- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Frawly #36413 üzenetére
Biztosan igazad van, de Mint-en mégis az működik, amit írtam, párszáz alkalommal próbáltam már. Amikor a pendrive-ról bootol a telepítő, akkor az kell, amit említettem. De szerintem próbáld ki, ne csak beszélj róla! Mikor telepítettél Mint-et utoljára?
Amúgy én olvasok időnként Archwikit, ha ez megnyugtat, 10 esetből 8x azt olvasgatom. Akkor nem olvasom, ha már rutinból is megoldom valamit, remélem ez nem akkora nagy bűn!
(#36414) tomtyi
Te már akkor elhiszed, hogy jobb Mint-et felrakni, mint Ubuntu-t.......
Én már tapasztaltam, mennyivel kevesebb lassító dolog van benne, például ez a csoda snap!
-
törölt tag
válasz
Frawly #36413 üzenetére
Szoktam volt az ArchWikit nézegetni, igaz, ilyen problémám az Ubuntuval sosem volt. A 12 évnyi ubuntuzás utolsó legalább 5-6 évében már ellustultam, mert nem nagyon kell matatni.
Amúgy most frissül a Tina Mate VBoxban. Hát csessze meg, az villámgyorsan felállt!Nem mértem, de a systemd-analyze time 7 sec-e elég valósnak tűnt.
-
válasz
Frawly #36407 üzenetére
A systemd-analyze csak kb.re méri a bootod, a valóságban nem annyi, ezt nem akarta elhinni nekem sem ubyegon.
Dehogynem, csak éppen nem tudtál meggyőzni, mert nekem mindig ugyanaz jön ki, igaz én 4-5 sec körül szoktam kapni az eredményeket, így nem jöhet ki igazán sok különbség. Nem beszélve a régebben kapott 2,7s Antergos és 3,2s Debian Wheezy bootidőről!
(#36409) tomtyi
Mint.....na ez egy okos ötlet volt!
-
törölt tag
válasz
Frawly #36400 üzenetére
+ubyegon2
No, snapd-t töröltem, Livepatch-hez és a Gimp 2.10-hez kellett. Ha a NetworkManager-wait-online.service-t kilövöm (mask), akkor a systemctl-analyze blame nem mutatja, de 18 sec alá így sem megy. Most unmask-oltam, így is 18 sec.
systemctl-analyze blame
NetworkManager-wait-online.service nélkül:
951ms rsyslog.service
813ms postfix@-.service
793ms fwupd.service
780ms keyboard-setup.service
368ms dev-sda5.device
340ms systemd-logind.service
…NetworkManager-wait-online.service-szel együtt:
6.270s NetworkManager-wait-online.service
936ms rsyslog.service
757ms keyboard-setup.service
396ms postfix@-.service
372ms dev-sda5.device
355ms systemd-journal-flush.service
343ms systemd-resolved.service
…Kis f.szom. Stopperrel mérem, eleve 12-13 sec, amíg a gdm bejön.
Mi a fene van itt? -
válasz
Frawly #36400 üzenetére
Nincs ezekkel baj, a snapd függőségeit kéne megnéznie valakinek, akinek Ubuntuja van, mert az akadályozhat akár.
fstrim.service
normál esetben hétfőnként fut le, aNetworkManager-wait-online.service
viszont nem szükséges, amire gondolszNetworkManager.service
, az szükséges.apt-daily-upgrade.service
nálam is lefut, az is kell szerintem, bár akár kilőhető is lehet.Mint-en ez van HP-n:
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ systemd-analyze blame
1.007s apt-daily.service
933ms apt-daily-upgrade.service
887ms systemd-udev-settle.service
532ms upower.service
527ms systemd-journal-flush.service
502ms dev-sda2.device
318ms systemd-logind.service
313ms udisks2.service
255ms networkd-dispatcher.service
253ms ufw.service
235ms ModemManager.service
232ms lightdm.service
231ms plymouth-quit-wait.service
196ms networking.service
193ms ubuntu-system-adjustments.service
177ms NetworkManager.service
160ms lvm2-activation.service
156ms thermald.service
155ms iio-sensor-proxy.service
155ms accounts-daemon.service
151ms systemd-modules-load.service
147ms avahi-daemon.service
140ms bluetooth.service
lines 1-23 -
törölt tag
válasz
Frawly #36398 üzenetére
Fentebb volt system-analyze blame, de majs csinálok újat.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Frawly #36354 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsod, mai napon rávettem magam hogy letakarítsam azt a merevlemezt és átformázzam ext4-re. Volt egy kis gubanc a formázással mert valamiért a felhasználómtól elvett mindenféle jogot, hogy hozzáférhessek a merevlemeztől, de megoldottam úgy néz ki, sikerült visszaadnom mindent
Most már letöltéskor meg filmnézéskor is rendben van a terheltség, szebb a load sokkal és nyoma sincs a mount parancsnak a terheltségi listában, hálózaton szépen el is érek mindent azon a HDD-n. Kicsit túlgondoltam a dolgokat az ntfs-el
Köszönöm! -
ftamas0201
senior tag
válasz
Frawly #36347 üzenetére
Nem szeretném átformázni, windowssal így a legkönnyebb együtt használnom, az a baj hogy eddig nem nagyon volt ilyen gondom. most meg hiába újraindítás meg bármi, egyszerűen semmi nem használ. Nem lehetne kideríteni valahogy hogy letöltés közben mi az ami ezen belül ennyire terhel vagy mit lehetne tenni?
-
válasz
Frawly #36324 üzenetére
Tegnap linkeltem mindhármat, megnézhetted volna, cc 3000 ft-tal drágább az MX500 500GB-nél az ugyanekkora 860 EVO. Szerintem ez nem jelentősen drágább.
A bővítés sorrendje meg attól függ, mennyire akar virtualizálni a kolléga, mert 4GB-tal semennyire nem fog, SSD nélkül, de bővített memókkal viszont igen. Sajna az van, hogy esetében mindkettő nagyon alapvető bővítés, ill a CPU csere is nagyon kéne. Mondjuk ettől még nem lesz üzleti kategória, szóval ilyen célokra használva.......szerintem hamar kampeca lesz. Nem egy HP Elitebook kategória, gondolom.
-
bodnar10261
aktív tag
válasz
Frawly #36282 üzenetére
Köszönöm az instrukciókat. Jelenleg Az Ubuntu Mate van igen fenn. A későbbiekben gondolkozok felturbózni az írt laptopot. Amire kell nekem arra tökéletes, irodai felhasználásra, filmnézésre és internetezésre.
Igen a CD/DVD meghajtó elavult mamár azért gondolkoztam a HDD keret( Ebbe egy max 320 GB Merevlemez) és egy 120 GB SSD. Irták hogy az ssd telepítéskor lehetnek állítólag gondok. a mate meg sokszínű kb mint a mint. MInd 2 tetszik amugy a Lubuntu nem. -
SP4C3
veterán
válasz
Frawly #36242 üzenetére
Nem kell letiltani semmit.
Dehogynem. Mi a f**znak nekem mégegy felesleges extension, ha egy egyszerű "flag"-gel ugyanazt el tudom érni?
De legyen, egy próba erejére megnézem.(win alatt is ugyanígy értem el, hogy h.264-ben menjen a YT)
Update: Az eredmény ugyanaz! Törlöm a h264ify-t és webm off.
-
válasz
Frawly #36174 üzenetére
Nem láttam értelmét nagyon pontosan fogalmazni. Csak arra az esetre említettem, ha komolyabban kezd linuxozni. Eleinte nem érdemes ezt meglépni, mert lehet nem is fog neki a Linux tetszeni, és akkor feleslegesen bolygatta az adatpartíciókat.
Mondjuk ezt így megértem, de most már jobb, hogy ez is tisztázódott, nehogy valaki azt gondolja, hogy csak úgy pár kattintás és át lehet konvertálni a fájlrendszert. Volt már ilyen kérdés egyébként....
Nekem a WD-k AF-esek, így különösebb gond nincs velük particionáláskor és anno így másolással meg tudtam oldani az NTFS/EXT4 váltást. Rég volt már igaz, Linuxozás kezdete utáni pár hétben már meg is ejtettem. Annyira érezte már a WD Black is, hogy rá már nem fog Win torrentezni.
-
válasz
Frawly #36172 üzenetére
"az összes NTFS tárolóm átállítottam ext4-re"
OK, nem pontatlan, hanem félreérthető.
Majd jön a kolléga és kérdezi, hogyan tudná átállítani ő is ext4-re, mert akkor neki is tetszene jobban. Hogyan? Hát sehogyan. Érted mire gondolok? Én csak óvlak....bár igaz, elég hosszan el fogod magyarázni, mire gondoltál átállítás helyett. Én értem, mire gondolsz, Érted?
A lényeg, hogy az adattároló partíciókon érdemes hosszú távon átállni NTFS-ről ext4-re.
Ez teljesen egyértelmű! Átállni és átállítani nekem rejt némi jelentésbeli különbséget.
De nem kekeckedésnek szánom ezt, hanem segítő szándékkal írtam. Vagy csak feleslegesen nyelvtannácizok? Lehet.......
(#36171) I02S3F
Igaz arra is, csak én elég ritkán használom, azért nem soroltam fel a másik kettő mellett.
-
válasz
Frawly #36152 üzenetére
Szerintem a terminálból a legjobb minden csinálni, csomag telepítését, frissítését kezdőknek is, mivel ha van valami hibaüzenet, az rendesen fog látszani.
Ez egyértelmű, de nem az abszolút kezdőknek, hanem aki már kicsit járatosabb, a terminal hiba kimenete nem is nagyon lesz informatív az első időkben, sajnos néha úgy kell könyörögni hiba esetén, hogy másolják be a terminal kimenetet, mert az alapján lehet valamit kezdeni a hibával.
Különben a desktop disztrók frissítéskezelői elég jól használhatók, időnként meg olyan gubanc lehet a tárolókkal akár, amik terminalban is megakasztják a folyamatot. Itt jön persze, amit mondasz, hogy ott legalább kiírja pontosan, mit kell tenni.
Apt rendszereknél sok esetben még az is számít, ha gond van, hogy melyik csomagkezelőt használja valaki, a méltatlanul hanyagolt aptitude sokszor megoldja azokat a függőségi problémákat, amiken az apt vagy apt-get megnyekken.
Ahogy pl. te nem vagy hajlandó rollingot használni vagy UEFI bootot vagy GPT-t vagy minimalistább WM-et.
Ez azért kicsit más helyzet ám, UEFI-t főleg a gépeim utálják, rollingot ismerem, ezért nem akarom használni, bár azért szoktam időnként.
A WM-hez meg nokedli vagyok szerintem, GPT-t meg használok Legacyn, a WD Red 2TB tároló ezzel a sémával fut desktopon. Notebookon anomáliák voltak vele valamelyik EVO-nál.
-
válasz
Frawly #36147 üzenetére
Az alábbi szöveg az itteni Összefoglalóban van:
(egyébként minden egyes csomagkezeléssel foglalkozó leírásban szó esik ezekről)Most úgy őszintén, ha valaki kezdő és megtalálja ezt a topikot, de nem olvassa el az Összefoglalót, csak háborog olyan miatt, ami ott is le van írva......
Mit és hogyan telepítsünk:
A rendszer beépítve tartalmaz egy Szoftverközpontot a gyakran használt alkalmazásokkal. Egy gombnyomással telepíthetőek innen a szoftverek.
Egyes alkalmazásokhoz az interneten .deb kiterjesztésű fájlokat találni. Ezek a Windows alatt megismert installer-ek megfelelői; két kattintással telepíthetőek, amennyiben pl. a Gdebi nevű szoftver már telepítve van.A Synaptic nevű csomagkezelő megfelelő használatához már szükség van némi óvatosságra, itt a rendszerben fellelhető összetevők teljes tárházát találjuk.
A Terminál nevű parancssor nagy segítségünkre lehet, a rendszer egészét kezelhetjük rajta keresztül. Így aztán a programok telepítése, törlése vagy indítása is lehetséges innen:
sudo apt-get install programnév (szoftver telepítése)
sudo apt-get remove programnév (szoftver eltávolítása)
sudo apt-get autoremove (nem használt csomagok eltávolítása-érdemes átnézni a listát)
sudo apt-get clean (a letöltött csomagok által foglalt helyet szabadítja fel, nem a telepített szoftvert)Terminálból soha ne indítsunk grafikus felületű programot sudo előtaggal. Helyette használjuk a gksu előtagot.
Vannak úgynevezett külső tárolók, ppa-k, ahol adott rendszerhez (disztribúcióhoz) frissebb verziójú alkalmazásokat is találhatunk. Ha ezen tárolókat hozzáadjuk a rendszerünkhöz, automatikusan elérhetővé válnak ezek a korábban említett módokon.
Fontos hangsúlyozni, csak megbízható forrásból származó csomagokat telepítsünk! Ez mind a .deb csomagokra, mind a ppa-kra vonatkozik. Ha bizonytalan vagy, inkább kérdezz.Mivel rollingos vagy, elárulom, hogy vannak hivatalos PPA-k is.
Amúgy én az egyik hsz-ben elég részletes helpet adtam a PPA-khoz, de minek!?
-
bringasisti
őstag
válasz
Frawly #36097 üzenetére
#94 Hsz- ben említettem hogy a magyar nyelv megy és a gépre van telepítve, a pendrive a zsebemben. 18.3 verzió amit itt ajánlott mindenki mert az Ubuntu az nekem tökéletes lett volna csak a nyomtatót nem kezelte. Jelenleg a kulcstartót szeretném megtalálni és a helyesírást magyar nyelven beállítani. Futtattam az illesztő program kezelőt töltött le adatot de a nyomtató nem megy.
-
bringasisti
őstag
válasz
Frawly #36095 üzenetére
" Nagyon kapkod, nagyon nagy vonalakban ír, nem lehet átlátni mit csinál." Ez így van, de a helyzet a következő: ha valaki egy teljesen új környezetbe kerül akkor mindent kipróbál és hirtelen ennyi mindent annak aki nem ezzel foglalkozik nem tud megjegyezni. Én még nem tanultam informatikát. Az nagy segítség lenne nekem is és szerintem másnak is ha a válaszok nem tartalmaznának szakmai kifejezést és az elérési útvonal hasznos volna számomra. A kulcstartó kikapcsolható ha már a rendszer egy jelszót rögzített. Az más kérdés hogy a 12345 van mindkét Linux esetén megadva.
-
-
válasz
Frawly #36068 üzenetére
Azért gondolom, hogy jól lett kiírva, mert van egy kép Ubuntu alatt a beépített íróról és a betallózott iso is jónak tűnik. A Win7 és a másik gép előkerülésénél már viszont eléggé elveszítettem a fonalat......illetve elveszítettem volna, ha már meglett volna.
Most, hogy mondod, tényleg kiírja alul egy pillanatra, hogy mivel lehet belépni a setup menübe és mivel lehet az eseti bootot előhívni!
(#36056) - az itt látható kép a Mint kiírt iso-járól szintén jónak látszik.
-
-
stopperos
senior tag
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #35972 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési időből: Thunarban is lehet talán, van rá benne plugin, bár elég korlátozottak benne a lehetőségek.
De a Double Commander érdemesebb helyette használni. Ubuntu Studio-ra a Gtk-s változatát érdemes feltenni.
Én erre Vifm-et használok, de azt neked nem ajánlom, mert asztali környezetes userként ki fog idegelni, és semmivel nem lesz könnyebb, mint ha Bash-ból csinálnád.
-
growler
őstag
válasz
Frawly #35964 üzenetére
Pedig nem egyszer csináltam már ilyet - és hidd el működik.
[link] [link] [link]
A Peppermint 10 és a Clonezilla van egy pen.-en + egy "FILMEK"
partíció ( Amit erre letöltök/másolok az természetesen megmarad.)
Igaz hogy kiírás előtt egyikhez sem adtam hozzá persistens területet,
(kis méretű a pen.) de a lehetőség meg volna rá ! [link]"A GRUB tud iso fájlt bebootolni, bár a konfigolásának utána kell nézni, azt nem vágom fejből."
Valami ilyenre gondoltál ?: [link]
Ez is egy megoldás - csak sajnos vannak gyenge pontjai.
1; Az ISO live kipróbálása így lehetséges, de a telepítés már nem.
2; Inkább csak Ubuntun és az ezen alapuló kiadásokon működik. -
cigam
titán
válasz
Frawly #35964 üzenetére
Tévedés, nézd me amit linkelt! Az egy dolog, hogy dd-vel kiírod, az iso-t, de az is lehetséges megoldás, hogy kicsomagolod az iso-t, és a bootloader berántja az adott rendszert.pl a rufus is így csinálja, ha nem dd módot választasz.
Nem is értem miért nem jó ez a kérdezőnek, hiszen a pendrive-on marad még n+1GB szabad kapacitás. Igaz fat32-nél van fájlméretkorlát, de ezt a békát le kell nyelnie, ha erre is meg arra is jó pendrive-ot készít magának.
-
válasz
Frawly #35956 üzenetére
Egy gépen volt nVidia dVGA, amire Linuxot raktam, de azon jól múködött a 340 meg a 390 is, a HP 8560w volt az, de csak telepítés idejére volt nálam, lehetett volna rajta optimalizálni, de a gazdája használja azóta is gond nélkül. A többi HP az Intel IGP-s, a desktop meg AMD APU-s, így szinte nulla tapasztalatom van nVidia VGA-val.
Mondjuk a többivel sincs sok tapasztalatom, mert a felrakott disztró nyílt drivere jól kezel mindent. -
huliganboy
addikt
válasz
Frawly #35938 üzenetére
Szia!
Semmire nem reagál. Ubuntu feliratig tölt be, majd az eltünik és lilás-feketes sötét kép van.
Eddig sem volt rajta monitor minidg ssh-n értem el, a kezdeti beállítások kivételével (ahol a hálózatot is beállítottam). Dhcp biztos nem oszt neki címet, hisz a hálózati dhcp szerver táblájában nem látom, és korábban is az elérhetőség miatt statikusra volt állítva.ifconfig -a ezt adja:
Köszönöm
szerk: ha jól látom van Network manager telepítve, nem tudom de rémlik, hogy ez írja vissza reboot után az eredetinek vélt állapotot...
-
válasz
Frawly #35882 üzenetére
Hát én 2+ éve nyomom, de az elejétől vannak asztali ikonok
Dokk off, az Aktivitások-ra kattintva megjelenik, rajta a gyakori programok + gépelésre úgyis hozza a megfelelőt.
Óra kirakva jobb oldalra, alsó tálca off. Nem tökéletes, de lassan már egyik DE sem az.A KDE nekem annyira nem tabletes. A mappanézetet szoktam lekapcsolni az asztalról, mást kb. semmit.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #35850 üzenetére
A két legfontosabbat ne hagyd ki: tab billentyűvel parancsot lehet kiegészíteni (pl. dat tab = date parancs, de da tab többször kihozza a da-val kezdődő parancsokat, nagyon hasznos ha nem tudod pontosan. A másik pedig a help, ami pl. ls --help formában használható, kilistázza az opciókat, valamint ad egy alap áttekintést a használatról.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #35814 üzenetére
Úgy néz ki mégis jó az RX570, nem romlott el, csak az Express Card slotban nem érintkezett rendesen, azért szopatott meg. Ennek ellenére dobom ezt az eGPU témát, működik, játékok is jól mennek egyelőre rajta, de eléggé instabil lábakon áll, előrehozom az asztali gép vásárlását, úgyis csak lap, proci, RAM és ház kell, a többi cumó megvan hozzá. Ryzen 5 2600-at néztem ki, 2×8 GB Corsair Vengeance LPC DDR4-gyel, MSI B450 Mortar lappal. A ház ügyében még nem tudom mi legyen.
Még futok vele kört Linux alatt, hogy hogyan lehetne elsődlegessé tenni a külső eGPU-t. Nagyon valószínű csak valami boot kernelparaméter kell neki, és onnantól azt használja a rendszer. Lesz még időm vele mókolni, mire megrendelem az asztali gép hiányzó elemeit, plusz még megérkeznek, az lesz min. 2 hét.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35805 üzenetére
De partícionálás után is olvasta a Linux, meg azóta is olvassa a Windows. Miután töröltem a Linuxot az SSD-ről, és telepítettem rá a Windowst, sőt, ugye utána még tudtam a HDD-re telepíteni a Linuxot, és utána nem bootolt be, és utána telepítettem újra az SSD-n clean-el a Windowst megint, és utána nem látta a HDD-t a Linux telepítő. És helyem sincs lementeni, plusz a home partíciót is le kéne menteni. Na meg miért vágta volna tönkre? Megnézte, hogy mennyi fájlt kell áthelyezni, áthelyezte, átméretezte és kész.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Frawly #35722 üzenetére
Köszi! Akkor lehet, hogy azért picsogott az első linux telepítéskor, mert MBR-es linux telepítő volt és nem bírt a rendszerrel. Én konvertáltam a dolgokat át emiatt MBR-re.
A linuxot el tudom dobni, másolásokkal helyre tudom állítani később. Megpróbálom a wint helyrepofozni, egy GPT-re konvertálással aztán win telepítős javítással. Működhet? Vagy maradhat MBR-en is, úgy is helyre tudja valahogy állítani a win telepítő? -
válasz
Frawly #35706 üzenetére
Már egy ideje tesztelik bétában, eddig elég kedvező visszajelzéseket olvastam a 19.04-ről.
Ebben van valami tényleg! Pár hete felraktam a Mate változatot és most néztem rá, mikor megjelent a végleges kiadás és szinte csak pár lényegtelen csomag frissült, pedig a felrakása óta talán egy frissítést kapott. Ez is arra utal, hogy a tesztidőszak végén már nem nagyon találtak bugos csomagrészeket benne. Mate-n kívül mást nem próbáltam. HP 8570p-re került fel
18.10-nél ugyanezen helyzetben sok frissítést kapott megjelenésekor.
-
válasz
Frawly #35680 üzenetére
Mindig tudsz újdonságokat írni, ha SSD-ről van szó,, pár év kihagyás után kicsit jobban érdekelnek az SSD-k megint és ez az érdeklődés csak hasznomra szokott válni SSD vásárlásnál.
Hogy rákattantak a gyártók ezekre a NAND-okkal való trükközésekre, de végül is ez a felhasználóknak is jó, mert ezek nélkül nem lenne ennyire elterjedt az SSD használata, nem lennének a filléres belépő szintű tipusok! 6-7eft-ért már régebbi gépek alá is rakhat bárki egy belépő 120GB-os SSD-t!
Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme.
Ez azért kicsit elszomorít, mert anno nagyon ráfeküdtem erre a témára és mindent ki is próbáltam, most meg már csak beszereltem a HP8570p-be a 860 EVO-t és hadd fusson rajta a Win.
(majd ha fagy)
Egyedül ez a discard - fstrim, ami disztró vonalanként is másként van preferálva, de ha mindkettő aktív, akkor se lesz gond.
A pendrive-ként használt 850 EVO-val is nagyon meg vagyok elégedve, kár, hogy kellett rajta csinálni egy NTFS részt is a 4+gigás filmeknek, mert erre ugye korlátozott az írási sebesség, de még a smart TV is sokkal gyorsabban dolgozik róla, mint Penről. A Sharp is imádja a Kínai cuccokat.
-
válasz
Frawly #35669 üzenetére
De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.
Ez teljesen új nekem, bár néha a Flash SSD topikban is irkáltál erre utaló infókat. Ezt is köszi, ma is tanultam valami hasznosat az SSD-kről.
Valóban elég sokat változott a tartósság megítélése az utóbbi 5 évben, ezért nem is nagyon ellenőrizget, optimalizálgat már senki annyira az SSD-re telepítés után.
(#35668) hcl
Rendelni lehet, ez tiszta, de nem pont erről volt szó és maguktól a nagykerek csak úgy raktárra jellemzően nem rendelnek SSD-s desktopot. Legalábbis utóbbi másfél évben nem nagyon láttam ilyet, bár lehet nem azokra a nagykerekre volt rálátásom.
AMúgy gondolom azért nem szórják SSD-vel a desktop gépeket, mert különben senki nem venné meg a millió felhalmozott 5400-as HDD-ket, de így gépbe csomagolva még el lehet adni. -
válasz
Frawly #35666 üzenetére
Köszönöm ezt az igen szakmai leírást, biztos nem pont ilyeneket olvastam erről, de ezek szerint jól rémlett a dolog. 😉
Különösen szeretem ezeket a mélyszakmai szintű leírásaidat, mert időnként relatíve egész sokat kezdek megérteni belőlük!
Laikusként pár év alatt párszáz órát tutira olvastam az SSD-ről, de mindig tudsz olyan részletet, ami új nekem is nagyon. És hát valljuk be őszintén, sokaknak még több infó számít újdonságnak SSD ügyben. 🙂
Ja igen, az SLC azért anno jóval strapabíróbb volt, mint most a Q osztály, nem? Köztudatban ez él, persze hatékonyság, kapacitás stb., az tiszta, miként változott.
Ha nem is ugyanaz a párhuzam, de ezzel utaltam a HDD-nél lévő minőségbeli különbségre egy előbbi hsz-ben, WD Green vs WD Black...... -
válasz
Frawly #35637 üzenetére
Na ez az... amilyen képeket látok másoktól, ahhoz jobb a PS. Már ha szereted átrajzolni a képeidet. Én meg fotózok, nem grafikus vagyok
MS Office sem hiányzik - melóban is Libre van, aminek megvan a baja, de általában elvagyok vele. Van az a szint, amikor a MS feature-khez kell a MS Office, de ott már az élettől is elmenne a kedvem, nem a Libre lenne a korlát.
-
válasz
Frawly #35624 üzenetére
Nemtom, nekem a content-aware fill meg ilyesmi, nagy könnyebbség lenne Gimp alatt. Illeve ja, megszokás nagy úr, azt tudom, a példádból is
A PS plugineket is rengetegen használják, az is előnye.
De mondjuk nekem nem is nagyon lenne szükségem ezekre, tök elvagyok Gimp+RT kombóval.Viszont nálam a retus az, amikor változtatsz a képtartalmon, a RAW->JPG az simán kidolgozás, elvileg ott a képtartalom nem változik (ok, a Lightroomban van ecset, de az pl. nem hiányzik).
-
válasz
Frawly #35630 üzenetére
Tudom, sokan összekeverték egy darabig, mikor a 18.04-ben megjelent ez az új opció, azért is vauztam bele, mert egyből átjött, hogy a klasszikus mini-iso-ra gondoltál.
(#35631) BizB
Sajna a Rendszerbeállításoknál ez a 3 opció van, többnyire elegendő szokott lenni.
(#35632) Frawly
Kapitány is valami nagyfelbontású pici képernyőn szenvedett, de nála jó lett valamelyik opció állításával a tablet megjelenítése.
-
válasz
Frawly #35626 üzenetére
Nem ismered ezt az új választható Minimál telepítés opciót, amit említesz, az a mini.iso. Amire a kérdező gondolt, annál a Normál telepítés helyett válaszható opciónál kimaradnak az irodai szoftverek, játékok, médialejátszók, de normál grafikus asztali felületes disztró ez is, webböngésző és alapvető segédprogramok vannak a minimal-ban.
-
törölt tag
válasz
Frawly #35626 üzenetére
Utánanézek majd ennek a minimál telepítésnek alaposabban, de nem biztos, hogy kipróbálom...
Igen, emlékeim szerint a "sima" Ubuntun jó volt a HDPI, mert live-ként próbáltam, de az LTS Minten tuti, hogy nem olyan.Ja, egy HP lapopról van szó:
cpu: i3-5020u
ram: 4 gb
gpu: intel hd 5500 + amd r7 m360
wlan: realtek rtl8723be -
-
peterattila
aktív tag
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35502 üzenetére
Nem én bonyolítom túl, hanem az Ubuntu. Én azt írtam, hogy a normális Ubuntu a rossz, mert abban nem lehet megoldani azokat, amiket Ubuntu Studio-ban simán meg lehet. Pl. fájlok húzgálása mint Windowsban egyik mappából, vagy programból a másikba, normális ablakmegjelenítés. A GNOME is, még mikor megismertem a legjobban tetszett, aztán azt is elbaszták, a Nautilus is a legjobb volt mikor megismertem, meg lehetett nyitni másik lapot, menüből át lehetett helyezni, vagy másolni a másik lapra, de át is lehetett húzni, azt is elbaszták. Ahogy fejlődik, egyre rosszabb. Én történelmi térképeket akartam, és a Stúdióban úgy van, hogy nyomok egy Print Screent oszt csá.Ha akarok, nyomok huszat, és húsz kép készül. Nem kell ugrabugrálni, meg időzítgetni. Viszont nem használhatok alatta videókártyákat. Vagyis kép van, de mondjuk az OpenGL-jét nem tudom használni, és az alaplapié régi, tehát ebből látszik, hogy ha nem fut a google earth, vagy a blender, akkor az integráltat használja. Miért is működne pont a Stúdióban?
A rendes Ubuntu pedig ki tudja használni. Ennyi az összes minden amiben jobb a sima.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35493 üzenetére
Leírtam, hogy Chrome-ban működik, és a képek mappába csinál képeket. Azt is írtam, hogy Firefoxban teljes képernyős módban volt, és úgy, hogy nem jött ki semmi a jobb gombra, és nem csinált képeket a képek mappába, meg azt is, hogy a vágólapon se volt semmi, mert semmibe se lehetett beilleszteni, meg azt is, hogy nem szenvedni akarok vele, hogy hatszáz helyre kelljen menni mire elkészül egy kép. Arról nem beszélve, hogy tiszta kínlódás ablakok közt váltani, meg áthúzni dolgokat. Stúdióba ráhúzok valamit a másik panel ikonjára, megnyílik és elengedem és kész. Ott mondjuk a Gimpben arrébb tudom húzni a kis ablakot amivel állítok a képen, hogy lássam, ebben olyat nem lehet. De ugyanez van a Nautilussal is, telepítenem kellett egy Thunart, mert nem lehet benne se fájlt létrehozni, se új lapot nyitni. Az alkalmazásokról nem lehet tudni, hogy mik, mert nem lehet elolvasni, mert nem fér ki a szöveg, ha rámegyek akkor se írja ki.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Frawly #35461 üzenetére
Pendrivera telepíteném nem Live-ra, hanem "állandóra". Egyébként ez csak annyi, hogy lehúzok minden meghajtót, és a Live-ról telepítem, egy másik Pendrive-ot kijelölve?
Ha ezután újraindításnál a pendriveról indítom a "rendes" Linuxot, ugye nem fog beleírni a Windowsba? -
pinnacle
nagyúr
válasz
Frawly #35427 üzenetére
Hozzászólásban írtam, hogy sikerült telepíteni. Ez az Ububtu oldala.
hcl, VLC települt, ikont is kirakta, de nem lehet megnyitni. Próbáltam, hogy a gyári lejátszó, tudja az mts felvételemet vagy az mkv-t. Előbbire ezt írta, de nem talált semmit. MKV-ra ezt jelezte.
Ahogy látom van pár teendő, nekem valószínűleg a 4. pontban jelzett, ubuntu-restricted-extras kellene. Ezt már korábban is láttam, próbáltam telepíteni, de nem ment. Szoftver frissítés menüben, most több pontot láttam, a 750Ti drivere is megjelent, de újraindítás után ez fogadott.
Pendrive-on hol vannak a képernyőfotók?Egy kicsit pihenek, majd újrakezdem.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Frawly #35391 üzenetére
Akkor mondom így: Windowsos kollégák rengeteget telepítenek, van előre gyártott telepítős pendrive és nem ment egyiknek sem. Ez a gép (konkrét típus) valamiért csak MBR-es telepítővel megy, pedig próbálkoztak vele többen is. Érteni senki sem értette, csak azért tudtam ilyen magabiztosan rávágni hogy ez a gond mert már túl vagyunk ezen. Többször is
-
-
törölt tag
válasz
Frawly #35161 üzenetére
„az mit jelent” A billentyűzetkiosztás a beállításokban magyarnak látszódik, mégis angol: nincsenek magyar karakterek, az írásjelek is az angol kiosztás szerint vannak. És ez csak a felületváltás miatt.
A konzol<>gui eltérés sem abban van, hogy a gui-on magyar, a konzolban pedig nem, hanem hogy különleges karaktert (konkrétan a ˝-t) a bejelentkezési képernyőn (gdm3) az altgr+ö kombinációval, ezen belül az ö billentyű egyszeri leütésével tudom írni, míg már bejelentkezve (és talán terminálban) az ö-t kétszer kell leütni. De egyébként magyar billentyűzet kiosztás van mindegyiknél. -
törölt tag
válasz
Frawly #35158 üzenetére
Az ASCII-t kizárólag a jelszót alkotó karakterekre értettem.
A locale helye /etc/default/locale, de itt LANG="hu_HU.UTF-8" az állapot.
A Mate felületen nem az volt a gond, hogy a panelen nem volt applet, mert a beállításokban lehet(ne) állítani, csakhogy magyarra volt állítva, de használatban nem magyar karaktereket ad.:~$ locale
LANG=hu_HU.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="hu_HU.UTF-8"
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL=Egy szaros gui váltásnál ennek nem kellene változni, ahogy látszik is a beállításokban, hogy nem változott. Csak angol kiosztás van magyar helyett. Lehet, valami fasza kis bug.
Atvaltottam Mate-re, terminalban a locale ugyanezt adja.
-
xtend
senior tag
válasz
Frawly #35072 üzenetére
De rendszergazdai jogokkal lett futtatva, de akkor is máshová teszi a szemetje a fájlokat...látod aki csinálta a leírást hozzá az is írta, hogy neki sem sane.d mappába rakta hanem "mellé". Ez van sajnos...de most már működik hálistennek, nekem ez a lényeg!
És köszi még1x mindenkinek a segítséget! -
xtend
senior tag
válasz
Frawly #35063 üzenetére
Köszi!
Ezt a parancsot már próbáltam, de erre a parancsra nem talál semmit, itt az output:scanimage -L
No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages). -
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35027 üzenetére
Én azóta se értem, hogy az élesség hogy módosíthatta a gammát, de módosította. És tényleg D-SUB-on 75%-élességgel is jó, HDMI-vel meg 0% élességgel volt olvasható úgy, hogy rossz volt a gamma beállítás. Mert ha az jó volt, akkor hiába volt 0% az élesség, a betű nem volt jó.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35017 üzenetére
Én nem azt mondom, hogy az icm-en babrál, hanem a végeredményen talán. Mostanában olvasgattam Freesync-ről, és abba írtak ilyeneket. Ha abba beleszól, akkor nem kizárt, hogy nem egyforma a végeredmény a Linuxéval. Bár nekem nincs olyan emlékem, hogy bármi is változott volna miután telepítettem a színprofilt, úgyhogy sokmindent nem befolyásol. Régen, mikor még nem volt eldugva a control, akkor is benne volt, szóval Windows 7-ben szinte biztos. Előtte nem biztos, nekem is rémlik még régen volt egy fasza 32MB-os NVIDIA kártyám, amihez a driverben volt tán görbe is. Ezek a Windowsok már jobban szeretik uralni a dolgokat, van olyan HDD-m amivel együtt nem hajlandó betölteni, le kell húzni. Ha beállítok valamit alapértelmezett alkalmazásnak, akkor egy idő múlva félóráig kolompol, hogy ezt is visszaállította az alapértelmezettre meg azt is. Nehogy már én döntsem el mondjuk, hogy mivel akarok böngészni, vagy mivel akarok megnyitni egy fájlt!
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35015 üzenetére
Rosszul tudod. A kártyát meg feladtam. A gyári icm mellett meg nem tudom értelmezni amit kiírt... Azóta meg kártya nélkül felszabadultan újra 2 meghajtóhoz hozzáférve visszatettem a stúdiót. A lényeg, hogy még nem is próbáltam itt színprofilt beállítani az általad mondott módszerrel, meg lehet, hogy a Windows még babrál rajta, és Linuxon kicsit más, meg nem árt tudni ilyet, ha mondjuk nincs Windows.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35009 üzenetére
Amióta az Ubuntut telepítettem, még nem csináltam vele semmit. Azért mondom, hogy ez nem az a file, hanem magától írta ki a monitor típusa nevű színprofilt, meg amit hozzátett. Amúgy az a helyzet, hogy a driver csak egy probléma volt, a többit a videókártya topikjában részleteztem, de nem nagyon tudom, hogy hol mondanák meg, hogy a kártya a rossz, vagy a monitor, vagy a monitorbeállítások. Bár én a kártyára gyanakodtam eddig is, hisz csak azt cseréltem, és csak HDMI-n ilyen, plusz ma több centis vízszintes sötétebb-világosabb sávok vándoroltak lefelé miközben Windowsban kalibrálni akartam. Linuxon nem is tudom, mivel lehet kalibrálni a monitort.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- GÉMER! Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 3070 szint! 32GB RAM 1000GB SSD FHD 120Hz Gar. 2026
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest