- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #38396 üzenetére
Mutass egy olyan operációs rendszert, aminek nem az az alap beállítása hogy a neki felkínált lemezt teljes egészében lefoglalja magának.
Az "Erase disk and install Ubuntu", és alatta a figyelmeztetés elég egyértelműen fogalmaz. (magyar fotót nem találtam) Aki pedig az első telepítésére készül, és nem olvassa el, és értelmezi minden egyes mondatát, az ne telepítsen. Sokan azt hiszik, hogy egy operációs rendszer telepítése csak annyiból ál, hogy "net-next-finish". Pedig nem.
Miért a mi felelőségünk ha nem olvas? Miért a mi felelőségünk, hogy nincs legalább 2-3 különböző mentése? -
válasz
I02S3F #38369 üzenetére
Mivel nem? Az új autó(rádió) sem a kedved szerint van beállítva, kormány magagasság, üléspozíció, kedvenc adók, hangszín beállítások, párosítás a telefonnal,...
A programokat is bizonyos mértékig testre szabod. Ehhez néha több, néha kevesebb háttértudás szükséges. Legyen szó a háttérkép beállításáról, a böngésző nyitó oldaláról, vagy a 3D nyomatóprogram beállításairól.
Ha a gyártótól tölti le, az sem megy next-next-finish módjára, hiszen akkor nem fordult volna hozzánk a problémájával.Mondhatni ez a (Linux adta) választás szabadsága. Vagy telepít egy készre beállított verziót, és elfogadja, hogy az /etc/ mappából nem tolt be modelleket, vagy addig faragja a rendszert, míg be nem röffen a programja. Én úgy látom mindkettő esetben "bíbelődni szükséges", csak mással másképpen.
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #38321 üzenetére
Közben tovább okultam. A manpage egy "dokumentáció", használati utasítás, amihez elolvastam annak használati utasítását. A manpage nem feltétlenül azért van, hogy végigolvasd az egészet. Különösen, ha keresel egy konkrét funkciót ( egy megoldandó feladat miatt) . Erre van a / gomb, amivel lehet keresni benne:).
Az apropos vagy man - k kifejezés segít még azt is megtalálni, hogy milyen parancsot keresek.
Király :)!
Még, hogy bonyolult a terminál használat. Csak meg szükséges tanulni kérem :)
-
-
leviske
veterán
válasz
I02S3F #38280 üzenetére
Jól értem, hogy ezek abban az esetben hasznosak, ha csak a UI fagy ki? Vagy amíg nem áll le a gép, addig ezekkel lehet üzenni a kernelnek?
#38281 lev258: Bevallom a jelenlegi beállításokkal nem volt friss memtest eredményem, viszont a memóriát korábban már teszteltem azokkal a beállításokkal amikkel üzemelt. Azért is merem így használni, mert az MSI is 3333MHz-re hitelesítette a laphoz a kitet. Most viszont a Google-féle stressapptest 10sec alatt elszállt, így nekiálltam állítgatni. 2400MHz-nél is hibázott, aztán visszaraktam a RAM-ot az említett gyári értékére és fixáltam a CPU feszt és megszűnt a gond.
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38265 üzenetére
Igen, a steam eszembe sem jutott, de megnézem
mekkora lenne már egy ilyen kis boxon linux alatt játszani
. De kevés a tárhely egyenlőre, 28giga szabad helyem van bármire linux alatt. Mert 32gbyte os kártyám volt csak . de megézem
. Na meg egy benchmarkot is lefuttatok
. Lesz még vidi. Most mentést csinálok az egészről. köszi a tippet!
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38263 üzenetére
Szia! Köszi a segítséget! Jól jön, megnézem hogy működik e a dolog, a mentés nem lenne rossz ötlet, bár minden meg van a pcmen de kellene egy azonnal visszarakható verzió, l kb 3giga az egész rendszer, ezt a systembacket megnézem, Jah, azért választottam ezt a youitube videót, mert itt látszott a sebesség rajta,meg nem akadt, úgy sem, hogy közben mozgattam a böngészőt, de akkor megtudtátok nézni, még egy wine emulátort lefuttatok rajta hátha elindul valami windowzos cuc
.
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38260 üzenetére
Jó. én csak mondjuk, összefoltoztam a szükséges fájlokat az android alapú tv boxhoz, nem gondoltam volna, hogy ennyire összetudom rá hozni szedni a rávalókat,kb 2 hónap ment el erre
. Most konvertálok egy videót erről hogy lássátok ti is, meddig jutottam el
,csak leszedem a zajt róla.
Értem én hogy sok pluszt nem tud adni, de legalább megnézhetem hogy ezen mit művel vagy mit nem. Engem meg legalább ma lekötött.. Na mivel meglett a gpu driver így közelebb állok a sikerhez is
. Olyan hatást nyújt a linux így, mint android alatt, nincs lagg semmi akadás. szuper. csak azt nem vágom, hogy miért nem akadtam rá erre a rohadt oldalra hamarabb? szúrta ki a szemem a megoldás. NA mindegy, lehet még ma feltolom a videót, csak szerkesztem, Lehet megnézek rajta pár programot, és a winét is lefuttatom
. Értem én hogy nem sok haszna van de tényleg legalább leköt.
, lesz mivel foglalkozni holnap majd. a pocsék időben. Kár hogy nem tudom rá írnni az emmc a box tárhelyére, gondolom biztos megoldható, videó nemsokára ahoy! Viszont a Viber hívást is megnézem alatta hátha nem robban szét a box tőle
.
-
sonar
addikt
válasz
I02S3F #38253 üzenetére
CentOS-t én asztali disztrónak nem igazán tudom elképzelni.
Alapvetően megvan benne minden, de nekem asztali distrónak kényelmetlen. A gnome 3-as desktop-ot én nem tudtam megszokni.
Cégnél használunk CentOS-okat, de ott pont azért mert hosszan van egy egységes környezet.
Nem igazán van erőforrás egy két évente upgradelni a SW-ereket.De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása.
-
válasz
I02S3F #38253 üzenetére
Próbáld ki, veszteni nem fogsz, de bütykölésre számíts, még a Fedora-nal is cudarabb módon tudod beizzítani a mutimédiát, és az egyéb program tárolókat. Programokból itt lesz a legszűkösebb választék, de miért zavar, hogy 40ezer vagy 50ezer program érhető el rá, ha a kedvenceidet eléred? Plusz az SElinux-al is meg kell majd küzdened(értened/tanulnod) mert ez a plusz biztonsági réteg alapból be van kapcsolva. Vagy kikapcsolod, de akkor megint ott a nagy kérdés: Miért CentOS?
A 20.04 még 4 évig támogatott lesz. Annyi idő alatt a gép is elavul(hat), de egy ugrás a 22.04-re sem akkor mutatvány.Mint írtam mindegyiken kell faragni picit, vagy így, vagy úgy, de ha már be van állítva a kedved szerint, onnantól kezdve csak használni kell.
Plusz az ablakkezelőtől is függ mennyire változik a a felület. Talán az XFCE, vagy a MATE a legkonzervatívabb a módosítások/változtatások terén, a többi az asztaltémán műlik.
-
válasz
I02S3F #38250 üzenetére
Van benne ráció, de babrálni, beállítgatni mindegyiket kell.
- Miért probléma, hogy a CentOS "főleg üzleti"?
- Pontosan mennyivel több program érhető el Ubuntu-ra mint Debian-ra? Mondanál pár konkrét példát ami neked hiányozna?
- Miért tennél fel egy 4 éves rendszert, aminek a támogatása fél éven belül megszűnik(2021 április)?Bármelyik stabil LTS kiadást választhatod. Faragni egyénire szabni mindegyiket kell. Pl. Miért baj hogy nem megy alapból minden, vagy plusz driver-t kell feltelepíteni? Csak egyszer kell megcsinálni, utána soha többet nem kell vele foglalkozni.
-
sonar
addikt
válasz
I02S3F #38250 üzenetére
Szia,
Saját tapasztalat, hogy Desktop környezetben 4 év után mindenképpen érdemes váltani. Sokkal tovább nem jó húzni. Minden fejlődik, jönnek újabb releasek, featurek... hiába mondják, írják, hogy akár 5-10 év, de asztali környezetben a vége fele lehet, hogy egyre több kompromisszumot kell kötnöd egyes programok futtatásával.
Arról nem is beszélve, hogy a gyári repókba is egy idő után egyre kevesebb friss cucc kerül bele. -
válasz
I02S3F #38223 üzenetére
Szeritem ugyanarról beszélünk!
Persze és mindketten tudjuk, hogy néha elég nyűgös tud lenni a hibakeresés, pár napja is belinkeltem pár módszert a Kezdőbe, de inkább morgást kaptam, hogy mit képzelek én, honnan érti majd ő, mit jelent ez a sok sor a terminalban? Tipikus öntudatos túlokos hisztipicsa effekt.
Mert amúgy egy szóval nem mondtam, hogy neki kéne megfejteni azokat a terminal kimeneteket.
Fő cél, hogy megértse a Linux működését, de ne képzeljem én, hogy terminalban fog operatívkodni. Anyám borogass! Pedig eddig a csaj Linuxosok voltak a legnormálisabbak....Kollégánál jelenleg a forgok körben csukott szemmel és dobják nekem a labdákat effekt van, eredmény akkor lesz, ha szembe áll a dobóval és persze nyitott szemmel.
-
válasz
I02S3F #38219 üzenetére
Semmi bántó szándék nem volt a hsz-ben, egyszerűen az eddigiek analízisének következtetése. Pont így nincs értelme az egésznek, kolléga egy fontos dologra fókuszál most, közben felrakja Ubuntut, valami nem OK, felrakja Manjarot, valami nem OK. Ebben a helyzetben csak úgy lehet a megoldást megtalálni, ha a user ténylegesen erre tud koncentrálni.
(#38221) kisvakond111
Ha mégis nekidurálod magad a Manjaronak, a hangproblémádban a topikjában tutira segítenek, elég sokan használják már, ezernyi apróbb gondot megoldottak már, de arra készülj fel, a nincs hang, az nulla infó lesz ott is:
-
-
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38149 üzenetére
Heló! Igen, tvre van kötve, alap programok akadás mentesen futnak rajta, de mivel hiányzik az a bizonyos gyorsítás ami az android alatt meg van, így nem sok haszna van a dolognak, külföldi fórumozók is szórakoztak ezzel annó, ők ott találtak egy ilyesmit Ubuntu Bionic with Armbian Linux 5.3.0-rc3-sunxi ez egy olyan linux volt amiben benne volt a már keresett gpu driver gyorsító, de magát az img fájlt nem találom meg sehol. Böngészni, Office, kis ablakos progamok gond nélkül elfutnak! Az utorrent is fut alatta amúgy
. Szinte tuti hogy ez hiányzik alóla és perfekt lenne.
. Na mindegy, videót holnap mutatok majd aztán marad a droid. Igazából minden alkalmazás is meg van már a droidon úgyhogy nem gond ez, csak mint érdekesség lett volna jó. na kekszet rá.
. Na de olyan "hölye" azért nem vagyok hogy nem jutottam el idáig... (:
-
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38130 üzenetére
Szia! Nem tudom, Most pl a legfrissebb linuxot nézem rajta. Kicsiben minden akadás mentesen fut, mármint normál méretű kis ablakban, de amint kinagyítom belassul, elvileg minden drivert lát. Milyen parancs al tudnám megnézni azt hogy megy e vagy sem a hardweres gyorsítása?
Már ha létezik ilyen parancs. Android rendszert nem bántottam meg maradt az a gépen, ez pendriveról fut jelenleg, de lehet hogy az lassít be. Az lscpu parancsot beírva a terminalban, rendesen látja a box cpuját. Ubuntu linux fut a gépen jelenleg minden jó rajta. Nemsokára jövök egy videóval hogy megmutathassam. A h96max x3 tvboxhoz, ahhoz hogy bebootoljon a linux, "armbian változata". Kellett egy dtb fájl, kellett a kernel, és maga bootrészlege, ami betöltés után át dobja a linux betöltésre a cuccot.
Szerinted/ek melyik az a parancs amivel ezt megnézhetém? Köszi a választ!
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38128 üzenetére
Jó!, akkor nem reklámozom többet. Csak örülök, hogy elértem amit akartam vele, ráadásul úgy, hogy az android meg maradt sértetlenül. És igazatok volt. Desktop Linux alatt valamiért a videó nem olyan mint android alatt, pedig minden driver meg van. Talán még lehet az hogy lassú a pendrive amiről bebootolt, nincs sd kártyám, de majd szerzek valahonnan, talán azon gyorsabb. Délután mutatok erről egy videót majd, pedig fullhdban tolja:
cpu, gpu, ram, rendben, szerintem a pendrive lehet a lassú. Mindenesetre több lehetőség van erre a típusú boxra, nem csak az android. Akkor nem híresztelem a dolgot, de az ubuntu szervert tényleg megnézem alatta nemsokára, hogy bírkozik meg egy ilyen kis masina. Még gyanítom hogy a kernel sem a legfrissebb. Android alatt marad nekem a filmnézésre, aztán ennyi. Annyi hiba van még, hogy eemcre ki írva az ubuntut kékes hátteret ad, "mindenhol"és ezt nem tudom hogy hol lehet kikapcsolni, pendrive alatt nem csinál ilyet. Na ez lesz majd a következő feladat. A tvboxok többsége sztem támogatja a linuxt, csak meg kel keresni a neki valót. youtuube is tele van vele. -
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38126 üzenetére
Tudom én
. Majd ki próbálom hogy elviszi e vagy sem, érdekesség, usbn indítva a linust semmi baja minden drivere meg van, de amint ki írom eemcre azaz a hardwer tárhelyére akkor halvány kékes hátteret ad, amit a pendrive nal nem. Esetleg hol lehetne ezt konfigolni?
na majd mutatok erről egy videót. tuti hogy beállítás baj lehet. de pendriveról ssdről ok, csak saját tárhelyről nem annyira.jövök 1videóval, mondjuk így is jó ez, meg marad az android alapnak.
terminálshusztárkodást addig űzém míg volna értelme de csak hobbi ként. De milyen jó ubuntu szerver lenne ebből nem? Nincs hangja, gyors, 1gigabites lan wifi. w webszerver torrent stb. 5v 2 amperrel elvan egésznap a gép adapterről. kár hogy bányászni nem lehet vele takarékosan
.
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38124 üzenetére
nem én találtam ki ezt, ezzel már foglalkoztak külföldön is, csak én is megakartam nézni, na de viszont, lehetőség adott így egy csedes ubuntu szerverre is vele akár
. vagy torrentezésre stb. megvannak a géphez a szükséges fájlok kernel config betöltés stb.
közben végig futott az upgrade. [link]
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38122 üzenetére
Szia! Tudom, semmi gond,csak kíváncsi voltam arra, hogy menne e, meg valahol kíhívásnak véltem a dolgot, szeretek ilyesmivel foglalkozni. Bőven elég az android9+ kodi, csak nagyon kíváncsi voltam arra, hogy lehetséges e linuxot futtatni bizonyos tvboxokon, és igen tényleg. Az androidot nem bántottam az meg maradt
. Ugyan olyan gyors a desktopos linux rajta mint az android., kész. [link] Most nyomok neki egy upgradet. Csak mint érdekesség, kiváncsiság, kihívás érdekelt, meg lekötöttem magam, ennyi
. Viszont lehet gyosabb lesz a linux alatti kodi mint az android alatti kodi., még nem probaltam ki de megnézem.
-
válasz
I02S3F #38113 üzenetére
Csak halkan említem meg, hogy itt most nem arról esett szó, hogy olyan gépet vett a kolléga, amin nem fut jól a Linux, hanem céleszközökről esett szó, amiknél azért mondjuk ki nyíltan, 1 millióból van 5000, amin nem Linux fut valamilyen architektúrában. A Te laptop választásod itt most teljesen lényegtelen, ahogy az enyém is. Nekem a Sharp TV-m szarik együttmáködni Linux-szal és még a Linuxos fs-t is utálja, lesz*om, nem erőltetem. De nem is rakok fel csak emiatt egy undormány szemét spyOS-t. Megoldom a dolgot ezek kihagyásával. Az beteges nekem legalábbis, ha valamit nem tudunk elengedni és évekig nyekergünk, ahelyett, hogy lépnénk tovább. Ami nem megy, nem kell erőltetni. Kb 7 éve használom a desktop Linuxokat totál nokedliként és ha ennyivel a hátam mögött valamit nem tudok igen hamar megoldani, akár gyors kérdések útján is, az tovább nem is érdekel. Majd egyszer úgyis szembejön a megoldás. Vagy nem. Tibi koma pitbullozása gyakorlatilag közel értelmetlen, szerintem. De ettől ha elakad valamiben és nekem van tippem, mindig írok tippeket, hiába kiátkozott már párszor még a pokol bugyraiból is. (nincs ezzel persze egyedül)
-
válasz
I02S3F #38093 üzenetére
Igen és az értelmetlenül magas CPU használat is például.
(#38094) tordaitibi
Ne érts félre, megértem ha sokan kényszerülnek a használatára, de mivel én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rühellem a Wint és látnom se kell soha, így nyomhatom simán az ilyen nagyképű okosságokat!
Bocsi. Dehogy akarom én elvenni bárkinek is a kedvét, főleg a Linuxtól nem, egyébként egyik pendrive-om nekem is NTFS, mert a nyomorult TV nem fogad el mást, a FAT32 méretkorlátos, szóval ja..... No de ismered már annyira a hozzászólásaimat, tudod, hogy kicsit végletesen szólom le, amit utálok. Azzal tisztában vagyok, ha a Te kitartásoddal sem találsz más lehetőséget, akkor valószínűleg nincs más megoldás. Én úgy dobtam a WInt anno, hogy az volt az alap, ha valami nem ment Win nélkül, nem ment, de nem a rohadék fog engem irányítani az tuti! Ugyanezt melóhelyen is meg tudtam tenni, elegem lett a WInból meg az idióta Wines kollégákból és egyszer aszondtam, hogy kész, nem ülök többször Wines gép elé. Főnököm hőbörgött, hogy hozzá tartozik a munkámhoz meg kirugat, etc...mondtam neki, hogy mutasd már meg barom, hol van az én munkakörömnél leírva, hogy köteles vagyok számítógépet használni!? Tegyük hozzá, hogy mikor odamentem, rég nem használtam otthon Wint, de mindent én mutogattam meg az idiótának így is.
Egyszóval rühellem a WInt! Ha nem Linuxos topikban lennénk, nem írnám le, de ugye.....például Wines topikot soha nem látogatok.
Tiszteletben tartom ettől függetlenül a ti elmebajotokat, hogy nem akartok elszakadni a Win-től.
-
válasz
I02S3F #38087 üzenetére
Akkor ez egy 500-as lemez?
Rosszul partícionálsz és rossz a taktika.
Nálam 120-a ssd, azon 40Gb Linux partíció,(foglalt 26GB),
60GB W10 partíció (foglalt 24GB).
Háttértár 1TB. Azon 2 partíció, egy NTFS, 860GB.
Erre dolgozik mindkét OS, miden erre van irányítva, ezen vannak a videók, filmek, adatok stb. logikus mappaszerkezetbe és közös elérési utakkal. Pl. mindegy hogy a Winen letöltöttem tegnap valamit, ma a Linuxot használva a Letöltések-re kattintva ott van a tegnapi wines letöltés.
Ez nagyon praktikus, minden ugyanott van a két OS fájlkezelőbe a gyors elérésbe vagy a helyek-be.
Erre a lemezre amikor eszembe jut, kb. 1-2 havonta készül a Winről növekményes mentés, a saját beépített eszközét használom, tökéletesen megfelelő.
Mivel a Linux nem tud Timeshiftezni csak EXT fájlrendszerre, ezért van az 1TB háttérlemezen még egy Linuxsave partíció EXT4 fájlrendszerrel, 60Gb mérettel és erre menteget a Timeshift.
Ha bármelyik rendszer javíthatatlanul megsérül, ott vannak a mentések, visszaállíthatóak az operációs rendszerek, és megmarad az összes adatom, filmem, doksim, minden.
Aki maximalista az erről a meghajtóról heti-havi időszakba készíthet mentést külső lemezre és akkor atombiztos.
Én más módszert használok de ez is járható. -
törölt tag
válasz
I02S3F #38082 üzenetére
A Win10-et szeretnéd kicsit hanyagolni, hogy később visszatelepítsd? Vagy a csak egy adatpartíciót, hogy legyen helyed?
Vannak klónozó progik, bebootolsz velük aztán partítion>to image. Tömörít is valamit, később visszaállíthatod vele image>to partítion.
Az image képeket tárolhatod az Ubi partícióin. Azt meg kell nézni, hogy adott progi dolgozik-e közvetlen ext4 fájlrendszerre.
Ilyesmire gondoltál?
Pofon egyszerű lenne a dd ubi alól, de az nem tömörít. -
stopperos
senior tag
válasz
I02S3F #38029 üzenetére
Két dolog miatt érdekes egy köztes release:
- a kernel verzió a legutolsó kiadott verzió, ezért támogatja a legújabb cpu/gpu-t. Kb 2-3 hónap mire ez lecsorog az LTS verzióba.
- a desktop csomagok esetén is inkább a legfrissebben van a hangsúly, mint a stabilabbon (pl a GNOME 3.38 most elég sok teljesítménybeli javítást hozott). Viszont amit még mindig nem mertek bevállalni az az, hogy ne X11-en fusson, hanem Wayland-on. Pedig most pont lett volna rá egy jó alkalom. (Amúgy a Kubuntu is sokat dobott a verziószámokon.)
Most a Fedora 33 volt a bátrabb kiadás ilyen téren: alapból btrfs fájlrendszer, Wayland, GNOME 3.38
A 6 hónapos kiadásoknak igen jó reklám értéke van, mindenki ír erről egy cikket és így jobban terjed. -
válasz
I02S3F #37993 üzenetére
Előtt.
Pc indít, BIOS, Grub (W10 dualboot van, az Ubuntu az első, hagyom vagy enter), 3 másodperc és indul az Ubi, Ubuntu logó bejön, kis szünet fekete képernyővel, ezután ha jó jön a KDE logo, és dob az asztalra.Ha nem jó akkor az Ubuntu utáni rövid fekete képernyő után jön a jelszókérő ablak, beírom, enter és jön a KDE logo majd az asztal.
Minden kulcstartó vagy mi a csoda, jelszótároló, a KDE Wallet is mind ki vannak kapcsolva.
Ésnem mindig csinálja, nincs benne rendszer, pl. volt áramszünet, ups nincs, leállt a gép és utána sem kérte, majd 5x nem kérte, majd egyszer csak egymás után 2-3x, majd megint nem stb.
Nincs logikája, pl. kéri-nem kéri ha közbe a W10 volt bootolva, vagy az Ubi indult csak 20x stb. -
Frawly
veterán
válasz
I02S3F #37925 üzenetére
De, lehet telepíteni akár a /home/I02S3F mappába is a kész programot, általában a make install scriptnek meg lehet adni /bin/-től eltérő mappát is, de pont amiatt, amit te is írsz, a jogosultság miatt, meg a könnyű kiadhatóság miatt szokták alapból a /bin/-be tenni. De simán működhet a /home/ mappádba telepítve (vagy kézzel bemásolva) is, ha azt felveszed a PATH környezeti változóba. Simán fog tudni írni a Conky a rendszerbeállításokat is, csak akkor sudo-val kell futtatnod, vagy a rendszerjogokkal induló WM-nek, DE-nek vagy valami más initfolyamatnak kell a bootkor ilyen jogokkal betöltenie.
De én Conky-t nem fordítanék forráskódból, az úgyis megtalálható minden disztró tárolójában, és már alig fejlesztik, így nincs az, hogy túl régi verzió lesz. Ez az az apró progi, aminek függősége sincs sok, így akár valami univerzális csomagformátumból sem akkora gáz feltenni. Persze ha annyira akarod gyakorolnia forráskódból forgatást, akkor le lehet épp fordítani, pont azért, mert kicsi, nincs sok függősége, elég gyorsan lefordul.
-
sonar
addikt
válasz
I02S3F #37925 üzenetére
Nos kérlek ez erősen off linuxos topikba való. De megpróbálok némileg tárgyilagosan fogalmazni.
Azért nem telepíthetsz csomagkezelőből mindenhová, hogy ne legyen szétcseszve a rendszered.
A csomagot mikor összeállítják világosan definiálják a függőségeket, minek hol kell lennie.Ha mondjuk tar-t töltesz le azt már pakolhatod ahova akarod. De neked kell gondoskodni a függőségekről, update/upgradek-ről. Rendszert így karbantartani nem lehet. Dolgokat kipróbálni igen.
Snap-ről már sok szó esett. Ma ahhoz fáradt vagyok, majd jön Frawly és felokosít.
-
válasz
I02S3F #37899 üzenetére
Az nekem ezen a hardveren soha egyetlen disztró alatt nem működött. Napokig keresgéltem, GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor ezeket százszor átírogattam a neten javasolt verziókra, eredmény nélkül.
xrandr alól tudom állítani a fényerőt de ez csak mankó, az nem valódi mert a gammával variál, nem a led háttérvilágítással.
És nekem a konkrét monitor vezérlés kell mindenképp, nem akarom itt most bővebben kifejteni miért.
Nyomos okom van rá. Nekem nagyon nem mindegy hogy éjjel a monitor 22 vagy csak 12 wattot fogyaszt mert sokat használom a rendszert akkumulátorról ahol 10W nyereség az 3-4 óra +üzemidőt jelent nálam. -
válasz
I02S3F #37893 üzenetére
Megpróbálom.
Nem tudom a pontos menetet csak tippelek, a sudo ddccontrol mivel emelt jogú, indulása után emelt joggal piszkálja a dev/i2c-4 kernel modult?
Mert akkor a sudoers-be megadva a ddccontrolt ugyanígy működnie kéne.
Ugyanennek a ddccontrolnak van egy gui-ja, az hogyan működik, mert az is működik. Elindítom és csúszkák huzigálásával állítom a fényerőt, kontrasztot.
Telepítettem, kétkattal elindítom és megy. Ott hogyan vannak a jogosultságok?
Ezeket csak kíváncsiságból kérdezem.Kernelmodult betenni a sudoers-be nem baj?
Ha valamit nagyon elbaltázok, konzolról napok mire esetleg meg tudom javítani. -
válasz
I02S3F #37837 üzenetére
Erre én nem tudok mit mondani, átlag, inkább amatőr felhasználó vagyok. Szoftverkezelőbe beírom ami kell, pl. Elefánt-mérő-app és ha kiadja akkor telepítem.
Ha nagyon nincs akkor képes vagyok a weboldalakról letölteni, már ahol van, pl. Megasync, 4kvideodownloader, Opera.
Manjaroztam is, az aur ebből a szempontból verhetetlen, ami ott nincs az nincs is.
Nagyon azt se tudom mi a snap meg a másik, talán flatpak..?. az Appimage-t azt tudom, az a portable. -
törölt tag
válasz
I02S3F #37793 üzenetére
Egyáltalán nem jó ötlet Ubi/home/user könyvtárat Arch/home/user könyvtárat egyszerre használni a két disztró alatt.
1: A két rendszeren a programok verziói eltérőek lehetnek, ezért a beállítások közös használata gubancot okozhat.
2: A személyes cuccok közös használatára egy olyan könyvtár ajánlott, amelyik mindegyik rendszeren a user tulajdona.
3: Ubi/home/ubiuser és Arch/home/archuser- nek meg nem sok értelme van, mert egyik a másik rendszerről csak root joggal írható.Ne egy nagy /home partíciót használjon az, aki ilyet akar. Hanem egy nagy közös partíciót a személyes cuccoknak. A rendszereknek meg ne vállassza le a /home-ot, hanem maradjon a /-en és csak a személyes cuccokat használja egy közös könyvtárban.
A böngészőket lehet szinkronizálni a saját megoldásaikkal.
-
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37741 üzenetére
Nem, ezzel elindultam, kis google keresés és a legvégén találtam egy rc.local fájl mintát és leírást. A kettő együtt azonnal jól működött. Rc.local nélkül sajnos nem működött, de együtt már f@sza.
Köszönöm!A következő projekt a Viber autostart minimalizálva lenne és a Kdeconnect autopair a telefonnal. Mostmár ezek is menni fognak, mert amit találtam azokhoz is rc.local kell.
-
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37731 üzenetére
Akkor mi értelme a beépített téma alkalmazásnak?
Én nem külső forrásból töltöttem le ezeket, hanem azokat amelyeket a Rendszerbeállítások->Globális téma illetve Ikonok pontban felkínál.
Jó, végülis nem nagy probléma, csak ismerkedem a rendszerrel és a korábban leírt jelenségekbe futottam bele... -
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37714 üzenetére
Konkrétan Teamviewer kellene, van fiókom és néhány regisztrált gép amihez olykor hozzá kell férnem.
Gdrive sync nekem mindegy milyen megoldás, csak menjen. A munkámhoz tartozik, hogy egy csomó doksit szinkronizálnia kell, hogy elérjem telóról illetve legyen róluk állandó friss mentés.
Programozás: riasztóberendezések saját usb interfésszel, valamint vannak hálózatos termékek is, ezeknek nem kell interfész. Van saját szoftverük, ezeknek kell futniuk, erről érem el. -
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37712 üzenetére
Nem valami "legacy os" és "uefi" szerepelt benne (ne haragudj már nem vagyok gépközelben). Kikapcsoltam, hogy csak a legacy működjön és azóta semmi baja nincs.
A windows-nak úgy látom mindegy, az ment eddig is engedélyezett uefi-vel is, de megy most is. Viszont a grub nem települt engedélyezett uefi-vel. -
válasz
I02S3F #37535 üzenetére
Ja, nagyon király dolgok ezek! Anno én komolyan próbálkoztam mindennel, hogy kinyírjam a Debian 8-at, szinte képtelenség volt, de ezeket a mai disztrókat már nem nagyon merném ugyanazoknak a tortúráknak kitenni. Persze akkor sem a Debian volt a fő rendszer, épp a dolgok kipróbálására volt tartva.
Szóval igazán nincs mit!
-
válasz
I02S3F #37533 üzenetére
Szerintem ha nem 100%-ig látod át, mit honnan szed ki, inkább ne használd. Ezek az árva csomagfoszlányok szinte tutira nem okoznak gondot, helyet sem foglalnak. Nem érdemes kockáztatni. Anno kipróbáltam persze kíváncsiságból, de a napi használatban lévő rendszeremen nem fogom. Itt bőven elegendőnek tartom azt a pár ismert pucoló parancsot.
A Bleachbit-re is azt írták anno, hogy root alatt futtatva csak az használja, aki pontosan látja, mi történik. Mondjuk aki pontosan átlátja ezeket a folyamatokat, az meg nem fog ilyesmit használni, szóval......inkább éles rendszeren ne használd Te sem!
Persze ez csak saját véleményem, ettől még mélyebb tisztításra, orphan file töredékek eltávolítására javasolják sok helyen.
Ubuntu 20.04-től meg már annyira megváltozott minden, hogy sok program csak snap-pal rakható fel.....egyre gázabb a helyzet.Emiatt említettem előbbi kérdező ft-nak is, hogy ha nagyon bele akarna mélyedni, akkor vannak ezek, remélem ebből átment, hogy csak úgy ne ugorjunk neki!
-
stopperos
senior tag
válasz
I02S3F #37505 üzenetére
Az apt az csak azokkal a fájlokkal foglalkozik, amit ő feltelepített. Ha te az alkalmazással új adatot generáltál (létrehozol egy dokumentumot, képet), vagy első indulásnál készít egy beállítófájlt, az meg fog maradni az alkalmazás törlése után is.
A Windows sem töröl ki minden adatot, csak keress bele a registry-be vagy a C:\Users\{felhasználóneved} mappába. Az alkalmazás felkínálhatja hogy ő maga után még takarít valamennyit, de ez nem a megszokott működés. -
teleahocipöm
senior tag
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F #37340 üzenetére
Nem vált be, az még nem támogatta, meg abban nem frissülnek a programok. Én már nem tudom mi van amúgy, tegnap óta telepítettem 18.04-től kezdve mindent, és minden problémás. Érdekes, hogy a Windows nem, meg a telepítő sem. Pl. 20.04-ig a telepítő is hülye, és z az y, de 20.04-en már y az y, de telepítés után nem tudom beállítani a magyart, és megint z az y. Meg nem tudtam alkalmazni a sötét témát se. Félreértések elkerülése végett, az elterjedt kifejezéssel élve nem engedi. Nem működik, rákattintok, és semmi. Meg már a terminál is fehér volt. Pedig megpróbáltam minden felesleges dolgot törölni a /home-ból ha esetleg ott volt valami beállítás, a többit meg formáztam. Nem tudom, minimális telepítéseket választottam, most feltelepítettem normált, még a telepítőből írok, remélem megoldja, de kétlem. Amúgy miért nem lehet youtube-on kívül más videót nézni a telepítőből? A flashplugin-installer meg nem található telepítő.
H't nem oldotta meg, a linux nem magzar miut'n elindul <gz sem. H't 'tm'solom ami kell, ;s form'yom a /home/ot is, h'tha j= lesy.
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F #37338 üzenetére
Az lehet, csak azt mondják, hogy hanyagolni kéne a snap verziókat, mikor más már vagy nincs is, vagy még annyira se működik. Mikor az Ubuntu Stúdióban nem működött a CUDA, azt írták, telepítsem a rendes Ubuntut, mert abban olyan a Kernel ami működik, és működött is. Most a 2020-asra már az sem olyan?
-
Cyrin
addikt
válasz
I02S3F #37167 üzenetére
Én ma tettem fel, mindent beállítottam, jól müködik eddig.
A wifis nyomtatót csak bekapcsoltam, és már fel is rakta, anélkül hogy bármilyen menüpontot megnyitottam volna... Ilyen még nem történt velem, mindig legalább drivert kellett telepíteni, de volt hogy azzal se ment.
Gyorsabb, gördülékenyebb mint a 18-as. -
válasz
I02S3F #37164 üzenetére
Ezt neked kell tudni, minden változás okozhat kb bármit.
Én most ezen dolgozom, és így is frissítettem... Egyetlen kellemetlen buggal találkoztam, eddig két grafikus tty-t használtam, most valamiért a lock screen szivat, ha váltok. Így most egyen váltogatok a felhasználókon... Persze ez valamennyire egyéni use case.
-
Frawly
veterán
válasz
I02S3F #36851 üzenetére
Szerintem meg simán érdemes frissíteni. Főleg, hogy a 20.04-es LTS lesz megint, így a 18.04 LTS-eseknek is megéri rá váltani, nem csak a 19.10-et használóknak.
Én pont fordítva gondolom, mint a kolléga, csak akkor nem frissítenék, ha valami rettenet régi (értsd retró szintű, 14+ éves) hardverről van szó, ami problémázik új kernel, vagy kerneldriver, vagy hasonló miatt, de ez is elég elméleti eshetőség, meg ilyen gépeken amúgy sem Ubuntut érdemes használni.
-
lev258
veterán
válasz
I02S3F #36851 üzenetére
Akinek bevált a jelenlegi rendszere, annak nincs értelme frissíteni. Ha kell az új, vagy valamely hardvernek szüksége van rá, akkor meg lehet tenni. De mindig készülni kell arra, hogy egy ilyen mértékű frissítés problémákat és szélsőséges esetben adatvesztést is okozhat, vagy csak "szimpla" nem indul a rendszer problémát.
-
válasz
I02S3F #36698 üzenetére
Verziótáblázat:
5:19.03.3~3-0~ubuntu-disco 500
500 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages
5:19.03.2~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.1~3-0~ubuntu-disco 500
5:19.03.0~3-0~ubuntu-disco 500
500 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 PackagesEbből most már tiszta, hogy a kollégánál fenn lévő repo nem jó, mivel csak a fentiben vannak nem cli-s verziók.
A második a jó repo
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 PackagesA leírás alapján is annak kéne felmennie:
sudo bash -c 'echo "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu disco stable" > /etc/apt/sources.list.d/docker-ce.list'
-
samujózsi
senior tag
válasz
I02S3F #36630 üzenetére
De melyik?
Mert az általam ismert fórumokat már átnéztem és még ahol kifejezetten a "miért"-re vonatkozott a kérdés, ott is elintézték azzal, hogy "touch index.txt.attr", nem mondta meg senki, hogy miért hiányzik.
És tisztességes tutorialt sem találok már hetek óta. (Ahol md5-t, 1024 bites kulcsot emlegetnek, azok lejárt szavatosságú oldalak) -
zolnagy
őstag
válasz
I02S3F #36605 üzenetére
Hát nekem a legújabb a 19.10 produkálja. Mindegy, telepíteni nem akartam, csak egy jó pendrive rendszert, de arra jobb lesz a mint. Mostanában nem nagyon használtam linuxot, de régebben igen, és akkor ilyen parancsokat be tudtam írni a rendszerindításnál lefuttatottak közé. Már pontosan nem emlékszem, de a /etc/init.d alatt voltak ezek a lehetőségek.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Kuponkunyeráló
- BestBuy topik
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest