- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Fairphone 6
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
AttilaBG
csendes újonc
válasz
CPT.Pirk #74069 üzenetére
És a tuningot bírná a lapom a másik CPU-t meg nem ?
Érdekes .......noh de mégis kb szerinted mi lenne az a +MHz amivel elérnék + teljesítményt. A másik meg ha akár csak cserélek egy Pentium Dual-Core G4560 ahhoz + alaplap és +RAM aminek most megvan az ára főleg ,hogy ebbe már DDR4 modulok mennek
Ha valami más inteles CPU+alaplapot veszek akár használtan is akkor az meg nem biztos, hogy ott lesz a támogatott CPU-k között. De bár lehet egy gyengébb i3 is jobb mint az én x4 965-m
-
AttilaBG
csendes újonc
válasz
CPT.Pirk #74067 üzenetére
Aha értem én ,de akkor mit javasolsz ...
Mert a VGA bírná rendesen ....de a CPU az már nem bírja se ki hajtani sem az adott játékhoz sem jó már
Az NV Experience.. ott az optimális beállítás az a EXTRA volt magyarul a kártya bírja csak a CPU a gyenge láncszem. Szerinted akkor vegyek egy gyengébb FX-et vagy egy másik AMD családból válasszak ?
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
CPT.Pirk #73825 üzenetére
Oké. Egyébként mennyi lehet maximum a core voltage-ben a volt?
(#73826) Beretvás
Fentebb írtam, hogy nem akarom tuningolni,/ezért is veszek 8320-ast/, csak kíváncsi voltam, hogy ez a progi hogy működik.
Ezért is veszek 8320-ast.Különben ez az ASRock saját programja. [link]
A lap oldalán is ott van a letöltések között. [link]
Még az XFast RAM-ot is kipróbálnám, csak az 32-bites rendszerre van, meg nem is ez a topik.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
CPT.Pirk #73819 üzenetére
Így csináltam meg. Remélem jó így is.
alap alap stress 210 stress
220 stress 230 stressAz Over Clocking funkciónál emeltem 10-el.
Bő 1 percig ment a stress a CPU-Z-vel, mindegyiknél.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
CPT.Pirk #73804 üzenetére
Értem.
Akkor azt a Turbó részt hagyom, szerintem az rendben van, lesz.
A másik OC Tuner, azt is értem most már, de azt hittem, hogy mivel a lap sajátja az alkalmazás, a feszültséget is hozzáállítja. Egyébként azt lehet a BIOS-ban is állítani.? Ott az Overclock módnál, szerintem.?
Különben ASRock alaplap, de biztos elírás volt.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
CPT.Pirk #73787 üzenetére
Sziasztok! megint
Nem nem akarok, hanem nem tudok, tuningolni. De a fenti képeket elnézve, belementem a BIOS-ba, és megkérdezném, hogy jól gondolom-e?
Tehát, még az FX 4300-as van az alaplapban. Ez van alapból, viszont, ha a itt lenyitom és az 5% (4200MHz) -re állítom akkor már 4200MHz-el fog menni a processzor, és semmi más teendőm nincs?
Vagy van ez a OC Tuner, gondolom itt is lehet állítani, csak nem tudom hogyan.
Mert ha ez így rendben lenne, akkor amit venni akarok 8320, vagy 8320E processzort, akkor azokon megtudnám emelni az órajelet, ahogy javasoltad.
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73787 üzenetére
Ebben igazad van.
Viszont szerintem vétek (csak) a turbóra hagyatkozni, érdemesebb rendesen behangolni kézzel a CPU-t frekvenciára és Vcore-ra is, meghagyva a C1E, Cool"N"QUIT, stb. energia gazdálkodási funkciókat.
Legtöbbször ugyanazt a teljesítményt el lehet vele érni, kisebb fogyasztással és melegedéssel.
Ám a 8320e alapórajele 3,2 GHZ.
Nem mintha az a 100 MHZ olyan sokat számítana.
-
Dark KillerX
addikt
válasz
CPT.Pirk #73762 üzenetére
Köszi, azt hiszem én is várok, bár azért lehet megpróbálok vmi 95W-os 83xx-as procit, ennyit még nem sajnálok.
ViZion Az első szériás állítás igaz az FX-re is, én szinte megjelenés után egyből vettem is az Fx6300-at, és bizony durván magas a VID-je, és az NB-t se tudom húzni nagyon, bár ez nem élet halál kérdés.
-
erer1000
őstag
válasz
CPT.Pirk #73734 üzenetére
Van itthon egy Dell inspiron duo atom N570-el.
2mag 4 szál 1,6GhzEz papíron egy 2012 es laptopnak nem is néz ki vészesen.
Csak hogy Unreal Tournament GOTY, egy 99-es játék nem megy el vele 20fps-el sem..
Age of empires 2 multiban használhatatlan, youtube 480P felett akad.Nem a laptop hibás, hanem ennyit tud az a cpu. Tényleg olyan érzés mintha egy buta P3 lenne.
Még szerencse hogy iskolai laptop csak, nem mi vettükHát egy egész napos gépi tanulás mellett ki-ki nyitom az ablakot , 25 fok felett nem kényelmes már a szoba
-
erer1000
őstag
válasz
CPT.Pirk #73729 üzenetére
Dede
100 fölött voltak TDP-ben
De érted. Majdnem tized akkora csíkszélességen az is tetemesen csökkenne
Nem CRT-m volt , hanem egy Samsung syncmaster 720N
Szegény 13 éves, és azóta többször költözött, volt falról logatva tartó karral, és mai napig nap mint nap használatban van -
Ftibi87
csendes tag
-
DraXoN
addikt
válasz
CPT.Pirk #73406 üzenetére
Ha sajnálod a pénzt egy új házra..
Akkor engedd be az ajtón a sarokcsiszolós embert...
... de azért vedd fel videóra, hogy mi is szórakozhassunk egyet
..
anno én is cseréltem már házat amiatt mert "elavult" a hűthetősége.. a mostani házam előtt egy Codegen 8011 volt (masszív egy darab, bár pont amiatt még megvan... tervezem majd egyszer átalakítani
)
Ház cserével alapjáraton 4-5 fokot nyertem, terhelésen vagy 10 fokot.. az pedig még nem is az FX volt csak egy 4magos phenom (amikor cseréltem).
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #73356 üzenetére
Persze,Persze teljesen igazad van.
Gyakorlatilag bármilyen bitsűrűséget használsz konvertálás közben mindig 100% terheli a procit.Nem is szokták feltüntetni a teszteken milyen bitsűrűséggel konvertálták mert ugye a 50kbps 640*480 film konvertálása ugyanakkora terhelést add a cpu-nak mint 20000kbp/s konvertálás.
720ptől felfelé.
-
DraXoN
addikt
válasz
CPT.Pirk #73357 üzenetére
Öreg Titán hűtőért nem volt kár?
Nekem is van... még egy Stocket A proci hűtőn.. jó pár évet használtam majd erősebb hűtőre lett cserélve.. majd az a gép anno az erősebb hűtővel lett eladva, így a "gyenge" Titán hűtő máig megvan egy dobozban, (az eredeti dobozával).
...
..óóó mennyi csapágyas ventilátorom van(bár a titán pont nem az ... azt hiszem)...
De nézve a képet, tényleg meg tud ott egyébként ragadni a levegő (azzal a fajta hűtővel ami neked van)...
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #73351 üzenetére
Nem az x264 kódolás dolgoztatja meg a procit ha nem a bitráta sűrűségének beállítása.Azaz minnél magasabb bitrátával konvertálsz annál tovább és annál jobban dolgoztatja a procit főleg a mind a 8 szálra be van állítva a konvertáló program.(500kbp/s-nél konvertálhatsz 3 órás filmet is 20 perc alatt végez vele.) Egyébbként a x264 avi kodek már egy kicsit öregecske.(ha avi)
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #73351 üzenetére
feszt lejjebb venni és CPU LLC-t egyel feljebb rakni esetleg? Mert soknak tűnik ez a fesz a frekihez. Előbb próbáld lejjebb venni a feszt, ha akkor fagy/kevesli, akkor LLC-t egyel feljebb. Sokat el lehet játszadozni. Ha ez sem megoldás, akkor 100-200 MHz-t beáldozni alacsonyabb fesszel tesztelgetni esetleg.
Jah, várj, azon van borda, akkor vmi ventit kellene a VRM bordára applikálni, hátha. Meg a lap hátuljához is jó lenne légáram, pár fokot jelenthet.
-
erer1000
őstag
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73338 üzenetére
Nálam a Cos_FI érték a műszer szerint 0,92-0,98 között mutatkozik, terheléstől függően.
Idle módban 0,92-0,94 (100W falból felvett érték), játék közben 0,94-0,98 mocorog (falból felvett érték 180-220 W között).
Mivel 650W-os tápom van, gondolom a Cos_FI elérné a 0,99-et, ha legalább a felét leadná, azaz 300W+ ot durván.
-
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #73320 üzenetére
Bizony ez Seasonic, jóféle. FSP is jó tápokat gyárt, táposban konkrét típussal is segítenek.
erer1000: ez annyira egzakt, h vitázni nem lehet vele
... lidibótban szokott lenni pár ezresért fogyasztásmérő, nem halál pontos ez sem, de jobban meghatározhatóak azért az értékek.
-
erer1000
őstag
válasz
CPT.Pirk #73320 üzenetére
villanyóra fordulatából számolva kb 55-65W sprórolás van az alap órajeles 8350 550Ti netezős, yt-s 30% cpu usage , kiegyensúlyozott energiatakarékosság, és az 1,4GHz-es 0.792V energiatakarékos opció közt, azonos feladatok mellett.
sajnos kimondott fogyasztás méről nincs, de a "mérés" alatt a lakásban csak a hűtő ment, villany sem éget, és több forgási sebesség átlagból számoltam
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73315 üzenetére
Üdv!
Én mértem (FX8320e+MSI 970A Gaming Pro Carbon+RX550+500 GB HDD+4*2 GB DDR3 G.Skill ram), 8 magos OC mellett 4,6-ra húzva fixre falból kivett teljesítmény "nyugalmi" állapotban 120-130 W, játék közben 200-220 W (RX550 nyélen megy SC2 alatt - 50W Tdp), IBT és Passmark közben 100%-os terhelésnél (VGA nem dolgozott) 280-300 W.
A műszer: VoltCraft Energy Logger 4000
PSU: Toughpower Grand RGB 650W Gold Full Modular
Hozzáteszem, egy-egy rossz OC beállításnál felvilant 600W!-os pillanatnyi érték.
Más is tapasztalt ilyet ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73308 üzenetére
Elválik majd.
Eredetileg ilyen táppal hajtottam az FX-em (8320e+MSI 970A Carbon Pro Gaming), eztán mikor rámértem a Voltcraft Energy Logger 4000-el, lecseréltem egy ilyenre.
Hozzáteszem, nem az RGB-s ventilátorja miatt választottam.
A VX 450-es Corsair egyébként közel 10 éve szolgál, azaz 2-szer lejárt róla már az 5 év garancia, jelenleg az aláírásomban lévő retro S775-ös XEON konfigban, előtte megjárt már egy S478-as P4 Prescott, 4 különféle AMD-s konfigot (AM2 - Athlon 5200+, AM2+ - Athlon II X2 240, AM3 - Opteron 1381, Athlon II X3 455).
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73304 üzenetére
Vigyázz, azt a tápot hamar le tudod sütni a 8 magossal...
az a 340W mennyi valójában 12V-on mérve ?
Vadabb tuning-kísérleteim során, volt hogy bevillant a 600W+ érték (falból felvett W), itt a TT650-es tápom 92%+ hatékonysággal bír, azaz kb 550W-ot nyalt be a csatikon keresztül a gép.
8 magon fixen húzva 4,2-re, 1,4 Voltos Vcore-al IBT alatt befal simán 300-320W-ot (és a VGA ilyenkor labdába sem rúg!).
Persze, az IBT nem életszerű, de játék közben is bevételez durván 200-220W-ot, ehhez még hozzáadódik a VGA-m 50W-ja (és ez csak egy gyengécske RX550), ez így már 250-270 W...
Szóval, eléggé határesetesnek tűnik az a 340W-os delta táp (tudom, minőségi IBM brand, de akkor is).
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #73298 üzenetére
Nem a nyák gyullad ki, hanem a műanyag... onnan a kábelek, a tápban felrobbannak a kondik, attól elég a hálózati kábel, kigyullad a tapéta, az asztal, a kanapé, leomlik a födém az utcán parkoló autókra és lángra kap a kifolyt üzemanyag, felrobban és viszi a házat... meg a fél utcát.
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #73277 üzenetére
Érdekes ez,nekem a 8300 (95W) 970A gigalapban (8+2) 4Ghz-n 1.29Vnál 20 fokos külső hőmérséklet mellett IBT VeryHigh 10 run olyan 53-56 fokig mászik fel a vrm úgy hogy közben rá van állítva egy 6 cm-s venti és hátsó venti is on meg oldaról még egy 12cm-s löki befelé a levegőt.
-
-vitya-
őstag
válasz
CPT.Pirk #73230 üzenetére
Ez az "AMD only" ram érdekes, sosem hallottam róla, de most érdeklődve csaptam fel az íbéj oldalát, és valóban, 30k alatt eljön 32GB - ami nagyon baráti ár.
Valóban működik, és valóban csak am3as rendszerben? ezhogylehet?
Amúgy a cpu-z azt írja, hogy single a channel, ez azt jelenti, hogy rosszul van a memóriám betéve, és a dual channel helyett feles sebességen megy?
-
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #73230 üzenetére
Erről a slotos dologról hallottam már én is, Az hogy a memória típusa nem passzolna ezt mindig is értelenül álltam de valószínűleg én vagyok a naív.
Kingston HyperX KHX1600C10D3/4G nekem ebből van 3 db de nem vettem vóna észre hogy probléma lenne velük. még 1 slot üres. majd oda is teszek még valamikó 1-t.
-
Slavia
aktív tag
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #73069 üzenetére
Nekem 4,2 volt a stabil vége, de a WRM már itt elkezdett fűteni rendesen, visszavettem én is 4,0-ra.
Nem azt mondom, hogy rosszul ment, de mióta ebben a lapban van, ég és föld a különbség.
4,6-ot stabilan viszi, az összes 8 maggal is. (inyenceknek: IBT alatt is OK, megkínáltam 10 kör extrémmel.
)
Észrevehetően "megjött" az erő.
Én úgy tapasztaltam, hogy 4,4 GHZ felett kezd rendesen "dolgozni" az FX, nálam 4,6-on táltos paripa.
-
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #73048 üzenetére
Szia! Giga felejtős, az a lap inkább még am3 as mint am3+ -s. Gyenge vrm 4+1 (kb állandó melegedési és cpu throttling lenne belőle).
Ha már ennyi választást adtál, akkor asrock... de ilyet többet ki nem ejtek a számon
Viszont az is melós lesz, otthon kókányolni kell rá hűtést -
válasz
CPT.Pirk #73045 üzenetére
Nekem ilyen lapom van, egyik nagykerben elfekvő maradvány volt, azt az aprót amiért odaadták megérte.
1 éve megy már, értelmesen 4.3-on tudom hűteni a 8320-at, de csak egy CM Seidon 120V-m van rá push-pull elrendezésű 2db CM Jetflow 120 ventivel.Eddig nem hallottam a NB melegedéséről, de majd ma ránézek az aktuális havi portalanítás alkalmával, hogy mit lehetne sütni rajta
Bár nálam a VRM rész fölött pörög egy 8 centis venti, még a régi beidegződés, amikor csak 4+1-es lapom volt. Lehet ez valamennyire letoltja a meleget odébb is. -
Slavia
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #73043 üzenetére
Ha megtudod oldani az északi híd hűtését hatékonyan akkor elfogadható megoldás lehet(főleg ha a cput is megtudod szerezni jó árban) addig amíg lejjebb nem csúsznak a ryzen árak.(akár egy kisebb ventilátor felszerelésésvel) DE jobb lenne egy komoly vrm-s lap,amit esetlegesen tudnál még értékesíteni ha már meg van a másik.(ryzen) Természesen jön majd egy okoska aki majd mingyá megmondja a frankót HOGY VÁRJ INKÁBB DE FX-t ne vegyéé meeee rossz.
egyébbként a 4.2 8320 még elég sok mindenhez elég,kivéve ha nem akarsz 4K ban atomszámításokat végezni vagy stremelni. xD
-
wsanyi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #72138 üzenetére
Nem, mert miután felmásolódott, akkor is lassabban települt a gépen a saját winchesteréről. Sokkal lassabban. Nem fele, annál sokkal lassabban. Konkrétan elmehettem közben mosogatni, vagy vacsorázni, AMD-nél meg felpattantam valamit mást csinálni, mire visszanéztem, már megint kért vmit.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #72138 üzenetére
Mondjuk Intel gépre win telepítés mindig macera. Semmi USB... Telepítés után a drivereket az asztalra dobom linux alól, és bill-el (PS2) telepítem az USB-t... Nem tudom miért van ez, vagy a w10-be miért nem került bele több USB támogatása alapból, de kiábrándítóan sz@r ez.
Jah, másik, h 2 céges Inteles (OK, lehet ehhez nincs köze) gép, tök azonosak, egyikben 8, másikban 16 GB ram. 8 GB telepítve, driverezve, alap progik felrakva, míg a win aktiválás előtt klónozva. 16 GB-s gépen mindenféle bajok voltak, újrahúzás, és OK...
A telepítő korong is ua. volt természetesen, ahogy a driverek is. Szerencse, h nem 10 gépet cseréltünk.
-
lee56
őstag
válasz
CPT.Pirk #72084 üzenetére
No, hát ezt megmondhattuk volna neked mi is, de van aki a saját szemének/áramszámlájának jobban hisz
Igen, ha valamiben rekorderek az FX chipek az a lehető legmagasabb tuninggal kihozható működési frekvencia, és részben ennek mellékhatása ként is a maximálisan elérhető feszültség/fogyasztás kombó lenne a második rekord rögtön.(#72079) jokeph : Akkor ezek szerint elég jó minőségü lehetett, de továbbra is tartom hogy ez szerencse dolga, ne hidd azt hogy erre bármelyik táp simán képes, akár milyen minőségi legyen a szentem..
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #72068 üzenetére
Igen, a Phenom II is szeret enni, ez nem kétséges. De az FX (főleg a 8 magosokhoz) CPU-k hoz sajna kell a sok fázis meg a fázisokénti nagy teljesítmény.
Pl én a 970 Pro 3 R 2.0-s Asrock alaplapommal így jártam: 4+1 fázisos, hűtetlen tápellátó rész (VRM) van rajta, na már most fel tudtam küldeni mind a 8 magot 4,6 GHZ-re (1,45 Vcore mellett), de limitált hamar a CPU hűtőm, illetve elmelegedett az alaplap VRM modulja is.
A BIOS-ban beállítottam hogy csak 4 mag legyen aktív, így ugyanazzal a Vcore-val stabilan tudta a 4,5 GHZ-t.
2 magosra lebutítva a CPU-mat, ugyanezen 1,45V Vcore értékkel vitte a 4,8 GHZ-t.
-
jokeph
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #72066 üzenetére
Üdv!
Ebben a lapban sajnos nem fogod megtalálni a CPU-d maximális lehetőségeit, egyszerűen kevés hozzá (tápellátásban is BIOS opciókban is)
Nekem Asrock 970 Pro3 R 2.0-ban sikerült az FX8320e-met tartósan 4,3 GHZ-re húzni (gyári hűtővel, ami tuninghoz szintén cserélendő, majd kap is egy Noctua DH-14 kaliberű hűtőt
)
Tuninghoz igazából (meg az FX procik kiaknázásához) a 970,990 chipsetes alaplapok valók.
970-es alaplap pl.: MSI 970A Gaming Pro Carbon, Asrock 970A-G/3.1, Asus 970 PRO GAMING/AURA
990-es alaplap pl.: Gigabyte GA-990X-GAMING SLI,
Asus M5A99X EVO R2.0, Asrock Fatal1ty 990FX KILLER, MSI 990FXA GAMING.A teljesség igénye nélkül.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #72066 üzenetére
Az a lap sajnos alkalmatlan bárminemű tuningra. Nálad inkább az a kérdés, hogy mennyin fog menni terhelésen úgy, hogy beleférsz a 125w ba, és még nem veszi vissza az órajelet sem. Ha tdp-t nem lehet kikapcsolni értelmetlen a tuning is, mert nem kap annyi kakaót amivel le tudná adni azt a teljesítményt amit elvárható tőle mondjuk 4Ghz-n.
A turbót meg alapból ki szoktuk lőni, mert shemmire nem jó, max összezavar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Óra topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged