- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #111948 üzenetére
Igen, de a HD4890 mennyivel régebbi kártya.
Egyébként remek kártya volt a maga idejében, a powerplay miatt kevesebbet fogyasztott (főleg összességében, vegyes használat mellett) mint a HD4870, miközben érezhető előrelépés volt még ahhoz képest is.
Sajnos azt a kártyát is a kevés VRam (1GB) végzete érte utol nálam, 2015 kora tavaszára már az 1GB VRam igencsak kezdett kevés lenni az akkori játékoknak. Aztán így jött csere a GTX950 2GB-ra ősszel, de mivel addig meg Cipruson voltam szegény kártya az utolsó félévét nálam állva töltötte. Viszont akinek eladtam, az 2020-ban még biztos, hogy napira használta (csak netezni, 2Dben asztalon képet adni, de arra bőven jó volt még akkor is).
Sokáig pontosan az átmenetként tekintettem rá a régi (256MB, 512MB-os kártyák) és a modernebb (2-4GB) kártyák között. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #111933 üzenetére
Az sli már a voodoo2 idejében se működött normálisan, azzal is csak a szívás volt. Csak mazochistáknak való a dolog.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
MasterDeeJay #111290 üzenetére
Emlékszem, mikor az első P1-es gépet raktam össze, nem indult. Na, vissza a nagykerbe, teszteljünk. Ott se. Hoznak másik procit, azzal se. Másik alaplap, nem megy. Új proci - új alaplap, nem megy. Végül kiderült, hogy a procihoz adott gyári Intel hűtő annyira megfeszíti az alaplapot, hogy valamelyik rétegben megszakad a nyák, és tönkremegy.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #111290 üzenetére
Modern házak közül azok jók szerintem, amikbe függőlegesen (is) lehet beépíteni a videokártyát. Így elhelyezve a kártyát kevésbé számít a súlya, nem kell kitámasztani.
Brand gépekben tovább él a házhoz rögzített procihűtő, szerintem is jó megoldás.
-
válasz
MasterDeeJay #110934 üzenetére
Ezeket nem lehet megdögleszteni, a legnagyobb bajod a zsanérral lehet, mostanában szeretnek beállni, a maguk korában csak a holtjáték jellemezte őket.
Jól eltűntek a T61-ek amúgy, pedig volt az Intelesből is tengernyi itthon.
Lehet, még mindig használják őket.
Middleton BIOS, SSD, 8 GB RAM, és alap dologra tök élhető. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110932 üzenetére
Egyedül az IGP része szokott megsülni, sok-sok idő és zero karbantartás esetén. -
válasz
MasterDeeJay #110903 üzenetére
Jól megépített cucc, a pufferkondik sem lettek aláméretezve, ahogy látom, bár nem vagyok elektronikai szakember, csak amatőr barkács szint kb.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110903 üzenetére
Az 5v keves lehet.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110896 üzenetére
gyanítom, hogy a gyártó kénye-kedvétől.
-
válasz
MasterDeeJay #110840 üzenetére
A 8800 szériát nem is merném bevállalni, esetleg Quadroból ahogy mondod. Ki is esik eléggé a madness vonalamból, a 7900 még megy Win98 alatt, XP- hez meg már az erősebbek feelingesebbek. 980Ti, de a TitanX mégjobb lenne, bár nem is biztos, pontgyűjtés reménytelen, túl magasan járnak, ultraretróra meg a HD6870 is megteszi.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110838 üzenetére
Ha egyszer megcsinaljak jora, es utana nem hal meg, hosszutavon lehet megeri, mert igy egy sem marad, csak ertekesebb lesz.
A quadrok mar rohadt nagyok, szvsz bele se ferne a hazba.
8800 ultrak is ugyanugy doglenek?
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110834 üzenetére
Ez feltunt
, de lehet veluk valamit kezdeni? Sot ahogy visszaolvastam a logot ez mar az otodik 8800gtxem. Es nincs egy mukodo sem.
-
válasz
MasterDeeJay #110804 üzenetére
Kössz! Nem is tudtam hogy ott is meg lehet nézni
-
válasz
MasterDeeJay #110773 üzenetére
HD403LJ - ez milyen/hány lemezes?, nem is néztem, ezen van az XP, az E8500- hoz, az SSD- n meg a Win98.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110739 üzenetére
Menő ház
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110789 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az etcher jol irja-e ki a dmg-t, mert soha nem jutott meg eszembe olyan, hogy azt ne a rendszer beepitett Disk Utility-jevel irjam ki. De ha beindul a telepito, ezt te is meg tudod csinalni! Bebootolod a telepitot, bedugsz 1 USB-t, amin rajta van a DMG, bedugsz egy masik USB-t, ami ures. Majd elinditod a Disk utility-t. Az ures-et leformazot GUID/GPT particios tablaval macosx extended journaled (CASE INSENSITIVE!!) -re, majd szinten a disk utilityvel, tolsz egy restoret a DMG-bol a frissen formazott lemezre. Ez kesziteni fog neked egy mukodo telepitot, amit USB-bol fel tudsz bootolni. Ha bootolsz valami live linuxot, ott lesz mod pl smarctl-t nezni a beepitett diskre.
Ezeknek a gepeknek a hutese halk, Jobs ugy vezette fel, hogy feltalaltak a csendet. En kb, szerintem, egyik iMacemet sem hallottam zugni (a G5-os meg zugott rendesen).
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110789 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy volt ezekből normál iso fájl, amit ki lehetett írni DVD-re, és akkor arról bebootol a rendes telepítő. De hogy aztán ezeket honnan lehet beszerezni, arról fogalmam sincs.
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110785 üzenetére
En ennek vettem meg 2006 elejen a nagytestveret, a 20"-as verziot. A base modellhez kepest annyi updatet kertem bele, hogy ne 128, hanem 256 MByte legyen a VRAM. 2009-ben majdnem lecsereltem egy 27"-es iMacra, de a Radeon 4670 nem volt eleg a 2560x1440-ben a GUI total smooth tologatasara, igy visszatertem a 20"-as verziohoz. (ekkor mar 3GB RAM es C2D volt benne boven). A vegleges csere majd csak 2011-ben, a i7-2600-as 27"-es iMaccal erkezett, amiben Radeon 6970 volt.
Szerk: Nehany kep.
-
válasz
MasterDeeJay #110785 üzenetére
Dehogynincs, legrondább Win7 gép contestre simán jó.
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110780 üzenetére
Ez kerlek, egy
iMac "Early 2006"
nevu modell. Itt, a legelso, 17"-es verzio: https://en.wikipedia.org/wiki/IMac_(Intel-based)#Specifications_of_Polycarbonate_iMacs
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110780 üzenetére
Ennek? iLektronikai hulladék
-
Tim82
félisten
válasz
MasterDeeJay #110774 üzenetére
Tippek az Inteles iMac-edhez: [link]
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110774 üzenetére
1. az a gep nem G5 iMac, az egy Inteles gep. Fotozd le a cimket a talpan, hogy kideruljon melyik modell. Ha pl. a 2006-os, akkor arra El Capitan (10.11) nem lesz jo, mert az kimaxolodott hivatalosan 10.6-on (tehat egy 10.6-os gepfuggetlen bolti telepitot probalj rarakni), CPU csere utan 10.7 okes, 10.8 barkacoslos de so-so, 10.9 es felette pedig hasznalhatatlan. A transmacot nem tudom micsoda, soha nem hasznaltam. De ha szeretned, csinalok neked 8GB-s pendrive imaget, amit csak 'dd'-vel fel kell irni egy pendrivera es menni fog (Windowson valami balena cuccal irogattak ezt az emberek).
A gepekre nem tudsz korabbi oprendszert telepiteni, mint amivel megjelent. Az elso inteles gepek 10.4.4-vel jottek, igy a gyari 10.4-es telepito az nem lesz jo, mert az meg PowerPC only.
Felul nem ragasztott, hanem van egy klips, ami beakad a polikarbonat reszbe. Ha megkeresed az adott gep service manualjat (fontos, hogy a megfelelot nezd), ott le van irva, hogy hogyan tudod "levenni".
Ha az meg mindig egy 2006-os gep elso Inteles gep, akkor az be se fog kapcsolni 2GB-nel tobb rammal, addig, amig nem csereled at a firmwaret az eggyel ujabb modell firmwarejara (google iMac 4,1 to 5,1 firmware), de ezt linkeltem korabban.
Szoval, ez egy Early 2006? A CD miatt arra tippelek.
-
válasz
MasterDeeJay #110739 üzenetére
Egy ilyen sok előlapi meghajtós házat én is bevállalnék.
Ez most nem ajánlat, inkább kérés, hogy segítsetek keresni, mert nem nagyon találok. Igaziból nem is a kinézet amit keresgélek most, hanem amiben elfér a 3 meghajtó, kártya olvasó, extra USB hub és még egy vezérlő panel. 2x 3.5 és 4x 5.25 pont tuti lenne, de 3-3 is már előrébb vinne a mostaninál. Ja és egy Cyrix származék DX2 is a vadászati listán van, ha láttok valahol szóljatok.
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110704 üzenetére
Milyen GPU van a gepben? Ha X1600, akkor ez az Early 2006 modell lesz, ami nekem is volt. Ha athakkolja az ember a firmwaret (iMac4,1 modellrol iMac5,1 modellre, ugyonaz a chipset, csak az mar Core 2 Duo volt), akkor teheto a gepbe 2GB ram helyett 4GB is (a gyari firmwareval be se kapcsol) amibol ~3 GB-t fog tudni hasznalni, illetve rakhato bele C2D 2.33 GHz (nekem is volt benne). Az enyemben a gyari DVD egy Panasonic modell volt, garanciaban csereltek vagy 2x, mert magatol tonkrement. A HDD helyett meg mehet bele SSD, ha van annak erteme. En a G-s WiFi-t is 802.11n-es modellre csereltem.
-
Tim82
félisten
válasz
Socket M valóban, T7600 a maximum, amit bele tudsz tenni.
RAM-ból 4 GB. Abban nem vagyok biztos, hogy a teljes 4 GB-ot látni fogja-e, lehet, hogy csak 3,2-3,3 GB-ot.
-
Pikari
veterán
válasz
szoftver kérdése. egy 10 éves libreoffice kb 5x gyorsabb a mostaninál, és ugyanannyit tud. ha elég sokáig gondolkozik rajta valami inkompetens nyomoronc, minden programot tönkre tud tenni.
-
Tim82
félisten
válasz
MasterDeeJay #110701 üzenetére
Ja és az Imac G5 is működik...windows7 van rajta.
Vagyis Intel procis iMac lesz az. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110681 üzenetére
a 3850 egy szép fogás. az a piros fent talán valami gf 8500 féleség?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Hát ha ezeknek csak a fele jó, már jól jártál
512-es DDR RAMokból vagy kettőnek tudnék örülni -
válasz
MasterDeeJay #110693 üzenetére
Én sem csekkoltam a C2D érát, csak részlegesen ismerem, most nézem, haraphat, nekem E6600 van ebből a sorból.
-
válasz
MasterDeeJay #110690 üzenetére
Beforgatott HDD öböl, kedvelem. A RAMok is feelingesek.
-
válasz
Azt a Yamaha hangkártyát ha el akadnád adni, dobj már rám egy üzit. Olyanom volt régen.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110610 üzenetére
-
válasz
A modding haláltusája is kb itt kezdődött, elkezdtek megjelenni a már alapból cicomázott hardverek, a kövi 10 évben kb véget is ért a scene mint a bot.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110606 üzenetére
akkor tévedtem. erről még nem is hallottam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Én már akkor is próbáltam kimaradni belőle, bár tetszettek az efféle házak, meg a mostani PC-m (ami egy 2008-as házban van, csak airbrusholva) egy időben be volt "neon"ozva.
És igazából mostmeg a gépem egyfajta érdekes egyveleg, mert a 2000-es évek végig pimp (Airbusholt ház) és nem szándékosan, de mai RGB-s hardverek, igaz a ház tömör oldala miatt nem látszik, csak a táp. Mivel a táp is RGB-s, gyönyörű színes effeketeket rajzol a gép mögé a falra, esténként tök jól néz ki, ahogy egyfajta kivetítőként működik
Ha pedig az oldalát egy kicsit letolom róla, akkor látszik az RGB alaplap, a VGA is világít, meg a táp minden irányba, kifelé és befelé is. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110602 üzenetére
ÚÚÚ, tudok valakit aki ezt imádná
Thermaltake Lanmoto.jah, látom közben megtaláltad
-
válasz
MasterDeeJay #110606 üzenetére
Nagyon gémer
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110602 üzenetére
szerintem ez chieftec lesz
[link]
a pontos típust nem tudom, de abból voltak ezek a pirosak -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110598 üzenetére
igen, a dual 1366osok általában mindenféle ramot megesznek, de érdemes azokat is eccvel etetni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110583 üzenetére
40GB RAM... vélgülis szép kerek
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110585 üzenetére
Igaz, valóban nem.
nekem is csak 4 db-om van, az FX-ben.
Igen, simán jól megyen a W1124H2, malac a CPU tudja mit kell.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #110585 üzenetére
Én hardveraprón vettem a 8 gigás ddr3 ecc ramokat a dual 1366hoz valami 2100 ft/db áron.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110583 üzenetére
Na jóó, de miért nem 6*8 GB ?A napokban a régi hardverek vs W1123H2/W1124H2 témát rágtam körbe, sok-sok teszteléssel, azaz telepítéssel.
Asus P6T melyik a lap ?
Moderált OC ? Mondjuk AC 4 GHZ ? -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110489 üzenetére
Na most nagyon irigy vagyok!
-
válasz
Hűha, ami ott bevillan oldalról, az egy kvarcjáték a régi nyugati világból?
Egy osztálytársamnak voltak ilyenek a 80-as években.
És még világított is a sötétben -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #110493 üzenetére
Tudom, szeretem az Artcic ventiket, több mint 10 éve csak azt veszek. Inkább az "egységnyi hangra" jutó légszállítás miatt preferálom továbbra is a 120-as ventilátorokat, nem az abszolút hangerő miatt.
-
Pikari
veterán
válasz
Úgy tűnik, hogy szerencsétlen felhasználó 3 db kazettás meghajtót is vett a c64eséhez, hiába bízva abban, hogy valamelyik megbízhatóbb működést nyújt majd a programok betöltése során.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #110484 üzenetére
Én nem szerettem a Chieftec-eket, nagyon soká léptek túl a 80/92 mm-es ventilátorokon. A 2000-es évek második fele, leginkább a vége már használható korszak volt, pl a Cooler Masternek egész klassz belépő házai voltak elöl és hátul is 120-as helyekkel. Meg az Aerocoolnak, a Sharkoonnak például. Mikro ATX-ek 8-10e között is voltak már használhatók, ATX-ek 10-15e között. Vékonyodott a lemez, de azért még 0,8-as volt többnyire.
Cooler Master Elite 341-em volt, kb 8500 forint volt, ha jól emlékszek. Előre és hátulra 1-1 12 centis ventilátort tettem bele (asszem 1 járt hozzá, de nagyon morgott), a konfig MSI 785G-s mATX alaplap, Athlon II 250, 2×2 giga DDR3, HD3850, 1 DVD író és egy 250-es merevlemez volt. A processzoron egy Scythe Ninja volt, az oldallap 2 12 centis ventihelyét letakartam, így az első és hátsó venti meg a tápventi által létrehozott légáram hűtötte. A hátsót a procihő alapján szabályozta az alaplap, a másik fix 75%-on ment (50, 75 és 100% volt mint opció, szabályozni nem tudta az alaplap). Az addigi legcsendesebb gépem volt, pedig az Athlon XP-n például víz volt, mellette a vga-n passzív hűtő.
-
válasz
MasterDeeJay #110484 üzenetére
Nekem is egy bézs ajtós Chieftecben van a modern gépem is.
Egy dolog zavar, hogy a porszűrés itt nem megoldott, pár hónap után olyan retek lett a bele hogy inkább úgy hagyom ahogy van és majd szétszedem ha már beállt valamelyik venti
Azért a kommersz modern házamban előtte félévente elég volt ecsettel a fanokat megtörölni, és a porszűrőket kiporszívózni. -
válasz
MasterDeeJay #110482 üzenetére
Igen, a talpa árulkodott. Volt hasonlóm, egy P180 váltotta 2010-ben. Azóta tartom a régi házas vásárláshoz magam.
-
válasz
MasterDeeJay #110479 üzenetére
Ez valami Chieftec ház?
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110479 üzenetére
Tetszetős. A lap se kutya.
Tegnapi projekt:
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #110453 üzenetére
Egy Dell 1704-em és egy E198 wide-om van. Előbbi 17 colon 1280×1024, utóbbi 19-es, 1440×900. Mindkettő 75 Hz-es, mindkettő dsub+dvi, a 17-esnek 4 portos usb hubja is van. Szerintem elég jók, mellesleg ingyen lett mindkettő.
A 17-es nem alap állvánnyal volt, hanem olyannal, amibe korabeli sff (vagy kisebb) gépet lehetett rögzíteni.
22-es full HD monitor előtt 17-es 1280×1024-es crt-m volt, úgyhogy ez a 17-es nekem autentikus úgy kb 2008-ig.
A 19-es kevésbé az, az azt követő időszakra, de elvagyok vele.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110455 üzenetére
sorry, 2007fp az 4:3as.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110453 üzenetére
vagy 8 eve is gombokert vettem a dell 2007wfpt, az tenyleg 4:3as (1600x1200), ips, dvi, vga, rca, szvsz most is biztos lehet talalni, tobbszor ajanlottam mar.
ennel mar csak a ledes, pixel filteres (nem interpolal) 4:3 eizo lenne egzotikusabb (azt sose lattam fillerekert). mar ha nincs lehetoseg scalerre, azzal olyan modern monitort hasznalsz, amilyenre vagysz.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #110443 üzenetére
mi rajta a fullos?
-
cskamacska
addikt
válasz
MasterDeeJay #110447 üzenetére
De amúgy mi a use case a PCIe Geforce FX esetében?
DOS alatt VESA graf játékok - van egyáltalán VBE támogatása a PCIe Quadronak?
Win95 alatt korai D3D 3-5 játék - milyen PCIe chipset támogat még kora Windowst? és milyen kései FX driver?
WinXP alatt DX9 shader intenzív játék - szerintem nagyon keresni kéne olyan budget 2004+ kártyát ami nem p@csöli meg borzalmasan az egész FX szériátMármint érdekesnek érdekes, ritkának ritka, az aprós változat nem drága (9000ft) és van hozzá bónusz VF700 is, csak használni ne kelljen.
-
efemm
tag
válasz
Írd be a hirdetésbe a hangszóróit. A bemeneteiről is elfér még egy fotó.
-
válasz
Ismét szép gazdagréti nyeremény
Nálam a HP LP1965 bír hasonló paraméterekkel, de már inkább a modern Acer VA- t használom retróra is, FHD képernyőre jobban kifér a DS szabvány szerinti képmentés
.
-
válasz
MasterDeeJay #110339 üzenetére
Huh, a lépcső alatt én is segítettem pakolni a fiamnál. Beljebb kb máig is harcoló német alakulatok is voltak
-
válasz
MasterDeeJay #110337 üzenetére
Gondolom gazdagréten a kuka mellé pakolták ismét
-
válasz
MasterDeeJay #110278 üzenetére
Linux és LOD eredmények is vannak fent itteni kollégáktól, simán bent vannak az érvényes listában. Vulkánt megnézem alaposan, az itteni kapott helpek alapján beinstallálom, csekkolom, hogy miféle regelt és egyéb eltérés lehetséges, mivel nem ismerem, nem tudhatom, és általában rám jellemző a teszt-egoizmus, amit a saját tesztpadom mutat, azt fogadom el véglegesen. Sok teszt jár a neten, melyek korlátokat mutattak(pld Win98 max proci órajel, nincs ilyen sem, hiedelem volt, mint több más dolog is), számos dolgot cáfoltam már...ezt is ellenőrzöm
-
válasz
MasterDeeJay #110273 üzenetére
A mindent szabad, akkor jó ha a gyakorlatban és szemre is jobban megy, kisebb lagg, ultra setek, stb.
-
MrSalieri
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #110273 üzenetére
Nekem régebbi retró/félretró játékok futtatására kell, arra egy jó lehetőség. Modern multi nem érdekel (nagyon néha egy kis WoT), szóval ez sem gond. HWBot-ra nyilván nem lenne fair feltölteni eredményeket, de a rekord nem is itt jár 100.000 pont környékén, szóval értelme sem sok lenne.
Amire nekem jó, hogy egy gépen meglehet oldani a dolgok nagy részét, nem kell másik gépet elővenni, beindítani, frissíteni, stb., erre pedig sok esetben bejön a DXVK.
-
válasz
MasterDeeJay #110268 üzenetére
No, ezt nem tudtam, bár a HWBot nem annyira lényeges, fontosabb ha a kedvenc középretró címek jól futnak/futnának vele.
HWBot- on megelégszem a Voodoo2 összes kategóriájában a világcsúccsal, ennyi nekem bőven elég... -
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #110268 üzenetére
Ez a csalas elleni vedelem ez komplett agyfasz egyebkent. Mar nem is tudom melyik autos jatek szivatott meg, mert az oreg kormanyom nem tud XInput -ot, a "konvertert" hasznalva meg nem enged jatszani a csalas elleni vedelem.
Szerk: inkabb a jatek network protokolljat kellett volna csalas mentesre megcsinalni, minthsem az ilyen legitim dolgoakt szivatni. Ugyonez tette keresztbe a stereoscopic jatekot, mert a driverek, amik ezt lehetove tettek, szinten triggereltek ezt a vedelmet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110055 üzenetére
" vega56 biosmoddolt eleresztett TDP-vel többet eszik mint egy rtx3080-as" - Ami igencsak rossz, mert teljesítményben meg messze nincs RTX3080 ...
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110058 üzenetére
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #110055 üzenetére
Ez oszt igen !
Az a fogyi nem gyenge, GTX 1070 a feléből elvan kb.
X58-as cuccom idle bekér 100W körül, alapon hagyott X5690-el, RX 550 VGA mellett.
Nálad teszt alatt az X5690 mennyit falhatott vajon ? -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109862 üzenetére
"Túl kommersz", mit értesz ezalatt?
És igen 15-20K a jó ár értük ezt a 25-30-at most sokallom én is. A Vega56 izgalmas megoldás.#109861 DarthSun : Azért korabeli vagy újabb CPUval nincs már gond
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109862 üzenetére
milyen problémákat tapasztaltál vele? ezek még nincsenek is elavulva.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109859 üzenetére
RX570/580 8GB-al mi a baj? Most ugyan feljebb ment az ára (pár hete 20 ezer körül mentek már) de 25-30-ért még mindig van ezekből 8GB-os, 30 ezer körül már RX590 8GB-t is ki tudsz fogni.
Volt egy pár ilyen kártyám, egy 8GB-os 570-et el is tettem, biztos ami biztos. Elég jól öregedtek, rengeteg címhez még ma is jók. Ok, a mai modern címek alatt megkotlanak, de végülis egy 7+ éves kártyáról van szó. (RX400-asokkal nem foglalkozok már azok tényleg túl régiek) -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109837 üzenetére
Én ezzel a W7100-al vagyok el nagyon jól. Single slot, 6 pin, tökéletesen alkalmas játékra is, tökéletesen stabil, hibátlan és atomstabil opengl driverek (ami amd esetén nagy szó!), atom stabil és brutálisan gyors linux driverek, hibátlan és gyors dx9, dx10, dx11, dx12, bloatware nélküli windows driver (utólag uninstallálni lehet a control centert, hogy ne mosolyogjon rád), 8 giga vram, bios kompatibilitás, és özönvíz előtti pci-e lapokkal is megy.
Ami a szívfájdalmam, hogy nem támogat XP-t, és hogy kb fél évet kellett várnom rá, mert elég ritka.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109832 üzenetére
A grafikus memóriát nem az oprendszer kezeli, hanem a grafikus driver manageli. Az intel kártyák valószínűleg be akarják mappelni direktben az egészet, így kb 99%-al kevesebb kódból meg lehet oldani. Az intel diszkrét grafikus kártyákat nem gyártott kb 1998-tól kezdve egészen a közelmúltig, így egyszerűen figyelmen kívül hagyták a régebbi rendszerek limitációit. Régebbi driverrel lehet, hogy működni fog, persze a vram aktív része 256 megára lesz korlátozva. Amúgy azért nem működik, mert az intel egyszerűen lefossa a low end piacot, illetve nem is az, hogy leszarja, hanem nem érti, hogy mi az. Mindenféle termékstratégia is józan ész nélkül hozták ki ezeket a hardvereket, olyanokat, amik valódi low end gépekben működésképtelenek. Így aztán kemény munkával sikerül elérniük az előkelő 0%-os piaci részesedést a diszkrét grafikus kártyák területén.
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #109832 üzenetére
Amikor a firmware elindul a gepeden, az inicialiazl ezt-azt, majd ezeket az infokat az OS elkeri a firmwaretol (pl. a megfelelo EFI hivassal). Ez egy chipset feature, viszont absztrakcios retegekben gondolkodunk, igy az OS a firmwaretol tudakolja meg ezeket a infokat, mert a firmware lesz az, ami beszel a chipset tenyleges nyelven (ne feledd, amikor az OS-nek ez az info kell, akkor agyon nem vagyunk meg ott, hogy legyenek drivereink, plane userspace drivereink). Az, hogy minek mi kell ez, leginkabb a vendor "hasrautesetol fugg". Nyilvan programozastechnikai szempontbol, bemapelni a komplett VRAM-ot a cimterbe a legegyszerubb, ehhez olyan chipset/mmu kell, ami rendelkezik ezzel a lehetoseggel.Ha viszont nem mapelheto be az egesz, akkor ablakozni kell, amit vagy implementaltak a driverben, vagy azt mondjak, hogy ezt nem csinaljuk. Ha a driver implementalta is az ablakozast, akkor itt is jon az a kerdes, hogy a driver mutatja-e tovabb az ablakokat, vagy inkabb o egesz cimteret mutat a hozza fordulo komponensek fele. Tehat, az is elofordulhat, hogy letezik olyan szoftver, ami nem akar/tud ablakozni, es csak az egyben, egy lepesben elerheto VRAM-ba hajlando/tud adatot elhelyezni.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109827 üzenetére
A videókártya címterének a rendszer címteréhez abszolúte semmi köze.
Az above4g sem azt jelenti, hogy a 4 giga fölötti kártyák azzal működnek, hanem azt, hogy a transfer buffer hova van mappelve. Normál esetben talán max 256 megát lehet a videókártyának mappelni 3.5-4 giga között. De lehet, hogy csak 128at, nem emlékszem pontosan. Ez intellel is működött eleinte. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109817 üzenetére
Mert annak idején ez a feature nem létezett. Az is csoda, hogy egyáltalán BIOS módban elindult az iris XE. Nekem 8 gigás W7100 van az 1366os gépben, de a 4xx és 5xx széria is rendesen működni fog.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109817 üzenetére
GTX580 egyébként korhű is lenne hozzá. (mert ez ugye 1st gennek fele meg)
Bár a Xeon CPU (ha azt rakod bele) az 6C12T 3.73GHZ-es Turboval, alapból is 3433-as órajellel már szerintem too much is.
Amúgy nem lenne egyszerűbb tápot cserélni? -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109780 üzenetére
Az alapján amit mondasz felhasználásra, szerintem az I7 920 is elég bele. 24GB RAM, Iris XE 4GB, meg a 250-es SSD mellé/helyett dobnék bele nagyobbat 500-1000GB vagy egy HDD-t mellé.
-
Pikari
veterán
válasz
inteles lapoknak szokása, hogy minnél nagyobb ramot teszel bele, annál kissebb órajellel hajtja (vagy a nagyobb órajelű egyáltalán el se indul benne). ez már lga775 esetén is így volt.
nekem az lga1366os lapban 8 gigás modulok vannak, a ramok 1333masak, de lehetséges, hogy valami krumplis sebességgel futnak, mert demidecode szerint a ram típusa DDR2.
-
jokeph
nagyúr
válasz
-
Pista0001
addikt
válasz
2 régebbi gépben használok 4 gigás vga-t, nem ütköztem még problémába velük. 1156-os DFI lapban van egy GTX970, 1150-es Lenovo sff-ben GTX1050ti. Egyik biosában se rémlik ilyen beállítás. Nem csak több (4 giga feletti) vga memóriához kell? Mindenképp kell, vagy csak jó, ha van?
Ja, a Lynnfielden Win 7, a Haswellen Win 10 van, ha számít.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109700 üzenetére
WOW, ezt nem gondoltam volna
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #109731 üzenetére
Mindaz, amit beleprogramoztak kicsi, apro, kezecskek. Ki tud erre hatni a halt on errorsos moka is (szoval, azt kapcsold ki). Ha sipol, az nem feltetlen baj. Lehet, hogy pl. csak F1-re var. De talalkoztam olyan alaplappal, ami nem volt alkalmas "server" uzemre, mert nem bootolt, ha nem volt benne grafikus kartya.
-
válasz
MasterDeeJay #109531 üzenetére
Köszi
Akkor happy a paraméterek alapján + a feelinges kinézet miatt is. -
válasz
MasterDeeJay #109518 üzenetére
Mondjuk én Win11- et nem is szándékozom rápakolni, Win98/XP, oda meg elég a 2x1GB. Win11- et inkább már csak legalább 32GB RAMal.
-
válasz
MasterDeeJay #109503 üzenetére
Köszi !
Hát elóvastam, meg a linken levő tutorialt is. Mintha kezdenék érteni valamit az egészből, de azért elmentem a hsz+linket is. Lehet hogy ha majd többször elolvasom, talán dereng majd valami.A megszakértést úgy értettem hogy a mostani miniFrankenstein#2 gépre. Az MSI BIOS nem olvassa be automatikusan az XMP SPD- t, csak ha az emelt fesszel kezdeményezve van. Van pld mezei Muskin RAMom SPD nélkül, arra bootolva belőni pld a 2400MHz kitet, aztán save, majd kikapcs, hátha így beindulna, ha igen, ultra alacsony időzítésekkel lehetne játszani az 1333MHz- re specifikált chipseten is, tipp - lehet hogy a proci /chipset is beint, mit akarsz te agyalágyult?
-
válasz
MasterDeeJay #109496 üzenetére
Én köszönöm ha megszakérted. Én csak ilyen tapasztalati vérpisti vagyok, hogy indul-nem indul, meg az első 4 időzítésről+1/2T és frekiről van fogalmam. Rank/bank számolgatás nem elsajátított, még ha rá is írnák rendesen, akkor sem érteném
, ahogy pld a régebbi IC- k feliratát sem, pld SOJ RAMból sem tudom a felirat alapján hogy mekkora, vagy az FPM/EDO- ról sem, ki kell próbálnom, hogy csekkoljam.
-
válasz
MasterDeeJay #109494 üzenetére
Ok, majd teszek fel CPUz képmentést.
Most bevásárlásra kell húznom, majd reggeli, utána kipofozom a Win98- at a screenshothoz. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109447 üzenetére
Igen, azok 24GB-ig viszik elvileg.
"DDR2-ből olyan 40-50 modulom van" - azigen! Kettőt keresek. Régen nekem is sok volt, de eladogattam amikor még ért valamit.
Igazából még azt sem döntöttem el, hogy DDR2 vagy DDR3 megy majd a C2D mellé, de úgy emlékszem, hogy a DDR3-al valami 2-4GB RAMra leszek limitálva, ami C2D mellé sem túl acélos, pláne ha Win7-et raknék rá.
De majd megálmodom, még egy SSD és egy ház is kell mellé, bár ezutóbbi van, csak egy másik gépet kell kiszereljek belőle.Most baromira nincs időm sajnos ezzel foglalkozni, remélem, hogy Ausztria után januárban vagy februárban jobban ráérek majd ezekkel "játszani".
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109433 üzenetére
"miatt halt ki az Intel HEDT, túl sokáig lehetett használni" - igen, ha belegondolok még egy 1st gennel is el lehetne ma lenni, de másik fórumon tudok olyat aki mai napig 5th gen HEDTen van napira. kb hozza az 5 évvel későbbi I5 szintjét.
"Pedig szerintem igény lenne valami nagy órajelű sokmagos platformra" - igény az volna rá... mondjuk jó lenne ha nem aránytalanul drága lenne, mint ahogy az Intelnek ez nagy szokása
Persze most itt örülünk a párezeres egész jó CPUknak, de ne felejtsük el, hogy ezek tizenéves korukra kerülnek ennyibe.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109443 üzenetére
Jah, hát akkor nem is igazán tudunk válaszolni a kérdésedre. Amúgy függhet a CPU-tól is. Nekem anno 975-ös I7 volt, és jó ideig 12GB RAMmal ment. Akkoriban mondjuk elég volt annyi is.
Ez a 920-as elég alacsony órajellel megy, még a turbo is kevés (2933MHZ), egyedül a 4C8T ami jó benne, de akkoriban mivel I7 volt meg is kérték az árát. A 975-ös azért jobb volt.Nekem meg pont nincs mostanság semennyi DDR2 se itthon, sőt jelenleg az összes DDR3 is a 4th gen gépben van (4×4GB).
Most néztem utána : Egy másik fórumon egy fórumtársnak (P6T Deluxe lapban) megy a I7 975 mellett a 24GB RAM. És az Intel ark is annyit ír .
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #109443 üzenetére
még jó, hogy nem kezdted el kidobálni a ramjaidat két hete, mint ahogy tervezted.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109372 üzenetére
Sima P6T-vel van tapasztalatom, az már a 4GB-os modulokat sem szerette
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109433 üzenetére
Jó procik ezek, nagy IHS, nagy kupak és össze van rendesen dolgozva, nem gánygyolva mint már egy ideje a core i széria...
Léggel simán foghatóak OC mellett is.
Unlocked érdekességnek meg csúcs OC-hez okés, amúgy hót mindegy, lehet tolni neki, a ramokra meg a QPI-re kell figyelni. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #109416 üzenetére
X5677-em van, fürge kis 4/8-as, ill. X5690-em, na ez odaverős alapon is, húzva meg igen durván tol. 4 GHZ-et megy pici + Vcore-al, csúcsban 4,4 GHZ-re toltam fel, benchelni a VGA-imat.
Hűtés: léggel, BeQuiet! Dark Rock Pro3 -
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #109377 üzenetére
Nem feltetlen. Azert buffered, mert ez ugyonolyan "levalaztas", mint amit megszokott dolog alkalmazni minden, parhuzamos busznal. Pl. rengeteg ISA kartya bus driver IC-vel indit, mert minden busznal meg van specifikalva, hogy mi lehet a maximalis kapacitas, illetve mekkora lehet a maximalis teljesitmenyfelvetel. Ha olyan eszkozt gyartassz, amely ezt esetlegesen tullepi, akkor meg kell oldanod, hogy "az eszkozodon levo dolgo" ne latszodjanak a busz vezerlo iranyabol. Tehat, a buffered ram-nal, be van rakva egy levalasztas, ami kotelezo ervennyel extra kesleltetest, azaz lassitast tesz a korbe. Innen kovetkezik, hogy ha unbuffered memoriat hasznalsz, abbol ez a kotelezo lassito elem hianyzik, tehat, az gyorsabb lesz.
AMD-nel, ott konkretan ciganykodas van. Ugyanis, azt a buszt, ugy mereteztek, hogy nem lesz minden slot telepakolva. Vagyis, inkabb forditva. Be lett meretezve telepakolt allapotra, majd ahogy csokkentettek a foglalt slotok szamat, ugy kezdek overclockolni a rendszert, mig vegul megszuletett az a szam, amit mondassz, miszerint gyorsabb, ha kevesebb kartya van benne. Egy idealis vilagban, ezt nem igy kellene, ezt a termeket igy, senkinek sem kellene megvasarolnia. Nem? Mi lenne, ha a PCI busz is ugy mukodott volna, hogy 1 kartya = 33 MHz, 2 kartya 28 MHz es amikor benne van mind a 6 kartya, akkor a busz mar csak 10 MHz-val ketyegne.
-
válasz
MasterDeeJay #109387 üzenetére
AM2+ - ban nekem is visszaveszi mint atom 4 modullal, frekit nem, de T2/ungangedre, 2 modullal jóval gyorsabb, meg hát a Win98 is gyorsabb 2x1GB- al, 4x1GB már nem átlapolható DCH- ban, a max 3.3GB lekezelt mérettel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- SSD kibeszélő
- Építő/felújító topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Energiaital topic
- Kutya topik
- Medence topik
- További aktív témák...
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- ÚJ Intel Core Ultra 5 245KF 4,2GHz 24MB LGA1851 BOX 3év
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Sony PS4 Dualshock 4 kontroller - Vezeték nélküli
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest