- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
Mi köze ennek a linuxhoz? Mentésről van szó, akár wint is rakhatnék az ext4-re, azt sem lehetne lementeni, egyébként linux mint. A ramnak meg ki köze ehhez?
Backupra azért nem jó mert az a fos dd képtelen hiba és kilépés nélkül végigmenni végigmenni a rendszerpartición, és mindegyik dzsunka mentős cucc g4l, clonezilla, fsarchiver komoly hiányosságokkal küzd. A boot-repair is gagyi kb annyit tud hogy vagy int18 error vagy bejön egy grub paranccsor, azt annyi, ennyit meg nekem is sikerült egy grub-intstallal.
Az egyetlen program amivel rendesen lehetett menteni rendszert és átrakni másik vinyóra, az a norton ghost, de az meg nem támogatja az ext4-et, és abból ext3-ra konvertálni képtelenség. Úgyhogy úgy néz ki marad az ext3-on fullos újratelepítés, és ext4 jó nagy ívben kerülése a jövőben... -
pakriksz
őstag
Egy sshfs megy, minden jog megvan a media-ra.
ssh szerver is megy, be is csatlakozik az sshf látom a szerver logjában, megkapja az sftp hozzáférést, ki is listázza, nem disconnectel. A fájlok is látszódnak 0 bájtként de ha hozzá akarok férni akkor permission denied(13).
fuse-hoz nem volt hozzáférésem valamiért, az beállítottam így sudo nélkül is tudtam mountolni, de úgy is, ugyan ez minden userrel, roottal is. -
leslieke
Jómunkásember
sh4d0w-val értek egyet. Szerintem is Weißturul félreértette, amit írtam.
(#12040) Weißturul: azzal, hogy a Windows alatt telepítve vannak a programok semmit nem érsz, hiába adsz nekik jogokat, nem fognak elindulni.
Amit tenned kell: (végig Ubuntuval dolgozunk)
1, program telepítője előkeres (fájlon jobb klikk -> jogosultságok -> fájl végrehajtásának engedélyezése programként),
2, telepíted a Wine alá (fájlon jobb klikk -> Megnyitás ezzel: Wine Windows Program Loader),
3, ezután indíthatod a programot Wine alól (Alkalmazások -> Wine -> Programs -> program neve). -
bambano
titán
és ilyenkor csinálja azt az egyszeri user (mint pl. én), hogy belefordít mindent a kernelbe, ami a boothoz kell és újrarakja.
root fájlrendszer, eszközmeghajtó, egy-két apróság és kész. az előző kernel konfigját megtalálod a /boot/config-verzio fileban.
a vmlinuz egyébként maga a kernel tömörítve.
-
Jester01
veterán
Persze a neve lehet ugyanaz az initrd-nek, de a tartalma nem. Benne kellene legyen az mvumi.ko az új kernelhez, különben nem fog menni.
A vmlinuz az maga a kernel. Az initrd pedig egy kis ideiglenes fájlrendszer, amit még a boot loader tölt be, a bios segítségével. Ezután indul a kernel és ezt az initrd fájlrendszert látja (a memóriában!). Az pedig betölti a szükséges modulokat majd mountolja az immáron láthatóvá vált ssd-t és továbbpaszolja a vezérlést az abban lévő init processznek.
Az, hogy az igazi / fájlrendszerben megvan a modul önmagában nem jelent semmit, mivel azt nem tudja onnan betölteni. Az mkinitramfs viszont kimásolja onnan és beleteszi az initrd fájlba, amit mint írtam, még a bios segítségével tölt be a boot loader.
Egy szó mint száz: generáld újra az initrd-t.
-
Vladi
nagyúr
Inkább a man oldalát nézd, akkor hamarabb megvilágosodsz, hogy mit is csinál és hol és miért.
"most ezt bemásoltam a /lib/modules/újkernel/ssd könyvtárba, de itt el vagyok bizonytalanodva. a depmod így minden egyéb nélkül az éppen nem aktív kernel könyvtárát is megnézi-e."
A fenti alapján igen, mert a besedirt és verziót is megadhatsz. -
Jester01
veterán
ránéztem a depmod helpre hátha megértem
Nem tudom mit néztél, mert a man-ban konkrét példa van rá:Note that it is also possible to create the dependency file
immediately after compiling a new kernel. If you do
"depmod -a 1.3.99" when you have compiled kernel 1.3.99
and its modules the first time, while still running e.g. 1.3.98,
the file will be created in the correct place.advancednek persze érdekelne, hogy valami egyszerű módon tudok-e make-t csinálni egy olyan újkernelre
Gondolom úgy értetted, hogy a külső ssd modult magadnak az új kernelhez fordítani. Ezt nyilván az adott modul build rendszere határozza meg. Tipikusan szokott lenni kapcsoló ahol megadhatod a használni kívánt kernelt, ha az nem az aktuálisan futó. -
lapa
veterán
na megint harcolok ezzel a pci ssd kernel modullal.
a helyzet röviden, hogy feltelepítettem egy újabb kernelt. egyelőre nincs betöltve, nincs újraindítva a gép.
filóztam hogyan tudomlefordítani az újkernel alá ezt az ssd modult, ha már eleve nem fog elindulni nélküle. eddig mindig az ssd-n kívül volt a rencer, most már azon fut.
abban maradtam, hogy egy olyan újkernelt választottam, amihez már megvan ez az mvumi.ko nevű csoda.
most ezt bemásoltam a /lib/modules/újkernel/ssd könyvtárba, de itt el vagyok bizonytalanodva. a depmod így minden egyéb nélkül az éppen nem aktív kernel könyvtárát is megnézi-e.
ránéztem a depmod helpre hátha megértem, de nem annyira. szóval az első kérdés, hogy hogyan tudok depmodozni erre az imént telepített, még nem aktív újkernelbe modult.
advancednek persze érdekelne, hogy valami egyszerű módon tudok-e make-t csinálni egy olyan újkernelre, amit csak telepítettem, de inaktív.
bocs a konyhanyelvért, ennyire futja a téma kapcsán.
-
Vladi
nagyúr
viccelsz? nagyon is ígéretes. Még pár hónap és bohóckodás nélkül is megy majd.
Optimista vagyok.(#11927) sto1911:
'viszont mindket OS mukodik" Akkor jó.
"felraktam az AMD driveret"
Annyira azért nem sikerült, úgy tűnik. Milyen gép az? Mire kellett a driver? Melyik rhel? S a meg végképp minek?Ugye repóból raktad?
-
közepén? ez a topik vége, nem?
egyébként tényleg csak azért jöttem ide, mert általában amit a Windows nem tud megoldani, arra a Linuxban tutira van beépített eszköz, gondoltam hátha. aztán már csak azért írtam a megoldást, hogy tudassam, hogy a probléma letudva. bocs, ha ez sok OFFnak számít
-
Romvr
őstag
Hát nem tudom. Most azon agyalok hogy megpróbálok még egy másik distro-t hátha azzal klappol. Anno nálam Ubi, Kubi (subi-dubi-dú
) nem játszott én a Knopix-ot használtam majd egy évig. Illetve egyszer rásasoltam a Süsü-re is. Most még szétnézek valami szimpatikus distro után, aztán meglátom mit sikerül összefércelnem.
Ezt USB-s dolgot nem igazán értem. Nekem egy 4 gigás prendrive-ra ment rá Windows alól valami segédprogrammal. Az nem kérdezett semmit. Leszedtem a Live ISO-t majd ezzel cuccal fel a pendrive-ra. És ennyi. Lett egy Live USB-m, amiről próbáltam telepíteni.
A 10.4-et most hanyagolom. Ha már 2011.09 hóban teszek fel Linuxot akkor a lehető legfrissebbet. Ez az Ubi-val nem jött össze, meglátom valami mással. Pl Fedora-val
-
Romvr
őstag
Köszi de úgy látom hogy hagyom a fenébe. 3x próbáltam boot-olásra bírni, de nem ment. Ráadásnak olvastam hogy S205-ön egy rakás dolog nem megy ubival. Olyan apróságok mint kártyaolvasó, wifi, hangszórók és a hibernálással is vannak gondok. Ki a tevének kell még egy púp a hátára? Teszem vissza a Win7-et, az legalább elindul ha telepítem.
Amúgy most meg az ötlött a pici agyamba hogy nem-e lehetne-e valahogy a live usb-s ubi-n végzett beállításokat lementeni? Hiszen az USB az nem Read-Only. Tehát ha beállítom a Live alatt a Keyboard Layout-ot akkor azt lementeni a Live-ba úgy hogy legközelebb is az maradjon. Meg a többi dolgot amit csinálok. Pl Teheme, Wallpaper, meg esetleg wi-fi ha sikerül beállítanom. Van erre mód? Mert USB-ról tök jól fut a cucc, csak HDD-ről nem hajlandó.
-
Jester01
veterán
A grub nem fogja látni az ssd-t, mivel az még a kernel előtt fut. A grubnak csak annyi lesz a dolga, hogy a sata-ról berántsa a kernelt meg az initramfs-t és majd az intézkedik tovább. A konfigod ennek fényében jónak tűnik, kivéve, a set root='(hd1,1)' részt. Erős a gyanúm, hogy oda hd(0,1) kellene (vagy mi a hd0 ha az ssd nem látszik?)
a grub azt mondja bárhogy csavarom, hogy "no such device: <pci cucc UUID>".
Ha tényleg az egyetlen hely ahol az ssd-uuid előfordul az a kernel parancssora, akkor a grub-nak nem lenne szabad keresgélnie.
MOD: továbbá egyszerűen ki is törölheted a kernel parancssorból azt a root=UUID=<pciuuid> opciót, hogy egyáltalán sehol egyetlen hivatkozás se legyen a pci cuccra. Akkor tuti nem keresheti a grub. Helyette az initramfs.conf-ba írd bele vagy add meg az mkinitramfs-nek a -r kapcsolóval.
-
Pano
addikt
Felkínálja a jar csomagot megnyitásra, vagy mentésre. Ha megnyitásra megyek, akkor nem csinál semmit, hanem újra felkínálja.
Parancsra ezt mondja:
panesz@panesz-GA-880GM-UD2H ~ $ java -version
java version "1.6.0_26"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_26-b03)
Java HotSpot(TM) Server VM (build 20.1-b02, mixed mode)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- Autós topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest