- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
mugencivic
tag
Van sok, ha a külső tápot nem vesszük kizáró oknak (szerintem nem érdemes, bár én is jobb szeretem a belsőt)
Pl. Dell Optiplex 9020 Micro, egy az egyben a Mac Mini mérete, dizájnra is szép (csak más jelleg, inkább irodai, mint "lifestyle") és 4 magos i7-tel is konfigurálható. Ami tetszik még benne, hogy nem mentek rá direkt a bővíthetetlenségre, tehát pl. HDD (SSD) csere csavarhúzó nélkül kb. 40 másodperc. RAM bővítés dettó.. CPU csere se több két percnél (ha valaki nagyon akarja). A hűtése pedig szintén nagyon-nagyon halk alapjáraton.
Nekem is van egy, a két Mac Mini mellé, bár az enyém az egyszerűbb Optiplex 3020M, amin kevesebb port van hátul, meg csak i5-tel konfigurálható, de amúgy a ház ugyanaz. Bruttó 127e Ft volt i3-4160T-vel, AC-s wifivel, 4 GB rammal, 7200rpm-es 500 gigás HDD-vel, amit egy 250-es Samsung SSD-re cseréltem, meg ugrott bele még egy 4GB-os modul, a végén megállt 165e Ft körül 8 giga rammal, SSD-vel 3 év garival.
Itt vettem (hivatalos forgalmazó): [link] Konkrétan ezt a konfigot.
Mivel mellette itt a 2014-es és a 2012-es Mini is, nagyjából össze tudom mérni a kettőt, hogy képzeli el jelenleg a Dell és az Apple a mini PC témát:
Alapjában véve méretre, tudásra, hangra elég egyformák.
Bővíthetőségben, garanciában (3 évig otthonomban javítják másnap) a Dell toronymagasan jobb.
A Mini belül egyel igényesebben van megépítve (pl. a belső passzív táp pl. nagy bravúr), valamivel jobb hőfokok uralkodnak benne (pl. az SSD jó 10 fokkal hűvösebb benne), a ventilátor hang karaktere kellemesebb és a vezérlése is jobban ki van találva. Hozzáteszem, a Dell-t is elég nehéz kihozni az alapjáratból és alapjáraton szinte ugyanolyan halk.Tehát szerintem van a Mini-nek alternatívája (olcsóbban), ha valakinek csak Windows-ra kell.. És van ilyenje a Lenovonak is, HP-nak is. Persze van még sok mini PC meg barebone, Zotac, Asrock, Asus, MSI, Gigabyte, Intel NUC-ok - mind külső tápos de azért ne ez döntsön már.
-
A külső táp azért nem akkora dealbreaker, főleg ha csak ezen múlna a dolog, és jóval drágább a belső tápos történet. Brix nekem pl. a tápjával együtt az asztal fiókja és az asztal hátfala közötti haszontalan hosszúkás üregben van. Gyakori jelenség, hogy feljön egy rokon/ismerős, és keresi a gépet, de nem találja
Ettől persze még jó gép a Mini is.
-
negyedes
addikt
a problema ott kezdodott hogy megkaptak az imac-ket es minden fasza volt, de ugye sok paciens jon a korhazba regebbi leletekkel es azok cd-n vannak es kellet egy olvaso hogy tudjak a lemezeket megnezegetni. majd jottek azzal hogy ha mar ugyis van cd rom akkor nem a CT/RMI kozoljatol irjak ki a paciensek CD-t hanem a WS-rol. na itt mar meghaltak a kulso driveok. na kaptak apple drive-ot ami szebben is nez ki, meg az osszes lemez 100% meg lesz irva.
-
negyedes
addikt
a lenyegen nem valtoztat. ugyan az a mennyiseg ugyan az a fajta lemez es megy.amugy is ezeket a driveok egy apple kereskedotol van, ok ajanlatak.(21 eve forgalmaznak apple-t, elso disztributor romaniaban ok voltak)
amugy most hirtelen atneztem az arakat, egy plextor iro annyi mint az apple drive vagy picit olcsobb a normalis boltokban, a dzsunga pc boltokbol mar joval olcsobban van.
-
-
az a baj, én már elveszetttem a fonalat, hogy most mit akar? hol pcie ssd-t, hol fusion drivet
Lényegtelen, a kettő egy és ugyanaz. Ha már benne van a pci-e SSD, akkor csak config kérdése hogy fusion drive-nak használja, vagy külön volume-ként az ssd-t és a hdd-t.
Amúgy én ezt szeretném, illetve ezért néztem utána (mert lehet hogy lesz egy 2013 late imacem ugyanezzel a problémával rövidesen), illetve neki is ezt ajánlottam. Mármint hogy legyen egy gyári Apple PCI-E SSD a gépben, a meglevő gyári Apple 1TB HDD mellett. A többi lehetőség csak mellékszál, és körbe lett járva, de nekem egyik se szimpatikus.
-
Az a gond az USB rendszer ssd-vel, hogy nem arra találták ki sem a portot, sem a hozzá kapcsolódó buszrendszert. A natív sata esetén egy dedikált 6Gbps linked van portonként, közvetlenül a buszrendszeren, sokminden hardwerből megy, alacsony késleltetési időkkel, magas iops lehetőséggel.
USB esetén egy root HUB-ra csatlakozik egy SATA/USB konverter, aminek van egy drivere. Ezzel egyrészt plusz hibalehetőség kerül a rendszerbe, másrészt nagyon nem mindegy a külső USB rack minősége. Harmadrészt alacsonyabb a sávszélesség, gyakorlatban 190-240Mbyte között ingadozik szekvenciális műveleteknél, randomnál pedig még rosszabb lehet a helyzet. Ráadásul folyamatosan figyelned kell arra, hogy nehogy ugyanahhoz a belső HUB-hoz tartozó portba dugj egy másik HDD-t, vagy egeret, akármit, mert egyből bekavar. A szoftveres megoldások miatt pedig nagyobb a cpu terhelés, több az overhead, máshogy működik a megszakításvezérlés, összességében növekszik a válaszidő.
Persze lehet olyan helyzet hogy az ember egy ilyet bevállal, de egy 700 ezres új imac rendeltetésszerű használata ne tartozzon már ezek közé
A Thunderbolt a fenti problémák jelentős részét eliminálja ugyan, de ott is csak egy SATA tunnelt kell emulálni egy nem-sata környezetben, mindenféle hardwares meg softwares támogatással. Nekem nem kéne, nem bíznék meg benne, külső storageként nincs vele bajom, de rendszer disknek nem használnám.
-
fuze
őstag
Ha simán onedrive-ba jelentkezek be akkor csak a 15 GB-os tárhelyet tudom használni. Az 1 TB-hoz a busniess kell. Lehet nálad nem így van, de nálam igen. A különbség az, hogy én ezért nem fizettem hanem az egyetemről kaptam ingyen. És itt a szolgáltatás úgy szól, hogy o365+1 TB onedrive busniess
-
"Szerintem kicsit osszemosod a fusion driveot az sshd-vel (volt ilyenem is, igen jo dolog)"
Sehol nem írtam ilyet, tudom hogy az SSHD hogy működik, meg azt is hogy az FD hogy, mindkettőt használom
Az FD-nél összeadódik a két eszköz kapacitása, ahogy mondod, DE nem raid0 módon, ahol a blokkok round-robin módszerrel vannak elosztva a két lemez között (ezért aztán buksz is mindent ha kiesik az egyik), hanem egyszerű auto tier-el. Szóval kb. olyan mint egy jbod tömb, csak kapsz mellé egy blokk szintű auto tieringet + write cache-t az ssd-vel (mindkettő featuret adja az FD).
Ennek megvan az az előnye, hogy ugyan nem olvas egyszerre a két eszközről mint a radi0 (miért is olvasna, itt más a cél), cserébe viszont jó esélyed van rá, hogy 1db file-hoz tartozó blokkok ugyanazon disken maradnak (hangsúlyozom: nem biztos). Namost ugye ha kell az a file, ÉS pont a másik disk döglött meg, akkor 100% hogy vissza tudod a jóról hozni az adatot. Na persze ezt ne úgy képzeld el, hogy mountolni tudod, és látod a file-okat mintha mi se történt volna..., viszont recovery alkalmazásokkal megoldható a dolog. Szerencse az persze kell hozzá, de a raid0-nál a jóisten se segít, max a Kürt, ezt meg azért házi módszerekkel valamekkora eséllyel bányászhatod.
Abban egyetértünk, hogy az FD esetén is biztosan adatot fogsz veszíteni ha döglik, de nagyon nem mindegy hogy ez 100%-os, vagy csak valamekkora.
-
Van egy nagy hátránya persze, a HDD élettartama ugye kisebb, mint az SSD-é
Ezzel azért vitatkoznék
Egyáltalán nem meghatározható, hiába nincs benne mozgó alkatrész, a NAND alapú tárolás ezer más hibalehetőséget hozott. Ráadásul az SSD-nek megvan az a hátránya, hogy ha bukod a mapping logikát illetve leírótáblákat, akkor hiába van ott az adat a flashen, kb dobhatod ki a kukába, semmilyen adatmentős sw-vel nem szedsz le róla egy bitet sem, még a bios se fogja látni (mindezt úgy, hogy eközben hardwares baja nincs is).
De egyébként a lényeg nagyjából az, hogy egyikben sem szabad jobban megbízni mint a másikban, mindegyiket ugyanúgy menteni kell. HDD esetében talán picivel több esélyed van az adatmentésre, cserébe összehasonlíthatatlanul lassabb.
biza tönkre fog menni a fúzió, ami az ÖSSZES adat elvesztésével jár, ha nincs backupod. (ugye raid módban megy a két lemez)
Annyira azért nem vészes a helyzet, az FD nem egy RAID0 device (sőt, egyáltalán nem raid megoldás). Annyit csinál csak, hogy a gyakrabban használt blokkokat az ssd-re mozgatja, illetve write cache-nek használja az ssd-t. Ha valamelyik drive kidöglik, akkor csak az azon levő adatok vesznek el, ami adott esetben lehet hogy sovány vigasz, de lehet hogy éppen mákod van, és pont azon a drive-on van annak a file-nak minden blokkja, ami neked fontos. Szóval kicsit szerencsejáték a dolog, és igen, menteni, menteni, menteni, de ezt amúgy is kell mindig
-
madgie
titán
Ilyen SSHD, vagy mi kéne nekem is a Minibe, csak egyrészt sajnálom rá a lóvét, másrészt jó lenne akkor már valami böszme 2 terás, akkor csak egy külső HDD kellene mellé backupnak (most meg 3 csüng belőle, mert egy a fotóknak, egy a letöltéseknek, egy meg backupolja a fotó+rendszert).
Az SSD meg nem életbiztosítás, nálam már kettő ment tönkre az évek alatt (igaz, mindig cserélték).
Meg hát olyan kéne, ami 2.5", nem 3.5".
-
Totheground
addikt
-
Elvileg ha olyan országba kerül szervizbe ahol forgalmazzák az adott modellt hivatalosan, akkor érvényes rá, de kell hozzá vagy a számla (amit hivatalos forgalmazó állított ki). Ha a külföldi forgalmazó beregisztrálta a vásárlást (ez nem egyezik meg azzal a regisztrációval amit az user tud megtenni!), akkor elvileg megy számla nélkül is.
-
Ragnar95
félisten
Van 256GB helyem, az ha egyszer beállítom, mi-hova kerüljön, akkor jó ideig elég.
Erre megy a szinkron pont egy 64gigás iPhone-ról és bőven van rajta még hely
iMovie library külső vinyón van, maga az iMovie van csak belsőn, így ez sem probléma.
Igaz, a HDD cserélhető az iMacben, tehát mehet bele SSHD -
Ragnar95
félisten
Fusion Drive-ról indult a téma, így nem is értem, hogy jött ide az SSHD egyáltalán
Főleg, hogy iMacbe az meg végképp nem rakható...
Kézi másolgatás meg egyáltalán nem kényelmetlen (legalábbis számomra tuti nem), egyszerűen csak beállítom, hogy mi hova töltődjön le és semmit nem kell másolgatnom, cserébe viszont mindent elérek gyorsan, mivel az összes program az SSD-n van és a fájljaim is, egyedül filmek, telepítők vannak csak HDD-n... -
-
Ragnar95
félisten
iMac esetén valóban megérheti a Fusion Drive, főleg, ha valaki HDD-ről vált, mivel a 256GB-os SSD kerül annyiba az Apple-nél, mint az 1TB-os Fusion Drive.
Viszont ha egy bővíthető gépet nézünk, ott nem éri meg szerintem a Fusion Drive alkalmazása, jobban jár az ember, ha külön kezeli az SSD-t és a HDD-t, de hát ízlések és pofonok. -
twine
veterán
Sziasztok...
Sok mindenben (apróságok) már előrébb járok "azóta" de a hálózat még mindig sötét folt...
Le tudnátok írni nekem szájbarágósan hogyan tudnám itthon wireless összehozni a hálót a win7-es notebbokom, és a mac mini között?
Természetesen ugyanazt a hálót(routert) használja mindkettő...
(Kezd unalmassá válni a "pendriveozás"...földszinten a mini, emeleten a notebook, és a filemozgatás pendrivon itthon így azért elég "paraszt")Pc-n megoldom, de itt ez a "zeroconfig" nekem "magas"....
Előre is köszönöm a segítséget...
Üdv
T -
cigam
titán
drágaságom ... Attól hogy nem láttál ilyent még létezik, sőt mint a példa mutatja nálunk is kapható.
Ő sem úgy gondolta, hogy csak attól, hogy felteszi, elkezdi tekerni a procit. Viszont nem tud olyan oldalt megnyitni amin ne lenne n+1 tök felesleges, zavaró, izgő mozgó banner, ami(k) rendesen megtudják tekeri a procit.
-
hszilard666
veterán
Nem fáj a fejed?
Más: olyan hordozható cuccot keresek amibe ha bedugok egy külső vinyót akkor létrehoz egy wifi hálózat és ha rácsatlakozom, ipaddel, iphonnal esetleg mackel akkor tudom használlni a rajta lévő dolgokat. Pl ilyen a corsair voyagger air, csak nekem maga a "wifikeltő" szerkezet kéne.
-
-
Fr3eWar
őstag
Azért mert te nem vagy átlagfelhasználó még nem kell lefikázni a 100K és az alatti laptopokat.
Sok ismerősöm van aki irodai alkalmazásokat böngészőt és skype-ot használ 100K-s Asus és egyéb gépekkel, és lehet hogy elégedettebb vele mint te a macbookoddal.Csak a saját családomból édesanyám mikor meglátta a 13-mas retina macbook pro-m nem jött lázba, konstatálta hogy szebbek talán a színei de sokkal kisebb a képe, nem cserélné el rá a saját alap 2magos 4giga ddr3-mas 500gb hdd-s gépét.
-
-
biker
nagyúr
-
twine
veterán
Kérdés,hogy hozzáértő kezekbe kerül e a készülék, vagy sem...
NvRAm-ból az adatok törlése, ha jól tudom, egy billkombi....
A zárolás, egy picit több.....(idő)talán tényleg az egyik leghatékonyabb védelme az Apple-nek van...de sajnos sz@rt sem ér...
(elnézést, hogy így fogalmaztam)
úgy értem,,ha egy pöppet hozzáértő nyúl a géphez,,,,
Szerk:
gyorsan mielőtt félre értitek....ezzel nem azt akartam mondani, hogy a kollega ne kövessen el mindent.hoyg megtalálja a gépét....csak az "NvRam-ra" reagáltam inkább...
Természetesen Zároljon,,és csipogtasson, ahogy csak bír
-
madgie
titán
Persze, látjuk, mikor duplán mountol fel valamit, vagy SMB hálózaton megosztott anyagot nem látja külső eszköz.
A fenét nem kell mókolni OS X-et. Egyik kutya, másik eb. Nekem mindenki azt mondta, hogy az OS X-en rendszer szinten megy a színkezelés, nem lesz olyan cumi, mint a Windows-nál. Ehhez képest Egy sima space-es előnézet sem használja a kalibrált profilt, magyarul rendszerszinten itt sem százas a színkezelés.
-
goldnarmz
aktív tag
szerintem
"... nem fagy le, nem homokórázik ..."
Hagyjuk már ezeket az elavult kliséket, könyörgöm!Windows XP SP 0 és 1 ideje már régen a múlté!
Másik az update-ek utáni reboot. Mintha OSX-en ilyen egyáltalán nem létezne. Persze-persze...
Neeeeem, nem Win fan vagy OSX hater vagyok! Mindkét rendszert ugyanúgy használom. Pont ezért nem értem, minek kell mantrázni olyan dolgokat, amik már vagy 6 éve is nevetséges indokok voltak! Mindkét rendszernek megvan a maga szépsége és hibája is bőven. Ezt legbelül minden alma user tudja, csak néhányan nem látnak túl a retina kijelzőkön.
Eme hozzászólásommal nem kívántam senkit megbántani vagy támadni! Nem volt célom semmiféle flame war keltés. -
czanga
őstag
Nagyon rég van már WD-ből is Mac-re előformázott tipus, de azoknak a külseje is igyekszik arra hasonlítani. Amúgy ezeket az újabb, nagyobb kapacitású drive-okat kb már minden álltalános gyártó NTFS-re formázva árulja. (toshiba, seagate, WD, hitachi)
Pont a 4 gb-os korlát miatt nem kapnak FAT32 partíciót. Nem lenne értelme. Egy Toshiba stor.e basic-et készülök majd venni (eléggé ajánlott tipus itt fórumon), és az is NTFS partícióval érkezik.
-
Fr3eWar
őstag
El is hihetik, ha nekem tényleg előfordult ilyen hiba.
Hidd el hogy nem csak te használsz/használtál fusion drive-ot...
Én sem néhány hétig használtam és tudom hogy milyen sebessége van mert annó még a 32gigás SSD-kkel kezdtem és azóta csak SSD a rendszermeghajtó. Sőt volt nekem is egy 1tb-s hibrid seagate sshd-m amihez képest tényleg sokkal gyorsabb a fusion. De sajnos a fusion előtt használtam pure ssd-t a miniben amíg nem volt meg a kiegészítő kábel, és így a fusion után vissza akartam kapni azt a reszponzivitást-sebességet ami előtte volt.
-
Xero
nagyúr
Nem kell másolgatni semmit csak előre szépen végig gondolni.
Nálam ugyebár így néz ki a dolog:
SSD-n van minden kivéve a home folder nagyobb elemeit (Downloads, Movies, Music, Pictures, stb...)
A home folderből még az SSD-n maradt a Library, a Desktop és a Documents folderem. Így amivel dolgozom, illetve ami szükséges a softwareknek, az SSD-ről indul. Nyilván az iPhoto vagy iTunes start így nem annyira szélsebes, de bőven jó számomra.
Akinek mondjuk a képek feldolgozása az elsődleges cél, annak természetesen érdemes az iPhoto vagy Aperture adatbázisát (nem a teljes Libraryt!) SSD-n tartania.Ezt mint mondtam egyszer kell jól belőni és onnantól hibátlan.
-
biker
nagyúr
-
Xero
nagyúr
A gond az, hogy a fusion drive egy kicsit olyan mint a RAID0. Ha valami hasal, akkor elég csúnyán hasalhat.
Szinte minden felállást kipróbáltam már és továbbra is arra esküszöm, hogy a némileg komolyabb felhasználásra szánt setupban, ha nem csak és kizárólag SSD van, akkor kézzel érdemes kimozgatni a home folderből a nem túl releváns tartalmakat a HDD-re.
-
twine
veterán
Köszönöm,,,ez megtette amire szükségem volt....Valaki pár hete kérdezte, mennyire erős az i7 mini....
igaz, hogy még mindig csak "perceket" tudom használni a gépet (gyerek, építkezés, meló,,etc,,etc miatt)
szóval nem mernék megesküdni a következő kijelentésemre,,de nekem nagyon úgy tűnik hogy partyban van a volt asztali i7 950emmel...
motionben bogarásztam kicsit,,,egész fürgén renderelt...
ezzel a handbrake-el pedig cca. ugyanannyi idő alatt végez egy filmel, mint a 950 végzett windows alatt a cyberlink media espresso...(azaz 7-10 perc között) ez utóbbinak mindegy volt ,használtam e gpu gyorsítást, mert egy ati 5770 volt a gépben,,és kb szinte észrevehetetlen volt a különbség időben...gpu kódolással, vagy nélküle...
szóval nekem egyelőre ugy néz ki bevált a mini...(mi az hogy...kvára szeretemfőleg még ha elegendő időm is lenne rá
)
-
cigam
titán
Ez azért gáz, mer semmi extension nincs telepítve, 1edül a glimmer blocker (ad proxy). Szóval semmi sem indokolja, hogy fekete legyen.
Ráadásul mostanra megjavult! Pedig csak annyit csináltam azóta, hogy altattam a gépet, miután hazaértem megnyitottam a Konzolt, hogy utánnanézek a hibaüzik között, erre most jó.
Mire ezt leírtam, már megint elfeketedet...
X aktákba való eset.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- További aktív témák...
- Gamer/Multimédia PC Eladó - GTX 1070 + Ryzen 5 + 16GB RAM
- Gamer PC , R7 7700X , RX 7800 XT 16GB , 32GB DDR5 , 1TB NVME
- GAMER ALAP! Intel i9-14900K / Z790 TuF / 32GB 7200MHz / 1TB Gen4 / 850w Gold!
- Bányász alaplapok és kiegészítők (RISER-ek, Stb.)
- Asus Rog Gamer PC /Ryzen 9 5900X/RX 7900XT/32GB DDR4/1TB M.2/beszámítás van
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest