon melegedett, nulla tuning potenciál, és azok még nagyon modolhatóak sem voltak.
Itt meg is érkeztünk oda amiért a legjobban szerettem a TBred-B-t. Az a moddolhatóság : Simán csinálhattál MP vagy mobil CPU-t bármelyik hagyományos példányból, sőt a remek tuningolhatóság miatt súlyos tízezreket lehetett spórolni. Nekem pont az volt a tapasztalatom vele, hogyha egyszer jól beállítod, akkor nem kell hozzányúlni és a sebessége nagyon hosszú ideig elég volt.
Nekem volt párhuzamosan P4-em és Athlon XP-m, mindkettőt szerettem, de az Athlon XP gyorsabb volt... a P4-be meg volt SSE2...
A HD videókról pedig annyit, hogy az első HD videót 2007 körül láttam, a saját gépemen (egy rakéta fellövése volt) egyrészt az állam kerestem a látványtól a földön, másrészt bár tekerésnél delayes volt az élmény, de ettől eltekintve gyönyörűen ment a 2669MHZ-es Athlon XPvel és a 7300GTvel. Azt, hogy egy hagyományos nem tuningolt 1466-1800MHZ körüli Athlon XP mennyire bírta volna, azt nem tudom, de esélyesen sok lehetett volna neki...
(durva egyébként, hogy az igényeink is hogy terjednek ki, régen örültünk ha 1024×768×32 -en ment 25-30FPS-el a játék... Most meg 1440P-ben 60-144FPS de már a 4K gaming is kezd elterjedni)#97478 Francia91 :
Az 1600-as Applebread 2012-en már vészesen kevés lehetett, pláne ha abból indulok ki, hogy már 2009ben az 1GHZ-el magasabb órajelű Athlon XP-m is kevés volt.
Azt a 2500+-os Bartont meg rég feltettem volna 3200+-ra ha lehetúgy korhűbb lenne mint alapójelen, mert kb mindenki húzta.
-
Francia91
veterán
Nekem semmi gondom nem volt a Bartonokkal, 1.6-os Duron-ról váltottam egy A7N8X-X lapban 2500+ Athlon XP-re 2010-ben, próbáltam még kihúzni a váltásig a gép élettartamát, amit aránylag sikerült is egy HDMI kimenetes AGP-s Sapphire HD3450-essel, ott már a HD lejátszás sem volt probléma
Szerettem azt a korszakot, jelenleg most 2 db Barton gépem van összeépítve retrózásnak, mindkettő közel fullos konfig
Az Athlon XP 2500+ konfig kapott játékra egy HD2600 Pro AGP kártyát, a HDMI-s HD3450 meg ment a dobozába kincsnek -
KROK640
nagyúr
A jóöreg NW 3.06/533/HT, az első otthoni HT-s proci. Emlékszem, mikor először láttam ilyet élőben, nem sokkal a megjelenése után. Tech demonstrációnak meg a far cry ment és közben mellette DVD-t RIPeltünk, így jobban ment a farcry mint a legtöbb gépen. Akkor éretettem meg igazán a több szál jelenőségét (vagyis nagyon sokkal előbb, minthogy elterjedt volna jelentősebben).
-
Jó, modjuk ez egy biturbó 20MHz-es Harris 286, arra a korszakra nézvést nem igazán releváns mert (legalábbis itthon) senkinek nem volt akkoriban olyanja. (Én egyszer egy 12Mhz-es 286-oson is wolfieztam, hát az nettó siralomház volt még a 386DX20-hoz képest is...)
De meg a másik oldalról nézve egy Prince of Persia már XT-n, Herculesen is eldöcögött, szóval ki mit vesz "játékra alkalmas"nak.
-
envagyok
veterán
Lode runner úgy tudom 8088-nál gyorsabb procival nem megy pl.
Megszereztem a Soltek SL-54P5 lap manualját. És a gépházban eredetileg bennlévő Chaintech 5sim-ét is.
Úgy néz ki, hogy a ps/2 ugyanolyan kiosztású, a chaintechén nem látni jól, de úgy néz ki, ok. Sajnos soros port kiosztást nem találtam, se párhuzamost.
Viszont a Soltek lapon, amit betettem, nem tudom normál szabvány-e a soros port. Neten keresve egész más kiosztások jönnek. Az usb jónak tűnik szintén, bár azt még fogalmam sincs, hova vezessem ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3082
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest