Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Apple Watch
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Olajleeresztő alátétekből melyik számít jónak? Ezekből választhatok:
Febi-Bilstein
Elring
Ajusa
Blue Print -
Petester
senior tag
Olaj szűrőt nyomaték kulccsal?
A "kézzel betekerem" pont elég. Mondjuk szűrő betétes olaj szűrővel még nem volt dolgom, de a kézi erő oda is elég. 20 Nm pont az érzéssel betekerős. Amikor a Golf hengerfejét raktam össze, oda használtam csak kis pontosságú nyomaték kulcsot. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
De legalább van benne tarcsi.
Ja nem.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Az enyémben konkrétan Sokol minőséget produkál a gyári cucc.

-
-
-
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
-
CB
senior tag
Nekem viccen kívül van olyan kollégám, akinek megmutattam a Subaru jelet a kocsim elején, és azt hitte, valami kínai, vagy dél-koreai autó. Mikor felhomályosítottam, hogy japán, csak pislogott .......és hányan lehetnek még itthon, akik ilyen szinten nem ismerik a Subaru márkát.
-
CB
senior tag
Úgy látom a Subaru motornál is egyre több lesz a műanyag alkatrész, ami pár év alatt elöregszik, na meg egyre bonyolultabb a rendszer (pl. EGR szelep körüli mizéria), hogy a normákat tartani tudják.
Nagy csalódás az is, hogy az olajszűrő visszakerült alulra...
Amúgy meg örüljünk, hogy Déri Péter még próbálkozik, egyébként nem sokat tudnánk meg magyar nyelven. Subarus cikkek nem nagyon jelennek meg idehaza.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Kéne neki egy lektor amúgy meg Google fordító rulez.
-
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, vannak benne furcsán megfogalmazott részek. Nekem a kedvencem a főtengely borotva megnevezése. Valószínű blade lehetett a forrás szövegben, ami inkább penge, de mindegy, saját maga szórakoztatására ír Petkó, senki más nem ír ilyet, így én elnézem neki.

-
Petester
senior tag
-
válasz
Petester
üzenetére
Vmikor majd mindenképpen szeretnék egy kétlityis bubogó kékséget, ezért szoktam őket megnézni.
De az OBK praktikumát nem tudnám mivel pótolni. Kb. havonta egyszer tuti asszonynak eszébe jut vmi bútor, amit meg kell venni, el kell hozni, át kell vinni, szal nagy kombi nélkül meg lennénk lőve. Plusz tegnap voltunk Börzsönyben sarazni, hát oda se tolnék be jó szívvel egy ültetett Impit.
Az OBK-nak persze meg se kottyant a dagonyában forgás.
Plusz asszony egyre inkább BRZ felé hajlik a Lexus helyett, amit eddig nézegettünk neki, abba meg max egy gyíkbőrnesszeszer fér be csomag gyanánt.
Szal szükség van az OBK-ra, de azért nyitva van a szemem. -
FB csoportok tele vannak eladó Impikkel, év végén kezdődött, és csak jönnek sorba...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Szervo nekem is gyári, a fékolaj meg most lett cserélve frissen. Majd nézem mennyi idő után koszolódik be.
Azért arra ne vegyél mérget,hogy valóban lecserélték ott. Nekünk a VW-ben pl simán kihagytak egy olajcserét. Leadtam, másnap hívnak, hogy kész mehetek érte. Oké. Következő olajcserekor meg a digitális szervizfüzetből kiderült, hogy nem cserélték le előzőleg csak simán készre jelentették. Bravo.
-
Petester
senior tag
A szervo olaj nekem is még gyári szerintem (én nem cseréltem le, de nincs is előírás rá), a fékfolyadék meg 2 év után nekem is hasonlóan nézett ki. Ezekből nem vonnék le messze menő következtetést. Amúgy a leírása szerint 6 éves koráig márkaszervizben szervizelték, ott meg cserélik az fékfolyadékot is 2 évente. Ha meg használva is van, akkor meg mozog a rendszerben a fékfolyadék, könnyebben is koszolódik.
A külső, sőt a belső sincs lerúgva, fotó alapján nem olyan gáz, simán megérne egy próba utat.
De az ára is tükrözi, hogy a méter alapján közel a motor a várható életciklusa végéhez, ezek kint nem ennyiért mennek. Ha most autót keresnék, nekem ott lenne a "nézzükmeg" csokorban. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Ennek igen ez már erősen az élete vége ha még nem volt felújítva. Amúgy láttad a szervó/fékfolyadék színét? Ez tuti még a gyári lötty benne.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
ennek a motornak szerintem nagyon
-
Petester
senior tag
Megint vissza került a hahura a Lega GT kombi: [link]
Csóri nagyon nem talál gazdára... -
Petester
senior tag
Ahogy Qru is írta, spritmonitor.de telefonos alkalmazását használom. De nem csak a tankolást lehet rögzíteni, minden kiadást ebbe írok, az adóktól kezdve a szerviz költségekig, téli, nyári gumi cseréket is, mindent bevesz.
Igen, igen, havat a népnek!
Felénk szerencsére van nagyobb placc, ahol sérülés kockázata nélkül lehet csúszkálni, csak a füves föld maradványokat kell takarítani utána a lökhárító alól is. 
-
CB
senior tag
válasz
Petester
üzenetére
Te valamilyen telefonos appal vezeted ezt? Minden alkalommal megtankolod a kocsit, és beírod az adatokat?
Had ragadjam meg az alkalmat, és kívánjak nektek Boldog Új Évet!
Egy kis havat is megérdemelnénk már, bár nem tudom, hogy ki mernék e állni a garázsból állatkodni egyet a - szerencsére még sérülésmentes - forival.
-
Petester
senior tag
Kilométerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is, legyen minden mindenben jobb, mint a nyomorúságos 2020-ban!
Én a decemberre - sajnos muszájból - behoztam a lemaradást, bele tekertem 3000 km-t a PDF-be, a végére egész jó fogyasztással.
[kép] Ebben volt egy nagyon sietős szakasz is, Szerencsen voltam még 18:10-kor, 20:04-kor már itthon a kapuban voltam. Kimaxoltam a ki járási korlátozást.
-
Acheron
őstag
Egészségben, boldogságban és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok minden ex-, jelenlegi és leendő márka- és fórumtársnak!
-
Qru
MODERÁTOR
Búék!
-
-
CB
senior tag
Nem neztem vissza, volt-e már.....2020 Forester teszt [link]
-
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ez így faja, ha jól látom, akkor működik minden némító funkció (navi hangja némítja a zenét), minden kormánykapcsoló funkció is működik!
Lehet én is beruházok egy ilyen cuccra, csak a BT kivitelben. Az Y kábel honnan van? Küldesz egy linket? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére

-
MasterMark
titán
Na megjött az Y kábel. Minden megy, tök jó.
[videó] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Jaa, igy mar latom. Nekem kicsit mas az elrendezes, a helyzetjelzo az a drl. Bele is kotott a yard...

-
MasterMark
titán
válasz
Petester
üzenetére
A Wefa WF-606 ezeket mind tudja, ha működik Y kábellel akkor szerintem az bőven jó. Vagy drágábban a GROM-USB3, ezt alapból olyan kábellel adják ami Y-ba továbbosztja szóval visszadugható az eredeti kábel. (De ehhez külön meg kell venni a BT kiegészítőt.)
Mi az elképzelésed?
Arduino alapon valami konszolidáltabb megoldást szeretnék mint ez. (Pl. auxnál miért CD1-07 10:26-ot ír a kijelző?
)
Esetleg ha USB akkor Rapsberry Pi-re, valami értelmesebb pendrive kezelést és CD felmapolást. Meg akkor ahhoz valami minőségi DAC áramkört.
De ehhez vissza kell fejteni a protokollt, meg megérteni mit csinál.---
Hangszóró érzékenyésge csak azt jelenti, hogy adott Watt-ra mennyire lesz hangos. Nem jelent jót vagy rosszat.
-
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Sima meleg fehér izzó. A ledeket kidobtam belőle, nem sokat bírtak, kb. 1/2 év után villogtak.
Én Bt cuccra vágyok egy ideje, de nem szántam még rá magam. Viszont ahogy írod, nem is biztos, hogy akarom. Nekem fontos a navi, az Igo szokott szólni a védák előtt, meg Anyának se árt, ha szól, hogy túllépte a sebesség határt!
Ha sikerül megoldanod az Y kábellel, akkor viszont okés."Lehet hogy majd egyszer építenék hozzá valami saját cuccot. Akkor mindent úgy fog csinálni ahogy én akarom.
"
Mi az elképzelésed? Nekem már az megérné, ha tudnék Spotifyt hallgatni vezeték nélkül a gyári fejegységgel, de a kihangosítás se mellékes.
Hangszórókat is nézegettem már.Ezek érzékenységéből a magasabb érték a jó, ugye? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Az a narancs nem csak szelessegjelzo?
-
MasterMark
titán
válasz
Petester
üzenetére
Van belőle bt verzió is (Wefa WF-606), de én a bt nélkülit vettem, ez volt leárazva (WF-605).
AUX jack meg USB van rajta. A CD Changert emulálja (CHR gomb a rádión), így közvetlen CD minőségű zenét lehet bevinni.A kivitelezés szar, olcsó, hitvány, gagyi 300 forintos kínai cuccnak néz ki. (Valószínűleg az is.) Csak hát nem ezt kell kifizetni, hanem a szoftvert rajta ami a visszafejtett protokollon emulálja a CD váltót...

Hétvégén beszereltem, a rádión a 10+10 pines aljzatba megy. A kesztyűtartóba vezettem el.
Annyi van, hogy gombos kormányos autóban, és ha van navigáció, azok is ebbe az aljzatba futnak be, így most nem működik a kormányon a gomb, illetve nincs hangja a gyári navigációnak. Ezt elméletileg megoldja egy sima Y kábel, már megrendeltem, majd kiderül. (A bolt ahonnan vettem azt mondta úgy tudják nem szokott működni így. De szerintem meg fog.
)Most működik, jól is szól, eddig FM transzmittert használtam, ez sokkal jobb. Az USB-je kicsit hisztis, a 16 gigás kingston pendriveomról nem akar lejátszani zenét, nem tudom mi fáj neki, formáztam FAT32-re, stb. Más pendriveról működik, de ezt még próbálgatom, hogy mi a baja.
Az AUX jack teljesen jó, ehhez valószínűleg majd szerzek egy BT-s cuccot.Egyébként kiderítettem, hogy a hang ide sima analóg formában érkezik (navi mono, a cd changer sztereó), és van mellette egy adatbusz ahol a CD changer vezérlés kommunikál, meg ahova a kormány gombokról érkező parancsok futnak be. Plusz van még pár pin ahol a navi felülírás parancs érkezik, hogy halkítsa el a zenét és a navi bemenetet játsza le.
Ez a busz egyébként megtaláltam, hogy IEbus. Lehet hogy majd egyszer építenék hozzá valami saját cuccot. Akkor mindent úgy fog csinálni ahogy én akarom.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha valakit érdekel amit találtam service manualok a rádióhoz meg a navihoz, pinout ilyesmi, azt ide felraktam: [onedrive]
#10813: Hu narancs helyzetjelződ van? Jól néz ki.

-
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ezmiez? Bt cucc? Mi a szar vele?
-
CB
senior tag
Valaki közületek vett már a kocsijára eredeti Subaru ablaktörlő lapátot? Vagy létezik egyáltalán eredeti?
Még nem, de eljön az ideje, hogy le kell cserélnem. Gondolom a márkaszervízben eladott arany árban lenne. Ne értsétek félre, ki tudom fizetni, de ahogy ma megnéztem, nem egy nagy szám. Gondolom fele annyiért klasszisokkal jobbak vannak . Bár azt sem tudom, hogy a márkásabbak közül melyiket érdemes venni.
Az Ignisre jó a Bosoko, az is jól töröl két évig. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Varjuk a tapsztalatokat.

-
MasterMark
titán
Vettem egy ilyen Wefa audio cuccot ami a cd changer bemenetre megy, le van olcsózva a kisebbik. Hétvégén majd kipróbálom, aztán mondom milyen ha érdekel valakit.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Bubié meg túl lágy nekem, ami tök kellemes... egészen addig amíg nem sietsz. Bár ez az autó nem a sietősöknek való tudom...

Csak így offban írom: lekoccolták a Skodát amit ugye utálok mert szar, leadtam javításra. Kaptam egy másik Skodát amiben meg most a termosztát patkolt el.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Pont azért amiért írtad is, mert megváltozhat az autó viselkedése. Főleg ha van olyan lüke aki mondjuk csak féloldalsan cserléi ilyenre, a másik oldalon marad a gyári.
-
MasterMark
titán
Ja és kilukadt a kipufogóm.

-
MasterMark
titán
A versenyautónkban az van.

Amúgy a piros strongflexet én simán beraknám majd az enyémbe, ha ott tartok, hogy le kell venni a hátsó hídat.
Nem hiszem, hogy nyikorogna, úgyis meg kell zsírozni ilyen speciális hozzá való zsírral.
Egyébként én akkor nem tennék előre például a nagy szinelt helyére, ha az gyárilag lukas. Mert ha lukas szilent helyére teszel ilyen tömört, akkor biztosan máshogy fog viselkedni a felfüggesztés. Legacyban tömör elől is mindenhol, szóval én ott is cserélném simán pirosra.
A piros ugye elméletileg a gyári keménységnek felel meg, de valamenyivel biztosan merevebb mert máshogy deformálódik.
Ja meg egyébként hiába fekete, akkor is látszik hogy más a szilent. De ebbe miért kötnének bele?

Új hozzászólás Aktív témák
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A "kézzel betekerem" pont elég. Mondjuk szűrő betétes olaj szűrővel még nem volt dolgom, de a kézi erő oda is elég. 20 Nm pont az érzéssel betekerős. Amikor a Golf hengerfejét raktam össze, oda használtam csak kis pontosságú nyomaték kulcsot.

Csóri nagyon nem talál gazdára...