- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
bambano #15983 üzenetére
Lehet hogy gyengélkedik a vinyó (bár furcsállnám, alig használt, 100%-os kondiciójú volt két hete, amikor beraktam a gépbe), vagy a táp. Egy hete volt egyszer egy hiba, nem pörgött fel a HDD elsőre, csak egy táp ki - táp be után.
És talán ez okozhatta ezt is.
Sajnos előfordulhat hogy meghalt a vinyó, de remélem csak pont olyan a hiba, hogy megsérült a grub, illetve a kernel indítófájlja (javítsatok ki ha nem jól sejtem a Linux rendszertöltés működését, ennyire sajnos nem értek hozzá).Az lenne a kérdésem, hogy ha nem halt meg a vinyó, akkor hogyan javítható a hiba (vagyis szoftveresen) ?
Cégnél van bent a gép (egy egyfajta szórakozóhely), most megyek mindjárt be, meg pont bent lesz egy Linuxhoz jól értő kolléga is (szerencse...).
Tegnap este hívtak, hogy rossz (használat közben lefagyott vagy újraindult), mázli hogy épp nem sokkal zárás előtt szállt el.biztos, hogy jó kernelt akar a grub betölteni?
a grub parancssort lehet szerkeszteni, amivel bootoltatod...
Ez előtt a hiba előtt jót töltött be az biztos... Megnézem akkor mit ír a grub, de ha azzal nincs gond, hanem a kernellel, akkor mit lehet tenni ? -
-
-
-
rt06
veterán
válasz
bambano #15915 üzenetére
koszonom a valaszokat
a virtualizaciot megprobalom beadagolni majd, bar mivel nem en fogom megcsinalni, lehet bukik az egesz- a device node-ok megvannak, pont ez zavart meg, de igy mar ertem, miert
- mivel zaros hataridon belul kell megoldani a dolgot (amikor epp zarva vannak) ezert a kiserletezes nem annyira johet szoba (itt valami hasonlora szamitottam, csak gondoltam rosszabb nem lesz, ha megkerdem)
- lilo-t mar lecsereltem (mokas volt 10 eves rpm-et vadaszni, ami eleg regi a fent levo libc-hez, de ujabb annal, minthogy nem letezio ncurses lib-eket keressen - a vege azt hiszem 0.92 lett)
- akkor ugye jol sejtem, hogy ha egy mai netinstall image-rol csinalok uj md kotetet, az ezzel a kernellel nem fog menni (legalabbis nem mdadm nelkul)? -
rt06
veterán
válasz
bambano #15886 üzenetére
miert?
mint irtam, a cel az, hogy egy szerveren az lvm kotetekrol mentest keszitsek egy tavoli gepre, amikbol a szerver merevelemezenek esetleges elhalalozasa utan a mentesbol visszaallithato legyen a kotet tartalma
ha jol ertem, az rsync az elso alkalom utan csak a valtozasokat kuldi at es a --backup kapcsolo arra szolgal, hogy ezen valtozasok csak az erintett file-ok biztonsagi mentese utan keruljenek at a tavoli rendszerbe
ha a fentieket tenyleg jol ertem, miert van szuksegem erre a plusz biztonsagra?
ha nem, akkor mit neztem be? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15864 üzenetére
Ezzel az opcióval nem annak kellene megtörténnie?
--devices
This option causes rsync to transfer character and block device files to the remote system to recreate these devices. This option has no effect if the receiving rsync is not run as the super-user (see also the --super and --fake-super options).Mondjuk ezzel az opcióval is pont ugyanannyi történik, mint nélküle. Ha ez nem jó, akkor mit javasolsz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15857 üzenetére
Az fstab sikerült, a fájlon meg tudta csinálni a partíciókat. Most megcsináltam a loop eszközt, /dev/loop3 alatt van. Itt hogyan kell megadni a partíciót?
Tehát csinálnám az első, fat32-es formázást, csak nem vágom a szintaxist. sudo mkfs.vfat -f 32 /dev/loop3 és valami...
-
vadcoca
tag
válasz
bambano #15759 üzenetére
Synaptic-ot soha nem tudtam igazán megszokni, de lehet ez már a begyöpösödés kezdete
Illetve grafikus felület nélkül is ugyanott vagyok vele, ahol egy synaptic-kal.
Függőség feloldásában is vannak olyanok, amit synaptic-ban nem találtam (vagy nincs). Csak egy pl.: lehet több "megoldás" közül választani ha törött csomagok vannak, vagy akár kézzel beavatkozni és közben az adott csomag függőségeiben lehet "előre-hátra" mozogni.
Kb. olyan, mint a synaptic-ban az "előnézet", hogy mi fog történni a telepítéskor, csak ebben a nézetben még be lehet avatkozni, és közben látom is hogy mi fog történni. -
rigo88
aktív tag
válasz
bambano #15734 üzenetére
a távoli fájlnevek tele vannak speciális karakterekkel, wget kilőve. van gui jó lenne egy használható gui ftp hozzá
most épp csináltam egy tiszta install netinst-el, updateltem egy újabb kernelre, eltávolítottam a régit updateltem a grubot reboot és azóta nem elérhető a távoli gép. ebédidő meg csak 13tól...
mi történhetett? persze tuti nem tudom megoldani távolról csak érdekel hogy hol lehet a hiba? (új kernelnél gondolom nem kell újra beállítani a networkot!?)
-
-
rigo88
aktív tag
válasz
bambano #15729 üzenetére
nem nem tudtam, h mi ez v hogy ez baj lehet.
ez helyes?
Scaling can be turned off by issuing the command sysctl -w "net.ipv4.tcp_window_scaling=0" as root.
ha ezt megcsinálom, sem kezeli az ékezetes betűket a gftp és nem tudja folytatni a 2g-nél nagyobb fájlokat a filezilla
egyéb egyszerű ftp client ötleted volna? -
huliganboy
addikt
válasz
bambano #15675 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Igen a kernel forgatása még nem megy, a kernel csere még csak csak.....
Véleményetek/ed szerint a két alaplap tulajdonságait vizsgálva a mostani Intel® Desktop Board D201GLY2 gyorsabb mint a Via epia en15000g hiába magasabb a processzor órajele?
Köszönöm
-
batagy
őstag
válasz
bambano #15640 üzenetére
Köszi a választ.
Itthon előbb OpenSUSE-re felnyomtam a Munint, valóban összesített adatokat mutat. Mondjuk ez is nagyon hasznos tud lenni. A gépen csak a mérni kívánt alkalmazás fut, szóval használható.
De nekem valóban nem teljesen ez kell. Lehet hogy valami scriptet kell rá írni, vmstat-tal vagy sar-ral.
-
batagy
őstag
válasz
bambano #15639 üzenetére
"az ntfs-3g az nem userspace fájlrendszer? mert ha igen, akkor azért lassú."
Mi az a userspace fájlendszer?Nálam letöltő gépen OpenSUSE 12.1 fut, Atom procis gépen, és amikor megindul a letöltés, akkor az ntfs-3g processor használata meg szokott ugrani. Gondolom az normális akkor.
-
-
rt06
veterán
válasz
bambano #15587 üzenetére
mikent rakod ossze a ??SQL_HOME_FIELD-et?
alapertelmezeskent ez a ??SQL_HOME_FIELD/Maildir lesz, de ez termeszetesen megvaltoztathato (ahol hirtelen most courier-t talaltam, ott pl CONCAT( '/home/vmail', maildir ), ahol a maildir az adatbazis azon mezeje, amiben a domain/usernev ertek talalhato) -
válasz
bambano #15504 üzenetére
Nabasszus, megvan, miért nem ment a diskless rendszeren a bejelentkezés : a szerveren kellett a nfsroot jogait 0775-re...
És mindenféle mókolás nélkül puff, megy.
Mondjuk még van pár jogosultság baja, a kliensen hang is csak rootként van (fakk Pulseaudio), de haladok -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #15494 üzenetére
Értem már, majd legközelebb meglesem.
vadcoca: sdx volt, nem volt megadva partíció.
pomm: Köszi, de biztos van valami humánusabb megoldás erre.
Más: Most ismerkedek a kde-vel. Kde alá nincs valami software center, mint gnome alá? Illetve szoftverforrások? Ezek gnome alatt igen hasznosak voltak.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
bambano #15400 üzenetére
depmod -a megvolt
initramfs-t ha jól vettem ki, akkor Fedorában dracut -f /boot/initramfs-3.6.akármi.img szintén hibátlanul végigment./etc/system/modules-ba kellett egy fájl, azt megcsináltam
#!/bin/sh
exec /sbin/modprobe ldm >/dev/null 2>&1ennyi van benne, elvileg annyi a dolga, hogy betölti a modult.
be is töltődik, de ha rákeresek, akkor pirossal ki van emelve.illetve itt továbbra is ez a kimenet
[lenry@Echo-One boot]$ grep -i ldm config-3.6.1-1.fc17.x86_64
# CONFIG_LDM_PARTITION is not setszóval valahol, valami még mindig nem jó.
éjjel ráküldök megint egy teljes kernelfordítást, egy nagyobb partíción. -
jeszi
tag
válasz
bambano #15383 üzenetére
Nem saját szerver a kulso.com, viszont ügyfél adatokat adunk át nekik. Security ember szerint kell 2x auth.
Személy szerint azt mondanám, hogy ha nem tud a kulso.com ilyet, viszont nekünk követelmény, akkor nem kell szerződést kötni. Egy nagyon nyakatekert megoldás körvonalozódik.
-
dany27
őstag
válasz
bambano #15387 üzenetére
Nem, úgy értem hogy lenne egy Filmek mappa, egy Sorozatok, egy Gamek és így tovább.
És ezeken belül meg azok ami oda tartoznak.
Pl.:
Sorozatok/Californication
Sorozatok/NCIS
Sorozatok/Two and half men
.
.
.
etcElőfordulhat hogy egy diszken nem férnek el a sorozatok, így több diszken kéne őket tárolnom, és így fordulna az elő hogy lenne Sorozat1, Sorozat2 mappám is(Attól függően hogy hány diszken tárolnám őket)
Ezt szeretném valahogy úgy megoldani hogy csak egy Sorozat mappa legyen, és azon belül almappákban az egyes sorozatok függetlenül attól hogy melyik diszken is vannak valójában.Bocs ha kicsit értetlenül fogalmazok!
-
dany27
őstag
válasz
bambano #15385 üzenetére
Hát ennyit nem ér nekem, inkább marad a másik lehetőség.
Am akkor hogy oldjam meg hogy egy helyről érjem el mondjuk az összes filmemet ha külön diszken vannak?
Nem akarok film1 film2 filmn mappát, hanem egy mappából szeretném elérni az összes filmemet még ha külön diszken is vannak?
LVM-en kívül ezt meg lehet máshogy is oldani?RAID5-höz kéne még vennem egy vezérlőt is, amire most nem igazán van keret...
-
.mf
veterán
válasz
bambano #15352 üzenetére
Kösz a válaszokat!
A két ext3/4-hiba közül az egyiket még félig-meddig megértem, akkor egy wl500gp routerre kötött HDD-nél inode hiba egy áramszünet után; másik esetben pedig az atom-ionos gépben szállt el egy partíció ugyancsak inode hibával, számomra teljesen érthetetlen módon, alap ubi 10.04 volt rajta, épp csak hozzákezdtem a vdpau teszteléséhez, amikor a következő indításnál ez fogadott. FSCK egyik esetben sem segített.Freebsd és multimédia: ejj, de kár. Azért megpróbálok körbenézni, hogy mi van.
Freebsd és terminál: mintha GUI-s verziókat is láttam volna. Ha csak időnként kell hozzányúlni, akkor oké, csak a "csak-parancssoros"-hoz nincs már kedvem.
Pendrive: az OSt és adatokat mindenképpen külön lemezen tartanám. Pendrive annyiból egyszerűbb, hogy a szűkös mITX házba nem kell még egy lemez. Másrészt így különböző verziók könnyen és olcsón cserélhetőek, vagy lehet a fiókban egy készre belőtt tartalékom a rendszerről. Ha akarom, csak bedugom az egyik pendrive-ot, és akkor ma ubuntu server alapú fájlszerver, lamp; de holnap akár bedughatom a mint-es vagy xbmc-s pendrive-ot is. Ez leginkább csak addig kéne, amíg belövöm a dolgokat s kísérletezek ezzel-azzal. Hogy miért nem VM-en csinálom? Sajnos Atom túl gyenge hozzá, egyszer próbáltam egy w98 guestet, én sem akartam elhinni, hogy milyen lassú. -
válasz
bambano #15283 üzenetére
leszedni le tudom, még a kibontás is megy, de áll egy csomó fájlból, azt meg nem merem csak úgy kézzel a helyére dobálni.
plusz úgy látom, hogy ennek a csomagnak kellene létrehoznia a /lib symlinket is.
-
-
-
válasz
bambano #15251 üzenetére
azt nézem, hogy gyakorlatilag van CAPT driver, mert be tudtam neki adagolni a Canontól letöltött ppd-t.
mégse nyomtat.ha megszakítom a nyomtatást, akkor utána a nyomtató státusza "ccp send_data error" lesz, tehát valahol a ccpd-vel lehet probléma.
(frissíteni még mindig nem frissítettem, úgyhogy ez maradhatott a hiba gyökere, de amíg lehet, próbálom frissítés nélkül megoldani)
-
válasz
bambano #15256 üzenetére
most már csak 1 megosztást akarnék csatolni nfs-en: /home/body
ez csatolódik is ahogy kell, de!
ez alá becsatoltam azt a vinyót amit látni szeretnék a: /home/body/store alá
a szerveren a helyén van a kliens csak egy üres könyvtárat lát! Újra is indítottam már mindent. Ez miért van? Mit csinálok rosszul? -
válasz
bambano #15251 üzenetére
féltem, hogy eljutunk idáig...
van. csak nem tudom használni, mert olyan függősége van, amit csak akkor tudok felrakni, ha előtte elvégzem ezt a frissítést, ehhez meg nem annyira van sok kedvem, mert 3-ból háromszor problémás volt, céges gépen meg nem szeretem a problémákat.
ezért lesz a következő rendszerem Debian
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #15243 üzenetére
ja látom hogy egy ős-szkriptről van szó. A fájlnév ellenőrzés dobta el a leveleket, mert ha egynél több pont van a fájlnévben akkor azt veszélyesnek ítéli meg és nem küldi el.
Kikapcsolni hol kell? Gondolom a postfix-nek van megadva hogy adja át ellenőrzésre. Hol keressem ezt a beállítást? -
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #15129 üzenetére
Segítség kellene a fetchmail-el kapcsolatban.
Van egy postafiókom: alma@gyumolcsos.hu
Ez a tárhelyszlgáltatónál a mai.szolgaltato.hu címen POP3 protokolon (110-es porton) érhető el, de úgy hogy bejelentkezéskor a user névnél meg kell adni a teljes email címet, azaz a alma@gyumolcsos.hu szöveget.Ezt a fiókot szeretném a helyi testuser levelezőládájába leszedniA .fetchmailrc ennek alapján a következő srt tartalmazza:
poll mail.szolgaltato.hu proto POP3 user alma pass Starking21 is testuser hereKiadom a fetchmail -k parancsot és a /var/log/mail.err a következő sort tartalmazza:
fetchmail[4327]: Unknown login or authentication error on alma@gyumolcsos.hu@ns.szolgaltato.hu(figyelem! az utótag az nem a fetcmailrc-ben megadott mail.szolgaltato.hu hanem gondolom a DNS rekordból vett ns.szolgaltato.hu, tehát ns-az első tag.)
Hogy lehet ezt megoldani?
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #15126 üzenetére
Értem. Akkor LDA (helyi kézbesítő) mindenképpen kell.
Tehát akkor fetchmail+procmail+courier meg tudja oldani az alap elképzelésemet.Ha komplett levelező szervert akarok akkor ahhoz kell SMTP. Erre mit célszerű használni? Olvasgatok mindenféle mysql meg virtuális felhasználós dolgokról, de én nem akarom egyelőre túlbonyolítani. A szerver local userei tudjanak levelezni.
Ha jól értem kell:
1, levelező kliens ami a felhasználó gépén fut. Ezzel fog levelet küldeni és olvasni POP3/IMAP fiókot. (pl. Thunderbird)
2, egy SMTP szerver a levélküldéshez és fogadáshoz (MDA, pl. postfix, sendmail)
3, egy lokál kézbesítő (LDA, pl. procmail) ami a szerveren fut és az SMTP-től kapott leveleket tárolja
4, egy POP3/IMAP kiszolgáló (pl courier), amihez csatlakozik majd a klienssel a felhasználó.Tehát a szerverre pl. postfix+procmail+courier telepítés kell minimálisan?
Úgy tudom hogy ehhez még fog kelleni a DNS rekord korrekt beállítása, hogy a levelek eltaláljanak a szerverhez. Ezen még molyolok, olvasgatok hogy pontosan hogyan is kell majd ezt belőni. -
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #15124 üzenetére
Köszönöm!
Tehát a fetchmail az "elkéri" csak a leveleket és át kell adnia egy ugyan azon gépen futó kézbesítőnek, ami pl a procmail. Ennek a feladata a tárolás, azaz a levélfájlok létrehozása?
Most had gondolkodjam tovább. Tehát a fetchmail+procmail segítségével tudom lekérni a leveleket.
Olvastam hogy a fetchmail-t lehet démonként futtatni időzítve, így adott időközönként elkérheti a fiókokból a leveleket. De vannak ugye az SMTP szerverek amik továbbítják a kimenő és fogadják a bejövő leveleket.Ezek megoldják a tárolást azaz be tudják tenni a Maildir-be a leveleket, amik érkeznek? Vagy ezek is más programot (procmail) alkalmaznak erre a feladatra?
Ha ezek képesek a tárolásra, akkor rá lehet-e venni őket, hogy ugyan úgy dolgozzanak mint a fetchmail? Azaz egy SMTP szerver képes-e lekérni POP3/IMAP kiszolgálókról a leveleket? Van ilyen megoldás?
(Bocs a sok aprólékos kérdésért, csak a saját logikám alapján próbálok haladni és megérteni ezt az egészet) -
kovaax
őstag
válasz
bambano #15099 üzenetére
A brasero saját író könyvtárat használ:
dep: libbrasero-media0 (= 2.30.3-2)
CD/DVD burning library for GNOME - runtimeEzzel (meg a k3b-vel is) az a bajom, hogy nem szeretem, hogy felrak egy csomó gnome-os (vagy kde-s) cuccot, holott jóval kevesebbel is meg lehetne úszni...
Úgyhogy kb. megy a levesbe a k3b is a Debianról, és megtanulom a growisofs-t inkább.
Szerk.: growisofs nincs squeeze alatt, úgyhogy írom ezeket a dvd-ket Fedora alól...
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15049 üzenetére
Én Abu-t próbáltam rávenni korábban, hogy mikor a PH! ír a radeon driverekről, akkor legalább egy lábjegyzetben írhatnának valamit a Linuxos driverrel kapcsolatban, de az volt a válasz, hogy túl kevesen használják a Linuxot.
Csak ez meg a 22-es csapdája. Pl miért nem játszanak egy jó számot a rádióban? Mert nincs a slágerlistán. De miért nincs a slágerlistán? Mert nem játsszátok őket... (c. Airheads)Ezekben a témákban nektek kellene frankó Logoutos cikkeket írni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15021 üzenetére
Ez így a home-ban kilistázta a dolgaimat, ott vannak ékezetes dolgok, jól jelennek meg. Hozzáteszem, minden más ékezetes állomány jól jelenik (és jelent) meg, csak az az egy nem, amit emailben kaptam.
A feketelistát meg arra értettem, hogy az /etc/localgen fájlban az UTF8 és a 81.. valami nem volt feketelistázva, csak a többi nyelv.
rt06: Az aktuális AMD driver amit pár napja rakott fel a rendszer, az valami iszonyat bugos, így sajnos rákényszerültem egy restartra, mert egy kb. 640*480-as területen kívül a kép átment kockás abroszterítőbe mindenféle színárnyalattal, csak mert itt hagytam pár percre a gépet és az energiagazdálkodás lelőtte a kimenetet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15010 üzenetére
No mv-vel sikerült, de nem egyszerű. Ha nyomok egy dir-t a mappában, akkor ezt mutatja a fájlnévnek:
351klista.xls
Persze ezt a fájlt nem találja meg, ha kézzel beírom a kezdőbetűt és tabulálok, akkor megvan:
mv G�p�sz-Villamos_kell�klista.xls kelleklista.xls
De ez nem lenne megoldható, ha sok G...-s fájl között lenne ez a fájl.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged