Hirdetés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Teasüti #71597 üzenetére
a windózos programok nem piszkálnak bele a BIOS-ba! Ha csinálsz win alatt egy venti konfigot az csak akkor fog életbe lépni miután a windóz elindult és a program is elindul majd alkalmazza a beállított profilt!
Ez a tuning progikkal is így van, ha állítasz feszt, órajelt, szorzót stb... azok csak addig vannak érvényben amég ki nem kapcsolod a gépet következő indulásnál vagy beállítasz megint mindent, vagy ha van az adott programban profil mentési lehetőség akkor onnan betöltöd az elmentett beállításokat.
Szóval amíg nem fut a win + az adott program, addig a BIOS ban beállított órajelek és venti konfig van érvényben szóval 2 helyen kell konfigolnod, vagy pl egy win telepítés alatt végig 100% on fog minden pörögni, tehát még 1érv az OCTO mellett, mert az eltárolja amit bekonfigolsz neki és már gép indítás után úgy működik minden, nem kell hogy a win elinduljon már a boisba lépésnél is úgy működik minden ahogy beállítottad!
Szóval továbbra sem értem miért kell azon a ~60eurón smucigoskodni, ha már több 100e ret kifizetsz a vízhűtésre! Vagy éppen van a gépedben egy RTX3070-3080.as VGA ami ugye 6-700.e be kerül arra nem sajnálod a rengeteg pénzt? de 20.e ret sajnálunk egy OCTO-ra?
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Laraxior #71596 üzenetére
Általában 2 Ampert szokott elbírni minden egyes csatlakozó. Ez minimum 10 darab ventilátor csatlakozónként.
Én inkább mint csatorna gondolok rájuk, amit fizikailag aztán tovább osztasz ha kell.
Én tervezem is daisy chain átalakítani a ventilátorokat, némi forrasztással meg zsugorcsővel. Így nem csak logikailag lenne egy egység mondjuk az összes venti egy radin, de fizikailag is csak egy csatlakozó lesz.
Meg vmelyik gyártó - asszem Noctua - csinál is már daisy chain csatlakozót gyárilag vmelyik modellre.Aljasvip
Jah, ismerősen hangzik a név. Még régen egy Asus P45 Deluxe alaplappal próbáltam. Akkoriban még volt innováció.
Win7 óta ezek a segédprogik sajnos már nem működtek.
Egy AI Nap funkció manapság is jól jönne.[ Szerkesztve ]
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz Melorin #71595 üzenetére
Gondolom ugyanúgy olvasássa és írja a BIOS-t Win alatt, mint kézzel a natív kezelőfelületen. Az igazi kérdés inkább az, hogy éppen futó OS hogy reagál arra, ha az órajeleket kezdem el tekergetni.
Utoljára XP alatt próbálkoztam ilyesmivel, már akkoriban is volt ilyen gyártói segédprogram, de az azonnal lefagyasztotta a gépet. -
Laraxior
titán
Én teljesen jól elvagyok az alaplapi vezérlővel. Mind Gigabyte-nál jó volt (Z390), mind most az Apexben (Z590).
Annyi bajom van csak, hogy kevés a venti csatlakozó az alaplapon, vagy nekem van túl sok ventim.*** Dodge Challenger V8 *** HEMI New Year! ***
-
Melorin
addikt
válasz Teasüti #71593 üzenetére
Én használtam egy darabig alaplapi vezérlést amíg nem volt Commander Pro-m de besokalltam és vettem inkább egyet.
Az alaplap tévesen olvasta ki a proci hőmérsékletét, 10 fokkal többet mért mint bármi más amivel ellenőriztem. Kikapcsolhatatlanul be volt neki programozva, hogy 75 foknál kezdje max fordulatra állítani az alaplapi ventilátor csatlakozókat. Így amikor 65 fokra melegedett a processzorom, elkezdtek ordítani a ventilátorok és a pumpa is majd' elszállt Pedig nem szar alaplap volt. Maximus IX Extreme.
A másik probléma az volt, hogy a gép minden elindulásakor felpörgette a ventiket 100-ra és egy pár másodpercig úgy tartotta őket mielőtt beálltak volna az általam beállított értékre.A másik kérdés az, hogyha segédprogrammal állítod be a ventilátorokat, akkor azt megjegyzi a bios vagy csak addig maradnak úgy amíg fut a háttérben a program/szolgáltatás?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Teasüti #71593 üzenetére
Vagy csak simán beállítom 100%-nak a 60 fokot, ameddig elvileg el lehet engedni a vizet. Aztán remélhetőleg az életben nem fog 100%-ra kapcsolni. Alatta mit csinál, az meg hidegen hagy. De az is lehet vmi progresszív/konzervatív görbét adni neki, hogy maradjon minél inkább kussban és a víz meg lehet melegebb, de még spec.-en belül, nem zavar.
Nem gondolom, hogy ebből problémát fogok csinálni. -
Teasüti
nagyúr
válasz Melorin #71590 üzenetére
Segédprogik közt van olyan, amelyikkel lehet állítgatni a BIOS-t és azon belül is a Gigabyte nemtom milyen névvel fémjelzett venti vezérlését Win alól.
Fordulatszámkijelzés is van természetesen.De valid érv, ha nem lenne rá segédprogram, akkor tényleg fura helyzet lenne.
De mivel PWM kitöltési tényezőt állítasz grafikonon és a fordulatszámok is ismertek általában, ezért talán nem lenne akkora kihívás. Meg hát lehet csak én nem látom a helyzet súlyosságát, de azt hinném annyival elintézem, hogy mondjuk meghúzom a felső határt vmi egészséges vízhőmérsékletnél (vagy megnézem meddig megy fel minimum fordulaton a víz és akkor az a max), meg mondjuk nézek egy idle hőfokot az alsó határhoz, a kettő közt meg lineáris átmenet. Nagyon nem lehet mellélőni szerintem. Vagy hát nem értem mit kell ezen ennél jobban bonyolítani.#71585Cshavez
IO shield alján az micsoda? Az lenne a wifi modul? Ötletes helyre dugták el. Már kerestem más lapokon is, amikor írja a spec, hogy előre installált M.2 wifi modul, de nézem és sehol nem látom a lapon.[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz Teasüti #71578 üzenetére
És BIOS-ban hogy lövöd be a hőfokokhoz és a kívánt ventilátor hangerőhöz a fordulatszámokat? Ott csak hasraütésszerűen fogod tudni ezeket beállítani ha nem látod, hogy real time mi merre változik ha állítasz valamin. Idle még rendben van, de terhelést hogy szimulálsz biosban?
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz DroiDMester #71586 üzenetére
Igen, de akkor jelent meg, és a szerelés napján még nem volt fent.
Írtam is nekik, de hétvége volt, és utána a 2. munkanap írták, hogy elnézést folyamatban van, meg blabla.., de már pénteken felkerült. #71143[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #15779328 #71585 üzenetére
Jó kis szerelős videó lett!
Amúgy meg ott van a blokk oldalán az Installation manual ahogyan az a legtöbb EK cuccnál így van!
-
törölt tag
válasz DroiDMester #71577 üzenetére
-
gery14
senior tag
EK Vector-hoz kapott hőpad az jo minőségű vagy érdemes rendelnem előre vmi jobbat? Pasztát azt grizzly-t adnak proci/vga blokkhoz is.
Az új rendszerhez EKWB EK-CryoFuel Blood Red (Premix) et választottam// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//
-
senior tag
válasz Teasüti #71581 üzenetére
Nem a táp teljesítményére gondoltam. ;)
Egy SATA/Molex kábel 54W-ra van hivatalosan méretezve. És igen elméletben nem fogod kimaxolni, de mégiscsak érdemes figyelni rá.Nasban amúgy se igen szórakoznak kábellel (jobb esetben).
Inkább megfelelően tervezett pcb+csatlakozó sorral, amire a adattároló fiókok csatlakoznak.üdv.: Boldog Ferenc
-
Teasüti
nagyúr
válasz fboldog #71579 üzenetére
Ugye nem osztogatjuk összevissza, mert mégiscsak szabvány méretezésről és csatlakozó számról beszélünk.
Korlátozott elektronikai ismereteim alapján ez nem lehet probléma.
Főleg ilyen pici fogyasztóknál, mint egy HDD. Az a pár watt kb bármin átmegy - ami egy PC-ben megtalálható - érdemi feszültségesés nélkül.NAS-ba se tesznek másfél kilowattos tápot csak mert a kicsiken nincs elég csatlakozó.
[ Szerkesztve ]
-
Alwares
aktív tag
Bios-ból vezérelni ilyeneket. Hát nem tudom, akkor tudom elképzelni mint opciót ha két külön OS-t is futtatsz ugyanazon a gépen (win+linux), mert akkor nem két helyen kell vackolni ezekkel. Amúgy egy octo mindent megold és ha esetleg cserélned kell alaplapot vagy bármi mást, nem kell többet odafigyelni hogy most milyen csatlakozó mit támogat meg milyen borzalmas szoftvereket ad az alaplap gyártója.
-
senior tag
A gondolatmenetedben alapvetően nincs hiba.
(Bár én azzal nem értek egyet, hogy kb. a vásárláskor kapott biost nem frissited, ha úgy érzed nincs vele gond.)
Viszont arra számíts, hogy a biosban lévő vezérlés simán lehet, hogy nem támogatja azt, hogy egy (külső) temp. szenzor alapján allíts görbét, fordulatot.
Sok esetben kb. csak a proci, chipset hőmérsékletet támogatják.Szóval érdemes ellenőrizni.
A másik ami nekem picit neccesnek tűnik, de persze csak lehet kimaradt valami információ.
A sata hdd (ha ssd, akkor félig lényegtelen) tápellátása. Mármint lesz annyi csatlakozó a tápon, hogy 6 sata hddt egy D5 pumpát és esetleg, valami extra eszközt ellásson árammal?(Ugye nem osztogatjuk összevissza, mert mégiscsak szabvány méretezésről és csatlakozó számról beszélünk)
üdv.: Boldog Ferenc
-
Teasüti
nagyúr
válasz DroiDMester #71577 üzenetére
Ezt már egyszer kitárgyaltuk még az elején, azt hiszem.
Akkor ha jól emlékszem az volt a konklúzió, h víz hőmérsékletre érdemes szabályozni, ami tiszta sor.
Viszont se akkor, se most nem látom, h ha ki lehet építeni ezt alaplappal is, akkor mi hátrányom lenne belőle a funkcionalitást tekintve. Bios-t frissíteni nem úgy szokás, mint a Windows-t. Max első összerakáskor ránézek a legfrissebb van-e rajt, aztán a fél konfig élettartamára el is lehet felejteni. De ha vmiért mégis meg akarnék javítani egy jól működő rendszert és nullázódik a bios, akkor a venti vezérlés lesz a legkisebb probléma az órajelek után.Viszont az igazi kérdés, h a BIOS képes ellátni a feladatot, vagy nem? Ha képes vezérelni és még testre is szabható görbe alapján, akkor nem tudom értelmezni azt, h túl buta.
Mihez képest? Ugyanezt a görbét állítanám be máshol is. Vagy mi az, amit tud és nekem feltétlen szükségem van rá?
Komolyan kérdezem. Meggyőzhető vagyok.Valamint felteszem a BIOS az egy mikrovezérlőn fut (ez tényleg csak feltételezés), szóval lefagyni se tud a OS miatt.
Ergo kvázi autonóm működik. De ha cpu függő, akkor is gondolom megszakítással teszi a dolgát. Vagy tévedek?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Teasüti #71573 üzenetére
Nekem is fullos csúcs ASUS lapom van!
Direkt elő van készítve vízhűtésre, hőszenzorok ki és bemenet 3Amperes pumpa kimenet, áramlásmérő csatlakozó stb...De nem használom rajta ezeket, mert OCTO-val vezérlek mindent!
Amíg nem próbáltál ki egy OCTO-t, adíg ne mondjál róla véleményt mert egy alaplapi vezérlő köszönő viszonyba nincs vele tudásban, meg minden másban sem!
Nem beszélve arról hogy az OCTO-t egyszer bekonfigurálod és utána nem kell hozzá nyúlni kb soha!Alaplapnál pedig frissítesz egy BIOS-t rajta és MINDENT elfelejt! és kezdheted beállítani rajta az összes vezérlést ami akár 1-1,5.óra is lehet ha alaposan be akarsz minden konfigurálni rajta egy bios frissítés véget minden órákat szenvedni kinek éri meg!
És mint mondtam az alaplapi vezérlés lópikula egy OCTO-hoz képest! -
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz DroiDMester #71569 üzenetére
Drága lap a kompromisszumoktól mentes bővíthetőség miatt kell, a hőmérő szenzor csak ráadás. Ha nem használom rajta ezt, akkor is ilyen alaplapot vennék a tárhely miatt. Amúgy a buta részt annyira nem értem. Nézegettem mit tud a BIOS, meg néztem videót az Aqua izéról is. Igazából mindkettőt úgy tervezem, h beállt és elfelejt, vagyis a vezérlőt akár le is húzhatnám az alaplapról és utána már mindegy milyen szoftvert nem töltök be a Win indulásakor.
BIOS is tud grafikon alapján szabályozni, annál mi többet kívánhatnék?Intel esetén a Next-nek meg nincs akkora felára azért, ilyen +-40 euró kb a téma a két pumpa között. És jön mellé a a hőmérő és áramlásmérő is. Ezzel a csomaggal azért árban nem versenyez semmilyen 3rd party (vezérlő + flow + inline temp).
-
nagyúr
válasz Teasüti #71564 üzenetére
Veszel egy OCTO.t és vezérelsz vele mindent és nemkell drága NEXT pumpa sem! Jó lesz a 29.e EK D5 PWM mellé. És még marad 7 db helyed ventinek, pumpának, és mehet rá még hőszenzor, meg áramlásmérő is és akár még drgb is!
Nemkell drága lap mellé ami ráadásul buta mint a lőtéri kutya!Más. 3db ssd mellé minek neked a 6db sata még?
-
Puma K
nagyúr
válasz proci985 #71563 üzenetére
Nem akarok barkácsolni-sufni tuningolni. Állandó és végleges megoldást keresek.
Jelen esetben ennek a SSD-s vizes blokknak a hatékonysága érdekel.A csövezés megoldása a legkisebb probléma mert meg tudom oldani.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Puma K
nagyúr
válasz Puma K #71562 üzenetére
Irodában 2 elvégzendő teendő között nem kellene fórumoznom mert ilyen zagyvaságokat pötyögök szóismétlésekkel megtűzdelve
*Aztán meg van az hogy a tempót amit tud amiatt fel tud menni 75°C-ra a hőmérséklete és ilyenkor eléggé leesik a tempó sebessége amit tud.
*Különféle teszteket nézve írták a 75°C-ot és hogy ilyenkor nem meglepő módon belassul az írás-olvasás sebessége. Ha visszahűl akkor nincs gond, csak nem kellene hőmérséklet ingazodásos hullámvasútra ültetni a komponenst hanem inkább állandó és kordában tartott keretek között vandálkodjon.
-
Teasüti
nagyúr
válasz proci985 #71561 üzenetére
AMD lapnál az Aorus-t a PCH bővíthetősége miatt választottam, meg kézikönyv szerint elvileg nem tilt Sata portot az NVMe slot-ok használata, szóval lehet SSD-zni és HDD-zni gazdagon.
A legtöbb lapnál probléma, hogy a 6 db Sata portból csak három lesz kb, ha elkezded megpakolni M.2 SSD-kkel.
A hőmérő szenzor csak kellemes meglepetés. Ha innen nézem a dolgot, akkor a Next felárát tudom megtakarítani így. Egy olcsó Quadro vezérlőt tudnék venni 10 év múlva is, ha alaplapot cserélek.Intel lapnál ilyen extra nincs, ott meg akkor egy Next oldaná meg a venti szabályozást.
Nem számoltam össze, de alig lehet így pár tíz euró eltérés a két konfig között a két lap és két pumpa esetén. Persze az EK blokkok durván megdrágítják az Aorust (egy szál univerzális cpu blokk helyett Intel-nél), de az meg opcionális.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
-
Puma K
nagyúr
Helló,
van itt olyan aki vizezte az M.2-es NVMe SSD-jét és rendelkezik gyakorlati tapasztalattal hogy mennyit hozott neki így hogy vízzel hűti?
Pattintottam a gépbe egy M.2-es 2TB-os SSD-t aztán írás-olvasás tesztelés után volt hogy felment 58°C-ra a hőmérséklete... szintetikus tesztelés nélkül 46-48°C-ot érte el.
Tudom nem drámai hőmérsékletek ezek, de most már nincs az a nagy meleg és a gép többi része sem kapott terhelést aztán így ennyi.
Aztán meg van az hogy a tempót amit tud amiatt fel tud menni 75°C-ra a hőmérséklete és ilyenkor eléggé leesik a tempó sebessége amit tud.
Kímélés és állandó teljesítmény miatt szeretném megoldani a hűtését. A sima borda pl az EK-tól nem tudom elég lenne-e... emiatt hát a vizes blokkos kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
-
Teasüti
nagyúr
válasz proci985 #71558 üzenetére
Konfig is csak tervben van. Nem hajt a tatár. Még az is lehet, hogy megvárom az ETH 2.0 elrajtolását, hogy egyáltalán lehet-e kapni majd VGA-t azután. Még az is képlékeny, hogy Intel vagy AMD...
A víz talán az egyetlen dolog a házon kívül, amit nem lesz nehéz bevásárolni, csak a pénztárcát kell kinyitni hozzá.
Aquatuning-on van minden, mi szem-szájnak ingere. Valszeg merev petg lesz belőle, mert imponál a gépészkedés, valamint ha nem lesz látványos, akkor minek üvegfalú ház, meg minek víz egyáltalán?! AMD esetén meg valszeg alaplap fog vezérelni mindent, amihez PWM pumpa lesz. Intel esetén meg autonóm lesz egy D5 Next-tel.
Még nem döntöttem el, hogy nagyon drágára akarom csinálni (5800X, Gigabyte X570 Aorus Ultra két hőmérő szenzorral + PWM pumpa + EK monoblokk + EK chipset blokk), vagy jutányosabbra (11700K, MSI Z590 Pro Wifi gyári passzív hűtéssel, nincs hőmérő szenzor + D5 Next). AMD-nél az alaplap valamivel drágább, viszont a sima pumpa meg vmivel olcsóbb. Intel-nél lenne egy iGPU-m (még jól jöhet alapon + van QuickSync), viszont okos pumpa kell mellé vízhőmérséklethez.
Meglepő módon az alaplap kiválasztása a legnehezebb a ház után.
Persze nem szokványos igényeim vannak, szóval mindkét térfélen konkrétan egy-egy alaplapot találtam csak, amivel tudnék élni. Persze a Godlike lapokon kívül, de az meg overkill és pénztemető. Ház is nagy kínlódás volt, mire találtam egyet, amibe minden belefér de midi-nél nem nagyobb: Define 7.[ Szerkesztve ]
-
Alwares
aktív tag
válasz fonok87 #71554 üzenetére
Nekem a cloud white rendesen szétesett (valószínűleg az előző folyadékból maradt még benne) és eltömítette a cpu blockot, most csak desztitált víz megy benne egy új házban. Átfolyattam a rendszeren hat liter vizet de nem vagyok biztos benne hogy sikerült teljesen kipucolni.
Valahogy nem lep meg hogy most nem 85-90 fok körül szenved a Ryzen 5900x, hanem 40-65 között. Kell még valami adalék a vizhez, de olvastam én már itt is mindent meg redditen is, mindenki másra esküszik.
-
proci985
MODERÁTOR
-
senior tag
válasz abridabri #71551 üzenetére
Ide passzol legjobban a válasz:
A Mayhems Blitz kitben picit más cuccok rohangásznak.
Ecetsav helyett Foszforsavat tartalmaz és a doksiban javasolt PH érték helyreállító móka pedig ha jól "fordítottam": https://hu.wikipedia.org/wiki/Benzalk%C3%B3nium-klorid, ami elméletben egy lúgos hatású anyag. (ugyebár savat lúggal lehet "kinyirni" a felhígitáson kívűl)A készlethez tartozó kézikönyv első (belső) oldala:
-
Teasüti
nagyúr
válasz abridabri #71553 üzenetére
Most idehoztál egy teljesen más problémát, aminek vajmi kevés köze van a kérdésedhez. A kérdés az volt, hogy az ecet kimosása és öblítése után kell-e PH semlegesíteni feltöltés előtt. Szvsz nem. Ennyi.
De ha feltétlen meg akarsz cáfolni, akkor egyben meg is válaszoltad a saját kérdésed.
"nem elég a vizes öblögetés"[ Szerkesztve ]
-
fonok87
aktív tag
válasz abridabri #71553 üzenetére
Azért írják hogy semlegesítsd, mert a Mayhems pastel (nem átlátszó) löttyei nagyon érzékenyek a pH-ra. Ha nem jó, könnyen szétesik az emulzió és leülepszik a szín az aljára. Gondolkoztam régen Mayhems pastel folyadékon. Végül EK cloud white mellett döntöttem (könnyebb is volt beszerezni). Egy ismeretlen eredetű radi is került a rendszerbe, egy órát ázott citromsavban aztán átöblítettem tiszta vízzel kétszer és feltöltöttem a rendszert. Ez 2020 karácsony után volt, azóta nem tapasztaltam gondot.
[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
Teasüti
nagyúr
válasz abridabri #71551 üzenetére
Kémiához buta vagyok, de azért ez kezd kicsit túlzásnak tűnni. Szerintem van benne egy jó adag hobbi faktor is, ha maximalista vagy és sok ráérő szabadidőd van. Az élet sok más területén úgy tartják, hogy vizes öblítés elegendő szokott lenni. Meg itt nem vmi nagyon agresszív vegyszerekről beszélünk, hanem közönséges ecetről. Ez alig-alig agresszívebb a kólánál. (Az is lehozza a rozsdát, jó?! )
Nem gondolom, hogy semlegesíteni kellene azt a pár ezreléket, ami maradhat max a rendszerben átöblítés és feltöltés után. Persze a tévedés jogát fenntartom.Csak úgy hozzávetőlegesen autóiparban (tudom, almát körtéhez - ha teljesítményről van szó, de azért az egy sokkal mostohább környezet és itt most takarításról van szó) a hűtőrendszer leengedése és átmosásakor sincs semmi ilyen extra lépés.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz abridabri #71549 üzenetére
Még egy kérdés , Myhems szerint ecetes átmosás után át kell öblíteni szódával is ,hogy helyreálljon a PH [YT] . De a többi tisztítós tutorialban kb senki nem szórakozott szódával , ecet után desztvizes öblítés és mehet rendszerbe ?
Normál esetben nem foglalkoznék ilyenekkel ,meleg csapvízzel szoktam átmosni az új radikat aztán desztvíz. De most lesz 2 használt radi ami színes folyadékkal volt használva, nem szeretném ,hogy befogja a blokkokat meg a tartályt.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Használt radi (szìnes folyadékkal volt hasznàlva) tisztìtàsàra ecetes vìz lenne megfelelő? 10% -os Spar 'szeszecet' van itthon, ez lenne az amit külföldön white winegar-nak hìvnak ?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Teasüti #71547 üzenetére
Ezért írtam a szaküzletet.
Alapvetően ahogy láthattad az EK is csak olyan csöveket árul (2013 óta), ahol ez a gond nem fog jelentkezni. Szóval a vízhűtő ipar igen, túllépett a problémán, csak az emberek szeretnek kockáztatni azért, hogy az legolcsóbb alapanyagon sporoljanak. (3m ek, alphacool, stb cső valahol 15 euró környékén szokott lenni - ez egy árban van 1db golyós csappal, ugyan ezen gyártóktól)(Lehet találni azért horror videókat lerakodással teli AIO-ról - Gamers Nexus)
-
Teasüti
nagyúr
válasz fboldog #71546 üzenetére
Ráadásul melegen. Mintha az rémlene a cikkből, hogy hőmérsékletre felgyorsul ez a plasticizer kiválás.
Hol tart manapság amúgy ez a dolog? Ma is oda kell figyelni a lerakódásra, vagy ezt már meghaladta a vízhűtő ipar?
Felteszem ha tudunk AIO-t gyártani 6 éves garival, akkor vhogy el lehet kerülni mind a korróziót, mind a lerakódást custom loop esetén is. -
senior tag
válasz Teasüti #71543 üzenetére
Amennyire én tudom nem kéne tartalmazniuk.
Ez tipikusan az az eset, hogy ha "szaküzletből" veszed bizonyos felhasználási célra, akkor az az üzlet felelősége, hogy jó legyen.
Ha random kisbolt, mert olcsó a pvc, szilikon, petg cső, akkor már a te kockázatod.üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
2 dolog tartana vissza az ilyen csövektől:
- https://www.ekwb.com/blog/what-is-plasticizer/
- ha valaki UV-t használna a buildjében, remélhetőleg olyan a cső, hogy nem fog tőle elöregedni.üdv.: Boldog Ferenc
-
mpierre
veterán
válasz -Gabesz- #71536 üzenetére
Még most is ilyesmit - barkácsboltos verzsön - használok leeresztéshez. Fixen a gépben csücsül a csap után kötve. Teljesen jó. Valami pontmártixos nyomat van rajta, átmérők, gyártó, meg gyártási idő. Tudja amit kell. Évek után sem változott a flexibilitása.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Laraxior
titán
A legolcsóbb baumarktos, vagy falusi mindenesboltból vett is ugyanúgy ellátja a feladatát.
Én régen úgy vettem asszem barkácsboltból. Zöld, meg átlátszó volt csak.
Cső az cső.
Persze falvastagságtól, anyagtól függ, hogy mennyire hajlékony. De a feladatát természetesen ellátja.*** Dodge Challenger V8 *** HEMI New Year! ***
-
zebra_hun
veterán
Én nem vettem drága csövet, ugyanezzel csináltam meg. Az ívekkel vigyázni kell, nagyon puha, ki tud lapulni sajnos. Célnak megfelel teljes mértékben. Nekem első építésem, majd valószínű, hogy lecserélem olyanra, ami nem ilyen totya, de rosszat nem tudok róla elmondani.
-
-Gabesz-
senior tag
Egy láma kérdés áttetsző pvc csővel kapcsolatosan.
Valaki próbált már mondjuk ilyet? -
MPowerPH
félisten
válasz DroiDMester #71533 üzenetére
Nem kell a gari. Ujonnan azert ezek meg huzosak, 10k lenne az /db. Arra az sok penz, hogy legyen 2db pumpam, dobozolva, es neha elovegyem, ha tesztelni akarok.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
nagyúr
-
MPowerPH
félisten
Btw, senkinek nincs elado VPP655 -os pumpaja? Nem a PWM -es, csak sima SOLO, potmeteres. Most egyet lehet talalok, de a dual RES -be kell 2db.
Don't Tread On Me
-
Dreamie
őstag
válasz 2thletme2day #71530 üzenetére
Én azt javaslom, hogy EK-tól rendeld meg, még szállítással együtt sem lesz sokkal több. Ha garanciális problémád lesz úgyis rögtön érdemes az ekwb-hez menni és nem a Merlinhez, de ez csak az én véleményem.
Szerintem nem elág a radi, de ez megint csak az én véleményem, nálam ugyanez a kombó van, minél több radiátor annál jobb...[ Szerkesztve ]
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!!! Battle tag: Dreamie78#2957
-
2thletme2day
őstag
Merlinhardvernél árult FTW3-ra való plexi EK blokkra hány év garancia van? Az oldal 1 évet ír míg az acetálra 2-t. Elírás vagy tényleg csak egy év?
A radiátor kérdéskörhöz csatlakozva. Van egy 420-as 30mm vastag radiátorom. Ez elég lenne egy 3080+5800x kombóhoz? Van egy 280-as 45-ös EK is de az mint kiderült nem fér el a ház elejében ahogy eredetileg terveztem.
-
-
Dealer95
őstag
válasz hszilard666 #71521 üzenetére
Nekem egy 60mm vastag 3*120-as radi hűti a 1080Ti-t + egy i7-7820X-et, (3db kínai venti push-ban).
[kép]
Teljesen jók a hőfokok (számomra).Terhelés esetén persze forognak a ventik (úgyis fülessel játszom).
Játék alatt a CPU megáll 50 fok körül, VGA meg 60 körül (gyári paszta van még rajta, gari miatt anno nem akartam megbontani)[ Szerkesztve ]
-
Alwares
aktív tag
Sziasztok!
Nagyon ideje lenne megcsinálnom az éves karbantartást (iszonyatosan melegszik a proci is) de rengeteget halasztgatom mert iszonyat macera, és igazából rájöttem hogy a gépház nem megfelelő. Most egy Fractal Meshify S2-t használok kettő 360-as radiátorral. O11-et annyira nem akarok mert amúgyis a földön van a gép, nem nagyon látni rá, a kinézet most másodlagos, inkább a jó airflow és a könnyű szerelhetőség a fontos. (egy AMD 5900x-et kéne lehűteni meg egy 2080s-t) -
proci985
MODERÁTOR
na varj, egy 980nak ugy, hogy a haz tetejen spacerrel (legalabb 3 centi hely) van mondjuk pullban egy 360x60as, annak elegnek kene lennie OC nelkul. max annyi, hogy TDP limitet enforceolj a kartyan ilyen 225Wra.
a viz ara a 780TI era ora viszont elszallt, egy EK pumpa tartaly ara az akkori 30ezer HUF helyett epp a 60at karcolja. radik ilyen 20-30 korul, spacert meg tudod oldani barkacsbolttal (vagy EKnak van), gyorscsatik szinten picit dragabbak lennenek. szoval amibol le akarod vizezni, abbol jo kozelitessel kijonne egy 3060 (Ti) a mostani arakon is. vagy egy 6600 es akkor azzal egyben mar nagyon a spacer se kene a hazra.
plusz hazon kivul a vizszintes radi az egy porcsapda lesz, a csovet meg kizart, hogy el tudnad huzni ugy, hogy valahogy ki is nezzen. hacsak nem vallalnal be egy minimal X madmax kinezetet a gephazon.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
hszilard666
veterán
válasz Dreamie #71522 üzenetére
Igen, ez a sport nem a hűtésről szól az tuti!
MIndenképpen szeretném a hőleadót a házra rögzíteni hogy egy "csomag" legyen a gép. Régebben próbálkoztam asztal alatti radival, de fájt ránézni
proci985:
Igen, látom kemény árak vannak. Meggyőztél, hagyom a projektet.Köszönöm a segítséget, elnézést kérek hogy raboltam az időtöket!
[ Szerkesztve ]
Keresek Apple Watch S1 S2 S3 Silver Steel 42 MM es eszközt.
-
senior tag
ITX (SSF) build esetén érdemes kiprobálni:
fogj 3db 120-as ventillátort és tedd rá a géped egyik rácsos oldalára (ez lesz a "radiátor rácsozata").
Pushban próbáld ki, hogy 750, 1300, 1800 fordulat esetében mennyire zavar a hangjuk.Pluszban érdemes szerintem ezt elolvasni: https://prohardver.hu/tema/vizhutes_topik_3/hsz_70838-70838.html
Amit echterion is irt, működhet a magasabb vízhőfok (tehát delta 10C-tól eltérő), csak az a kérdés mekkora zajt viselsz el melle.
Bárhová is gondolod elhelyezni a radiátort, mindig az a kérdés, hogy miként jut levegőhöz.
-
Dreamie
őstag
Kinti radi? Számomra elképzelhetetlen egy olyan kicsi házban hogy lehet 1-2 slim radival lehuteni egy 3090-3080 5900x kombot... Rengeteg ilyen videó van pedig fent. Szépek és picikek, cukik, de terhelés alatt lefozi a kv-t...
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!!! Battle tag: Dreamie78#2957
-
hszilard666
veterán
válasz Dreamie #71520 üzenetére
Áhh, akkor hagyom a fenébe. Nagyobb radit nem akarok a házra tenni, mert ormótlan lenne.
Hála az égnek nincsenek hőfok problémáim, csak mindig is akartam egy vízhűtött ITX es konfigot, valamint van az aprón egy blokkos 980, elgondolkodtam hogy beleugrok
-
Dreamie
őstag
válasz hszilard666 #71519 üzenetére
Tuti...
-
hszilard666
veterán
válasz DroiDMester #71517 üzenetére
Érdekes, az első vizes rendszerem 780Ti+3770K volt 1db tripla radival GPU 50fok CPU 75 körül maxolt ki, delid nélkül. Aztán 780TI SLI-t hűtőttem 3xtripla radival + egy phobya 1080 nal és csak pár fokot nyertem. Tuti nem elég a tripla?
-
echterion
nagyúr
válasz DroiDMester #71517 üzenetére
Dehogynem, csak kicsit magasabb lesz a vízhőfok. Nálam a 45-ös tripla radi lehűtőtte a 3080-6700k kombót, igaz, ezek csak ilyen 400-430W körül peak-eltek. Így volt 27-28 fokos szobában 42-43 fokos a vizem.
-
nagyúr
válasz hszilard666 #71516 üzenetére
Tripla radival nemhűtesz le 4-500W ot, szóval kevés lesz!
-
hszilard666
veterán
válasz Aljasvip #71512 üzenetére
Ott a pont, kiváló kérdés!
Úgy álmodtam meg hogy a radi a balanszer valamint a pumpa is a ház tetejére menne, a csövek pedig az oldallap és a ház közötti résen közlekednének. Jelenleg is "ki van szélesítve" picit a ház, avagy tavtartókkal van fent az oldallap a nagyobb légáram érdekében. [link]
Úgy gondoltam hogy a távtartókra rádobok még egy távtartót és akkor a hézagon gyönyörűen átfér a 16/10 es cső. Hőleadóval nem akarok elszállni mint a legutolsó vizes kalandomnál, maradna egy tripla radi a ház tetejére, az csak le tud hűteni 1 GPU-t meg egy procit. Azon gondolkodom hogy hogyan tudom majd rögzíteni a radit a gép tetején lévő honeycomb részhez úgy hogy szép legyen.
MOD:
Vagy lehet hogy a gép oldalára kellene rögzíteni a radit? Úgyis új oldallapot akartam a házra, akkor lehet hogy már azt lenne érdemes úgy megcsinálni hogy rá lehessen csavarozni a cuccot, és akkor a szép design megmarad a ház tetején.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz hszilard666 #71484 üzenetére
en eloszor megneznem, hogy hova fer be a viz.
ahogy elneztem a T60at, konkretan sehova.
A.Winston: egy NCase M1 eseten meg lehet oldani, de ez meg annal is kisebb. fizikailag nincs hely kivezetni a csovet.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
senior tag
válasz hszilard666 #71484 üzenetére
Nem szeretném letörni a lelkesedésed, de muszáj megkérdeznem: abba a házba hova menne a vízhűtés pontosan?
Mivel mindenfelé szellőzik ez a gépház, ezért első körben thermal pad és paszta cserét javaslok, ha hőfok gondok vannak. (Hydronaut mehet GPU-ra, és fentebb valaki írta a gelid extreme padokat a többi helyre)
Ha csak hobbiból épül a vizes rendszer, akkor gondolom külső radiátor a terv.Ventilator témáról nemrég beszéltünk (Video link a komment végén): #71271
-
echterion
nagyúr
Picit gondolkodom a mostani konfig fejlesztésén. Láttam aprón egy distro plate-et, ami közelíti az emberi árat, így elgondolkodtam annak beépítésén és a kerek tartály kiszedésén, mert annyira azért nem illik a képbe szerintem, vagyis lehetne szebb is szemből a masina.
Ami kétségem van, az a két radi megtartása, elhelyezése. Nyilván, alul lenne befelé fújó ventikkel az egyik (elvileg még pont annyit tudom felfelé rakni a vga-t, hogy elférjen, de ezt még ki kell mérnem, mert csak szemre néztem meg), a másik maradna felül ugyanígy, csak átforgatva a csatikat a ház eleje felé. A kérdés, hogy mennyiben változna a gpu-cpu hőmérséklete a hűtés hatékonysága, esetleg mennyire lenne ez gáz a vrm-ram-ssd triónak? Distro működhet lágy csövekkel is, nem csak merevvel? Olyat nem akarok csinálni semmiképp.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz fboldog #71506 üzenetére
0.4 nozzle-vel 0.08-0.12 magas réteget még simán le lehet rakni.
Van SLA nyomtatód? Irigy vagyok.
Ellenben én még sosem nyomtattam kétszer magasabbat, mint amilyen széles. Az már mintha kábelt fektetne.
Asszem nekem nem is ment 0.4-nél magasabb, ha jól emlékszem. Kell a "squish", hogy ne váljanak el a rétegek.[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
válasz Teasüti #71503 üzenetére
Sorban:
Teasüti: Thx!
Igen, FDM esetén tuti kell utómunka. már csináltam próbanyomtatást (0.4 nozzle, 0.8 layerheight, de így is lenne vele bőven munka). Szóval lesz teszt nyomat SLA-val is, aztán kiderül, hogy melyik lesz a befutó. Persze FDM esetén még simán tudok finomabbat nyomtatni, csak lusta voltam nozzlet cserélni.mozso: pont ez az elképzelés. szórás helyett lehet kézzel festem. (van itthon selyem fényű fekete model festék.)
MPowerPH: Thx. , a pl. a lehető legvékonyabb kétoldalas ragasztószalaggal és nem a sik felületen, hogy ne sértsem meg a matricát, hanem a dölt részen a peremnél.
Amúgy volt van elkézelésem teljes kupak cserére, de mivel ezek az új EK D5 G3 pumpákra kerülnének, nem szeretnék garanciát bukni, ezért lesz csak "rátét".
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
Ha utána kezeli a felületet, hogy sima legyen, majd vékonyan megszórja matt fekete festékkel, akkor szvsz jó lehet.
-
senior tag
Közben pici 3D print / modelling érdekesség.
Mivel épp nincs időm megcsinálni az átépítést még vagy két hétig és 3D nyomtatni se nagyon, ezért épp tervezgetek.
Most épp az jutott eszembe, hogy mivel az egyik pumpa oldala pont kifelé nézne a házból tennék rá egy "kupakot", amivel olyan jelleget venne fel, mint a házam eleje (https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/meshify-2-compact-light-tempered-glass/black/)üdv.: Boldog Ferenc
-
Teasüti
nagyúr
válasz fboldog #71500 üzenetére
Gyári folyadék nem rosszabb?
Ebben elvileg gyári korroziógátló meg minden volt, mégis megette a rozsda. Meeeg még be is töredezett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Apple notebookok
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sorozatok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- EK Classic TBE 260
- Új bontatlan Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 4090 + Backplate (Referencia kàrtyákh (13429)
- ThermalTake processzor vízhűtés újszerű 6hó jótállással!
- Thermaltake TH360 ARGB Sync Snow Edition AIO Liquid Cooler
- ASUS ROG Ryujin II 240 (90RC00A0-M0UAY0) - ÚJ, BONTATLAN, SZÁMLÁS, GARANCIÁLIS!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest