- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én nem azt mondom, hogy semmire nem jó a nyelvvizsga hanem, hogy a nyelvtudásnak az nem fokmérője. Jó biztos van 1-2 olyan nyelvvizsga ahol megizzasztják a delikvenst de nem ez a jellemző. Tehát valaki nyelvvizsgával a zsebében is nézhet értetlenül az egyetemen a külföldi előadóra. Kár ezen lamentálni meg ha egyszerűen lehetőség van a könnyebb csalásra akkor azzal sokan élni fognak. Én ez utóbbiről beszéltem.
-
Narxis
nagyúr
Passz, nem mindenhol van angol nyelvű előadó gondolom vagy ennyit változott az egyetem 10 év alatt? Én 2 évet jártam jogra, 2007-8 körül, akkor nekem nem volt. Már akkor is arra volt jó a nyelvvizsga, hogy plusz pontot adjon és jól nézzen ki önéletrajzban. Tavaly egy multi cég igazgatójától hallottam, hogy ők tesznek a nyelvvizsgára mert mindenképp a szükséges nyelven vagy nyelveken fog zajlani az interjú. Azt nem tudom, hogy önéletrajzban még számít-e, arra lehet, hogy még jó.
-
BonFire
veterán
"Ugyanakkor se te se más nem mondott konkrét példát megoldást a stratégia pontos mivoltára, csak azt, hogy egyén függő, nem ismerlek nem tudom neked mi jön be, és ezzel részéről le is zárta a témát."
Na, itt fejeztem be a veled való diskurzust, ugyanis ez szemenszedett hazugság! Még hogy nem írtam példát stratégiára!
#3388: "A rendszeresség bevezetése mindenesetre már egy jó programpont! Elsősorban rövid távú, másodsorban hosszú távú célokat kell kitűzni magad elé. Miért előbb a rövid távút? Mert azt könnyebb átlátni, és részekre bontva egy igen hosszadalmas tanulási folyamat értékelése is sokkal könnyebb, objektívabb. Például heti 30 új szó megtanulása. Először meghatározod a tanulási célt. Például B1-es nyelvvizsga. Az ehhez szükséges nyelvi szintek az A1, A2, B1, azaz három nyelvi szint teljesítése. Mondjuk adsz magadnak erre két évet, azaz 730 napot. Mondjuk legyen 700, és 30 nap lustálkodás. A B1-hez feltételezzük, hogy neked elég 600 óra. Ezt akár 20 hónap alatt teljesítheted. Ezt tovább osztod három részre. Egy nyelvi szint teljesítésére 200 napod van, napi 1 óra ráfordítással. 200 nap után teszteled magad, elérted-e a szint teljesítéséhez szükséges tudást. Lehet tanárral is csináltatni egy ilyen tesztet. Ha oké, megjutalmazhatod magad. Ha sikeresen vetted az akadályt, az arra fog serkenteni, hogy folytasd, mert jó úton jársz.
A tanultak emlékezésére használj SRS rendszerű appokat, de semmiképpen játékokat (Duolingo)! Mérheted is, naponta mennyit foglalkoztál az anyaggal, és egy Excel táblába szépen írhatod az időt, színezgetheted, és összeadathatod vele az időt, amellyel szépen nyomon követheted, sikerül-e tartanod a tempót. Általában sikerül, ha nem tűzöl irreális célt ki magad elé. Még az is lehet, hogy hamarabb sikerül teljesíteni, mint ahogy vártad, és majd folyamatosan korrigálod ennek a függvényében az időtényezőt."
----------------------------------"De kérdezek konkrétat: Hogyan tudom memorizálni a szavakat?"
Ez is ott van: "A tanultak emlékezésére használj SRS rendszerű appokat". Az Ankiig el se jutottál volna, ha én nem írom. Azt is részletesen leírtam neked, hogy használd az Ankit különböző platformokon.
Azt állítottad, olvastad, amiket leírtam. Most pedig van képed leírni, hogy nem írtam neked konkrétumokat se stratégiáról, se a szavak memorizálásáról! A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Főleg, ha nem is kell annyit visszalapozni a fórumban.
Légy szíves, ne nézz mindenkit hülyének! Bárki elolvashatta, amit írtam. Mások el is olvasták. b0bcat reagált is rá. Ennyi. Részemről befejeztem. -
törölt tag
Na, akkor tisztázzunk vmit:
te eddig azt kérdezted, h te hogy tanulj angolul, erre továbbra is csak azt tudom mondani, h amíg nem ismerlek, nem tudom, keress egy jó tanárt.
Ma méltóztattál először elmondani dolgokat a célodról, a stratégiádról, az eddigi tanulásodról, meg először méltóztattál az alapvető problémádra rákérdezni, h milyen módszerek léteznek egyáltalán. Ez már egy megválaszolható kérdés. Lenne. Csak tudod, annyira felbosszantottál az előző hsz-ed pofátlanságával, h örülj, h most egyáltalán csak ennyit írok... Sajnálom a neked adott válaszokra vesztegetett energiát. -
BonFire
veterán
"Szerintem 2 malomban örlünk."
Szerintem meg nem. Azokat a szavakat kell szervezett keretben tanulni, ami benne van egy tananyagan, amely tananyag egyaránt fejleszti a
• szókincset
• írást
• olvasást
• nyelvtant
• hallott szövegértést
• beszédet
• kiejtést
Nincs értelme egyiket önkényesen kiragadni a 7-ből, és erre ráfeszülni. Hiszen te már ott tartasz, hogy 4000-5000 alapvető szót akarsz megtanulni, holott a szótanulás fokozatosan megy párhuzamosan az összes többi készséged egyidejű fejlesztésével is. Az 5000 szó, az már kb. B2, és jelenleg az A0-nál tartunk.
Arról is volt szó, hogy kell egy stratégia, mielőtt bárminek is nekifognánk. A te stratégiád az, hogy előbb megtanulsz 5000 szót, aztán jöhet a többi. Arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy ez a stratégia rossz. Előbb egy jó stratégiát kell kitalálni. Azt mondtad, téged nem érdekel a stratégia, mert nincs célod a nyelvvel, aztán kiderült, hogy mégis van.
Tehát ha van, akkor mindenképp kell stratégia. Jó stratégia.
De amúgy éntőlem annyi időt pocsékolsz el az életedből, amennyi neked tetszik. Csak azért tettem megjegyzést, mert rengeteg ilyen ember van, akik ilyen rossz stratégiák után könyvelik el, hogy nekik nincs "nyelvérzékük", és belőlük lesz az örök újrakezdő. Miért nem tanulsz más kárán? Mindenképpen a sajátodon akarsz? Tőlem rendben. -
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem a találékonyságon múlik leginkább, találékony ember, magabiztos tudással, többre megy ezer szóval, mint a szótanuló háromezerrel.
Persze szerintem azért beszéltek kétfelé, mert Te (ha jól értettem) elsősorban angol szöveget szeretnél érteni, leginkább írásban, míg tanult kollégánk kommunikálni szeretne a nyelven leginkább. Szóban is, saját mondandóval is. -
BonFire
veterán
"De azt nem értem miért nekem kell "stratégiát" (jelentsen ez bármit") készíteni."
Azért, mert különben nem fogsz vele egyről a kettőre jutni, nem fogsz haladni, és elpocsékolsz tíz évet, anélkül, hogy bármit is tanultál volna. Ebből kifolyólag:
"Egyszerűen csak megkönnyíti a hobbim/munkám, mert el tudom olvasni a kézikönyvet/web oldalt"
Nem fogsz tudni megérteni záros határidőn belül kézikönyvet, weboldalt. (Ezek szerint mégis van célod vele.)
"Szóval ez inkább egy új hobby, sport."
A hobbihoz nagyon sokat kell tudatosan tanulni; a sportot sem lehet terv nélkül csinálni. Egyszer elhatároztam, hogy futni fogok, és minden előképzettség nélkül lementem a futópályára, és lenyomtam rajta 4 km-t. Aztán olyan szinten ment tropára miatta mindkét bokám, hogy a nyár hátralévő részét táppénzen töltöttem sántikálva. Ha lemégy a konditerembe, rengeteg mindent kell egymással összefüggésben megtanulni, nem lehet csak úgy random rángatni a súlyokat ész nélkül, mert egyrészt elmarad a fejlődés, másrészt roppant sérülésveszélyes is.
"Szóval ez a stratégiázás nem alkalmazható rám, mert még időbeli limit sincs."
Amint fentebb írtam, akkor nem is fogsz vele haladni. Weboldalt el lehet olvasni Google Fordítóval is, a gépkönyvet nemkülönben, mert általában megtalálható a neten digitális formában."Ahhoz nem kell stratégia, hogy az általánosan használt 4-5 ezer szót megtanuljam."
Fentebb írtam (nem úgy tűnik, hogy megértetted volna, ezért is gondoltam, hogy el se olvastad...) hogy az egyszerű szavakkal önmagában nem mégy sokra. Ebben a 4000-ben benne kell lenni a leggyakrabban használt igéknek is. És fájó dolog, de a leggyakoribb igék mind rendhagyóak. Az alszik, iszik, megy, felébred, a létige, kezdődik, hajlik, vmé válik, harap, fúj, vérzik, hoz, épít, robban, elkap, választ, vág, ás, csinál, rajzol, álmodik, vezet, eszik, esik, etet, érez, harcol, keres, repül, megbocsát, elfelejt, fagy, kap, szerez, ad, hall, rejt, tart, fáj, őriz, térdel, tud, fekszik, vezet, hajlik, otthagy, világít, elveszít, készít, ért, találkozik, hibázik, felülír, fizet, bizonyít, tesz (vmit vhova), olvas, lát, mond, keres, elad, küld, beállít, ráz, borotvál, ragyog, szarik, lő, mutat, zsugorodik, kussol/bezár, énekel, ül, gyilkol, csúszik, szagol, betűz (betűket), önt, hasít, lop, bűzlik, leég, esküszik, tép, mond, gondol, meglök, dob, ébred, visel/hord, integet, sír, győz, ír stb. Mondjuk a 100 leggyakoribb ige három formája, az már 300 szavas szókincs, de ebben még semmiféle más nyelvtani elem nincs benne.
Elkezdheted tanulni a 100 leggyakoribb főnevet is. De mi alapján választod ki, mely az a 100 leggyakoribb? Bármit is csinálsz, valamilyen módszer szerint szelektálnod kell. Nos, ezt a válogatást megteszik helyetted a tankönyvek (milyen érdekes, nem?). Ja, vigyázni kell, mert vannak rendhagyó többes számú főnevek, amelyeknél külön meg kell tanulni az alakjukat többes számban. Aztán vannak olyan főnevek, amelyeknek kizárólag többes számú alakja létezik (olló, nadrág, zokni, kesztyű), aztán vannak olyanok is, amelyeknek egyáltalán nincs többes száma ellentétben a magyarral (bútor, poggyász).
Tegyük fel, hogy bepakoltál az Ankiba 4000-5000 szót (ami megjegyzem, a beginner A1 szinten irreális cél, míg egy egyszerű alany+állítmány mondatot sem tudsz felépíteni, ugyanis a szükséges nyelvtani összefüggéseket még nem érted. Mondjuk megérted, hogy "Süt a nap." vagy "A kutya ugat.", de ezt kérdő formába hogy teszed? Mi van a személyes névmásokkal? Egyes és többes számban. A létigével? A birtokos névmásokkal? A nyelvtani nemekkel? Az elöljárószavakkal? A vonzatos igékkel? (get up, get down, get over, get used to, get across, get along, get around, get away, get away with, get by stb. Amint látod, ugyanaz az ige a vonzataival totál mást jelent, amelyek jelentését sehogysem fogod tudni kikövetkeztetni, csak úgy, ha megtanulod őket egyenként. Amint írtam, a get vonzatait a SZTAKI szótár 25 oldalon! keresztül taglalja. Ugyanez a helyzet a "take"-kel is.Much or many? Few or little? Agyfaszt kapsz, mire megtanulod, melyik főnév megszámlálható, és melyik megszámlálhatatlan, ugyanis nincs benne logika. A megszámlálhatatlanok egyes számú formában használatosak, és nem mindegy, hogy much vagy many (sok), illetve few vagy little (kevés) jelzőt vonzanak.
Tehát a különálló szavak magolásának kontextus (szövegkörnyezet nélkül) totál semmi értelme. Az Ankis cikkekben milliószor le van írva, hogy angol szavakat kifejezésekben kell tanulni, különben céltalan. 10 évet elszöszmötölsz, mire rájössz, hogy rossz volt a módszered, és elhatározod, hogy most már tényleg megtanulod a nyelvet, és amikor elkezded tanulni tudatosan, akkor a megtanult szavak viszonylag könnyűek lesznek, de a beszédben mindig meg fogsz torpanni, mert szóbehelyettesítéses fordítgatás lesz belőle.
5000 szóval kábé mindent ki tudsz fejezni, amire mondjuk egy turistaként szükséged van. Minden azonban önmagában kutya fülét se ér, ha nem tudsz belőlük értelmes mondatokat alkotni. És míg nem tanulod meg a nyelvtani szerkezeteket is, addig azt se fogod érteni, amit neked mondanak. Fentebb írtam, hogy 7 nyelvi skill van, és abból csak 1 a szókincs. Mind a hetet egyidejűleg fejlesztened kell, különben semmit sem érsz a szókinccsel önmagában. Mivel nem tudsz mondatokat alkotni, nem is fogod őket gyakorlatban használni, ha meg nem használod, akkor el is felejted, Anki ide vagy oda. És akkor majd levonod belőle a következtetést, hogy a program nem jó.
"Programot meg azért próbáltam volna ki, mert ha hosszútávon nem jön be pénzkidobás volt az a 9k."Márpedig nem fog bejönni, ha kizárólag szavakat tanulsz önmagukban! Ennyi erővel bele se kezdj. De azt is leírtam, hogy van desktop alkalmazás, és abban kell dolgozz. Igen, mobiltelefon előtt is tudtunk ankizni méghozzá desktopon. Leülsz a gép elé, és ankizol 10-20 percet naponta.
Ennyit dióhéjban. A többi a te dolgod.
-
BonFire
veterán
"Olvastam, de ettől nem lettem kártyajátékos. Attól tartok az Anki működését sem értem. Pl. mindenhol ingyenes, de iOS-en 8990.-HUF. Ebbe mi a logika?!"
Erről az Apple üzletpolitikájáért felelős embereket kéne megkérdezned. Miért adnak pénzért egy egyébként szabad forráskódú szoftvert? Ha meg úgy vesszük, tekintsd első befektetésnek. Ennél jóval többet kell majd rááldoznod.
Az appnak van desktop, webes és telefonos változata is. A desktophoz képest a telefonosnak illetve a felhősnek is korlátozott a tudása. Elsősorban a desktop alkalmazás ideális arra, hogy mindent testre szabj benne. Paklik létrehozása, alpaklik létrehozása, szókártyák megalkotása. Mindent lehet benne szerkeszteni. A betűtípusokat, a betűstílusokat, formázást, színeket, tehetsz bele képeket, hangfájlt, egyszóval mindent.
A webes felület valójában egy biztonsági mentésként működik, bár ott is lehet gyakorolni, de a paklik és a kártyák menedzselésére korlátozottan alkalmas. A felhasználói fiókodat ott tudod létrehozni.
Gyakorolni legideálisabb a telefon, mert az mindig kéznél van. Az az app arra van optimalizálva. Az app bezárásánál mindig szinkronizálja az aktuális állapotot a felhőbe (AnkiWeb), hogy ha valamiért resetelni vagy újra kéne telepíteni az appot és a desktop programot, akkor se vesszen el a haladásod.
Tehát a desktop programmal kezdj. Ha letöltesz egy paklit, azt importálni kell. De előtte létre kell hozni a webes felületen egy felhasználói fiókot, ugyanis mind a desktop, mint a telefonos app több felhasználót támogat. Mondhatni, családi alkalmazás, mindenki a saját fiókjában ügyködik. Ha megvan a fiók, akkor a desktop programban userpassal belépsz, és kapsz egy üres felületet. A letöltött paklit importálod a programba. Ez a letöltött fájl maga a pakli.
"Honnan tudhatnám nekem melyik kell, mi van benne?"
Hát ez az! Még véletlenül sem szeretnélek megbántani, de úgy látom, te szelektíven olvasol. A neked nem tetsző részeket olyan simán átugrod, mintha oda sem írtam volna.
"[K: Ezen belül melyik kártyapaklikkal érdemes kezdeni?
V: Azzal, amit te magad hozol létre valamiféle tanterv alapján.]"Amit más hozott létre és osztott meg, arra egy másik embernek a lehető legritkább esetben van szüksége. Míg ki nem derül, miből fogsz tanulni, honnan tudnád eldönteni, melyik szóra van szükséged? Ennyi erővel ABC sorrendben is elkezdhetnéd magolni a szavakat. Egyébként a paklik úgy vannak elnevezve, hogy az elnevezésük nagyjából tükrözik a tartalmukat. Például ott van a HEADWAY középhaladók tananyaga alapján összeállított pakli. Ha Headway-es anyagot tanulsz, akkor annak a szókincsét találod benne. De ugye még nem döntötted el, miből fogsz tanulni?
Azt írtam másfél napja, hogy legyen egy terved! Úgy nem fog menni, hogy összevissza belekapkodsz ebbe is, abba is. Most már direkt nem linkelem vissza (minek, ha úgysem olvasod el?), tekerd vissza a beszélgetést, ha úgy döntesz, hogy mégis elolvasod, amit írtam. -
BonFire
veterán
Azzal, amit te magad hozol létre valamiféle tanterv alapján. Előbb kell egy elementary alapozás, mielőtt egy beginner szintbe belekezdenél. Az elementary általánban egy szimpla bemutatkozást, köszönést, a nyelv legalapvetőbb elemeit tanítja meg. Egyszerű kijelentő, kérdő, felszólító mondatokat. Fentebb írtam egy kisregényt; nem olvastad?
Az elementary szintre jutásodat egy tanár kell biztosítsa. Vagy valamilyen online email-kurzus, ahol kapsz segítséget. Nekem a nővérem segített olyan alapvető dolgokat elmagyarázni, mi az a "have got", mert a tananyagban csak "have" volt, és nem tudtam rájönni, mi is akar ez lenni. Szóval muszáj, hogy az alapokkal megismertessen valaki, mert már ezen a szinten is elhasal az ember egy olyan mondaton, mint például a
There is a house there.
Sose felejtem el, mennyit törtem a fejem ennek a jelentésén, mert hiányos és hitvány volt a tananyag, és ennek a szónak (there) az adott mondatban elfoglalt helye szerint más jelentése van. Csak éppen elfelejtettek rá kitérni. Vagy a "have", birtoklást kifejező ige, és segédige egyszerre, amire a magyar nyelvben nincs jó példa (sok igeidőhöz kell), szóval nagyon nem mindegy, hogy a "there" és a "have" szókártyák másik oldalára mi kerül! Vagy a "get" és a "take" hátuljára. (A "get"-et a SZTAKI szótára például 25 oldalon keresztül ismerteti.) Persze online oldalakon is bogarászhatsz, de kezdetnek ez a legrosszabb módszer, mert semmit nem fogsz érteni, és már kezdet előtt elmegy a kedved az egésztől.
Továbbá a szókincset nem bővítjük "csak úgy" lár púr lár. Leckéken keresztül, normális rendszerbe foglalva, általában mondatokban gyakoroljuk, mert bár a szimpla szavak elsajátításához elég lehet a szókártya (utca, ház, gyerek, templom, autó stb.), de az elvont fogalmak megértéséhez általában egy szóalak fordítása általában nem elég. A szótanulásnak benne kell lenni egy olyan rendszerben, amiben gyakorlod egyidejűleg az írást, az olvasást, a hallott szövegértést, a nyelvtant, a kiejtést, és a beszédet IS. Tehát a szókincs csak 1 skill a 7-ből. -
BonFire
veterán
cigam: https://otevotnyelv.com/anki/
Di Natale: Rajtad nem segít az én beosztásom. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanazt az életmódot folytatjuk. Ugye érted? A kérdésed nagyon úgy hangzik, mint a kifogásgyártás.
Annyit tennék csak hozzá, hogy én is rohadtul zombi voltam, főleg a hajnalos héten. Az éjszakát jól bírom. De miután egy rahedli pénzt fizettem érte, nem tehettem meg, hogy merő lustaságból kidobjam az ablakon. Ha más nem, akkor az a rakás pénz motivált, és átlendített a holtpontokon. Ezer +1 holtpont lesz a nyelvtanulás során. Ha ettől eleve elrettensz, mert úgy érzed, nem fogod tudod leküzdeni, akkor bele sem kell kezdni, és akkor nincs vele kényelmetlenség.
Te döntöd el, mit áldozol fel. Ne én mondjam meg neked! -
-
BonFire
veterán
"Jó, de ez pontosan mit jelent? Hogy minden nap 17:00-kor mindent félredobok, és irány tanulni?"
A rendszeresség bevezetése mindenesetre már egy jó programpont! Elsősorban rövid távú, másodsorban hosszú távú célokat kell kitűzni magad elé. Miért előbb a rövid távút? Mert azt könnyebb átlátni, és részekre bontva egy igen hosszadalmas tanulási folyamat értékelése is sokkal könnyebb, objektívabb. Például heti 30 új szó megtanulása. Először meghatározod a tanulási célt. Például B1-es nyelvvizsga. Az ehhez szükséges nyelvi szintek az A1, A2, B1, azaz három nyelvi szint teljesítése. Mondjuk adsz magadnak erre két évet, azaz 730 napot. Mondjuk legyen 700, és 30 nap lustálkodás. A B1-hez feltételezzük, hogy neked elég 600 óra. Ezt akár 20 hónap alatt teljesítheted. Ezt tovább osztod három részre. Egy nyelvi szint teljesítésére 200 napod van, napi 1 óra ráfordítással. 200 nap után teszteled magad, elérted-e a szint teljesítéséhez szükséges tudást. Lehet tanárral is csináltatni egy ilyen tesztet. Ha oké, megjutalmazhatod magad. Ha sikeresen vetted az akadályt, az arra fog serkenteni, hogy folytasd, mert jó úton jársz.
Egy nyelvi szint eléréséhez szükséges szókincs és nyelvtan követelményeit akár egy tanárral is összeírathatod, vagy guglizol egy kicsit utána. Például a szókincs mennyiségét. Ezt se érdemes túlzásba vinni.
A tanultak emlékezésére használj SRS rendszerű appokat, de semmiképpen játékokat (Duolingo)! Mérheted is, naponta mennyit foglalkoztál az anyaggal, és egy Excel táblába szépen írhatod az időt, színezgetheted, és összeadathatod vele az időt, amellyel szépen nyomon követheted, sikerül-e tartanod a tempót. Általában sikerül, ha nem tűzöl irreális célt ki magad elé. Még az is lehet, hogy hamarabb sikerül teljesíteni, mint ahogy vártad, és majd folyamatosan korrigálod ennek a függvényében az időtényezőt.
Mindenképpen szükséges egy olyan tananyagot beszerezni, amely a szintnek megfelelő tankönyvet, munkafüzetet, és szószedetet is tartalmaz. Például a Traveller. A kezdeti seggbe rúgáshoz nem árt egy tanár, aki megmutatja, hogy kell hasznáni a könyvet/munkafüzetet, aztán mehet önállóan is a tanulás. A tanárnál 1-1 órát érdemes kifizetni, amikor is letesztel téged, illetve ha valami különmagyarázatra van szükséged. Ami szükséges az adott nyelvi szinthez, azt egy jól megírt tananyag mind átadja neked. Persze magánszorgalomból nem tilos kiegészítőként innen-onnan felcsipegetni a tudást.
A lényeg, hogy mindent tudatosan, megtervezve csinálj, ne random, mert akkor sem a ráfordított idő, sem a tudás nem lesz jól ellenőrizhető/mérhető. -
törölt tag
Strategia: Na, ez az, amit mkinek maganak kell megtalalni/kialakitani.
Nagyon kevesen, elenyeszoen kevesen vannak, akik mar az elso nyelvnel, tanar nelkul raereznek. Akinek jo tanara volt az elso 1-2-3 nyelvnel, annak konnyu. Akinek nem volt jo tanara, annak meg szinte kivetelnel rossz a strategiaja. Lasd iskolai nyelvoktatas eredmenyessege... -
b0bcat
addikt
"Ezzel egyáltalán nem értek egyet."
Én sem!
(Nem is tudom, ezt a részt hogyan ugrottam át, amikor elolvastam az eredeti hozzászólást...
)
Pont, hogy borzasztó hatékony tud lenni, ha az ember az üresjáratait valami hasznosabb dologgal tölti, mint a fácse vagy az insta pörgetése... Ráadásul az online felületek rengeteg olyan fícsörrel rendelkeznek, amit egy könyv a jellegénél fogva nem tud kínálni: felolvas, visszajelez, naplóz, statisztikát készít, stb.
Azt mondjuk nem tudom, hogy a japán nyelv tekintetében van-e valami olyan specialitás, ami miatt a nyomtatott anyagok használata esetleg előnyösebb, de hogy az angol esetében nem így van, ahhoz kétség nem fér.
-
törölt tag
Én már túl vagyok azon, h azért tanuljak nyelvet, mert kell. Úri passzióból tanulok, ergó akkor veszem elő az ír anyagot, amikor akarom, amikor úri kedvem úgy tartja. Rendszt úgy szokott lenni, h 2-3 napig ezen pörgök, aztán egy kis szünet. Legalább egy hete bele se néztem. Emésztem
Az a baj, h a sok hülyéje (bocs) még mindig úgy akar nyelvet tanulni, de még tanítani is, h szavak+nyelvtan. NEM! Nyelvet úgy kell tanulni, h egy magyar azt mondja ebbe a helyzetben, egy angol/német/hottentotta pedig ezt mondja uebben a helyzetben. Nincs "miért". Így alakult ki. Minden nyelvnek más a logikája. Persze vannak nyelvtörténeti ismeretek, meg a nyelv belső logikája, és sokmindent meg lehet magyarázni, de nem mindent. És még azt is bocsánatos bűnnek tartom, ha szamárlogikával jegyzi meg a diák a tudnivalót (értsd: nem valós magyarázat, de jól működik a modell, helyesen használja tőle az adott nyelvi jelenséget). 《Így történhetett meg aztán, h úgy tanítottam az "inkább" szót, h inka > inkább, aztán majd lefordultam a székről a röhögéstől, mikor a tanítvány azt találta mondani a következő órán, h "aztékabb"...》
BonFire: Így van, amit gyakorol, azt fogja tudni. Ha a nyelvtani teszteket, akkor azt; ha beszélgetni, chatelni, aktívan a nyelvet használni, akkor azt.
BonFire: Couldn't lenne szimpatikus, de ez szövegkörnyezettől függ.
-
b0bcat
addikt
Az a "titok", hogy az angol nyelvi logikát kell magadévá tenni.
Így értendő, amit az említett anyagban olvastál, illetve amit más tanárok is mondanak, hogy el kell fogadni, hogy úgy fogalmaznak, ahogy.
Hiába bosszankodsz ugyanis azon, hogy pl. miért kell létige angolul abba a mondatba, hogy "Az ég kék.", a lényeg az, hogy kell, és ez eszedbe kell, hogy jusson magadtól.
Amúgy a bosszankodás annyiban segíthet, hogy talán bizonyos szabályok könnyebben megragadnak ennek köszönhetően.
Ami pedig a módbeli segédigék gyakorlását illeti, szerintem írj egy privát üzenetet az említett honlapot jegyző fórumtársnak, és nagyon szivesen fog adni neked elérést jó kis online gyakorlatokhoz a témában.
-
Narxis
nagyúr
Német tanár, vidéki megyeszékhelyen, középiskolában tanít, nem kérdeztem de kb. 10-15 éve taníthat, 3000Ft/óra. Én ennél csak egyetemistákat találtam volna olcsóbban, Budapesten láttam 4-5 ezer Ft/órásat is.
Részt vettem csoportos nyelvoktatásban is ami nyilván olcsóbbra jön ki de én maximum kezdő szinten ajánlom a csoportos órát, pedig 4-5-en voltunk a csoportba. Egyszerűen annak nincs értelme haladó szinten, hogy beüljünk és feladatokat oldjunk meg meg néha bővebben beszéljünk egy nyelvtani témáról. Ezt mind meg tudod csinálni otthon egymagad ha nem vagy teljesen kezdő. Ráadásul a könyv amiből tanultunk baromi progresszív volt de 99% hogy középiskolásoknak való volt hiába írták rá, hogy B akárhány szint mert játékos, vitaindító feladatokkal volt tele gondolom, hogy a tinédzser figyelmét szinten tartsa arra az x percre amíg az óra tart.
Szóval csoportos óra kezdő ként jó aztán szerintem csak magántanár és rengeteg otthoni gyakorlás.
Szerk: bocs ez titetoyz -nak ment volna.
-
b0bcat
addikt
Szerintem az már a drága kategóriába esik. Nem tragikus, de nem is annyira kedvező.
20+ éves rutinnal rendelkező, valóban profi (magán)tanárok 2500-3000 Ft között adnak 45 perces magánórát. Nyilván egy nyelviskola többet kér, mint egy magántanár. De egészen durva óradíjakat is lehet látni helyenként, főleg, amikor valaki coach-ként árulja magát (ami szerintem leginkább egy humbug).
-
BonFire
veterán
Az az üzleti konstrukció, amelyik még csak bepillantást se enged a videóba regisztráció nélkül, az halva született ötlet. Mert 2 627 731 videómegosztó va a neten, és egyik se köti a megtekintést regisztrációhoz.
A regisztráció pluszt kell adjon. Mondjuk playlist létrehozását, kedvencek mentését, feliratkozási értesítést, kommentelési lehetőséget stb.
Ez önmagában természetesen nem minősíti a videók tartalmát.
-
Narxis
nagyúr
Keressél kurzust, alul a nagyító ikonra kattintva és beírod, hogy leggyakoribb angol szavak vagy angol igék vagy angol akármi. Biztos lesz rá találat. Aztán elkezded tanulni, nekem Quizlet Plus van, én simán a Learn gombra kattintva tanulok és így több féle módon adagolja a szavakat(meglévő válaszokból kiválasztani a jót, szókártya, betűzés stb.), ez nem tudom ingyenesben elérhető-e.
-
tknof1871
őstag
Letter Greeting Examples
Dear Mr. Smith
Dear Mr. Jones
Dear Ms. Markham
Dear Kiley Doe
Dear Dr. Haven
Dear Professor Jones
Tipp
If you’re unsure if you should use a formal or casual (first name) form of address, err on the side of safety and use the formal designation.
Ez azt jelenti ha hivatalos a levél akkor nem írjuk le a címzett keresztnevét a megszólításban?
Mit fejez ki ha valaki a megszólításban a keresztnevet is leírja? -
BonFire
veterán
Végül is a nyelvtan pont az a része a nyelvnek, ami konkrétan behatárolható, hogy mekkora mennyiségű adatot kell megtanulni. A szókincset viszont egy életen át lehet fejleszteni, mert azért abból mindig van új, gondolva a szlengre és az újonnan keletkezett kifejezésekre, szavakra. Vagy akár az archaikus szavakra, amelyekre akkor van szükség, ha szépirodalmat akar az ember érteni. Azonkívül minden szakmának van speciális szókészlete, tehát végső soron a szókincs végtelen, míg a nyelvtan véges. (Pont ezért oktatják olyan előszeretettel az iskolában a nyelvtant, mert azt egzaktul lehet mérni, tudod-e vagy sem, és hogy mekkora a hiányosságod.)
Az igeidőket btw kurva könnyű megérteni, ha nem táblázatban magyarázzák, hanem példamondatokon keresztül. Ez az, amit legtöbb helyen nem így csinálnak. Nekem kellett vagy tíz év, mire megértettem minden igeidőt, és letisztult, mikor melyik használatos, és miért.
Az igeidő olyan mumus, amivel előre elrettentik a nyelvtanulót. Mondván, a magyarban csak három van (ez se igaz, mert csak kettő), angolban pedig tizenkettő. Aztán mindenféle hajánál fogva előráncigált magyarázattal illetik, ami minden, csak nem kézzelfogható. Miközben magyarra fordítva ezek a mondatok ugyanúgy különböznek egymástól, mint angolban, csak éppen mi ragozzuk őket, de a ragozás az igeidőknek felel meg. Ha megvizsgáljuk, hogy mi a különbség a:
Tíz éve dolgozom ennél a cégnél – vs.
Tíz évig dolgoztam ennél a cégnélAkkor ugye rögtön látjuk a különbséget a befejezett és folyamatos mondatok között. Csak a magyar nyelvtanban nincs a nevén nevezve, hogy egyik folyamatos igeidő, a másik meg befejezett.
Aztán ugye aközött is különbség van, hogy valaki eszik, vagy eszeget. Dolgozik, vagy dolgozgat. Ezeket az árnyalatokat mi ragokkal, az angol igeidőkkel fejezi ki. Azt kell megtanulni, hogy melyik szituációra pontosan melyik az adekvát igeidő, és ennyi.
-
BonFire
veterán
almost*** - (majdnem), always*** - (mindig, állandóan), often*** - (gyakran), usually*** - (általában), normally* - (normál körülmények között), regularly*** - (rendszeresen), sometimes*** - (néha), occasionally* - (alkalmanként), rarely* - (ritkán), seldom* - (ritkán), hardly ever*** - (szinte soha), never*** - soha
*** nagyon gyakori, kikerülhetetlen. Használd bátran.
* személy szerint soha nem használom ezeket a szavakat, bár a jelentésükkel tisztában vagyokA barely is egy használt szinonima az "alig"-ra. De inkább a hardly használatos általában rá. A seldom kissé cseles szó. Könnyű vele jégre futni. Inkább kerülöm.
-
Narxis
nagyúr
Erwin Tschirner - Angol szókincs könyvéből készített quizlet tanfolyamok megtalálhatóak, szerintem teljesen jók. [link]
(#2624) mekker: köszi, de én németül tanulok, csak azért írok ide mert ez az egyetlen nyelvtanulós topik amiben élet van.
De tényleg köszi, jó linkeket adtál, angolt tanulóknak hasznosak.
-
orc88
őstag
-
BonFire
veterán
A the nem kell ha általában beszélsz valamiről/valakikről.
Az megértés és a hozzáértés csak magyarul kapja ugyanazt az igét. Az understand a megértést jelenti. A hozzáértést angolul másképp fejezik ki.
érti a dolgát – know one's job/stuff
szakértője vminek – expert on something
képzett vmiben – qualified, educatedTehát valahogy így kéne kezdődnie:
Hungarian men know their job...
Hungarian men are expert on something...
Hungarian men are qualified in something...Aztán hogy ebbe hogy illeszted bele az IS szót, hogy ugyanolyan vicces legyen angolul, mint magyarul, arra lövésem sincs. Biztos, hogy nem szabályos mondat lesz, hiszen magyarul is az az abszurd benne, hogy szabálytalan, ellentmondásos.
-
Narxis
nagyúr
Én németből vettem PONS könyveket, amiket gondos belelapozgatás után választottam. Szerintem neked kell tudnod, hogy épp mire van szükséged. Molyon van 1db 4 csillagos értékelése, rövid dicsérettel
Így akciósan lehet megérheti, nem tudom ilyenkor mi van a törzsvásárlói kártyával, ha van valakinek a környezetedben akkor kérd el és úgy vedd meg.
-
BonFire
veterán
Egy ezrest biztosan megér, bármi is van beleírva, de előtte mindenesetre javaslom a téma áttanulmányozását, már azt a részét, amihez ingyenesen hozzá lehet férni, például
angol nyelvű oktatóvideót a leggyakoribb hibákról
magyar nyelvű Google találatok a leggyakoribb hibákrólKöve hiszem, hogy egy ilyen kiadvány többet tud ennél kínálni, persze lehetséges, hogy olyasvalamire hívja fel a figyelmet, amire senki más sem.
-
SOAD19
addikt
Anno az angol tanárom, nekem azt ajánlotta, hogy először magyar felirattal, hogy nagyjából értsem miről szól a videó, és próbáljak minél több szót felismerni. Majd ezután pedig angol felirattal.
Itt azt olvastam, hogy angol felirattal ajánlják. Lehet benne valami, mert azért nehéz olvasni magyarul a feliratot, és közben figyelni, hogy mit hallasz. -
philoxenia
MODERÁTOR
Csak tippelni tudok. A valamin töri a fejét az gondolom thinking, de a valamiben töri az már a rosszban sántikálás felé hajlik, legalábbis valamilyen cselekedetet tervez...
Érdekes szavak, vajon hogyan lehetne őket lefordítani?
-
BonFire
veterán
Akkor legyen a Star Wars koncepció, amikor minden faj a saját nyelvén beszél, és kölcsönösen megérti a másikat.
Ennek megvan az a határtalan előnye, hogy csak passzív nyelvtudás kell hozzá, mert csak meg kell érteni a másikat, és a saját nyelveden válaszolsz neki. Hátránya: mindkét félnek tudni kell a másik nyelvét legalább megérteni.
-
BonFire
veterán
while – míg, mialatt
Ez zavaró, mert magyarul kétféleképpen lehet érteni.
míg, amíg, ameddig: ameddig a gép nincs használva, a számítás fel van függesztve (ugye kikapcsolt gép nem számol nyilván, de ezt miért kell kiírni?
mialatt: a gép használata alatt (közben) van felfüggesztve a számítás (ez utalhat olyan szitura, hogy egy program futtatása más számítási műveleteket lehetetlenné tesz, például multitasking)Nem vagyok benne biztos, hogy az általam hiányolt létigéknek ehhez köze lenne, de magyarul is tudunk pongyolán fogalmazni (Nincs láb, nincs csoki!). Érthető ugyan, de hiányosnak tűnik.
Jó lenne tudni valamit arról, hogy mi ez az üzenet, mi írja ki, és mikor, és mi is történik, amikor ezt kiírja. Szóval a kontextus segítene talán kibogozni ezt. Mert addig csak ez marad:
Nincsenek futó feladatok.
A számítás felfüggesztve, mialatt/míg a számítógép nincs használatban. -
BonFire
veterán
Angolok is kölcsönöztek szavakat más nyelvekből, csak nem túl gyakran. Sok a latin gyökerű szó, ezeket ha megtanulod, utána más nyelvekben is felismered. Sok hasonló magyarul is.
De a franciáktól is kölcsönöztek pár szót; ne lepődj meg nagyon, ha majd ilyennel találkozol.
-
BonFire
veterán
>>Valamiért nem szeretek PC-n tévét nézni. Az HBOgo-t is át akarom tenni a TV-re.<<
Én ezt egy Google Chromecasttal oldottam meg. A YouTube és minden castolható videó átküldhető a tévére és a telefonod a távirányító. Mindenre IS jó, csak a pornószájtoknál szokott néha kifagyni.
Ha a számítógépeden tárolt videotartalmakat akarod átcastolni a tévére, akkor az egyetlen opció a Plex media szerver. Regisztrálsz egy fiókot, majd letöltöd a telefonra a Plex appot, összeszinkronizálod, a gépedet a szerverrel és a telefonos appal, és onnantól kezdve nézhetsz bármit a tévén.
--------
Szerk: a ChromeCast topikban érdeklődj, mert a HBO Go-ra nyígnak egy csomóan.
-
BonFire
veterán
-
net91
senior tag
Köszönöm a választ.
Megérdeklődtem, ha az English Club miatt csomagot váltanék, akkor 2,5 szeresére emelkedne a jelenlegi havi előfizetési díjam (gold). Az ügyfélszolgálatos szerint, amennyiben az új előfizetést lemondanám 14 napon belül, arra hivatkozva, hogy nem tetszik, akkor a korábbi (jelenlegi) kedvezményes díjat nem tudják ismét biztosítani.
Így marad YouTube. -
BonFire
veterán
A kötött műsorrendnél már csak jobb a Youtube, ahol téma szerint kereshetsz és találsz magadnak megfelelő szintű anyagot. Természetesen a keresést csak felirattal ellátott videókra kell szűkíteni. Ha valami érdekeset találsz, ott megállhatsz, ismételhetsz és ha kell, vissza is térhetsz hozzá. [link]
-
BonFire
veterán
Az e-book nekem életmentő. Most vettem kézbe egy analóg könyvet, és fél óráig keresgéltem benne a kedvenc idézetemet. BORZALOM!!
Anno sok időt töltöttem kórházban, és mindig vittem magammal fél köbméter könyvet, hogy elüssem az időt. Csak az volt egy külön hátizsák. Most az egész könyvtáram a telefonomon van. Valami kétszáz e-book pihen pár Megabájton. Nem mindet vettem, ezt beismerem, de a kobón sem szoktak ilyen horror árak lenni. Vettem én már ott másfél dollárért is könyvet, csak ki kell fogni az akciót. A nyelvtanulós, meg a speciális könyvek azok mindig drágák, legyen szó elektronikusról, vagy analógról. Ma Magyarországon egy ponyva papírkönyv 3000 Ft. Ehhez képest a 6-8 dollár a kobón az teljesen korrekt. Havonta egyet megengedhetek magamnak, de nekem sincs sok időm olvasni. A mostani könyvet május 21 óta olvasom, pedig 11-12 óra alatt ki lehet olvasni, de nincs rá időm. Így csak lopott percekben olvasok el egy-egy bekezdést vagy kettőt. Így sokáig kitart. Idegen nyelven amúgy is egy kicsit lassabban megy az olvasás, de ilyen lassan még nem olvastam egyet se.
Pedig szeretem.
Az igényes beszédet én is hiányolom, bár nekem már sokan mondták angoltanárok is, hogy milyen választékosan beszélek, bár én nem érzem úgy, legtöbbször az egyszerű út a járható. Most futottam bele a vasútállomáson egy ukrán pasasba, aki autót szeretett volna bérelni. Közel s távol senki nem beszélt angolul vagy németül. Én útba igazítottam, kikerestem neki a Google-ba, hogy hol tud autót bérelni, aztán elmagyaráztam neki, hogy Záhony felé ne menjen véletlenül se, hacsak nem akar két-három órát ülni a dugóban, hanem inkább menjen a kis-határátkelő felé, Beregsuránynak.
Mivel az angol világnyelv, rá fogsz jönni, hogy legtöbb ember, akivel így futólag szót váltasz, nem anyanyelvű angol, és lehet, hogy még nálad is kevesebbet beszél, így mindig célszerű az egyszerűségre törekedni. Persze Angliában vagy angolul beszélő országban nyugodtan eleresztheted magad és beleadhatsz apait-anyait. Az angolok sem fogják a szívükre venni, ha valamit nem értesz vagy ha rosszul mondasz, mert ők megszokták, hogy a világon mindenki törve, de az Ő NYELVÜKET beszéli, és ez nekik kényelmes. Cserébe „hálából” őket, az anyanyelvieket a legnehezebb megérteni. De ez a jövő dala.
A lényeg az, hogy amennyiben abszolút kezdő vagy és semmiféle alapod nincs, érdemes lenne megfontolni valamilyen rendszerbe foglalt alapfokú képzést, mert ha az már megvan, később autodidakta módon képezheted magad, de a legelején szükség lenne egy tananyagra. Fizetni kell érte, ez nem vitás. Én annak idején még az ELO (Európai Levelező Oktatás) módszerével jutottam át a kezdő szinten még az internet előtt. Ma már persze jobbnál jobb kurzusok a rendelkezésre állnak. Az internet végtelen. Keress magadnak egy szimpatikusat.
-
BonFire
veterán
Akkor valójában csak többet foglalkozol vele, mint heti 2 órát, csak nem méred stopperral az időt. Biztos vagyok benne, ha vezetnéd egy táblázatba, mikor hány percet foglalkoztál a nyelvvel (15 perces angol nyelvű videó angol felirattal), öt perc podcast, VOA hírek, Duolingo, Anki stb. akkor biztos meglepődnél a hétvégén, mennyi is volt a ráfordított idő. A holtidőket próbáld meg kihasználni, ahogy mondtam. 5 perc, 10 perc 15 perc is számít. Én például míg a Sparban sorban állok a kasszánál, át tudom ismételni az aznapi Anki adagot, ahelyett, hogy a Facebookra gúvadnék.
Én imádom az e-bookot, mert a könyvolvasókba általában egynyelvű szótár van építve, és pikk-pakk, kikereshetem, amire kíváncsi vagyok. És az egész könyvtáram elfér a zsebemben. Van egy Kobo előfizetésem, hébe-hóba veszek rajta egy régi kedvenc könyvet és azt olvasom. Van fenn rajta Penguin Readers és Oxford Bookworms szintezett olvasmány is >>>ÍME<<<, és ha nagyon kell, audiobookot is találsz rajta. Szóval a Kobót melegen ajánlom.
VOA English, ha érdekelnek a hírek – ezen a weboldalon nyelvtanulók számára, leegyszerűsített nyelven prezentálják a világ híreit.
A testedzés példa azért nem jó, mert az igénybe vett izmoknak regenerálódási időre van szükség, a rövid idő alatt elvégzett intenzív munka miatt. A nyelvtanulás ezzel szemben nemhogy intenzív kell legyen, hanem ellenkezőleg: el is lehet aprózni, most belecsipegetsz öt percet, később tizenötöt és így tovább. Nem kell beülni egy negyvenöt perces órára és hallgatni egyvégtében a Present Perfect „szörnyűségeiről”.
Apropó! A kérdéseid indokoltak, de a tanár okkal kap tőlük sikítófrászt. Ez minden kezdőnél előfordul, hogy a saját anyanyelve logikáját keresi az idegen nyelvben (egyébként az anyanyelvünk sem logikus egy cseppet sem), miközben a cél az lenne, hogy az idegen nyelvet már elejétől fogva azon a nyelven tanuljuk. Angolt angolul. Mert közben elsajátítjuk a gondolkodásmódot is. Hidd el, a beginnereknek is vannak olyan nyelvi kurzusok, ahol annak ellenére, hogy az órát angolul tartják, megérti és az első pillanattól kezdve rá van kényszerítve, hogy angolul válaszoljon a tanár feltett kérdéseire. Csak az első pillanatban ijesztő. Felmerülhet a kérdés, hogy hogy értenéd meg a kérdést beginner szinten? Nos, a tanár azért tanár, hogy ezeket megoldja és meg is tudja. Csakis így érhetsz el sikerélményt. Ha mindenáron a magyar logikát keresed az angol nyelvben, az csak gátolni fog a jövőben. Fogadd el a tényt, hogy ők ezt így modják, és kész. Nem nagyon van például arra adekvát kifejezésük, hogy „Jó étvágyat!” Ők egyszerűen nem kívánnak jó étvágyat és kész. Ha külföldi közegben ez szokás, talán odavetik, hogy Enjoy your meal. – Élvezd az ételed, vagy csak annyit, hogy „Enjoy!” és kész. De ha külföldiként franciául „Bon appetite!”-et kívánsz nekik, azt megértik és viszonozzák is.
Nekem nagyon hiányzott angolból a magyarul állandóan közbevetett „már” és „még”, amivel mi csak teleszemeteljük a mondatainkat. Náluk csak akkor szerepel a mondatban ez a szó, ha muszáj az időt meghatározni, ha muszáj arra reflektálni, hogy valami már megtörtént, vagy még nem történt meg. Náluk nincs olyan mondat, mint magyarul a „Ma már így... valami.” Meg a „hogy”. A magyar lépten-nyomon használa, az angol pedig nagyon mérsékelten és indokolt esetben. Estig lehetne sorolni a „logikátlan” példákat, de nincs értelme. Miért „leave me alone”, hogy „hagyjál békén”? Miért „let it go” az „engedd el”? Miért a „mind your own business” a „semmi közöd hozzá”? Miért az „apply yourself” a „szedd össze magad”? A rovar, szúnyog, medúza, miért „harap”, ahelyett, hogy csípne, mint magyarul? És ha már itt tartunk, magyarul miért „csíp” a méh, amikor a fullánkjával megszúr, és miért „csíp” a paprika, amikor az angolul „forró”? Magyarul van benne logika és rendszer? És miért van az, hogy a legtöbb igekötőnknek megvan az adekvát megfelelője, például be- ki- le- fel át- rá- ide- oda- szét- vissza-; de például nincs olyan, hogy össze- (például összetör – break apart; összenyom – squeeze; összever – beat up stb.) Vagy megsüt, megért, megold, megáld, megegyezik – ezek meg magyarizmusok. Ha a külföldi magyarul tanul, nem kérdőjelezi meg ezek létjgosultságát. Mi így mondjuk és így értjük meg (na tessék, már megint!). Miért van nálunk fordítva a birtokos szerkezet, a nevek sorrendje, a naptár és a névutók? A névutókat – mint a nevükből következik – mi a főnevek után biggyesztjük. Az asztal alatt, a fák fölött, a ház mellett. Ezek a fránya angolok meg fordítva: under the table, over the trees, by the house. Az idiómáknak meg ilyen kezdő szinten nem kell nagy figyelmet szentelni, amíg helyettesíthető mással. Nem szükséges közhelyekben beszélni. Én azon az állásponton vagyok, hogy próbáljuk meg a valódi gondolatainkat kifejezni (magyarul is!), mintsem elcsépelt, semmitmondó frázisokat ismételgetni. Tudom, mit jelent az „It's raining cats and dogs.” de még soha ki nem ejtettem a számon, ahogy magyarul se mondom, hogy „Esik, mintha dézsából öntenék.” Számomra a közhelyes beszéd mindig a pongyolaság jele. Amikor valaki egy egyedi helyzetet egy rohadtul elcsépelt frázissal reagálja le. Szóval én nem erőltetném őket még az elején, főleg ha nincs is sok időd egyéb fontosabb dolgokra.
A tolltartó náluk azon oknál fogva ceruzatartó, hogy ők a hétköznapi használatban jobban preferálják a ceruzát. Nem írnak tintával, csak maradandó dolgot. Nézd meg az angol-amerikai filmeket. Ceruzával írnak. Praktikus, mert ki lehet radírozni. Nálunk már általános iskola 2. osztályától kegyetlenül rászoktatnak a tollra-tintára, amit nem lehet javítani. Pedig nálunk is kapható radíros ceruza, de csak a művészek, rajzolók viszik.
Ezek a kultúrák közötti különbségek, amelyeket ismerni kell, mert ezek együttes ismeretével lehet igazán megérteni a gondolkodásukat és ezzel együtt a nyelvüket. Állítólag az eszkimóknak rendkívül széles a szókincsük ami a havat illeti, az angoloknak meg az esővel kapcsolatban. Igék, főnevek, amelyek magyarul nem léteznek.
Szóval: let them go!
-
Mercutio_
félisten
Pl. ha a welcome az üdzölet, akkor a you're welcome-ból hogyan lesz szívesen. Nagyon fura hogy a holnaputánra van szavunk, nekik meg csak a day after tomorrow. Szóval az idómákkal van problémám. Mindíg azt mondja, hogy ezt jelenti, fogadjam el. Az a baj, hogy megérteni szeretném, mert eddig mindég így sikerült tudásra szert tenni.
Anglicizmus. Ahogy van germanizmus is, és idegennyelvüek ha magyarul tanulnak tuti van hungarici(ni)zmus is
Egy külföldinek tuti érthetetlen, hogy pl. a vár szó miért fejez ki 2 ennyire különböző dolgotVagy pl. ha megnézed a magyar szólások-közmundások angol megfelelőjét látni fogod, hogy a kifejezés hasonló esetet/szituációt fejez ki, de a történelmi különbségekből eredően más formában.
Minden nyelvben van több-kevesebb ilyen "csak mert" megoldás, legfeljebb ha az adott nyelv közelebb áll hozzánk (vagy pl. a német esetén onnan lettek átvéve nyelvi/kifejezésbeli megoldások, szavak) könnyebben "érthető" számunkra.
-
mike1334
veterán
Mert nálunk nem úgy hívják, hogy ceruzatartó, de attól még tartunk benne mindkettőt...így alakult ki, én is szoktam néha gondolkozni, hogy a kenyér miért kenyér, meg amúgy jó kis agytorna ez is, jobba rögzülnek a dolgok, ha kötsz hozzá személyes élményt, de nagyon sok ilyen lesz, el kell fogadni, hogy máshogy gondolkoznak. Sorozatokból csomó hazsnos kifejezést/szókapcsolatot fel lehet szedni, én évek óta nem angoloztam, de napi szinten kb 1 órát olvasok/nézek/hallgatok angol szöveget neten. A "szakad az eső"-ig még nem jutottál el ugye? Na az lesz szép menet megfejteni
(it's raining cats and dogs)
-
mike1334
veterán
Thedayaftertomorrow....így jobb lenne?
A németek lájkolnák
Az egy szó, több részből áll. Igazából holnap után, csak gondolom egybevonták az egyszerűség kedvéért az idők során, de nem vagyok nyelvújító. A we are ok, az inkább rendben van/rendben vagyunk, sztem kicsit messzebb áll a "megbocsátok"-tól, de nagyon fontos a szövegkörnyezet, meg a helyzet ismerete, más ha lágy hangon mondod, hogy i am fine, és ha I AM FINE OKAY?-t mondasz emelt hangon.
-
BonFire
veterán
Heti 2 óra még testedzésre se sok. Majd másfél év, mire megtanulsz ilyen tempóban bemutatkozni és rendelni egy kaját étteremben. Egy nyelvvel ennél sokszor többet kell foglalkozni. Mondjuk minimum napi 1 órát, azaz heti hetet. Ennek csak egy kisebb részét teszi ki az aktív foglalkozás, azaz a beszéd és az írás gyakorlása, valamint új dolgok tanulása. Nagyobb része passzív, például olvas és hallgat és videózik az ember angolul, amikor csak idő van rá. Fürdőkádban, klotyón, míg megmelegszik a leves a mikróban, sportolás közben, munkába járás közben stb. Váljon szokásoddá, hogy amikor éppen van öt lopott perced, akkor az angollal foglalkozol. Bármilyen egyszerű, kezdő szinten.
Én ugyan utáltam, de sokaknak bejön a szintezett olvasmány, amelyeket már 200 szavas szókinccsel el lehet kezdeni olvasni. A Penguin Readers vagy az Oxford Bookworms kiadványai. Az Amazonon pár dollárért be lehet szerezni, de a Jófogáson is „kinőtt” könyveket aprópénzért. A nyelvi szinted felmérését is kipróbálhatod >>ITTEN<<.
A nyelvtani táblázatokkal csak szőrmentén foglalkozz. Ha ott van a kezed ügyében, az oké, mert bármikor fel tudod ütni, de ne az legyen a fő célod, hogy bebiflázz komplett táblázatokat, hanem, hogy mielőbb önállóan kezdetleges mondatokat tudj fabrikálni. Nem baj, ha hiba van benne, csak foglalkozz vele. A nyelvtanra pont elég az az idő, amit reggel eltölt az ember a vécén. Ha valami nem világos, felütöd, gyorsan átfutod és kész. Nem kell rágódni rajta, főleg, ha nem lesz dolgozat se belőle. Magadnak tanulsz, könnyítsd meg, édesítsd meg!
-
BonFire
veterán
Én azért nem keverem őket, mert a birtokos névmásokat elszeparálva tanultuk, miután a többi már jól ment. Ezért fel sem merült a keveredés.
A Grammarlynak van böngészőbe épülő pluginja is, érdemes használni. A legdurvább hibákat az ingyenes verzió javítja, a bonyolultabb nyelvtani összefüggések feltárása fizetős, de ez még nem az a szint, amiért fizetni kéne.
Nyugodt lehetsz, ha leírod, hogy I hate THEM car. akkor azt biztosan jelezni fogja.
-
BonFire
veterán
Fogadjunk, táblázatból tanultad!
Szerintem az egyik nagy öntökönlövés, amikor rendszerezve kezdjük tanulni a dolgokat. Például kapunk egy listát a gyakran összekeverhető szavakról, és ha azt bebiflázzuk, utána garantált, hogy mindig keverni fogjuk. Meg amikor vonzat szerint tanuljuk a phrasal verbeket, egyszer az "in"-t, egyszer az "out"-ot, egyszer az "on"-t, miközben rohadtul nincs benne rendszer, főleg ha a magyar be- ki- le- fel- meg- igekötőkhöz viszonyítjuk.
Mindig kontextusban, mondatba foglalva tanulj! Pár mondatos sztorikat is írhatsz és gyakorolhatsz.
My neighbors wanted to buy a new car. And they did it. They just bought this new car. This is their car. I like their new car, that is very cool.
I have new neighbors. I don't really like them. They are too loud. Actually, no one likes them because of their behavior. Once the police came round and warned them.
Írjál ilyen mini-sztorikat azzal, ami nehezen megy, aztán a Grammarly-val ellenőriztesd le őket. Egy ilyen névmás-cserére egyből figyelmeztet, és a mondatok elég egyszerűek, hogy ne lehessen nagyon elrontani őket.
-
BonFire
veterán
A Duolingóval az a baj, hogy nem tanul meg senki vele egy nyelvet se. Nincsenek változatos mondatok, feladatok. Kábé a B1 szint legalját karcolgattam, amikor tettem egy próbát vele angolul, és egy kis szemfülességgel két nap alatt kivégeztem, azaz az összes plecsnit megkaptam még olyanokért is, amit a mai napig nem tudok rendesen vagy nem használok készségszinten. Mert két feladványt variált egyfolytában. Arra meg nem nehéz visszaemlékezni.
Nem az a kérdés igazából, hogy miért nem jó, hanem inkább fordítva: miért ajánlgatja mindenki, ezt a gagyiságot? Főleg nyelvtanár. Aki a legjobban tudja, hogy nyelvet abból elsajátítani nem lehet. Vissza se kell emlékezni a szavakra, hanem összekeverve odalöki, te meg tedd sorrendbe. Ez akár vak tyúk is talál szemet alapon vagy az ismert szavak kizárása alapján is megoldható egy kis logikával és gógyival, anélkül, hogy valós tudás lenne mögötte.
Az összefoglaló tényleg nem ártana.
-
BonFire
veterán
Sokszor leírtuk már: nincs ultimate módszer vagy könyv, aki mindenkinek beválik és MINDENT meg lehet tanulni belőle. Minél több forrásból táplálkozol, annál nagyobb rálátásod lesz az összképet illetően.
Ebből következik, hogy igenis van értelme több könyvből és anyagból szimultán tanulni. Ennek megvan az az előnye, hogy nehezebben fasulsz bele, nehezebben égsz ki, ami nyelvtanulasnal egészen természetes és gyakori jelenség.
A Duolingót pedig senkinek nem mert ajánlóm, aki komolyan gondolja egy percig is a nyelvtanulást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- iPhone topik
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest