- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Redmi Note 13 4G
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Hívószám-hamisítás
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toby888
senior tag
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs Rendszer számára fenntartott
│ 708AB4E48AB4A84C
├─sda2 ntfs E6EECC19EECBE043
├─sda3 ntfs B6F8C79EF8C75B6F
├─sda4
├─sda5 ntfs B82063152062DA40
├─sda6 ext4 8463d089-b7a7-4bda-8e2e-4fed3d19d9f2 /
└─sda7 swap 386da930-ed18-4829-9918-c7917bbfd572 [SWAP]
sdb
└─sdb1 ntfs 01D129F6C2F784F0 -
Esetleg a GlobusPreview segíthet.
-
szoke12
őstag
Bejelentkezett állapotban a rendszer kijelzőkezelőjét használva beállítottam, amit szeretnék, alkalmaztam, majd a ~/.config/monitors.xml-t átmásoltam a /var/lib/gdm/.config/ mappába. Illetve felülírtam az ottlevőt.
Legközelebb még mindig nem volt jó, ezért letöröltem, majd újratelepítettem a gdm-et, és Unity(!) kezelőfelület alatt újracsináltam az egészet. Ezután lett jó. Gnome alatt vmiért nem akarta elmenteni a beállításokat, vagy nem tom mi lehetett a baja, de a lényeg, hogy Unity alatt sikerült végül. -
Így visszaolvasa én se érteném meg
Mert ahhoz, hogy A és B között felépüljön a kapcsolat ...
Asszem ideje lefeküdni, mielött jobban belebonyolódom. Maradjunk annyiban, hogy alacsonyszintű kommunikációra való. Az ide küldött csomagokat, az alhálózat minden gépe megkapja, ezért kapta a "broadcast" nevet.Attól, hogy nem adtad, meg, attól még automatikusan a legmagasabb címen (.255) folyik ez a kommunikáció. Hiszen szabvány rögzíti ezt is.
-
-
lev258
veterán
Nyugodtan engedélyezd. Egyszerűen arról van szó, hogy a Chrome különböző jogi hátterű dolgokat tartalmaz, így ezek összessége nem lehet a tárolókban, illetve nem terjeszthető külső illető/cég által (meg persze ott az egyedi EULA is). A Chromium pedig nem tartalmazza ezeket a dolgokat, azért van benne.
-
Lathronos
őstag
Igen értem, de én csak mappákat akarok titkosítani, nem partíciókat. Windows alatt a Folder Lock-ot használtam erre a célra, de az ezzel jelszavazott mappák linux alatt simán megnyithatóak jelszó nélkül.
-
-
lev258
veterán
Egyrészt értem a nézőpontodat, másrészt viszont vedd figyelembe azt is, hogy egy ideje már nincsenek nagyobb hivatalos magyar disztribúciók (legalábbis nem tudok róla). Amit te próbáltál, az egy gyorsan, de szándékuk szerint megfelelően beleintegrált magyar nyelvi támogatás az Ubuntuba. Ezzel a jószándék ellenére is előfordulhatnak hibák, amellett, ahogy nálad is kiderült, hogy néhány program nem úgy írja ki, ahogy kellene (belepiszkál).
A hagyományos Live így is tud annyit, hogy félig-meddig magyar, ha kiválasztod már az elején; ez elegendő ismerkedésre.
Tamy: log-okat kellene megnézni ilyenkor. -
jimmy399
senior tag
Ha az ember egy alternatív operációs rendszer mellet is leteszi a voksát, lehet hogy elvárható hogy tudjon angolul legalább a GUI szintjén.
Nekem arch van gnome-val, nincs magyar nyelv, meg volt sok ablakos operndszer amit eleve angolul használtam mert béta volt és sebaj, de ez szigorúan csak magánvélemény.
-
Nyugodtan fogadd, ott ez a standard, vagy lehülyéznek vagy kirögnek/kigúnyolnak egymás közt, de nyilvánosan leírva ezt.
Mély tisztelet illeti a normális kivételeket azon a fórumon! Aki olvassa, úgyis tudja miről és kikről van szó, mindkét oldalon. (akikkel itt is találkozhatsz, ők ott is korrektek)
-
Kiderült, hogy én vagyok a hunyó(pontosabban a yumi multi boot program). Ha lemezre írom ki, akkor valóban magyar. Bár a bill. kiosztás angol marad...
lev258
Igen, már megkaptam a beosztásom:User error, erre nem tudok mit mondani. ... Már több mint 34000 felhasználó töltötte le a magyar ISO fájlokat, senkinek nem volt még problémája vele, de nyilván szar.Tehát hivatalos. Én vagyok a hülye, mert a magyar nyelv kiválasztása után, furcsállom az angol bill. kiosztást.
-
lev258
veterán
Ez alapján nagyon úgy tűnik, nincsenek fenn a nyelvi csomagok (a magyar nem jelenti azt, hogy mindegyik fenn van). Bármely hivatalos ISO-val is így van, csak részleges támogatást tartalmaznak, a többit netről lehet feltenni. Javasolnám felvenni a kapcsolatot a kollégákkal, Phace és Htibi Ubuntu.hu-s tagokkal. Elvileg ők állnak a "magyar" változathoz közel.
-
lev258
veterán
#23185 Első mondat. Nem tudom én sem, csak sejtem.
ampulla: Majd nézelődök még, de általában ha már mennek (esetleg firmware beszerzése), akkor nincs gond az Intel wifikkel. Ha lenne rá lehetőség, én megpróbálnám cserélni a routert egy teszt erejéig. Sajnos van példa nem éppen megbízható eszközökre, amelyek helyenként problémáznak egy-egy oldallal (ez lehet Linux, de vannak esetek, amikor a mobilosok vannak érintve). -
(de mindenki másnak aki csinált már ilyet szól ez, a segítséget megköszönöm!)
Józan paraszti eszem ezt diktálja:
Most elméletileg már csak ezeket kell kilőnöm:
(Forrás: eightforums.com)Fastboot UEFI:
Secure Boot UEFI:
Ha ezek megvannak akkor a bootsorrendet át kell rendeznem úgy, hogy a régi (13.04-es) uefis ubuntu bejegyzés legyen leghátul:
(Forrás: extremetech)
Ha ez megvan akkor bootolok a Rufus-os pendriveomról, majd GParteddel megcsinálom alapbeállításokkal a particiókat:
118GB-os Windows alól az SSD-m, így ezzel számolok:
- Az SSD elejére egy efi particiót teszek (mekkora legyen? 1GB?)
- utána egy SWAP-et, 16GB méretben (hogy a RAM méretével egyező legyen)
- 20%-os provision mellett maraad 80GB, ez lesz a / ext4-gyel.A GPartedben (vagy az Ubuntu saját particionáló cuccában) a következőhöz tartom magam:
Az első efi particiónál a Free space preceding 1MiB lesz, mert 512B-tal számolva (2048*512=1MB), ezzel megoldódik az alignment. Utána a többi partíciónál ez az érték 0 lesz.
utána erre telepítek. Mikor felment a cucc végighaladok a cikken.
Üdv. core2
-
-
Rendben, jogos.
Másrészt viszont SSD és UEFI ügyben még mindig nem igazán tudom az elmúlt évek mely ajánlását kövessem...Egyszer már telepítettem erre a gépre Ubuntut (talán 14.04-et), az uefiben bent is maradt a rendszer bejegyzése. Gondolom ez nem gátol meg abban, hogy újból telepítsek egyet, tehát nem fog a két berjegyzés bekavarni... konkrétan most amögött a bejegyzés mögött nincs valós tartalom, csak féltem efibootmgr-rel belepiszkálni, mondom még a végén elcsesz nekem valamit az uefiben...
Üdv. core2
-
-
Lathronos
őstag
Itt találod a telepítés pontos menetét. Windows 8-ról szól ugyan, de Windows 10 esetén is így kell csinálni. A titkosításról ugyan nem esik benne szó, így lehet, hogy emiatt nem fogja látni a Windows 10-et.
-
szundybence
aktív tag
Amikor egy aktuális linux verziót frissítesz, frissül a Kernel is. Mindig. Ezt le sem tudod tiltani. Ilyenkor "elromlik a Virtualbox". Vagy aktualizálod, vagy újrarakod. De ugyanez fordítva is előfordul(hat). Nem fog mindig működni a régi rendszered régi Kernelével az új VB.
(#18284) lev258: Ezt én már nem ajánlanám. Egy nem teljesen hozzáértőnek (én is ilyen vagyok még sajnos) a legegyszerűbb, ha letölti és újrarakja a Virtualboxot.
-
-
kispx
addikt
Pipeline-val megy?
-
törölt tag
Az Ubuntu (a Linux általában) azért annyira nem klausztrofóbiás. A legnagyobb helyet mindig a telepítések foglalják, a logolás és egyéb ilyen változók bár nőnek, de kb. egy klikkel megoldható, hogy ne. Pl. ami sokat szokott foglalni, az a frissítések telepítő csomagjai (/var/cache/apt/archives). Ezeket én automatikusan töröltetem telepítés után. 6 év alatt alig volt ebből probléma, viszont van 1-2GB plusz hely.
A sűrűn változó könyvtárakat (/var, /tmp, a swap, de majd az okosok megmondják) hdd-re rakni, a statikusabbak maradhatnak.
"Ha jól tippelek nem fix méretű"
Lehet, lemaradtam valamiről, de én még ott tartok, hogy a VBoxban akkor is egy maximális méretet kell megadni hdd-nek. Ennél kisebb lehet, nagyobb nem.(#12983) RBJ
Esetlegsudo ifconfig wlan0 up
-
FіkuszKukіsz
őstag
Ha nem akarsz nagyon bíbelődni a conkyval, ajánlom ezt: Conky manager + jó témák is vannak benne.
-
BoB
veterán
Indikátort ilyet csak a syspeek-et ismerem de az már nem működik, abbahagyták a fejlesztését.
Javaslom a conky-t, az az asztalon működik mint a háttér része, abszolút testreszabható (bár kicsit macerás). Keress rá a neten képekre, látni fogod.
Egyébként a 60GB-os SSD-k 64-esek, csak gyárilag nem elérhető a fennmaradó 4 pont a szabad hely végett. De azért nem árt ráhagyni ahogy írod.
-
-
Nem tudom, hogy a mostani Ubuntu telepítők milyenek, de régen (értsd: 12.04) ezt csak az alternate iso-ról lehetett megcsinálni, asszem, most már a rendes grafikus telepítőbe is beletették. Itt van leírva, hogyan kell csinálni. FIGYELEM: ha teljes lemez titkosítást csinálsz, akkor nem tudsz dual-boot rendszert létrehozni ugyanazon a lemezen!
-
-
Tamy
senior tag
Erre megint ez a válasz:
kdelibs4c2a csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „kdelibs4c2a” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaMost próbálkozok az Xp telepítéssel, de valamiért nem tudom megosztani a DVD meghajtómat a Linuxos VirtualBox-al. A virtuális Xubuntu még látja, de a virtuális Xp már nem. Mindjárt csinálok egy lemezképet belőle, úgy mennie kell.Megoldva, bepipáltam az átengedés opciót. -
Tamy
senior tag
A kdelibs5-dev telepítése sem segített, pedig már a kde is fent van, azon keresztül vagyok bejelentkezve is. A hibaüzenet továbbra is ugyanaz.
Most egyébként egy Win7-es gépen VirtualBox-ban futtatott Xubuntun próbálgatom, azt viszont nem tudtam, hogy VirtualBox van Linuxra is. Felraktam azt is, mindjárt beállítom, de az érdekes lesz, ha a virtuális Xubuntu-n futtatok egy virtuális Xp-t
Ha sikerül is, kérdés a kinti műhelygép majd hogy boldogul vele. Nem egy erős masina, azért cseréltem le az Ubuntu-t Xubuntu-ra, mert szörnyen lassú volt. Most ha még futtatok rajta egy Virtuális Xp-t is, nem tudom mit szól hozzá, de mindjárt kipróbálom, hogy így egyáltalán elindul-e.
-
-
A jelszó beállítása nem is tartozott a trükkös dolgok közé, csak te szándékosan túl gynegét akartál. Pont. Meg lehet csinálni, csak nem olyan egyszerű.
Amúgy vi helyett ott van az mc , és annk editora, azért az számomra sokkal használhatóbb, meg több DOS-on szocializálódott usernek is.
Amúgy ja, egy reg.mod -nál sokkal többet kell túrni, és sokkal kevésbé vagyok biztos benne, hogy most akkor jól csinálom-e, pedig windózt régebb óta használok...
-
_Dumber_
őstag
Csak idő kérdése és a Win is ragaszkodni fog a hosszabb jelszóhoz.
(Már most is elég érdekes dolgokat kell belépés gyanánt felconfigurálni win8 alatt....)
Aztán ha ott ragaszkodni fog a hosszú jelszóhoz, megnézem én hogy hogyan lehet majd "legegyszerűbben" levenni - ha egyáltalán engedi. (Max registryben, de az is csak egy szépen felpimpelt terminálos configfile)Nem tudom, hogy miért baj, hogy a linux alapesetben próbál biztonságos maradni. Aztán ha AKAROD akkor teheted akár jelszó nélkülire is, de szerintem senki sem javasolja. Ne feledjük: a linux egy alapvetően hálózati oprendszer filozófiájára épül. Itt a rendszergazda az úr. Az egyszerű júzer ne piszkálja. Ha viszont ismered a rendszert, és birtokodban van a "kulcs" (root jelszó), akkor BÁRMIT megtehetsz.
-
BoB
veterán
Azért nem működik, mert egyszerűen nem olvasod el amit írok. Írtam hogy töröld ki az obscure szót. Nem tetted. Addig nem engedi.
Az Ubuntu-nál úgy döntöttek nem engedik a felhasználóknak hogy szar jelszót használjanak. Ha ezt nem fogadod el, akkor viseld el hogy ilyeneket kell csinálni. Nem hiszem hogy windows-ban sem kellett még registryben turkálnod
-
Akkor használj OSX-et
(Smileyt nem figyelmen kívül hagyni
) A parancssor meg nem jó vagy rossz, csak egy eszköz. Windózon is használatos, OSX-en is (ráadásul az is bash).
Amúgy ha egyszer beállítod, akkor már csak működni fog. Mire legközelebb hozzá kell nyúlni, már el is felejted, hogyan. -
-
BoB
veterán
Csak az a sor számít amelyikben benne van az sha512. A többi most lényegtelen. A success=1-et hagyd úgy ahogy van.
GUI-san nem is teszteltem hogy működik-e, ez az én hibám. Ott ezután sem működik de terminálban igen.
Csak ennyit kell terminálba:
passwd
bob@bob-virtual-ubuntu:~$ passwd
Changing password for bob.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
bob@bob-virtual-ubuntu:~$(#12533) Kendek: A tiéddel az a baj hogy minden további jelszóváltásnál szarakodni kell.
-
-
Ha más pl. rendszergazda be van jelentkezve, akkor az user nem indíthatja újra a gépet, helyette csak kilépteti?
Na ebben is nagyítóval kell a logikát keresni.
hcl
A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve....
Egy mezei user, aki sikernek könyveli el egy youtube videó megnézését, vagy egy fb bejegyzés megírását, az majd nekiál parancssorban bűvészkedni (vi-vel) egy olyan fájlal amit csak a root módosíthat, és még a rendszergazdának is csak olvasási jogosultsága van?
-
-
BoB
veterán
Már látom, csak telepítésnél fogadja el. Viszont egyszerűen kiküszöbölhető ez a probláma.
Ebben a fájlban:
/etc/pam.d/common-passwordEbben a sorban:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512Töröld ki az obscure szót, és írd a sor végére hogy: minlen=1
Értelemszerűen így minimum 1 karakter hosszú kell hogy legyen a jelszó. Ha más számot írsz akkor olyan hosszú kell.
-
-
Ha nagyon zavar, akkor létrehozhatsz egy nem rendszergazda fiókot állandó használatra magadnak, egyszerűbb jelszóval. Így bejelentkezésnél nem kell bonyolult karaktereket gépelned, viszont a su segítségével ebből a fiókból is eléred a másik felhasználódat (illetve a rootot is ha adsz neki külön jelszót). Így ha véletlen ki is derülne az egyszerűbb jelszavad, azzal a rendszerben nem lehet kárt tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple MacBook
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- iPhone-t használók OFF topikja
- Futás, futópályák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hardcore café
- Lexus, Toyota topik
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged