- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- iOS alkalmazások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Mobil flották
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atos23
senior tag
válasz RandomName #11799 üzenetére
Én inkább biztonsági szempontból kérdezem. Pl. tiltja-e valamilyen szabvány az elvakolást?
Saját lakás, ha szerelni kell, tudni fogom, hogy a doboz. Nem tervezem eladni sem.
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
válasz Atos23 #11798 üzenetére
Ha a belső építészt, festőt kérdezed, akkor simán.
Ha minket, akkor inkább ne.Ha 5 év után hozzá kell nyúlni, akkor úgyis mi leszünk a hibásak, hogy másfél-két négyzetméteren szétverjük a falat mire megtaláljuk....
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Elglettelhető a falon annak a fedeles kötődoboznak a helye (Pl. Müdn 100), amiben Wago kötés van?
Egy villanyszerelő azt mondta nekem, hogy nem, mert lepattinthatóan kell hagyni a fedelet, hogy bármikor átvizsgálható legyen a kötés.
-
balojazz
aktív tag
-
balojazz
aktív tag
Sziasztok. Kettős váltókapcsoló bekötési logikája érdekelne. Van egy ilyenem az emeleti előtérben, a párja (sima váltó) meg a földszinten. Az emeleti a dupla alternáló érdekel, pontos típusa Schneider Asfora P162 (106+6). Az egyik kapcsolás (és billentyű) egyszerű, nem-váltó módban kapcsolná az előtér világítását, a másik kör sima váltó módban a lépcsőházat a lentivel összekötve. A vezetékezés adott, a dupla váltó mögött ott a 2 db 3 eres kábel, ahogy kell, de a villanyász kapkodott, és persze nem működik a váltás. Megbontottam, és az kiderült már, hogy a 2 kábelt összetévesztette, és felcímkézte lépcsőházinak az előtérvilágítást, és fordítva. Észlelte, hogy a váltás nem működik, úgyhogy az egyik sarokba gyors bedugta mindkét fázist, a többit gyorsan bedugta, hogy menjen valahogy, aztán ennyi. Eddig fejtettem vissza a történetet, és most elakadtam, mert nem akarok kísérletezgetni random vezetékezéssel. Erről van szó:
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
RandomName
senior tag
válasz bbsofficial #11793 üzenetére
Ennyire. Hajthatod az izzót magasabb névleges feszültségen, mint ami rá van írva, ha tudod hűteni. Akkor egy kicsit tolerálja. De a sütőben pont az ellentétje történik, extra hőt közölsz vele....
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
demars
addikt
válasz bbsofficial #11789 üzenetére
a gyári izzó csak sütőbe való volt...
Ez a lényeg, sütőbe speciális izzó kell ami bírja a magas hőmérsékletet!
gorbep kérdezte, biztosan sütőbe valót vettél?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
csemberlen
őstag
válasz bbsofficial #11789 üzenetére
Az nem arra való.
RandomName: vagy 255V sok helyen.
[ Szerkesztve ]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
RandomName
senior tag
válasz bbsofficial #11787 üzenetére
Első körben mérj feszültséget.
Sok esetben előfordul, hogy a gyári izzó 230V, nálad meg 240V van."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
-
gorbep
senior tag
válasz bbsofficial #11787 üzenetére
AZ a túlfeszültség, ami a klasszik izzót kipukkantja, az okozna mást is a háztartásban, én nem tartom valószínűnek... inkább szarok az izzók... sütőbe valót tettél bele?
Biztos a telefont se emelném fel egy izzó miatt... kicserélném és kész...(hacsak nem valami extra drága, még az OSRAM is csak 600 Ft)
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
bbsofficial
aktív tag
sziasztok,
egy éves villanysütőben már másodszor égett ki az izzó (a kicserélt is kiégett pár használat után), túlfeszültség okozhatja? Van arra megbízható, egy darabos dugaljba dugható védelem?
Vagy ne foglalkozzak vele, intézzem garanciában? -
csubuka
addikt
Az a baj, hogy ahol igy az idő feleben vagyok az bérlemény-szerű, itt sajnos nincs fennhatóságom... amúgy cserélném, engem is zavar eléggé.
De ezen helyzetben biztos, ami biztos alapon intézem inkább a dugvillát, mert nincs másra ráhatásom. Legalább az ősöreg dugaljon van kikapcs opció és ha nem felejti el az ember akkor ki lehet nyomni bedugáskor, kihúzáskor
-
csubuka
addikt
Ahogy nézem amúgx ezeknek a szerelt gumikábeleknek nincs meg az a szigetelő részük ami nekem szimpi mert van olyan fali dugalj még nálunk ami elég alja és jobb ha bedugás közbeni veszélycsökkentés végett van olyan szakasz:
Illetve a szigetelőgallér mentes érvéghüvely rásajtolás utáni jekzett szakaszon elvágása után passzsentosan összement a dugvilla...
-
4D4M
senior tag
válasz csubuka #11781 üzenetére
A szerelt kábel lesz szerintem, amit keresel. Minden szigetelés anyagú, vezető átmérőjű , érszámú verzióból találsz 10m-ig.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően egy apróságot szeretnék kérdezni: földeletlen dugvillákat csak szigeteletlen érvéghüvellyel, sőt abból is csak lecsippentett hosszal rendelkező verzióval lehet szerelni kb nem?Ezek szimpik, mert mindnek van az érintkező elején szigetelés míg a földelt dugvillákon nem nagyon látok olyat... plusz félreértős lehet kettős szigetelésű eszközt földelt villával szerelni gondolom...
Szóval a kis hajszárító kábelcsere kb így okés nem?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bbsofficial #11778 üzenetére
Igen. Wagoval lehet beépiteni az áramkörbe.
Meliora sunt bono inimica
-
Gézengúz
addikt
válasz bbsofficial #11778 üzenetére
Nézd, a kamera működik normálisan, hogy mennyit esik a fesz, nem mértem.
Kínai Besder kamera 12V 2A-es táp forgatható.
Őszön lesz 4 éves.
Másik kamera vezetékébe is bele van toldva de abba csak kb. 3-4m -
Gézengúz
addikt
válasz bbsofficial #11772 üzenetére
Kültéri kamera hány V-os? Én 12V-t húztam ki padláson keresztül neki, bár 10m elég volt... szintén 0.75
[ Szerkesztve ]
-
Audience
aktív tag
válasz bluemirage #11775 üzenetére
Nullára nem kéne!
-
őstag
válasz gorbep #11773 üzenetére
Az ilyen spec leagazasnal uvegbitositek, lengő tartóval pl. BF 53L (5x20as), mindez egy külső OBO kötődőbozban... Dobozon Felirattal... Benne tartalék biztosíték...
500 mA pl. egy kamarához több, mint sok...
Olcsóbb és jobb megoldás
Én fázisra és nullára is rakni szoktam.Ugyanezt használjuk, ha központi szunetmentesre kötünk kültéri vagy idegen eszközt és védeni akarjuk a fő áramkört vagy annak egy részét.
Vagy van a Cstbox megoldás (van máshol olcsóbban). Ami ugyenez csak mobilabb.
Ebben van a két üvegbiztosíték a tartalékkal együtt. A dobozon felirat... és dugalj és dugvilla van a két végén kb. 50 cm gumi kábellel. Ezt hozzáférhető helyre kell rakni, vagy közvetlenül bekötni. A lényeg, hogy a legázatatott áramkor szűkre méretezett és az adott eszközre szabotten legyen védve. Van aki szerint a villám másodlagos hatását is megfogja egy FF-es szűkre méretezett biztosítékkal, de én nem hiszek benne
Abban viszont hiszek a fő rendszert védi a legágaztatott rendszerben felmerülő hibától és alkalmas annak akár kisebb vezetékét is megfelelően védeni.[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz bbsofficial #11772 üzenetére
Azért egy 0.75-ös kábelt C13-al biztosítani... ha lesz egy kábelzárlatod ( nyest/nyuszt/egér előszeretettel csócsálja meg a padláson szigetelést, valamiért ez nekik ízlik... ), a C13 nem biztos, hogy lemegy, és akkor lángba borulhat a tetőd... Vagy vedd kisebbre le a C13-at, én nem tennék B4-nél nagyobbat (Pl.) de ha biztosra akarsz menni, tegyél B2-t... vagy húzz neki a főelosztóből új szálat, ha ez nagyon macerás akkor a doboznál csinálj neki egy külön B4-es kiselosztót... a nyugodt alvás megér 4-5e Ft-ot... (nekem)
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
bbsofficial
aktív tag
Kültéri kamerának vettem 2x0,75-ös gumikábelt, csak annak a tápja lesz rákötve a padláson. C13-as kmszel biztosítva 1,5-es vezeték jön fel a kötődobozba, rá van kötve egy dugalj és egy világítás.
Mennyire problémás, ha ezt a 0,75-ös vékony vezetéket kötöm a konnektor bekötésre? Vagy tegyek egy dugvillát a vezetékre? Szerintem az ugyanaz. -
asdf_
veterán
válasz Lifer092 #11769 üzenetére
Biztos akarod ezt? Mind a két órára van rezsicsöki kereted, ha átkötöd nappalira a bojlert, az egyenes út a 70 forintos áramhoz. Évi 2540 kWh vagy mennyi a 36 forintos keret, egy bojler alaphangon megeszik 1200-1800-at, használattól függően. Plusz éjszakain 36 helyett valami 22-ért jön az áram. Szerintem ez lábonlövés. Ha normálisan fogyasztasz nappalin, évi 50-80e Ft bukó lenne a vége. Azt tippelem, ezt te nem akarod.
[ Szerkesztve ]
-
Lifer092
senior tag
Sziasztok!
Vásároltunk egy társasházi lakást, és a lépcsőházi villanyóra szekrényben, a lakáshoz 2db villanyóra tartozik. Mivel van bent egy régi bojler, ezért gondolom az egyik óra a vezérelt áram, a másik pedig a normál nappali. Mivel okos bojlert szeretnénk majd vásárolni, meg egyébként is, van lehetőség fixen nappalira átkötni ezt? ÁVK nincs hozzá, a vezérelt óra mellett van egy extra kapcsoló is a szekrényben ami kb. 30 évesnek néz ki, és ezzel külön is kapcsolható a bojler. Nem túl bizalomgerjesztő, szal az egészet ahogy van átpakoltatnák nappalira.
Amennyiben ez megoldható, ezt a villanyóra szekrényben kell elvégezni, és ehhez szolgáltatótól kell kérnünk valamit, vagy elég ha egy regisztrált villanyszerelőt megkeresek?
Mi a menete és módja ennek?
Köszönöm! -
asdf_
veterán
Ezzel amellett érveltem, hogy ettől még nem kell más(kedvezőtlenebb) helyre vinni a PEN szétválasztást.
Úgy voltam vele, hogy 3*12-es lakászelosztó kerül bentre, egy sora majdnem üres marad, elférek ott kötögetni. De ha nem illik/lehet ezt bevinni a lakásba, akkor marad kint, Csak akkor még egy kiselosztódoboz, még 3 fővezetéki a régi helyre. Meg akkor filózom, hogy a túlfesz (ilyen) inkább kintre vagy bentre, mert ha kint, akkor eggyel nagyobb doboz kell.
Van olyan, amibe belefér, de ha módodban áll cserélni, akkor hogy merülne fel, hogy marad?
Módomban módomban áll, csak nagyon kell akarni Vékony gégében megy az az alu ami jön a földeléstől, az életben ki nem húzom a csőből, ha azt cserélni akarom, akkor gégecső kivés a falból, új gége, benne a 10-es ZS a régi földelés végétől, majd pedig falaz (a falnak amúgy épp mindegy hála istennek, nem egy olyan, amire 2 hete rakták a nemesvakolatot, csak azért időben más ezt lezongorázni, meg úgy hagyni, ahogy van ).
A mai napom teljesen elúszott, így holnap már nem tudom megvenni ami kell és hétvégén megcsinálni, így hétvégén még át tudom rágni, hogy mit merre, hogyan, kedden megyek csak a villanyboltba. -
4D4M
senior tag
Ez a terv, hogy megmarad a régi (tudjon bármit is), pont ezért akarom összekötni őket.
~
Ezzel amellett érveltem, hogy ettől még nem kell más(kedvezőtlenebb) helyre vinni a PEN szétválasztást.akkor ezt az alut cserélnem kell 10-es rézre, mert ez az alu szerintem nem fér bele a normál méretűbe
~
Van olyan, amibe belefér, de ha módodban áll cserélni, akkor hogy merülne fel, hogy marad?...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
asdf_
veterán
Szerencsésebb lenne akkor már két földelés, akár megtartva a régi gagyit is, akár két újat kivitelezni a két helyen.
Ez a terv, hogy megmarad a régi (tudjon bármit is), pont ezért akarom összekötni őket.
Szerintem a jövőálló megoldás a 3×10mm2, esetleg 5x10mm2. Akkor is, ha szerinted jelen pillanatban kizárható, hogy valaha lesz 32A, vagy három fázis.
Most mondanám, hogy -ahogy pont a napokban volt róla szó- ha meglepnek egy B25-tel az óracserekor, akkor lehet, hogy rákefélek, mert a villanybojler (1200W) átkerül nappalira (ha úgy állnak a csillagok, hogy este pont egyszerre menne a bojler, a mosogatógép, a mosógép és a mikró, akkor már necces a szitu, mert 23A körül járok, de meg lesznek nevelve az itthoniak, hogy tessék nappal mosni, mosogatni majd, napáramból ), de ha 32A-ra kellene mennem emiatt, akkor megnyerném a szabványosítást, az meg ki van zárva. Akkor már Shelly-vel elzárom a bojler elől a villanyt, vagy akármi, de at a pénzszivattyút az aranyáras dobozzal én nem kérem. Tehát nincs az az eset, hogy 32A lesz, kizárt, kb. előbb fekszem a vonat elé .
"A földelés felől jövő alu"
~
Ez mi, miért?Mert a jelenlegi -ezt a szót hagytam ki- főldelés alun jön fel (lásd képen az alsó sor harmadik vezetéke) Vagy hagyom így, vagy ha rakok fel sorolható fővezetékit, akkor ezt az alut cserélnem kell 10-es rézre, mert ez az alu szerintem nem fér bele a normál méretűbe).
de nem egy leányálom ez így az egész házon átvezetve...
Padláson, elejétől végéig csőben, ha direktben megy.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Szerintem nem szabad PENt lakáson belül vezetni, illetve a legkisebb keresztmetszete 10mm2 réz és 16 mm2 alu esetén. Szerencsésebb lenne akkor már két földelés, akár megtartva a régi gagyit is, akár két újat kivitelezni a két helyen.
2 db 6-os MCU-val bőven jó vagyok gondolom az új és a régi kiselosztó között.
~
Szerintem a jövőálló megoldás a 3×10mm2, esetleg 5x10mm2. Akkor is, ha szerinted jelen pillanatban kizárható, hogy valaha lesz 32A, vagy három fázis. Amúgy miért akarod magad MCu (H07V-U) vezetékkel szívatni? Nem H07V-K-ra gondoltál?A földelés felől jövő alu
~
Ez mi, miért?oda érkezik az új földelés (16), onnan megy tovább a lakáselosztóba (16)
~
Kötés nélkül egyenesen a PEN szétválasztási pontjára kellene mennie, ha ez lenne az egyetlen földelés, de nem egy leányálom ez így az egész házon átvezetve......mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
csubuka
addikt
Köszönöm. Értem én. Sajnos itt nem volt meg egy párnafa rendszer a szerkezeti fa oszlopokon belül... Illetve a meglévő kábelek a szigetelésben mennek, a meleg oldalon kb. De a párazárón túl.
90-es évek, durr bele elv mentén épült ez anno így elsőre...
Lehet egy előtét gioszkarton falat (nem szerkezetileg függetlent) építeni a kábeleknek akár. Csak a radiátoroknak az nem jó függesztésre. Ha meg normál profilos gioszkarton fal kell, az meg aztán végképp túl sok hely meg túl sok pénz.
-
asdf_
veterán
Sajátkezű napelemtelepítés előtti/utáni lakáselosztóköltöztetés és földelés projekt, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Kint, a villanyóra fölött van a lakáselosztó (régi helye), ott van a PEN szétválasztás, a "földelést" jelenleg egy ismeretlen hoszúságú, rozsdás, 10 mm-es betonacél szolgáltatja. Ezzel nyilván elhasalnék majd az ÉV jegyzőkönyvön.
Jelen állapot:
(szabványosítás nem kell majd, ezt ugorjuk át)
Ez a terv:
Gondolok egy új földelést csinálni rögtön az inverter szomszédságában kint a fal mellett, lent kötődoboz, falon fel, majd padláson menne tovább a lakáselosztó új helyére. A gázcső tökre nincs EPH-ba kötve, ha már hozzányúlunk, megcsinálnám ezt is.
Kérdéseim:
- villanyóraszekrényben a jelenlegi PEN szétválasztás megszűnne, átkerülne a kiselosztóba, tehát ide raknék 3 fővezetéki sorkapcsot és arról jönnék tovább az új helyre, PEN szétválasztás ott. Ez áthelyezhető oda vagy az óránál kell lennie? 1x25A van. 2 db 6-os MCU-val bőven jó vagyok gondolom az új és a régi kiselosztó között. A földelés felől jövő alu nyilván nem férne be a fővezetékibe, így azt cserélni 16-os rézre (vagy skótnak lenni és így hagyni és akkor két fővezetékivel kevesebb kell ).
- a régi és az új földelést azt 16-ossal kell összekötnöm (az 1-2-3 szakaszon).
- mivel a kamra fala mellett lenne az új földelés, a kamrában van az inverter és a gázcirkó és a gázcső is (meg a víz is amúgy), az úgy megfelelő, hogy a kamrában a falra magasba egy EPH sín, oda érkezik az új földelés (16), onnan megy tovább a lakáselosztóba (16) (itt közösödik a régi földeléssel) és itt a kamrában az EPH sinből lejövök a gázcsőre? (Elvetemült ötlet, hogy ugyaninnen az EPH sínből egyből egy szállal le az inverter AC dobozába is, és akkor nem 3*6-os MT-vel megy az inverter a kiselosztóba, hanem csak 2 szál 6-os MCU vagy MKH (ízlés szerint), hiszen a 2-es nyomvonalon együtt megy a földeléssel, most minek menjen két zöldsárga tökugyanazon az úton?
- földeléshez 3 méterest tudok max hazahozni. A kereszt az leüthető, vagy inkább rúd, mert az könnyebb? Zászlós vagy köracél kivezetésű? (Normális föld van hála istennek, nem homokos terület)
-
4D4M
senior tag
válasz csubuka #11760 üzenetére
Attól még önmagában nem szakszerűen, ha a külső falon is van dugalj - csak az kell hozzá hogy legyen még egy párnafa rendszer a karton alatt.
Ha lehet választani és megoldható, akkor egyértelműen a parazaro alatt kell elvezetni végig gégecsőben. Gyakorlatilag a gégecsövet kell behúzni.
Ha nem megoldható parazaro belül akkor mehet kábel atvezetők gallérokkal, de sokkal drágább lesz és sokkal több a hibalehetoseg.
ps.: az igazán fontos, hogy a gégecsöveknek a szigetelésen belül kell menniük, az már csak ennek a praktikus következménye, hogy a párazárón belül is....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
PROTRON
addikt
-
csubuka
addikt
válasz PROTRON #11750 üzenetére
Tizenpár centiméter a légrés ha minden igaz.
Köszönöm a választ!
A kiépített konnektorok stb mind külső falon vannak. A szakszerűtől távol áll. A padláson van a gerinc vezetve, onnan álltak le a szendvics belsejében a konnektorokig.
Ezt azért úgy módosítanám, hogy az újonnan épülő álmennyezet fölé kerülne majd a kábelezés és onnan kéne lejussak a meglévő és újonnan bekerülő konnektorokig majd.
A padláson való vezetékezést meg kéne szüntetni... tekintve, hogy erősen ellenjavallott és úgyis kell jópár extra kiállást kiépíteni, így azok meg már egy elfogadhatóbb műszaki megoldással lehetnének elkészítve.
*Gondolom a szenvicsben is védőcsővel kéne menni és a párazáróval gallért képezni a védőcső köré, belül meg a kábel és a védőcső közét a végén kinyomni szilóval netán?
[ Szerkesztve ]
-
SaGa59
őstag
Lehet, hogy nálatok is appot vált az MVM? Mármint mobilos klienst. Eddig az MVMNextEnergy appban kellett óraleolvasást csinálni meg számlát fizetni, de most az MVMNext app (ez eddig csak a gázt kezelte) szólt, hogy már a villanyt is ebben kell. És tényleg. Bár még a régi app is működik, ebben is megjelentek az óráim és a számláim.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
asdf_
veterán
válasz PROTRON #11749 üzenetére
Engem most az felbosszantott hogy be akarom fizetni a számlámat, erre a megszokott "2021 előtt MVM vagy ELMŰ területen lakik-e" kérdés helyett egy "villanykapcsoló vagy konnektor szerepel-e a számlájában" kérdést kapok
Azon anyáztam én is a napokban, épp a számlát akartam letölteni, hát honnan a fenéből tudjam, hogy mi van rajta, ha nálam sincs még a számla?
-
PROTRON
addikt
válasz gorbep #11754 üzenetére
Ha 3x32-t raktak fel, ott műszaki ok kellett legyen.
Csak egy példa:
szabványos a mérőhely, de csak 5x10-es vezetékkel csinálta anno a regisztrált szerelő és mindenki megfeledkezett erről. Ilyenkor max 3x32A-ig bővíthető, mivel 3x40A-hez már 5x16-os vezetékezés kell.Ugyanígy lehet eltérés a csatlakozó vezetékezésben is, ami a közcélú hálózatról érkezik a telekre...ha azt elfelejtették előtte cserélni, műszakilag nem teheti meg hogy tűzveszélyt okoz a túlméretezett kmsz-el...
Az én feltételezésem hogy emiatt nem adták vissza a HFH-t, hiszen a MGT elfogadásával a felhasználó vállalta hogy a saját kezelésében álló részeken előkészíti a szükséges munkálatokat, így a szolgáltató is kénytelen elvégezni a saját oldalán a hálózat kapacitás bővítést. Mivel Ő már belefeccölte a pénzt a közcélú hálózat fejlesztésbe, nyilván nem várható el hogy bontsa vissza, mert a felhasználó a saját részén "kvázi meggondolta magát", hisz utólag akarta visszakérni a pénzt.
De persze nem ismerem a helyzetet, nem voltam ott, elfogadom ha tévedek.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz gorbep #11754 üzenetére
Csak úgy nem rakhatnak fel kisebbet, nyilván volt valami oka...
Volt már, hogy én is raktam fel kisebbet, mikor 3*16A helyett 3*18 volt fent, illetve pár eset volt, mikor 1-2 vagy 3 kismegszakító magasabb értékű volt, mint kellett volna, jegyzőkönyv megíródott és felkerükt a megfemelő értékű....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #11752 üzenetére
Még ezzel sem lenne bajom... a bajom azzal van, hogy szabványosítanom kellett, hogy ugyan abban a helyzetben legyek, mint a megszakító csere előtt... és csak vonogatják a vállukat... megérne ez is egy fogyasztóvédelmi ügyet, de dolgoztam már velük, azt megtanultam, bíróságon velük szemben nem nyerhetsz... és még nekik állt feljebb, hogy akár ki is fizettethetnék velem a kiszállást, mert szerintük nincs hiba...
Kollégámnál pár hónapja HMKE átvételkor a 3x40A helyett 3x32A-t tettek fel... persze nem kapott vissza HFH-t... én biztos idegesebben reagáltam volna, mint ő...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz bluemirage #11744 üzenetére
Akkor bekavart, hogy a trafókon mindig a lengyel cég nevét látom...
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
313313
addikt
válasz Audience #11739 üzenetére
A gyorskioldás miatt. Nem mind1, hogy a 25A-os kimegszakító 32-35A körül old le, vagy 22-24-re is már...
Nagyobb kismegszakító, több HFH....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
4D4M
senior tag
válasz csubuka #11748 üzenetére
Könnyűszerkezetesben a legkönnyebb utólag barkácsolni (: 100 meteres nagysagrendben húztam mindenfélét anélkül, hogy gletthez nyúltam volna.
Fentről kell betamadni a szigeteléssel kitoltott teret, leengedni egy akármilyen behuzoszálat aztán azon feltolni a gégecsövet vagy felhuzni vele.
Parazaro fólia szakszerű visszajavítasa a fontos és 95%-ban hibás munkafazis. Főleg, ha eleve nem is készült (:ps.: annyi kiegészítéssel, hogy ez csak belső falak esetén járható út, ha szakszerűen készült a szerkezet.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Engem most az felbosszantott hogy be akarom fizetni a számlámat, erre a megszokott "2021 előtt MVM vagy ELMŰ területen lakik-e" kérdés helyett egy "villanykapcsoló vagy konnektor szerepel-e a számlájában" kérdést kapok, mint ha egy adathalász weblap lenne...hogy menjenek a fenébe már megint az idióta MVM vízfejek a sunyiba hogy semmit sem képesek rendesen kezelni...
Megjegyzem a másuj 16.-ai értesítést csak lazán elfelejtették kiküldeni, a május 14.-ei számlámon meg semmilyen ábra nem szerepel...mindjárt írok is nekik egy eléggé mérgelődős levelet... :@Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
válasz PROTRON #11746 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Egy egyéb másik érdekes kérdés is felmerülne. A szüleimnél van egy ilyen könnyűszerkezetes házikó/vendégház/tároló a kertben. Ezt akarnák kicsit helyrerakni.
Persze kerülne így több dugalj a falra. A gond az, hogy gyárilag a faszerkezetre közvetlenül csavaroztak burkoló lapokat és amögött mennek a kábelek. Na oda utólag nem nagyon tudok mit behúzni, mert szét kéne bontani a szendvicsszerkezetet.
Egy réteg gipszkarton kerülne fel a meglévő burkolatra. Van olyan megoldás, amit a gipszkarton illesztéseknél tudnék kábelt vezetni szabványosan? Egy előtétfal túl sok helyet elvenne és túl sok pénzt egy ilyen másodlagos épületnél...
Szóval a korrekt megoldásra nem nagyon van kapacitás.
Mmfal gipszkarton illesztésben netán ilyen félfány megoldásra jó lehet?
A jelen gyári megoldást nem lehet replikálni, azt csak építéskor lehetett megoldani amikor még tudtak kábelt berakni a könnyűszerkezetes "szendvics" közepébe. Persze kicsit szakszerütlenül, kilyuggatva a párazárást pl...
[ Szerkesztve ]
-
szatomi30
tag
Sziasztok!
7 nm alapterületű szobába szeretnék távirányítós lámpával ellátott mennyezeti ventillátort felszerelni, a keret rá max 30 ezer forint. Van ezekből ajánlott típus/márka vagy mindegy hogy milyet veszek?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
MBCU meg MT kábelt beltérben lehetne szabadon szerelni, csak ilyen OBO kattintós műanyag fülekkel elvileg nemde? Gyakorlatban azért gondolom nem árt egy Mü II csőbe behúzni....
Illetve összességébel sodrott kábelt csak rezgő-mozgó gépek bekötéséhez kötelező használni nagyjából és általában megfelelő minden egyébhez a tömör?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11704 üzenetére
Nem tudom, hogy mi volt konkrétan a hiba. De vannak ezek a gyűrűk (napelem rendszer homály nekem), amin átmegy a fázis, meg egy jel vezeték, amin végül egy Ethernet csatlakozó... Na ott át lett mozgatva, és megjött a fázis.
De szerintem az átmozgatás kevés lesz, de nem volt időm sem kedvem tüzetesebben megvizsgálni, hogy "Na de hogy működik?", valaki ki tudna segítene?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
veterán
válasz bluemirage #11738 üzenetére
Az ABB lengyel cég. Nem azt mondom, hogy a lengyelek sz*rt gyártanak, de inkább olcsó dolgokat, mint prémiumot.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
őstag
válasz 313313 #11734 üzenetére
Nálunk korábban a hanyatló nyugat terméke volt az E.ON-tól: "ABB" és azt cserélte le a nemzetközileg is a jó minőségéről ismert, az iparágban vezető szerepet betöltő és sok rendszerépítő által gyakran használt megbízható kínai márkára... azaz a Tracon-ra. Mert vannak márkák, amire a teljes lakossági infrastruktúra nagy biztonsággal rábízható. Ez pedig a Tracon.
Sajnos még mindig van sok-sok szakmabeli, akik régi beidegződések mentén nem ismerik el a márkát... de az idő ellenük dolgozik. Tracon-t mindenhova!! A mért oldalra is, szekrényben is, sőt kimagasló minőségével a led technikában is! Az Osram és a Philips is már csak a nevéből él... a Tracon pedig az idők szelét megérző hozzáértőkre épít. Az, hogy a Tracon led fénycsövet gyakrabban kell cserélni az csak jó. Így a vele dolgozóknak biztos megélhetést biztosít. Gondoljuk a kereskedők és szerelők családjaira is. A beépített led megoldásaik pedig nem idő előtt mennek tönkre, hanem gondoskodnak arról, hogy otthonunk az épületgépészet terén a legújabb lakberendezési koncepciókat tükrözze és így mindig divatos és trendi maradjon. Ehhez pedig 1-2 évente meg kell újulni. A Tracon ebben is partner. WAGO-t is csak a maradiak használnak.... a régi iskola hívei. Mindenki más Tracon-ra épít.Egyébként úgy gondolom, hogy jól jártam, mert kaphattam volna XBS-t , Kanlux Ideal-t is... vagy valami még exotikusabbat a TEMU-ról vagy az ALI-ról. Ezért is nem panaszkodom.
szarkazmus.... ha valaki ellentmondás talál
a valóság és a leírtak között,
az nem e véletlen műve.[ Szerkesztve ]
-
bbsofficial
aktív tag
válasz bbsofficial #11689 üzenetére
erre valakinek tanács esetleg Leginkább a H-tartifa és vezérelt/éjszakai kiépítés a kérdéses.
Annyi helyesbítés közben kiderült, hogy vezérelt áramra is 25 vagy 32A-t kértünk. -
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11722 üzenetére
Ha a kombi tűzhelyre úgy hivatkozol ahogy a laikusok, tehát hogy felül gázos és csak a sütő alul elektromos, akkor el kell keserítselek mint egyik villanyász a másikat, hogy nem vagy "tervelve bőven".
Ha a rózsák nem csak zsikráznak, hanem pezsegnek is, na az már az igazi.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz bluemirage #11730 üzenetére
2022 november 6-án került fel...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Audience
aktív tag
válasz bluemirage #11730 üzenetére
Hozzánk is Tracon-t hoztak. Nem ismerem a gyártót, így tekinthetem "noname"-nek :-)
-
-
őstag
válasz Audience #11727 üzenetére
Nálunk Tracon-os B16-ot raktak nemrég fel az E.ON-tól.
-
Gézengúz
addikt
válasz stangli #11726 üzenetére
Az nem éjszakai, hanem vezérelt.
Egyszer kilámpáztam nálunk.
Kamera figyelte a lámpát, majd utólag visszanéztem a felvételt és kijegyzeteltem.
8 órát kell mennie 24-ből.16:11 On
16:43 Off
20:31 On
21:01 Off
21:46 On
22:16 Off
22:46 On
23:16 Off
23:31 On
0:01 Off
0:31 On
1:01 Off
1:31 On
3:31 Off
4:00 On
06:01 Off
06:48 On
07:16 Off
13:46 On
14:16 Off[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz stangli #11726 üzenetére
Rádiófrekvenciásan van kapcsolva a vezérelt? Ha igen, akkor szerintem előfordulhat, hogy az óra olyan helyen van, hogy nem mindig éri el a rádiójel. De ennek szerintem nagyon kicsi az esélye.
Egyébként nemcsak éjszaka van éjszakai, hanem kb. napi 8 órát megy összesen... és ez el van osztva.
Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a felhasználás jellege olyan, hogy nem akkor és nem annyi ideig van éjszakai, ahogy nektek szükséges lenne.Ha nincs házon belül műszaki probléma (a leírtak nem utalnak erre) és a jövőben sem Te leszel az áramszolgáltató, akkor neked kell alkalmazkodnod.
Azaz ha alul van tervezve a rendszer, akkor meg kell növelni a hőfokot és letárolt mennyiséget.Gyerekkoromban alapba 120 literes bojler volt forró(!!!!) vízzel és a magas hőmérséklet okozta sok vízkő miatt kb. 2-3 évente takarítás, anód és/vagy fűtőszál és tömítés csere. Ahogy szemre megkívánta.
A férfiak nagy része értett hozzá vagy ismert olyat aki értett hozzá... mindez a 80-as és 90-es években. Mocsok meló egyébként. Ilyen feltételek mellett (sok víz, magas hőmérséklet és karbantartás) nem volt és nem is lehet gond a bojlerekkel vezérelt áram esetén sem.Meliora sunt bono inimica
-
stangli
senior tag
Gyakorlatilag 2éves bojler, megfelelően működött és egyszer csak nem bírta felmelegíteni egy éjszaka alatt. Át lett kötve 24 órásra, kb 4 óra alatt felmelegedett, azóta is normálisan melegít.
Nálam ilyen X akta, hogy éjszakai áram nem bírja felmelegíteni, de a 24órással már melegszik. -
4D4M
senior tag
válasz stangli #11724 üzenetére
Teljesen kisütve 10°C-ra (gyakorlatilag a beüzemelésen kívül sosem előforduló szélsőérték) majd ezután a 60°C-ra melegítés időigénye 3 óra és 52 perc.
(új állapotában, vízkő nélkül, beltéri elhelyezés esetén stb.)[ Szerkesztve ]
-
stangli
senior tag
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 80L-es Atlantic Vertigo bojler, amit éjszakai áramra van kötve.
Az lehetséges, hogy egy éjszaka alatt, nem melegíti fel a vizet? Vagy fel kéne melegítenie gond nélkül, csak nem kap megfelelő áramot?Válaszotokat előre is köszönöm!
-
BB9000
senior tag
válasz gorbep #11715 üzenetére
Nálam (Budapesten) is "C"-s kismegszakítókat raktak fel kb. egy éve a napelemes inverter bekötésekor az óracserénél.
E-ON címkés Tracon Electric. De mondta a szerelő srác, hogy ezek már hamarabb levágnak, mint amiket kicserélt. A régiek nem tudom milyen gyártmányúak voltak, de ugyanúgy C16-os volt mind a három amiket még 2003-ban tett be az E-ON.
Az elmúlt egy év során most nem volt túláram miatti leoldás. Az is igaz, hogy a napelemek termelése és a vételezett áram összeadódik és együttes erővel szolgálja ki a fogyasztókat. Így, napsütéses időben az aktuális termelés egy fázisra jutó részével kevesebb áram folyik át a szolgáltatói kismegszakítón.
Korábban a klíma, a sütő és a mosógép együttes folyamatos működése ki tudta váltani a leoldást. Ennek felismerése óta a konyhai sütés idejére ki szoktam kapcsolni a klímát és ez elég volt ahhoz, hogy ne legyen leoldás. -
313313
addikt
válasz gorbep #11715 üzenetére
Nálam még egyszer nem oldott le a B32 pedig van terhelve bőven. Villany kombitűzhely, 2 klíma, mosógép, kv főző, meg az ingyonbingyom.....
Mondjuk nem vagyunk egyformák... De azért nálam is bent van tartaláknak 2*32AHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
-
veterán
Démásznál se nagyon adnak C-t lakossági ügyfélnek, csak B-t. Tudtommal a C később kapcsol le. Ipari környezetben használnak C-t.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok,
Mondhatni korszerűsítve lett egy családi házon a földelés, új szonda lett leverve. A probléma az, hogy a szerelő még így is ~15 Ohm ellenállást mért, a helyi szolgáltató pedig 10 Ohm alatti értéket kér.
A kérdésem az lenne, hogy attól függetlenül, hogy a szolgáltató mit kér, ez az érték biztonsági szempontból már megfelelő lehet-e?Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Atomgeszi
nagyúr
-
gorbep
senior tag
válasz csemberlen #11714 üzenetére
Errefelé kiröhögnek vele... Eon É-Dunántúl... csakis B
Akkor ki bővítene? a C32-es automata simán visz 40A-t
Nálam szépen lassan kézzel futtatva 11A alatt leoldott.... azonnal! Ez nem B-s karakterisztika, hanem valami saját... széttárták a kezüket, hogy csak ilyet tehetnek fel... Eon felirat van rajta... de "jófejségből" nem kellett fizetnem a kiszállást, pedig szerintük indokolatlan volt a hívás, semmi hiba
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11711 üzenetére
Igen, sokan panaszkodtak már emiatt, hogy kicseréltem a táblát, új kismegszakító stb.. Aztán hívnak, hogy DE HÁT NEM JÓ, LEVERI A KUKORICA DARÁLÓ!
Viszont itt most nem volt terhelés, egyszer csak elment az adott kör úgy, hogy az adott körhöz tartozó kismegszakító fent van.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
gorbep
senior tag
válasz Atomgeszi #11708 üzenetére
Ez sajnos ilyen.... a régi megszakítók sokkal jobban tolerálták a túlterhelést. Saját tapasztalat, hogy az új szolgáltatói engedélyes saját megszakítók nálam a +13% 1 óra előírt túlterhelést se tudják... B10A-es automaták 10,23A-nél leoldottak..., úgyhogy bővítés lett a vége, pedig előtte 6 éven át sose ment le automata...
Szerk: 200e-es mutatvány volt a szabványosítással együtt, úgy hogy semmi készülék, terhelés nem változott... nem esett jól...
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
A LCD kijelző frissítése miatt látszik halványan az L1.
Minden tisztán olvasható volt szabad szemmel. Egyedül a vonalkák hiányoztak, amit írtam is.
Tehát se L1 előtt, sem pedig az L1 és L2 között nem volt vonal.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz gorbep #11704 üzenetére
Ez jó kérdés.
Annyit mondtak a házban lévők, hogy amikor jöttek a napelemesek, akkor kiszedték a régi (de már visszakapcsolhatós, nem olvadóbiztosítékos) kismegszakítókat és helyette Schneider B-s megszakítókat rakta be, amivel úgy semmi probléma. Tehát teljesen felújították a táblát.
De mondták, hogy előfordult azóta többször, hogy bekapcsolták a sütőt és egy idő után akkor leverte azt a kismegszakítót.Így abban reménykedem, hogy szimplán hibás a kismegszakító és felkapcsolt állapot ellenére ugyanúgy megszakított állapotban van.
-
asdf_
veterán
Teljesen tipp, csak józan paraszti logika: nem az van hogy az azt jelzi, hogy melyik fázison van "forgalom" és annak irányát? Mindegyik elé tartozik egy mínuszjel, ha ott van kitáplál, ha nincs ott vételez, ha maga a fázis sem látszik (mint ahogy a képen az L1 nem látszik -legalábbis nekem az ott nagyon halovány-, nem csak a vonal) azon semennyi nem áramlik sehova, ezért nem látszik?
Tehát este L1 L2 L3-at kell látnia, nappal meg ha minden fogyasztót lekapcsolva
-L1 -L2 -L3-at?[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Atomgeszi #11702 üzenetére
Most kérdés, hogy van e fázis kimaradásod? Amelyik fázis "halott" azon nem megy semmi.... a 3F HMKE- meg AZONNAL MEG KELLETT ÁLLJON...
Elő egy multiméter vagy egy fázisceruza, és ellenőrizd le, hogy a főelosztóban meg van e a feszültség minden fázison.... lehet hogy csak az óra LCD-je hibás... ha folyamatos fáziskimaradás lenne, a távleolvasásban látnák... sajnos amíg az óra bármely fázisról bír jelenteni, nem rohannak nyakukat törve javítani, mert nem kell kötbért fizetniük a Mérési Hivatal felé...
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
Azt mondták, hogy ők úgy látják, hogy nem az óránál van a hiba.
Akkor tuti, hogy valahol összeégett, de, hogy miért nem ment le a fi relé vagy éppen a kismegszakitó
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest