-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
konkrétan foglalni kell egy kis memóriaterületet a 2. proci kódjának, átmásolni oda a legacy interruptot letiltó, acpi, sleepbe rakó rutint, végtelenciklussal lezárva, aztán a bootstrap (1. procin) fel kell ébresztened az AP-ot egy jump vektorral az előbb foglalt memóriaterületre, de haljakmeg nem fogok megcsinálni semmi pénzért, lassan már rémálmaim vannak a hardverközeli programozástól
-
Pikari
veterán
Meg tudom erősíteni az ebbéli tapasztalatod: intel BX-ben és 815-ben nekem is sokkal jobban működtek a 3dfx kártyák, mint bármi másban (abit és cu** lapok). Minden másban pedig mélytorok volt
Via lapban nagyjából menni szoktak, sis lapban már kevésbé volt kezesbárány, aliban atyaúristen.
-
Pikari
veterán
Az idő megszépíti az emlékeket. A gépek nagy részében a 3dfx driverek sosem működtek jól. Emlékszem az 5ali61 alaplapomban a 3dfx driverek 80%-a black screenelt bootkor, v1, v2, rush kártyákkal is. A gyári v3 driverem cyrix 6x86al szintén simán eldobja magát bootkor, a rush gyakorlatilag minden drivere állórafagy 800x600tól, kivéve az első párat...
-
-
Pikari
veterán
Nem az a baja, hogy a második cpu nem hűvös, hanem hogy egyik sem az. Speckó programmal kell állítgatni varázslatos dolgokat, hogy ne fűtse szét magát. Amúgy ja, az xp lehet, hogy megoldja a problémát. Én használtam xp-vel v2 slit, nekem működött rendesen. Mondjuk magunk közt szólva sok értelme nincs az slinek.
-
-
-
Oké, tőlem pörgesse, de a 95+ fok egy olyan házban amiben kb jobb airflow van, mint a Ryzen gépemben, újrapasztázott Katmai procin túl magas szerintem.
Soksok éve volt nekem ilyen procim, egy nagyobbacska bordával a házban lévő airflow lehűtötte.
Itt valami gebasz van, és nagyon érdekelne, mi az.Ja a BIOS frissítést írta valaki, az már a legfrissebb.
-
Czo
addikt
Szerintem regi a BIOS, nem ismeri meg ezeket a trukkoket. Kiolvassa az infot, amit ki tud olvasni a diskrol, igy van neki egy 8 gigas hard limitje. A BIOS rednszerhivas, amin keresztul a DOS irogatja a disket, az pedig azzal a felosztassal limital, amit korabban irtam, ezert lesz 504 mega belole. Itt kell az ujabb BIOS, ami tud cimforditast, hogy a DOS-ban, kinyisd az ablakot egeszen 8 GB-ig.
-
-
envagyok
veterán
Egyelőre még nem nyúltam az mca-s géphez, csak olvasgatok róla.
1980-as évek vége felé jött ki, az ISA-nál jóval gyorsabb az mca.
Már a barátom, akitől vettem, mondta, hogy ez is startup lemezes, arról tölt be a konfig, és be kell konfigurálni egyfajta "driverrel" minden egyes mca porton csatlakozó hardvert.
Van is adva hozzá egy floppy, amin a jelenlegi konfig van belőve. -
Akkor ezek szerint szerencsém volt, szintén Sapphire, RX570, Hardveraprón egy srác árul gyárinak tűnő ventiket.
Szereléskor valóban gyárinak tűnt, jól működik azóta is.
Mondjuk ezek mind hitványul tervezett darabok, zárt hátfallal, nehogy meg tudd olajozni, hogy adhass neki kb örök életet. -
jokeph
nagyúr
Sajna sok a spéci venti, régebben meg kb. csak spéci volt, persze nem volt 2 egyforma belölük.
Előszőr az Inno3D GF3 Ti 200-on cseréltem ventit (bőven nem volt garos már akkor sem amikor kéz alól vettem), zsugorcsővel kapott egy 80mm-es táp DC ventit, klasszisokkal jobb lett, halkabb és stabilan vitte a Ti 500 órajeleit.
Utoljára 2 éve a Sapphire Nitro RX 480-on cseréltem ventiket (egy álom, szögegyszerű müvelet), aprón vettem hozzá kéken világítósakat (hozza ugyanazt mint a gyári minden szempontból). Ezt csak brahiból, a gyáriaknak nincs baja, eltettem őket tartalékba.
Haver XFX R9 380-asára viszont sokáig nem találtam ventit, utána meg horror áron, megsufniztam 2 Intel gyári s775-ös ventivel, azóta is azzal teker (alaplapra van kötve, BIOS-ban behangolva). -
-
Mindkettő.
Ez a RAFI kapcsolós mecha billzet van használatban a géppel (ideális, mert csendes, és tud nkro-t).
Ez PS2, és a trackball rajta is PS2.
De, mivel trackballon gamingelni nem fun, simán rá szoktam dugni a Logitech G700-am a Hercules USB-jére (ami csak egy USB hub, egy alaplapiból csinál kettőt).
Úgyhogy a gaming a modern egérrel megy, a Windows kezelése pedig a trackballal.Most így kb végleges ez a gép végre.
Még a Radeon 9000 helyett akarok valami karakteresebbet, korhűbbet, pl Gef 2 Ti, vagy valami mást 99-2000 környékéről. Savage 4-et is próbáltam benne, de az rém gyenge, a V2SLI erősebb, a Metal API pedig nem ér annyit...
Matrox G400 jutott még eszembe, de épp nem árulnak egyik aprón sem, de TN2 Ultra sincs.
Ja és a 2x500 helyett vadászom majd bele erősebb procikat is, de az már részletkérdés, ennyire "kész" még sosem volt ez a gép. -
Jaja, az történt.
kép1, kép2, kép3Amúgy a Game Theater 7.1 is megér egy misét már önmagában is, a saját lemezén lévő driverrel rém bugos az A3D emulációja, az EAX effektek pedig hülyén hangzanak vele pár játékban.
A Crystal összegző driverrel (ami ehhez is, és néhány másik, ugyanezen Crystal chipre épülő kártyához is jó) nem megy minden funkció, ami a gyári driverrel, az eggyel régebbi gyári driverrel (a CD-n a legújabb van, úgyhogy kései darab lehet az enyém) pedig hiányoznak funckiók.
Mivel megy tökéletesen?
Hát a Game Theater 6.1 driverrelAmi kb ugyanez, de mégis egy másik termék.
Én szeretem ezt a kártyát mert mindenben pont elég jó, és baromi sok kényelmi funkciója van és millió ki-bemenete, de azért ez sem tökéletes. -
Le kellene kopognom ha babonás lennék, most így minden működni látszik, egyik sincs letiltva (csak kettőn a gameport, mert minek három?
), a Vortex és a Live rácuppant a Hercules AUX-ra (kényelmes amúgy mert a kártyán magán jutott egy külső aux, a többi ki-bemenete a külső egységen van az asztalon), így azon tudok gamingelni fejhallgatóval, és ha kihúzom, automatikusan vált a hangfalakra, amikre a modern pc-m is dolgozik.
Köszi a segítséget.
Aztán hogy most maga az A3D mennyire lesz bugos, azt már a hangkártyák istene sem tudja, mert azt még tökéletesen működni minden game alatt nem hallottam
-
envagyok
veterán
Volt, csak rettenet ritka.
Ezek voltak:
AdLib MCA Music Synthesizer Card [23]
ChipChat Sound-16[24]
ChipChat Sound-32[24]
Creative Labs Sound Blaster MCV, SKUT5320[25]
Creative Labs Sound Blaster Pro 2 MCV, SKUT5330[25]
IBM Rexon/Tecmar M-ACPA, SKU: 95F1288, 34F2787[26]
IBM Audiovation, SKU: 92G7463, 92G7464[27]
IBM Ultimedia Audio Adapter 7-6, only compatible with RS/6000 systems, or PS/2 systems under NT with a special procedure [28]
Reply SB16 [29]
Roland MPU-IMC[30]
Piper Research SoundPiper 16 [31]Utángyártott mondjuk van adlib és sb:
[link]Szépek ezek a ps2-esek.
Ilyen a 386:
[link]Ez meg az xt:
[link] -
-
-
-
-
-
-
Már minden létező dolog ami nem kell, le van tiltva.
Soros, párhuzamos, alaplapi hang, a másik két hangkártyát fizikailag is kivettem (Live és Hercules).
Nem vágom mi a csöcs baja van ebben a fancy lapban, pl a tróger Acorp VIA lapomban tök jól ment a Vortex a Live melett is.
Radeon 9000 és V2SLI vannak még a gépben, V2 ugye nem kér megszakítást, az IDE vezérlő és a Radeon pedig nem azon van, amin a Vortex. -
-
-
Áh itt most nem a DOS a lényeg, ez egy Win98 alatt játszós gép (majd később kap mellé XP-t is, de örülök hogy végre így működik ahogy van).
Arra gondoltam hogy beledobálnék minden hangkártyát, amit majd használni akarok benne, letiltom őket, és az igényeim függvényében engedélyezem azt, aminek a képességeit épp használni szeretném.
1. Hercules Game Theater
2. Live
3. Vortex 2Az első bizonyult svájci bicskának, jó hangminőség, jó EAX 1 és A3D emuláció, zsír DS3D, kényelmes fejhallgató, gameport és USB kivezetés (Ott figyel a fő lcd-m alatt).
Live csak akkor van használatban, ha a DOS SB16 emulációjára van szükségem (ami nem is olyan rossz, persze örülnék, ha lenne ISA ezen a lapon a valódi SB16-omnak, de ezen már csak PCI van).
A Vortex 2 pedig ahhoz a 3-4 játékhoz, amiben tényleg szépen megírták az A3D 2.0 támogatását.
Csak nem dugdosnék kártyákat ki-be, hanem az lenne engedélyezve, amit épp használok.Ehhez a Plug&Play OS opció be, vagy ki legyen kapcsolva?
A blogod én is szívesen olvastam, de ez általában így szokott lenni, goes without saying.
-
Nembaj ha teleírod a topikot, sokmindent megtudtam/tudunk ezekből. Pld a PnP OS installed BIOS menünél nem is nagyon észleltem a hatását, aztán később nem is foglalkoztam vele hogy ON/OFF. Lehet felül kell vizsgálnom olyan esetekben ha valami nem működik jól.
Gravis PnP utility : az melyik program, mi a neve ? Régen volt bekapcsolva a gép, nem is emlékszem hogy néz ki a GravisPnP esetén az init.A PnP Awe32 mindíg telepíti a CTCU/CTCM- et, anélkül nem is megy tovább a telepítő. Awe64 ha jól emlékszem továbbmegy, de nem ok a működés.
-
Őszintén szólva ez agyrém, és szerintem sokakat pont ez kényszerít dosbox gamingre, mert normálisan beállítani egy retro pc-t gyakran az ilyen design flaw-k miatt idegtépő.
Egyáltalán, milyen retard mérnök gondolta úgy, hogy 4 PCI eszköz támogatása elegendő lesz? Nem létezik, hogy nem látták előre, mekkorát fog ez robbanni, és mennyi különféle célkártya és vezérlő fog ilyen interfészre készülni.
Kicsit ez a PC első akárhány éve olyan, mintha egy alpha állapotú koncepcióról vagy valami vad dev buildről beszélgetnénk, olyan melléfogások vannak benne.
Ennek az első, consumer piacra kijutó verziónál úgy kellett volna működni, hogy fogod, televágod kártyákkal, rádugod a cuccaid az összes portra egyszerre, bekapcsolod, és megy.
Hány év kellett, hogy eljussunk ide? 30? Vicc.
Írom ezt úgy hogy imádom a pc-t.
PC anti-master-race rage offNa de pár IRQ kérdés.
Ha bent van 4 hangkártya, de ebből 3 le van tiltva, akkor a letiltott kártyák semmiképp sem kapnak IRQ-t, igaz? -
Hát az IRQ megosztáshoz nemigen tudnék hozzászólni hogyan műkszik, bár a #94297- ben sok infot adtál. Win9x- től látom csak tapasztalati úton, hogy mit-mivel képes összefűzni, ez általában sikeres, de ha nem, azt is jelzi ha ütközés van.
Driverből pedig gyakrabban használok későbbit(ha van egyáltalán) mint korhűt, ez sztem az egyik oka hogy nem omlik össze a Win98 telepítésem. Valamint pár overkill művelethez csak új driver van, pld szintén Win98- hoz a Loew SATA és mem moddok. -
A hardveres oldalról pedig itt egy jól érthető rövid leírás: [link] A 8259 ismertetésénél nested módnál szépen átveszi a PC-nél a felépítést és mellé, hogy miként illik felépíteni egy INT kezelést.
Még 1 dolog jutott az eszembe: Ha az INT kezelés jól van megírva, akkor a TRS-ek képesek chaint alkotni és a korábban betöltött TRS-nek átpasszolni a vezérlést, ha a HW vizsgálatából kiderül, hogy az INT nem nekik szól.
-
Én is úgy tudom hogy az Intel PnP managert alkalmazta a Creative is
Csak használtam, először nem teljesen értettem, de hamar nyilvánvaló lett a félPnP szoftver lényege, működése. Annyira hogy DOS alatt más kártyák erőforrásait is evvel szoktam megnézni, ha valami problémába futottam.
-
envagyok
veterán
Lehet hogy pnp bios van, csak fura ez nekem 94-95-ben.
És hogyan szabhatnám meg, hogy mégse irq5 legyen a hálókártya, hanem az awe32?
Illetve hogyan adhatok másik irq-t a hálókártyának?Közben próbáltam a Doomot, indíráskor bejön a fegyveres ipse képe, 2 taktus zene, majd vissza DOS-ba.
A Duke Nukem 3D meg a setup-ban nem engedi a high dma-t oda állírani, ahova a diagnose.exe állította.Kezdődnek a gondok
-
Van két optika is, de egyikből sem vezettem audiokábelt a hangkártyákra.
A Line in, aux, stb csatikat némítottam már, de maradt a jelenség.
A Game Theater az elsődleges kártya, itt csak magas hangerőn hallatszik a dolog, de a Live-on már fél hangerőn is a külső egységbe dugva a fülest.
Ugye a Live Drive miatt egy hosszú szalagkábel megy a kártyától a gép tetejére, a Herculesnek megint csak ott az ujjnyi vastag kábele a külső egységéig, lehet, hogy ezek szednek össze zsizsit?
Bár ugye az egér mozgatásakor keletkező zsizsi pont olyasmi lenne szerintem amit az alaplapról lehet összeszedni. -
A jelenség az SB Live +Live Drive kombóval is jelen van, és a Hercules Game Theaterrel is, illetve egy kicsit hallható volt a Diamond MX400-on is.
A táp elvileg jó (FSP), az alaplap a Czo által is látott dual Slot 1 IBM lap, Radeon 9000 és Voodoo 2 SLI van még benne a hangkártyákon kívül.
IRQ ütközés elvileg nincs, minden működik a gépben annak ellenére, hogy Win 98SE van rajta -
Pikari
veterán
Nekem volt 2004 körül 300w-os jenci táp k7s5a-val (4 pin nélkül), radeon 9600, voodoo1 (később v2 SLI), tunerkátya, hangkártya, ide vezérlőkártya, 2 ram modul, 4 vinyó + cd író + dvd író társaságában, ventikkel telepakolva + floppymeghajtó + usb eszközök.
Max terhelés alatt elkezdett a VGA jel instabilizálódni (balról jobbra rázkódott és vibrált a jelerősség), és a rendereléssel ritmikusan visítós bitzörejt kiadni a hangkártya, akkora ripple volt a gépben
9800pro-t már nem mertem így belerakni, kapott egy gigabyte superb 460w-os tápot inkább, a jencike helyett.
-
envagyok
veterán
Nem, igazából szépen ment a pc, majd a hálókártya berakása után nem találta az awe32-t.
Diagnose.exe meg megállapította, hogy irq2 lett irq5-ről.Most meg azzal szívok, hogy a gus max kimenetét az awe32 bemenetére kötve, nem szól, pedig a mixersetup.exe-ben ki van x-elve a line-in
-
zoltanz
nagyúr
-
-
-
Fücsök007
őstag
Úgy értve, hogy amint elérjük a 33-40Mhz-es 386-os szintet már nincs értelme tovább lassítani gyakorlatilag, a leglassabb fokozatok nem P1 és P2 procikra vannak szabva. Dos alól eddig is lehetett P1-es gépeknél külön lekapcsolni funkciókat a prociból (pl. integer és egyebek) az L1 gyorsítótár mellett régebben. Néhány lapban pl. biosból lekapcsolható korai P4-es Willamette procik mindkét gyorsítótára, és akkor 386-os szintre süllyed szoftveres lassítás nélkül is.
-
arn
félisten
Hat a cqm is szar volt
sok embernek szvsz nem is volt meg az eredeti yamaha chip hangja, azert szapultak annyit.
Nekem meg mindig az sbpro2/elso sb16 implementacioja az eros szurokkel az etalon. A creative licensze se rossz, de addigra mar a kor is meghaladta, meg kisse rideg hangu.
-
törölt tag
-
envagyok
veterán
Az mt-32 minőségen azt értettem, hogy a kisebb memória miatt nem volt hangminőség romlás, illetve a több hangszeres lejátszásnál a lecsökkent kvantálás miatt?
Ja meg a custom sample-ket feltöltögető játékok is rendesen szóltak?Visszatérve az SB16 SB Pro módjára én úgy vagyok vele, hogy azt nevezném visszafelé kompatibilisnek, ami tényleg az, azaz pontosan úgy és azt nyújtja, amit az elődje.
Azért írtam, hogy emulálja.
Persze lehet ez a szó se megfelelő -
hege8888
aktív tag
Igen, SP6 fent van. Na, az ASPI-val most megfogtál.. Ez is valamilyen utólagosan telepítendő összetevő, vagy engedélyezni kell NT-ben? Erről kicsit tarts egy gyorstalpalót..
A DT 3.47 ezért nem megy fel, mert dob egy errort, hogy a Windows Installer (instmsia.exe) 2.0-a (amit pl. 98 esetén fel kell tegyek a Daemon telepítése előtt) nem jó az NT-nek.. Ebből nagy ttúrás után találtam neten 4.es verziót, ez rendben fel is megy, de ettől még ugyanúgy tiltakozik a DaemonTools telepítője..De lehet az lenne a legegyszerűbb, ha megírnád, hogy milyen sorrendben mit raksz fel NT esetén.. (soha nem volt, nem próbáltam, csak gondoltam, egy gépen mért ne legyen az)
-
Ry0K3N
senior tag
Köszi a választ. Csak ugye volt a lomis ház amiben volt ez a Shuttle MK20 lap és a benne lévő 120 gigás vinyó win XP telepítéssel csak úgy bele volt baszva finoman fogalmazva (értsd rögzítés nélkül). Csak kíváncsi lettem volna ez volt e egyáltalán az eredeti vinyó benne (amit erősen kétlek). Mert postol meg minden csak a vinyóval volt valami olvasási gondja, de a másik gépbe átrakva kutya baja a vinyónak. De ez az egész gép egy talány. Intel celeron matrica van rajta ami 100% eredetileg volt rajta (Gaba shuttle lógós ház shuttle psu) mégis egy socket a shuttle lap van benne.
-
envagyok
veterán
De kezelik az mfm vezérlők a 256 byte-os szektort?
Végül úgy tudtam formázni, hogy 16-ra vettem a szektorszámot, és 20MB-os lett
32-es szektorszámmal a low formatnál is fura mód egyforma interleave számok jöttek ki,, de rendesen nem is tudtam formázni, mert hdd init errort írr már ki a BIOSban.
Aztán mikor átírtam 16-ra, akkor már reálisan különböztek az interleavek, és a formázás is ment. -
Így van, RGB kábel kell. Az én tippem: a Dell 2414H monitor is viszi a 15k-t, nincs listázva és épeszű áron megvehető. CGA-val is megy, csak konvertert kellett hozzá csinálni: [link]
arn: a kép elég rossz, de a kondik lábánál nézd a forrasztást. Ha mattult, nem olyan fémszínű, mint máshol a forrasztás, akkor az már szivárog.
CD-ből a 2x-es Mitsumi olvasott mindent, kivéve az RW-ket. Lassan, de biztosan működött...
-
-
arn
félisten
Tartottam tole, hogy ezek a hackeleses dolgok megfeneklenek vhol, de szerencsere ua, mint fejlesztesnel. Jobban mossa ossze a linuxos dolgokat a felhaszanlobarat resszel, mint a win.
Meg vmi capture lehetoseg kellene, aztan retro szempontbol nem is hianyzik a pc. Jelenleg csak azt tudom elkepzelni, hogy ossc meg vmi hdmis usbs capture.
-
Pikari
veterán
Én a sima első gen sound blastert programoztam, azt nem tudom, hogy melyik opl, de az újabbak visszafele kompatibilisek. Viszont az újabbak egymással már nem kompatibilisek. Szóval mások a parancsok, amiket interruptokkal beadsz, és más a hang formátuma is, amit a kártyának bemásolsz.A sima tud 8 bitet, papíron max 16 khz-et (de 22,05 hz-re is be lehet azt hiszem inicializálni a jobb klónokat), és mono. Viszont az újabbak tudnak mondjuk sztereót, 16 bitet, stb, viszont teljesen máshogy működnek egymáshoz képest is (pl valamelyiken azt hiszem, hogy a 2 hangcsatornát külön kell betölteni, a másikon meg fésű szerűen következnek a dwordok, stb) szóval elég nagy szopás. Én úgy voltam vele, hogy jó a sima első gen sb command szetje, mert az működik mindenhol, aztán azon túl nem is merészkedtem soha.
-
Pikari
veterán
Én a magam részéről csak olyan hobbikkal foglalkozom, amik közvetve, vagy közvetlenül több pénzt hoznak, mint amennyit visznek. Pl láncfűrész. Megvettem 30-ért, ráköltöttem kb 15ezret. Annyi rossz fát összevágtam vele, hogy 200-300k-t spóroltunk vele a fűtésen. Én a hardverekkel is így vagyok, az elsődleges, fő számítógépemre szoktam csak költeni, de akkor is csak ilyen 20-30 ezreket erre-arra, hogy némileg kövessem a technológiát, de így is állandóan 10+ év lemaradásban vagyok a modern hardverekhez képest.
-
Pikari
veterán
Hát nem egymás után vannak bemappelve, hanem valószínűleg 4x32 biten, tehát integerenként 1-1 blokk. Ami szemetel már boot screenen is, az biztos, hogy már a frame bufferben tetten érhető. Ha a hiba olyan pineken van, hogy csak mondjuk 16 vagy hasonló mbyte után jön elő, oda már opengl fog kelleni. Viszont ott meg nincs direkt hozzáférésed a video ramhoz, nem tudod kontrollálni, hogy mi hova kerül.
-
envagyok
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest