- Yettel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Erős specifikáció, kompakt formában
Új hozzászólás Aktív témák
-
ROBOTER
addikt
válasz
philoxenia #4908 üzenetére
Talkpalt próbáltam. Nagyon részletes nyelvtani elemzést ad chat módban. Sokat lehet belőle tanulni. Én nagyon kekec
Ami az összes AI cuccban nem életszerű, hogy van egy alapértelmezett válaszszerkezet. 1. Először megdícsér, hogy milyen érdekes amit válaszoltál.
2. Aztán ad hozzá valami kiegészítést, elmélkedést.
3. És végül feltesz egy kérdést.Ez nagyon hamar unalmassá válik és a valós társalgási helyzetre való felkészülésedet sem szolgálja, sőt rontja.
Elég ritkán beszélgetsz így az utcán valakivel:
AI: Szia! Milyen idő van?
Te: Eléggé esős...
AI: Nagyon jó megfigyelés! Ha vízcseppek hullanak rád, az valóban esőt jelenthet. Az eső a felhőkből jön. Mit gondolsz, milyen hatása van az emberek hangulatára az esőnek?Ezt a Talkpal "Voice call" üzemmódban is pontosan így kezdni. Aztán le lehet róla beszélni, mert ebből nyelvtanulás így nem lesz.
De az általános, nem nyelvtanulási célú AI chatek is ezt csinálják. Gemini pont ilyen.
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #4908 üzenetére
A Loora-t próbáltam, szerintem még ezek az AI appok nem tartanak ott, hogy akár megközelítsenek egy átlag embert mert kiszámíthatóak a válaszok, olyan mintha egy gyerekkel beszélnél, nem is fogalmaz összetetten.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4558 üzenetére
Van az a pénz, amiért behódolsz.
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #4558 üzenetére
Ez jó.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4537 üzenetére
A GT most már tényleg elég érthetően fordít, főleg ha ismerjük egy kicsit az angolt, és szándékosan elkerüljük a magyarizmusokat és szlengeket. Én egy kicsit még le is szoktam egyszerűsíteni a mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy megbirkózik vele. A feltételes módokkal sokszor van bajban, a különböző régmúlttal, közeli múlttal, amit a magyarban teleszórunk "már" és "még" szavakkal, amit az angol nem dobál ilyen nagyvonalúan, nem boldogul olyan jól.
De azért hasznos, főleg ha olyan nyelven írnak, amiről sejtelmed sincs. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4514 üzenetére
Talán úgy, hogy "in a too sophisticated way".
-
lumpy92
aktív tag
válasz
philoxenia #4530 üzenetére
Az angolok ilyet nem mondanak...
-
seredy
tag
válasz
philoxenia #4526 üzenetére
igen, viszont a language immersion módszerével azért kicsit lehet ezen dolgozni:
https://www.memrise.com/blog/immersion-language-learning-the-best-way-to-learn-a-new-language-top-5-language-immersion-tips -
Apollo17hu
őstag
válasz
philoxenia #4490 üzenetére
Zseniális. Egyrészt benne van a kérdésemre a válasz, másrészt a következő kérdésemet (hogyan alakul ki?) is megválaszolja, és közben még az angolom is fejlődött. Köszönöm!
-
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #4457 üzenetére
Én szem. szerint specifikusan egy vizsgára készültem. Általánosságban nyelvvizsgára szerintem nem lehet, nem érdemes.
Adott nyelvvizsga központ ingyenes vagy akár fizetős feladatfüzeteivel, próbavizsgáival érdemes célirányosan készülni, és akkor sokkal sokkal könnyebb. Magabiztosabb az ember szerintem. Jobban tudja mikre kíváncsibbak az egyes feladattípusoknál. Anno volt szó iTolc-ról, ott nagyon sok anyag elérhető a felkészüléshez. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4430 üzenetére
Szó szerint elvileg "eltalálni"-t jelent (eltalálod a szöget, amikor próbálod beverni).
De az angolban valaminek a sikeres teljesítésére is utal.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4419 üzenetére
A DeepL ismeri.
She nailed it. = Elkapta a fonalat. / Nagyon jól csinálta. / Nagyon jól eltalálta.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #4380 üzenetére
Köszönöm, ezzel azt hiszem nem leszek szegényebb, hogy ezt a zenét nem értem.
Közben reddit-en találtam pár ilyen kérdést, és 3 anyanyelvi mondta azt, hogy ők sem értik legtöbb zenét.
A filmeket, sorozatokat viszont értik, azzal nincs gonduk.Tehát szerintem arra a dologra, hogy a zenéket értsem, felesleges erre koncentrálni, energiát fektetni, mert sok előnyöm úgysem származik belőle.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4347 üzenetére
Csehországban kellett rájönnöm, hogy kenhetem a hajamra az angolomat.
Gyakorlatilag a vendéglátósokon és a turisztikával foglalkozókon senki nem akarta beszélni. Úgy tudtam egy társasággal megállapodni, hogy találtunk egy németet, akinek ők mondták, ő meg németről fordított nekem angolra, és ugyanúgy vissza nekik.
És arra is rájöttem már, hogy mindig van valaki, akinek rosszabb a kiejtése. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4345 üzenetére
A magyar átlaghoz képest nem rossz. Amúgy nagyon "káeurópai". De legalább összhangban van a nyelvhelyességével.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4256 üzenetére
De, ül a poén. A diszpécser csak nyugtáz, de szó szerint a mondata azt jelenti, hogy csinálja a rendőr is azt, amit lát.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4252 üzenetére
A "Copy that." nem jelenti azt, hogy "ismételd meg". Azt jelenti, hogy "vettem az adást, megértettem". (Gyakorlatilag: "I copy that.", csak az "I"-t nem mondom.)
Ha megerősítést kér az üzenő fél, akkor azt mondja: "Do you copy?".
-
lumpy92
aktív tag
válasz
philoxenia #4252 üzenetére
SZerintem gyakrabban jelenti azt, hogy "vettem". F1-ben is ha rádióznak a pilótának, az vissza szokott szólni, hogy "COPY", tehát vette az üzenetet. Ha úgy szól vissza, hogy copy that, akkor is ezt jelenti.
Ismétlést nem lenne jobb a "repeat"-el kérni? -
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #4241 üzenetére
különösen kifejezés szerintem nincs sok
My brain is full of f.ck az egyedüli ami eszembe jut hirtelen és nem hagyományosan véve használjuk valami telítettségére valamivel.
-
Mátyás300
újonc
válasz
philoxenia #4231 üzenetére
Ez a dolog nagyon érdekes egyébként. Mi szükséges akkor ahhoz végre, hogy az ember tényleg perfektül, magabiztosan megtanulja a nyelvet, ha egy nyelvtanár sem elég? Mikor jut el az ember oda, amikor azt mondhatja, hogy véget ért a nyelvtanulás, és már nem kell órákat ülnöm a tankönyv fölött naponta, vagy nem kell feladatokat kitöltenem, már csak karban/frissen kell tartanom a tudásomat különböző tartalmak olvasásával, filmek nézésével?
b0bcat, te nyelvtanár vagy! Kérlek válaszolj nekem ezekre a kérdésekre!
Mögötted több (tíz)ezer óra nyelvtanulás és gondolom nyelvtanítás is van. Mikor érezted azt, hogy magabiztos a tudásod, és már sok új információt nem tudnak mondani neked?
Amikor egyetemre mentél, akkor már megvolt az a magas szintű angol tudásod, ami most is van, vagy az egyetem alatt sokat fejlődtél? Mert ha jól tudom, ott inkább a pedagógiai módszer a lényeg.Lehet egy kicsit hülye kérdés, de remélem érthető!
-
Ruszki
senior tag
válasz
philoxenia #4219 üzenetére
De nem hátrány ha tetszik a csaj!
-
margithid
veterán
válasz
philoxenia #4205 üzenetére
Ezekhez félek kevés vagyok még..
Persze, tudom, így meló közben fél figyelemmel nehéz tanulni... -
margithid
veterán
válasz
philoxenia #4203 üzenetére
Az a baj csak hallgatni tudok meló közben, nézni nem
-
margithid
veterán
válasz
philoxenia #4200 üzenetére
Nem rossz, de ez azért gyors nekem.
Plusz nem teljesen angol kéne.
50 languages jónak tűnik androidon! -
margithid
veterán
válasz
philoxenia #4197 üzenetére
Nem feltétlen magasabb szintre gondolok, csak valami élvezetes YouTube csatorna érdekelne, ahol könnyedén lehet elsajatitani angol szavakat, mondatokat.
Ajanlasokert jöttem :) -
Mátyás300
újonc
válasz
philoxenia #4174 üzenetére
Na az engem is érdekelne, egyszer beszereztem, de már nincs meg.
Ha jól emlékszem 26 részes volt, kezdő szinttől haladóig.Egy részbe 3 vagy 4 nagyobb történet/sztori volt, illetve 2 mini-történet, interjú, érdekesség, ha jól emlékszem.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4148 üzenetére
Elvileg a felsőoktatásban kapsz "degree"-t, és a középfokú oktatásban "diploma"-t.
-
válasz
philoxenia #4111 üzenetére
Hatalmas köszönet ez egy nagyon jó oldala igaz eddig egy emberrel tudtam beszélni de kifogtam egy indonéz angol tanárnőt és nagyon jó fej volt.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4140 üzenetére
A Duót azért nem szerettem, mert ha nem azt a szinonimát írtad, ami bele volt foglalva az ő tantervébe, akkor hibásnak vette a megoldást. Meg az, hogy amit nem tudsz, vak tyúk is talál szemet alapon kizárással (a többi szót ismered), vagy a fennmaradó kettő közül random választással akkor is lehet sikeres megoldásod, ha nem is tudod eldönteni, melyik a jó válasz. 50%-os esélyed van, hogy véletlenül a jó szót választod ki.
Azt hiszem, a B2+ tanfolyamot gyűrtem nyelviskolában, amikor a kezembe akadt a Duó, és egy délután leforgása alatt kivégeztem. Az összes pályát teljesítettem, és az összes plecsnit megkaptam. Holott a tudásom koránt sem tökéletes. -
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4094 üzenetére
Ez kifejezetten budapesti nyelvi fordulat. Aki Pest környéki településen lakik, az nem használja ezt, de a pestiek jellemzően igen.
Most, hogy lassan 2 éve Budapest agglomerációjában lakok és dolgozok is, rám is ragadnak korábban nem kívánt helyi nyelvi szokások, például a névelő a tulajdonnév elé (a Zoli, a Timi stb)... Pedig nagyon utáltam, de most már mégis rááll a szám, miközben sokan mondják, hogy egyre inkább elveszítem a nyírségi akcentusomat. Persze bármikor fel tudom idézni, csak annyira mégsem használom, mint eddig 44 éven át.
Ez persze nem baj, de azt tudni kell, hogy a környezet, amibe csöppen az ember, nagyon nagy hatással van a beszédmódjára. Londonban, ha jól tudom, külön van északi és déli akcentus, meg van Liverpool-i, meg Whales-i is. -
lumpy92
aktív tag
válasz
philoxenia #4090 üzenetére
Igen, én is ezt talaltam, hogy ez az alternative form. De ez szimplán csak annyit jelent, hogy elterjedt anno nyelvtanilag helytelenül, most meg már beletörődtünk?
Nekem ok, csak furcsa volt.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4083 üzenetére
Ha igazi kalandra vágysz, olvasd el H. G. Wells Láthatatlan emberét eredetiben.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4058 üzenetére
"Volt már szó róla itt, hogy minél magasabb szinten állsz az anyanyelvedből, minél nagyobb a szókincsed, annál nehezebben tudod egyszerűsíteni a tanult idegen nyelvre a mondanivalódat."
Igen. Pont én írtam le nem is egyszer. Végül is átlendültem a holtponton, most már nem esik nehezemre a folyékony társalgás, viszont megtanultam elengedni a magyar nyelvhez viszonyított választékosságomat. Faék egyszerűen fejezem ki magam angolul, bár néha-néha becsúszik egy ritkábban használt választékos kifejezés, és olyankor mindenki csodálkozik, mert nem illik a szövegkörnyezetbe. Mindazonáltal megértik.
És persze azért sem spirázom túl, mert egyrészt nemzetközi fórumokban, ahol sokat kommunikálunk, ott a legtöbbeknek nem az angol az anyanyelve, másfelől nem célom, hogy egy natívat lehengereljek, hiszen őneki beláthatatlan előnye van velem szemben.
Amit én az angollal akartam, azt elértem. Kommunikálok folyékonyan, és nem jövök zavarba, ha valamit nem értek (ez igen ritkán fordul elő egyébként). Mára már tényleg a második nyelvem lett, természetesen és zökkenőmentesen váltok ide-oda magyarról angolra vagy fordítva.
Biztos képes lennék C2-es szintre eljutni, ha nagyon rágúvadnék, de nekem az angol nem cél, hanem csak egy eszköz. Ez megvan, a nyelvvizsgára pedig továbbra is fütyülök. Azóta sincs, és nem hiányzik. Most speciel a munkában nem segít, mert a szakmai termék technikai adatlapot hiába olvasgatom, olyan szavak vannak leírva benne, amiket totál nem ismerek. De a vicc az, hogy még magyarul se találkoztam olyasmivel, hogy "kellősítő" vagy "tapadóhíd"; ezek nekem magyarul is újdonságok voltak. Amikor a termékadatlap a műanyagok közti különbségeket sorolja, azt biztosan nem értem meg. Néha magyarul sem mond sokat a szöveg. Egy szakinak igen, egy kivitelezőnek.
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #4045 üzenetére
Ez jó ezeket, ezekről külön-külön olvastam vagy láttam már videót, de azért az az oroszul tanulás több emberrel csetelve egy kicsit hihetetlen.
#4044 ok, nyilván ezek jó érvek csak piszok idegesítő és inkább amiatt zavar mert elbizonytalanít a tanulási módszereimben, de nem nézem őket többet.
#4046 szerintem csak akkor felejtős ha rendszert csinál belőle, nem tudom mennyi jó orosz tanár van de gondolom nem sok.
#4048 kb. a felét ha értettem elsőre.
Nem egyszerű ez biztos, de amúgy ne ez legyen szerintem a cél. Én 10 évvel ezelőtt a Doktor House-t se értettem felirat nélkül, sőt sokáig magyar felirat kellett. Most meg udemy-n egy skót csávó IT kurzusát nézem, felirat nélkül és értem minden szavát. Annyi történt, hogy töménytelen mennyiségű sorozatot, filmet néztem meg angol felirattal, aztán nélküle de természtesen lehet könyvet olvasni is csak ahhoz kell a hanganyag is, hogy halld és megszokja az agyad. Lényeg, hogy ezt máshogy nem lehet persze előtte meg kell egy bizonyos szintű szókincs, hogy értsél is valamit.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4036 üzenetére
Én erre nem láttam utalást. Nyilván erre is értendő, de átvitt értelemben is. Nyilván támogatsz valakit, illetve támaszkodik rád (lelkileg vagy akár testileg), amikor vigasztalod.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4034 üzenetére
Testileg?
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #4032 üzenetére
"To comfort (someone) in a time of grief, disappointment, etc."
Simán csak vigasztal (valakit, aki nagyon szomorú, pl. gyász miatt).
Talán még "vigaszt nyújt."
-
batai15
félisten
válasz
philoxenia #4006 üzenetére
Rendben
-
batai15
félisten
válasz
philoxenia #4004 üzenetére
Én is azzal kezdtem, talán eddig az a legszimpatikusabb .
Aza baj hogy annyi ilyen app van hogy nincs kedvem mindent végig próbálni. -
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #4000 üzenetére
Én amikor lecövekeltem az Alreadernél, akkor nem volt nála jobb. Ennek a FB readernek az ingyenes változatát próbálgattam: akkor még fejletlen volt.
Az Alreadernek is van néhány nyűgje, váltanék is, de a linken inaktív a vásárlás. Pedig:
„This app is compatible with all of your devices.” -
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3995 üzenetére
Az Alreadert mint könyvolvasó programot kérdezte. Az az, ami. Én olvasni szoktam rajta. Az egész könyvtáram rajta van, valami cirka 200 könyv.
-
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3997 üzenetére
Nekem is nook simple touchom volt 2es droiddal. Tavaly vettem a Likebook marsot 6os droiddal ( már 8-as van rajta) 57ezerért ebayről, francia raktárból. A wayteq gondolom még pearl-es kijelzővel volt
A carta kijelzővel nagyot fejlődött az egész piac.
A marsban nekem alapból vannak szótanuló kártyáim pld. -
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3995 üzenetére
Gondolom alapvetően androidos ebook olvasója van. Nekem is. (Likebook mars). Sokak szerint f.szság, de én imádom. Onyx-ok is pld azok.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3990 üzenetére
A magyar fordítás összevetve az angollal teljesen azonos. Ami ugye ritkaság. Mert ha először magyarra fordították volna, aztán arról angolra, akkor már lehet, hogy nem jött volna úgy össze.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3975 üzenetére
A heti 3 x 2 óra már elég tempós, mégsem túlzás. Az a nagy kérdés, hogy a szükséges - az iskolai óraszám legalább duplájára rúgó - egyeni tanulási idő belefér-e mellé heti szinten.
6 iskolai óra mellé 12 óra egyéni készüléssel illik számolni. Minimum.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3973 üzenetére
50 héttel számolva egy évet heti 2 óra mellett meg van egy év alatt a 100 óra. Akkor heti 4 óra kell a 100-hoz fél év alatt.
-
válasz
philoxenia #3920 üzenetére
jól megnevetetettek ma este
-
quex
tag
válasz
philoxenia #3907 üzenetére
Tegnap éjjel kipróbáltam. Jónak tűnik. Eddig mindig görcsösen az egész mondatot akartam megérteni, és amíg próbáltam összerakni magamban, addig lemaradtam a következő mondatok szavairól. Lehet, hogy ez a titka. Adok ennek a módszernek néhány hónapot, aztán nézek egy szövegértési tesztet, hogy javultam-e.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #3879 üzenetére
Igen, a magántanárnak van értelme, ha tényleg erre feküdtök rá. Viszont ha nem muszáj, akkor nem fizetek azért, hogy beszélgetést gyakoroljak. Szerintem vannak ingyenes klubbok is erre.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3879 üzenetére
A nyelv minden aspektusa fontos a nyelvtanulás során, ám a konkrét tanulótól függően valamennyire eltérő mértékben. A nyelvtanra, szókincsre, beszédkészségre pont úgy szükség van, mint a beszédértésre, az olvasásra vagy a helyes kiejtésre, csak hogy pár fontosabb területet említsünk.
A különféle területeket ráadásul nem lehet egymástól szeparáltan tanítani illetve tanulni. Amikor az ember nyelvtanozik egy tanórán, akkor egyben olvas is, a szókincsét is használja, sőt, felolvasáskor a hallás illetve kiejtés is előjön, ráadásul a jobb nyelvtankönyvek tele vannak párbeszédes szituációkat feldolgozó feladatokkal, amelyek passzívan a beszédkészséget is fejlesztik.
Nagy létszámú csoportos keretek között a többség nem tud hatékonyan nyelvet tanulni, ami nem az ő hibájuk, de nem is feltétlenül a tanáraiké.
A magantanárnak az a hatalmas előnye a csoportos oktatással szemben, hogy - ideális esetben
- a diák személyére szabja a tanítást, így csak azzal foglalkoznak az órákon, amivel kell, olyan módszerrel és eszközökkel, ami a diák számára a legmegfelelőbb. Ha pedig ehhez végig angolul kell beszélni, akkor azt teszik.
-
Di Natale
senior tag
válasz
philoxenia #3855 üzenetére
Én is valami ilyesmiben gondolkodtam. Esetleg annyit, hogy cigi szünetekben a TheGuardian olvasása.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3845 üzenetére
Na, akkor tegyük rendbe ezt a témát!
1. Léteznek úgynevezett vonzatos igék az angolban, amelyek azért különlegesek, mert valamilyen prepozíciót (más néven elöljárószót, magyar szemmel lényegében "igekötőt") vonzanak maguk után, azonban nem tekintendők phrasal verb-nek.
Példa: shout at somebody = kiabál valakivel
2. Léteznek úgynevezett phrasal verb-ök az angolban, amelyek olyan különleges "igekötős igék", amelyek a vonzatos igékhez hasonlóan egy igéből és egy utána tett prepozícióból állnak, ám ezek többnyire mást jelentenek együtt, mint ami az alap igéből illetve a prepozícióból következne.
Példa: fall out with somebody = összeveszik valakivel
(Ez pont egy vonzatos phrasal verb.
A "with" a vonzat.)
-
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3806 üzenetére
Mindenféle szintű nyelvvizsga elérhető, komplex és csak írásbeli vagy szóbeli is. Vannak online próbavizsgák ingyenesen kiértékelik a "magnóhallgatást", meg a feleletválasztósokat is.
A fb-csoportban inkább az idősebb korosztálynak vannak problémái a vizsgával. próbavizsgákkal. Pld.: hogy kell kitenni teljes képernyős módba a böngészőt, ha az f11-re nem reagál. (fn+F11 et pedig nem értik meg), a digitális szótár helyett kézit szeretnének használni.. ami lassabb milliószor. Néha tényleg fogom a fejem hogy miért is választotta valaki ezt a fajta vizsgát.Szóval egyszer a próbavizsgákkal készülök más részből pedig van elérhető videós felkészítő, B2-es gyakorlófüzet amiben a legtöbb témakört, nyelvtani dolgot átveszik. Nagyon vizsgaorientált ez a kis pdf. Szövegértéshez, beszédkészséghez vannak benne "vizsgafeladatok". Én is barátomat vontam be pár feladatba, de nem bánta, ha minden jól megy meg fogja próbálni a C1-et még nyár előtt. Meg persze azért angolul olvasok . Mostanában pld Cory Doctorow-ot olvasok ebook readeren . Van beépített szótár rajta, plusz a szavakból készít nekem szótanuló kártyákat. Youtubeon is csak angolul nézek videókat amúgy is (nem sértés, de a magyar youtubereket nem szeretem.).
LetThemTalk TV ami kifejezetten angol nyelvtani csatorna.
Az első szóbelimkor lefagytam a gép előttAzt szerintem érdemesebb gyakorolni 3-4x mielőtt élesben nekiugrik az ember.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3806 üzenetére
A szokásos szinteken (A2, B1, B2 és C1) van, angolból és németből. Hogy érted a felkészülést? Vannak próbavizsga anyagaik a honlapon.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3759 üzenetére
Ahhoz elég ügyesen kell tátogni
zharkanyi: b0b azzal kezdte, hogy "bemeneti szűrő a megléte"
Ezt egyébként meg tudom erősíteni, vannak ilyen helyek, sőt annak idején olyanba is belefutottam, hogy elvárták a szóbeli angol tudást, miközben a gyakorlatban nem is használta az adott terület. (Onnan tudom, hogy egy haveromat felvették, tehát nem a valakinek a valakije mesélte)
Azon persze lehet polemizálni, hogy olyan helyre be szeretne-e jutni valaki, ahol értelmetlen elvárás(ok) van(nak), de ha ez mondjuk a főnök heppje és amúgy a hely/kollégák/munka rendben van, akkor... -
zharkanyi
tag
válasz
philoxenia #3735 üzenetére
Áhh. Öregebb vagyok én annál. Inkább "Levelet kaptam, lájf" korabeli.
-
Di Natale
senior tag
válasz
philoxenia #3735 üzenetére
Jézusom...
-
zharkanyi
tag
válasz
philoxenia #3727 üzenetére
Vagy csak a helyzet hozza. Az említett osztálytárs lehet csak azt gondolta a játékokból és videókból tanult meg angolul, de közben a megszerzett minimális alapjait aktívan használta munkája során és ezáltal fejlődött igazán.
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #3714 üzenetére
oh, köszönöm.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3684 üzenetére
Van ott több leányzó is...
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3681 üzenetére
Van ott több rendszer is, különböző nyelveken íródtak, kétlem, hogy mindnek az az 1 nő az adminja
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3677 üzenetére
Egy női programozó neked mióta kollégád
-
axioma
veterán
válasz
philoxenia #3669 üzenetére
Jo, akkor igyekszem megjegyezni hogy ide ne irjak tobbet. Nem gondoltam hogy ez is egy moderalasi elv.
-
axioma
veterán
válasz
philoxenia #3667 üzenetére
Ekezet, vagy mas mondatszerkesztesi hibakra gondolsz?
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3651 üzenetére
😁 Eszembe nem jutott volna nyelvi helyett matematikai alapokat keresni a nyelvtanulasban, de ha mar igy nezzuk, a matekban is ott van Euklidesz helyett (pontosabban mellett) Bolyai es Lobacsevszkij a geometriaban, v a Boole-algebra, stb; es akkor maris kozelebb vagyunk a nyelvi logikahoz :)
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3637 üzenetére
Tudni kellene milyen módszerrel ismer fel a gép. Helyes hangminták vannak egy irott szöveghez rendelve, vagy elsődlegesen a minél jobb felismerés a cél ezért, pl. kicsi indiaiak "tollbamondják" (hibásan) a szöveget és azzal (is) bővül az adott írott szöveghez rendelt hangalak?
Mert akkor az nagyon félre tudja vinni a (vélt) helyes kiejtést. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3635 üzenetére
Ezt azért még nem bíznám gépre.
A pontatlanság és az interaktivitás hiánya miatt.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3622 üzenetére
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3607 üzenetére
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3543 üzenetére
Betanulni biztosan az. De a profik freestyle-ban nyomják.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3515 üzenetére
Hm... Érdekes részletek, tanulhatunk a horvátoktól, főleg mert megint csak az derült ki, h baj van a magyar nyelvoktatással...
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #3507 üzenetére
Jaja...
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3502 üzenetére
Egesz nap futopadon??? Nem smi...
B0bcat: Ismertem vkit, aki 2 honap alatt letette a kozepfokut a 0rol. Na, ugy is beszelt... De a memoriaja jolt, azt meg kell hagyni...
-
Narxis
nagyúr
válasz
philoxenia #3482 üzenetére
Ja, kár, hogy én nem a Duolingora kérdeztem rá hanem annak egy új részére amit Stories néven talál meg benne az ember. Ehelyett elment az egész beszélgetés a Duolingo általános megítélésébe, véleményezésébe. Kíváncsi lennék, hogy hányan nézték meg, hogy miről van szó ahelyett, hogy csípőből tüzelnének. Nyilván én voltam a naív mert kíváncsi voltam a véleményekre.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3457 üzenetére
Akkor nekem se megy a magyar, mert nem látom, mi a hiba ebben. Egy 17 fős gorillacsalád négy tagját agyoncsapta a villám.
-
cigam
titán
válasz
philoxenia #3424 üzenetére
Szerinte 3480, de ez szerintem túloz.
prozodus
Pontosan mi volt pofátlan, melyik hozzászólás? Pontosan mikor voltam szemtelen, vagy éppen pimasz?Hol/mikor kérdeztem hogyan tanuljak angolul? Én a stratégiára kérdeztem rá mert az egy ködös megfoghatatlan valami.
Amúgy ne aggódj! Biztosíthatlak, hogy értékes gondolatid megvonását, minden probléma nélkül túlélem! Sőt, ha szakmailag nem tudsz hozzátenni... Tudok én pimasz meg bunkó is lenni, de eddig ez it nem is volt jellemző, ahogy a személyeskedés, a másik becsmérlése/minősítgetése sem.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3412 üzenetére
Németül mindenesetre vban Stuhlgang (székmenet) a széklet...
-
BonFire
veterán
válasz
Idézet az Aranyeső Yuccában című filmből:
– Hol székel itt az egészségügy?
– Amott van hátul egy bokor, oda jár mindenki. -
b0bcat
addikt
válasz
Nincs "székel" jelentése a "chair" szónak.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3371 üzenetére
Az az igazság, hogy mostanában a diákjaim többsége nem nyelvvizsgára készül, így nagyon bonyolult szavakra általában nincs is szükségük.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3357 üzenetére
Ugye nem ohajtasz ide egy komplett esszet az osszes hasznalatarol, frazeologiai es forditasi lehetosegerol, mikozben az ugysem valtoztat a jelentesen es az eredeten?
Errol jut eszembe: B0bcat, mikor szoktad megmutatni a tanitvanyoknak az egynyelvu szotarakat?
Nektek is vacakol a szerkeszto mostanaban?
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3355 üzenetére
Hát, mert ott használják. Csak gondoltam, azt is tudni akarod, miért azt mondják. De ha ez nem érdekel, ugorj.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3353 üzenetére
Az már fordítástechnika, nem a jelentése.
És h legyen linked is, bár nekem nem volt rá szükség, jó a memóriám, mai napig használom az oroszt
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3343 üzenetére
"sose értettem eleinte, hogy miért raz, dva, tri...., mikor nekünk az agyin volt az egy...
"
Valószínűleg ott is eltérés van a tőszámnevek és a sorszámnevek között. Ugye nálunk is van kettő, második, és két. Egy, kettő, három önmagában, de tárggyal már két. Természetesen nem tilos azt mondani, hogy kettő kislány, csak rendkívül modorosnak tűnik. Valószínűleg így van ez az orosszal is. -
Mercutio_
félisten
válasz
Azért is hiába megy oda. Mire eléri a beugró szintet ezek a hiányosságok már nem léteznek.
-
Di Natale
senior tag
válasz
A másik kedvencem amikor nyelvtanulás során már belemerülök egy témába (Minimalism, raw-food veganism) közben meg már nem ugranak be az alapszavak.
-
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia #3301 üzenetére
Most akkor fujj-fujj (sic!) szleng, vagy korszerűtlen aki nem tanítja a szlenget
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3301 üzenetére
Én magam amúgy nem is tanítok szlenget.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3168 üzenetére
Sejtettem.
Ezért írtam, hogy egész másként nézel rá, ha abból kezdesz tanulni.
@Peti300:
Igen, ez a címe: Lopva Angolul (English by Stealth).
A szerzők: Czobor Zsuzsa és Horlai György. Elvileg a mai napig kapni könyvesboltban.
(Corvina kiadó) Négy könyvből áll a sorozat: 3/1, 3/2 és 3/3 rész + a nyelvtani összefoglaló.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3168 üzenetére
Mert ennek nem is ez a pszichológiája.
A tanulást bizony segíti, h állandó szereplők vannak. Olyan ez, mint a sorozatfüggőség.
Amúgy tanulásra/gyakorlásra sztem minden sorozat jó, ami érdekli a delikvenst. Engem pl, amit linkeltél, a leírás alapján nem csigázott fel, de lehet, h ha belenéznék, más lenne. -
törölt tag
válasz
philoxenia #3163 üzenetére
A koncepcio a zsenialis benne: a folytatasos tortenet. Nem is tudom igy hirtelen, h letezik-e meg egy ilyen.
Viszont Lopva angolul cimmel voltak oktatocd-k is anno. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3163 üzenetére
A történet szándékosan bugyuta. Megjegyzem, egészen más fíling kezdőként olvasni illetve tanulni belőle, mint utólag megítélni.
Én magam is tanultam belőle, akkor és azért szerettem meg.
Érdekes módon nem lett volna szükség drasztikus korszerűsítésre sem a szókincs, sem a nyelvezet tekintetében, ezt elég alaposan körbejártam, amikor modernizálni szerettük volna.
Én például indulásból kétnyelvűvé alakítottam volna, de nem ez volt a dolog akadálya.
Sajnos el kellett engednem ezt a dolgot, de sebaj, már a sajátomon dolgozom.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3141 üzenetére
A magyar szinkronok általában silány minőségűek - mint hangrögzítés és hangkeverés szempontjából, ráadásul maguk a szinkronhangok sem jók. Amikor nézek egy filmet/sorozatot, akkor mindig összehasonlítom az eredeti nyelvet és a magyar szinkront, és előfordul olyan eset is, hogy a magyar szinkron az egész film hangulatát tönkreteszi...
Például a Breaking Bad sorozat magyar szinkronja. Itt egy híres jelenet példának:
Angolul: [link]
Magyarul: [link] (41. perctől)Angolul még a hideg is kiráz, magyarul pedig inkább kínos hallgatni...
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3141 üzenetére
Ha először eredeti nyelven hallod, utána a magyar szinkron rendkívül mesterkélt és ripacskodónak tűnik. Én is érzem ezt a dilemmát.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3138 üzenetére
Ja, ez természetes. Nem ugyanaz fordítja a feliratot, mint aki a magyar szöveget írja. Feliratozásnál pedig ahol lehet, a rövidségre kell törekedni. Így simán átfogalmazzák a mondatokat. Egyszerűsítenek.
-
BonFire
veterán
válasz
philoxenia #3126 üzenetére
"Másrészt a feliratos filmekhez képest előny, hogy ott gyakran nem szó szerinti a felirat."
És milyen jó, hogy nem szó szerinti...! Vannak olyan amatőr kalózfordítások, amelyeken sírva fakadok, mert magyartalanok. Igen, hűen tükrözik az eredeti angol szöveget, de vannak minden nyelvben tipikus szófordulatok, amelyeket nem lehet szó szerint lefordítani, vagy ha igen, akkor is minimum tili-tolizni kell egy kicsit a szavakkal, mert más hangsúlyt, más mondatszerkezetet használunk, más a ritmus, más a szöveg "íze".
Olvastam egy Douglas Adams kalózfordítást a neten (Az élet, a világmindenség meg minden), és borzalom volt, mert előtte már olvastam a hivatalos kiadást, és azt teljesen jó volt. A kalózfordításon meg pont a poén nem jött át. Igen. Jobban hasonlított az eredeti angolra, és pont ez nyírta ki az egészet. Például a hivatalos fordításban a "drizzling" úgy lett fordítva, hogy "a ködszitálás". A kalózfordításban meg "a szemerkélő eső". Nem mi tehetünk róla, hogy nincs rá jó szavunk, mint az angoloknak. A párbeszéd valahogy így zajlott:
Hivatalos:
– A ködszitálás különösen lelomboz.
– Kérem, hagyjon engem békén a ködszitálásával!
– Békén hagynám, ha engem is békén hagyna a ködszitálás.
Kalózfordítás
– A szemerkélő eső nagyon morózussá tesz.
– Ó, kérem, fogja már be a szemerkélő esőről!
– Én befognám, ha nem szemerkélne az eső.
Azért ugye érezni a különbséget. A második szöveghűbb (shut up about...), de ha szó szerint fordítjuk, nem ágyaz úgy meg a poénnak, mint a fenti változat. A magyar eléggé kreatív és kifejező nyelv. A fordításhoz nem csak az idegen nyelvet, de a magyar nyelvet is mesterfokon kell tudnia használni a fordítónak. A fordítás ugyanis nem tolmácsolás. Egy vicces könyvben ne nyírjuk ki a poénokat a szó szerinti fordítással!
És ennek az ellenkezője is igaz: rengeteg olyan szójáték, szóvicc van a külföldi sorozatokban, filmekben, amelyek fölött egyszerűen elsiklik a fordító, mert nem érti, vagy mert nincs idő kreatívkodni, hogy milyen helyettesítő poént tegyenek be oda. -
zharkanyi
tag
válasz
philoxenia #3131 üzenetére
Én pl. így nézek sorozatokat, néha filmeket is angolul (angol felirattal).
Még erőteljesen figyelnem kell a szövegre, nem is pihentet úgy, mint ha szinkronnal bámulnák ki a fejemből. Ami film nagyon érdekel (ez elég ritka) azt magyarul, vagy magyar felirattal nézem, de amikor este van egy fél órám és már nem akarok csinálni semmit, akkor angolul nézem, hogy legalább haszna legyen. Ez a film/sorozat nézéseim 90%-a.
Néha amúgy vissza kell pörgetnem, ha nagyon nyakatekert rész volt és nem értem. Ilyenkor ha tudok átváltok magyar feliratra. (Netflix)Ettől függetlenül élvezem így is. Ha nem, az nem a nyelv miatt van, hanem a sorozat nem jön be. Olyankor váltok másikra.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #3110 üzenetére
Orbán Viktor angoltudása milyen szintű lehet? [link]
Tárgyalóképes ? -
törölt tag
válasz
philoxenia #3114 üzenetére
Ez nekem nem ment 5 pecen belul feladtam a nezeset. Jarasa nem volt...
-
Di Natale
senior tag
válasz
philoxenia #3114 üzenetére
🤢
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest