Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- iPhone topik
- Netfone
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Macrodroid
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atos23
senior tag
válasz RandomName #11799 üzenetére
Én inkább biztonsági szempontból kérdezem. Pl. tiltja-e valamilyen szabvány az elvakolást?
Saját lakás, ha szerelni kell, tudni fogom, hogy a doboz. Nem tervezem eladni sem.
[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Elglettelhető a falon annak a fedeles kötődoboznak a helye (Pl. Müdn 100), amiben Wago kötés van?
Egy villanyszerelő azt mondta nekem, hogy nem, mert lepattinthatóan kell hagyni a fedelet, hogy bármikor átvizsgálható legyen a kötés.
-
Atos23
senior tag
Sziasztok!
Elkészült a lakáselosztó felújításom, azonban nem bízom az érkező alu mért fővezetékben. Jobban tudnék aludni, ha ki volna cserélve az alu mért fővezeték a villanyóra és a lakáselosztó doboz között. Lehet az én hülyeségem, de elhatároztam, hogy kicseréltetem.
Tudnátok abban segíteni, hogy mi az az árajánlat, amit érdemes elfogadnom a villanyszerelőktől erre a munkára?
Mért fővezeték csere két villanyórára, plomabontással, 10mm2 tömör aluról rézre
1F nappali (felszálló PEN van az egész társasházban, így fázis és nulla van csak)
3F vezérelt (felszálló PEN miatt négy vezeték cseréje)
A csere max 2 méter hosszban történik, ugyanazon fal egyik oldalán van a mérő, másik oldal a lakáselosztó, a kettő között van két 40mm PVC cső, szóval nem szívás az áthúzás része.
Budapest 2. ker társasházKöszi előre is!
Szerk: Azt is szívesen fogadnám, ha reg szerelő vagy, és írsz privátban, ha érdekel a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
válasz PROTRON #11588 üzenetére
Köszi a választ!
Teljesen jó érv az áramtalanítás része, illetve nem tudtam, hogy a Fi-relével üzemáramot kapcsolni rendszeresen nem egészséges. Még sokat fogom szerelni a Fi utáni hálózatot, gyakran lesz kapcsolgatva, így inkább áramtalanításra beteszek egy plusz KMSZ-t.
-
Atos23
senior tag
válasz Audience #11585 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek! Vezérelt áram, nem lesz rajta 3F motor, csak a hőtárolós kályhák fűtőszála, azoknak pedig mindegyike valóban fázis és nulla közé csatlakozik.
Volna még egy kérdésem, ha nem zavarok vele
A hálózatom kb. így épül fel:
Nem kaptam egyértelmű választ, hogy ha a lakáson kívül van a szolgáltató részéről KMSZ a villanyóra előtt, akkor szabvány szerint nekem kell betennem a lakáselosztóban KMSZ-t, vagy sem? (pirossal jelöltem a kérdéses részt). -
Atos23
senior tag
Még egy kérdés: Van arra esetleg szabvány, hogy a 3F berendezések három fázisához fázisonként is be lehet rakni 1 pólusú kismegszakítókat, vagy manapság már kizárólag egy darab 3 fázisú kismegszakítóval lehet csak biztosítani?
A régi elosztótáblámon a szaki a 3F hőtárolós kályha fázisait külön-külön biztosította, de ebbe több oldalról is bele tudnék kötni.
pl. ha zárlat keletkezik a kályhán belül, mert meghal egy fűtőszál (kibújik a bele és a fémszerkezethez ér) és ezért kimegy az egyik fázis, szerintem nem egészséges, ha két fázissal megy tovább. -
Atos23
senior tag
Sziasztok!
Korábban már említettem, hogy 10mm2-es tömör alu mért fővezeték jön be a lakásba.
A lakáselosztóban rögtön át is állnék rézre, ehhez kerestem fővezetéki sorkapcsot, végül az eladók ajánlására ezt rendeltem meg:Mivel a hálózat nálam rendesen meg van terhelve (hőtárolós kályhák), ezért a lehető legbiztosabb csatlakozást szeretném az alunál létrehozni.
Azt gondoltam ki, hogy a rajzon szereplő módon az alu vezetéket nem csak két csavarral, hanem a sorkapocs egyik lyukában teljesen végigtolva, 4 csavarral rögzíteném (érvéghüvelyezve, hogy a csavar ne sértse meg a tömör alut). A réz vezetéket pedig a másik lyukban rögzíteném, ugyanígy.
Megfelelő ez a megoldás, ütközik esetleg bármilyen szabványba, vagy van valami veszélye?
Valóban érvéghüvelyezzem a tömör alut a szétlapítás ellen? (ez a sorkapocs jó aluhoz, nem csupasz réz a belseje)Köszi!
-
Atos23
senior tag
válasz RandomName #11379 üzenetére
Alaposan meg kell néznem, hogy melyik gyártó melyik doboza fér el majd, az tuti.
-
Atos23
senior tag
válasz csemberlen #11374 üzenetére
Sajnos nem fér el egymás mellett, ezen a helyen kell alkotnom, sokat vésni nem akarok.
Két darab Schneider Easy 9 24 (2*12) gondoltam a helyükre, de még ott is necces, hogy a kétsoros doboz magassága miatt ki kell csípnem a mennyezet ívéből.
-
Atos23
senior tag
válasz PROTRON #11361 üzenetére
Eredetileg 2 darab 12 modulos dobozt terveztem (külön doboz nappalira és vezéreltre), de akkor inkább 2 darab 24 (2 sorban 12) modulosat veszek.
A mostani "konfig" :
Nappalin jelenleg 4 kismegszakító van, 8 áramkörre, mert két darab elmenőt kötöttek egy-egy kismegszakítóba. Jó öreg Bakony relék, szegények már akkor is rezzennek egyet, amikor egy monitort bekapcsolok a lakásban, pedig C karakterisztikájúak.
Vezérelten jelenleg hét kismegszakító van, ez úgy jön össze, hogy két darab hőtárolós kályha van 3F bekötve, így három-három szál megy minden kályhához.
Ezen kívül egyik fázisról megy még egy Hajdu bojler.Ezek az ósdi hőtárolós cuccok maradnak, mert nem szeretem a klímával fűtés sustorgó hangját éjszaka.
Kapcs rajzokon, illetve Youtube videókon látom, hogy a modulok közötti vezetékezést mindenki jó vastag, érvéghüvelyezett, sodrott MKH-val oldja meg. Ez 10mm2 legyen?
A piros nyilasra gondolok. -
Atos23
senior tag
válasz PROTRON #11351 üzenetére
Nálam így van most "megoldva" az alu bekötése az elosztókba (így vettem a lakást). Az egész egy borzalom.
Az 1F nappalinál úgy tűnik, hogy a kiselosztó csavaros kötései alkalmasak alu fogadására, egész jól állja a sarat 30+ éve:
3F vezéreltnél nem mertem szétbontani jobban, de úgy sejtem, a "szaki" a sorolósín kapcsával együtt tolta be a mért fővezetéki alut a kismegszakító bemenetére. Nem tudom milyen anyagból van a több tíz éves sorolósín, de nem tűnik szerencsésnek, hogy a kismegszakító kengyelében találkozik az alu és a sorolósín így hármasban:
Természetesen a képen látható minden cucc ki lesz ganajozva, és mindenből új lesz (doboz, Fi relék, kismegszakítók).Jó eséllyel veszek inkább fővezetéki sorkapcsot a bejövő alu vezetékekre.
Az egyetlen dolog, ami miatt kicsit még matekozni kell, hogy a sorkapcsot fel kell pattintani a modulok sínjére, így lehet nagyobb dobozt kell vennem (12 modul helyett 18-as), ami a rendelkezésre álló hely szempontjából necces. -
Atos23
senior tag
válasz PROTRON #11348 üzenetére
Nem írtam, hogy van 3F vezérelt is, ott is cserélem a lakáselosztót.
Az ötleted jónak tartom az 1F nappalira (ha jól értettem, és erre gondoltál), viszont 3F vezéreltre nem találok 4 pólusú kismegszakítót (illetve ha jól tudom, 3F esetén a nullát nem kellene kapcsolhatóra tenni).
Olyan megoldásra gondoltam, mint a fővezetéki sorkapocs, de eddig csak 25mm2-esben találtam olyat, ami modulra pattintható.
Villanyszerelő fórumban villanyszerelőktől azt olvastam, hogy érvéghüvelyezik a 6mm2 alut, mielőtt beledugják a kismegszakítóba. Nekem ez így elsőre furának tűnt.
Egyébként erősáramon végeztem villamosmérnök mestert, de hat hónapos villanyszerelői OKJ-m az nincsen[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
A lakáselosztót szeretném cserélni, amibe 6mm2 alu vezeték jön be a villanyórától (a társasház folyosójáról). A Schneider Resi9 sorozatát szeretném használni a felújításhoz.
Az volna a kérdésem, hogy a Resi9 széria eszközeibe beköthetem közvetlenül az alu vezetéket?
Illetve ha egyszerűbb megoldás, szabvány szerint milyen kötőelemet kell elhelyeznem a lakáselosztóban, hogy a 6mm2 alu helyett rézvezetékkel menjek tovább?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Tado Smart Radiator Thermostat X
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest