- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Werkly #158330 üzenetére
Technikailag nem lesz gond, minden bit szépen átmegy, az másik dolog, hogy azért lesz használhatatlan a rendszer (ha rendszer lemez, adatnál csak ala lassú lesz minden) mert az SSD-n az adat merevlemezes szempontból szana széjjel van töredezve. míg az SSD mindenhonnan ugyanolyan gyorsan olvas, így tökmindegy, hogy egy 1 megás pl kép 8000 darabban van, addig az merevlemeznél 7999 fejpozícionálás is.
Ha olyan dologgal klónozol, amiben van opció úgy csinálni, hogy egybe írja a töredezett fájlokat, uccu neki nem számít.
Ha kritikus sebesség igényed van hdd-n, és mindenképpen kell a klónozás, vagy az SSD-n az adat nem annyira nagy százalék (vagy akár mégis, mert ha kell, akkor KELL), akkor én töredezettségmentesíteném az adatot az SSD-n majd klónoznám a rendszert.
Ha nem kritikus sebességű adat (pl OS), vagy ráérsz arra, hogy majd a hdd-n töredezettségmentesíts, akkor elég utána, ha kell egyáltalán.
Ha van időd, akkor küld át töredezetten, és meglátod!Írom mindezt úgy, hogy SSD-n már OS átállás miatt már töredezettségmentesítettem, mert épp tesztelgetős hangulatomban gondoltam átmásolom az SSD tartalmát merevlemezre egy az egyben. Bootkor 2-3-szor, utána is 5-6* volt vagy olyan belassulásom, hogy gépresi kellett, vagy egyenesen bluescreen-t kaptam. Töredezettségmentesítve-másolva (másnap újrapróbálva), meg vígan, hdd sebességgel futott ugyanaz az OS.
Az az SSD egy 120 gigás samu 840, ma is vígan üzemel, 12-13 év után 86TB írással. Nem tartom valószínűnek azt, hogy ebbe halna bele egy ennél frissebb SSD!#158331 LK
Ha lementenéd az infókat, klónozás gyorsabb mint átbogarászni mindent, azt majd jövő béli képből is lehet... de jobb átnézni a működésközbeni rendszert.
Ha használnád a rendszert (képet) más gépen az a fentebb is említett dolgok miatt bajos, az új gép az nagy eséllyel nem pont ugyanolyan, így driverezés borul, minden ilyesmi, szóval az így nem jó... Virtuális gépként talán elfuthat.... A liszensz az nagy eséllyel bukik.
Viszont ha egy gépet vissza kell adni, akkor az adatvédelmi kérdés is, szóval ha van idő akkor ajánlott az átnézés mentegetés, majd törölgetés is... és akkor az a kérdés, hogy mennyire érdekel a rendszergazda VS a lányod adatai:
- megéri nézegetni, törölgetni, és esetleg otthagyni valamit annak ellenére is, hogy vannak csak szabadhely-fölülíró progik
-vagy megéri vagy az egészet pl veracryptel használhatóság-ot addig (utolsó pillanatig fenntarva) fülülírva vissza adni úgy, hogy a kulcsot "elfelejted" , vagy a kivett HDD-t másik gépben HDS-sel full felülettesztelni 1-2* törölvén mindent a lemezről.Ha ismerős a rendszergazda, rá is kérdezhetsz! Ha SSD-s akkor esélyes hogy marad maradék (trim miatti területen), de akkor sem minden kerül ki a kezetekből, pont gimis éveiből!
(sőt SSD-nél biosból is lehet alap titkosító kulccsal törölni, ha olyan a gép!) -
válasz
Werkly #156323 üzenetére
WIN+R, regedit beír és enter, elnavigálsz a képen látható kulcsig és törlöd az UserChoice bejegyzést
-
válasz
Werkly #155911 üzenetére
Ebben annyira nem vagyok otthon, de a legnépszerűbb ingyenes az a Thunderbird (régen a The Bat is jó volt, de fizetőssé tették), ill. egyik ismim MailBird-t használ. Itt érdeklődhetsz, lehet, hogy tudnak jó/jobb alternatívát javasolni. Arra viszont ügyelj, hogyha egy kevésbé ismert levelezőt választasz és véletlenül kellene segítség a használatához, beállításához stb stb, akkor nem biztos, hogy itt PH!-n kapsz választ (mert kevesen használják stb), ellenben pl. egy Thunderbird esetén szinte biztosan.
I02S3F
Sajnos ez már "ezer éve" így megy MS-nél, kénytelen az ember beletörődni és alkalmazkodni hozzájuk... -
válasz
Werkly #155908 üzenetére
Sajnos a Posta és Naptár idén megszűnik.
Ha lehet hinni a híreknek, akkor utána már nem is fog működni, tehát ha van is valamilyen tweak, nem lehet majd levelet küldeni/fogadni...Sajnos -ha az említett dolog igaz-, akkor hozzá kell szokni az új Windows Outlook-hoz vagy esetleg Thunderbird-re átállni.
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #152429 üzenetére
• Digitális licenccel aktivált Windows 10-nél alapesetben az általános termékkulcsot lehet kiolvasni, ami kiadástól függően megegyező mindenkinél.
• Ha már aktiválva van a Windows 10 digitális licenccel, akkor az úgy nyilván oké és nem kell újra megadni a termékkulcsot.
• Azért jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) ne legyen, mert akkor már nem feltétlen fog menni az újraaktiválás a Windows 7 termékkulccsal, lásd egy másik válaszban részletezve. Bár az ebben a cikkben ismertetett természetes módszerrel akár olyankor is megoldható, meg ha a végleges megszűntetés előtt lett megszerezve az adott PC-re a digitális licenc, ahol már vizsgálja a Microsoft ezt a problémát és lehet majd módosítanak rajta.
-
-
-
válasz
Werkly #152125 üzenetére
Egyszerűbb bios/uefibe letiltani az m2.
Vagy a satáson létrehozod a megfelelő partció kiosztást,akár a Win telepítőjével,
format GPT,
efi 100MB FAT32
üres terület, partícionálatlan 16MB
a leendő c partíció akárhány GB
reco 500MB
Ha ez kész és megadod meg a telepítőnek hogy ide pakolja, garantáltan nem rondít bele semmilyen más lemezbe. -
-
-
mrbego
aktív tag
válasz
Werkly #148432 üzenetére
Én most vagyok ezen túl (a citromail-es címem megszüntetése miatt).
Az MS honlapján a profil oldaladon kell az elérhetőségek alatt felvenni az új email címedet. Ezt aliasnak nevezi a MS.
Ezután az újonnan felvett email aliast elsődlegessé kell tenni.
Végül a régit törölni.Ám de ez még nem elég! Mert a jelszó beállítás vagy bejelentkezési oldaladon (most fejből nem tudom, ha kell este megkeresem) is le kell cserélni a bejelentkezéshez szükséges biztonsági email címnél is.
-
törölt tag
válasz
Werkly #147026 üzenetére
Akkor tegyük el X-akták közé. Nálam (UK ISO-ból telepített rendszer) váltogatva °C és °F között is mindig helyes, ahogy beállítom olyan lesz.
Esetleg powershellben a mindenre is jó:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
parancsot még megpróbálhatjátok, restart, más ötletem nincs.
-
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #145128 üzenetére
• "Az egyik SSD W11 az M2 pedig W10" kijelentés alapján jelenleg mindkét SSD-n van Windows, ha igen, akkor miért is kell okvetlenül újratelepíteni?
• Maga a tiszta telepítés nyilván megoldható több meghajtó esetén is a kijelölt meghajtóra, ez nem lehet kérdés. Inkább az lehet kérdés, hogyan kerülhető el az ilyen / ilyen probléma, amire a válasz az, hogy a BIOS-ban a telepítési célmeghajtó legyen beállítva 1. boot eszközként, amiről szükség esetén törölve legyenek a korábbi partíciók, majd az utána létrejött szabad terület megadva telepítési célnak és tovább.
• A Windows 10 és Windows 11 dual boot megoldásra vonatkozóan lásd a társtopikban leírtakat.
• Ha teljesen elszeparált dual boot létrehozása a cél, vagyis hogy ne legyen közös rendszerindító menü sem, hanem a PC bekapcsolásánál a BIOS-ban lehessen választani egyik / másik SSD illetve arról a Windows 10 / Windows 11 indítása között, akkor javasolt a telepítés idejére fizikailag leválasztani ("lehúzni") vagy a BIOS-ban letiltani (ha lehet) a többi fizikai meghajtót.
-
válasz
Werkly #145128 üzenetére
Igen, enugy allnek neki,
Letrehoznam a most mukodo rendszer alol a masik ssd-n az efi, a 16MB particionalatlan, a C es az 500MB helyreallitasi particiot.
Igy ha megmutatod a telepitonek ezt a lemezt es kivalasztod a C-t a telepites helyenek akkor garantalt hogy jo lesz.
Uefibe tudsz majd valasztani, vagy az utolag telepitett felveszi az elozo Wint a bcd-be es ezt alapertelmezetten inditva, valaszthato melyik induljon.
Mindkettobe erosen ajanlott a Fast startup kikapcsolasa es ha hibernalsz, veletlenul se inditsd a masikat uefibol. -
King Unique
titán
válasz
Werkly #143564 üzenetére
How to Manage Virtual Memory Pagefile in Windows 10
A lapozófájl méretét alapbeállítás szerint eleve a rendszer kezeli a C meghajtón, szükség esetén automatikusan növeli vagy csökkenti
Ha nem felel meg az alapértelmezett beállítás, akkor van lehetőség egyéni méretet megadni, de normál esetben nem kell piszkálni és javasolt az alapértelmezett beállításon hagyni. -
King Unique
titán
válasz
Werkly #143233 üzenetére
A van-e értelme, illetve mikor lehet értelme kérdésre az előbb már linkelve lett a válasz, ezért sem világos miért kérdés újra... Ahol az is le van írva, hogy ha ekkora kérdés ez és nincsen célirányosan eldöntve mi legyen, akkor inkább hagyni kell egyben a lemezterületet a C-nek, vagyis nem, ez esetben nem kell külön adatpartíciót (pl. D) létrehozni.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #143228 üzenetére
Azon felhasználók akik nem tudnak megfelelően Windows 10-et telepíteni (1. példa | 2. példa) és nem figyelnek oda többek között pl. erre is, azoknak igen, célszerű lehet a telepítés idejére a többi fizikai meghajtót BIOS/UEFI szinten letiltani, vagy fizikálisan leválasztani (lehúzni a SATA kábeleket). Ellenkező esetben viszont nyilván nem feltétlen kell, meg szép is lenne, ha egy Windows-telepítés miatt okvetlenül a PC-be kellene nyúlkálni.
+ Ha már NVMe SSD, illetve modern PC és modern OS, akkor lehetőleg UEFI bootolási mód szerint kellene telepíteni, még ha bizonyos esetekben akár legacy (CSM) módban is működhet a bootolás NVMe SSD-ről (példa).
-
Armagedown
őstag
válasz
Werkly #143228 üzenetére
Minden esetben érdemes lehúzni vagy letiltani a többi meghajtót és csak azt csatlakoztatni, amelyikre a rendszert kerül.
Ritkán, de előfordul, hogy nem bootol be a rendszer, miután valamelyik meghajtót eltávolítod.
Ez azért van, mert előfordulhat, hogy nem a rendszermeghajtóra kerül a system flag.
Bővebben itt olvashatsz erről a hibáról. -
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #136940 üzenetére
Lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt útmutatókat a honnan letöltve és hogyan kell pendrive-ra telepítési adathordozót készíteni, pendrive-ról telepíteni a Windows10-et kérdésre, stb.
-
Cs1csó
titán
válasz
Werkly #101032 üzenetére
2007-es c2d notin nekem sem ajánlotta fel EZEN az oldalon rákattintottam hogy FRISSÍTÉS letöltődött a FRISSÍTÉSI SEGÉD rákattintottam csinált egy pár másodperces vizsgálatot, hogy a gépem megfelel e a frissítés követelményeinek kiírta mindegyikhez hogy OK és egy hogy ha folytatni akarom akkor kattintsak, kattintottam és magára is hagytam a gépet, nem tudom mennyi idő alatt futott le - dolgom volt magára hagytam pár órára - de mivel alig van rajta - a rendszer partíción - személyes adat és kevés program is van ezen a gépen ezért hamar lefuthatott. Mire visszaértem már azt írta ki, hogy készen van, a gépet újraindítottam - amúgy nem kérte - és mivel mindent rendben találtam lefuttattam a lemezkarbantartót a Windows OLD mappa kb. 14GB volt, töröltem is.
-
-
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #90261 üzenetére
Az előbbi válasz lényege az volt, hogy ha jelenleg rendszermeghajtóként használod azt a HDD-t, akkor eleve ne akard piszkálni, pláne formázni azokat a partíciókat! Ennek egyrészt akkor van értelme, ha esetleg újra akarod telepíteni, akkor kell a telepítő grafikus felületén törölni a korábbi telepítés partícióit, vagy akár a teljes lemezt. Ami, illetve a teljes lemez törlése amúgy parancssorban is megoldható, ha nincsen rajta fontos adat. Másrészt akkor, ha nem rendszermeghajtóként, hanem másodlagos meghajtóként (adattár) használod a merevlemezt. De akkor eleve parancssor, vagy külső particionáló program kell majd a Windows által létrehozott védett partíciók törléséhez (bővebben). Ha csak a kisebb partíciókat akarod törölni és egybeolvasztani, ellenben a többit meghagyni a fontos adatok miatt, akkor ahhoz ez esetben szintén külső program fog kelleni, amiről nemrég volt szó.
Viszont azt már nem írtad le, nem derült ki, hogy pontosan mi is a cél... De sebaj, azért írtam most le több variációt, hátha közte van az is, amit szeretnél.
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #90255 üzenetére
Azok egyrészt nem sallang partíciók, hanem a Windows 10 hozza létre őket BIOS-MBR és UEFI-GPT telepítésnél egyaránt. Szóval ne akard ezeket erővel piszkálni, meg beolvasztani a C-be! Bár az nyilvánvaló, hogy esetedben jól össze lett kutyulva az egész, pl. EFI-rendszerpartícióból (ESP) is normál esetben eleve csak 1 db lehet 1 lemezen... Aztán a lemez elején az az 1,88 GB-os is vsz egy korábbi telepítés maradéka lehet. Gondolom nem törölted telepítés előtt rendesen a lemezt, azért lett ilyen... Pedig kellett volna, sőt mondhatni alap!
-
válasz
Werkly #82787 üzenetére
Tömören: Igen. (le kell húzni a többi lemezt)
Bővebben: csak akkor tekinthetsz el ettől következmények nélkül ha partíciókat nem tartalmazó üres lemezt adsz meg telepítési célnak.Különben a bios(uefi) pillanatnyi beállításai szerint egy más lemez kivétele után nem fog bootolni a win, amit rejtélyesnek fogsz találni és bűnbaknak a wint fogod megjelölni (pedig a te hibád volt).
-
Cs1csó
titán
válasz
Werkly #82787 üzenetére
Ha azt a lemezt vagy particiót amire telepíteni akarod könnyen meg tudod különböztetni akkor nem szükséges tegyük fel van 4db 2 TB-os lemezed - akárhány partícióra is vannak szabdalva az mindegy - és van 1 db 250 GB-os SSD-d és az SSD-re akarod telepíteni az oprendszert akkor nem szükséges. Ha jól lett hardveresen összedugdosva a gép akkor az SSD-t "0" - nullás - meghajtónak látod a többit pedig 1-2-3-4-esnek tehát bőven elég ha a NULLÁS particiókat törlöd ameddig egyben nem látod az egész SSD-t kb. 230GB lesz egyben aztán ezt kijelölve kattinthatsz a tovább gombra és a windows ezen létrehozva magának a megfelelő particiókat majd telepíti persze előtte még formázhatod és akkor értelemeszerűen a legnagyobb egyben hagyottra tudod majd telepíteni.
+ ugye látod a helyfoglálásokat szabad helyeket stb. ha nagy a katyvasz akár egy papírra is leírhatod. pl
C - 250 GB szabad hely 190GB
D -2 TB szabd hely 500 GB
F - 2TB szabad hely 1TB stb. így könnyű beazonosítani de persze ha nagy a katyvasz akkor ha lehúzod az is egy megoldás. -
quailstorm
félisten
válasz
Werkly #74554 üzenetére
Retail Channel a dobozos, VOLUME a mennyiségi, OEM-et még nem láttam, de feltételezem az meg OEM channelt írna. Most nem tudom olyan gépen megnézni.
De ha véletlenül retailt írna, akkor se tudom, hogy milyen W10 kulcsot kéne írni a másik gép telepítőjébe, nem vagyok profi licenszes. -
-
-
Zoz
őstag
válasz
Werkly #73311 üzenetére
a) Ha Microsoft fiókkal használod
b) Ha nem Microsoft fiókkal, akkor próbálod aktiválni, és vagy sikerül, vagy nem. Ha sikerült, akkor örülsz.
c) Ha nem sikerült, akkor telefonos aktiválás kell, ott megkérdezi, hogy hány gépen használod, megadod, hogy egy, elfogadja, örülsz.
d) Nem fogadja el, ügyfélszolgálatoshoz kapcsol, ott elmondod, hogy elromlott az alaplap, ki kellett cserélni, mondanak aktiváló kódot, örülsz. -
svgyula
addikt
válasz
Werkly #72688 üzenetére
Szia! Az esély arra, hogy az eszközkezelőben offline telepítéskor nem lesz (!) egy eszköz sem, mellett pár éves gépnél kicsi az esély. nekem az x db telepítésből tökéletesen működő csak win driverrel egy sem volt még a zsír új gépek között sem! Az "új" gépnél ott volt "az eszköz megfelelően működik" lesz az infó aztán dobálta a hibákat egészen addig amíg a saját driver fel nem lett pakolva. Csak elég unalmas egy-egy telepítés után végig tesztelni mindent egy gépen, hogy a tulaj ne hőbölögjön pár nap múlva mert valami ne tetszik neki. Nem véletlenül ad ki minden alaplap, VGA, stb. gyártó hardver illesztő programot a saját termékéhez.
Az viszont biztos, hogy az Nvidia kártyát játékhoz win driverrel nem tudod használni. Természetesen kártyáznitudsz de már egy TC-ben a görgetés is kínszenvedés az office-ról ne is beszéljünk.
-
King Unique
titán
válasz
Werkly #72194 üzenetére
Attól függ hogyan akarod telepíteni, ami nem lett közölve... Az alaplap a gyártó oldala alapján UEFI-s, tehát lehet annak megfelelően is, sőt célszerű. A telepítési adathordozó elkészítésére és a bootolásra vonatkozóan le volt írva nemrég néhány infó. Valamint az ISO-fájl, illetve pl. az install.wim és fájlrendszer kapcsolatára vonatkozóan szintén. Ha netán nem hivatalos forrásból származó integrált, AIO és társai tákolt telepítőt használsz, ami miatt NTFS fájlrendszer kell, ellenben a hardver UEFI módban csak FAT32-t támogat, akkor akár a
.wim
fájl darabolása is opció lehet. Ez ugyancsak nemrég pl. ebben és ebben a hozzászólásban volt szemléltetve egy fórumtárs jóvoltából.A pendrive-nál normál esetben az MBR + FAT32 párosítás is jó, sőt sima fájlkezelős másolással megoldva is, mint az korábban már említve volt. Ha az MBR miatt problémázik UEFI módban a telepítő, akkor maga a célmeghajtó (HDD / SSD) lehet MBR és az a gond... Ha nincsen rajta semmi fontos adat, akkor törölni kellene! Ehhez használható a grafikus felületen lévő törlési opció, illetve parancssorban a DiskPart is.
-
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Werkly #71810 üzenetére
Tehát így mindent kényszerítve bezár leállításnál és legközelebbi indításnál nincs gond?
Ez eléggé olyan, mintha baltával kellene faragni, nincs rá valami jobb megoldás?
Nagyon sokszor hajnalig dolgozom és nekem kifejezetten jól jön olyankor, hogy a Windows szól, hogy nem zártam be néhány alkalmazást, mert akkor nem történhet meg, hogy mentés nélkül bezárja a rendszer.Vagy teljesen másról beszélünk? Nekem az a bajom, hogy legközelebbi indításnál elindul minden, amit nem zártam be.
-
törölt tag
válasz
Werkly #71793 üzenetére
FCU óta olyat is csinált sunyiban a Microsoft, hogy egy silent cleanup feladat törli a thumbnaileket, ezzel összecseszve egy fotókkal teli mappát. És FCU visszakapcsolt beállításokat alapértelmezettre. Figyelmeztetés nélkül. Egyszerűen el kell fogadni Win10-nél mi csak nézők vagyunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Revolut
- Hálózati / IP kamera
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Synology NAS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest