- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
nagyúr
válasz
Petrónius #1105 üzenetére
Nade a Xiaomi hivatalos fastboot how-to oldalát és az ott található MiFlash-t próbáltad vagy random Google/DuckDuckGo/egyéb találatokat random helyeken? A MiFlash hivatalos helye a Xiaomi honlapján itt a Fastboot update guide-ban lesz a Fastboot update -> [Method 2.] alatt van (nem akarok a fix MiFlash-re linket adni mert érdemes mindig visszamenni a forráshoz.. így mindig a legfrissebbet fogod letölteni.. de amúgy most épp MiFlash2020-3-14-0.rar).
A kicsomagolás után ott van a driver mappa benne a zip-ben de amúgy a MiFlash-t ha elindítod ott van benne a driver install menüpont. -
crok
nagyúr
Esetleg próbáld meg feltenni MiFlashPro-val vagy XiaoMiTool V2-vel (van pár ügyes trükkje mindkettőnek..).
-
crok
nagyúr
Csak gyorsan rákerestem a Xiaomi.EU AFH recovery gyűjteményében a ginkgo-ra és itt pl. van egy twrp-3.6.1_9-0-ginkgo-TeamWin.img amit most Március 14-n töltöttek fel, na mondom akkor megnézem a hivatalos TWRP oldalt is és ott is ott van a twrp-3.6.1_9-0-ginkgo.img aminek a feltöltési időpontja 2022-03-13 23:24:43 UTC - nem ezt keresitek?
-
crok
nagyúr
Ditto, cca. 20 éve kezdtem el linux-al foglalkozni, majdnem ugyanennyi ideje nincs Win-em csak spec. esetekre (autódiagnosztika, Xiaomi BL nyitás.. mindkettő VBox-ban), Manjaro-t használok laptopon, szerveren sokáig Fedora -> Debian. Engem is zavar, hogy pl. a VodafoneTV linuxon.. borzasztó.. Dell-en ugyanzon a live boot Manjaro-n megy de HP-n egyszerűen nem - mert a kijelzőt nem digitálisnak, nem HDCP-t használónak néz.. teljes cerebropenisphysis.. nem egyeduralomra törést látok én ebben hanem a felhasználótól való "félelem" vagyis a saját maguk védelme azzal szemben hogy a felhasználó ha "csinál valamit" akkor ne lehessen őket elővenni miatta. Nyitott bootloader mellett ugye tudsz patkolt kernelt (akár root-olt kernelet, régen "insecure kernel" néven), custom recovery-t indítani akár data decrypt-el -> akkor már benne van a kalapban hogy le lehet szedni a készülékről akár banki alkalmazás akár GPay vagy magánszférát érintő adatokat is. Na, erre vannak integritásellenőrzések és publikus API-k (most még főleg a SafetyNet, majd lesz (már van) Play Integrity API..) és ugye ezt akár az app fejlesztők is használhatják. Ha mást semmit nem csinálsz csak nyitod a bootloader-t már bukik a SafetyNet.. nyilván a Play Integrity is. Ha az app nem használja a SafetyNet API-t integritásellenőrzésre hanem csak a "saját feje után" megy és úgy kutat Magisk / root után (rengeteg open source kód áll rendelkezésre, lehet akár copy-paste-elni is mintha Stackoverflow-t "használnának" : D ) az szerintem még mindig jobb mint a SafetyNet-re (+GMS-re) alapozni, igen, pont a LineageOS vagy /e/ vagy bármi más Google nélküli használata miatt (miért kellene nekem Google-t használom egy készüléken at all? Csak gyári ROM-ot a gyári készülékre!? Say no to custom OS..!? Én ezt is értem miért nem tetszik az emberek egy jó részének!). Én viszem a Magisk topikot (is) így azért ebbe elég jól belelátok mi mivel hogy működik. Szóval ez nem csak a Google-n múlik hanem az app fejlesztőkön is, senki fejéhez nem tartanak fegyvert hogy használja a SafetyNet-et / Play Integrity API-t viszont root-ot keresgélhetne felőlem: vagy nem használom vagy elrejtem - ez is legyen már az én döntésem.. de ez úgyis egy fail-ig meddig vallásháború.. : D
-
crok
nagyúr
"Tehát ha jól értem, már normális visszafleshelhető komplett backupot nem lehet csinálni." -- nem egészen, körülményes(ebb mint régebben) de megy viszont nem one-click solution, ez tény.. de megvan az oka (encryption). A ZTE Blade-ed idejében még fasorban se járt az adatvédelem, hol volt akkor még dm-crypt, FDE, FBE, adoptable storage, verified boot, TPM, a TEE és tartalma.. az FDE is csak 4.4 és 5 meg felette jött. Azon mindegy volt hogy hogy mented az adat partíciót, USB-re kötve még át tudta adni a komplett belső tárat is akár "pendriveként" aminek óriási hibája volt hogy addig viszont le kellett választania a komplett /data/media-t így elérhetetlen lett a készüléknek a belső tár maga (csengőhang se ment csak a default ha onnan volt kiválasztva és ugye itt a /data/media még külön partíció volt így nem volt flexibilitás a tárhelykezelésben: külön volt belső tárhely meg tárhely app-eknek, a rendszernek.. ha sok app ment fel hiába nem volt egy darab kép vagy fotó se a készüléken a belső tárban akkor is jött a low storage értesítés és rossz esetben egy darab SMS-t küldeni/fogadni se tudtál). FDE-vel bezárólag azért még nem volt nagy a trükk, utána már nem annyira egyszerű (nem véletlenül kell várni hivatalos recovery-kre míg valaki olyan custom recovery-t csinál amiben megy a /data decryption, stabilan). Aztán a DM-Verity.. megborul a ROM /system-je vagy /vendor-ja.. csinálhatsz bármit amíg nem lesz visszatéve rendesen a ROM és az ellenőrzésen nem egy át addig boot-to-fastboot (vagy recovery, gyártótól is függően). De sorolhatnám még.. szerintem felesleges, azóta pont 10 év telt el és 10 főverzióváltás volt (majdnem 11). Visszasírhatod, az összes design & security flaw-jával együtt csak értelme nincs ha engem kérdezel mert ezer dolog változott azóta, jó irányba. A ROM-ok ma már forced-encrypt-esek (cca. 4 éve biztos, custom ROM-ok 90+%) vagyis első bootkor (hacsak nem teszel ellene..) a
/data
-t adefault_password
-el crypt-elni fogja, jó sokáig tart az első boot általában.. ezért kell megvárni hogy a formázott /data-t a ROM első startkor encrypt-elje úgy ahogyan ő akarja és utána dobd rá a mentést. Csak ugye cink van ha van már lockscreen pass/pin/pattern mert akkor már az lesz a decrypt-hez a pass és a lockscreen-hez is.. Ezért szokás kivenni mielőtt mentesz hogy visszaállításkor ne szivasson meg (FBE de más a decrypt pass és a lockscreen, nem szereti..). És mikor encrypt pass-t állítasz be akkor már csak annyit csinálsz hogy átírod adefault_password
-öt. Na ezért lassú az első boot és ezért megy pikk-pakk a "titkosítás" mert csak a kulcs változik, a partíció eleve titkosított. Ne használj encryption-t és ugyanott leszel, mind biztonságban mind menthetőségben. Nem bonyolult - ezért is tesztelgetek ROM-okat meg amire szükség van épp a közösségben ha megtehetem ( : Hátha ha már tudod mit miért és miért úgy kell csinálni ahogy leírták az OrangeFox-os srácok akkor könnyebben elfogadod (mert ott ugye nincs túl sok magyarázat, meg ez is csak egy sebtiben összeírt, linkeket bookmark-okból összeszedett gyorstalpaló).@dd: Az elv jó (már hogy így működik a dd meg az nc közösen), a kivitelezést már mondtam hogy semmiképp nem így csinálnám hogy egyben piszkálnám az mmcblk0-t, pl. mi van ha sérül a partíciós tábla, etc.. egy partíciót újrarántani nem nagy szám, még akkor sem ha az EFS-ről (NV tartalomról) van szó ahhoz képest hogy mi szívás van egy teljes újrapartícionálással és utána visszaállítással, újragenerálással. Köszönöm nem.
-
crok
nagyúr
Hat en ugyan csak Android 8..9 korulig talalkoztam azzal a fajta gonddal de jo tudni/ismerni. Ha utolag kell leszedni (de a decrypt megy) arra egy Logout-omban leirtam a hogyant.
A teljeset azert nem fogod tudni visszaallitani mert vedett tartalom is van benne.
A komplett ROM ujraflasheles, boot (es sajat encrypt) majd oda visszaallitani a /data mentest a "legkomplikaciomentesebb" egy barmilyen hibabol visszaallasra. Igy is visszakapod a ROM-ot. -
crok
nagyúr
Meg ezt akartam még neked mutatni ebben az ügyben: orangefox backup tips.
-
crok
nagyúr
Huh, azért egy
/dev/block/mmcblk0
az így erős lesz.. meg felesleges is.. de inkább erős mert ezt utána visszaállítani nem fogod tudni az egészet.
Előbb nézd megls /dev/block/bootdevice/by-name
-el mit akarsz menteni (userdata
pl..) és azt mentsd el. PC-vel adb-vel is csinálhatod de csak TWRP-ből (recovery-ből) és ott is csak úgy hogy előtte mount menüben kiveszed a pipát (umount-olod).dd
-vel is csinálhatod, akár/sdcard1
-re ha van MicroSD vagy/usb-otg
-re ha van egy pendrive OTG-n - csak előtte nyilván mount-old fel. Nézz rá a tetherback-re meg a forrására leginkább. -
crok
nagyúr
@dd: de, csak ez igy nem praktikus. Viszont amugy mukodik.
A wipe es az lesz a baja, hogy wipe-nal marad az encryption (a Xiaomi.EU meg a legtobb ROM mar evek ota forced encrypt-es) viszont buktad a key-t igy hiaba allitja vissza a rendszer mar majd nem tudja decrypt-elni es mount-olni -> indul a recovery. Ezert se hasznalok encrypted /data-t ha tesztelek.
A Xiaomi.EU backup-ja meg nem igazan jo, de meg igy is 100x jobb mint barmelyik gyariban levo. Ezert irtam a Migrate / Swift / OAndX dolgot mint backup mert annal sokkal jobb - mondjuk Magisk az kell hozza.
8T is volt tesztre nalam, ketto is (vagy egy jo eve).
@MiFlash es gyari fastboot ROM: akkor zar vissza ha beallitod hogy zarja vissza.
-
crok
nagyúr
Migrate-el meg Swift-el is mindig atment a myRaiffeisen meg mas is, barmirol barmire - nalam legalabbis.
En ugyanigy probalok ROM-okat ahogy irod, a komplett particio dd-vel mentese (esetleg tomoritessel) csak azert nem jobb mert pl. file rendszert valtani loss nelkul ugy nem lehet, tar-ba meg mennek a jogosultsagok is, igy pl. ext4-rol siman atallhatsz masra (pl. f2fs) vagy pl. ha valamiert encrypted /data-rol nem encrypted-re akarsz atallni (persze a belso tar (aka /data/media) tartalmat akkor is vissza kell masolni). Szoval nem tudom neked a TWRP visszaallitassal mi megy felre (esetleg hogy encrypted-rol nem encrypted-re mesz majd onnan akarsz visszaallni) de nalam sok keszulek forog sok ROM kozt (Magisk teszteles, stb) es nem szokott gond lenni.
-
crok
nagyúr
Na, jól emlékeztem itt is a developer options-ben van az update szekció, abban ki lehet kapcsolni a frissítés keresést (vagyis kikapcsolni lehet meg ritkítani..) de esetleg próbáld meg úgy hogy kikapcsolod. Legalább egy időre, tesztelni, meg ha beválik akkor addig amíg csinálnak új build-et.
@latya73: igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem!
-
crok
nagyúr
Na, akkor nálad is az updater app csinálja, nem-e a com.android.updater?.
Bal szélen van az App Selection, alatta egyből a Sort apps by rész, ott a Name van kiválasztva alapból, az alatt van egy kereső, ha oda beírod hogy "ota" vagy "update" akkor ott is ott kéne legyen. Ha ott kiválasztod akkor mellette (jobbra) kilistázza az App stats fülön a statisztikát és (ha volt, akkor) lesz a Network Information alatt hogy mennyi volt a pontos forgalmazása, a service info, process info hogy mi tartozik még hozzá. Amire még tudok gondolni, hogy az updater csak frontend, és a folyamatot nem külön hanem valamelyik ANDROID_SYSTEM alatt fogod megtalálni a Contained Apps részben, ekkor a legjobb az lenne ha a ROM maintainer-nek jelentenéd a dolgot, mert az úgy nem lesz egyszerű.
-
crok
nagyúr
lol csak benéztem mert láttam egy kérdést egy másik topikban
Ha fizetnének érte se adnék Xiaomi support-ot XDMit kell "leáll a mentés" alatt érteni? Hibaüzenet van? Ha van akkor a leállás után kéne egy recovery log-ot menteni és megnézni mi a hasfájása. Amúgy a /system-ről nem is feltétlen kell mentés ha amúgy megvan (és gebasz esetén elérhető) a ROM eredeti zip-je amiről épp csinálod a mentést. Meg akkor neked willow van? Egy hsz-ben QCXMIXM-t írsz, az willow, arra nincs se TWRP se OrangeFox hivatalos, nem? Unofficial-t használsz? Mikorit? Nincs frissítés? mauronofrio csinált azt tudom (mert elég sokat portol), a thread végén van 3.6-ra alapuló ginkgo TWRP is itt de hivatalos meg még 3.5.2. Mindenesetre az OrangeFox meg Jan. 1-el jött R11.1. Esetleg eleve kezdj egy recovery frissítéssel ha a recovery nem beszédes és a recovery nem up-to-date.
-
crok
nagyúr
Persze hogy ott van és persze hogy a TC root-al látja, mert az egy teljesen másik app saját könyvtára, mégpedig a shell-é, amit másik normál app normál esetben nem láthat (mert ugye izolálva vannak egymástól az app-ek, szépen is néznénk ki ha nem így lenne) de mivel van root..
Közben eszembe jutott, hogy a batterystats nevű service dumpját is kikérhetted volna csak simán*, abban is benne van amit keresel de ha már úgyis kész a report akkor vagy Battery Historian vagy kicsomagolod és a bugreport txt-ben megkeresed a DUMP OF SERVICE batterystats részt majd lemész a Per-app mobile ms per packet részhez és alatta kezdődik majd a per folyamat (és benne ezáltal a per app) statisztika de itt ugye nem pkgid vagy app név alapján hanem userID alapján van szétszedve, de innen már utána könnyű kikeresni melyik app. De a Battery Historian 1000x gyorsabb, mert betöltöd a ZIP-et benne és a Diagram alatt a System stats tabon lemész a
Mobile Traffic Per App
részre és kinyitod, onnantól meg is vagy. Kicsit egyszerűbb* adb shell dumpsys batterystats vagy telefonon terminálban su után dumpsys batterystats amit > használatával file-ba is irányíthattál volna mondjuk úgy, hogy su -c dumpsys batterystats > /sdcard/batterystats.txt és akkor a belső táron batterystats.txt néven ott lenne a text file).
-
crok
nagyúr
Előbb miért nem teszel fel valamit amivel meg tudod nézni mi fogyasztja a mobilnetet? Egy bugreport-ot becsapsz a Battery Historian-be és van rá külön stat rész hogy mi és mennyi mobilnetet fogyasztott de még az is látszik mikor volt aktív. Mielőtt szétdíbolsz mindent is
-
crok
nagyúr
válasz
joolaci67 #912 üzenetére
Összefoglaló, 3. és 4. pont. Ha elakadsz majd írsz, gondolom valahogy megoldja a közösség.
-
crok
nagyúr
Én már nem fogom ezeket leírni n+1; n>10 alkalommal, hogy mit miért, miért van forced encryption, hogy lehet hogy gyors a PIN/Pattern/Fingerprint-el lekódolás (mert eleve kódolt már, és csak a LUKS jelszót írod át..) meg hogy mi miért van "bonyolítva".. nem fogok hazudni: unom. Vagy mert leírom és el se olvassák vagy mert leírom de figyelmen kívül hagyják mert csak bonyolítja a dolgokat. Legyen elég annyi, hogy ez nem igazán ROM hanem AOSP de méginkább gyártói oldali "önvédelem" hogy lehetőleg egy sima (jó.. nem teljesen "sima") bootloader nyitással ne lehessen kipattintani a féltve őrzött adataid és ne tudd perelni őket. És ezt itt be is fejezem.
A 4G bajodra meg azt mondanám, hogy első körben megfuttatnám a szolgáltatóddal, hogy biztosan biztos-e és 100% hogy az előfizetésedre be van kapcsolva a VoLTE és a hozzá tartozó korrekt profil (igen, tudom hogy a VoLTE nem LTE - DE nehogy az a SIM valami ostoba kevert vagy hiányos profillal élje az életét, igen, Telekom, hello, innen is üdv, jó buli volt de mégis nekem lett igazam, a másolt SIM nyilván megkapja ugyanazt a rossz profilt) aztán ugye ha jól értem akkor Redmi Note 8 (ginkgo) készüléked van, úgyhogy akkor TWRP-ben egy jól irányzott friss, európai vagy globál firmware flash-elést ajánlok még (vagy egy teljes, gyári ROM-ot fastboot ROM-ból.. de az lehet ágyúval verébre) amellett, hogy utána fastboot módba tenném és kicsapnám belőle a modem konfigot* és format data-val kezdenék rajta egy új ROM-ot, mondjuk első körben egy stabil Xiaomi.EU-t vagy egy stabil, official LineageOS-t.
*itt erre gondolok:
fastboot devices
fastboot erase modemst1
fastboot erase modemst2
fastboot reboot -
crok
nagyúr
Persze, hogy titkositva volt mert a mai modern ROM-ok forced encryp-esek mind vagyis az elozo encrypt-elte a default_password-el amit atirhatsz (ekkortol irja majd a ROM, hogy "titkositott"). Ezert kell a format es nem eleg a wipe (olvasd el az elozo hsz-emben linkelt leirasom).
-
crok
nagyúr
válasz
lomposfarkas #887 üzenetére
Na, akkor meg is vagyunk szerintem: úgy saccolom a gyári ROM mellé tennél TWRP-t. Ha custom vagy AOSP ROM lenne akkor nem "kavarna" be az AVB (Android Verified Boot) egyáltalán és nem is tűnne el szóval persze hogy úgy megmarad ha kiütöd az AVB-t a VBMeta patcher-el. A VBMETA akkor kell ha a ROM boot alatt folyamatosan felülírná a recovery-t (pl. a gyári ROM felülírja folyamatosan a custom recovery-t a Mi Recovery-vel) vagy eleve nem akarna boot-olni az AVB miatt a ROM (pl. gyári MIUI ROM de másik régióra való, pl. EUXM-re MIXM) annak ellenére hogy betartod a telepítés pontjait, ez szintén benne van az XDA leírásban. Én már többet nem írom le egyben ezt a sok dolgot, mert bár [volt hogy megtettem] meg [írok még ezt-azt néha] de 99.999% így se olvassa el akinek kéne úgyhogy leszoktam róla
Ja, de ha már úgyis belejöttem: [itt pl. leírtam mi az a VBMeta, mi az az AVB, mi az a DM-Verity, hogy függenek össze, ésatöbbi, et cetera.. ] Sajnálatos, de utána kell olvasni a dolgokak ha az ember nem ezzel foglalkozik.
-
crok
nagyúr
válasz
lomposfarkas #885 üzenetére
Ezt is olvastad? [link]
-
crok
nagyúr
..hogy a TWRP miért nem marad fent ha flash-elsz vagy update-elsz egy gyári ROM-ot? Ez meglehetősen egyszerű: a gyári ROM-ban ott van a gyári recovery is.. a TWRP-t nem érdekli hogy felülírja a recovery partíciót.. ott a ZIP, le van írva mit kell csinálni és csinálja. Az OrangeFox, a PBRP, SHRP és hasonlók tartalmaznak kódot arra, hogy figyelik hogy gyári ROM megy-e fel ami felülírja a recovery-t és azt kihagyja, így megmarad a custom recovery. TWRP alóli frissítést érdemes nem automatán hanem kézzel csinálni és a flash-elés befejezése után nem restartolni hanem visszatolni még ott helyben a TWRP-t az .img file-ból az Install menüben. Persze gyári ROM esetében még ez se biztos hogy elég a DM Verity miatt, de ha eleve jól készülsz el akkor még helyben flash-elheted a folyamat előtt előkészített, a ROM-ból kiszedett és megpatkolt boot.img-t ha amúgy is használsz Magisk-t mert az kikapcsolja a DM Verity-t vagy a Magisk-t zip formában flash-eled, esetleg ha csak TWRP kell és root nem akkor lazyflasher vagy Universal DM-Verity, ForceEncrypt, Disk Quota Disabler.
-
crok
nagyúr
Magisk topik -> összefoglaló - minden egy helyen le van írva.
-
crok
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Fotó állvány eladó
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged