- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
RandomName
senior tag
válasz RandomName #11093 üzenetére
És akkor ezt szeretném itthagyni, mint példát a rossz felújításra, és/vagy a faszság keverékére.
https://youtu.be/_tn1kGtdyjI?t=115
Pedig amúgy csípném őket...."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11098 üzenetére
Viheted a képernyő képet.
Ha bármilyen mérőhelyi munkára megyek ki (teljesítmény növelés, h tarifa, hmke bekapcsolás) hiába van nyilatkozat a földelésről, amég nem tudom befotózni a földelési pontot tablettal én nem csinálom meg a munkát és lezárom kivitelező hibával.Új fogyasztó azért maradt mi, mert azt nem csinálok csak idősoros mérésekkel(KIF/KÖF, NAF-on egy fogyasztó van a régióban, azt sikerült nekem TMK-nom, az szép meló volt...). Az meg más világ ott, az esetek 99,99%-ban mérnőki terv minőségi kivitelezése van.
Szek: a fogyhely földelése az az elosztó üzemi földelése, azon kívül kell mutatni egy másikat...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11097 üzenetére
Jajjjjj....van hogy sajnos cégen belül is vitáznom kell, de köszi ezt a beírást.
Lophatok képernyő fotót hogy kolléga orra aládörgöljem amikor "lusta"?
Mert én úgy vagyok vele, hogy a mai világban egy 400-500k melónál 10k költségről lebeszélni a tulajt hogy "spóroljunk" 10k-t, mert hogy az elmúlt 20 évben bemondásra elhitték, az valójában csak azt jelenti hogy a szerelő lusta...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11096 üzenetére
Hány új építésű házban jártam már, ahol nem volt EPH a gázon/kazánon. Vagy kazáncsere után maradt el...
Ma 2 villanyszerelőnek (apa és fia, mind a kettő tanár volt) kellett bizonygatni, hogy bemondásra nem hiszem el, hogy fökdelt a házuk, mutassák meg a ház látható/bontható földelését, mert bele kell fotóznom a munkába. Csomopnt nem lett meg, valószínű a 10-15cm-s gungarocel alatt volt....
Ellenben volt érvényes Év jegyzőkönyve, amit ignoráltunk és nem csináltuk meg munkát....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Power17 #11083 üzenetére
Az volt a kérdés, hogy van-e mérőóra?
Mert ha van elektromos mérőóra és gázmérő is, akkor csak úgy kaphattál gázbekötést, ha a gázkazán EPH-ja be lett kötve...
Ha tehát van elektromos mérőóra, akkor jogos a kérdés, hogy kapcsold le a mérőóránál a kismegszakítókat és 1 óra után ugyanolyan ruhában sétálj be.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
RandomName
senior tag
válasz Power17 #11078 üzenetére
Semmi furcsa nincs benne.
Volt ilyen probléma már a környezetemben.
A damilon lógó fém képkeret is "rázott".
Sima statikus feltöltődés.
Az egyik ilyen esetben a külsős csak a probléma miatt hívott mérnök úr azt találta ki, hogy laminált felszed, 3M rézszalagot 60cm távközzel négyzethálóba leragasztunk, valahol kapott egy 4mm² mkh-t, laminált vissza, és megszűnt. Ne kérdezd miért.
[link]"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
-
BB9000
senior tag
válasz Power17 #11080 üzenetére
Első körben azt kellene megállapítani, hogy van-e a jelenségnek bármi köze az elektromos hálózathoz. Ehhez azt javaslom, hogy teljesen válaszd le a házat az elektromos hálózatról, (kapcsold le a betáp kismegszakítóit) majd várj egy órát, hogy minden feltöltött részecskének legyen ideje kisülni, majd kezdd el a napi normális tevékenységed. Ha leválasztott hálózat mellett nem jelentkeznek elektromos kisülések, akkor egyértelmű, hogy a hálózat, vagy egy hálózatra kötött készülék miatt van a dolog. A továbbiakat a teszt után . . .
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz Power17 #11078 üzenetére
Ha minden benttartozkodot érinti és ha a csiszolás után kezdődött a jelenség, akkor joggal lehet gyanakodni a csiszolás során a légtérbe került tolteshordozo részecskék jelenlétére, amitől megszabadulva vagy azokat megkötve elvileg megszunik a probléma is. Én meg nem tapasztaltam ilyet élesben, csak gondolom.
Létezik amúgy spray erre, de az alkalmazhatosaga egy egész lakásra nekem kérdéses (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Power17
tag
Sziasztok!
Egy lég furcsa jelenséggel és segítséggel fordulok hozzátok.Vettünk tavaly egy házat ami kompletten fel lett újítva, elektromos kábelek csere, ajtó ablak, falak. Belül betonoztak estric betonozás, hogy legyen jó alap.
Pár napja elkezdődött a ház felújítás végső fázisa a padló.
Géppel fel csiszolták a komplett aljazot, ugye estric vanak benne üvegszál erősítők, hogy ne repedjen.
Géppel csinálták nem volt semmi gond. Porszívóval elkezdtük felszedni a koszt, hogy ki tudják aljazkiegyenlítőzni. Akkor fura volt, hogy elkezdett néha megrázni a porszívó, áthúzott a földön a müanyagon. MOndták, biztos feltöltődött a szálakon.Le lett rakva aragasztós vinyl parketta, konyhába, előszobába 2cm xps és klikkes vinyl.
Ahogy porszívóztam megint megrázott. Annyira, durva, hogy bármihez hozzányúlok, kilincs, ablak, létra bármi olyat üt, rendesen áthúz.
Annyi, hogy csak járkálok cipőben és statikusan feltöltődök, bármire lépek.
Jövőhéten költöznénk, de ez elég durva, hogy konkrétan megráz a ház? MIt lehet tenni? Vagy valaki hallott ilyenről? Konkréten le se tudok majd ülni, vagy bármit tenni? Megfogtam az ablak kilincsét és hallottam hogy csattog az újjam..... Létránál 1cm-ről áthúzott.
Le lehet valahogy földelni a padlót? Vagy mi történt? Nem nagyon szeretnénk így bemenni.Köszi a válaszokat és elméleteket.
-
BB9000
senior tag
válasz Zolabol #11055 üzenetére
Ez már itt off, de fontos!
Egy cellának nem csak a fesz. és kapacitás és a fizikai méretek a paraméterei. Egy további nagyon fontos paramétere a terhelhetősége! Tehát a kérdésedre a válasz: Nem, nem cserélheted ki a talált akkura az eredeti akkukat büntetlenül.
A jó megoldás az eredetivel megegyező /vagy jobb/ akkukra cserélni a régi pakk akkuit. Az LGDAHB31865 kapható pl itt: Link
Egy "kicsit" jobb akku: NCR18650BD Erre pl. nyugodtan kicserélheted az akkukat. Javasolt a pakkot egyben cserélni. A régi akkupakkot érdemes szétbontani és az egyes cellák kapacitását megmérni pl egy ilyen eszközzel: Lii-500. Amelyikben még van elég "erő", az lámpába még jó lehet. -
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11073 üzenetére
Igen, emiatt meg is lettem szivatva az egyik tervdoksival, mert nem tudtam hogy vidéken ilyet csinálnak, pöstön az van hogy amit a tervező kiszámol, azt és akkora vezetékkel kell beépíteni. Ha kijön hogy 1,5VA-es áramváltó jó, akkor ahhoz illő vezetékkel készül a mérő.
Nem értem miért ragaszkodnak az 5VA-es áramváltóhoz nálatok...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11070 üzenetére
Naja, pedig csak pár válasz fal, plomba plexilemez tartó kiemelő láb meg 1-2 kötési pont duplázása-tükrözése kellene és máris 21. századi lenne a francia...
Vicces az a feltekercselt mérőóra vezeték...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz RandomName #11069 üzenetére
Ha visszaolvasol, írta hogy van amit elfogadnak, de nézd meg azt az árlistát, hogy kéttarifás mérőhöz mennyiért telepítik bruttó a kéttarifás szekrényt.
Annyiból nem hogy Gyulai, Hensel, de még Csatári vagy még olcsóbb ELP szekrényből sincs meg csak az anyag költség, nem hogy munkadíjjal együtt a teljes telepítés...[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz RandomName #11069 üzenetére
Mert itt délvidéken Francia hatás volt/van. EDF saját szekrényei, amit a mai napig használunk, 10+ év alatt nem változott rajtuk szinte semmi se, csak a szerelvényezés.
Egy S300 alja, fehér fővezetéki sorkapcsokba érkezik a mérőből a mért és megy tovább a főelosztó felé. A stekrény alja plombált.
Ez meg egy Arko alja, áramváltós mérésekhez. Bal oldalt a betáp, jobb oldalt az elmenő. Ez gyárilag van így szerelve, a fűzött földelésre gondolok. A szekrény alja zárt felhasználó nem fér hozzá.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
RandomName
senior tag
válasz PROTRON #11068 üzenetére
Jó, az ilyen idézőjeles duma.....
Igen. Arról. Szeretném a többi* marhasággal együtt Gyulai-éknak mutogatni, hogy egyeztetnek rendszerengedélyes szekrényről, meg fejlesztenek, meg javasolnak, erre a user a saját mért fővezetékéhez nem fér hozzá máshol?*Pl Csatári nem adja az előreszerelt szekrénybe az összes sorkapcsot, vezérelt esetén, de a vezetékelés meg csak azzal a plusz sorkapoccsal működne, meg ilyesmi....
Szerk.: De miért kell ilyen önszivatás? Ott nem fogadják el a PVT-K-L szekrényt?
[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
PROTRON
addikt
válasz RandomName #11067 üzenetére
De a kollega a virágzó délen van, nem a hanyatló nyugat.
Meg melyik részről kérsz fotót?
Arról hogy a mért és méretlen sorkapcsok a területileg illetékes szolgáltató által rendszeresített "tipizált" szekrény aljában 1 fedél alatt vannak?Mert szerintem a korábbi, #11049 hsz-ben a 3 mérőhely közül a felső, jobb oldaliról beszél.
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
válasz 313313 #11066 üzenetére
Fotót szeretnék kérni, mert ezt felénk eon területen szeretném mutogatni, hogy a hanyatló nyugaton mi történik...
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11065 üzenetére
Felénk ennek a kütyünek ideigkenes vételezési pont a neve. Amik az esetek nagytöbbségében, az épitketésig marad ott.
Démász szekrényeiben alul van egyben a mért elmenő és a méretlen bejövő. Tarifánként 1db földkábel (mikor éppen mit raknak oda, találkoztam már légkábellal is...) mehet a közös fogadóba.(persze volt mát, hogy én magam kötöttem be egy második földkábelt, azi az inverterig ment) Tehát ha az ideiglenes vételezési pont nem kell neki, akkor plomba bontással tudja azt kiköttetni és az új kábelt bekötni....
Értem én, hogy te racionálidan gondolkozol, meg a cégetek is úgy jár el. De felénk ez a módi amit leírtam...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11064 üzenetére
Értem amit írsz, csak azt írom hogy ha egyszer már ott a végleges mérőóra a telekhatárnál földbeásott szekrényben a kapubeállónál, akkor miért nyúlnának hozzá a plombált kapcsokhoz?
Tehát:
Az üres telekre kérek egy végleges mérőhelyet, amit bekötnek.
Az egyben tipizált mérőhely elmenő oldalán kötelezően ott a mért oldali "elosztó" benne az 5 db sorkapoccsal, na innen mivel mért kötési pont, indítok egy mért kábelt, amire rárakok egy mért elosztót a telekhatárnál. Plombabontás nélkül.Ez egyáltalán nem lesz sohase ideiglenes, ez végleges mérőhely, végleges mérőóra, végleges mért fogyasztói elosztó.
Aztán ha később építkeznek, akkor ebből az elosztóból mint mért hálózati elosztó, lehet tovább vinni a kábelt az épület belső elosztójához. De akár a mérőhelyben lévő mért oldali sorkapcsokból is lehet tovább vinni.
Ehhez nem kell kikötni a meglévő betápot, sem a plomba alól, nem kötelezően.Nem értem, hogy miért írod, hogy az építkezés végeztével a méretlen plombált területről kikötnék a kábelt és bevinnék a házban...hiszen az a kötési pont már mért oldali....vagy mérőóraáthelyezést kérnek?
Legalább is csatári meg hensel mérőhelyekben ott a mért oldali elosztó tokozat.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
Felénk így hívják, ugyan az mint amit te mondasz. Esetek 90%-ban az épitkezésig marad, aztán plombabontás címszó alatt, az ideiglenes vételezeséi pont kábelét kikötik az új kábelt, ami megy a lakás elosztóig meg be. Aztán megy a fejvakarás, hogy kéne villany az óra köré.... Plombabontás nélkül cserélhették volna az ideiglenes pontot egy nagyobbra/zártabbra, amibe meg fővezetéki sorkapcsot raknak.
-
PROTRON
addikt
Ez a geyer szekrényes mérőhely változatra vonatkozott, mivel abba 2x6 modulosokat szoktak rakni, hogy ne fussanak ki a befoglaló geyer szélességéből.
Ez a 2x6 matematikailag ugyan összesen 12, de nagyon nem ugyanaz a valóságban. Szükség van legalább 12 modulos sorra a rendes elrendezéshez.Ezen kívül a tartósín körül nem mindig marad elég légtér a doboz falig a kmsz bekötési oldalain, ami miatt a vezeték bekötés szarabb, van hogy nem tudod betartani a hajlítási sugarakat. Van hogy kikell emelni a kmsz-t hogy rendesen be tudd kötni a vezetéket, ami megint csak macera.
A 2x12 modulos már jobb valamivel, azt ugye főként külön összeállításokban szereled.
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11060 üzenetére
Miért lenne ideiglenes vételezési pont?
Egy üres telek esetében amire bekötöttétek a mérőhelyet kell hogy legyen valami korrekt mért fogyasztói főelosztó a megfelelő mennyiségű leágazásokkal dugaljakhoz, védelmekkel de ami még fontos hogy külön-külön leválaszthatósággal.
Mert ha az egyik dugaljba bedugnak egy zárlatos cuccot, ne álljon meg minden, csak a saját Fi reléjét meg kmsz-ét vágja le.Ezen kívül, hogyha odaparkolnak lakókocsival, illene túlfeszvédelem is, bár azt már nem szokták kérni.
Valamint azért sem tekintem ideiglenesnek, mert sok esetben kérnek ugye elektromos autótöltőt, amit felesleges a házból visszavezetékezni, ezért jó ha van egy elosztó a mérőhely mellett ahonnan el lehet ágaztatni.
De jó hogy mondod az árakat, mi tavaly annál olcsóbban vittünk egyedi hegesztett, felületkezelt zártszelvénnyel, 2 db 230V+ 1 db 3F 400V dugaljas összeállítást, majd mondom főninek hogy lehet emelni az árakon.
Direkt nem boltit, mert azokban csak 1 db 3F Fi relé van.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
4D4M
senior tag
válasz PROTRON #11058 üzenetére
A gyári csatári meg hensel kialakítások meg hülyeségek, mivel a fogyasztói főelosztó részek gagyik ezzel a 2x6 modulos 1530-as kiselosztókkal.
~
Még nem szereltem ilyet, megkérdezhetem mi a konkrét probléma velük és mi a jó alternatíva?...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11058 üzenetére
Amit írsz, nevezzük ideigkenes vételezési pontnak, azt felénk a partner 3F-ra (12 modulos vízálló elosztó, fí relé, biztosítékok, 2db 230-as aljzat, 2db 400-as aljzat)100-120k-ért adják...
-
Hulk24
aktív tag
válasz PROTRON #11051 üzenetére
Köszönöm szépen a tájékoztatást! Tanácsokat!
A kettővel arrébb lévő szomszédom, most köttetett be 3 fázist. Eddig 1 fázis volt egy rozoga kisházon, légkábellel! Most 3 fázis, földkábel és a doboz kerítésen belülre került! Na, ha találkozok vele kifaggatom.313313: Neked is köszönöm a tájékoztatást!
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11054 üzenetére
Naja, a mért hálózat kialakítása a fogyasztó feladata, tavaly évben több hasonló üres telkes projektnél egyszerűen egy kis 4 méteres kábelre egy rodzsamentes acél szelvényre felraktunk egy kis elosztót dugaljakkal a mérőhely mellé, hogy legyen valami ha dolgozni kell, vagy jön egy lakókocsi.
Ugye mérőhelyre nem szabad felszerelni olyan dugaljat ami eredetileg nem volt beleépítve.
A gyári csatári meg hensel kialakítások meg hülyeségek, mivel a fogyasztói főelosztó részek gagyik ezzel a 2x6 modulos 1530-as kiselosztókkal.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Az én javaslatom hogy azért kérdezz be a hobby elektronika totyikba is, ott lehet pontos cella típus ajánlást is adnak Neked.
Mert szerintem ami most van Neked az lehet hogy LGDAHB31865 típus, mivel amit írtál arra nem dob fel semmit a gugli és ha igazam van, az 2200 mAh cella gyárilag.[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
Gondolom 18650 cella, névleges feszültsége 3.7V, de effektív 4.2V-ra lehet feltölteni.
Ha tudsz venni ugyanilyen LG cellát akár egyesével is cserélhető, vagy ha veszel 7db újat abból építhető új akku pakk.
Forr. füllel kell kérni ha lehet és ponthegesztővel kell összerakni.
Ha már én vennék 7-et, biztos nagyobb ampert választanék, hogy tovább bírja. (pl LGDAS3186)Általában 3V alá nem szabad meríteni mert belehal, szerintem azt jelöli a tól ig. (De ezt lehet rosszul tudom)
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Ugyan nem teljesen villanyszerelés, de mégis elektromosság.
Egy akkus porszivó akkumulátor packja kezdi megadni magát. 25,2V , 42Wh LI-Ion
7db cella található benne.
A cellákon ez a felirat található: LGDAHB3165 , illetve még egy sorszám, de az mindegyiken más.Csak hogy jól számoltam -e? :
1 cella feszültség: 25,2V/7 = 3,6V
1 cella Ah= 42Wh/7/3,6= 1,6Ah (1600 mAh)Feltöltöttem, rámértem egy cellára 4,1V-ot mutatott. Van ahol tartományt adnak meg, 2,75V -4,1V, elképzelhető, hogy a terhelés/idő függvényében e két érték között változhat a feszültség.
Találtam olyan akkut ami 3,7V , és 1500 mAh-ás. Igaz igy a terljesitmény 42Wh-ról lecsökken ~39Wh-ra...
Kérdés, hogy a fenti számolás helyes e, illetve kicserélhetem e a talált akkumulátorra öket?
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11053 üzenetére
Ezek az árak bruttó fizetendők, munkadíjjal mindennel. Ebbe a mért oldal kialakítása nincs benne. De azt írtam is kb milyen árak.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #11050 üzenetére
Ezeket a szekrényeket partnerek telepítik. Emellett játszanak még a Csatári és Hensel fali szekrények is.
-
PROTRON
addikt
válasz Hulk24 #11048 üzenetére
Azért az 1x32 meg a 3x32 közötti különbséget érezni...csak ne fogd meg.
"Hát érték lett csak nem megfelelő!"
Az ilyen értéknek szoktuk mondani hogy ha csöndben maradtál volna, bölcsebb lettél volna.
Vagy hogy veled is csak 1-el többel vagyunk, de hogy minek.Amúgy viccet félretéve, arra azért jó lehet, hogy a Fi relé leoldjon akkor ha épp megszűnik a PEN és Te még is fázist fogtál...
De persze ha a védőérintkezőhöz érsz ilyenkor, akkor megtáncoltat.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #11049 üzenetére
Igen, de ebben benne van az hogy egyrészről az MVM minden ügyfelet magához akar édesgetni, másrészről azért tud munkadíjat kinullázni, mert 20 év alatt majd az elfogyasztott összegen szépen kifizeti az ügyfél.
Egy versenypiaci kivitelező esetén a kivitelezés után nem fog kapni zsét... : PMeg ezt a szekrényt EON területen nem hiszem hogy engedik...
Azért ez így eléggé versenytorzító, mivel miután legyilkolt mindenkit a piacról, a monopól helyzet után azt tehet amit akar.
Elektroplastik szekrénnyel is szeretünk ám dolgozni, nem csak Csatári meg Hensel van. : P
De 2 tarifás mérőhely esetén, ha szondát is kell hozni, már nem tudod annyiból megoldani áfával az anyagköltséget sem....és akkor hol a munkadíj.
Mondjuk látom ezek tavalyi árak, gondolom valamikor mostanában majd frissítik (emelik).
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz Hulk24 #11048 üzenetére
MVM 287k-ért telepíti kb a 2 mérős szekrényt. Földkábel 15m-ig ingyenes, aztán 10k/m. Kell még egy ideiglenes vételezési pont (50-100k) meg egy nyilatkozat a mért oldalról 5-15k. Ez így kb az EON-os ár fele (HFH nélkül)
Szerk: árak
S20 egy mérős
S300 két mérős
Ar3 három mérős szektény
Arko meg áramváltós szekrény 3*400A-ig, ill van egy erősített változat, abba 3*630A mehet
Ami nqgyfogyasztós szekrény ként szerepel (S20, S300) az 25mm2 mkh-val van szerelve, 3*80A kiadható benne.
Az olcsóbb S20/S300 nem teljes szekrény...
[ Szerkesztve ]
-
Hulk24
aktív tag
válasz PROTRON #11047 üzenetére
Semennyire nem voltam benne a villany témában! Azóta azért sokat tanultam!
Nem tudtam, hogy a földelés ennyire számít! Azt hittem letolták a rudat ebbe a homokos talajba és megvan az érték!
Hát érték lett csak nem megfelelő!
Igen ez az én hibám, nem tájékozódtam! Most oda fogok figyelni!313313:
Hát van egy pár nagy étvágyú gépem a műhelyben! Kell a 3x32A, de ezzel nincs is bajom ezt kifizetem, hanem akkor is durván emelkedett az ár! Tudom infláció...[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Hulk24 #11045 üzenetére
Jaaaa hát kérem almát almával hasonlítsunk össze....azért eléggé durva ferdítés a részedről hogy "áram==áram". xDD
Így már is már csak 2x-es a különbség.Csak akkoriban a felelősség szót nem akarták az emberek megfizetni, aztán meg is lett az eredménye nálad a földeléssel... : P
Mert akkor is találhattál volna olyan szakembert aki azért odafigyel erre, de az akkoriba se 230-ért vállalta volna.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz Hulk24 #11045 üzenetére
Jahát 32A ingyé van. 3*32 amper meg maga 320.000ft, nagyok az igények
Ha mkst 20-6-6A-t kérsz, máris spóroltál 320.000 ft-ot....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Hulk24
aktív tag
válasz 313313 #11043 üzenetére
Imádom az inflációt!
Nekem van lent most egy 6m-es, egy 5,30as, meg azt hiszem két 4m-es. 20as és 22es köracél! És még csak most értünk 80 ohm alá! Úgy, hogy a régebbi kis játék földeléseket felhúztuk! Úgyhogy tovább dolgozunk ezen!
PROTRON:
Ott körül voltam 200e vagy 230e volt! 32A 20-6-6ra felosztva![ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Hulk24 #11042 üzenetére
Én nem tudom hogy 2017-ből hogy fizetted ki a hálózatfejlesztési díjjal együtt 200-ból az egészet, de azért durva hogy nem jó a földelésed...
Mert ugye te írod az "5x" különbözetet...ha másfél - 2x írtad volna, akkor még elfogadom...
Azóta azért a munkadíjak is szépen megemelkedtek...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz Hulk24 #11042 üzenetére
Infláció van kérem szépen...
Amúgy a szekrény árak szálltak el... HFH kb ennyi volt 17-ben is (valami 400-500ft-al drágább tán most)Hivatalosan 1db 4 méteres földelő szonda kell, ha ez hozza a 10 ohmot már jó. Ha nem négy méteres, alapból 2db kell.
-
Hulk24
aktív tag
válasz PROTRON #11041 üzenetére
Köszönöm szépen!
Igen, nekem így történt 2017-ben a telepítés, ahogy leírtad! Annyi különbséggel, hogy a villanyász le se sz.rta, hogy a földelés milyen, letolt egy 2m szondát és kész! Dombon vagyok, azóta kiderült semmit nem ért az a földelés!Én igazából azon lepődtem meg, hog 2017 óta közel ötször drágább a bekötés! Az brutális! Kifizetem, mert villany kell, na de, akkor is!
-
PROTRON
addikt
válasz Hulk24 #11040 üzenetére
Jaja, a kábeles igényt is simán megszokták oldani, csak az extra egyeztetések miatt szokták javasolni a légvezetékes bekötést, mert gyorsabb.
Kábel esetén 15m kábel távolságig ingyenes, afelett meg 6k huf/folyóméter a díj, míg légvezeték esetén 30m a határ.
Nem tudom mennyibe kerül oszlopot állítani(tőlünk mindig úgy rendelik meg hogy vagy van épület aminek van fala-->nem kell oszlop, vagy földkábeles--->nem kell oszlop) a falra szerelhető mérőhely típusok esetén, de gyanítom hogy árban kb ugyanannyira jön ki mint az általad is kért földkábeles, geyer szekrény verzió.Mivel úgy is a telekhatárhoz vagy köteles telepíteni a mérőt, így tényleg csak annyi a telken belüli a munka hogy leásnak egy 40x80 széles és 70cm mély gödröt leütnek 1 vagy max 4 db 3 méteres szondát, rámérnek, rárakják a dobozt visszalapátolják a földet, a telekhatárig ásnak egy szintén 70cm mély gödröt, átfúrnak a kerítés alatt és beraknak egy belső legalább 50 mm átmérőjű védőcsövet, aztán mindent visszatemetnek.
Kb fél nap, reggeli, ebéd, tízórai, épp elment 1 csaj az utcán típusú etc szünetekkel...
anyagköltség, munkadíj, meg az elműnek fizetendő díjjal együtt ahogy fentebb írják valahol millió körül lesz, de persze a pontos utcai kábel távolság, meg a környékeden valóságban dolgozó villanyászok tényleges árai azért még alakítják...mert pöstön nagyobb a verseny.
[ Szerkesztve ]
-
Hulk24
aktív tag
válasz SaGa59 #11039 üzenetére
Mögöttem van a telek! Az egy másik utca! 7 éve ugyan ezt végigzongoráztam! A villanyoszlop itt van a telkem előtt, az óradoboz (3 fázis) 11m-re került tőle a kerítés vonalába! Földkábel!
Lesétáltam a távolság kb. ott is így van, ugyanígy lenne!
Csak annyi, hogy 2017-ben még "fillér" volt bekötni!
Nekem tuti nem kell villanyoszlop a telekre, akkor inkább várok! Víz, villany, gáz van az utcában! -
SaGa59
őstag
válasz Hulk24 #11038 üzenetére
Pedig, ha építmény nincs, akkor vagy villanyoszlop, vagy földkábel. Gyanakszom, az oszlop olcsóbb és gyorsabb. A földkábelhez önkormányzati, közútkezelői, ha van bármiféle fölben lévő közmű (víz, gáz, csatorna, bár zártkertnél az utóbbi kettő elég ritka lehet), azok üzemeltetőivel egyeztetés, tervkészíttetés elfogadtatás, stb… Tartok tőle, alsó hangon sok-sok hónap. És nem is biztos, hogy az adott területen a szolgáltató belemegy.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
Hulk24
aktív tag
-
313313
addikt
válasz Hulk24 #11034 üzenetére
Csak 320.000ft a HFH 64A-ra. Plusz szekrény, ez az. Olyan 1 milla magasságában fog megállni, de majd az arra jártasabbak mondanak frankót.
Ha messze van a közcélú hálózat, akkor kell hálózatot is fejleszteni hozzá, ami 18 hónap+
-
Hulk24
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy debreceni külterületi ingatlan, nincs rajta semmilyen építmény! Se villany bekötés!
Szeretnék 3 fázist bekötni, 3x32A
Nagyságrendileg mekkora költséggel számoljak?
Köszönöm! -
313313
addikt
válasz január #11031 üzenetére
Megfelelő fökdelés (10 ohm alatt) fí relé, kiépített túkfesz védelem a drágább berendezésekre.
Ilyen mértékü feszültség ingadozásnál meg rögtö szakembert kell hívni.
-
PROTRON
addikt
válasz január #11031 üzenetére
A bejövő N vagy más helyeken a PEN szakadásra a villamos iparnak főként csak drágább berendezései vannak, amik azonnal reagálnak.
Ezért általában a kamarai tervezői álláspont, hogy szakember általi kivitelezés esetén túl kicsi a kockázat a bekerülési költséghez képest.Az a túlfeszvédelem ami a napelemes rendszer invertere mellett van, az szerintem a sima 290V mezei ingadozásra nem köteles még reagálni, mert amit Te 290V-ot mérsz, az csak pillanatnyi érték.
Meg az a túlfesz nem biztos hogy olyan típusú, ami egyből blokkolja a betápláló hálózatot ilyen jellegű hibajelenségnél, az valszeg csak a napelem vagy a betáp hálózatot érő közvetlen vagy közvetett, másodlagos villámáram hatás esetén szólal meg.
-
január
csendes újonc
Sziasztok!
1 fázisú rendszerben, hogy lehet védekezni a bejövő N szakadása miatti káreseményektől? Terhelés nélkül 290V is mutatott az óra, terheléssel 200V alá esett be a feszültség.A napelemes rendszer invertere mellett van AC túlfesz védelem (FEEO 275V felirattal), ami nem aktiválódott, az inverter szerencsére lekapcsolt az N szakadása után.
-
PROTRON
addikt
Az alapeljárás társasházi lakások esetén, 6 vagy nagyobb lakásos társasházak esetén:
Ha a lakás vezetéke nem 10-es réz, hanem "gyengébb", akkor feltehetően a társasház emeletei között kiépült felszálló fővezeték hálózat is már kevéske, így standard eljárásban az egészre illik egy társasházi méretlen csatlakozó berendezés és lakások fogyasztásmérése kiviteli terv-et készíttetnie a közös képviseletnek
-ennek része a költségbecslés ami alapján a közgyűlés dönt hogy mikor tudja megcsináltatni.Aztán ennek a standard eljárásnak vannak csökkentett változatai, pl ha már korábban cseréltek fővezetéket, vagy annyira vastag a régi alu fővezeték hogy elbírja a lakás töbletterhelését, vagy ha nincs is bővítés, csak egyszerűen vezeték hiba van...megvannak a különböző esetek:
alap esetben ilyenkor is az a legtisztább ha elvégzik a szabványos mérőhelybe történő mérőóra telepítést, a teljes vezetékezést új védőcsőben újra húzzák a fővezetéki elágazástól a lakás elosztóig.
Meg persze van az a szint, amikor füst-égés miatt kihívják a villanyszerelőt, aki plombabontást kér és hibaelhárítás címszóval cseréli a vezetéket, de sajna ezen legutóbbi esetnél fotóval, műszaki leírással kell megindokolnia miért kellett vezetéket cserélnie és még is miért nem szabványosított...tehát be kell fotóznia az égett, sérült vezeték darabot...egyik kollégámat 3 hónapon át szívatta a pest megyei elmű, mert égés miatti hibaelhárítás során csak vezetéket cserélt és nem küldte be előre a fotókat, az ELMŰ-sök meg az ASZR azonosító visszavonásával fenyegetőztek...persze meg voltak a fotók, csak azért futni kellett velük egy kört...
Amikor csak 1 lakás vezeték cseréje szükséges, akkor 1x32A össz lakás teljesítmény vagy alatta 95%-ban nem kell terveztetés, akkor sem ha csoportos mérőhelyben van.
Amikor már van vezérelt mérő és nagyon régi az épület, ott már van hogy kérnek tervezést, pont a fővezeték hálózat állapotára kíváncsiak, nincsenek adataik a társasházak belső hálózatairól.(((((sok zárójelben halkan jegyzem meg, hogy elméletileg meg lehet próbálkozni azzal, hogy "ellenőrzési célú" plombanyitást kérnek és mivel hogy nincsenek adatok a szolgáltatónál, véletlen 10-es réz vezetéket találnak a visszaplombáláskor, véletlen külön szeparált PE védővezetővel a fővezetéki elágazástól....de ez sok zárójeles, mert azért függ a visszaplombáló embertől is, mert ilyenkor a kivitelezői nyilatkozatra nehéz felvinni a "mérőhely típusát"))))
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
senior tag
Ha csak mért fővezeték csere, az itt Debrecenben jellemzően megvan egy plombanyitással.... Ha teljesítménybővítés is lesz, akkor nyilatkoztatni kell a közösképviseletet a legtöbb esetben. A Debreceni Társasházkezelő kft pl nem szereti ha a tudta nélkül dolgoznak a rájuk bízott tulajdonon....
-
tyielow
aktív tag
[link] na itt a megoldás ázsiából a behúzószalag témára. hát meg kell hinteni procukorral! még sütőformái is vannak a videó elején bal lent
[ Szerkesztve ]
YouTube: toty1ka
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Tothgera30 #11026 üzenetére
Én Shelly Plus1-minit próbáltam, de jó szívvel azt se tenném direktbe kapcsoló mögé (persze függ attól is, milyen mély a kötődoboz)
Egyszer majdnem belenyomorgattam, de nagyon feszült ott minden (ott volt egy konnektor felé egy átvezetés, az is elvett a mélységből), aztán mind a saját megnyugtatásom, mind a hosszabb élettartam biztosítása miatt inkább egy gyári kiemelőkeretet vettem, ami illeszkedett adott kapcsolóhoz.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Tothgera30
Ármester
Nagyon pici Sonoff (jellegű) kapcsolót keresek Legrand Valena kapcsoló mögé. Van ajánlott darab?
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
astorre19
aktív tag
Debrecen,Opusz-Titátsz,csoportos mérőhely a folyosón 10 mérővel,falba sülyesztett fadobozban...Tavaly nekem nem kellett szabványosított doboz.Reg szerelő olyasmit mondott,hogy mivel nem férne be a szabványos doboz,ezért ezen a területen elfogadják anélkül. Így is lett,kicserélte a lakás és a az óra között a mért vezetéket 10-esre,utána a szolgáltató simán felrakta a 32-es kismegszakítót.
Battletag: SHADOWDRAGON#26677
-
gorbep
senior tag
-
lappy
őstag
Mi a helyzet ha adott egy társasházi lakás aminél a fogy.mérő vezetéket cserélni kell? Ilyenkor milyen szabványosítási opciók vannak? Helyileg Debrecen, Opusz-Titász terület?
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
313313
addikt
Én voltam bíróságon jogtalan bekapcsolás (HMKE) miatt. Ügyvédek által megfogalmazott 4+1 lapps jegyzőkönyvet írta. A felperes ügyvédje és bíró szinte mindenbe is belekötött. Simán ránkhúzták volna a vízes lepedőt, a cég mindent tagadott, pedig ott volt fehéren/feketén a jegyzőkönyvben... Végkimenetelt nem tudom. 5,63 millió+kamat volt a per tétje...
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #11019 üzenetére
igazából mindegyik addig jó, míg letekerve kirugja magát egyenesre. a szalag és a rugó is idővel kerek marad és letekerve hullámosodik, onnantól nem használható csak max 16-os merev csőbe. egy 25-32-es gégecső már game over.
ilyenkor porszívó, spárga, zsepkendőgalacsin, aztán azzal behúzni a szalagot, azzal a kábelt.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
csemberlen
őstag
válasz demars #11015 üzenetére
Ahogy leírod, nálunk is ez volt a sorrend. Runpo alatt én ezt értem: [link] A linkelt szalagok elmennek akár 25 métert, és utána még fügölegesen a kapcsolóig 1,5 métert is. Nekem Haupa van [link] annak az "előkéje" drótkötél. Milwaukee-vel is dolgoztam az is nagyon jó [link]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
biker
nagyúr
régen volt a suli, és régen vettem elő a szabványt is, de emlékeim szerint különbözö feszültségszintű kábeleket kétszeres szigetelési távolságban illik elhelyezni, és gondoskodni kell a vizuális elválasztásról is, ergo pl közös csatornában elválasztó elemmel (régen volt csatornába kábelrendező betét) illetve szekrényben kötegelt szerelés esetén nem egy kötegbe kötözve illik vezetni őket, egyszeres szigetelt vezetéket pedig tilos egy kötegbe fogni, ha törpe és kisfeszültségű rendszerek
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
RandomName
senior tag
popcorn.gif
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz PROTRON #11013 üzenetére
Nem kötözködésből, tényleg érdekel a válasz:
láttál már ilyen esetet bíróságonNem, hiszen mint említettem, nem vagyok jogász.
Ha nem lehet rá számítani, akkor a szakmai általános előírásokat (pl szigetelt vezeték-kábel behúzás) betartása mentesíteni tud egy papírral rendelkező villanyszerelőt-gyengeáramos szerelőt.
Villanyszerelő sem , de ismereteim szerint (melyek előző okból bőven lehetnek tévesek is) azért nem húzunk egymás mellett 230V-t meg UTP-t, mert csak olyan vezetékek mehetnek együtt, melyeknek szigetelési ellenállása (ha egyáltalán ennek hívják, továbbra sem vagyok villanyos) egyazon értékre szól. Egy UTP kábel esetén pedig az a halálvékony külső köpeny tökre nem 230V-ra, se nem tizenhuszon amperre van méretezve, mert az UTP-ben PoE esetén 50V környéke és (alapesetben) pár tíz watt szaladgál csak. Pont ugyanezért nem illenék egy csőben/kábelcsatornában vinni a napelemes DC kábelt az MT-vel (aztán persze telepítés utáni képeket látva ezt is megcsinálják sokan), mert az MT-t azt nem 1000 meg 1500V DC-re csinálták.
Arra hogy egyáltalán hogy kerülhet életveszélybe valaki a fenti esetben?
230V vezeték sérül, mellette az UTP-be átüt, ennek végén mondjuk egy beltéri műanyagházas biztonsági kamera van, amely így elpukkan, félbenyílik, felgyújtja a házat és az ráég a delikvensre? Jó, elismerem, Final Destination-szerű gondolatmenet, de 0-nál nagyobb az esélye, hogy megtörténjék. Olyanra sem gondolná az ember, hogy megtörténhet, hogy egy számítógép eldurranó tápegysége kvázi lakástüzet okoz, ismerősnél pedig megtörtént, ment a gép, bent a tápban pukk, az izzó alkatrészdarab a venti nyílása fele repült (esetleg a venti még oldalba kapta és megsegítette mozgásban), kikerült a tápegységen kívülre, a gép mögött levő függönybe és hopp, már lángolt is a függöny, ha nem ül a gép mellett a csóka, egy lángoló szobája van, így csak a függönyt tépte le valahogy majd oltotta el.
De mondjuk ha egy ilyen UTP-t -ami a nem kívánt feszültség alatt van- később szerel valaki, amikor pöndörgeti a vezetéket a dugóhoz, akkor is simán belenyúlhat a vezetékvégi rézbe.
De nem kell ide UTP, volt nekem olyan, hogy rendes 230V kábel lehetettt valahol sérülve. Kapaszkodtam a létrán fan coil alucsövébe (tényleg cső, nem az a hurka) közben hozzáértem az ugyanezen a falon levő rack szekrényhez, és mondom a fene bizergálja már az államat néha, aztán mondtam hogy hümm, csípős érzés ez, nézünk már rá, aztán világított a fázisceruza.
(vízözön előtti villanyhálózat, ÁVK nélkül) -
demars
addikt
válasz csemberlen #11006 üzenetére
Anno a lapos acél behúzót cseréltük ilyen "rugós" acél behúzóra. Egy álom volt vele dolgozni. Akkor jött be a gégecső , tekertük, forgattuk és átment (íveknél kellett jól gipszelni).
Viszont fém a cucc, volt rá példa, hogy átfűzésnél a régi doboz felé toltam és beleért az ideiglenesen készített áramvételezési pontba (fővezetéki sorkapocsba) és jól meghágott.
Nekem most egy runpotec behúzom van, én szeretem.
Egy ismerős vett tavaly egy 30 M -es runpot, egy rakás ka.ki. Olyan lágy, hogy nem lehet dolgozni vele. Szerencsére nekem még a "régi" van, ez jó.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
csubuka
addikt
válasz PROTRON #10993 üzenetére
Hmm, na ma egy kicsit sikerült tanakodni a szakemberrel. Végeredményben neki a világítés és redőnykapcsolóknál a kapcsolt fázisra ilyen érdekes megoldásai vannak. Kék a sima fázis, fehér a kapcsolt.
Az okosreléim a csillagpontos kötés (az összes redőnytől a központi elosztóba vannak húzva kábelek, majd onnan a kapcsolókhoz. Világításnál ugyanez, a lámpáktól a központba, majd onnan a kapcsolókhoz...) előnyéből fakadóan a DIN sínre sorolható tokukkal kerülhetnek a központi szekrénybe. Végeredményben ez egész megnyugtató, nekem mindegy, hogy nem a szerelvénydobozokba beszuszakolódnak, sőt szinte jobb is.
A színek azért elég meredekek, főleg ez a kék fázis, de a kék fázist pl a korábban hivatkozott villanyszerelő lapos cikk is engedte ilyen helyzetben. Mondjuk nulla így sosem lesz ezen szerelvénydobozokban, hiszen az okosrelék a központi elosztószekrénybe kerülnek.
Szerencsére a nem kapcsolt helyeken tök szabvány színek vannak...
-
PROTRON
addikt
Nem kötözködésből, tényleg érdekel a válasz:
láttál már ilyen esetet bíróságon?Csak mert ugye a bíróságon a vád képviselőjének be is kell bizonyítania, hogy a haláleset és a 2 eltérő frekvenciájú rendszerhez tartozó kábel 1 védőcsőben együtt húzása során olyan kiváltó ok-okozat kapcsolat lépett fel, amire szakmailag számítani lehetett.
Ha nem lehet rá számítani, akkor a szakmai általános előírásokat (pl szigetelt vezeték-kábel behúzás) betartása mentesíteni tud egy papírral rendelkező villanyszerelőt-gyengeáramos szerelőt.szóval ja, a papír egyetlen értelme, hogy ilyen esetekben a jogászok ki tudjanak mosdatni...semmi más.
Mire gondolok?
Arra hogy egyáltalán hogy kerülhet életveszélybe valaki a fenti esetben?
Elvégre az ethernet kábel végén általában valamilyen műanyag csatlakozó van--->nem vezet áramot, csak a belsejében lévő érintkezőkön, amikhez nem tudsz úgy hozzáérni hogy az tényleg halálos legyen.Tehát inkább vagyonvédelmi problémákra lehet számítani, pl megsüti a PC-d alaplaját. Ha épp a PC-n dolgozol, valóban megtáncoltathat, de annak is eléggé kicsi a valószínűsége.
Valóban előferdülhet hogy épp egy szerelő dolgozik a kábelen, aki megsérül, node ott is a bíróság megvizsgálja a körülményeket. Pl a szerelő betartotta-e a saját munkabiztonságára vonatkozó előírásokat?--->áldozathibáztatás persze, de ez a dolga az ügyvédnek
Korábban sokszor felelevenítettem azt az egyetemen hallott esetet, ahol a fém zuhanytálca halálos áramütést okozott és meghalt egy édesanya és a segítségére siető kislánya.
Ott az EPH-n keresztül a PEN szakadás volt a kiváltó ok, ahogy a szomszéd lakásnál dolgozó szerelő miatt megszakadt a lakás leágazó méretlen fázis-PEN vezetőből csak a PEN.A tárgyalt lakást előzőleg rendesen felújították, a villanyszerelő az érvényes előírásoknak megfelelően szerelte be az ÁVK-kat az elosztóba, ami előtt elvégezte a betáplálás PEN vezetőjének szeparációját PE védő és N nulla vezetőkre, továbbá elvégezte a nagy kiterjedésű fém tárgyak bekötését az egyenpotenciálra hozó hálózatba.
Hivatalosan a bíróság nem találta bűnösnek, mivel villanyszerelő végzettsége van és az érvényes előírásoknak megfelelően járt el. Ennyi.
Pedig logikailag nézve igen is van kockázat a PEN szakadásban, de az ipar szerint annyira kevés az az évente 1-2 haláleset ami az érvényes előírások és ÁVK mellett bekövetkezik évente, hogy a bíróság hivatkozva a szakmai álláspontra, felmentést ad.
A szakma szerint túl drága (értsd akár 100 ezer forintba is belekerülhet) megoldani a PEN szakadás során a halálos áramütés kockázatát, így nem kell foglalkozni vele, elég az ÁVK az elmenő áramkörökre.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz v.attis #11008 üzenetére
Alá írattunk a tulajjal egy nyilatkozatot, hogy semmiféle hibáért felelősséget nem vállalunk, mivel az általunk javasolt megoldást nem fogadta el és ragaszkodott a meglévő csövezés használatához.
Ugyan nem vagyok jogász, de úgy gondolom, hogy ez az égvilágon semmit nem ér. Ha esemény lesz belőle, akkor erős tippem, hogy foglalkozás körében elkövetett (halált okozó) gondatlan veszélyeztetés, meg vádlott álljon fel lenne a történet vége.
Disclaimer: én sem vagyok szent, én is húztam már UTP-t 230V-tal egy csőben, arra próbáltam rávilágítani, hogy ez a papírral védjük a seggünket az nem véd semmit szerintem. -
v.attis
őstag
válasz bbsofficial #11007 üzenetére
Mi jártunk úgy, hogy felújított házban kellett kamera rendszert kiépíteni és jött a szöveg, hogy "be van csövezve a ház, gyertek nyugodtan".
Persze egy szem gégecső volt a falban, amiben már volt egy 3x1,5-ös kábel, már nem emlékszem mihez ment fel a padlásra.Tudom, hogy totál gáz a dolog, de mi behúztuk mellé az utp-t a kamerának. Rohadtul semmi baja nincs, nem zavarja a jelet, minden tökéletesen működik. Kb 2,3 méteren mennek egy csőben.
Alá írattunk a tulajjal egy nyilatkozatot, hogy semmiféle hibáért felelősséget nem vállalunk, mivel az általunk javasolt megoldást nem fogadta el és ragaszkodott a meglévő csövezés használatához. Persze ez így szar ahogy van, de így sikerült. Se előtte, se utána nem volt ilyen kivitelezésünk, mindig lehet megoldást találni, szinte mindenkivel. -
bbsofficial
aktív tag
sziasztok,
említettem már a témát, UTP-t húznék a házban padláson keresztül, klímatermosztát 12V-os kábele mellett mindenképp egy gégecsőben, de valószínűleg az utolsó 1,5m-t 230V mellett is, ha elfér a 3x2,5-essel a csőben.
Nincs esetleg egy jobban árnyékolt kábelfajta, mint a sima U-UTP, amihez még nem kell rendes, rackszekrényes-ipari földelés?
köszi.
-
biker
nagyúr
-
tyielow
aktív tag
Van kölcsönbe egy ilyen behúzószalagom és néhány méternyi symalennel nem bír. Mitévő legyek? Esetleg kenjem be? Mivel? Na igen és ezekből van a dobos változat. a Runpotec 70k, A milwaukee kb. 20, a yato meg 10 körül. Ránézésre mind ugyanaz. Max. egy 10-est adnék behúzószalagra... tudtok ajánlani?YouTube: toty1ka
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest