- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- VoLTE/VoWiFi
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Microsoft Lumia 640 és 640 XL - testvérek egymás között
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #5540 üzenetére
Mondom, ha nincs sok lóvé, akkor én vennék egy használt HP ML380 G5-öt, abba már lehet olcsóért ramot kapni, meg hozzá egy iSCSI-t tudó NAS-t (Netgear Readynas széria) és ha lesz még lóvé akkor hozzájuk párt a failover miatt. De inkább próbálj meg még pénzt kicsikarni ha mission critical cuccnak lesz.
-
gaborbol
őstag
válasz
Boolash #5538 üzenetére
Ez igy tenyleg meredek lesz, a failovernek valoban nem sok ertelme van.
Sw hiba meg nem nagyon lesz, ha van image, snapshot akkor csak visszatoltod, pont ez a vm lenyege. Ha a hardvare megborul, akkor meg 15 perc alatt ujrauzom az egyesz virtualszervert egy masik vason,ha van masik persze, visszatoltom ra az image-eket es kesz.
Ha a storage borul meg, akkor viszont iszonyat nagy gondban leszel, ez a baj a NAS-el hogy abbol is igazabol ketto kene. Ket szerver+ ket NAS.
Jo a virtualszerver, mert "mobil" hardver fuggetlem, de jobban is kell figyelned ra.
-
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #5533 üzenetére
Akkor már inkább vegyél valahonnan egy használt HP ML380G5-öt, két xeon-t bele a HW apróról, plusz ramot is lehet találni fillérekért. Inkább így pakold össze mint custom gépre. Sőt, 5-10 guest-nél már erősen ajánlott a SAN (vagy legalább egy iSCSI-t tudó rendes NAS), és Failover clustering. Mert nagy szarban leszel ha leáll a vas, és az ilyen motyóknál nincs olyan, hogy a HP küldi másnapra a csere alkatrészt.
-
gaborbol
őstag
válasz
Boolash #5533 üzenetére
5-10 guest os?
Nem tudom mik lennek azok, hany felhasznalot szolgalnanak ki."Nekem" van 2 vmware ESXI szerverem, darabja:16 gb ram, 2 xeon Quad Core 2.66 GHz, 4 nic, es 4 guest oprendszer(2003-2008) fut rajta, mig a masikon 5.
Van 3 exchange szerver, 2 sql szerver, 2 DC, meg nemi toltelek.
Az esetek nagyreszeben a gond a ram szokott lenni, menni megy minden, de eleg sok a figyelmezteto uzenet a ram felhasznalasrol. Meg egyszer, mem tudom mik lesznek a guest op-ok , 1 sbs 2008 elvisz minimum 4 giga ramot, mert 4 giga alatt egyszeruen nem is telepul, 2003 sbs meg elketyeg 1 gb rammail is ha nincs sok user, nem orul, de elmegy.
A cpu talan sosem lepte at egy szerveren sem az 50-55% -os kihasznaltsagot, bar vmware nagyon szep munkat vegez az eroforras gazdalkodassal gondolom ms is hasonloan teszi a dolgat.
Mind a ket szerver egy kozos NAS-t hasznal,es gyonyoruen megy minden. Nem tudom hany tomb lesz, hogyan tervezted, de talan jobb venni tobb pl 1 TB-os lemezt es kulon tomboket alkotni mint esetleg nagyobb lemezekbol megoldani, mert lehet gond lesz a hozzaferesi/mukodesi idovel/sebesseggel.
Alaplap +proci VT tamogatasra nagyon figyelni kell, de ebben az esetben ez megvan.
Ha jol olvasom akkor az alaplapi raidet es a halokartyakat is felismeri, ez szokott lenni a masik bukta.
Raid 10-el nincs tapasztalatom, raid 5-ot nagyivben kerulom, maradok a raid 1-nel, ha lehet.
Max kell bele meg par nic mert 2 valoszinu nem lesz eleg 5-10 guestre.
-
kymco
veterán
válasz
Boolash #5503 üzenetére
Köszi az ötletet, de nem szeretném az excelt formázni és menteni másként, bár vsz gyorsabb lenne...
A problémám gyakorlati megoldását megtaláltam, azzal, hogy a ciklusba szervezett insert utasításom tranzakcióként kezeltem, így a közel 200 sec lement 3 sec-re.
De nem értem, hogy a korábbi, jóval gyengébb hardveren futó w2k3-n jóval gyorsabb volt az alap szoftverem...
Azért érdekelne, hogy minek köszönhető a lassulás, és mit kellene nézegetnem hozzá... -
brd
nagyúr
válasz
Boolash #5488 üzenetére
Semmi különös nem kellene hozzá. Felveszed az új zónát, névnek a túloldali (kliensoldali) tartomány nevét adod, majd ha kész, akkor felveszel bele egy "A" rekordot a kliensgép nevével, és IP címével. Innentől a serveroldalon a kliensgép.túloldalitartománynév alapján meg kell találja. A teljes tartomány pingelését hogy érted?
-
brd
nagyúr
válasz
Boolash #5472 üzenetére
Aham. Most hirtelen nem emlékszem, milyen képességekkel bír a RRAS DHCP-je, de lehet, hogy az nem ad meg domainnevet, amit a DNS regisztrációhoz fel lehetne használni. Esetleg próbáld ki, hogy ugyanazon a panelen, amit az előbb kérdeztem, te adod meg a DNS utótagot. A serveroldalon az nslookup kliensgep.tartomanynev localhost. Mit mond?
-
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #5417 üzenetére
Sziasztok!
Szórakoztam kicsit az MTU értékkel. A modemre kapcsolódtam közvetlenül, hogy kiderítsem a helyes értéket, majd pingeltem. 1472 votl az, ami még átmegy. Ehhez hozzáadom a fejlécet és 1500 kapok. A routerben enyni volt beállítva. Ekkor hívtam a szolgáltatót, hogy mennyit állítsak be, vagy mit tudna ajánlani. Ő csak azt mondta, hogy az MTU-t nem kell állítgatni, azon nem múlik és hogy elméletileg minden routerrel mennie kellene.
A routerben kikapcsoltam a tűzfalat is. Az SBS szerver dhcp szerver ként üzemel (dns is), isa nincs, szóval fogalmam sincs mi foghatja meg.
Jelenség újra: Bizonyos oldalak (k&h ebank, cib ebank...) nagyon lassan, vagy egyáltalán nem töltődnek be. HA közvetlen a modemre csatlakozok (routert kiveszem), akkor minden rendben van...Router csere? Jelenleg egy NEtgear wgr614v7 routerem van. 8 asztali felhasználó, + változó, de 3-4 wifi.30/5Mbits kábel internet (upc)
Ha igen, melyiket válasszam? TP-link wr1043nd (n-es, gigabites) vagy egy Linksys router (g-s, 100Mb ethernet).Köszi
-
old gray
addikt
válasz
Boolash #5404 üzenetére
Csak tipp, mert itthon tapasztaltam ilyen jelenséget mikor szolgáltatót váltottam (és egyúttal a sávszél. is nőtt): a router-ben az MTU értékét próbáld meg növelni. TCP Optimizer-el is meg tudod nézni, hogy mekkora méret esetén nincs még fragmentálódás. Nekem segített.
-
bobsys
veterán
válasz
Boolash #5406 üzenetére
en is ezt gondoltam, de nem, behalt az egesz router, se ki se be se semmi, sima SOHO router volt 4 megas vonalig mukodott az az utanni emelesnel halt le
mi akkor valtottunk egy laza felmillas cisco routerre (ki kellett szolgalni sacc 120 gepet egy tizenvalahany megabites vonallal)
azt viszont rendesen beloni nem egyszeru, nekem 3 nap volt mire felkonfiguraltam, igaz akkor lattam eletemben eloszor cisco cuccot (regen volt)
otletem nincs, evek ota olyan helyeken dolgozom ahol van kulon halozatos csapat, nem kell ilyenekkel foglalkoznom -
brd
nagyúr
válasz
Boolash #5261 üzenetére
Az átjáró/útválasztó azt jelenti, hogy ha olyan címet (IP címről van szó) keres a gép, ami nem a saját hálózatán van (vagyis amit el kellene érnie a netmask alapján közvetlenül), akkor ennek az átjárónak küldi el, hogy majd az tudja, hogy merre van (ha ő sem tudja, akkor neki is van, ill. vannak ilyen címei, ami felé ilyenkor küldheti; az egész internet hasonlóan működik egyébként). Ennek semmi köze a DNS-hez.
-
Hedgehanter
őstag
válasz
Boolash #5171 üzenetére
Attol fugg mit akarsz meg hogy kapcsolodsz a szerverhez...
1, statikus bejegyzes a host file-ba hogy 192.168.2.100 szerver, 192.168.2.101 cliens, stb..
2, a kliensen a server ip-jat adod meg mint dns szerver ami meg fogja oldani a sajat nevet ip-ra de ezzel az a gond hogy minden dns request oda fog menni es lehet ez nem jo otlet a sajat neteded nezve..
Nem egeszen tiszta melyik cliens-rol beszelsz itt de feltetelezem hogy az amelyik tavolrol eri el a szervert....
-
Hedgehanter
őstag
válasz
Boolash #5127 üzenetére
Ha nincs semmi spec program akkor a VPN melle minek meg egy virtualis gep a szerveren? Nincs office-uk vagy ilyenek? Biztonsagi szempontbol meg mindegy mert ha mar egyszer VPN megvan onnan mar ugyanugy megfertozhetik a szervert a virtualis gepen keresztul mint a sajatjukrol....
Csak egy VPN aztan meg hasznaljak az outlook-jukat meg erjek el a fajlaikat es kesz.... Ez tunik a legegyszerubbnek....
-
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #5117 üzenetére
A kliensek simán domain tagok, Outlook anywhere meg offline files miért nem jó megoldás? Max hetente VPN-el sync-eled az offline file-okat ha nagyon nincsenek bent a gépek az irodában.
Vagy alternatív módon ha mindig van net a klienseken akkor lehet shareponttal is nyomulni.
Én tuti nem bonyolítanám virtuálgéppel. -
bobsys
veterán
válasz
Boolash #5117 üzenetére
en mindig probalok homogen kornyezetet kialakitani tehat sun virtualbox meg logmein (amiket nem is ismerek, raadasul ha logmein csak sima hhtp tud az gaz) kilove
viszont egy terminal server kipublikalva hasznalhato, rdp 128bites titkositast hasznal plusz meg ktudod publikalni az egesz remote desktopot bongeszon keresztul is ha a user inkabb azt akarja (ofkorsz https-en keresztul).
exchange+telefon szinkronizacio kraftxld kollega terulete -
brd
nagyúr
válasz
Boolash #5107 üzenetére
Harmadik lehetőség: ha szigorúan csak a 2 server között akarsz kommunikálni, akkor azt is megteheted, hogy a VPN kiszolgáló oldali servernek adsz még1 IP-t (mondjuk 10.10.10.1), és a VPN-t úgy állítod be, hogy ennek az új IP-nek a tartományából osszon a betárcsázó másik servernek (vagy az automatikus osztogatás helyett, a tárcsázott kapcsolatban állítasz be fix IP-t).
De ilyenkor nem árt, ha a kliensoldalon felveszed a server IP-jét a hosts file-ban, társítva a nevéhez, mert ha valahogy máshogy is kapcsolatban volt/van a 2 gép (pl. SMB-n, vagy DNS-en keresztül), akkor a "régi" IP-jét kapná meg a gép, ha név alapján keresi. -
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #4951 üzenetére
Nincs valami diagrammod erről? Server 2003 standard van mindenütt? A szerverek osztják a netet vagy az előttük lévő router?
Amúgy egyszerűbb egy AD, és nem replikál sokat, sőt ha az exchange mellett van GC a telephelyen akkor ki se megy a másik DC-re, meg a replikációt is lehet állítani, hogy mikor rugja át a file-okat. Sőt, DFS is jó ötlet, akkor a file szinkronizálással se kell foglalkozni, a két szerver elintézi egymás között munkaidő után. -
-
moonman
titán
válasz
Boolash #4915 üzenetére
úgy, ahogy mondod. de mi akadályoz meg benne, hogy a megosztásról csinálj egy parancsikont az asztalra, a my documents-be vagy akárhova? ugyanúgy egy kattintás, fel sem tűnik, hogy fizikailag nem ott van.
a cache amúgy a \windows\csc-ben van, de nem lehet hozzáférni és a struktúrája is olyan, hogy csak a rendszer érti.
http://support.microsoft.com/kb/230739
domain tagság amúgy nem feltétel, annyi kell, hogy elérd a szervert, ezt "domain\usernév" + jelszó párossal megteheted, ha pedig megjegyezteted vele a jelszót, akkor még kényelmes is lesz.
-
moonman
titán
-
moonman
titán
válasz
Boolash #4910 üzenetére
szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha az anyagok a szerveren lennének és Offline Files-ban használná őket. így a szervertől távol is tudja kezelni őket és amikor csatlakozik, szinkronizálódna a változás, ráadásul ez differential copy-t csinál, tehát csak a változásokat mozgatja, nem az egész fájlt.
http://support.microsoft.com/kb/307853/hu
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/mobility/learnmore/offlinefiles.mspx
http://support.microsoft.com/kb/312171 -
brd
nagyúr
válasz
Boolash #4910 üzenetére
Első kérdésre: pl. robocopy, megfelelően paraméterezve, aztán ebből vagy ikont készítesz, amit majd ő elindít, vagy ütemezett feladatként felveszed a gépén.
Második kérdésre: ha már fel van véve a domain-be, akkor elindítod a control userpasswords2-t (az ő gépén, egy rendszergazdával belépve) és ott felveszed rendszergazdának a domain-es user-t, tehát pl. domain\kisjózsi, és a rendszergazdák csoportot választod. -
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #4859 üzenetére
Nincs valami tipp, hogyan tudnám kitesztelni, hogy miért nem működik? Ezt a tutorialt csináltam:
[link]
Ha az outlookba a a szervercímhez a gép netbios nevét írom (tartománynévvel), akkor rögtön kidobja, hogy nem találja, h a távoli, netes címét, akkor több percig is csatlakozik, aztán írja ki, hogy nem megy. (rpcdiag csatlakozik állapotban marad)
Köszi! -
brd
nagyúr
válasz
Boolash #4556 üzenetére
Így első hallásra a DNS-t kellene rendbetenni. A kritikus hiba, a server indulásakor nem feltétlen hiba, ilyenkor néha előfordul (máskor persze hiba). A hálókátyán a DNS server 127.0.0.1 (és csak ez)? IP-t nem változtattál a serveren? Hány hálókátya van a serverben? Ha több, és csak 1-et használsz, a többit inkább tiltsd le.
A merevlemez hibája egy "disk", vagy "ntfs" néven látszódnak az eseménynaplóban. -
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #4555 üzenetére
Közben turkáltam tovább a naplókban és a következőket találtam:
A címtárszolgáltatásoknál 1:10-kor volt egy 508-as, majd sok 509, 510 hiba. Ezek a merevlemez meghibásodására utalnak. Pontosan ettől az időponttól jönnek az Alkalmazás naplóban is a hibák: 8026, 2102, melyek szerint a DC nem válaszol. És az utánalévő üzenetek is ilyenek, hogy az AD nem tud írni, nem válaszol stb.... (mindeközben megindult az online töredezettség mentesítés) A DNS kiszolgáló is ekkor dobott egy hibát, mely az AD-ban talált egy kritikus hibát...(4015)
Mi lenne a teendő? Rossz a merevlemez? Újat kell venni? Vagy csak reinstall? Vagy csak az AD-t kellene újratenni?
Köszi -
brd
nagyúr
-
Hedgehanter
őstag
válasz
Boolash #4548 üzenetére
2 user kulon emaillel jo, az egyik-rol a masikra forwardolod az email-t es egy helyen lesz a ketto, adsz egy send as permission-t annak akirol forwardolod annak akinek forwardolod es akkor a new email az outlookban --> options --> show from es tudsz valasztani melyikrol kuldenel...
egyebkent a ket kulon domain egy usernel is megy...
-
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #4547 üzenetére
De, fel lehet venni más domaint is simán. Elég sok ilyet láttam már. Csak az MX rekordoknak kell rendben lenni.
Pl
mail.xz.hu mutat a 12.23.34.45-re
mail.ab.hu mutat a 12.23.34.45-re
mindként domainnál a fenti cím az mx, majd hozzáadod a felhasználóhoz az user1@xz.hu smtp címet valamint az user2@ab.hu-t, és mindegyik levél szépen megjön az exchange fiókba. -
kraftxld
félisten
válasz
Boolash #4540 üzenetére
Az elsőre:
Ugyebár alapból a kifele menő a default smtp address-el megy, gyári megoldás erre nincs, de léteznek külső motyók erre:
[link]Igyeneset nem tudok így hirtelen, nem is nagyon kerestem még, mert nem volt rá szükség. A fenti oldalon van egyéb workaround is, csak azok nem annyira kényelmesek.
-
iwu
addikt
válasz
Boolash #3937 üzenetére
az sbs alapból 2gb-ra kvótázik, fel kell tolni a kvótaméretet akár userenként, akár egyszerre...most hulla vagyok, ha kell , tolj egy privet, és megírom ide hogy kell.
company share, alapból mindenki látja.
user shared folders, csak az adott user (+ rendszergazda jogú) látjaÜDw:iwu
-
iwu
addikt
válasz
Boolash #3930 üzenetére
hali!
a szavaidból ítélve nemrég kezdted a témát, javasolnám kezdetnek e könyv beszerzését az alapokhoz. jelszóházirend pedig van a szerverena mappabelépések meg a könyvtárjogosultságon múlik, de az sbs pl önállóna megcsinálja az userek home könyvtárait a megfelelő jogokkal....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yettel topik
- Autós topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Netflix
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Jogász topic
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest