Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
válasz csemberlen #13655 üzenetére
Köszi!
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #13646 üzenetére
Lehet félreérthető voltam, bocsi.
Ez egy szimpla vizes fan coil. Beltérivel (abban ventivel) meg motoros szeleppel.
Szóval lájtos a rezgése, kb mint egy sima levegő-levegő split klíma beltérije... oda lehet belefér a tömör.
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #13640 üzenetére
Akkor lehet keverem valamivel, hátha belefutok még abba a videóba, és jobban odafigyelek. Köszi!
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #13642 üzenetére
Csak a topikban volt említve, hogy a rezgő gépekhez ajánlottabbak a sodrott erű kábelek. És pl fan coil azért rezeg... na jó nem ipari szinten persze, szóval rezgés és rázkódás között azért komoly különbség van.
(Nálunk a fan coil a gép alaplapján tartalmaz modbus kötést, távirányítós gép révén, külső fali termosztát nélkül)A leírás 230V bekötésre is MT sodrott erűt ajánl pl.
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #13607 üzenetére
Amúgy ezekből a modbus kompatibilis 300Vos szigetelésű kábelekből nem igazán van sodrott eres nem?
-
gorbep
senior tag
válasz csemberlen #13625 üzenetére
JA... lassan majdnem egy mérettel kisebb érvéghüvelybe belemennek a vezetékek.... ami azért elég durva...
Saját véleményem, hogy ennyivel nem jobb a réz, simán csalnak a gyártók... persze ez csak megérzés.... különösen, hogy a szigetelések is egyre vékonyabbak... cseréltem mért fővezetéket 5x2,5 MCU-ról 5x6 MKH-ra, hát a 6-os vezeték alig volt vastagabb...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #13612 üzenetére
Köszi, jogos. Erre a nézőpontra nem gondoltam...
A modbus csak mint opció a jövőre merült fel... jelenleg nem szükséges mert ez az analóg megoldás lesz 0-5V
De végülis akkor lehet J-Y(St)Y lesz a menő. Végülis az hogy tömör nem kéne gond legyen egy családi ház fan coilnál... noncs olyasmoból amúgy sodrott vezetős (sodrott érpárú, sodrott erű vezetős, 300V certifikált) ?
-
csemberlen
őstag
válasz csemberlen #13588 üzenetére
Kimaradt, hogy jellemzően 3*63A vagy nagyobb a betáp.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
TomMusic
őstag
válasz csemberlen #13581 üzenetére
Hát akkor megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle.
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #13509 üzenetére
Azért remélem hogy hűtőgép körhöz jobban fog szuperálni mint az OMU systems.
Kolléga múlthéten szólt, hogy egyik helyen ahol az 1 modul széles OMU systems kombinált áramvédős kismegszakítót építettek be, nem akart felkapcsolva maradni.Remélem a Schrack-osok legalább ekkorát nem tévednek és nem ugyanaz van átcímkézve.
Mert ETI-nél is megjelent ez a széria, csak az ETI jelenleg magyarországon csak külön beregisztrált boltokkal áll szóba, meg elosztó szerelő cégekkel, csak úgy nem lehet akármit beszerezni tőlük, pedig régebben rengeteg elosztót csak az Ő alkatrészeikkel szereltünk.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
lappy
őstag
-
TomMusic
őstag
válasz csemberlen #13443 üzenetére
Ohmos fogyasztó. Nincsenek olyan hirtelen nagy áramfelvételek, mint egy induktív/kapacitív fogyasztónál.
-
veterán
válasz csemberlen #13419 üzenetére
Köszi, te is és BB9000 is egyformán írtátok az értéket.
A gyakorikérdések oldalon ezek szerint a még a kérdésnek sem szabad hinni, nemhogy a válasznak
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #13407 üzenetére
ez van, ha az urbanlegends-ről ír cikket a propisajtó
tehát hosszabbítóba nem mehet, de lehet a lakáselosztó és a hűtő dugalj közt 75m 3x1,5mm2 a falban, értem
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
SOAD19
addikt
válasz csemberlen #13313 üzenetére
Köszi! Rákerestem a tapétakapcsoló kifejezésre, és találtam más terméket, ahol írják, hogy 3 cm magas. Nem az igazi. Gondolom, ez is valami hasonló lehet, de lehet rákérdezek. 1,5 cm-es lenne az igazi, mint a normál süllyesztettek, de ilyen gondolom nem nagyon lesz.
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #13270 üzenetére
Az anyaguk jellemzően ónozott elektrolitréz, így az alumíniummal az ón érintkezik jellemzően. Gyakorlatilag a forrasztóónnak is ón az egyik anyaga, azzal is össze lehet kötni (forrasztani) az alut és a rezet.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #13231 üzenetére
Köszi a tippet! Végülis ahogy nézem az is sima önkioltós műanyag süllyesztett elosztó. Eszerint egyes gyártók túlaggódják egy kicsit...
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #13204 üzenetére
húúúú de gyűlölöm én a pöcköt...mindenki imádja a rugós bekötést, de ezt a pöcközést én ki nem állhatom, szétszedi az ujjam.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Szirtimorc
aktív tag
válasz csemberlen #13040 üzenetére
Fővezetékiben még nem láttam olyat, de mindig kitalálnak valamit
A sima csavaros-kötésűre gondoltam természetesen.Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #13014 üzenetére
Nem mindig, pláne hogy versenypiac van, pont a szerelvény család kiválasztása során szokott a kivitelező egy ekkora építkezésnél "újratárgyalni", hogy "nézd, ez is majdnem olyan mint amit a lakberendezőt kiválasztott, jó lesz? "
Aztán persze mindenen megy a spórolás...kiírja a tervező az IP 65 dugaljat, erre Cedar plust raknak fel...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #13005 üzenetére
Mármint?
Nem szokták kirészletezni az RJ45 portokat, hisz mindenkinek egyértelmű hogy ha 2 aljzat kell, akkor 20%-al olcsóbb ha duplát raksz...
Legalább is irodáknál nincs értelme egyesével rakosgatni őket mint mondjuk laboroknál ahol van értelme dedikálni aljzatokat 1-1 célgéphez...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #13008 üzenetére
De inkább egymásba olvasztani kéne a kettőt...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
StormMan
tag
válasz csemberlen #12947 üzenetére
köszönöm a segítséget.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #12949 üzenetére
Sok helyről hallom ezt a véleményt, ami miatt sokan be se adják az igénybejelentést.
2022-ben én magam intéztem egy új bekapcsolást, 1 fázis, 40A-el, gond nélkül lezongoráztuk, azóta is arról megy az adott ingatlan a szomszéd társasházban, Bp 13. kerület.BTW péklapáttal kellene megsimogatni azon tervezők buksiját, akik szimpla lakásokban 3 fázisokat terveznek, meg ragaszkodnak hozzá hogy egész társasházakban "csak így lehet biztosítani az egyenletes terhelés elosztást a fázisok között"...bullshit.
Sokkalta jobb lenne minden lakást 1x63A-re méretezni, amiben lenne egy nagyáramú mindennapszaki mérés, 1x 10-13A bojler, meg 1x16A "H" tarifa...mind azonos fázison, így adott lépcsőházban tudod, hogyha 12 lakás van, nagyjából megoszlik a 3 fázis között a terhelés, ha a lakásokat elosztottad a fázisok között.3 fázisú, 3x20A lakások esetén semmi sem garantálja, hogy nem kerül minden lakásnál az elektr. sütő ugyanazon L1 fázisra, amit nem forgattak meg, miközben a másik 2 fázis meg üresen zötykölődik lakásonként pár laptop meg világítással, mert gáz főzőlap van mindenkinél...szuper az asszimetrikus főbiztosító terhelés...
Hiszen nem hogy fővezeték felújítás tervezőjeként, de még közös képviselő vagy házmesterként sem szólhatnak bele, hogy a lakók belső hálózata hogyan van elosztva...
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz csemberlen #12957 üzenetére
Van ertelme ennyinek? Biztonságosabb vagy csak kevésbé fog szenvedni a felhasználó ha leold az egyik?
-
Sera26
aktív tag
válasz csemberlen #12949 üzenetére
Tényleg? Na ezt sem tudtam. Akkor ezért nem írnak soha semmit erről, mindenhol a 32 A-t lebegtetik. Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #12942 üzenetére
Nemrég láttam tavaly átadott több száz lakásos társasházat. Van ahol 2 sarkú van ahol nem, attól függően, hogy a fürdőszobát melyik brigád szerelte.
Barátom Ausztriában él, minden áramkör 2 sarkúval van szerelve.
-
tyielow
aktív tag
válasz csemberlen #12939 üzenetére
Tervezője válogatja. Aki nekem az egyszerű bejelentéshez megírta a villamos műleírást, minden dugaljba 2,5-et írt elő. A másik tervezőkollégának esze ágába sincs ilyet tenni, mert felesleges, overkill. Az első kör kiépítése után hagytam is a a 2,5-est és eladtam mind a 800 méter megmaradt MCu-t Csak a konyhába maradt, 2 külön körrel.
Jó popcorncsócsálós lett a topikYouTube: toty1ka
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #12939 üzenetére
aztán lehet 54éves az újonc
de igaza van, nálunk is sokszor téma mikor jön a mérősünk a töltőket mérni. a táblázat egy irányelv, ami sokszor elég, amennyiben eltér, ott számítással kell alátámasztani. ennyi. és ha kijön azt a 2,5-est ott lehet 20A-el is biztosítani, akkor bizony lehet.
De jellemzően egy lakásban 16-os csőbe húzott 3x2,5+6x1,5mm2 NEM! lehet annyival biztosítaniJa másik amitől agyf@szt kapok, ami be van akadva (még a szakiellenőrnek is, akinek nem kéne elektromos dolgokba is belefolynia), hogy "keresztmetszet csökkenéskor biztosítani kell!"
És nem egyszer vitatkoztunk már szefo ÉV-ssal hogy nem, attól hogy kihúzunk 180m 5x16-ost de azzal nem tudunk belemenni a töltőbe csak 6mm2 vagy 10mm2 és teszünk egy fővezetéki sorkapcsot és 1-2m bajusz leállást, oda NEM! kell biztosítás, mert a másik végén 32A-l van biztosítva, és a szabály nem azt mondja, hogy minden csökkenéskor KELL! biztosítani, hanem a legkisebb keresztmetszetre kell biztosítaniÉs akkor leállnak vitatkozni hogy nem-de-nem-de-nem-de
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
gorbep
senior tag
válasz csemberlen #12934 üzenetére
A rajzból azt hittem ez valami betonpadlóban csőben MBCU[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz csemberlen #12932 üzenetére
Azért gondolom ez a leggyakoribb... B13, C13
De még csak tanulom, minden infó segít... mit értesz D1 csövön?
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz csemberlen #12891 üzenetére
Közben átszerkesztettem.
-
Eugene Roe
őstag
válasz csemberlen #12866 üzenetére
Csak egy ág gagyi a műszer szerint. Illetve szerintem nem folytonos az a sín, no mindegy. Egy ilyen szekrényke újra cserélése kb. mennyi ft piaci alapon? (Budapest)
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
gpuco
csendes tag
válasz csemberlen #12819 üzenetére
A betapra van kotve a firele, nincs kulon koron a klima, a szobai egyik konnektorbol van taplalva
-
SaGa59
őstag
válasz csemberlen #12786 üzenetére
Mindenütt javasolják. És szerintem is hasznos tud lenni, mert amikor „levezeti”, igen nagy áram tud futni rövid ideig. Jobb, ha van valami, ami megvédi a kábelt.
[ Szerkesztve ]
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz csemberlen #12732 üzenetére
Bocs, most rákerestem a típusra, és "A" lesz. [link]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
4D4M
senior tag
válasz csemberlen #12731 üzenetére
Csak akkor nem, ha van rajta egy akkora fogyasztó, ami el tudja húzni annyira a nulla potenciálját a földhöz képest, hogy kialakulhasson a hibaáram. Praktikusan egy porszívó indulása pont ilyen szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz csemberlen #12726 üzenetére
Ami még érdekes, hogy néha a porszívóra is lemegy a firelé.
Ennyi szivárgó áram lehet összesen a kötéseknél + a porszívó?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Catman
aktív tag
válasz csemberlen #12717 üzenetére
Földkábel 15 méternél rövidebb, szekrény passz (valami szabadonálló, amilyet szoktak ), helyileg volt elmű terület. Most akarjuk elindítani a folyamatot, csak jó lenne előre látni, hogy kb. milyen költséggel számolhatunk.
-
Mega Bass
tag
válasz csemberlen #12610 üzenetére
Köszi szépen én már külföldi oldalakon is néztem ott sem találtam.
SERTZUIL
-
demars
addikt
válasz csemberlen #12541 üzenetére
Köszi az infót.
Meg is rendeltem. Valóban töredéke a szabványoknak.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #12513 üzenetére
Erről hol tudok részletesebben olvasni? Mivel nem ebben dolgozok, nincs saját megvett szabványom , suliban meg ilyenekről szó sem volt.
-
vaakuum
addikt
"Inkább keress valakit aki ért is hozzá, és együtt csináljátok meg."
Na ezzel még bajban vagyok. Mikor végeztem a villanyász képzéssel, az ismeretségi körömben egészen pontosan 17-en mondták, hogy van vállalkozó ismerősük, beajánlanak. A nehezítés az volt, hogy nekem a jelenlegi meló mellett csak a hétvége jó, mert azt meg nem akartam család mellett feladni addig, amíg nem látszik valami fény az alagút végén. Viszont arra is hajlandó lettem volna, hogy amíg tudok tőlük érdemben tanulni, akkor nem is kell semmi fizetés ... Pontosan 17 helyről kaptam vissza azt, hogy ja, hát hétvégén ők nem dolgoznak. Akikkel együtt végeztünk, közülük sem igazán lett senki villanyszerelő, az is zsákutca lett.
Félretettem az összes szabimat, és októberben elmentem két hétre egy társasház építésre, de gyakorlatilag két hétig védőcsövet gipszeltem, persze próbáltam figyelni a többi munkacsoportot is, amennyire volt rá időlehetőség, de ugye haladni is kellett, és jellemzően nem ugyan azokon az emeleteken tevékenykedtünk... A végén már húztam vezetéket is a védőcsőbe, amikor azzal kellett haladni. Következő januárban szintén összegyűjtött szabival, akkor egy másik céghez sikerült elmenni, ott meg symalen csövet szögeltem a betonpadlóra. Mondjuk ott láttam elektromos szögbelövőt , és használhattam is. De ahogy változott a helyszín ott is a végén gipszeltem, meg a tervről lehagyott utólagos védőcsövek helyét kellett a padlóba marni, meg csövezni. A munkavezető rákérdezett, hogy kerültem oda, milyen előéletem van, elmondtam, rámnézett, és csak ennyit kérdezett: komolyan három diplomával kevered itt nekem a gipszet? Megegyeztünk, hogy ez is munka, nekem meg nem esik nehezemre megcsinálni, ha ez a feladat éppen...Szóval hajlandó lennék tanulni, fektettem is bele időt és energiát, de azt, hogy pl. ezt a komplett felújítást én finanszírozzam meg azért, hogy hátha tanulok belőle, azt már nem tudom vállalni. Időt tudnék még rá fordítani hétvégente, meg esetleg egy-két napot szabiból hétközben, de pénzt már nem igazán akarok bizonytalanra, mert az előzmények alapján reménytelennek látszik, hogy gyakorlatot szerezzek. Csak úgy meg nemigen fogok találni senkit, mindenkinek van jobb dolga ennél.
Ezt meg a végén ha kiadják külsősnek, az úgyis hétközben csinálja meg, tehát ismét nem tanulok belőle semmit, a kör bezárult. Max. ha össze tudok rakatni oda is két hét szabadságot, ami meg bizonytalan. Elvileg ma is szabin lennék, de be kellett jönni.Na, jól kibeszéltem magam...
Apropó: hétvégente nem kell innen valakinek kisegítő villanyszerelő-gyakornok?szerk: ja, korábbi oktatómmal is beszéltem erről, a szülei elvileg arrafelé laknak. Képzés alatt sokat hallottuk, hogy később is kérdezhetünk tőle, segít, ha kell szerszámot is ad, stb. Említettem neki, hogy ha arra kanyarodna és ránézne... szóval azóta nem sikerült megoldani...
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Jogos, azon még át is siklottam...csak a kérdésfelvetésre fokuszáltam, mea culpa...
-
Mega Bass
tag
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #12411 üzenetére
De ez csak az alapterhelési táblázat, erre jön még a csökkentési tényező egyébkéntm, amit több tag alapján kell meghatározni.
Valamint még 1 nagyon fontos adalék, amit sokan elfelejtenek megemlíteni:
ez a szabvány azzal számol, hogy a 3 eres kábelben, a fázis és a nulla vezetők hőmérséklete eléri a 70 fokot a határ terhelés során.
Ez azért nem elhanyagolandó, mert az egymáshoz közel haladó kábelek szépen egymást is fűtik. Egyik kivitelezési helyszínünkön van egy kompresszor szoba, 2 db, egyenként 3kW teljesítményű kompresszorral.
Valójában 1 kompresszor is elég lenne, de gondolták ha 2 dbot hasznának az adott pneumatikus körön, akkor egyenként csak fél teljesítményen is elegendőek.
A 2,5-ös kábel külső köpenyén, a szabadon lógó szakaszon 50 fokos hőmérsékletet mérek, ne szívesen fogdosom.Odahívott az adott vezető, hogy mondjam már meg, miért nem megy a 2 motoros kompresszor egyik motorja.
A kapocsdekni alatt az 1,5-ös átkötő nulla vezeték korom sötét, a kötési pontoknál látható hogy hamarosan megadja magát melegedés miatt, mellette egy vezérlő vezeték meg égés miatt elszakadt.[ Szerkesztve ]
-
Mega Bass
tag
válasz csemberlen #12409 üzenetére
Ok köszi. Akkor nem írom le tényként ezeket.
Amúgy amit te írtál, hogy mehet a 16A ha nem hőszigetelt a fal azt honnan idézted? Milyen szabványból?SERTZUIL
-
Mega Bass
tag
válasz csemberlen #12407 üzenetére
Köszi szépen az infó, ezt nem tudtam. Azért is jöttem ide a fórumra, hogy tanuljak a témában.
A hőszigetelt fal definíciója alatt ebben az esetben mit kell érteni?
SERTZUIL
-
4D4M
senior tag
válasz csemberlen #12324 üzenetére
Szoktam, de a sütésért felelős áramkörök vezetőit nem szoktam ott látni (:
-
asdf_
veterán
válasz csemberlen #12324 üzenetére
Melegítés ≠ sütés.
-
4D4M
senior tag
válasz csemberlen #12321 üzenetére
Pont melegítés közben elég csekély az esélye, hogy bárhol pára maradjon a lakás legmelegebb pontján. Sokkal inkább kézenfekvő, hogy kezd testzárlatos lenni a fűtőszál és egyelőre csak a hőtágulás közben ér hozzá, aztán majd egyre gyakrabban, míg a végén már kikapcsolt állapotban is.
-
modflow
veterán
válasz csemberlen #12276 üzenetére
Ezek jó kérdések. A klíma 3,5kw-os lesz, de a többit nem tudom.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz csemberlen #12230 üzenetére
Oké, köszi szépen a segítséget
-
CsodaPOK
senior tag
válasz csemberlen #12227 üzenetére
Egy földbe lemenetel, egy feljövetel, plusz egyszer kell kanyarodni durván 45 fokot.
Ez esetben akkor inkább egy mérettel nagyobb ajánlott? -
demars
addikt
válasz csemberlen #12206 üzenetére
Komplett lakásnál, háznál is óradíjjal számolsz?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #12206 üzenetére
De a kata-s vállalkozó a segédnek nem fog annyit fizetni hogy 10k / fő-t el tudjon kérni a fenti fotón szereplő munkáért.
Meg ugye már ott van a helyszínen, ez már "folytatólagos"...Ohh...a francba, el felejtettem hogy túl jóhiszemű vagyok.
-
bolic
őstag
válasz csemberlen #12195 üzenetére
Régi mennyezeti ventilátorból megmaradt elektromos vezeték, azért kissé lóg.
Anyukám túl soknak tűnik a 4db 12 Wattos LED izzó, ezért rendeltem kisebb 4db 6.5 Wattos izzót, az jót tesz a szemnek olyan 60 Wattos körte égőnek megfelel.
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
Gézengúz
addikt
válasz csemberlen #12195 üzenetére
Ez én sem értem, nem volt lámpa a helyén?
Illetve elég drágán rakták fel, bár lehet nem kellene összehasonlítani azzal, hogy én magamnak megcsinálom.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz csemberlen #12033 üzenetére
Alállomásokban autómatán szabályozzák a TR-at 1x-2x állás között, így állítják a feszültséget terhelés függvényében. Raknak rá egy plusz szabályt, hogy 9 és 17 közt 1-2-x állással lejebb veszi a Trafókat és már kész is. Autómata dolgozik, user boldog.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
bolic
őstag
válasz csemberlen #12006 üzenetére
Most Samsung chipes V-TAC LED izzók 5 év garosok, akár naponta 12 órát mehet folyamatosan.
-
bolic
őstag
válasz csemberlen #11997 üzenetére
V-TAC LED izzók minőségi darabok vannak, még most is mennek a V-TAC LED izzók, 2018-ban vettem meg.
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #11997 üzenetére
pont írni akartam, így csak +1
egyszer mondta valaki, hogy a villanyszerelő lefikázta az XBS-t (ok) és kicserélt mindent Traconra
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #11973 üzenetére
5.1. A villamos berendezésen végzett szerelési munka végén, a szerelési munka részeként, egyszemélyes munka esetén a munkát végzőnek, csoportban végzett munka esetén a csoport vezetőjének a munka eredményét még az üzembe helyezés előtt a következő vizsgálatokkal ellenőriznie kell:
a) ellenőrzés szemrevételezéssel;
b) védővezető vizsgálata (szemrevételezés, folytonosság mérése);
c) szigetelésvizsgálatok (szigetelésiellenállás-mérés, villamosszilárdság-vizsgálatok) és
d) működési próbák.6.2.4.4. A villamos szerkezetek javítása, módosítása után a következő vizsgálatokat minden esetben el kell végezni:
a) ellenőrzés szemrevételezéssel (épség, csatlakozások, feliratok, tartozékok stb.);
b) védővezető vizsgálata (szemrevételezés, folytonosság, védővezető-ellenállás mérése);
c) szigetelésvizsgálatok (szigetelésiellenállás-mérés, villamosszilárdság-vizsgálatok) és
d) működési próbák.[ Szerkesztve ]
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #11970 üzenetére
Nem találom azt a részt ami a szemrevételezést előírja és ezáltal tiltja a kötés elburkolását...
Szerintem megvan!
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz csemberlen #11966 üzenetére
Köszönöm.
A dokumentáció tartalmát ismerem (~nagyjából), csak a járatos kivitelezés módokra lennék kíváncsi, ami teljesíti a követelményeket. (x ideig alkohollal meg vízzel törölgetve megmarad stb.)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
313313
addikt
válasz csemberlen #11922 üzenetére
De azon nem is töltök milliós kacatot 6-8-12-16 órán át....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
válasz csemberlen #11912 üzenetére
Jövő héten akciós a lidl-ben
-
ace05
senior tag
válasz csemberlen #11895 üzenetére
Van szerelő aki felrakja, de kezdem megbánni, hogy megvettem. Egy szobára akarom, mikor rendeltem ez volt a legolcsóbb.
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #11835 üzenetére
Köszönöm! Ha a papír a szemet írja elő műszer helyett akkor nincs mit tenni!
(Ez a kb. betarthatatlan szabály, elavult is, életszerűtlen is. Kb. akkor látod, hogy baj van amikor már olvad a szigetelés/kötőelem)
-szerintem!-
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #11814 üzenetére
Ki csinálja a VBF-et? Mióta kötelező?
A kötés ellenőrizhető terheléses vizsgálattal is, nem kell hozzá ránézni, szemre úgysem lehet egy kötést megítélni amíg látható nyoma nincs a bajnak.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz csemberlen #11714 üzenetére
Errefelé kiröhögnek vele... Eon É-Dunántúl... csakis B
Akkor ki bővítene? a C32-es automata simán visz 40A-t
Nálam szépen lassan kézzel futtatva 11A alatt leoldott.... azonnal! Ez nem B-s karakterisztika, hanem valami saját... széttárták a kezüket, hogy csak ilyet tehetnek fel... Eon felirat van rajta... de "jófejségből" nem kellett fizetnem a kiszállást, pedig szerintük indokolatlan volt a hívás, semmi hiba
[ Szerkesztve ]
-
Power17
tag
válasz csemberlen #11678 üzenetére
Igen tudom.
Nem kifejezetten rack szünetmentest keresek ha nem ami belemegy álló. Ez 4U szekrény.
-
őstag
válasz csemberlen #11678 üzenetére
Igen szinuszos kell. De a Rack szekrényekben gyakran van direkt odagyártott szünetmentes táp. Általában 2U magasak a rack-be való szünetmentesek és van színuszos is közöttük. Tehát a Rack nem probléma. Persze nem olcsók.
Ez egy ilyen típus: SMC1500I-2UC
és még az olcsóbbak közülMeliora sunt bono inimica
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #11637 üzenetére
Itt egy srác magyarázata, kulcsmondat: a szabvány a kültéri használatot tiltja a hőre lágyuló vezetékeknél (H05 és társai) és egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy "kültéri alkalmazásnak tekintendő az, amikor a napsugárzás közvetlenül éri a kábelt", illetve "falon kívül rögzítetten csak mechanikai védelemmel szerelhető"
Ebből eredően vakolaton kívül kültéren is teljes hosszában védőcsőben alkalmazható, kivéve földben, mert földben gégecsőben sem szerelhető.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #11637 üzenetére
[link]
Valóban, kizárólag beltéri lehet a kábel, amit -30 +70 fok közt lehet védőcsőben vakolaton kívül is szerelni.
Rendben, legyen így. Az én szobámban nem szokott ilyen szálsőséges időjárás lenni, nálad?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
4D4M
senior tag
válasz csemberlen #11601 üzenetére
Hogy alatta is lehessen vezetni vezetéket. (Nem vezérlőszekrény lesz, hanem elosztó)
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #11566 üzenetére
Az egész ház így van felépítve, mind a 73 lakás tartalmaz ventiket az átadástól kezdve. Mindenkinek van saját felszálló strangja. tégla/beton újabb építésű társasházról beszélünk, szóval nem tilos, sőt szükséges a venti, gyári tartozéka a lakásoknak. Csak amik most benne vannak, azok pont 20 éve lettek használatba véve.
[ Szerkesztve ]
-
TODI1111
veterán
válasz csemberlen #11566 üzenetére
Erről van valahol bővebb tájékoztatás? Márhogy panelba tilos.
-
v.attis
őstag
válasz csemberlen #11548 üzenetére
Én ezzel tisztában vagyok, szarkazmusnak szántam...
Nevetséges, hogy többen is segítünk neki és még mi jövünk ki rosszul belőle.[ Szerkesztve ]
-
bbsofficial
aktív tag
válasz csemberlen #11382 üzenetére
El tudom érni infószerzés céljából, de ingyen nem fogja megcsinálni, már egy éve át lett véve a munka.
-
Atos23
senior tag
válasz csemberlen #11374 üzenetére
Sajnos nem fér el egymás mellett, ezen a helyen kell alkotnom, sokat vésni nem akarok.
Két darab Schneider Easy 9 24 (2*12) gondoltam a helyükre, de még ott is necces, hogy a kétsoros doboz magassága miatt ki kell csípnem a mennyezet ívéből.
-
tyielow
aktív tag
válasz csemberlen #11259 üzenetére
Ez jó szűrő. Na meg a 2 szintet 2 külön ÁVK-val biztosítani. Esetleg ahogy fentebb írták, túlfeszültség elleni védelemre is rákérdezhetne.
@v.attis újrahúzzák az egész házat, szóval nem kell nagyon vizsgálódni. elküldheti szatyornyi anyagért, de kizárt hogy mindent 2,5-essel húznak be. Sztem egyes szerelvénycsaládok kapcsolói be se fogadjákYouTube: toty1ka
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #11219 üzenetére
Így can, en is most ismerkedem ezzel a shelly ökoszisztémával és korlátaival, az ilyen relét mágneskapcsoló vezérléséhez dogjuk használni, hogy a kb ugyanennyibe kerülő 3 fázisú mérő alapján kapcsolgassunk le meg fel áramköröket.
-
RandomName
senior tag
válasz csemberlen #11198 üzenetére
Biztos nem százéves, mert műanyagköpenyes volt. Tipp 1960-1970?
20 éve egyszer már belefutottunk ilyen méretlenbe, (ugyanígy Hajdúszoboszlón) de akkor a Titász kijött, és újrahegesztette (Szerintem a két öreget már csak emiatt tartották...)
Tegnap az egyik Opus-os aki jött visszazárni a mérőket azt mondta, hogy két utad van, szitaháló+AWAB bilincs, vagy ha van elég kábeled, akkor hasítsd fel hosszában, forgasd össze, préssel formázd meg, és ami rámegy saru, az pont alkalmas lesz a feladatra.Szerk.: Végül mi is feladtuk, azután kérdeztem ide, hogy mi a helyzet.
[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
RandomName
senior tag
válasz csemberlen #11182 üzenetére
Tipusszám nincs, a régi bekötés úgy volt, (anno főnököm még fiatal korában csinált ilyet) hogy a páncélozás helyett van az alu csőnulla, benne a 3 kábelér a fázisoknak, és rengeteg vizesronggyal kizárták a végét, és lánggal felhegesztettek rá egy fázisvezetőből levágott darabot, majd lezsinórozták, lakkozták.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
Csodamaki
csendes tag
válasz csemberlen #11176 üzenetére
Igen, azt tudom, csak valahogy ódzkodok tőle. Igazából attól sem zárkóznék el, csak 3 shelly relét vettem, max eladom őket.
Ha jól értem amihez nem kell 0-ás, azok úgy működnek, hogy egy kis áramot lekapcsolt állapotban is átereszt a kapcsolóhoz. Olvastam, hogy néha kell bypass kábel, ami megint macera, meg, hogy szokott villódzásokat okozni a lámpánál.
-
tyielow
aktív tag
válasz csemberlen #11162 üzenetére
Anno regisztráltam, összedobtam a házat. fél év-1 év elteltével be akartam lépni hogy folytassam és kiírta hogy upgradeljem a csomagomat A meglévő projektet sem engedte megnyitni.
Végül is az aljaztba fektett csöveknek is készítettem tervet, pdf szerkesztőben meghúztam a vonalakat... nem volt tökéletes, de nagy segítség volt a helyszínenYouTube: toty1ka
-
RandomName
senior tag
válasz csemberlen #11180 üzenetére
Ok, de ha kijelentik, hogy az a méretlen meglévő/megmaradó, és vissza kell vágni belőle kb 80 cm-t, akkor mi van? Mi simán a tervezett helyett a régi vaskeret helyére raktuk az új szekrényt, de visszavágásra készülve már ki volt vésve alatta a helye. Nem mertük visszavágni. Opus embere az mondta, hogy szitaháló, rézbandázs, AWAB bilincs. Nem jó, de nincs más...
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
válasz csemberlen #11159 üzenetére
Köszi, megnézem.
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #11152 üzenetére
-
lappy
őstag
válasz csemberlen #11152 üzenetére
Es nem nyulsz bele nem változik semmi
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Audience
aktív tag
válasz csemberlen #11147 üzenetére
Tehát az energetikai tanúsítvány mellé kelleni fog egy villamos felülvizsgálati jegyzőkönyv is? Megbontják a dobozokat és ellenőrzik a keresztmetszeteket, kötéseket, felhasznált anyagokat...stb, majd ezt a kiépítés évében érvényes szabályok mentén értelmezik...
Háááát!
-
TODI1111
veterán
válasz csemberlen #11134 üzenetére
Ez így igaz. Arra próbáltam utalni, hogy amennyiben a vezeték keresztmetszethez és terhelhetőséghez van beépítve a kismegszakító akkor nem tudja túlterhelni egy hősugárzóval a dugaljat.
-
Audience
aktív tag
Igen, szabvány szerint, de én a világítási áramköröket 1-essel szereltem 6A-es B-s kismegszakítóval. Ez is ágyúval verébre még 500W-os halogénnek is elég, nemhogy 20W-os LED-nek. Az elmúlt 10 évben gond nélkül működött.
-
313313
addikt
Szabvány szerint. De csodák márpedig vannak. És húznak kisebb kereszt metszetet még dugaljnak is.
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #11019 üzenetére
igazából mindegyik addig jó, míg letekerve kirugja magát egyenesre. a szalag és a rugó is idővel kerek marad és letekerve hullámosodik, onnantól nem használható csak max 16-os merev csőbe. egy 25-32-es gégecső már game over.
ilyenkor porszívó, spárga, zsepkendőgalacsin, aztán azzal behúzni a szalagot, azzal a kábelt.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
demars
addikt
válasz csemberlen #11006 üzenetére
Anno a lapos acél behúzót cseréltük ilyen "rugós" acél behúzóra. Egy álom volt vele dolgozni. Akkor jött be a gégecső , tekertük, forgattuk és átment (íveknél kellett jól gipszelni).
Viszont fém a cucc, volt rá példa, hogy átfűzésnél a régi doboz felé toltam és beleért az ideiglenesen készített áramvételezési pontba (fővezetéki sorkapocsba) és jól meghágott.
Nekem most egy runpotec behúzom van, én szeretem.
Egy ismerős vett tavaly egy 30 M -es runpot, egy rakás ka.ki. Olyan lágy, hogy nem lehet dolgozni vele. Szerencsére nekem még a "régi" van, ez jó.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #10990 üzenetére
Köszönöm, értem. Reméljük még javítható a helyzet és nem fogunk tényleg a szerelő által emlegetett "baráti papírozás"-ra szorulni, azért jobb volna, ha minden klappol nem csak a pacsi.
Köszönöm szépen a választ!
Igen, a kis okos otthonos opcióimért még küzdeni kell egy sort majd mindenképpen, mert azokat nagyon nem látom itt megoldottnak sajnos, hiába a múltbéli megbeszélések.
Mert ha Ő csinálta, akkor még 5 év múlva is emlékezni fog hogy melyik kmsz-t mire kötötte, de ha Te rászólsz hogy feliratozzon, akkor arra gondol hogy későbbi átalakításokhoz, javításokhoz nem Őt fogod hívni és megsértődik.
Igen sjanos ilyet érzek ebben az egész helyzetben, a katoikus helyzettel bebiztosítani, hogy ő legyen hívva a jövőben is. Azért ez nem egy űrrakéta, ki lehet bogozni az érdekes megoldásait, csak minek, ha lehetne jobban is.
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #10988 üzenetére
Most készül, igen.
Hmm, ahogy látom ez a VBF lehet, hogy csak a 32A-nél erősebb fázisokkal megáldott ingatlanokra kell? 32A meg épp okés még... persze a jövőben lehet bővítés ami belekavarna...
A szerelő hozzáállása az, hogy "ismer valakit, a papírokon nem kell aggódni"... ettől függetlenül én aggódnék, mert nem ideális ez a helyzet. Kissé érthetetlen és céltalan az adott színhasználat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest