- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Íme az új Android Auto!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Mobil flották
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- 8300 mAh, maradhat?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Boolash
aktív tag
Értem. A meglévő szerveren van a global catalog, mert az úgy lett DC-nek előléptetve, hogy kezdetben csak az a szerver volt. Ekkor ugye ezen lesz automatikusan a GC is (ws2003r2)
Remélem nem kérdezek nagy butaságot, de amikor felveszem a meglévő tartományba az új tartományvezérlőt, akkor replikálódik a tartalom (AD)? Mert végülis az úgy nem tűnik jónak, ha egy tartományban van 2 tartományvezérlő, de nem egyeznek az AD-ban a dolgok (esetleg ütközések stb..) -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Van egy meglévő erdőm, benne egy tartomány és annak egy tartományvezérlője. Legyen a tartomány: AB.cegem.hu A szerver: Server.ab.cegem.hu Ezen WS2003R2 fut
Egy új szervert kell a cégbe illeszteni. A szerver fizikailag távol lesz (másik telephely). A szerveren kell legyen AD ( WS2008R2, exchange 2010 lesz rajta).
Úgy valósítanám meg, hogy az új szerver, egy új erdő: server2.cd.cegem2.hu lenne. Majd VPN kapcsolattal (akár site to site vpn isa 2006 segítségével), kapcsolatot létesítek a 2 site között, így elérhetik az első telephelyről is könnyedén.Ezt így jó, vagy ugyanabba az erdőbe kell beilleszteni, csak egy új tartományként?
Tehát ekkor: server2.cd.cegem.huKöszönöm!
-
Boolash
aktív tag
válasz
gaborbol #5539 üzenetére
Aham, értelek titeket illetve én is sejtettem, hogy ez így nem éppen jó. Ezért gondoltam, hogy ilyen custum made szervert rakok össze és nem gyárit, mert itt könnyebb alkatrészt beszerezni, ha valami hw hiba van. Az Imagekről pedig külső egységre kerülne backup.
Persze így nem jön ki a sok 9-es rendelkezésre állás egy hw hiba esetén, ilyen keretből jobbat nem tudok kihozni.
Az a baj, hogy kellenek a virtuális gépek, mert szükség van a tesztrendszerre. Ilyen géphez meg jó vas kell, így másra nemigen marad pénz... Bár jelenleg van 2 másik szerver (dellsc440, 1 illetve 3gb ram-al). Na ezt még azért átgondolom... Köszi! -
Boolash
aktív tag
Köszi a válaszokat!
Igazából az 5-10 guest os-t úgy számoltam, hogy abban a faliover is benne van, illetve teszt rendszer, homokozó stb... Tehát fixen kiszolgálásra kb 4 üzemelne.
Utánnanézek még akkor pár dolognak. -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Szerver összeállításán gondolkozom (alkatrészenként). Ez egy HiperV szerver lenne, 5-10 guest OS-el.
Anyagi okokból nem vennék kész, gyártói szervert, hanem én raknám össze.
Kinéztem egy alaplapot: Asus Z8NA-D6
Ebbe tennék 2db Xeon Quad Core Processzort. Memóriából "simát" (non-ECC) tennék (8Gb), egyrészt az ár miatt, másrészt mert Raid10-et alkalmaznék.
Külön Hw-es raid vezérlőt nem vennék, mert úgy olvastam, hogy egy olcsó vezérlőnél jobb a szoftveres vezérlő...(a merevlemezek sata2 -es lenne)
Tudom, szerver termékeknél nem szabad spórolni... de most sajnos ez van.
Ez így passzolna? Vélemény?
Köszi! -
Boolash
aktív tag
Beállítottam a DNS-t, így már tudok pingelni csak (kliens) tartománynévre és kliens.klienstartományra. Köszi!
Viszont az FRS így sem enged tovább. Mikor a replikációt állítanám be azt írja, hogy a tartomány (klienstartomány) nem létezik, vagy nem lehet vele kapcsolatot létesíteni...
A VPN kapcsolat most openVpn-el van. Ahol a replikációt állítom be, az egyben a VPN szerver is. Szerver oldalon be van állítva, hogy a "szervertartomány" -ba csatlakozik a kliens, bár ez nem hiszem, hogy bezavar. -
Boolash
aktív tag
Csak úgy értettem, hogy ha a kliensgépet pingelem (szerverről), akkor kiadja (hamisan) a tartománynevet is. Kliens.tartománynév -re viszont nem találja, még akkor sem, ha a hamis tartománynévvel próbálom (hamis tart.név = kliens.szervertartomány)
Így vettem fel a zónát és az A rekordot, de nem találta... lehet hagyni kell neki időt.. Megpróbálom megint. -
Boolash
aktív tag
válasz
kraftxld #5475 üzenetére
Felvettem a tartományt. Ha így pingelem a szerverről a klienst, akkor úgy adja vissza, hogy kliensgep.szervertartomány. Pingelni viszont a teljes tartományt sehogysem tudom. Illetve az FRS valahonnan tudja, hogy a helyes tartomány, ahol a kliensgép van, és azt keresi, csak nem találja...
Hogy vegyem fel a szerveren a kliens tartományt, hogy megtalálja?
Új cimkeresési zóna? Így próbáltam de nem működött... Mire figyeljek?
Vagy esetleg a kliensen (Ws2003 DC) is be kell valamit állítani a DNS-ben?Köszi
-
Boolash
aktív tag
Szia!
Be van pipálva és meg van adva a szerver IP címe (DNS szerver).
Ha a kliensőr pingelem a szervert, akkor megy gepnev, gepnev.servertartomany.local.hu
Nem megy: gepnev.servertartomany
Ha szerverről pingelem a klienst, akkor megy: gepnev Más nem megy.
Mind a kettő helyen ws2003 van, AD és DNS szerver..(nem ez kavar be?)
A pptp vpn-t a szerver oldalon a WS2003 szolgáltatja (távelérés és útválasztás, látom is, hogy bejelentkezett a felhasználó) -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
VPN kapcsolatot létesítettem 2 WS2003 közt (DC mind a kettő), de 1-2 dolog mintha nem lenne az igazi.
PPTP kapcsolatot használok. Kapcsolódás után a kliens tudja pingelni a szervert ip és gépnév alapján is. Ha gépnévre pingelek, akkor a szerveren használt ipcímet kapom vissza. Ha a szerver teljes tartománynevére pingel (gépnév.tartomány), akkor más ipcímet ad vissza. Mindkét címmel elérem a szerver fájlmegosztásait.
A szerveren tudom pingelni a kliens ipcímét és gépnevét, viszont tartománynevet nem.
Ezeket tapasztaltam PPTP és OpenVPN-es beállítások esetén is.
Fontos lenne, hogy a szerverről elérjem a klienst gépnév.tartománynév alapján is, mert DFS-FRS beállításhoz kell.
Mi lehet a gond?
Köszönöm! -
Boolash
aktív tag
Winserver2003R2-ben adott egy (domain) DFS hálózat, 1namespace szerver és egy másik szerver, ahol a replikák vannak. A namespace szerveren (dfsroot) van az AD is.
Ha leáll a namespace szerver, akkor a kliensek nem érik el a névtérről a fájlokat.
Ez így normális, vagy be lehet állítani, hogy a másik szerver (ahol a replikák vannak) is legyen namespace szerver (tegyük fel, hogy az is DC, de egy másik erdőben). Ha nem lehet, akkor ez nem valami hibatűrő.
VMware környezetben tesztelem amúgy.Köszi!
-
Boolash
aktív tag
Sikerült megoldani. Kicseréltem a saját (alap TPlink) routeremmel és működik minden. Az MTU-t az új routeren nem állítgattam amúgy, de 1500-on áll. Érdekes, de ez van.
Köszönöm a segítségeket! -
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #5417 üzenetére
Sziasztok!
Szórakoztam kicsit az MTU értékkel. A modemre kapcsolódtam közvetlenül, hogy kiderítsem a helyes értéket, majd pingeltem. 1472 votl az, ami még átmegy. Ehhez hozzáadom a fejlécet és 1500 kapok. A routerben enyni volt beállítva. Ekkor hívtam a szolgáltatót, hogy mennyit állítsak be, vagy mit tudna ajánlani. Ő csak azt mondta, hogy az MTU-t nem kell állítgatni, azon nem múlik és hogy elméletileg minden routerrel mennie kellene.
A routerben kikapcsoltam a tűzfalat is. Az SBS szerver dhcp szerver ként üzemel (dns is), isa nincs, szóval fogalmam sincs mi foghatja meg.
Jelenség újra: Bizonyos oldalak (k&h ebank, cib ebank...) nagyon lassan, vagy egyáltalán nem töltődnek be. HA közvetlen a modemre csatlakozok (routert kiveszem), akkor minden rendben van...Router csere? Jelenleg egy NEtgear wgr614v7 routerem van. 8 asztali felhasználó, + változó, de 3-4 wifi.30/5Mbits kábel internet (upc)
Ha igen, melyiket válasszam? TP-link wr1043nd (n-es, gigabites) vagy egy Linksys router (g-s, 100Mb ethernet).Köszi
-
Boolash
aktív tag
Köszönöm az ötleteket! Hétvégén szórakozok majd az MTU-val...
-
Boolash
aktív tag
Ebben az esetben nem azt kellene észrevenni, hogy a routeren keresztül nem érem el a maximum le/feltöltési sebességet? (míg ha a routert kiveszem, kiveszem, akkor igen)
De igazából más nem lehet... hacsak nem a a switch... Esetleg tudsz ajánlani egy jó routert, vagy, hogy mire kell figyelni, hogy olyat vegyek, ami biztosan elboldogul az új nettel? -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Elég érdekes problémával találkoztam. Adott egy bejövő internet (kábelnet -upc), a hozzá tartozó kábelmodemmel. A Modemhez csatlakozik egy router (netgear). A router építi fel a kapcsolatot, illetve tűzfal. A router 1-es portjn van egy Linksys switch, melyhez kapcsolódnak a kliens gépek, és egy SBS2003 szerver is. A dhcp-t a server végzi (dns-t is), tartományvezérlő, a kliensek a tartományba lépnek be.Eddig minden jól ment, majd internet csomagot váltottak. Ez abból állt, hogy új modemet kaptak, illetve növelve lett a sávszélesség.
Viszont most pl e-bankolást nem képes megcsinálni.. tranzakció közben kifagy (timeout). A kliensek Próblnak kapcsolódni távoli exchange szerverhez (rpc), sikerül, de sokszor ledobálja őket, meg lassú is. Speedtest-el nézve a sebesség megvan.Ha a modemre kötök egy gépet közvetlenül, akkor minden megy rendesen... Tehát vagy a router, vagy a szerver, vagy valami de blokkol... Fogalmam sincs mi lehet, főleg mert a régi nettel minden ment! Egyébként az új upc modem egy Cisco modem, amin 4 port is van.
Szerintetek mi lehet a gond?
Köszi
-
Boolash
aktív tag
Igen, de ilyenkor, ha belső hálón keresek utat (maradok bent), akkor is a router lesz az útválasztó? Nem az lenne a jó, ha az sbs? Csak mert az sbs-en van a dns szerver, ami a hálózaton lévő eszközök címeit fordítja, azt a router nem biztos, hogy jól csinálná (szolgáltatói dns szerverrel). Remélem nem mondok hülyeséget.
-
Boolash
aktív tag
Következőket állítottam be: routeren kikapcsoltam a dhcpt. Sbs szerver fix ip, dhcp szolgáltatás telepít. Átjárónak, DNS -nek is az sbs szerver címét adtam meg. (a kiosztható címek közül kizártam a router és az sbs címét). Wins-re nem állítottam semmit (sbs-een nem telepítettem). Így a kliensek megkapják a beállított címeket. Belül látják egymást, a belső névfordítás is működik, ha jól vettem észre. Viszont kifelé nem megy (internet felé). Próbáltam, hogy dns-nek a router címét adom meg, vagy a szolgáltatótól kapott egyik dns szerver címét, de nem működik (gondolom mert az átjáró az sbs). Gondolom a DNS szerverem van rosszul beállítva. Mi lehet ott elrontva? Mit ellenőrizzek?
Köszönöm! -
Boolash
aktív tag
Igen, akkor az sbs lesz a dhcp. De a wifi megoldható?
Tehát, az internetre a wifi router csatlakozik. A router a switchre csatlakozik, és azon vannak a kliens gépek és az sbs is. Így jól van összekötve szerintetek? Átjárónak és dns-nek is az sbs szervert adjam meg? Így működni fog kifele is a névfeloldás? -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy linux-os gép, ami csatlakozik az internetre, dhcp, dns szolgáltatást nyújt egy iroda részére. A linuxos gép csatlakozik egy switch-be és azon keresztül kapnak IP-t a kliens gépek. Van a switchen egy sbs2003 szerver, ami fájlszerverként üzemel lényegében. AD is van rajta. A switch nem managelhető. (linksys sr216)
A linuxos gépet ki kellett venni, és helyére egy routert raktam. A routeren a dhcp be van kapcsolva. Ennyi változás történt.
Kliens gépet újraindítom, és valamiért átjárónak ezek után is a linux-os gép ip-jét szeretné használni. Ha manuálisan beállítom az átjárót, akkor létrejön a kapcsolat, internet is lesz. miért nem talál rá automatikusan? kliens gép XP
Volt egy kliens gép, ami újraindítás után kapott érvényes IP-t, átjárót, DNS-nek meg a router címét kapta meg. DNS-nek nem az SBS-t kellett volna megkapnia?
Wifin egyébként kapnak IPt rendesen.
Köszi! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Megfogadva tanácsotokat PPTP Vpn-t állítottam be, és működik is. Annyit kérdeznék ezzel kapcsolatban, hogy az számít, hogy a kliens oldalon milyen router van? Ugyanis a beállított VPN szervereket (win2003, SBS2003), 3 helyen próbáltam elérni, és sikerültek is, de itthon nem sikerül... jelszó ellenőrzésnél 721-es hibát kapok.
Mivel máshol nem kapok hibát, ezért gondolom, hogy nem a szerver oldalon lehet a hiba. Itthon használt router egy tp-link wr340g. Már próbáltam, hogy a 1723-as portot a gépemre irányítom, de sehogysem tud csatlakozni. (fw frissítés volt, de elvileg támogatja a VPN passthrough-ot). Mi lehet az oka ennek? Egyébkén openvpn-el megy itthonról is.
Köszi! -
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #5172 üzenetére
Huh, okés... nem vettem észre,hogy a kliensnél is be lehet ezt állítani...
Köszönöm! -
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #5170 üzenetére
A kliens gépről próbálok pingelni. Ha a szerver IP címét írom be (vagy akár egy másik kliens címét), akkor megy, de ha a szerver nevét írom, akkor nem találja.
Hogy állítsam be, hogy akkor a klienseken a névfordítást a szerver végezze? Vagy hogy kéne? -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
PPTP -n keresztül kapcsolódom winserver 2003-as tartományvezérlőmhöz távolról. szerver címe 192.168.2.100 kliensé: 192.168.1.12. Címeket a router oszt. A szerver tartományvezérő.
Fel tudok csatlakozni, de a címfordítás nem megy, tehát IP-re tudok pingelni, gépnévre nem. Telepítettem a Wins kiszolgálót, de nem megy.
openVpn-el minden megy egyébként. Hol kéne megadnom, hogy a névfordítást a szerver végzi, vagy mit kéne beállítani?
Köszönöm! -
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #5128 üzenetére
VPN nem lenne, ha van virtuális gép! Akkor böngészőn keresztül (https) tudnának bejelentkezni a virtuális gépre!
-
Boolash
aktív tag
válasz
kraftxld #5124 üzenetére
Offline files azért nem tűnik jónak, mert lehet,h valaki egyáltalán nem jön be az irodába. Tehát ha nem virtualizáció, akkor VPN, és távoli megosztott meghajtóba kell dolgozni.
Domain-be nem léptetném, és pont ezmiatt gondoltam, a virtuális gépet, mert így a "munkakörnyezet" mindig adott, attól függetlenül,h a kliens géppel mit művelnek.
Egyelőre nem látom, hogy szopás lenne 1db winxp-t virtuálisan futtatni, kb 8-10 felhasználóval. A virtuális gépen csupán irodai munkák folynak (semmi spec program, DB elérés vagy akármi).
Nekem ezt tűnik a stabilabb változatnak, de győzzetek megVagy hol olvasgassak?
-
Boolash
aktív tag
Logmein https alapon megy, majd utána a szerverrel a kapcsolatot TLS alagutazással végzi.
De az igaz, hogy pl az SBS-nek lehet csinálni (és van is) publikus (https), remote web work station oldala.
Azért gondoltam böngésző alapon, mert akkor nem kell plusz portot kinyitni, elég a 443.VirtualBox helyett mit javasolsz?vmware?
Köszi!
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Egy elméleti kérdésem lenne, azzal kapcsolatban, hogy az alábbi kialakítás működőképes lenne e. Főbb szempontok a biztonságosság, megbízhatóság.
1 SBSserver 2003 (minden update), 8-10 kliens gép (asztali laptop vegyesen) melyek nagyrészt nincsenek az irodában. Közös használnak adatokat (doc, pdf kategória), ezeket kell mindenhol, mindig elérni. Exchange kell még. Irodában 1 nyomtatószerver még lehet kell, de annak bármi jó.
Először a VPN kapcsolatra gondoltam az SBS és a kliensek közt. Minden kliens gép kap egy hálózati meghajtót, melyet a VPN kapcsolat kiépítése után ér el. De mivel a kliens gépeken én nekem nincs hatalmam, a felhasználók bármit tehetnek velük... ezért jobbnak találom a következőt: Az SBS szerveren futtatok egy virtuális gépet (SUN virtualbox), melyen Win XP prof (updatelve) fut. Itt csinálok 8 korlátozott felhasználói fiókot, és kialakítom mindegyiknek a munkakörnyezetér (office, stb..). Ezek után a felhasználók a virtuális gépre jelentkeznek be és ott garázdálkodhatnak (korlátozott jogok). Ha kliens gépcsere van, vagy elveszti, elhagyja, tönkreteszi is tud dolgozni. A bejelentkezést LogMeIn-en keresztül gondoltam. Ez https alapon működik ha jól tudom, tehát nem kell kinyitni a 3389-es portot (vagy mást). Ezen kívül még a 25 (smtp), 443(owa) kell nyitva legyen. Mindezek előtt lenne 1 router, ami tűzfalazva (ISA nem lenne).
Exchange-en még gondolkozom, hogy vagy Outlook Anywher-el a kliens gépen, vagy azt is csak a virtuális gépen (lokálisan). Mobil szinkonizáció lenne még (tanusítvánnyal).
Mi a véleményetek? Illetve a virtuális gép miatt, hány Gb memoria szükséglete lenne? (4Gb?).
Köszi -
Boolash
aktív tag
Hmm, okés! Köszi a tippeket!
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
OpenVPN-el szeretnék kapcsolatot létrehozni 2 WinServer 2003 kép között.
A kialakításban a szerver gép egy router mögött van (192.168.0.1), bridgelve van az adapter, a 1094-es port nyitva. A szerverre egy kliens gépről tudok csatlakozni, kapok IP-t, tudom pingelni a szervert, elérek mindent. Viszont a másik winserver2003 gépen hiába állítom be ugyanezen dolgokat, nem épül fel rendesen a kapcsolat. A klien szerver gép szintén router mögött van (192.168.0.1). Csatlakozik a hálózatra, azt írja, hogy megkaptam az IP-t, amit én beállítottam kiosztásra, viszont ipconfiggal nézve más IP-t látok. (szóval nem kap IP-t). Ezt a log-ban is írja, hogy a kapcsolat felépült de dhcp hiba van. Port itt is nyitva. ISA nincs. Win tűzfal sincs.
Mi lehet?
Köszi -
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #5051 üzenetére
Igen, megtettem, köszi!
Amúgy sikerült megcsinálni. A szolgáltatónál kértem mail címet, és azon keresztül be tudok jelentkezni, és működik! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Exchserver2003-at állítanék be (winserver2003R2).
Levelek valamiért nem mennek ki, a következőt kapom vissza:
<myemaildomain.hu #5.5.0 smtp;550 relay not permitted>
Most itt nálam, vagy a szolgáltatónál van a hiba? DIGI kábel, fix ip-vel. Ez már működött t-online-os szolgáltatással, csak most átálltunk. Felhívtam őket, és állítólag nem kell authentikálni, ha fix IP-van. Próbáltam, hoyg smarthost-ot állítok/nem, de a levelek nem jönnek meg. Van, hogy nem jön NDR-sem vissza.Előtte a t-online-nál spamlistára kerültünk (én butaságom... relay jogot adtam mindenkinek, mert egy programmal csak így tudtam hirtelen megoldani a levélküldést... de hát mások is küldtek rajtunk keresztül....)
Az email domain akkor ugyanez volt (IP más ugyebár). Lehet ez a baj? Csak azért gondolom, mert ilyen NDR is jött vissza:
<myemaildomain.hu #5.5.0 smtp;553 http://www.spamhaus.org/query/bl?ip=my.ip.address>
Jelenleg a relay csak a szerverre, és a szerver tartományára van engedélyezve.Köszi
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Mail for Exchangeben (nokia e71) be lehet állítani valahogy, hogy ne csak az elsődleges smtp címről küldjön, hanem másik címről is? Mint pl Outlookban bekapcsolom a feladó mezőt...
Nekem más nem jut eszembe, csakhogy külön pop/imap postafiók... De ez rossz, mert itt betölti az összes levelet nemcsak ami itt érdekel.
Köszi -
Boolash
aktív tag
válasz
kraftxld #4950 üzenetére
OpenVPN-t ismerem, már állítottam be, így most is azt alkalmazom akkor
Valójában arról van szó, hogy adott 2 szerver. Egyik a VPN kiszolgáló (A), másikon tárolódnak mondjuk az adatok, fájlszerver stb (B). 2 szerver 2 külön tartomány (2 DC), 1-1 hálókártya, fix ip.
"A" lenne a VPN szerver. B állandóan csatlakozna a szerverre. A kliensek meg tudnának A-ra csatlakozni, és ekkor látják belső hálón B adatait. (Illetve A-n Exchange szerver van, így Outlook-al arra is tudnak csatlakozni).
Szerintem ez így működőképes, de azért megkérdezemIlletve még azért azt is megkérdezném, hogy ez a 2 szerver (A,B) valójában ugyanazokat a usereket kezeli, tehát jó lenne 1 közös AD-t üzemeltetni. Csakhogy B szervernek lassú a feltöltési sebessége... Így ha A-ra rakom az AD-t, akkor a B-nél (irodában) lévő gépek lassan érik csak el a fájlokat (feltöltési sebesség lassú, így adatot gépre másolni, bejelentkezni onnan többen egyszerre)... Ha fordítva, az esélytelen, mert az Exchange folyamatosan nyúlkál az AD-hez, és B-n ugyebár lassú a feltöltés...
Így mivel nincs sok user (max 15), nem gond esetleg 2-szer felvenni, stb... nem kell sokat adminisztrálgatni őket... Jól gondolom?Köszi
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
Adott egy kis irodai környezet (6 laptop, 2 asztali gép).Érdemes-e a gépeket a tartományba léptetni? Milyen előnyei lennének? A felhasználók nem mászkálnak (nem kell roaming profiles), a mappaszinkronizációhoz nem kell, hogy tag legyen. A felhasznűlóknak engedélyeznem kell, hogy telepíthessenek a gépre... Exchange szerver nem az irodában van fizikailag, az VPN-en kapcsolódik az irodai szerverhez.
Másik kérdésem a VPN-hez kapcsolódik. Mivel érdemes megvalósítani 2 gép (szerverek) állandó vpn kapcsolatát? Fix ip adott. Openvpn, vagy valami VPN támogatott routerrel?Köszi!
-
Boolash
aktív tag
válasz
moonman #4914 üzenetére
Még annyi kérdésem lenne, hogy ezzel ugyebár a szerveren egy távoli megosztott mappát kijelölhetek, jobb gomb->kapcs.nélk.elér, és akkor szinkronizálja valahova! a helyi gépre. Most én felmásoltam az adathalmazt a szervernek ebbe a mappájába, és így szinkronizálja a helyi gépre (laptop) is. Csakhát olyan szinten, hogy az asztalon van 1 ikon, és ott van az összes fájl, mégcsak mappákba se rendezve...
Gondolom az lenne a megoldás, hogy a munkát a távoli mappába kellene folytatni (mivel az érhető el kapcsolat nélkül) De azért jóval kényelmesebb lenne, ha a munka ugyanúgy folyhatna tovább az Asztalon és hasonlók. Ehhez lényegében a Documents and settings mappát kéne valahogy "távolivá" tenniMindezt úgy, hogy nem tagja a tartománynak.
Köszi! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Légyszi adjatok pár tippet, hogy ti, hogyan oldanátok meg a következőt:
Adott egy laptop (XP), melyet tulajdonosa régóta használ. Van rajta egy kb 15 Gb bonyolult könyvtárstruktúrába szervezett adathalmaz. Ezek nagyrészt szöveges állományok, de van más is, tehát nem nagy mérető fájlokról van szó (de akadhat 1-1 olyan is).
A laptop a tulajdonosával együtt hozzáfér a szerver megosztásaihoz (WS2003R2), belső hálóhoz, felhasználói szinten. Azt kellene megoldani, hogy az említett adathalmaz automatikusan mentve legyen a szerverre. Azért nehéz, mert ha dolgozik, az eseteek nagyrészében ebbe a struktúrába dolgozik bele (módosít, vagy újat hoz létre, majd beteszi valahova).
Először arra gondoltam, hogy egy profilt hozok neki létre (roaming profiles), majd ezt az adathalmazt beleteszem a documents and settings-be, és ezáltal ki és bejelentkezéskor szinkronizálódik. Vagy ha nem is csinálok profilt, de legalábbis szinkronizáltatom az adott mappa elemeit. Ezzel az a probléma vetődött fel, hogy szerintem nagyon sok idő lesz, mig az összes állományon végigfut...
Másik ötletem, hogy létrehozok a szerveren egy megosztott mappát, amit csak ő használhat, és oda kéne valamilyen rendszerességgel bemásolni az adatait. Csak ezt hog y lehetne automatizáltan?
Mi erre a bevett módszer?Másik kérdésem, hogy ez a laptop jelenleg nincs a tartományban. Ha felveszem a tartományba, akkor a tulajdonosa,(mely csak sima felhasználó) nem tud telepíteni stb a gépére (az intraneten). Hol tudok jogot adni, hogy a lokális gépen rendszergazda legyen?
Köszi!
-
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #4859 üzenetére
Nincs valami tipp, hogyan tudnám kitesztelni, hogy miért nem működik? Ezt a tutorialt csináltam:
[link]
Ha az outlookba a a szervercímhez a gép netbios nevét írom (tartománynévvel), akkor rögtön kidobja, hogy nem találja, h a távoli, netes címét, akkor több percig is csatlakozik, aztán írja ki, hogy nem megy. (rpcdiag csatlakozik állapotban marad)
Köszi! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
RPC over https szeretnék beállítani. Létrehoztam a tanúsítványt, benne van a root CA-ban (nincs piros X a tanusítvány nézőkéjében). A tanúsítvány neve mydomain.com . Az egyes oldalakat elérem https-en keresztül, szóval úgy tűnik, hogy ez a része megy.
https:\\mydomain.com\rpc Itt kapásból kéri a felh. nevet, azonosítót, de hiába írom be a helyes rendszergazda azonosítókat, nem enged be. https:\\mydomain.com\rpc\rpcproxy.dll ez bejön, csak épp semmi nem jelenik meg.
Követtem a tutorialokat, beállítottam szerintem mindent (Alapfokú hitelesítés mindenhol), de nem működik.
office /rpcdiag esetén elkezd csatlakozni, de nem tud, csatlakozik állapotban marad. Itt elérésnek mindenhol azt a címet adtam meg, ahol elérni a szervert.
Nemtudom mit próbálhatnék még meg, eléggé elakadtam, minden segítség jól jön
Köszi -
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash #4555 üzenetére
Közben turkáltam tovább a naplókban és a következőket találtam:
A címtárszolgáltatásoknál 1:10-kor volt egy 508-as, majd sok 509, 510 hiba. Ezek a merevlemez meghibásodására utalnak. Pontosan ettől az időponttól jönnek az Alkalmazás naplóban is a hibák: 8026, 2102, melyek szerint a DC nem válaszol. És az utánalévő üzenetek is ilyenek, hogy az AD nem tud írni, nem válaszol stb.... (mindeközben megindult az online töredezettség mentesítés) A DNS kiszolgáló is ekkor dobott egy hibát, mely az AD-ban talált egy kritikus hibát...(4015)
Mi lenne a teendő? Rossz a merevlemez? Újat kell venni? Vagy csak reinstall? Vagy csak az AD-t kellene újratenni?
Köszi -
Boolash
aktív tag
Köszönöm a segítségeket, már elméletben meg van mit is kéne csinálni, de közben valami elromlott....
Még nem volt kész a levelezés, de no-ip címmel működött a fogadás. Küldéshez smarthostot állítottam be. (beállítása után a fogadást nem teszteltem, hogy működik e, de nemhinném,h ez zavart be.) Ezekeután, elkezdtem a fentebb ajánlott dolgokat beállítani, csak rosszul, mert nem a Recipient Policies->Default.. -ba vettem fel először az email tartományokat, hanem egy teszt userhez, és úgy próbáltam , majd a Defaulthoz is. Így nem működött sem a küldés sem a fogadás. Utána megpróbáltam mindent eredeti állapotba vissza állítani, újraindítottam az exchangeet, a szervert, de a belső levelezés sem megy..... Nem érkeznek meg a belső levelek. Ha kintről próbálok levelet küldeni (arra a domainre, ammit elvileg jól állítottam be, ami már ment egyszer), akkor a levél eljut a szerverre, de ott nem tudja kézbesíteni, mintha nem találná a usert.. NDR 5.0.0 -kapok, és a hibanaplóban is (3008) megjelenik ez, nemcsak reply-ben. Illetve az eseménynaplóban rengetek Exchanges hibaüzenet van, 8250, 8026, 2102, 7200, 1054, 9154, stb... Csak azért nem értem, mert már működött, és most totál összeomlott...Köszi előre is!
-
Boolash
aktív tag
válasz
kraftxld #4549 üzenetére
ÁÁ, értem! Nagyon köszi!
Még akkor a küldésre, ha van valami ötlet, az jó lenne. Hogy adott esetben lehessen válogatni a mailcímek közül. Ehhez kellene ugye az alkalmazás, amit linkeltél.
Vagy ezt hogy szokás megoldani? Egy embernek több fiókja is van? (többször felveszem az AD-ba). És akkor az outlookban az egyik emailt pl POP3-al töltöm bele a másik fiókba. Owa-ban meg külön-külön kell bejelentkezni, az egyes emailcímekhez. Talán így... -
Boolash
aktív tag
válasz
kraftxld #4546 üzenetére
Köszi a linket!
Csak furcsa, hisz nem olyan elképzelhetetlen, hogy valakinek 2 cége van (2 különböző email domain), 1 telephely, és 1 exchange szerverrel akarja megoldani a levelezést.
Úgy talán működne, hogy külön userként felveszem userceg1 és a userceg2, majd ezekhez a megfelelő email címek. Csak ilyenkor nem lesznek 1 helyen a levelek, hanem külön vannak. Outlook-al meg nem is lehetne mindkettőt leszedni a szerverről. Talán csak úgy, ha az egyiket pop3-al szívnám le, és akkor még a küldésnél cserélgethetném az email címeket is.
Nincs erre valami bevett megoldás?Köszi a válaszokat!
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Lenne 1 kérdésem
Winserver2003, exchange2003 adott. 2db email tartomány lenne, legyenek @ceg1.hu és @ceg2.hu. Minden felhasználó használja mindkét levelezési tartományt, tehát mindkét címről küldenének és fogadnának levelet. A fogadással nincs semmi baj, mert minden felhasználóhoz felvettem mindkét tartományt, majd ha egy levél érkezik, akkor rátalál a címzettre. De küldést hogy lehetne megoldani? Pl OWA-ban ha belépek, akkor csak a primary email domainnel tudok levelet küldeni, de mivan, ha én a másikkal szeretnék... ?Illetve, másik kérdés: legyenek adottak ezek az email címek: probauser@ceg1.hu és egy másik a proba.user@ceg2.hu Ezek valójában egy felhasználóhoz tartoznak. Hogy lehet megcsinálni, hoyg 1 userhez 2 alias tartozzon? Vagy felveszem ezeket külön user-ként, majd az egyiket beleirányítom a másikba?? Ez a 2. kérdés független volt az elsőtől.
Előre is köszi
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
SBS2003+ exchange 2003. Nincs ISA, POP3-al levéltöltés, SMTP (fixip+domain+smarthost) levélküldés.Szeretném átírni 1-2 felhasználó email címét, de miután ezt megteszem, majd frissítek, visszaírja az eredetire (ami a belépési azonosító is). Szóval nem tudom szerkeszteni a felhasználó adatait, valamiért mindíg visszaíródik...
Felhasználók kezelése - Általános fül. Itt átíróm, majd ellenőrzöm az Email Adresses -nél. ott is átíródik. Alkalmaz-Ok. Majd nyomok egy frissítsét, majd mégegyet, és ismét a régi van ott... Mi okozhatja ezt?
Köszi előre is! -
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #4045 üzenetére
Pf, ez így elég sok (felesleges) meló. Az Outlookban, a kliens gépeken sem lehet valahogy megoldani? Ha nem is olyan profi módon...
-
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #4043 üzenetére
Igen! Pontosan
-
Boolash
aktív tag
válasz
Hedgehanter #4038 üzenetére
Köszi! Igen, ezt megtaláltam. Akkro még annyi, hogy hogyan vegyek fel több száz tagot? Mert ha jól látom a terjesztési csoport->tulajdonságok->tagok->hozzáadásban csak már előre felvett Userekből lehet válogatni.
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lehet SBS2003-ban levlistát létrehozni? (Outlook2003)
A terjesztési lista nemigazán az ami kellene. Ott meg van kötve az ember keze, nem tehet be "bárkit".
Lényegében nekem lenne egy akár több szász email címből álló listám, és azt szeretném, hogy ez rendelődjön egy név alá. Majd küldéskor csak ezt a nevet kellejen megadni, és akkor betöltődik az összes emailcím. Viszont fogadó oldalon ne jelenjen meg a sok-sok másik címzett is, csak ő (vagy a címlista éppen). Remélem érthető.
Próbáltam keresgélni, de nem igazán találtam.
Köszi előre is! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem.SBS-t használok, de amikor otthonról akarom megnézni a aleveleimet OWA-val, akkor mindíg csak azokat jeleníti meg, amiket benntről (az irodából) még nem töltöttem le, tehát az újonnan érkezetteket csak. Gyanítom ez azért lehet, mert mikor letöltök, akkor le is törtli a szerverről és valahova elpakolja. De hova?és miért?ezt hogy és hol lehetne beállítani, hogy jól működjön?
Másik kérdésem, hoyg felhasználói gépen felhasználóként internetezve (explorer6), nem tölt be minden képet(piros X), ami egy kicsit zavaró. Gyanítom valami biztonsági beállítás lehet. Esetleg tipp?
Köszi! -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném az OWA-t beállítani, de sajnos nem megy...
Egy routerről megy az internet. Az sbs végzi az ip és dns munkákat. 1 hálókártya van, nincs ISA szerver. A roteren forwardolva van a 443, 444, 4125 portok. RWW megy a felhasználóknak, és a a rendsuergazdáknak is. De az OWA-ba nem akar beengedni senkit... A bejelentkező képernyő bejön, de mégsem enged be senkit. "Nem sikerült a bejelentkezés az Outlook Web Access programba. Győződjön meg arról, hogy a megadott felhasználónév és jelszó helyes, majd próbálja meg újból.
"
Felhasználónév vagy Domain/felhasználónév + jelszó. Mindet próbáltam, de senkit nem enged (rendszergazdát sem). Google-n böngészve azt írják, hogy a http(80) port is kell. Próbáltam de úgy sem ment, aztán le is zártam. Gondolom az IIS-ben lesz a gond, de ott a következőket be is állítottam:IIS-webhelyek-alapértelmezett webhelyek-Exchange-könyvtárbiztonság: itt engedélyeztem a névtelen bejelntkezést, és bepipáltam a beépített win. hitelesítést. (több helyen ilyen a beállításom). A felhasználók user template (de a rendszergazda sem tud bejelntlezni. https://domain/exchange elfogadom a tanusítványt, amit én hoztam létre. (a tunisítvány neve nem egyezik semminek a nevével, ez lehet gond? )
Elég zavaró a probléma..Köszi!
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Nem akar sikerülni a távelérés...SBS-t használok. SBS osztja a cimeket a belső hálón. Elötte van egy switch és egy router. A router DL524-es, megnyitottam rajta a 4125 és a 3389-es portot, és a szerver IP címére dobtam (megnéztem a szerveren mi az IP-je). A szerverben csak 1 hálókártya van így nincs isa szerver sem.
Ezek a beállítások után az IPcimortszám/tsweb -re nem jön be semmi. Ha nem írok portszámot, akkor a router admin oldala akar bejönni.
Szerveren a távelérés varázslót futtatam.
Köszi -
Boolash
aktív tag
Köszi!
Még annyit had kétdezzek, mert nem teljesen világos, hogy pontosan hogy is működik ez? Az ügyfélgépen lesz egy Ügyfélnév mappa (ami a szerveren van fizikailag ~1GB) ez a mappa bármely gépen jelentkezik be a munkatárs látható. Van egy general companywebs mappa, ami elméletileg úgymond mindenkié, és ez is a szerveren tárolódik. És a harmadik hely ahova lehet "pakolni" az maga a számítógép. Úgy vettem észre, hogy nem csak a közös mappát, hanem a felhasznélók szerveren tárolt mappáit is bárki eléri.
Illetve kicsit kevésnek találom a szerveren megosztott mappák méretét (felhasználónként 2GB), de ha helyileg tárolok valamit(A számítógép), akkor azt másik gépen(B) ugyanaz a felhasználók aki oda tette, nem fogja látni. Illetve ha az A géphez odaül valaki más, akkor nem látja amit más oda rakott helyileg.
... lehet kicsit bonyolultan fogalmaztam....
szóval ennek megoldására van, hogy a Dokumentumok mappát átirányíthatjuk a Shared folders mappába, és akkor mindenki mindent lát??Csakmert így nem igazán látom, hogy van egy nagy közös tárolóhaely, amit mindenki lát (osszak meg a szerveren egy mappát kb 30GB-al? ),
illetve, hoyg lehet kihasználni az ügyfélgépek merevlemezét. -
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
SBS 2003-at telepítettem a szerverre, és bevontam a tartományba 3 gépet. Van hozzá 3 felhasználóm, de azt akarom, hogy bárki bárhol bejelntkezhessen, nem kell olyan, hogy valaki lehet az egyik gép.Mobil Userként vettem fel a felhasználókat, majd hozzárendeltem őket mindegyik géphez.
Kezdetben nem állítottam be jeészót, gondoltam, majd első belépéskor kéri. De nem kérte... Ilyet pl hol lehet beállítani? (jelszóházirendben nem találtam).
Illetve olyanokat hol lehete beállítani, hogy pl ne léphessen be egy user egy másik user saját mappáiba stb. Meghogy ne telepíthessen dolgokat stb.. szóval ilyen hasznos dolgokat. Erről nincs valahol egy leírás? Vagy ti mit ajánlanátok így tapasztalatok alapján?
Tartományi házirendeket nézegettem, elég sokminden van, de ilyeneket nem láttam (vagy csak valami kacifántos neve van??) ?
Minden segítség jóljönne a témában!
Köszi!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- Vicces képek
- Interactive Brokers társalgó
- Íme az új Android Auto!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest