- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #3046 üzenetére
esélyes az árcsökkentés.. ez talán már nagy különbség. bár tippre a 3600 megy be 157(+/-5)$ a 3600X a mostani 179(+/-5)$ körülire.. hacsak nem sikerült kicsit javítani az intel IPC-jén, de ez nem valószínű, hogy jelentősen hozzányúltak (az elvileg a következő generáció lesz, ez csak 2+mag és némi optimalizáció.. de utóbbi nehéz már egy több generáció óta csiszolt technikán, azzal tempót találni nem sok esély van, max új utasításokkal, vagy nagyobb órajellel lehetséges).
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #3014 üzenetére
A korábbi hírhez kapcsolódva, félek az intel keze lehet abban, hogy "tesze-tosza" a laptop megjelenés piac ... szívesen látnék (vennék is) valami brand gépet majd renoirral, de.. hát majd meglátjuk, sajnos a jelenlegi termékekkel se nyomulnak a brandgép piacon
(van pár HP és majdnem ennyi.. az is kb. elérhetetlen, és még mindig nem frissítették zen2-re a modelleket).
Nagyon erősen az intel teljesítmény/fogyasztás mutatóját ütni kell ahhoz, hogy "ne érje meg" az intel extra zsozsója... Ahogy szó volt róla, most lehetne pár kisebb "brand" bevállalósabb és learatni a piacot amíg a nagyok visszatartják a termékeket.Tudom brand piac "lassan vált", de azt nem érzem már indokoltnak, hogy ennyire és kb. 1 évvel egy-egy modell bemutatása után jöjjön valami termék vele (intelekből azért kvázi nemsokkal bejelentések után elérhetőek, és nem hiszem, hogy a brand gyártók a bejelentéskor kapnának először termékmintát).
Jelentősen nagyobb APU-nak vagy TR platformon vagy DDR5 rammal és/vagy HBM memória társaságában látom egyedül értelmét, de akkor is kellhetne valami jó kis memóriatömörítős algoritmus neki a sávszélességgel való sprórolásra (VEGÁban volt, reméltem APU-k megkapják, oda jól jönne kb a kezdetektől fogva, de máig nincs bennük.. lehet inkább csak marketing szinten teljesített jól és a valóságban "vegyes" volt az eredmény amit hozott :'( ).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2924 üzenetére
Architektúrálisan változik valami az i9-9980HK-ban találhatókhoz képest?
Mert az LTT tesztben eléggé leszerepelt a 4900HS ellen.. [link]
Ha csak kicsit magasabb lesz az órajel nem segít, maximum az általánosan jobb órajel segíthet, de arról nem szól semmi.Lehet jön belőle 10magos ide is?
Kíváncsi leszek mi lesz.. -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2916 üzenetére
ez már a vég?
még minimum 2 év amíg valami (talán) versenyképes lekerülhet az asztali platformra inteltől (és lehet akkor még "pozitív" a hozzáállásom).
Kb. 4 év alatt megfordult a piac náluk bevételt tekintve...persze.. a COVID még összekuszálhatja itt a dolgokat és termék elkészülési időket (ha kiesik egy-két kulcsfontosságú mérnök, vagy akár egész csapat).
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #2909 üzenetére
Azért van előnye az 1 chippes megoldásnakis, lehet nagyobb maga a chip, de olcsóbb a tokozás mivel nincs külön egy második chip amit szintén a nyákra kell rakni.
Illetve jobb lehet az összfogyasztás mivel nem kell akkora áramerősség az IF működésének mert chippen belül marad.
Az IF "legós" felépítése leginkább szervereknél előny gyártási költség tekintetében. Asztalon az előnye inkább a tervezési költség szempontjából van, hogy olcsóbb megtervezni (és gyorsabb).Egyébként.. mióta van értelme a 8 magosnak asztalra? nemrég még a 6 magosra is sokan azt mondták "semmi értelme"
... de gyorsan változnak a dolgok
.. így alakul 2-3 év múlva a 12magos lesz az alap amit veszünk (vagy az alatt átkell gondolni megéri-e majd új gépet építeni)...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2866 üzenetére
A külön IO chip előnye, hogy akár párhuzamosan tudják áttervezni a CPU-val, és nem akadályozza az egyik a másikat, vagy kell feltétlen bevárni egyik részegységgel a másik részegység "elkészülését" egy-egy teszthez..
Akár lehetséges egy PCIE5 vagy teljesen más vezérlő alkalmazása ha van rá igény (és cél vele). -
DraXoN
addikt
chipleten van az L3, csak CCX-hez rendelve de közös címtérrel, így minden cpu hozzáfér, de a jelenlegi cpukban 2x16MB (1chipletes cpu) vagy 4x16MB(2 chipletes cpu), ez akár ki is költözhet az IO diebe, de ha elég gyors az elérés egy HBM kiválthatja ... de lehet akár csak emiatt egy chiplet is külön (nem extrém elképzelés ha már úgy is IF-en csücsül a nagy része és azon át érhető el, esetleg L2-őt kicsit növelve ellensúlyozni a késleltetést ha magon belül lenne a használat). De HBM-el akár csökkenthető a mérete a jelenlegi felépítés mellett is.
Kérdés mi mennyi teljesítmény vesztességgel vagy nyeréssel jár, ezt a belsős szakemberek eléggé jól megtudják tippelni és abba az irányba elvinni a fejlesztést.AVX512 támogatást biztos elhúzzák addig amíg csak lehet (hogy ne legyen). AMD-nek nem érdeke, és eltudnám képzelni, hogy csak "emulálva" jön majd (futtatja, de csak ennyi, nem lesz gyorsabb) az első generáció belőle... de zen4 elé nem raknám a támogatást (a zen3-ra már mondták, hogy nem lesz benne AVX512).
Az is a gond körülötte, hogy "nincs kész", intel esetén is generációról, generációra változik, hogy mi van benne (hozzáadnak, elvesznek)... ez így maximum szívatásnak jó. -
DraXoN
addikt
Most se a cpu mag az ami sok helyet foglal chippen belül, hanem a cache, így "elfér a több mag", ha kap HBM-et a rendszer a cache növelését akkor meg el lehet halasztani.
és azért gondoltam 16magot, mert nem számolok azzal, hogy áttervezik a ccx-et, hanem csak beledobnak 2db 8magos ccx-et.. így "kiadja".
Azt lehet tévedek.. biztosat csak azon mérnökök és vezetők tudnak még akik ezeken dolgoznak.
De azt majd meglátjuk a zen5 lényegében a zen4 egy finomítása lesz (valószínűleg), sokkal inkább körvonalazódik majd a kép ha látjuk mi meddig jut el .. de nagyon messzire jutottunk még a zen3 sincs a kanyarban.
leginkább arra akartam, utalni, hogy HBM szerintem előbb nem kerül a chippek mellé még pár évig mert a glofo (ha megtartják), csak akkortájt tud elérhető termékekkel rendelkezni majd.. onnantól meg "adja magát" a felépítés, bár közel se biztos, hogy egy ütemben lépik meg ezt mind.
De a méretnövekedése a chipletnek se ördögtől való, nem lehetetlen, most is gyárt amd nagyobb chipeket 7nm-en a cpui chipletjei méreténél.. az interposerrel meg helyet spórólhat és ha úgy is szükség van interposerre az esetleges nagyobb sávszélesség igény miatt, akkor megint "adja magát" az elv.
De igen, ezen mint csak merő spekuláció a különböző információmorzsák összelegózásából... "nem lehetetlen", de nem tudjuk még is lehetséges-e. lehet csak egy valami nem jön össze és minden borul egy ilyen komplex lépésnél (ha terveznék). Így inkább több lépcsős bevezetésre tippelnék, az első ilyen lépcső szerintem zen3ban a 8magos ccx, majd zen4 idejére talán interposer és hbm lehetőség (tippre zen4 inkább felépítésben fejlődik).. zen5 pedig annak a finomítása grafikus vezérlővel kiegészítve. a megvalósulás persze biztos lehetséges, lehet csak az időben tévedek és inkább 23vége 24eleje a céldátum (vagy amikorra ez elkészülhet).. bár szerintem az intel miatt 23eleje a legkésőbbi határidő amikorra kell valami "ütős" (ha nem is ez, de valami más mint ami most van, mert lehet az kevés lesz).
A zen magokat csak mint referencia használom, de a zen3 után szerintem utóbbiak csak finomodni fognak pár generációt és inkább a körítés fejlődésén lesz a hangsúly. -
DraXoN
addikt
válasz
paprobert #2698 üzenetére
Esélyes, hogy GPU-t csak akkor kap (erőset különálló chipen), amikor a HBM, vagy valami hasonló gyors és nagy L4(?) szintű memória is lesz a foglalaton, mint "gyorsítótár" közös címtérrel.
GloFonak a következő év végén, vagy rá következő év elején jövő technikája, lehetővé teszi a 12nm-es technikájukra való HBM ültetését és interposer használatát. Az egy "másik" 12nm-es technika lesz a részükről, nem egyezik meg a mostanival (12LP). Elvileg ez a technika felhasználja a törölt 7nm-re fejlesztett dolgaikat, és skálázódásban is azt vallja a glofo, hogy a 7nm-hez van közelebb sűrűségben (bár nem tudom, akkor miért 12nm-nek nevezik?
).
Persze, nincs ígéret szinten se semmi arról, hogy AMD használná, de mind időben, mind a tervekben nagyon jól beleillene ez a fejlesztés a részükről (és AMDtől jöhet akkora megrendelés, hogy esetlegesen megérje nekik kicsit aládolgozni egy-egy projekt mellé, főleg ha egész termékvonalak épülnek erre).Ez megszüntetheti az említett szűk sávszél problémáját.
A közös címtér miatt meg nem kell majd mindent betölteni a cpu-n levő ramba, csak ami kell, így a gyorsítótárban elfér a fontos adat és ami később kell majd át lehet tölteni a fő ramból (már azt is gyorsabban ddr5 alapokon).
Én mindenképp a zen4 vagy zen5 időszakára várnám a következő nagyobb design ugrást emiatt. Azt nem tudom persze ez már 3D tokozás lesz-e, vagy csak esetleg 2.5D, vagy marad 2D mint a mostaniak. Hely szempontjából a 3D a legjobb, de a hűthetőségnek erősen gondot jelent. A 2D ügye sok helyet igényel, és esetlegesen nagyobb távolságokat ami késleltetésben nem jó. A 2.5D egy jó kompromisszum lehet.Én így képzelem jelenleg:
2022 év vége:
zen5 cpu chiplet 1db (16mag) 5nm
IO GloFo 12nmLP a tetején 8GB HBM memória
RNDA2 alapú navi chip 5nm, kb. a mostani 5700XT szintjén
DDR5 memóriavezérlő az IO dieben.tarthatónak gondolom egyedül azt nem tudom kell-e ehhez interposer, ha a sávszélesség megköveteli akkor kellhet, jelenlegi IF sebesség ugyanis kevés lenne VGA és CPU számára, hogy egyaránt rajta csücsüljön, egy szint után meg a foglalatban lehet nem lehet kellő mennyiségű vezetéket elvezetni (hogy árnyékolva is legyenek), kérdés hol van erre a határ (persze, nélküle olcsóbb jóval). Nem kizárt akár, hogy több teljesítményszint létezzen, az olcsóbbak kevesebb HBM-el, kisebb GPU-val, feles chiplettel interposer nélkül, az erősebb meg "ami belefér" készülhet, nagyobb GPU is elfér ha van interposer mivel közelebb tudnak kerülni egymáshoz az alkatrészek.
-
DraXoN
addikt
válasz
#82819712 #2674 üzenetére
igen, egymásra tudják pakolni (ebben előrébb járnak), de a köztük lévő kommunikáció lényegesen "tradicionálisabb" (nem olyan közvetlen), így utóbbiban lemaradásban vannak, az egymásra rakáson kívül semmi új nincs a kommunikációs kapcsolatban (így egyáltalán nem rugalmas a felépítés, és nem variálható olyan szabadon).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2665 üzenetére
Nem hiszem, hogy lesz lényegében kimérhető különbség a PCIE3 és PCIE4 vga között (kapcsolatban).
Ehhez nem erősebb kártya kéne, hanem más programozási gyakorlat a jelenlegihez képest (pl. nem mindent betölteni előre a grafikuskártya memóriájába, hanem menet közben tölteni be ahogy kell abba tartalom)..
egy nagy különbség lehet még is... rövidebb játékbetöltési idő, ha jelenleg a vga memóriába másolás lenne a szűk keresztmetszet (és időt igénylő feladat). De nem hiszem, hogy utóbbi jelenség annyit számítana, hogy pcie4 platformhoz ragaszkodna emiatt az ember
De lényegében jelenlegi kártyákkal még a pcie3 esetén a 16x és 8x között is marginális különbség van (mondom ezt én, egy olyan platformon aminek csak pcie2 támogatása van).De ez a B550 chipset ... tényleg nem tűnik nekem úgy, mint ha bármit is változott volna a korábbi promontory sorozathoz képest.. szerintem maximum tényleg csak azon hibák javítására került benne sor ami miatt nem volt népszerű (sőt kitiltották) egyes állami körökben az adott chipsettel szerelt gépeket (így kvázi a teljes AMD platformot hivatali körökben).. és eddig elhúzódott a hiba javítása.
-
DraXoN
addikt
Én mondjuk úgy csináltam volna, hogy 48magos TR-nél "megállok" és inkább több memória típus támogatását bevállalni.
Persze, ez az egész problémakör megszűnik létezni ha a gyártók fantáziát látnak a dologban és tényleg adnak ki nagyobb kapacitású unbuffered ramokat (vagy akár ECC nélkül)...
elméletben 256GB-os modulméret lehetséges (bár mivel nem létezik jelenleg, így gondolom tesztelve nincsenek)...
LP-ECC fajtából úgy tudom 128GB jelenleg a legnagyobb.. de lehet tévedek (és van nagyobb).hehe..
eszembe jutott egy régi P1 233MMX gépem ... anno kapott 32Mb-os modulokat (2db-ot), de csak 16Mb-osnak látta őket az alaplap mert nem támogatta a nagyobb modulokat... nem tudom már milyen ram és milyen alaplap volt, de anno emiatt cseréltem másik alaplapra egy ismerőssel (az övében kevesebb ram volt, az meg lekezelte az enyémet, így elcseréltük egymással az alaplapokat.. egy délután átszereltük
).. bár ez nagyon más sztori volt....
-
DraXoN
addikt
A több memória sávszélesség az epic esetén sok esetben kellhet, pl. dupla sebesség érhető el emiatt háttértáraknál (pl. pcie4ssd raidban).
Több PCIE-sáv érhető el.
nem is azt mondtam, hogy mind a Registered-ECC és mind a LP-ECC legyen támogatott, de legalább az előbbivel már lehetne duplázni az elérhető modulokkal is.
Persze tényleg lehet unbuffered-ECC-t használni, csak az a "kvázi profi" nagy memóriájú szervereknél nem annyira használják hanem inkább a többet tudó változatokat.
Ha a piacot persze elég nagynak találják a gyártók akkor jöhet ilyen ram nagyobb kapacitással, csak kérdés.. elég nagy-e a piac ehhez, mert külön modult kéne rá gyártani, ugyanis szerverekben jó eséllyel nem használnák (ha már van jobb).
mondjuk előnye lenne az unbuffered fajtának, azokat akkor lehet majd asztali ryzen is megeszi (talán).. így ott is lehet több ram mint ami most. -
DraXoN
addikt
Állítólag a Mac is kacsintgat az AMD felé... év végére pletykálnak valamiféle ryzen/TR variánsokat.
Egy a gond a TR-el, hogy csak non-ECC és unbuffered-ECC ram amit támogat. Persze elméletben 2TB-ramig, de jelenleg(!) nincs megfelelő méretű modul a piacon... de ez még változhat (ha látnak benne fantáziát a ram gyártók).
De Linus is mondta, ez egy "felesleges korlátozás" volt a részükről (az epic enélkül is többet nyújt)... -
DraXoN
addikt
70-90eFt-os gép kategóriákba jó
..ha már E2 sorozatos és hasonszőrű (N3000.. de még Atomot is találni) holmik kifutottak... bár tuti feléjük lesz pozicionálva amíg van raktáron régi "olcsó" chip...
bár talán befér.. azt nézem már van 100eFt körül Ryzen 3 2200U gép [link] (meg i3-makat)... -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2592 üzenetére
Azért icelake esetén se általános az az "akár" 40%, hanem feladatspecifikus, általánosan inkább 18%-ról beszélnek (de ezek belső marketing anyagok, senki se láttam még ténylegesen).
Illetve, eleve már úgy tervezték meg, hogy úgy se tud magas órajelen menni mert a technika mögötte "nem bírja".. Így "feladták" a magas órajelet. -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2588 üzenetére
Nem olyan egyszerű csak úgy jobban kigyúrni az IPC-t.
Egyszerűen a méret rovására menne, kb. a kb dupla IPC-hez (bár ez nagyon nem pontos, de megközelítőleg.. bár architektúra függő is) úgy 3x-4x nagyobb die terület kellene, sokkal nagyobb tervezési hiba lehetőséggel és ez által vélhetőleg alacsonyabb órajelekkel. Így látszik, jobban megéri inkább 3-4 magot berakni mint kicsit növelni az IPC-t.
Szerintem majd ez persze megváltozik és lehet csinálnak "extra erős" magot, de csak pár darabot a rendszerbe, majd sok kicsit mellettük big-little elven, eltudnám képzelni. Anno AMD-nek volt is olyan kísérleti kutatása, hogy a nagy x86ok mellett pár arm magot is berakott (bár akkoriban anyagi megszorítások miatt törölték a projektet).. meg gond lehetett a külön nyelvel azért bár lehet az arm valami x86 fordítón át működött volna (az is elég alapon, bár elvileg a mai x86 cpuk is csak fordítót tartalmaznak, nem valódi x86 holmik).De ez igaz az ARM-re is, ahogy egyre jobban kigyúrja az IPC-t egyre nagyobb lesz és kevésbé "mobil"-ba megfelelő az eredmény.
Persze lehet ahova jó lehet sok-sok kis ARM-mag, de ahova kevés oda jobb a jelenlegi x86.
Mindenesetre nem egyszerű az ARM rendszerekkel betörni, úgy 10 éve tervezik lassan, hogy majd "letarolja" a datacenter piacot... még nem sikerült. Bár a design egyre jobb, de a többiek is fejlődnek, pl. erős vetélytárs lehet a legkisebb epic, hogy az is minden PCIE sávot tartalmaz.Mondjuk az SMT4 se olyan egyszerű, hogy bekerüljön egy olyan architektúrába ami nem úgy lett tervezve. SMT2 még csak-csak, de a 4-hez már jobban hozzá kell nyúlni akár az alapokhoz, hogy hatékony is legyen (több gyorsítótár ide, egy újabb feldolgozó oda, oda még egy kis sávszélesség, stb.). Továbbra se tudjuk mit ért az AMD a "Zen3 egy teljesen új architektúra" alatt. Akár egy ilyen áttervezéshez szükséges munka is lehet mögötte.. Vagy valami extrémebb, de lehet sokkal kevesebb (csak a CCX tömb méretének duplázása), annyira jó ködösítés ami van
... bár valójában a CCX tömb méret duplázása sincs megerősítve, akár az is lehet marad a 4es cpu méret, de az L3 kikerül a tömbből és a IF vonal másik felére "ültetik" így közös L3 területet nyerve (mondjuk lehet utóbbihoz kéne csavarni megint egyet az IF tempóján)...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2577 üzenetére
évi 5-10%
.. abból kiindulva ahogy az intel lépkedett és a részvényeseknek meg ezen cégeknek kb. "szava se volt"...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2572 üzenetére
Ha meglépne egy ilyet az amd, valószínű hamar lekövetnék a licenszekkel is. és más módon menne a licenszköltség onnantól.
Ha majd lesz SMT4 szerintem ott is lehet lépnek rá valamit (lehet átállnak száll alapú licenszre). Vagy valami olyanra, hogy X mag de maximum X*2 száll... Persze csak akkor ha a teljesítményben is kiérződne egy esetleges "előny"... -
DraXoN
addikt
Ez egyértelmű, hogy a futtatható VM-ek száma az ok, de mindig is jöttek erősebb CPU-k.
Mit fognak csinálni majd? Mert láthatólag 2-3 éven belül megint minimum duplázódik a magok száma újra... és nem csak AMD esetén intel is tervezi már a saját 10nm-es 112magos "szörnyetegét" (elvileg jövő év végén jön is.. ha tartják a tervet).Bár mondjuk a VM-hez most lehet jól jönne az az SMT4, amiről még mindig nem tudjuk biztosan tényleg érkezik-e Zen3-ba vagy sem (bár egyre több jel mutat rá, hogy nem jön).. Azt lehet tényleg készül SMT4, de nem a zen3ba tervezik, csak belemosták a pletykát róla (vagy nem sikerült volna befejezni azt a részt a zen3 megjelenésig, így benne lesz a cpuban de inaktívan egy előzetes "teszt" formája, belső elemzésre).
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2546 üzenetére
Lehet meggondolták magukat (vagy direkt "zavaró" a dia, hogy elsőre úgy tűnjön a 32magos "nem lesz jó"), de ha maradt volna ez, akkor lehet hamar megjelent volna pár 28magos epic (esetleg TR is).
Mondjuk eléggé pénzlehúzás ez a dolog, fizikailag 1 tokozás még is 2 cpu license költségét várják el... De ez csak pénzről szól (egyértelműen).
A VMWARE konkurense egyébként ki? Náluk, hogy megy a license? (mint ha Oracle termék rémlene, az nem ígér szintén "jót") -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2530 üzenetére
A DIY piac eléggé "mélyponton" van Intelnél..
Nem az a baj velük, hogy rosszak a cpuik (a bugokat leszámítva), hanem az árazás pocsék, de nagyon.
Ezen az nem segít, hogy amíg az AMD cpui idővel olcsóbbá válnak, az intelnek kiszámíthatatlanul akár felfelé is megindul az ára ahogy a termék "öregszik" :\ ... -
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #2507 üzenetére
Lehet ez az oka, a nagyobbat nem annyira vették, közben meg a kihozatal is javult a gyártás eleje óta, így "van miből" válogatni, így mivel többen veszik a nagyobbat, még mindig jobb lehet, és nem kell a jobban sikerült chipeket is olcsóbban eladni (és az árcsökkenés ellenére is több jut az amd zsebébe).
-
DraXoN
addikt
válasz
#82819712 #2492 üzenetére
Talán a VIA-tól vett jogokra épülő Zhaoxin életképesebb, azt ténylegesen fejlesztik is, nem csak 1 generációt ért meg.. nem mellesleg "megpénzelte" ez a biznisz a VIÁ-t így ők is készülnek valamivel házon belül... abból talán mi is látunk majd valamit és nem kína only lesz.
-
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #2483 üzenetére
Az intel bérgyártó képességének is jót tenne ha külsőssé válnának.. Legalábbis az igények kiszolgálása esetében nagyobb eséllyel mennek egy olyan céghez ami a saját termékei értekében nem "einstand" olja a gyártáskapacitást ah hirtelen nagyobb igény lenne rá, és tud gyártani a partner aki időnként azért X mennyiséget berendelne pár éven át az adott technikára megtervezett chipből. Az ilyen esetben felmerülő kártérítés sokszor nem fedezi a tervezett bevételeket, hisz akár egy teljes termékpaletta múlhat egy-egy esetlegesen komolyabb chipen (amit mondjuk nem tudtak szállítani emiatt).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2479 üzenetére
Szerintem ez függ erősen a 7nm-ük sikerétől és attól, hogy "csúszik-e" ...
Ha a 7nm-ük is olyan szenvedős mint ami a 10nm volt... Akkor az az érzésem hallunk még erről a témáról (nem is olyan soká)..
Még közel 2 év van a 7nm-en tervezett sorozatgyártás beindulásáig. De lassan valami Tape-outnak kellene ott történni pár egyszerűbb chippel (mondjuk tipikusan memóriachipekkel), mert pont a legbonyolultabb gigantikus szerver chipekkel akarnak rajta kezdeni.
Ez utóbbi mondjuk 2 dolgot vetít előre:
1. kétségbeesetten akarnak javítani a szerveren chipeken,
2. magabiztosak a technológiát illetően, vagy ellenkezőleg "nincs más esély" módon pusholják emiatt fejlesztőket a siker érdekében (esetleg idióták... de csak nem utóbbi). -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2470 üzenetére
intel kapacitása akkor fog helyreállni ha a szervereknél áttérnek 10nm-re (és azt terhelik onnantól), vagy hírtelen nem rendelnek annyi szerver chippet.. piszok nagy a szerverchipek DIE-ja (694 mm², de a 18 magos is 485 mm², a 10 magos 325.44 mm²), pluszban emiatt a kihozatala is alacsonyabb mint a normál chipeknek, pontos számokat nem tudni de egy-egy 28magos szerver dieból a tippek szerint akár 10db asztali 8magos chip is kijöhet (174 mm²)...
Addig ott szerintem nem oldódik meg a kapacitásgond amíg nem indul be a 10nm szerverchip gyártás valamikor jövőre... jó esetben (mert hosszú ideje halljuk ezt a "jövőre jön" szöveget.. de talán már lesz belőle valami). -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2463 üzenetére
lehet tényleg történik majd valami most már ... mert ez nem rossz.. bár még csak "kicsi APU", és nekem minimum kéne a nagyobbik változat a régi sorozatból ... de ez akkor se rossz...
mondjuk kicsit zavaró a hátlapon az USB színezése, mert a 2db kék és a mellette levő fekete USB-k csak 2.0ák, egyedül a DP és a HDMI közötti USB 3.1 ... illetve az előlapiak is 3.1esek.. de a színeket kicsit megkavarták hátul :\ ...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2444 üzenetére
Erősen olyan mint ha a B550 egy új steppinges B450 ami a B350-et viszi tovább...
nagyon érdekelne mit módosítottak ami eddig tart. Mert ez alapján csinálhatták volna azt is, hogy kiadnak egy B450-et újra, de más specifikációkkal, amivel már engedélyezhető a PCIE4 cpu ága..
vagyon a CPU és chipset között lesz azért PCIE4? vagy az is megragad a 3 szinten? mert perifériáknak esetlegesen jól jöhet az extra sávszélesség vagy kisebb időzítés.Bár volt korábban pletyka, hogy a korábbi ASMediás chipeknek van valami hibája (amiatt nem kerülhetnek be állami szervekhez Amerikában és több más országban se)... lehet azt akarták javítani, de elhúzódik? én erősen utóbbira gondolok, főleg ha a funkciólista tényleg nem fog kibővülni.. apropó mi lett vajon a törölt x490 chipsettel? vagy sose létezett és csak a pletyka kapott körülötte életre egy időben?
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2438 üzenetére
Ha ez mint a neve A320 chipsettel készül, akkor csak 2 és fél évet "késett"
... elvileg tavasszal jön az új A520chipset.. így nem is értem ezt most már :\ ... biztos most lett "olcsó" a dolog.
A "fájdalmas" igazán viszont az, hogy nem is volna igazából nagyon szükség erre a chipsettre se, csak külön biost kéne írni, hogy a A300-nak nevezett CPUban levő rendszert használják.. Csak azért használják még is chipsettel, mert így más alaplapok bios-át feltudják használni "alapnak" nem kell teljesen külön biost írni az alaplaphoz... bár ha több tucatféle modellt csinálnának a chipset nélküli variánsokból is, akkor nem volna gond azokkal se.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2434 üzenetére
lájkolom a sok portot a kijelző felé, de szerintem lehettek volna DP portok (azok szélesebb tartományban "jók").
és frankó kis szerkezet, de sajnos nem otthonra való árazású egy-egy ilyen masina.
Mondjuk szívesen látnék valami "csonkítottabb" variánst ami jó otthoni környezettbe is..
Vagy csak egyszerűen egy miniITX alaplapot valami ilyen embed cpu cuccal...
-
DraXoN
addikt
bár nem teljesen a témába tartozik, de a tegnapi CES előadáshoz még:
amiről nem volt szó az a nagyobb NAVI (5800 és/vagy 5900).
Pedig azt hittem lesz szó, amikor az elején felvezette a 8k gaminget mint "célt". De csak kaptunk egy Rx5600XT-t ... mint "vigaszdíjat".. Az se derült ki nekem, lesz-e utóbbinak "sima" nem XT változata... bár 1080p-re lehet tényleg jó lehet (jelenleg)... az ára 279$ ... kezdő árnak manapság talán "nem rossz" ... manapság...
-
DraXoN
addikt
válasz
paprobert #2421 üzenetére
Ha jól értettem laptopban a cpu és diszkrét VGA között játszik a teljesítménnyel.. némi extra teljesítmény is lehet, a nagyobb elérhető "hőkeret" miatt...
nekem ez jött le.De azonos kb, mint ami a CPU-n belüli procimagok és gpu között volt, csak ez a procin kívüli egységgel játszik így... Vélhetőleg ehhez közös TDP keretet kell majd alkalmazni, de nem üti majd ki az egyik a másikat azzal, hogy "túlfűti" a rendszert, hanem egy "középúton" próbál mozogni)...
-
DraXoN
addikt
Zen3, de desktop APU-ról semmi se volt... mondjuk számítottam erre, de azért jó lett volna utóbbiról tudni mikor jöhet kb.
Egyébként nem sorolták fel a teljes mobile APU palettát, Ryzen 7 4800H volt amit "top of the line"-nak nevezett. az 8mag 16szál, 8 grafikus "mag". 4.2Ghz turbó, 2.9Ghz alap órajel, 45W TDP (már ha jól emlékszem az adatokra, az "alap órajelben" nem vagyok biztos).
Volt még desktopon TR 48 és 64 magos variánsa, de arról régóta tudni mindent.. igaz, nem mondott semmit az alaplapokról, hogy más alaplapba jönne mint a 24 és 32magos...
-
DraXoN
addikt
Ott ütik intelt ahol fáj neki...
Ezekből már csak lesz valami laptop ami meg is vehető "normális" mennyiségben.
Az a Dell amit mutat 799$ kezdőáron "érdekes" gép (még ha nem is én vagyok a célpiaca).
De ha a kezdőárban benne van az Rx5600M is.. akkor jó gép lehet... (bár lehet nem lesz benne). -
DraXoN
addikt
még nagyjából egy óra a CES előadás kezdetéig: [link]
Én az APU-kra vagyok kíváncsi nagyon... persze ha lesz infó Zen3ról az jó, de utóbbira nem sokat számítok, maximum pár infóra mint ami kb. tavaly volt a Zen2ről mint mennyiség...
NAVI érdekes lehet, nagyobbról van-e infó (stb.) bár nem vagyok érdekelt nagyon a mostani sorozat Rx5700 feletti teljesítmény vonalában (Rx470 is jól kiszolgál)... -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2399 üzenetére
Jó meccs amikor:
Core i9-9980HK, GeForce RTX 2080
és a
Ryzen 7 3750H, GeForce RTX 2060
között zajlok, a magyarázat alapján azért "fer" mert az adott ryzen proci nem kapható RTX 2080 GPU-val ...... ez aztán a "fair play".
De gyakorlatilag az összes "erős pontot" kiemelték a diákon, mindig azon termékeket párosítva a konkurens termékkel amiben az adott termék épp erősebb.
Azt hiszem csúnyán felmoshatják a padlót Intellel ha megjön Renoir mester festegetni kicsit pár grafikont...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2380 üzenetére
szerintem zen2 refreshnek akkor lehet esélye, ha úgy számolják kell az extra kapacitás amit zen2 chipekkel érhetnek el nem a top régióban.. oda bőven elég lehet a zen2 a zen3mal szemben.
Ez főleg akkor lehet "cél" ha bejön AMD terve és ráugranak nagyon a szerver és OEM gyártók a termékekre.. akkor lehet kapunk egy zen2 refresh-t is, és akár "vegyes" lehet a ryzen 4000 oly módon, hogy lehet csak a csúcsmodellek kapnak zen3 chipleteket a többi marad zen2 egy finomított verzióján (elvileg "könnyű" legó lehet ez, ha jól tervezték meg a chipleteket és IO-t).Egyébként a lesz zen2 refresh, maximum egy új stepping formájában lehet róla szó. Ha a zen3 mérete nem változik jelentősen (pl. nagyobb terjedelmű chip lesz belőle) nem feltétlen éri meg jobban hozzányúlni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2374 üzenetére
Pont emiatt lehet prioritás a zen3 chipeknél az, hogy negyed, de akár fél évvel korábban érkezik az adott területre az új chip.
Elvileg egyébként már a 3000res ryzeneknél is így volt a laptopok esetében, hogy majd fél évvel korábban kapták meg a cpu-kat a gyártók, az már más kérdés (lehet), hogy miért kellett nekik kb. fél év amíg a termékek elérhetőek is lettek, nem csak papíron léteztek (a bemutató után)...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2372 üzenetére
szerintem az asztali 4000-es APU simán megvárja majd az zen3 asztalra való érkezését is...
A fenti dia nem tudom mennyire lehet pontos, és időben a skálán mennyire van "jól célozva".
Az alapján amiket pletykálnak:
zen3 először szerverekbe jön, majd "egyéb pénzes" vonalra OEM, esetleg PRO szériának?
így ha a diagram idősíkja "jó" akkor lehet ilyesmi:
3. gen szerver platform (Milan) 2020Q2
Pro 4000 (Vermeer/Renoir) 2020Q3
Desktop 4000 (Vermeer/Renoir) 2020Q4 (esetleg Q3 vége, de semmiképp sem előbb mint a Pro sorozat, maximum egy időben vele.. persze ez még nem jelenti, hogy Pro gépek hamarabb is lesznek termékként a piacon, jelenthet akár csak "szállítás megkezdését a partnereknek" is a dátum.. pontosabbat akkor tudunk ha közelebb leszünk).én legalábbis kb. ilyen megjelenésekre számítok nincs nyomás most az amd-n, hogy kapkodjon a zen3 asztali variánsával. De szervernél jöhet még egy "löket", illetve nyomás kell az OEM-ek felé is, hogy nagyobb eséllyel akarjanak AMD gépeket "építeni" (nagyon kéne utóbbi lépés, főleg, hogy stabilabb piac mint a DIY).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2348 üzenetére
én valami jó kis barebone vagy brand pc-t várnék már, VGA elég ha a proci tudja, de 6-8 mag ereje kellene...
ezeket hiányolom még nagyom AMD-ből, elvileg 2020 azt mondják a notiknál is átveszik a szerepet, de azon hardvereket szívesen látnám kijelző nélküli gépekben is...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2341 üzenetére
Ez még nem is a csúcs cpu (laptopba jön Ryzen 9 APU is.. bár lehet utóbbi "kimerül" a +2 feldolgozóban)... jó látni, hogy szivárognak az eredmények, valószínű computex-en lesz bemutató akkor (az órajelek már eléggé "magasak", és termék név is van a cpu kódjában (lehet már nem ES példány).
Amit nem tudok, hogy a felépítés milyen lesz ... minden féle pletyka terjed, hogy már chiplet, de olyan is, hogy nem chiplet... ezen kívül pletykák, hogy továbbra is 12nm-en készül de a zen2 cpu vissza lett portolva rá... De ha még is chipletes akkor a grafikus chip is egy chiplet, vagy az inkább IO dieba került "beépítésre" ...
nagyon kíváncsi leszek. talán a gpu is chiplet, "kvázi azonos" IO die és egy zen2 chiplet tűnne elsőre a legésszerűbbnek... de voltak pletykák, ami arról szólt, hogy nem éri meg a GPU-t az IF-re rakni mert túl sávszélesség igényes... Mondjuk valóban maximum valami 64bites gddr5 ramos kártya tempóját tudja hozni.. de kérdés megéri-e ennyire telíteni az IF sávszélességét (kb a memória sávszélességgel egyezik meg a saját sávszélessége.. kérdés, vajon DDR5nél majd osztót használnak, vagy duplázódik utóbbi is.. ha igen, akkor az már elég lehet valamire).. a másik út, hogy HBM memória kellene, a VEGA kártyákban levő "memória tartalom átlapolás" pont kapóra jöhetne a technikának.
Petykemano:
Ez a moduláris dolog érdekes, csak a mostani PC is moduláris ... csak folyamatosan "visszafejlesztik" az alaplapra forrasztva mindent (CPU-t, ramot, SSD-t).
a különbség csak annyi, hogy a cpu és körete itt nem az alaplapra kerülne, hanem külön kártyába... de ez se új, az első számítógépeknél az alaplap tényleg csak egy "sínrendszer" volt, és a cpu és memória is egy-egy külön kártyán foglaltak helyet... csak visszajön ez a koncepció ... talán.. mert megvoltak ennek a maga korlátjai... és ez pont az, hogy a cpu és annak a memória elérési igénye nem egyenlő a többi holmival sávszélesség igényben, ezért került át az alaplapra a külön vezérlőkártyából.
Utóbbi gondot most se látom, hogy lehetne megoldani hacsak nem, hogy alapból sokkal szélesebb a cpu portja mint a többi.
Az az intel "demo" gép, bár nem említi de valószínű 16 sávos PCIE portal rendelkezik kifelé, de a VGA már csak 8x-et kaphat, mert van még egy m.2 és egy 4x PCIE port is az alaplapon.. így miután kimegy a cpuból a 16 sáv (csak fordítva van a csatlakozó) szétosztják többfelé.Innovatív holminak tűnik, de csak tűnik.. semmi extrém nincs benne és a koncepció mint említettem egyáltalán nem új (igazából egy fejlesztési zsákutca korlátozott lehetőségekkel).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2328 üzenetére
az elérhető órajel nem csak a felépítés bonyolultságától függ, hanem attól is, hogy mekkora szigetelést hagynak rá a kritikus részekre, illetve az "alkatrészek" elrendezése is számít, ha jobb a "belső harmónia" az áramkörben (pont jó ütemben érkeznek az "adatlöketek"), az szintén javíthat az elérhető órajelen és fogyasztáson is (kevesebbet kelljen "ellentdolgozni" a szomszéd sávok szivárgásának)..
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2302 üzenetére
vannak olyan pletykák zen3 esetén, hogy már nyáron jöhetnek velük szerver chipek, de asztali ryzenek csak év végén, vagy lehet átcsúsznak a következő év elejére ... azaz akár fél év különbség is lehet köztük :\
zen 4 early 21 lenne? én úgy hallottam még legutóbb, hogy late 21 vagy early 22 (de nagyon igyekeznek, hogy 21-re meglegyenek)... de 21 tavasza előtt nehezen tudnám elképzelni és akkor nagyon-nagyon begyorsultak 3/4 évvel a zen3 után megjelenni ... bár elvileg ott csak gyártástechnológia csere lenne semmi komolyabb módosítás a zen3 chiphez képest (így akár még össze is jöhet, ha jó a kihozatal TSMC-nél).. a "körítés" meg külön tud fejlődni. De 22 előtt a GloFlo akkor se fog készen állni HBM-re. Bár könnyen lehet különveszik a rátérést a szerver és asztali vonalakon és mondjuk szerver vonalon TSMC-nél (vagy samsungnál) terveznek valamit erre... ki gyártotta a VEGA interposer "alaplapját"? mert az a technika kellhet lényegében hozzá (ami most hiányzik a képletből és csak 22től lesz lehetséges GloFonál...). -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2300 üzenetére
Szerintem ryzen 5xxx mit keresel mint sorozat, náluk jöhet a "közös HBM" mint L4 cache.
én legalábbis ezt látom erősen "esélyesnek" ... miközben a cpu chiplet majd 5nm-re megy le mellette, kapja meg a 2.5D technikát HBM-el.. de esetlegesen lehet még más extra gyorsító "speciális cpu vagy gpu" a tokozáson... bár lehet utóbbi csak TR vagy Epic sajátossága lehet... 2023-24 körül jöhet a 3D felépítés.
Én legalábbis ezt látom "ideális fejlesztési ütemnek" ami ésszerű.
Úgy tavaly nyár végén volt egy fél mondatos "elszólása" Lisa-nak, hogy Intel előrébb jár a 3D stackinggal, és mindent meg kell tenniük (AMD-nek), hogy ezen lemaradást behozzák.Mondjuk ha a HBM-et "elengedjük" (átmenetileg) lehetséges az IO chipbe pár megabájtnyi cache-t rakni... vannak erre pletykák, hogy zen3 IO-jába kerülhet ilyen.
-
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #2290 üzenetére
mondjuk ez lehetséges, fél év alatt javul a gyártás és/vagy ki lehet válogatni annyi "golden" chipet amire lehet építeni egy külön terméket ... már ha megéri persze... ez szerintem nagyban függene attól, hogy a konkurensek milyen terméke van.. jelenleg nem nagyon kellene törni emiatt magát az amdnek, maximum valami erősebb 8 magos kellene csak ami tud kicsit magasabb órajelet (összességében).. De ezt én nem tudom megállapítani megéri-e egy ilyen "presztízs" terméket készíteni mert játékon kívül mindenben gyorsabb lenne a 12 és 16 magos (amin valószínű a haszon is nagyobb)..
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2288 üzenetére
szerintem eddig is ilyesmi dátumról volt szó.
zen4 (vagy zen5 ... akármi lesz a neve), nem véletlen pletykálnak 2022 Q1-et ... úgy néz ki nem 4 hanem 5 negyedévenként készül el egy-egy generáció (de az intelnél is így volt ez amikor még élt a tick-tock)... ennyi idő egyszerűen kell rá -
DraXoN
addikt
És ha az IO is azonos? nem tudom a TR van-e akkora üzlet önmagában, hogy megérje rá külön chippet tervezni (bár eléggé nagy az IO chip, így van az a mennyiség ahol már megérheti a külön chippet megcsinálni).
A korábbi TR vs Epic variációnál is más verziószámot kapott a "nyák" amire a chipletek kerültek (vagy nem tudom CPU esetén hogy nevezik ezt az "alkatrészt").. Persze arról nem hallottam, hogy különbözött-e a nyák vezetékelésben az Epic és TR között.
Nem lehet most is ez van? és a nyákon amire kerülnek a chippek már eleve be se kötik az extra memória és pcie csatornák vezetékeit, így a foglalat hátulján csak "vakpin-ek" vannak de vezeték nincs róluk a chipbe? ... lényegében egy ilyen nyákot sokkal-sokkal olcsóbb megtervezni és legyártani mint egy másik IO chippet..Bár a korábbi "közös" generáció egy kódszámot kapott visszanézve (K17.3) .. így "bukhat" az elképzelésem innentől.
De majd biztos lesz aki "skalpolja" ezen CPUkat, így látjuk majd, hogy ténylegesen azonos vagy sem az IO die-k mérete...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2238 üzenetére
érdekes az utóbbi rész ... ekkora különbségre vagy több magot (korábban voltak 10magos cpu chiplet pletykák), vagy SMT4-et tudnék elképzelni (esetleg vegyesen)...
De egyszálas tempó szerintem nem változik jelentősen..Esetleg ha "nagyon speciális" a kód, lehet akár az, hogy megint kicsit rágyúrnak az AVX részre, mert van pár rész amit "csak emulál" jelenleg (bár legalább megeszi a kódot)... Igaz, AVX pletyka szinten se merült eddig fel, hogy (megint) hozzányúlnának... Inkább front és backend újraírásokról vannak "pletykák"....
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2227 üzenetére
ez eléggé durva lenne.. vajon a latency-je változik ezáltal? vagy a sávszélességet bővítik.. esetleg az adott rész CPU-n belül más órajelen működne majd (bár utóbbi eléggé okozhatna problémákat a belső időzítésben)? a Sávszélesség bővítés a legesélyesebb, de a bonyolultabb vezérlő miatt nőhet ilyenkor a latency... utóbbi ellensúlyozható a méret csökkentéssel, de az meg más gondot jelent... ráadásul L1ből is többféle-val, lehet ez csak egy részére igaz...
De a 40% mindenképp szép érték, jelentős hozzányúlás nélkül nem elérhető... lehet tényleg teljesen új design lesz a zen3 és abszolút el se tudjuk képzeni mire kellene számítanunk tőle?persze csak pletyka ... de ez is "egy irányba" mutat ... nagyon kíváncsi leszek mi készül ott (már kell létezni pár pre-pre sample példánynak valakiknél.. bár gondolom igen gondosan őrzik a kiszivárgástól a termékeket)...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2219 üzenetére
A nagy kérdés, hogy mi is lesz a "zen 3".. ha csak az L3 cache összevonása, akkor szuper optimista lehet az a 15% ... talán még akkor is ha nem egyszálas, hanem valamennyi szál esetén jön ki a 15%-os növekedés (mert az összevonás főképp inkább a többszálú terhelésen segít)... Egyre kisebb az esély az SMT4-re, bár attól még kizárni nem lehet (bár az is lehet, a CPUban benne van ugyan, de engedélyezve nem lesz mert nem sikerült befejezni, vagy maradt benne valami hiba).. bár elvileg új a frontend, és a backendet is kiszélesítik (bár utóbbi elvileg már most is szélesebb mint ami az intelekben van).. ezek miatt adná magát az smt4 bekerülése... bár utóbbi egy összetett igényű holmi (sok mindenhez hozzá kell nyúlni, hogy hatékonyan is működhessen)...
De még ha mindent meg is kap, akkor is igen optimista lenne a 15%, nem egyszerű "találni" annyit csak úgy.. Bár a "zen 2 többet hozott mint várták" kijelentés kicsit vicces, eléggé ki lehet előre számítani, hogy mi mennyit hozhat, ha ezt nem tudják, akkor ott súlyos gondok vannak a szimulációs alkalmazásokkal (vagy találtak valami kritikus hibát amit kijavítva "jé mennyit javult" lett az eredmény, mert kevésbé "akadnak" be az adatok és folyamatosabb a CPU részegységek etetése, de általában utóbbiakat is igen jó hatásfokkal kéne "látniuk", hogy hol is vannak ezen pontok). -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2213 üzenetére
Anno DDR1-DDR2 és DDR2-DDR3 átálást is megjátszotta az AMD, a DDR3-DDR4 -et nem, de utóbbit viszont pont az intel játszotta meg (6xxx intelekben van DDR3 és DDR4 vezérlő is, vannak az adott sorozathoz DDR3-mat támogató lapok.. igaz, csak a 1.35V-os változatokat eszik hivatalosan, a nagyobbal elvileg "károsodhat" a memóriavezérlő a CPUban).
Technikailag nem hiszem, hogy akadálya lenne a DDR4-DDR5 hibrid vezérlőnek (igazából, valamennyi cpuban 2 memóriavezérlő volt, nem hibrid, csak alaplap és memóriatípustól függőt, hogy melyik volt aktív). Valóban megoldható, hogy külön CPU, külön IO vezérlővel, de pont az a lényeg, hogy azonos CPU mehet a 2 féle alaplapba (ha akarják).. persze üzletileg és tervezésileg egyszerűbb lehet a külön IO chip (talán).. Legalábbis utóbbi akkor igaz ha a DDR5 jelentősen különbözni fog a DDR4-től, illetve sok helyet igényelhet az IO chipben a vezérlő jelenléte.
Visszatérve a témára, szerintem nem lesz meglépve (ezúttal) ilyenféle kompatibilitás, maximum azt tudom elképzelni, hogy az azonos zen3 vagy zen4 chip esetleg megkapja a korábbi IO vezérlőt és "visszaportolják" a régebbi alaplapra, ha annyira nagyon akarják (bár szerintem az alaplap gyártók naaagyon csúnyán néznének egy ilyen lépésre). Ha kap is kompatibilitást a korábbi "olcsó" memóriából, azt is maximum az új (nem kompatibilis) foglalaton át.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2210 üzenetére
szerintem memória váltásig marad az alaplap, nincs értelme előtte erőltetni a váltást ha utána megint kellene...
AM4+ zen2-vel kellett volna ellőni ha akarták volna (szerintem).
Aztán lehet hibrid memóriavezérlőt építenek az új procihoz (zen3 utánihoz), és am4+ lesz mégis, de azok már DDR4 rammal párosítva a későbbi generációt is megtudják enni... már ha piacilag ennek van értelme (bár végül is jó pont lenne). -
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #2205 üzenetére
Mondjuk ez az x86 licensz eladás "megtagadás" az inteltől egy érdekes dolog.. persze érthető ha ők vannak a nyeregben.
Bár szerintem ha 5 éven belül nem tudnák visszaszerezni a vezető pozíciót "megnyitná a kapukat" más gyártók előtt, ezzel, hogy is csökkentse a konkurens nyert pozícióit (vagy piacszerzését).. Persze, ehhez AMD-nek is lenne szava a 64bittel.. annyira kereszbe van ez az egész, hogy nem teszi egyszerűvé a (régi)új belépőknek a piacra belépést (egyik technikát inteltől, másik amdtől kell licenszelni).. mondjuk ez egy szerencséje is amdnek, lehet már kitúrták volna az x86 piacáról ha nem így lenne..A másik út ha egyszer elkészül a windowsba az ARM->x86 fordító, persze teljesítmény vesztéssel jár, de lehet megoldható lenne ez akár hardveres szinten is (bár egy ezzel kapcsolatos per jelenleg is van, mert "intelnek nem tetszett", várjuk a kimenetelét még a dolognak). Bár most már 32bites ARM->x86 fordító van, "átlag feladatra" elegendő teljesítményt nyúlt, 21re elkészülhet a 64bites fordító is windowsba...
Mindenesetre jó lenne látni pár gyártót az x86 piacán, bár igaz, nem olyan lenne mint régen, anno 1 alaplapgyártó termékeibe belement az összes CPU gyártó terméke, manapság így nézve "szövetségeseket" is kell szerezni akik alaplapot gyártanak köré ha nem build-in CPU-ként akarnak elterjedni (bár pár éve volt erről pletyka, hogy a középkategóriáig lehet az egész PC piac alaplapra forrasztott CPU és memóriákra tér át.. szerencsére nem lett belőle semmi).. bár egy új gyártót egyenlőre lehet nem feltétlen korlátozna egy ilyen módú piacralépés (csak felkéri a foxcont, hogy gyártson le neki X ezer darab ilyen holmit.. demónak jó).De akármelyik út is lenne... Jó lenne alternatíva ha van rá mód (alternatíva mindig jó, de sajnos a piacok szűkülnek, PC marad "power" usereknek).
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2198 üzenetére
kíváncsi leszek mit hoz a zen3 ha már tényleg új architektúrának van beharangozva (és új "family" jelölést is kapott emiatt).
Beleolvasva a cikkbe, könnyen lehet a 2.5D felépítés miatt kapja az új család nevet, hisz az jelenthet "új dolgokat" lényegében, még mindig nem tudni, hogy az architektúra lényegében a HBMből tud-e kamatoztatni, a videó kártya rész biztos, de ha előbbivel a késleltetésen tudnak faragni (ha lehet, mert ha berakják "köztesnek" a HBM-et akkor a "sima" rendszerramhoz hosszabb lehet az elérési idő).
De én úgy tippelem Zen5 előtt nem látunk 3D felépítést AMD cpu részről.
Zen3 esetén se vagyok benne biztos, hogy asztali chippeknél lehet 2.5D felépítés, lehet csak szervereknél lépik meg (ha meglépik). De továbbra is GloFo 12nm-es "leading performance" nodeja kimondottan alkalmas akár interposer és HBM mellékötésre (az előbbi a 2.5D feltétele).
Ha nem vált AMD IO chip gyártót, akkor bele is illik a tervbe, csak annyi lehet a gond, hogy GloFo 2021 elejére ígéri a tömeggyárthatóságot ezen a technikán, persze ez nem zárja ki a korább megjelenést (paperlaunch). Mondjuk 2.5D-n még egy jelenlegi körüli magméretből is belehetne préselni egy 3. chipletet AM4 méretű foglalatba is (ha az IO die mérete is hasonló). De egy epic méretű foglalatba simán befér a +2die, oda ügye vannak pletykák, hogy 80magos változat jön (amire szükség is lehet, mert az intel 21ben, ha jól emlékszem jön valami 112magos "szörnyeteg" chippel a szerverekbe... nem tudom ez vajon 2 die lesz vagy 4 "összedrótozva", de jön ilyen... bár elvileg 10nm-en, ice lake magokkal).. bár AMD Epycjéről vannak olyan pletykák, hogy 15chip lesz összesen a következő generációs Epyc-en (10 cpu chiplet + 1 io-die + 4 hbm, esetleg 12 cpu + 1 io + 2 hbm)? utóbbi amikor felmerült mint pletyka, részemről eléggé "hitetlenül" néztem, de azóta jött a glofo felől egy ilyen technikai "infó" ami mintha csak "megrendelésre" készülne... aztán persze, lehet itt már "keverednek a dolgok" és ez már nem a következő, hanem a következő utáni technikákról levő "morzsák" belekeveredése a "pletykatengerbe".... de túl sok infó volt ez így zanzásítva egy rövid postban... lehetne még "fojtani", de befejezem, ezek mind nem biztos infók...
-
-
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #2156 üzenetére
Már az előző variánsa is "ijesztő" volt ... mondták akkor sokan, hogy ezen lehet még csiszolni.. sokan mondták "nem lehet kihasználni"...
Igazából a legijesztőbb, hogy egy böngészőben futó JS kóddal is működik, és az egyetlen működőképes javítás ellene hardvercsere nélkül a HT kikapcsolása... utóbbit vajon hányan lépik meg bevállalva a teljesítményvesztést? -
DraXoN
addikt
válasz
wwenigma #2083 üzenetére
Nem 15, 13db hiba ami közvetlen köthető azon hibához amivel a CTS Labs spekulálni próbált (összesen)..
Ezen kívül még 3db hiba van amiből más eredetű amiből kettő a SEV (Secure Encrypted Virtualization) egységgel kapcsolatos (3db hiba van összesen a SEVben jelenleg, egyik a CTSLabs Masterkey nevűjével "talált").
De a hibák egy része meg nem is a CPUban van, hanem platformszinten a chipsetben (csak mivel nincs más választási lehetőség így a CPU-hoz is kötik).
Az utolsó hiba meg csak az APU-s AMD-ket érintette, kizárólag linux alatt zárt VGA driverrel (gyakorlatilag admin jogokat tudtak szerezni lokálisan célzott támadással). -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2073 üzenetére
Az a nagy kérdés a Zen3 mennyire lesz "új design".
Ha csak ráncfelvarrás, akkor lehet tényleg nem lesz N7+, esetleg csak második generációs N7 (egy kb. 10%-ot az is "hoz"), vagy N6 ha utóbbi időben elérhető megfelelő mennyiségben (az N6 közel annyit hozna mint az N7+, de határeset a tömeggyártási időpontja).
A második generációs N7 és N6 mellett szól, hogy nem kell teljesen újratervezni, és a gyártás magában is olcsóbb folyamat rajta.Majd talán valami új NAVI vagy VEGA chip ha készül N7+ -on (ez csak tipp, de annak kb. "mindegy", bár ha csak "skálázni" akarják a méretet, lehet ott se lesz akkor "cél" az a technika).
Az N5 viszont ha jól tudom az N7+ továbbfejlesztése lesz (EUV miatt), így rövid távon lehet az N7+ zsákutca, hosszútávon viszont "az nyer majd". Így EUV-al való tapasztalatgyűjtésre jó lehet... Így ha nem is CPU, lehet valami grafikus chip készül majd azért rajta.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2067 üzenetére
Ez egyértelmű, pár hónap alatt nem lehet csak úgy megváltoztatni a terveket (maximum egy half-node fér bele közel 1 évvel a kiadás előtt, de ott se teljes áttervezéssel). Vagy a tokozás vezetékezésén lehet változtatni (ha van értelme).
Elvileg a sapphire rapids 22ben jöhet 7nm-en 112maggal, az amd az akkori chippét "csak" 96magosra tervezi (a leakek alapján).. Érdekes lehet ez még ha utóbbi tényleg kap SMT4-et, akkor kellhet is neki, hogy leküzdje a magszám hátrányt ha az IPC és órajelek hasonlóak lennének...
Mondjuk érdekes lehet a genova platform AMD-nél az SP5 foglalattal, hogy fér majd el.. 96mag ügye, de elvileg 12csatornás(!) memóriavezérlőt kap. Így lehet a foglalat mérete is növekszik (vagy áttérnek valami teljesen más formátumú foglalatra ami sűrűbb lábkiosztást tesz lehetővé, mert a lábszámnak nőnie kell a több csatornához).. De az intel már most is csinál az AMD-nél nagyobb foglalatos Xeont, így nem kizárt a további méretnövekedés...Mondjuk amennyi helyet elfoglalnak egyre inkább a memóriák is... lehet asztali szegmensben is a so-dimm foglalatot kellene majd rendszeresíteni egyre inkább (vagy valami hasonló "kompaktabb" formát).
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2064 üzenetére
Mondjuk ha az IO-chip méretnén faragnak, akkor elférhet az asztali AM4-en a 2chiplet,
de könnyen lehet az AM5 már fizikailag kicsit nagyobb mérettel rendelkezik.
De megint egy lehetőség ha beiktatnak egy interposer-t (és legalább 2.5D-re rakják ezáltal a CPU-t a 2D helyett), akkor megint kisebb tud lenni a tokozás (de ha kap HBM-et is akkor könnyen lehet akár 3D felépítés, hogy elférjen).Több lehetőség is adott, hogy elférjen egy kicsit nagyobb chip a tokozásban (akár mind egyszerre).
Bár szerintem IO-chip esetén maradnak a glofo-nál, náluk "érdekes módon" jön egy 12nm-es technika ami támogatja a HBM-et (és interposert), ha jól emlékszem 21-es sorozatgyártási dátumtól.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2050 üzenetére
Olyan szintű méretkülönbség van a 2 cég között, hogy minimum egy évtized kellene ahhoz "nyerő pozícióban", hogy a különbség a 2 cég mérete között kvázi kiegyenlítődjön.
A zen2 jó, de nem annyira jó és nincs olyan régóta, hogy egy "lassan mozgó" piacon hirtelen felrúgja az erőviszonyokat.
Az emberek manapság "rohannak", mindent hirtelen "tegnapra" akarnak.. De sok változás csak holnap vagy holnapután történik meg, nem ugrik rá mindig mindenki az új technikára, főleg egy olyan szegmensben ahol a stabilitás kb. mindennél fontosabb, AMD-re most azok építenek akik már a korábbi zen generációkat is legalább tesztelnék, de sokan csak most kezdenek "tesztelni".. illetve AMD is kapacitásban a zen3-ra számít úgy, hogy "robbanni" fog piaci szempontból ( a zen3 ciklusa végére a szerver piac 30%át birtokolni akarja).. A DIY desktop lehet addigra 50%felett az övé, de az OEM is jó ha a 20%-ot fogja akkor elérni (másik lassú változású szegmens).. Ez kb. 2 évet jelent.
A Zen4 lesz a kérdés, hogy mi ellen versenyez. Az intel a saját "új generációs" CPU-ját a zen4 időpontja előtt ígéri fél évvel, de ha a termékciklus részleteit nézi az ember, eléggé "kételkedni tud", hogy tényleg jön-e az 21ben.. mert számolva az is lehet, hogy csak 22Q2 a "reális" terv az érkezésre (ha minden jól "sikerül").. zen4 viszont valahol 21Q4-22Q1 környékén várható (jelenleg).A zen3 esetén emiatt is lehet, azért nem lesz SMT4 mert inkább "átcsoportosították a mérnököket", hogy zen4be készüljön "brutál" dolog, ezért zen3ben lehet nem lett kész az SMT4 (vagy benne van, de "letiltva" mert hibás, vagy csak "teszt célból" van benne).. persze továbbra se kizárt, hogy még se lesz benne a piaci változatban, csak a vetített dia nem volt "őszinte" esetleg "kapkodósan készült" mint ahogy pár YT-n fentlevő elemző "véli" (mert a CPU is csak 7nm-nek volt jelölve nem 7nm+nak, vagy 7nmEUV-nak)..
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2046 üzenetére
szép eredmény ez... 9% bevételnövekedés év-év viszonylatban.. profitmargin is nőtt... és mint ezt annak ellenére, hogy a "Enterprise, Embedded and Semi-Custom" részleg visszaesett...
Bár a "Computing and Graphics" szépen növekedett... vajon a VEGA ilyen jó a szervereknél vagy a Navi okozta a bevételnövekedést?
a 9. havi záráson nagyon látszik, hogy tavaly még azért a bányászok kicsit megnyomták az egyik részleget, de év végére ennek ellenére lehet az idei összbevétel a tavalyihoz képest (már csak "kb. 350millió$ a különbség").
azért durva a különbség AMD és Intel között a fejlesztésre költött összegekben is (szeptemberben):
3208millió$ VS 406millió$ ... de marketingben is 1486millió$ VS 185millió$
de intel 2 hónap alatt annyit költ "csak" fejlesztésre, mint közel az AMD éves összbevétele... -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2036 üzenetére
Mennyire látszik játékoknál, hogy az intel hedt architektúrája nagyobb késleltetésű mint a "kommersz" házon belüli CPU-k... gyakorlatilag hiába új modell (ami inkább csak az előző egy új steppingje pontosabban ... átnevezve). Akkor is, teljesítményben kb. a 2000-res ryzenekkel vannak párban játékokban, a 3000-res ryzenek, nagyon "lelépték".
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2022 üzenetére
Azért nem csak egymás mellé vannak rakva a régi die képei (kiegészítve pár extra tulajdonsággal), hanem külön csoportokba vannak szervezve az egységek.
De ezek szerint marad a NUMA rendezés.. bár Linus tesztelt egy 64magosat (ha jól emlékszem) és 2 numa blokkot tapasztalt, ez alapján az egymás melletti memóriavezérlők együtt tudnak működni (bár most nem rémlik mennyi memóriával és hány csatornás módban tesztelte).
De érdekes, hogy az IF részek kerültek középre, persze érthető, így érhet el időzítésben mindent a legjobban (egységesebben).De ez alapján nincs igaza azoknak akik szerint csak "kivették a cpu mellől" és egy közös dieba berakták a kivett részeket csak egymás mellé rakva.. ez ennél jóval több. persze biztos lehet még finomítani, de az idő és rengeteg pénz.. és a terméknek is meg kell jelenni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #2011 üzenetére
shortolni kell, azzal lehet többet kaszálni
De ha túl sokan számítanak erre az eredményre, akkor már előtte elszállhat az ár ... (már pedig a témában okos emberek "tippelik" ott meg az eredményeket .. meg egyre több MI dolgozik ott szintén).. Azt végén lehet "túlremélik" az eredményt és még esik a bejelentéskor kicsit a dolog... -
DraXoN
addikt
válasz
solfilo #2000 üzenetére
csak az athlonoknak nincs semmilyen gyári "turbó" értékük, így ott még bizonyos szempontból "logikus" a dolog (még ha sokat nem is nyer vele az ember).. most nem tudom ott a szorzó állítható-e, de ha igen akkor azért kicsit ott is kérdésesebbé teszi a több változat "létét", bár ott nem jellemző a tuning, és sokat úgy se nyer vele az ember, úgy is kevés a mag alapból.
De a ryzenekből kb. csak akkor megy alap órajelen a CPU ha "kényszeríted", egyébként mind eltér többé kevésbé felfelé normál állapotban is, és akkor még az Overdrive funkciók be sincsenek kapcsolva mellette. -
DraXoN
addikt
válasz
-FreaK- #1996 üzenetére
túl jól sikerült az automata boost technikája az AMD-nek, szinte összemossa a határokat ...
attól még megjelenhet a cpu (bár értelme sok tényleg nincs)..
és nem lehetetlen, hogy OEM only cpu lesz (bár oda sincs sok értelme)..De lehet az árrést be akarják tömni a 3700X és 3800X között kicsit ha valaki "ott keresne" is találjon (de nem tájékozódik eléggé, hogy eléggé összeérnek a CPU-k teljesítményben)
Szerk.:
Az oldal hozzászólásai között is fejtegetik az értelmét, a legérdekesebb:
2 chipletből áll a CPU, mind kettőben 1-1CCX engedélyezve (vagy 4CCX engedélyezve, de mindben csak 2 mag aktív, felezett L3cache/CCX-el, így utóbbi is 4felé van osztva). kb. a 3800X órajelein de mivel külön chippen van még is "kicsit lassabb végeredménnyel" ... -
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #1985 üzenetére
Az, hogy 8 magos lesz az "alap" se kis fejlesztés, rengeteg belső latency és ütközés gondot kell hozzá megoldani az architektúrában.
Később ezt az alapot könnyebb erősebb egységekkel bővíteni mint egyből sokmagosra tervezni egy erősebb cpu magot (gyakorlatilag 2 lépésben) oldják meg a termék kihozást, nem egyből egy erősebb változatban.. Vagyis így nézve a cpu magok közötti kommunikáció "újratervezésre" kerül, a CCX megmarad de egy szinttel feljebb kerül. Bár a zen2 esetén javítottak jelentősen a ccx közti latency-n, de egy "8 magos tömb" tovább javíthat.. bár elméletben a belső késleltetésnek viszont ez rosszat tehet, bár a zen2 esetén a belső ccxen belüli késleltetés is javult, az jelenleg jobb mint az intelé (ami eléggé durva "fejlesztés" szintén), eléggé kemény optimalizálások voltak zen2 esetén, ha zen3 csak megtartja a szintet a bővítés ellenére akkor az is nagy mérnöki bravúr.
Bár nem sokat, de az intel chippek belső latency-e nőtt azonos órajelen generációnként úgy 1-2%ot 7700->8700->9700 cpu-k esetében, csak órajellel "ellensúlyozva" van a dolog, nagyon kérdés részemről meddig éri meg bővíteni a ring bus felépítést náluk, már mutatkoznak a gyengéi a skálázódásának "dual ring bus" szükségessége, 10magot még elbírhatja, esetleg jöhet egy 12magos variáns ha pénzt ölnek bele, de a további skálázás nagyon költséges lehet, ha lehetséges ... ha már most nem az, bár még kérdéses, hogy a "dual ring bus"-nak lesz-e latency büntetése. És bár intelnél ott egy másik belső felépítés (MESH) amit lehet egyszerűbb lenne használni és lehozni a HEDT vonalról mainstream vonalra, de azzal egyértelműen elvesztenék a játékosok piacát, a latency ugyanis egyből beállna náluk kb. a zen1+ környéki szintre, azaz jelenleg a zen2 is előnyben lenne (bár lehet az esetleges "köretkönnyítés" kb zen2 szintre hozná a MESH-t, de összességében sok játék azért "büntetné" a lépést).
Az biztos azonban hogy a jövőben Intelnél is egy a MESH utódjára épülő architektúrán dolgoznak mivel könnyebben bővíthető (legózható) a cpu (foveross az első példány.. bár elvileg már kaphatónak kéne lenniede még csak demó szinten tesztpadokon létezik).. az első kézzelfogható termék talán a Sapphire Rapids lehet belőlük. Moduláris 3D chip design, kigyúrt IPC-vel, de korlátozott órajelekkel a hőtermelés csökkentés miatt viszont sok-sok "célegységgel" beépítve a különböző műveletekhez.. kb. mint ha egy Fusion 2.0 projekt lenne az AMD-től, ha a szoftverek nem állnak be mögé akkor "veszett ügy" lehet belőle, persze intel nagyobb, de a fixfunkciós egységnek nagyot kell dobnia a teljesítményen ha a korlátait el akarják felejtetni (rossz skálázódás ha "egyéni" beállítás kell). .. messzire eljutottam a belső latency "gondjából" ...
Zen3-ra visszatérve, szerintem sokan csak "vártak" bele dolgokat, de figyelve a fejlesztés ütemét, szerintem kb. ennyi volt eredetileg is a terv (SMT4-et mindenki elveti már mint ötletet, pedig nem lett egyértelműen megcáfolva, csak annyit tudni, SMT2 verzió biztos lesz, de lehet továbbra is attól még benne SMT4.. egy évvel előre nem kell mindent elárulni). Ami biztos, zen3 órajelekben léphet előre egyet. A mostani Engenering Sample példányok nagyobb órajelre képesek mint a forgalomban levő zen2 chipek .. egy évvel a megjelenés előtt... -
DraXoN
addikt
válasz
-vitya- #1977 üzenetére
ugyan arról az oldalról egy másik cikk TR pletykákkal:
https://wccftech.com/amd-ryzen-threadripper-3960x-24-core-48-thread-7nm-zen-2-cpu-confirmed/
Ez alapján a legolcsóbb 24magos TR 999$ lesz (legalábbis ez a mostani "pletykált" ár) ... az "asztali" 16magosból kiindulva keresztben lenyeli az intel HEDT csúcsprociját... -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #1963 üzenetére
tökre ütött.. ja nem, tökre rakott... vagyis izé.. tököt rakott a gépre...
üzleti okokból az elmúlt években eléggé "beszivárgott" ide a halloween...Mondjuk 90-es években felnőtt gyerekként akkoriban "irigykedve" néztem az amcsik "házalós halloweenes" szokását ... manapság, hogy értem miről szól (csak az üzlet, azért jött be ide), nem igazán hiszem, hogy helye van a mi kultúránkban eme indián eredetű holminak...
no de ez a globalizmus csodája ... átvehetnénk még pár keleti ünnepet is
(mondjuk a kínai újévet.. sokan szeretnék az az 1 hetes ünnepet amikor csak a legszükségesebb szolgáltatások működnek ott és csak a boltok üzemelnek mellettük, majdnem minden más zárva van olyankor)...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1949 üzenetére
Ha jól értelmeztem, akkor nem 7nm-ert, hanem valami "hibrid" 12/7nm holmit indít 12LP+ néven, ami kb. a 7nm-es tulajdonságokkal rendelkezik, de jobb áron gyárthatóan (jövőre indul a próbagyártás és a tömegtermelés meg 21-től rajta).
Ez olyan mint ha a 7nm-re elköltött tapasztalatokat és fejlesztéseket megpróbálnák felhasználni a régebbi technikán.
-
DraXoN
addikt
válasz
hokuszpk #1946 üzenetére
jól emlékszel, és ha a mostani Eng-sample képes 1-200Mhz-el magasabb órajelre, mint amire az aktuális Zen2 (végleges) chippek képesek (kérdés persze "átlagos" vagy "maximum" órajelet néztek ott), akkor a végleges még jobb lehet... (ráadásul ezek még elég korai Eng-sample chippek)
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1936 üzenetére
Régóta emlegetik sokan az ARM-et, de ha a szoftveres kompatibilitási "gondtól" el is tekintünk, akkor se képes az ARM azonos szintet elérni kisebb fogyasztással.
Egyszerű oka van ennek, az x86 ki van gyúrva utasításokkal, az ARM nincs olyan mértékben, ha viszont kigyúrják utóbbit, akkor a kedvező fogyasztás/teljesítmény a múlté lesz.. "ingyen" nem lehet növelni a képességek számát.. Ha viszont ezen képességek feleslegesek lennének akkor feleslegesen vannak x86ban az adott utasítások és ki lehetne dobi, ezzel javítva pár esetben a fogyasztás mutatót, de "veszítve" a teljesítményből ami főképp specifikus programokat érint (Intel Atom, AMD brazos, pont ezt tette, kisebb fogyasztás, de a csökkentett belső felépítés miatt a teljesítmény is kisebb lett).
HA az ARM-et kigyúrják annyira, hogy azt a teljesítmény szintet hozza amit az x86 cpu-k akkor annak se lesz jelentősen eltérő fogyasztás/teljesítmény mutatója azonos gyártástechnológián. Ráadásul a bonyolultabb belső felépítés miatt elveszthetik a tervezési idő miatti előnyüket is, mert egyszerűen több idő lesz elkészíteni a piac kész példányt a tervekből.
Az ARM maximum pár otthoni gép esetén (ami komolyabb munkára és játékokra nem igen használt, vagy csak olyan munkára amit az architektúra "gyorsító áramkörrel" támogat).
Jó lehet mondjuk "háttér szerverekben" amik inkább csak adattárolást végeznek (bár ott már most egyre jelentősebben vannak jelen)..A piac szeret "rinyálni", de nem hiszem, hogy bármiféle architektúrális előnye lenne az ARM-nek, amivel kitudná szorítani az x86-ot a jelenlegi helyéről.. Az a "varázs windows" ami az x86 és ARM programokat is tudja futtatni (előbbit emulálva) is évről-évre "késik"..
AMD-re visszatérve:
szerintem Zen3 tényleg kb. ennyi lesz, kis belső optimalizáció, magösszevonás, esetleg SMT4.
Zen4-re CPU esetén szintén csak kis optimalizálást tippelek, és főképp ott az IO esetén jöhet változás (az ideje egybeesik a Glo-Fo nemrég bejelentett 12nm-es fejlesztésével, ami mellé HBM is csatolható, és elvileg "olcsóbban" tudja majd a 7nm-es technikák képességeit, mondjuk CPU esetén jöhet egy die-shrink 5nm-re).
Zen5 amire én komolyabb mag átdolgozást "várok".. Addig csak kisebb "optimalizálások". Ez utóbbi viszont egybeeshet az intel "újgenerációs" terveivel időben.. Ha utóbbi jön 2022ben nem lesznek elkésve, egyáltalán, sőt, egy kiélezett verseny lesz várható (talán).Intelnél az IceLake magok se tudják minden esetben azonos órajelen intelnél a 18% IPC növekedést, egyedül a CPU-Z tesztjében jött ki ez a különbség, "valódi alkalmazásokban" inkább 8-10%-ot hozott az új mag.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1932 üzenetére
Azért nem kis meló összevonni a 4+4 magot chiptelenként egységesen 8 maggá.
A "körítésről" meg nincs szó, hogy az IO fejlődne esetleg és az kapna mondjuk L4 vagy hasonló dolgot (pl. HBM formában).. esetleg más jellegű gyorsító magokat.De könnyen lehet a zen3 kimerül a chipleten belüli magösszevonásban.. Mi nem látjuk a terveket, de könnyen lehet ez egy B terves holmi ami azért született, mert az intel nem tud kiállni ez ellen se semmivel egyenlőre és, hogy megoldják a kapacitásgondot, emiatt mindig eggyel régebbi technikát használnak csak a TSMCnél.. bár mivel úgy néz ki a zen2 is sokáig marad gyártásban (még), a párhuzamos gyártás is javít majd a dolgon.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1926 üzenetére
10 éve minimum mondják már ezt.. eleinte a laptopok majd a tabletek miatt "temették".. és még mindig létezik (közben a tabletek majdnem eltűntek mint szegmens)..
Persze ha azt nézzük, hogy a mennyiség "jelentéktelen" ha a telefonok eladási tételeihez képest nézzük, de ott se a nagy árú készülékekből megy el sok, hanem az olcsókból...Olyan szinten végletekben gondolkodnak/beszélnek egyesek, hogy ha valami nem az első, akkor az "halott" ...
De ez a helyzet PC alkatrész tekintetén is.. ha egyik CPU gyártó kicsit gyengébb (pár százalékkal), akkor azzal fel van mosva a padló, és hamarosan lehúzhatja a rolót (látszólag logikusan következtetni nem tudó emberek világában érünk, valójában a "felpörgött életstílus" mellékterméke amit látunk, mert mindenből a leg-leg-leg kell most-most-most, a második vagy kicsit rosszabb "nem népszerű" .. nagyon leegyszerűsítve, de ez van kvázi belenevelve a társadalomba, a "fejlettebb régiók" társadalmába mindenképp)...
-
DraXoN
addikt
azonos órajel, az egyetlen különbség a cache, ami 16MB->32MB-ra nő...
érdekes lesz látni a "skálázódást".
a kiszivárgott (nem hivatalos) árak:
Ryzen 5 3500: 129$
Ryzen 5 3500X: 149$végül is közelítünk a 100$-hoz amit még adoredtv írt a "legolcsóbb" 6 magosra.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #1827 üzenetére
nem csak az amd van a TSMC 7nm-es soraira "bejelentkezve".. bár az igényük nagy lehet, lehet a mostani mennyiség kétszeresét is "le tudnák foglani" ha nem is a zen2-vel, más chippekkel amiket gyártatna.. a kis és nagyobb navik is várják sorukat, jön az "új apu" az is várat még magára.. ezerke is kapacitás kell...
Az 5nm-re áttérés már kicsit csúsztatottabban történik majd (talán simább lesz amiatt az átállás, kevesebb kapacitásgonddal), nem minden egyszerre, elvileg már jövőre indul az 5nm gyártás a TSMC-nél, de amd ott nem ugrik rá az első körben mint itt...De ha a kapacitás gond nem oldódik meg, akkor könnyen lehet, hogy asztalon a ryzen 4000-rek maradnak majd Zen2 alapon (mert "elég oda", hacsak nem lesz a Zen3 jelentős ugrás, de alsóbb kategóriában lehet maradnak akkor is a "régebbi" chippek, esetleg egy "új steppiggel zen2+ nak nevezve)..
Van már valami infó a 3000-res ryzen 3-makról?
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1808 üzenetére
ha jól értem ez egy 2 chippes holmi lesz, ahol az egyik chip "csak cache", még a másik "kvázi hagyományos" cpu magokat, memóriavezérlőt és PCIE sávokat is tartalmazó SOC.
De azért szép nagy mind2 chip. Milyen gyártás technológián jönnek? ha azt nézzük, hogy a 14nm-es Zen cpu 8 maggal 213mm2 -volt... vagy nagyon valami extrát kell tudniuk azokhoz képest (ha legalább hasonló technikán készül), vagy nagyon sok L3 van már eleve a SOC-ban... -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1802 üzenetére
vajon mi kapta a 18h-t?
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #1796 üzenetére
és azért se 1004 a kiadás hanem még mindig 1003 .. de még több betűvel ... 1003ABBA ... vicces mennyi "javítást" kapott ez a verzió
.. csak nem értem mi alapján jön mindig új tag..
talán:
minden betű "új javítás", de amikor a betű változik akkor a javítást is javítják és ez akkor már a 7. 1003. verzió (amiből 2 javítás csak a javítás javítása volt)?
De ha már ABBA, akkor kérem a Mamma Mia-t játssza le boot folyamatkor...
Valószínű szerintem, hogy a 3950X azért jön csak 30.-án, hogy legyen ideje elterjedni az alaplapgyártók részéről az új biosnak, és már a "jó biosszal" készüljenek a tesztek.. ne érje őket a vád, hogy nem boostol maximumra, illetve, biztos nagyon "meg akarják ütni" a 9900K-t (esetleg a KS-t).
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1761 üzenetére
elvileg orvosi célokra szánták (sose sima piacra)... ott lehetett belőle valami ... mondjuk ha van már kész termék belőle, kérdés miért nem készült nagyobb mennyiség és jelent meg ott is (lehet a gddr miatt nem volt aki vállalkozzon a gyártására? hasonló teljesítményben ott az intel VEGA grafikával szerelt terméke és az is eléggé "rétegigény" lett, nem kellett a piacnak egy "második" ilyen termék)...
-
DraXoN
addikt
válasz
wwenigma #1741 üzenetére
Teljesen új platformot építek, ami pár évig használva lesz (jó esetben), alaplapból mindenképp olyan lenne véve ami később esetleg erősebb processzort is elbír..
A rendszer VAGY egy 3000ryzen, vagy ha esetleg az új TR megjelenésekor ha régieknek "beesne" az ára, az is megtenné (TR3 platform.. talán megvehetném, de erősen OVERKILLnek érezném, kitermelné az árát idővel a gép, de.. szerintem az már felesleges lenne.. igazából a "régi" ryzen is bőven elég lenne mint váltás, vagy az intel HEDT platformja)... PCIE4 nem feltétel, de ha van akkor már akár lehet azonos csatolójú "elvileg gyorsabb" ssd bele (miért ne alapon), eléggé sok IO művelet van így minden kicsi számítana (otthonra mondjuk nem ragaszkodnék hozzá)...mondjuk 1920X olyan áron van (ipon 120k alatt kicsivel.. bár most nézem pont most ment fel az ára 90K körülről
), hogy simán behozza az alaplap többletköltségét a Ryzen3000 sorozathoz képest ... ha biztosan tudnám, hogy az új generáció is belemegy a mostani lapokba, akkor esélyesen rávetném magam....
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #1739 üzenetére
der8auer és Level1Tech között valóságos háború megy, hogy mi is a helyzet a boost-al.. utóbbi szerint a BPO csak rosszul működik az utolsó biosszal, az előbbi szerint "ez ilyen lett" ... ha jön rá tényleg javítás, akkor az utóbbi "nyert" ... persze majd meglátjuk a mértékét ... várom szeretettel, lehet "értelmet" hoz majd az új bios az 3600X és 3800X termékeknek (mert a mostaniakkal nincs sok)...
Közeleg a gépvásárlásom ideje, és nagyon kíváncsi leszek, bár már eldőlt fixen mit veszek, de azért megnézem az értékeket
(szeretnék ugyan 12-16magost venni, de "nincs értelme" annyi már nem kell a munkámhoz, így 8magos lesz, abból is bőven elég a "kisebbik".. az árkülönbözetből meg vehetek több memóriát, az inkább kell vagy egy gyors M.2 egység, akár PCIE4, látnám értelmét a munkás gépembe)
-
DraXoN
addikt
érdekes lenne egy tesztet látni erről: [Dotting For Better Ryzen 3000 Thermals?]
vajon számítana ennyit a cpu hűtő heatpipe elrendezése? -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1717 üzenetére
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1715 üzenetére
önmagában "jópofa" reklám volt az is
mondjuk nem a játék teljesítményt nézve, hanem a GPGPU teljesítményt, valóban "poorvolta" megállta a helyét ... csak nem oda szánták a reklámot se...
majd meglátjuk mit gurít a nagy navi ... azt tippelik még év vége előtt beeshet(nek?)...
szeptember: ryzen
október: TR3
november/december: további NAVI illetve új laptop NAVI-s apu bemutató ... valószínű előbb a navi utána az apu -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1713 üzenetére
beleillik a reklám a "környezetbe" .. nehezen váltanak a célterületén a "megszokottról"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus A15 FA506IU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660Ti 16GB 512GB magyar vbill gar
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Logitech Combo Touch iPad Pro 11" (1., 2. a 3. gen), szürke - UK billentyűzet ipad tok billentyűzet
- újszerű iPad Pro 11" (3. generációs) (2021) M1 chip Wi-Fi 128GB silver ezüst Apple
- szinte új iPhone 16 Pro Max 256GB desert titanium sivatagi titán független Apple 3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest