- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
nagyúr
Ditto, cca. 20 éve kezdtem el linux-al foglalkozni, majdnem ugyanennyi ideje nincs Win-em csak spec. esetekre (autódiagnosztika, Xiaomi BL nyitás.. mindkettő VBox-ban), Manjaro-t használok laptopon, szerveren sokáig Fedora -> Debian. Engem is zavar, hogy pl. a VodafoneTV linuxon.. borzasztó.. Dell-en ugyanzon a live boot Manjaro-n megy de HP-n egyszerűen nem - mert a kijelzőt nem digitálisnak, nem HDCP-t használónak néz.. teljes cerebropenisphysis.. nem egyeduralomra törést látok én ebben hanem a felhasználótól való "félelem" vagyis a saját maguk védelme azzal szemben hogy a felhasználó ha "csinál valamit" akkor ne lehessen őket elővenni miatta. Nyitott bootloader mellett ugye tudsz patkolt kernelt (akár root-olt kernelet, régen "insecure kernel" néven), custom recovery-t indítani akár data decrypt-el -> akkor már benne van a kalapban hogy le lehet szedni a készülékről akár banki alkalmazás akár GPay vagy magánszférát érintő adatokat is. Na, erre vannak integritásellenőrzések és publikus API-k (most még főleg a SafetyNet, majd lesz (már van) Play Integrity API..) és ugye ezt akár az app fejlesztők is használhatják. Ha mást semmit nem csinálsz csak nyitod a bootloader-t már bukik a SafetyNet.. nyilván a Play Integrity is. Ha az app nem használja a SafetyNet API-t integritásellenőrzésre hanem csak a "saját feje után" megy és úgy kutat Magisk / root után (rengeteg open source kód áll rendelkezésre, lehet akár copy-paste-elni is mintha Stackoverflow-t "használnának" : D ) az szerintem még mindig jobb mint a SafetyNet-re (+GMS-re) alapozni, igen, pont a LineageOS vagy /e/ vagy bármi más Google nélküli használata miatt (miért kellene nekem Google-t használom egy készüléken at all? Csak gyári ROM-ot a gyári készülékre!? Say no to custom OS..!? Én ezt is értem miért nem tetszik az emberek egy jó részének!). Én viszem a Magisk topikot (is) így azért ebbe elég jól belelátok mi mivel hogy működik. Szóval ez nem csak a Google-n múlik hanem az app fejlesztőkön is, senki fejéhez nem tartanak fegyvert hogy használja a SafetyNet-et / Play Integrity API-t viszont root-ot keresgélhetne felőlem: vagy nem használom vagy elrejtem - ez is legyen már az én döntésem.. de ez úgyis egy fail-ig meddig vallásháború.. : D
-
crok
nagyúr
"Tehát ha jól értem, már normális visszafleshelhető komplett backupot nem lehet csinálni." -- nem egészen, körülményes(ebb mint régebben) de megy viszont nem one-click solution, ez tény.. de megvan az oka (encryption). A ZTE Blade-ed idejében még fasorban se járt az adatvédelem, hol volt akkor még dm-crypt, FDE, FBE, adoptable storage, verified boot, TPM, a TEE és tartalma.. az FDE is csak 4.4 és 5 meg felette jött. Azon mindegy volt hogy hogy mented az adat partíciót, USB-re kötve még át tudta adni a komplett belső tárat is akár "pendriveként" aminek óriási hibája volt hogy addig viszont le kellett választania a komplett /data/media-t így elérhetetlen lett a készüléknek a belső tár maga (csengőhang se ment csak a default ha onnan volt kiválasztva és ugye itt a /data/media még külön partíció volt így nem volt flexibilitás a tárhelykezelésben: külön volt belső tárhely meg tárhely app-eknek, a rendszernek.. ha sok app ment fel hiába nem volt egy darab kép vagy fotó se a készüléken a belső tárban akkor is jött a low storage értesítés és rossz esetben egy darab SMS-t küldeni/fogadni se tudtál). FDE-vel bezárólag azért még nem volt nagy a trükk, utána már nem annyira egyszerű (nem véletlenül kell várni hivatalos recovery-kre míg valaki olyan custom recovery-t csinál amiben megy a /data decryption, stabilan). Aztán a DM-Verity.. megborul a ROM /system-je vagy /vendor-ja.. csinálhatsz bármit amíg nem lesz visszatéve rendesen a ROM és az ellenőrzésen nem egy át addig boot-to-fastboot (vagy recovery, gyártótól is függően). De sorolhatnám még.. szerintem felesleges, azóta pont 10 év telt el és 10 főverzióváltás volt (majdnem 11). Visszasírhatod, az összes design & security flaw-jával együtt csak értelme nincs ha engem kérdezel mert ezer dolog változott azóta, jó irányba. A ROM-ok ma már forced-encrypt-esek (cca. 4 éve biztos, custom ROM-ok 90+%) vagyis első bootkor (hacsak nem teszel ellene..) a
/data
-t adefault_password
-el crypt-elni fogja, jó sokáig tart az első boot általában.. ezért kell megvárni hogy a formázott /data-t a ROM első startkor encrypt-elje úgy ahogyan ő akarja és utána dobd rá a mentést. Csak ugye cink van ha van már lockscreen pass/pin/pattern mert akkor már az lesz a decrypt-hez a pass és a lockscreen-hez is.. Ezért szokás kivenni mielőtt mentesz hogy visszaállításkor ne szivasson meg (FBE de más a decrypt pass és a lockscreen, nem szereti..). És mikor encrypt pass-t állítasz be akkor már csak annyit csinálsz hogy átírod adefault_password
-öt. Na ezért lassú az első boot és ezért megy pikk-pakk a "titkosítás" mert csak a kulcs változik, a partíció eleve titkosított. Ne használj encryption-t és ugyanott leszel, mind biztonságban mind menthetőségben. Nem bonyolult - ezért is tesztelgetek ROM-okat meg amire szükség van épp a közösségben ha megtehetem ( : Hátha ha már tudod mit miért és miért úgy kell csinálni ahogy leírták az OrangeFox-os srácok akkor könnyebben elfogadod (mert ott ugye nincs túl sok magyarázat, meg ez is csak egy sebtiben összeírt, linkeket bookmark-okból összeszedett gyorstalpaló).@dd: Az elv jó (már hogy így működik a dd meg az nc közösen), a kivitelezést már mondtam hogy semmiképp nem így csinálnám hogy egyben piszkálnám az mmcblk0-t, pl. mi van ha sérül a partíciós tábla, etc.. egy partíciót újrarántani nem nagy szám, még akkor sem ha az EFS-ről (NV tartalomról) van szó ahhoz képest hogy mi szívás van egy teljes újrapartícionálással és utána visszaállítással, újragenerálással. Köszönöm nem.
-
picaro
tag
Ehhez nincs windows howto sajnos. Ha lenne nem it kérdezném.. Már átnyálaztam a guglit. Ugyanez a probléma amit itt kérdeznek: https://xiaomi.eu/community/threads/adb-drivers.57280/ .... de használható megoldást Ő sem kapott.
-
crok
nagyúr
Hat en ugyan csak Android 8..9 korulig talalkoztam azzal a fajta gonddal de jo tudni/ismerni. Ha utolag kell leszedni (de a decrypt megy) arra egy Logout-omban leirtam a hogyant.
A teljeset azert nem fogod tudni visszaallitani mert vedett tartalom is van benne.
A komplett ROM ujraflasheles, boot (es sajat encrypt) majd oda visszaallitani a /data mentest a "legkomplikaciomentesebb" egy barmilyen hibabol visszaallasra. Igy is visszakapod a ROM-ot. -
crok
nagyúr
Meg ezt akartam még neked mutatni ebben az ügyben: orangefox backup tips.
-
crok
nagyúr
Huh, azért egy
/dev/block/mmcblk0
az így erős lesz.. meg felesleges is.. de inkább erős mert ezt utána visszaállítani nem fogod tudni az egészet.
Előbb nézd megls /dev/block/bootdevice/by-name
-el mit akarsz menteni (userdata
pl..) és azt mentsd el. PC-vel adb-vel is csinálhatod de csak TWRP-ből (recovery-ből) és ott is csak úgy hogy előtte mount menüben kiveszed a pipát (umount-olod).dd
-vel is csinálhatod, akár/sdcard1
-re ha van MicroSD vagy/usb-otg
-re ha van egy pendrive OTG-n - csak előtte nyilván mount-old fel. Nézz rá a tetherback-re meg a forrására leginkább. -
crok
nagyúr
@dd: de, csak ez igy nem praktikus. Viszont amugy mukodik.
A wipe es az lesz a baja, hogy wipe-nal marad az encryption (a Xiaomi.EU meg a legtobb ROM mar evek ota forced encrypt-es) viszont buktad a key-t igy hiaba allitja vissza a rendszer mar majd nem tudja decrypt-elni es mount-olni -> indul a recovery. Ezert se hasznalok encrypted /data-t ha tesztelek.
A Xiaomi.EU backup-ja meg nem igazan jo, de meg igy is 100x jobb mint barmelyik gyariban levo. Ezert irtam a Migrate / Swift / OAndX dolgot mint backup mert annal sokkal jobb - mondjuk Magisk az kell hozza.
8T is volt tesztre nalam, ketto is (vagy egy jo eve).
@MiFlash es gyari fastboot ROM: akkor zar vissza ha beallitod hogy zarja vissza.
-
crok
nagyúr
Migrate-el meg Swift-el is mindig atment a myRaiffeisen meg mas is, barmirol barmire - nalam legalabbis.
En ugyanigy probalok ROM-okat ahogy irod, a komplett particio dd-vel mentese (esetleg tomoritessel) csak azert nem jobb mert pl. file rendszert valtani loss nelkul ugy nem lehet, tar-ba meg mennek a jogosultsagok is, igy pl. ext4-rol siman atallhatsz masra (pl. f2fs) vagy pl. ha valamiert encrypted /data-rol nem encrypted-re akarsz atallni (persze a belso tar (aka /data/media) tartalmat akkor is vissza kell masolni). Szoval nem tudom neked a TWRP visszaallitassal mi megy felre (esetleg hogy encrypted-rol nem encrypted-re mesz majd onnan akarsz visszaallni) de nalam sok keszulek forog sok ROM kozt (Magisk teszteles, stb) es nem szokott gond lenni.
-
ktmt
aktív tag
A megadott MiFlashTool nem működött (Windows11 alatt)
Végül ezzel tettem fel a driver csomagot:
https://miflashpro.com/miflash-pro-v7-3-105-7
Ezzel pedig a gyári szoftvert:
https://mi-globe.com/download/?t=dG9vbHM%3D&f=bWktZ2xvYmUuY29tX1hpYW9taV9NaS1GbGFzaFRvb2xfMjAyMDAzMTQuemlw&l=L3Rvb2xzL21pZmxhc2h0b29sL21pLWdsb2JlLmNvbV9YaWFvbWlfTWktRmxhc2hUb29sXzIwMjAwMzE0LnppcA%3D%3D
Bekapcsolás után megy a WiFi és BT, nincsenek semmilyen szenzorok
.
Ebben az állapotban biztonságos a márkaszervízbe vinni? Vodánál vettem, a készülék 17 hónapos, nem találom a jótállási jegyet, azt sem tudom, hogy mennyi hónap volt rá. -
Petrónius
aktív tag
"Itt részleteztem -nagy vonalakban- a downgradet...:"
Ez egy nagyon jó leírás. Köszönjük szépen.
A fastboot romot miért kell flash-elni? Hogy a telefon alap állapotba álljon vissza? -
Lacopapi
addikt
https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_HMNote8T_V12.0.1.0.QCXMIXM_v12-10.zip/download
Persze ehhez TWRP és nyitott bootloader kellene. Ez a legújabb rom most. Jelenleg éppen belakom, hibát még nem találtam..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged