- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Audience
aktív tag
válasz
Formaster #83805 üzenetére
Nem is az volt a cél amikor létrehozták. Leállásmentesen bírjon ki diszk kiesést, és leállásmentesen lehessen kicserélni a hibásat, majd automatikusan állítsa helyre a tartalmát. Ez magas rendelkezésreállás semmi köze a mentéshez, ez nem biztonsági másolat. Annak minimum házon kívül kell lennie. Tartalék telephelyen (DR site) duplázott rendszer megoldja mindkét feladatot de nagyon drága. Én is Raid-et használok felhős mentéssel, ez nekem elegendő rendelkezésre állást és biztonságot ad viszonylag olcsón. Egy évre visszamenőleg őrzöm meg az adatokat aztán automatikusan törlődnek a régebbi visszaállítási pontok.
-
IRO21
senior tag
válasz
Formaster #83787 üzenetére
Na, akkor meg is oldódott a rejtély
Ahogy PhoenixK írta, már az alap reset is törli az admin jelszót, ezért engedett be.A reset pont azért van, hogy hozzáférjünk az adatokhoz, tök mindegy milyen protokollon.
Ugye a webes felületen meg lehet oldani, hogy új jelszót állíts be, így ott ezt kéri is.
SMB-n ez nem müködik, maga a protokoll nem tud ilyet. -
Patice
Topikgazda
válasz
Formaster #83720 üzenetére
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a NAS-on a SMB verzió minimuma SMB v1-en van, amit pont azért “tiltott le” a Windows, mert lehetőséget ad a jelszó nélküli csatlakozásra, ami ugye támadhatóvá teszi.
Syno NAS esetén is én úgy szoktam csinálni, hogy első beállításkor az első dolgom, hogy létrehozok egy admin jogú usert, aztán ezzel belépve lekorlátozom az admin fiókot és minden ezutáni beállítást a saját felhasználómmal.
SMB esetén pedig át kell állítani a minimumot 2-re, hogy mindig kérjen jelszót.
Az már más kérdés, hogy a Windowsban elmentjük-e a user jelszót felcsatoláskor, vagy sem. -
válasz
Formaster #83725 üzenetére
Hasonlóan voltam a Plex-el, mint Te, és én is Emby-t használtam. De elég sok filmet nem boldogult , főleg a 4K tartalmakkal.
Egyszer szántam rá az időt, hogy rendesen megismerjem a beállításokat, és a működését, és utána rögtön váltottam, nem is bántam meg.
Csak HD és 4K tartalmak vannak a Nas-on semmi más média, és a Plex gyönyörűen kezel mindent.
#83729Csixi. Hasonlóan vagyok vele mint Te, csak nálam a sorozatok aránya nagyobb kicsit, de eddig a Plex még nem hasalt el semmin, ellenben régen az emby-vel.
Azóta akik használják, nem hívogatnak hogy gond van a lejátszással, az emby-nél ezt nem tudtam megtenni, minden héten hívott valaki hogy gond van.
Amióta plex van azóta nem hívnak miatta. -
Formaster
addikt
válasz
Formaster #83705 üzenetére
Azt hiszem egy elég durva sebezhetőség amit találtam.
Ok, az admin fiók legyen mindig deaktiválva. Jelen esetben valamikor aktiváltam és úgy maradt. Azonban a felhasználóknál nem írta, hogy jelszó változtatás szükséges, de ha be akartam jelentkezni az admin fiókkal DSM-be, akkor kérte, hogy adjak meg új jelszót.
Ebben az állapotban, ha a SMB protokollon keresztül csatlakozik az admin user, akkor jelszó nélkül felenged a megosztott mappákra. -
válasz
Formaster #82210 üzenetére
Nézz rá a lamezekre a HDSentinel-lel: Linux verzió
Nekem (napi kétszer) ütemezett feladatok között van, de egyszeri futtatáshoz még ütemezés sem kell.
A parancs:
/volume1/hds/HDSentinel -r /volume1/hds/hdsreport.html -htmlA HDS-nek an egy külön mini-kötet létrehozva...
szerk.: Valamint az a bizonyos WD Red CMR vagy SMR?
-
-
Rick4
félisten
válasz
Formaster #81956 üzenetére
Azért ez kicsit komplexebb, mint egy jó tűzfal,
Én is azt írtam, hogy megteszel pár lépést a router és a nas környékén.
Mellesleg megjegyzem a mikrotik folyamatosan fog random botokat,
Synology.me-s megoldással éred el kívülről?Ennyi védelem elég, bármi történik, minden meg kell maradjon valahol, én se csinálok egyebet.
-
Rick4
félisten
válasz
Formaster #81950 üzenetére
rsync amúgy miért nem az első helyen van? Mivel az eredetivel azonos módon van a backup nason minden, így az első hibája mellett az elsőnél lévő áramszünet, nethiba esetén is teljes értékűen használható a második nas. Hyperbackupot talán egyszer próbáltam, és nincs már előttem, ott belülről vagy kívülről látod a fájlokat ugyanúgy?
-
válasz
Formaster #81930 üzenetére
Álljunk meg egy kicsit... Nem tudom, a 216play-en megy a docker???
szerk.: alapból a play-en nincs docker. Ha erre gondoltál, mint konténerre, akkor nézz utána, hogy lehet feltenni rá egy docker engine-t, pl.:
How to install Docker on an unsupported Synology NAS (updated 2020) – Tyler Woods (tylermade.net)szerk.2: A migráláshoz: How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)? - Synology Knowledge Center
211-röl 216play-re nem látom akadályát.szerk.3: A 88f628x architektúra miatt a beállítások elvileg úsznak a hivatalos verzió szerint, de az internet népe vegyes tapasztalatokkal rendelkezik. Magyarán ne bízz benne, csak az adatokkal számolj!
-
válasz
Formaster #81927 üzenetére
Backup sosem árt, de egyébként tényleg csak átteszed, majd indítás után felajánl egy migrálást. Ott figyelj, hogy meg kell tartani az adatokat és (ahogy értem az igényt) a beállításaidat is!
szerk.: Legyen bekészítve egy DSM-file a 2016play-re - amennyiben a DSM6-on szeretnél maradni, akkor a régi,
minden más esetben a hetes.menjen mindenképp ugyanarra először, inkább utána update!
Amit még megemlítenék, hogy volt egy érdekes esetem egy rs815+-al: DSM6 után ment az új telepítés DSM7 legfrissebbel. Elsöre nem indult. Másodikra szó nélkül. Itt egy teljes hidegindítás volt szükséges, valószínűleg a BIOS miatt. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Formaster #81445 üzenetére
Drive lenne jó, gondolom az beállítható, hogy bárhonnan legyen teljes hozzáférés minden fájlhoz.
Az adatmentésnél rájöttem saját magára nem tud menteni, szóval a legegyszerűbb egy külső HDD, ami nem látszik a hálózaton csak DSM-ből. Igazából így is két helyen meg lesz minden. -
urban racer
senior tag
válasz
Formaster #73997 üzenetére
realtime szinkronizálva (backupolva)
Ezt írtam fentebb is, felejtsd el. A szinkron nem backup!
Neked hyper backup kell, napi 1x(vagy ha releváns többször) futtatva x rotációval. Ha a backup nasra nincs szükség, akkor állítsd be, hogy a backup előtt a nas 10-15 perccel kapcsoljon be, majd a szokásos mentés+50% időtartam után kapcsoljon ki. -
WaterWave
veterán
válasz
Formaster #73932 üzenetére
migrálja magát.
Én letöröltem dsm 6-nél mert éni s úgy olvastam az kikerül a támogatás közül, de aztán felraktam a 7-est, mindent dockeresítettem, és akkor láttam, hogy ott van.Így felraktam újra a dsm 7.0-re és használom, így dockerrel lefuttatok egy műsorujságot, a monoval meg egy másodikat.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Formaster #73747 üzenetére
en hasonloval kuzdottem. de vegul raid1-be tettem az uj lemezeket.
eloszor betettem a ket uj lemezt, beallitottam hogy raid1-ben legyenek.
aztan kihuztam az egyiket es betettem a regi shr-t (ami kisebb mint az ujak).
persze sipalt hogy hibas a raid, de felmountolta az shr-t is.
ezutan ramasoltam az shr-rol a raid-ra az egesz anyagot.
kivettem az shr-t.
bettem a raid masodik lemezt (azonos meret az elsovel).
erre ratukrozte a cuccot es helyreallt a rend (plusz az shr megmaradt mint backup).ami gond az az ido, marha sokaig tart. nyilvan meret fuggo de tobb terran igy napokig is eldolgozik, mert inicializalja a lemezeket (teljes formazas ami orakig tart) aztan a kopizas szinten sok ora, aztan a helyreallitas (gyak ujra inicializalja es atszinkronozza a masodik lemezre).
-
Magnat
veterán
válasz
Formaster #73740 üzenetére
Szia,
a logika annyi kb, h egyik lemezt kiveszed, beteszed a nagyobbat, megvárod míg javítja a tükröt a rendszer, utána a másikat is kicseréled ugyanígy, megint megvárod míg hibátlan lesz a kötet, aztán megnagyobbítod a tárhelyet a teljes lemezkapacitásig ... de én nem csináltam még ilyet, ha vki igen és kihagytam valamit, majd kijavít
-
Formaster
addikt
válasz
Formaster #68266 üzenetére
Erre esetleg valaki? Bosszantó, mert pont a lényeg nem működik, nem tud csatlakozni a VPN kliens még manuális portforward ellenére sem. Tucatszor állítottam be VPN-t, nem tudom most mi a helyzet ezzel a hálózattal. (ismerősé)
Ezekből a port kavarásokból arra következtetek, hogy a szogáltatói router után rakott AP-ként üzemelő D'link kavar be valamit, bár abban nincs semmilyen port szabály létrehozva. Illetve akkor a NAS-t miért tudom elérni?
-
Szpisti
addikt
válasz
Formaster #63479 üzenetére
Nekem 30-32MB/s az írás és az olvasás 26-28MB/s mióta megvan ez a NAS (212J) nagyon ritkán megy feljebb, pedig a specifikációkban az írás: 50,2 MB/s ,olvasás: 92,16 MB/s van megadva... (két darab 4TB-os Seagate IronWolf van benne JBOD, SMB 2-3 van beállítva, nem fut rajta semmi, csak a Mediaszerver) Már beletörődtem.
-
Formaster
addikt
válasz
Formaster #63469 üzenetére
Sikerült 1500-ra rakni, de nem nagyon növekedett a sebesség. Néha belekóstol a 95MB/s-be. Kipróbáltam a Jumbo MTU-t is, routerben engedélyezve van, de gondolom a Win alatt is engedni kellene
Megtaláltam winben a Jumbo Framest. Érdekes, hogy router oldalon engedélyezett, NAS oldalon is belőttem 9000-re, viszont innentől kezdve nem kommunikál a windows a NAS-al. Windowsban 4088 vagy 9014-et lehet beállítani, NAS-ban viszont 9000 max. 4088-ra rakva sincs kommunikáció.
-
MrCsiT
addikt
válasz
Formaster #57115 üzenetére
Ha nincs jobb ötleted az X-aktás működésű NAS-odra: esetleg van egy konfiguráció mentésed a még jó állapotról? Mert ha igen, talán egy restore segíthetne - feltételezve, hogy nem a routeredben/tűzfalon tekergettél el te, vagy egy új alkalmazás valamit, azaz, a NAS-t tartod furcsának.
Ha van fejlemény, majd csak írd meg, ez már lassan epikus harc!
update: akinek meg nincs konfig mentése, az akár készíthet is egyet magának: jól jöhet..
-
Proci85
senior tag
válasz
Formaster #56783 üzenetére
Ha van http errorod, akkor nem MTU a probléma, mert ott nem errort kapsz, hanem vagy nem jön be semmi vagy betöltés közben eltörik az oldal (megáll a betöltés). Anno pl. kizárólag az index.hu betöltése megállt, ott is MTU probléma volt a WAN oldalon. Más oldalak meg bejöttek.
A ping persze átmegy, mert az 56-64byte, nem ~1500. Azzal max úgy lehet kibuktatni az MTU problémát, hogy a ping csomag méretét kapcsolóval növelni kell. Linuxon: ping 8.8.8.8 -c 5 -s 2000 -
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56781 üzenetére
Az rémlik, hogy azt írtad, hogy másik ddns címen minden jó erről a telefonról és ezen a mobil neten át is. Ami után nehezem mondanám azt, hogy az. De lehet.
Az is furcsa, hogy azt írtad, hogy a tarcert/traceroute lement jól (mert ahhoz egyszer kell egy jó dns név feloldás és az icmp csomagok eljutnak a routeredig és az válaszol is) a telefonról.
Ha routernek vagy ha van más aminek van webes felülete a belső hálózatba amin a NAS van egy tesz erejéig nem tudod esetleg ki engedni és megnézni az jó e ?
Az egésztől függetlenül.
Mert azt írtad azért ezen nézed mert ehhez van tanúsítvány ha jól emlékszem.
Azt tudod, hogy amikor a tanúsítványt kéred az alternatív névhez beírva másikat is meg lehet adni. Tehát lehet akár 2(vagy több) különböző ddns szolgáltatós címhez is aláírva ugyan az a tanúsítvány. -
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56769 üzenetére
A telefonod topikjában kérdez erre rá, hogy lehet e egyáltalán ezt állítani mobil net kapcsolatnál.
De megnézheted azt is, hogy egy laptopnak osztasz netet amibe be tudsz állítani pld.: egy OpenDNS, Cloudflare, Google stb szintpatikust. Bár wifin már valószínű, hogy a másik telefonba is meg tudod ezt adni és tudod tesztelni. -
Proci85
senior tag
válasz
Formaster #56769 üzenetére
Gyanúsan MTU probléma felé hajaz a történet.
TCP/MSS -t érdemes bekapcsolni a routeren azon az interface-n.
Ekkor ügyesebben egyeztetnek a kommunikációban résztvevő szereplők, hogy kinek mekkora az MTU-ja, még a TCP kapcsolat felvétel előtt.Hirtelen ezt találtam, ahol adnak pár tippet, amin végig kellene menni: [link]
Az alatta lévő szálat is érdemes elolvasni, hogy képbe kerülj. -
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56754 üzenetére
Be van kapcsolva az "egyszerűsített mód" mobil neten (Böngésző készítők szerverén keresztül egy tömörített oldlat tölt be amikor működik) .
Másik dns szerver van használva ami a mobil szolgáltatásnál nem jó ip -t ad vissza.Nézd meg valami "tracert"/ "traceroute" -t kezelő alklamazással, hol akad el az ügy ha másik letöltött böngészőben is rossz. Esetleg egy "nslookup"/"dig" -el ellenőriz rá jó IP -t ad e vissza a
-
Proci85
senior tag
-
Formaster
addikt
-
WaterWave
veterán
válasz
Formaster #56746 üzenetére
El lehet vele bibelődni...
És akkor még hol vagyunk attól, hogyha lekéred igy:<channel update="i" site="port.hu" site_id="6" xmltv_id="DUNA">DUNA</channel>
<channel offset="0" same_as="DUNA" xmltv_id="DUNA_HD">DUNA HD</channel>És a Duna HD nál legyen csatorna ikonod, mert same-ben nem kéri le a guide-xml-ben.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56679 üzenetére
nem,
"The timespan for which shows will be grabbed.
It takes one or two values separated by a comma or a space. The first is the number of days (including today) to download, note that 0 is today. The second (optional) is a time specified between 0:00 and 24:00 which will reduce the download to only the one show (per day) which is scheduled around the specified time. Any value between start time (including) and stop time will do. This -one-show-only mode is helpfull if a SiteIni file needs to be debugged."
howto
Futtasd a feladatidőzítővel pld. a/run
.sh
-t amikor szeretnéd, hogy fusson. -
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56655 üzenetére
Igazából én nem használom a végeredményét mert van egy saját megoldásom amivel enigmás boxról leszedem az epg -t és az nem port.hu függő úgy.
Csak páran kérték privátba (nem csak Synology-t használók) amikor megszűnt a publikusan ingyen letölthetők jelentős része ezért csináltam ezt és azért Docker mert azért, hogy másoknak segítsek nem akartam monot telepíteni a NAS -omra meg így univerzálisabb mert a Docker ugye elhagyható
Ráadásul ezt próbáltam úgy, hogy a PLEX -hez is jó legyen ami extra érzékeny az xml -re ... -
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56531 üzenetére
Mármint, hogy nem egyeznek? Lejárt tényleg valamelyik ?
Mert egyezni a
/usr/syno/etc/packages/VPNCenter/openvpn/keys
mappában lévő 2 CA -sal kellene a ca és a ca_bundle van kliens oldalon, ezeket töltöd le amikor exportálod a konfigot és ennek a 2-nek kéne a konfigban benne lennie.Ha előzőek jók lettek volna, hogy ezeket nézd még meg :
Az itt lévő server.crt meg a cert.pem -el kéne, hogy meg egyezzen (és ebből következően ezt láthatod lejárati időben a DSM -ben is) a server.key meg a privkey.pem a /usr/syno/etc/certificate/system/default/ -ból.
Ha ezek nem egyeznek akkor valahogy nem került ide át amikor lefrissült.
Igazából ha törlöd a VPN szervert utána max még rá ellenőrzöl erre a keys mappára, hogy legyen üres (ha nem az akkor áthelyezed a tartalmát), aztán vissza telepíted és szurkolsz. Vagy írsz a Synologynak.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56440 üzenetére
Akkor a lényeg, hogy a kép miért nem jó (meg az ami oda van kiírva miért nem releváns): van 4 db *.pem fájl a /usr/syno/etc/certificate/system/default/ alatt. (ezeket ha kimásolod és átnevezed *.crt -re akkor Windows alatt is meg tudod nézni őket.)
A DSM a Vezérlőpult tanúsítványok alatt cert.pem érvényességi idejét írja ki. Míg a VPN -nél a configal is letöltött és abban megtalálható ca.crt = chain.pem teljesen más érvényességi idővel (DSM felülete nem írja)!
ca_bundle.crt-nek meg csak annyi köze van megint ezekhez, hogy a chain.pem -et tartalmazza szintén de megint egy 3. érvényességi ideje lehet.Tehát a VPN tanúsítványát kellene megnézni és esetleg a ca.crt/chain.pem -ét
-
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #56419 üzenetére
Ennek a tanúsítványnak a root ca -jával készült már az androidhoz a configban használt ?
Ha nem érthető a kérdés. Ha csinálsz egy konfig exportot (VPN szerver) abban ugyan az a CA rész mint ami az androidos konfigban jelenleg is van?+ az így kiexportált CA tanúsítványok érvényességét nézd az nem egyenlő az 1 képen lévővel
-
törölt tag
válasz
Formaster #54722 üzenetére
Bocsi, de kb 10 kommentből kellene összerakni hogy tulajdonképpen fizikailag hol is van a nas, ki éri el és ki nem és pontosan honnan is...
Tehát ha jól értem mostanra külföldön van a NAS, vele egy hálózaton a haverod gépe aki a belső IP-t beírva eléri de a DDNS címmel nem (és quickkonnektel sem). Te viszont eléred itthonrol (vagy tökmindegy honnan de nem az ő hálózatáról) mindkettővel (DDNS és QC).
jól értem?
-
törölt tag
válasz
Formaster #54718 üzenetére
"Belső IP-címet megadva eléri ő is"
Úgy érted a NAS tényleges külső IP-jét beírva eléri ő is... ezt eddig nem írtad. Akkor egyszerű, a DNS névfeloldás nem megy! Nézzétek meg a DNS beállításokat a gépen, routeren! Valami nincs megfelelően beállítva vagy le van tiltva ha amúgy minden más névfeloldás megy a gépen!
-
-
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #54713 üzenetére
Volt a synon egy hiba nálam (meg amúgy Synon) anno. Csak a loopback nem ment. Egy bizonyos terhelés felett. Ott tartottam velük, hogy küldenek nekem egy nast amin miután megcsinálom a környezetet vissza küldök nekik, hogy a mérnökeik vizsgálni tudják jobban mert látták nálam de ők nem tudták reprodukálni. Csak megmondtam nekik, hogy nekem ez nem annyira fontos, hogy megérje a 918+ postára adását 10TB os Iw-kel érték biztosítva a Németországi központjukba, nekik meg csak ez lett volna opció ...
De utána ez megjavult egy fél év után az egyik frissítéssel.
Ezért javasoltam, hogy zárd ki. Videót privát tudok a hibáról küldeni. Mert ahogy leállítottam a DS-t pld. egyből működött.
Még az adott gépről ki vpn - ve is ment míg vpn-t bontva lokális hálózatból nem... -
törölt tag
válasz
Formaster #54713 üzenetére
Neked meg tök ugyanerre a beírt címre simán behozza máshonnét? Elég érdekes...
quickconnectel sem megy neki? Azzal akkor is mennie kellene ha a DDNS-es nem és még portforward sem kell hozzá...Milyen hálózatról próbálja?
Ha megpingeli kintről a xxxxx.synology.me címet az reagál? -
törölt tag
válasz
Formaster #54704 üzenetére
Ha te eléred kintről mindkettővel akkor biztos nem a NAS-al van gond (és a portforward is be van állítva megfelelően) valamint nem natolt hálózaton van a nas.
próbálja meg IE alól ha chrome nem megy. Jó lenne továbbra s látni milyen hibát dob a böngészője... ha már eljut az SSL certifikáció nem érvényesig akkor nem a hálózattal van gond.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Formaster #54700 üzenetére
Én kizárnám a nat loopback -et (vagy Hairpinning stb). Nézzétek meg sima http-vel de ne lokál ip címmel mert ahhoz nem kell a routernek vissza fordítani a címet. Ha így is rossz akkor nem is a https -el van a baj.
De nézhetitek a publikus ip -vel is és akkor a DNS feloldást is ki lehet zárni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Mobil flották
- Tesla topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gumi és felni topik
- Vicces videók
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest