Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz
#41133696 #1121 üzenetére
Én csak a második felére reagáltam, ami a Heartbleedre vonatkozik, de ez is ugyanúgy tény, sőt.
A Chrome nem ellenőrzi defaultban, hogy az SSL certet visszavonták-e:
Azért még a security-hez nem értő Microsoft is tudja, hogy ez gáz, ezért IE-ben is default a certek visszavonásának ellenőrzése.
-
-
törölt tag
válasz
#41133696 #1084 üzenetére
Én spec. egy boltban éppen ma láttam ilyet. És mivel ki van kapcsolva a frissítés, így a cserére felhívó figyelmeztetést sem kapja meg. Rákérdeztem, tudja-e, mi a szitu. Természetesen nem volt a válasz. De egy-két évente átnézeti hozzáértővel, az leszed mindent, ami nem jó, stb., stb. Mondtam, akkor legalább ne bankoljon ilyen gépen, ha jót akar magának. Hátha sikerült ráijeszteni.
-
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
#41133696 #1081 üzenetére
"..nem érdemlik meg, hogy gyászba boruljunk miattuk, ha megszívják..."
Ebben nincs hiba, csak abban, hogy miattuk azok is megszívhatják, akik legális rendszert használnak - akár Linuxot, akár Mac OS-t, akár Windows-t. Nem ismerek konkrét számokat, de ha mondjuk 150000 gép egyszerre nekiáll DDoS-olni, akkor rendszer legyen a talpán, amelyik állva marad. Vagy ha ugyanennyi rendszer áll neki brute force-szal jelszóhash-eket törni, vagy szivárványtáblákat generálni...
-
válasz
#41133696 #1077 üzenetére
"Ja és van egy izolált csoport is, amit tudatosan lekapcsolnak az Internetről a pénzszűkében lévő intézmények, ezek tehát nem veszélyeztetettek."
Fertőzött pendrájvokKis leválasztott LAN-okon terjedő virnyákok...
Amúgy ja, ha valaki maradt XP-n, az valóban magára vessen, ellenben az már nem vicces, ha másokat is befertőz :S
@gyga : Akkor kérdezd meg a Nagy Linux Topicban, ott több hozzáértő kavarog... Vagy a MInt support fórumán.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #1077 üzenetére
A Heartbleed bug szempontjából teljesen mindegy, legális-e az XP, vagy warez, mivel a bugra a legutolsó foltkedd után derült fény. Így 1000%, hogy nem volt javítva. És az elmúlt két évre három és fél hónapra tekintve (amióta a hiba van) szintén teljesen mindegy, mivel egyrészt a legális XP-k is sérülékenyek voltak, másrészt a warez XP sem voltak kizárva a javításokból. Harmadrészt szintén mindegy, milyen eredetű az XP, ha difót benne van a sebezhető könyvtár.
Én is mondtam már tavaly (amikor bazi olcsó volt a Win8) XP-seknek, hogy vegyenek licencet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #1060 üzenetére
A fórumokon mindig lesznek hülyék, barmok, kötözködők, trollok stb. ilyen az internet. - Moonmant is beengedték.
Viszont nézd meg pl. a logoutos Linuxos cikkeket. Van ott pár igen komoly cikk, mondhatni a "Linux MVP"-i.
hcl: "Illetve, flegma windóz userek nem fórumoznak?" - de igen, Linuxos híreknél szoktak kommentelni az elsők közt.
-
-
törölt tag
válasz
#41133696 #1060 üzenetére
Igen, ilyen is van. Meg olyan is, hogy leoltják az ilyeneket. De többnyire kezdőknek szóló topikokban nem ez megy. Csak ha a kérdezőn nagyon az érződik, hogy önmaga nem nagyon akar közreműködni a hiba elhárításában, csak elvárja, hogy más megoldja. Vagy ha eleve támadással kezdi. Esetleg a kettő kombinálva.
Pár éve én is fórumozok.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #1058 üzenetére
Microsoft Most Valuable Professional
"Microsoft Most Valuable Professional (MVP) award is given to "exceptional, independent community leaders who share their passion, technical expertise, and real-world knowledge of Microsoft products with others.""
Tehát ez egy olyan adományozott cím, aminél a legfőbb érdem gyakorlatilag az MS-termékek védelme. Mert a nagy tudását megosztja azokkal, akik már legszívesebben inkább a láncfűrésszel esnének a gépnek az MS-termékek miatt.
Mondjuk az "independent" jelző azért sok esetben megkérdőjelezhető. Mert lehet, nem közvetlenül MS alkalmazott, de erősen érdekelt üzletileg.Azt azért remélem, tudod, hogy a nyílt forráskódú világban ez a természetes hozzáállás. Annyival megspékelve, hogy itt még a szoftverek fejlesztésénél is játszik ez a szempont.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #1037 üzenetére
"Windows Server változat nem érintett"
Egészen biztos?
The TLS and DTLS implementations in OpenSSL 1.0.1 before 1.0.1g do not properly handle Heartbeat Extension packets, which allows remote attackers to obtain sensitive information from process memory via crafted packets that trigger a buffer over-read, as demonstrated by reading private keys, related to d1_both.c and t1_lib.c, aka the Heartbleed bug.
Platforms: windows (from OVAL definitions) Products: windowsMicrosoft Windows Server 2012 R2
Microsoft Windows 8.1
Microsoft Windows Server 2012
Microsoft Windows Server 2008
Microsoft Windows 8
Microsoft Windows Server 2008 R2
Microsoft Windows 7
Microsoft Windows Vista
Microsoft Windows Server 2003
Microsoft Windows XPXP-ben nekem valahogy van. Vagy default volt, vagy valami programmal települt automatikusan. Gondolom, a későbbiekkel is így van. Az XP éppenséggel ugyebár azért gáz, mert ha default, azon már nem frissül. Kb. 400 millió gépen. De a listából látható, hogy az összes Windows változat érintett.
Különben meg a hisztivel szemben a hiba messze nem olyan súlyos besorolású. Aligha azért, mert az OpenSSL készítői befolyásolták volna a minősítőket.
-
válasz
Az a poén, hogy ugye a Linux tetszőlegesen rakható össze, tehát akinek OpenSSL mentes rendszere volt, az most röhög. Ha ugyanez egy MS által írt SSL modulban lenne, akkor az konkrétan kiirthatatlanul a windóz része... Tehát az a jó, hogy egy tetszőleges, nem pl.kernelszintű hiba már nem teljesen a Linux, mint operációs rendszer hibája. Csúnya kis opensource filozófia
Nyilván az adott disztrók tulajdonosait ez nem vigasztalja, de az adott hiba kippukkanása után a rendszergazdák nagyon hamar léphettek. MS esetén meg lehet tiltani az SSL-t.
-
Tim82
félisten
válasz
Akkor most olvasd el szépen az én posztomat újból, és értelmezd
Tekintve, hogy te indítottad ezt a thread-et Linux-hibákra kihegyezve, némileg jogosan feltételezi, hogy a Linux hibájának gondolod a Heartbleed-et. Azért jó, hogy a puszta számadatok emlegetésétől eljutottunk odáig, hogy talán a valóban súlyos hibák számítanak, most már csak a megfelelő hibákat kell odahúzni a megfelelő OS-hez a listában.
Ja igen, ajánlott Steam-jelszót is cserélned, nem csak Gmail- és Facebook-jelszót.
-
-
törölt tag
válasz
#41133696 #935 üzenetére
Én ennél sokkal jobbat mutatok. Itt az is látszik, mennyire súlyosak azok a sebezhetőségek. Ebben igen pocsékul teljesít minden Windows. Pl. a még 1,5 éves se Windows 8-ban 20 9+-os sebezhetőséget találtak eddig, míg a Linux kernelben a nyilvántartás kezdete, 1999 óta 25-öt. Ez látszik a sebezhetőségek súlyozásán is. Ebben a Linux kernel a legjobb 5,4-gyel, míg a Windowsok közül a már nem élő rendszerek a legjobbak, köztük pl. a tegnap óta szalonképtelen XP is jobb, mint az újabbak.
Meg az is érdekesség, hogy az egyik legrosszabb szoftver a sebezhetőségek átlagos súlyosságát tekintve a Microsoft Office.
(#940) hcl
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#41133696 #935 üzenetére
No offense, tényleg érdekel a válaszod.
Ezzel mit akarsz bizonyítani egy mondhatni linux topikban?
Úgy tűnnek az ilyen és hasonló kommentek (bárhol a neten nem csak itt), hogy afféle önigazolást keresnek maguknak a windows userek, hogy megnyugtassák magukat, hogy nem kell átállniuk windózról linuxra... Mintha ők is éreznék, hogy gáz már ez a windows kötöttség meg amilyen irányba megy az egész rendszer mentalitása. Hozzáteszem, a végső rúgást, az utolsó cseppet a pohárban az töltötte be, amikor kipróbáltam még anno a Win8-at.. (ez most mindegy miért, nekem nem jött be és kész, ennyi) Ez kellett ahhoz, hogy véglegesen, teljesen átálljak. Bár játék miatt van még fent Win7 de már az is el fog tűnni nemsokára.
Én, mint korábbi kő windózos, azt mondom hogy a windows egy elavult platform, és már soha nem térnék rá vissza linuxról. Nem flame-et akarok indítani véletlenül sem, ez csak egy vélemény. Hozzáteszem, senki nem próbált áttéríteni, rábeszélni stb. Magamtól raktam fel és jöttem rá hogy ez sokkal jobb. (és egyszerűbb is)Jah és végezetül egy ide illő, atom jó beszólás a Mass Effectből: [link]
-
-
-
válasz
#41133696 #337 üzenetére
Ha valaki tud gondolkodni, akkor felfogja, mit jelent az, hogy parancs <programnév>.
Tök mindegy, a munkahelyemen sem tudom megértetni a usereimmel, hogy egymás gépét hogy érik el hálózaton.Tehát azt sem tudják megjegyezni, hogy a Start menü aljára azt írod, hogy \\gépnév\megosztásnév . Nem bonyolult ez sem.
Teljesen hülyékkel mindegy, milyen oprendszert akarsz használtatni.Különben ha tudnád, mennyit parancssorozok a melóhelyi windózokon
Amúgy az is vicces, hogy hogy néz ki a Linux frissülés? Háttérben, leszedi a friss csomagok legújabb verzióit. A legközelebbi leállítás, indítás úgy zajlik, mint máskor.
Windóz : leszedi az összes, a kiadás után megjelent frissítést, egymásra rakja őket (függőségi fa, nemdebár?), közben 26 újraindítás, a user a haját tépi tőle, konkrétan jönnek panaszkodni hogy mindig frissít és őt zavarja. Rosszabb esetben kikapcsolja az automatikus frissítést. -
törölt tag
válasz
#41133696 #356 üzenetére
Ennél azért jelentősen nagyobb esztétikai élményt nyújt. Ilyet sajnos nem lehet produkálni Linuxon. Vagy ha lehet, akkor komolyan meg kell érte küzdeni.
De a metro sem az a Michelangelo-festmény, ugyebár...
A két rendszer között az az apró különbség megvan, hogy egy Ubuntu 12.04 gond nélkül fut ezen a gépen, míg ha MS vonalon mozognék, akkor újkorában már meghalt volna a Vista miatt (Pentium M530, 512MB ram [azóta azért 2GB lett], melyből még a vga is kap). -
törölt tag
válasz
#41133696 #337 üzenetére
"Kérdés: a nem Linux guru felhasználó, akiknek ez a cikk szól például, szerinted kitudja majd adni ezeket a parancsokat?"
Grafikus csomagkezelő (Synaptic): jobb klikk a program nevén: "Kijelölés teljes eltávolításra", "Alkalmaz" (nagy zöld pipa) után: "Teljesen eltávolítandó (a konfigurációs fájljaival együtt)", és OK után eltávolítja. Hogy mik vannak, nem? -
dabadab
titán
válasz
#41133696 #337 üzenetére
"Kérdés: a nem Linux guru felhasználó, akiknek ez a cikk szól például, szerinted kitudja majd adni ezeket a parancsokat?"
Igen. Rakattint, hogy "eltavolitas" es az pontosan ezt fogja csinalni.
Egyebkent az ilyen linuxos topikokban mindig vicces, amikor a Windows-ninjak megmagyarazzak, hogy a rettenetesen komplikalt es bonyolult windowsos eljarasok mennyivel egyszerubbek, mint a valojaban joval egyszerubb es intuitivabb linuxos megfelelojuk (a kanonikus pelda a programok telepitese).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Tamás88
őstag
válasz
#41133696 #337 üzenetére
Egyáltalán foglalkoztak ezzel, hogy hogyan lehet helyet szabadítani? Véleményem szerint nem igen, ha mégis helyet akartak csinálni, akkor fájlokat (videókat, zenéket stb.) töröltek inkább.
Az a probléma, hogy informatikus szemmel nézzük a dolgokat, nem pedig azon felhasználókét, akik tényleg csak épp hogy használni tudják.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #337 üzenetére
Igen, valószínűleg betanítom a nyugdíjas nénit Windows használatára. 80+ nagyszülők nálam Debiant használnak, nekem meg nem kell szopnom az oprendszer hülyeségeivel, elég a böngészés nehézségein átsegíteni őket.
Az említett kapcsolók miértjéével nem vagy tisztában. Nézzünk egy példát.
Mikor leszeded az SMPlayert, annak egy függőssége az mplayer. Ha törlöd az SMPlayert, azzal nem azt mondod a csomagkezelőnek, hogy törölje az mplyart is alóla. Ha azt akarod akkor mondhatod neki, hogy törölje az SMPlayert és annak minden függőségét is, vagy csak azokat, amiket más nem használ. Ezekre GUI-s eszközök is adnak lehetőséget, mindegy mi a neve és melyik disztró alatt van.
Megnyugodhatsz, a dzsuva (meg kéretlen program, toolbar, stb.) nem marad ott mert nem is keletkezik, ne Windowsból indulj ki. Ami maximum megmarad, az esetleg egy szöveges konfig fájl, amit az alkalmazás hozott létre a /home alatt. Ez ellen van pl. a purge kapcsoló apt-nál.
"Kérdés: a nem Linux guru felhasználó, akiknek ez a cikk szól például, szerinted kitudja majd adni ezeket a parancsokat?" - ahogy a CMD-t is használja boldog boldogtalan Windows alatt. Pl. ipconfig parancsra. Meg a szuper Windows tweakekre.
Egyébként az ingyenes ccleaner is tisztít magától, csak neked kell hozzáadni az ütemezett feladatokhoz a /AUTO kapcsolóval.
*vinyó téren meg nyertél, mert nekem mindössze egy van. Az SSD drága és nem éri meg, a következő cuccom HHD lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #330 üzenetére
Mi lenne? Powered by EA, ez így kompletten a bajom az Originnel. Meg n+1 ember szopott vele az ME3 topicban pl.
3: havernak is kb. ennyi van, mert pár dollárért ötösével adják a játékokat a most meg nem mondom melyik oldalon, de biztos tudod. Amúgy mindössze 1 terrás vinyóm van, szal a 105 telepített progi nem igazán lenne nyerő nálam. Értelme se sok van.
4, 6: hát ez remek. Még mindig ott tartunk, hogy boldogan adsz pénzt olyan programokért, amik egy normális csomagkezelésre képes oprendszeren fel sem merülnének.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #325 üzenetére
1: és? A kérdéshez nem kapcsolódik. Az enyémre meg csak én tudok telepíteni.
2: Jajj, nyilván nem a steam kulcsre gondoltam, hanem regedit kulcsra. Amúgy Origin a gépem közelébe sem jöhet. Ganaj társaság.
3: Lassan 40+ Steam progim van, nyilván egyszerre nem foglalkoztat több mint kettő, mert dolgozom és kevés a szabad idő, akkor meg minek tároljak mindent? Majd ami kell, az leszáguld a steam szerverekről sec perc alatt.
4: Nem. Ez a bizonyítvány magyarázása. Nem számít hogy pl. egy SSD-n nem mérhető, meg vinyón is csak nehezen a fölösleges / hibás reg kulcsok hatása, az számít, hogy léteznek, jórészt hanyag programozók miatt és mert a rendszer lehetőséget ad rá.
5: Meg még mit tegyek fel, hogy minden jó legyen? Argh.
6: Erre ott a Ccleaner. Minden Wines gépen ezt használom / használtam, hosszú évek óta. Ez a Norton megint a "még mit tegyek fel, hogy jó legyen" kérdése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #274 üzenetére
Ismerem és használom is mindkét eszközt (ccleaner és a silent takarítója a legjobb dolog, ami egy Windowsal történhet), de a rosszul megírt uninstallos programok ellen sokat nem tudnak tenni.
Elég tipikus hogy ha uninstallálsz valamit akkor a kulcsok fele ottmarad a regeditben és pár mappa is a rendszer partíció eldugottabb helyein. -
-
törölt tag
válasz
#41133696 #274 üzenetére
de még ezek a toolok sem mindenhatók, mert csak a szokásos mappákat járják végig, de vannak olyanok is, amelyeket nem. még a CCleaner is. (addon kell ahhoz, hogy több mindent takarítson) azt nem tudják kitakarítani, amit egyes progik maguk után hagytak.
Linuxon ez kevésbé probléma, mert ott ha azt mondod egy csomagkezelőnek, hogy pl. --purge akkor ~semmi nem marad utána. vagy pl. --autoremove --autoclean és teljes takarítás is el van végezve. (Debian vonal apt-je, Arch vonal pacman-je esetén asszem -rscn a kapcsoló ehhez)
na ezt csinálja utána egy Windows ilyen nemes egyszerűséggel. hiába szép és akar felhasználó-barát lenni a Windows, több téren el van maradva és ahelyett, hogy egyszerűsítene, inkább bonyolít...
a mappa-struktúra is egyik ilyen dolog. -
törölt tag
válasz
#41133696 #250 üzenetére
na, egy ezeknek pont megfelelő notebookra (Dell D610) telepítettem egyszer Windows 7-et. kb 1 hétig gyors volt, utána teleszemetelte saját magát, és használhatatlanra lassult.
kapott egyszer valamikor Linux Mint 13-at, lehet van az már 1 éve is, és azóta nincs panasz. meglepően jól használható, pedig nem egy vadállat masinéria.
az meg külön érdekes, Windowsra kellett egy marék drivert telepíteni, örökkévalóság volt összevadászni őket. Linuxon kellett drivert telepíteni? fenéket, amíg települt a cumó, live lemezről Wifin lógva lehetett netezni... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #253 üzenetére
Még a Yast2 előtt használtam OpenSuse-t egy ideig, akkor egy normális rendszer volt, tetszett pl. ahogy a novell saját webes telepítő építőt csinált köré. Végül az rpm világ nem jött be annyira, így továbbmentem az Arch vonalra.
Nem túl rég ránéztem az OpenSuse-re, de egy zagyva katyvasznak találtam, nem emlékeztetett a korábbi önmagára.Vesa: voltak ilyenek, Ubuntu alatt szoptam ilyesmivel. Ma már más a helyzet. Van itt a szomszédban egy P3-as gép, most kapott új CRT monitort, ArchBang van rajta, tökéletesen ment a felbontás állítás a GUI-ról, pedig az egy igazán minimalista disztró.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #246 üzenetére
Nekem két kuka érett gépem van, mert a mikrószóft úgy döntött, hogy nem támogatja a régebbi idézlek:
P4 meg hasonló kukába való vackokat szóval ezeket nem támogatja használható rendszerrel? Biztos ki fogom dobni őket és nem fogom használni, iiigeeennn!!!
Ja, csatlakozok a fentebb szólóhoz: nekem is tolj egy kis zsét a fejlesztéshez, meg jöhet egy adag pénz a fejlesztésen kívül a WIN7 jogtisztaságis mozgalom támogatására is, mert hát ugye arra is kéne áldozni...ha már egyszer a mikrószoft így döntött, akkor punktum van, meg tokolás.
Ühüm... -
-
petipetya
nagyúr
válasz
#41133696 #240 üzenetére
Én sem értem a mikéntjét. A restart még logikus, azzal nincs gond. De amikor már elvileg minden kritikus frissítés fel van telepítve és a gép is újra lett indítva ahogy kérte, akkor furcsa azt látni, hogy a start menü / leállítás gombon ilyesmi szerepel: leállítás és frissítések telepítése.
Persze ez simán lehet user error is a részemről, mert valami nincs beállítva/engedélyezve, de bevállalom.
-
-
válasz
#41133696 #219 üzenetére
Attól még, hogy nem nyíltak a pecifikációk, szépen visszafejtődnek azok a cuccok, és lesz nyílt driver. Amúgy pl. elég sok gyártó nem védi le a drivere forrását, csak nem írja meg Linuxra. Ezekhez is akad nyílt driver.
érdekes, pl. a Marvell nagyon fasza drivereket tud kiadni Linuxra. Meg akad még sok gyártó, akik rájöttek, hogy nem egy nagy kiadás.Amúgy ha megnézed, amit az Intel művel az integrált VGA-ival, tényleg tök jól működik a pénzes üzleti modell. 2 év support, csókolom, cseréld le. Szép világ, de inkább kimaradnék belőle. Szóval windózra sem érdekük, hogy sokáig adogassanak ki drivert, inkább vegye a sok hülye az új cuccot.
Ezzel szemben Linuxon kőkori hardverek is támogatottak. Biztos hülyeség az OS modell.Na az is igaz, hogy egy hobbifotósnak tök elég a GIMP, a fontos dolgok úgyis a raw hívóban történnek.
"hogy az OS-t lecserélték, aztán abba maradt az ilyen hírek születése."
Attól még lehet, hogy szépen működnek a dolgok, max. nem tudsz róla. Elég sok nagyobb szervezet használ Linuxot, meg a legtöbb szuperszámítógépen is valamiért véletlenül pont Unix/Linux fut, nem MS szerver."De azt mondta, hogy az XP-vel is gondjai lesznek az apukájának, de ha telefonál, ott legalább tud fejből is segíteni, mert ismeri."
Naív. Olyan dolgokat tudnak a userek elkavarni, hogy csak a korlátozott fiók segít, de néha még az sem. Aztán csak nézel, hogy csinálta azt a parajelenséget
Amikor felhív, akkor meg úgysem tudja elmondani, mi baja, szóval ugyanúgy nem tudsz segíteni. Meg nem biztos, hogy eszedbe jut, mi merre van.
Teamviewer. Az meg van Linuxra is. (VNC-ről nem is beszélve.) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #219 üzenetére
Nem feltétlen tartják meg a cégek maguknak a dolgokat, nem túl rég az AMD pl. kiadta a komplett UVD egység kezeléséhez és az energiagazdálkodás jobb megvalósításához kellő kódokat a közösségnek, pedig mondhatták volna hogy ott a zárt driver, használd azt.
Hogy az Oracle javához mi kell azt nem tudom fejből, de ált. az OpenJDK-val jönnek ki a disztrók, ott max az icedtea-web csomag telepítésére van szükség és megy is vele rögtön minden a böngészőben, pl. a Minecraft is.
Arra a celeronra meg nem raknék Ubuntut, nem az a súlycsoport. Meg saját véleményem az, hogy az Ubuntu inkább elrettentő erő, mintsem vonzerő a Linuxra váltáshoz. Egy ilyen P4-re hasonló korú totál tapasztalatlan nagyszülőknek Debiant raktam.
-
válasz
#41133696 #205 üzenetére
Me a C: virtualizációja
Csomót szoptam már miatta a melóhelyi gépeken.@anulu : Ez az! Viva la gondolkodás! Éljen a Valóvilág!
Gondolj már bele, milyen bonyolult cucc egy számítógép, nem hogy a hálózat. Az a hülye, aki elhiszi a marketingdumát, hogy "csak használni kell".
Maga a használata nem kevés tudatosságot feltételez.Nem érdekel, hogy készült a plazmatévé -> nem is nagyon kell, ha csak filmezni akarsz, de a működését értened kell, ha ki akarsz keresni egy pendrive-ról egy filmet, és megnézni.
-
dabadab
titán
válasz
#41133696 #177 üzenetére
"Ember, rajtad kivül mindenkinek egyértelmű,hogy nem a home könyvtárral van a gond."
Hanem mivel? Egy user hasznalja a /home-ot meg esetleg a /tmp-t. Ennyi.
Ha neked ez nem atlathato, a windowsos anarchia meg igen, akkor nem a file-rendszerben van a hiba."Az aki PS-t használna már nem lehet átlag ember?"
A Photoshop valamiert mindig az ultimate erv szokott lenni a Windows mellett, de nekem vanegy olyan erzesem, hogy nem, az atlaguserek egyaltalan nem hasznalnak PS-t, vagy ha megis, akkor is sokkal jobban jarnanak valami massal.
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
#41133696 #186 üzenetére
Hát fent volt hónapokig tartalék rendszernek csak nem nagyon használtam. Ja a Mandrivánál volt az, hogy az X-FI XtremeMusic, szólt. Sztereóban. Nyilván azért vettem, hogy 5.1 helyett 2.0-ban szóljon
Gondolom nem állítottad át a pulse daemon.conf-ban a default csatornák számát 2-ről X-re. Nekem is volt ilyen gondom külső Audigy NX-el, kellett is az első Google találat.
Az Office file-formátuma egy zárt, bináris szar. Szerinted a nyugat-európai hivatalok viccből állnak át egytől egyik opendocumentre?
De már mondtam, a munka más. Itt, most az átlaguserről beszélünk, még mindig. -
törölt tag
válasz
#41133696 #189 üzenetére
Az Androidot inkább nagyjuk. Attól nem lesz Linux, csak mert a virtuális gép alatt Linux kernel fut. Ennyi erővel a gépemen futó Ubuntu is Windows, ha a VBoxban éppen Windows futtatok. Pedig, ugye, nem az.
A Chrome OS is inkább fehő alapú.
Összességében a Google jóval többet használ a Linuxból, mint amennyit hozzátesz. Nagy eséllyel ők is csak annyit, amennyi a virtuális gépük korrektebb futtatásához kell. Tavaly szeptemberi adatok szerint alig 2,4%. Mennyi Androidos telót és tabletet is adtak el? És mennyi a Google bevétele az Android után (nyilván az appokból, nem magából az Androidból)?
Google and Samsung soar into list of top 10 Linux contributors -
válasz
#41133696 #186 üzenetére
Ember
Az egész Linux nem az üzleti érdekekről szól, és faszán működik
És általában születnek nyílt forrású driverek, csak idő kell neki. Csak max. te sértődsz be azon, hogy van pár olyan hardvered, ami nem megy Linuxon. Ez széles látókörre vall.
Nekem is van egy csomó, ami windózon nem megy..."Hát fent volt hónapokig tartalék rendszernek csak nem nagyon használtam. "
Ja, az hatalmas tapasztalat."Ez több dolog is lehet, pl ilyesmi, mint az alaplapi PCI-E slot "
Persze, az Avermedia azért nem tudta azonosítani fénykép alapján.
A kártya felismerhető volt, de a windózos drivere, ami hozzá volt, nem működött nyóc alatt, és nem tudtam, mi az id-je, ha már a Linux modul nem tudta felismerni, mert nem ismerte azt az id-t.
Ilyenkor a kártya pontos típusa alapján ki lehet találni, mit kell átadni a modulnak, de a pontos típus híján nem tudtam.
Windózon meg az Avermedia egy másik kártyájához adott driver felment, de a kezelőprogija nem.
A kártya apósjelölt gépében hibátlanul ment, csak amikor megszűnt az analóg adás, vett egy csak digitálist. Nekem meg analóg kábeltévém van.
Garanciális, az akkor már régen nem volt. Amúgy A16AR-nek hazudta magát, de nem az volt."Na most az Office 365/2013 már képes OpenDocument fájlformátumba is dolgozni, "
Hatalmas fejlődés, hogy a MS végre tudomásul veszi más cégek fileformátumait isODF mióta van? 8-10 éve minimum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #186 üzenetére
Persze, de olyat ki vesz meg?
Ez valamelyik Fatality kártya, ha jól nézem a 2005-ös, SB0460. Olcsón szereztem egy vásárban.
Egyébként sajnos az a jellemzője a kártyának, hogy Crytaliser nélkül doboz hangja van, vele meg normális, csak úgy meg nem azt kapod, ami a felvétel volt.Amúgy 2008-ban kiadta a Creative a drivert hozzá Linux alá is, így nem kizárt hogy működik a módváltás is benne, bár nem tudom mi szükség lenne rá. A más hangrendszer felépítés miatt egyszerűen jobban szól ugyanaz a hangkártya Linux alatt, mint egy nem Wasapi (vagy ilyesmi) képes gyári driverrel Windows alatt.
#189: a SteamOS még béta, de január óta már megy sima alaplapon is.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #186 üzenetére
"A Netbook láznál volt egy kis remény, hogy majd megdobja."
Volt egy kis hiú ábránd. Aztán az MS az akkor már boltban nem árult XP-t gyorsan töredékáron adta a netbook-OEM-eknek, nehogy megtörjön a vendor lock-in állapot. Éppúgy, ahogy most a Windows következő verziójának ingyenes vagy alig pénzes verziójáról susmorognak hasonlóan OEM-viszonylatban.Nincs driver, nincs piaci részesedés. Így is lehet. Mire normálisan elindultak a grafikus Linuxok, már majdnem 15 éves egyeduralma volt az MS-nek. Utóbbi csak akkor tört meg, amikor az eszköz változott, a PC mellett, helyett előlépett az okosteló, tablet.
cadeyrn írott válaszod meg jól példázza az MS technikáit. Egy ilyen évi 21 milliárd dollár profitot termelő T-Rexszel hogy is szállhatna harcba egy opensource alapítvány? Még a követhetetlen, 5-6 bibliányi oldalszámú OOXML szabványleírását is át tudta nyomni.
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
#41133696 #177 üzenetére
A Photoshop egy félmillió forintos program, átlagember nem tudja megvenni, hacsak nem termel vele pénzt. ( Programot meg ne lopj, azok az idők már nem menők ). Ha muszáj megvennie, akkor munkáról beszélünk, amire célgép kell, és ott tizedleges szempont az oprendszer, mert egy adott, másik elemhez ( program, vas, stb ) kell igazítani.
Amit én leírtam, arról szól, hogy ha valamiért neked nagyon kell Office, Photoshop, stb. olyan program, amit soha nem írtak meg linuxra és valamiért pont arra van szükség ( pl. 10 évvel ezelőtti file-okat megnyitni ), akkor még az sem lehetetlen linux alatt.
Az egész téma arról szól, hogy egy áltagember számára filmezni, böngészni, levelezni, chatelni, stb. a linux messze sokkal jobb, már csak security szempontból is.
( Mielőtt kioktatsz, hogy nem is: https://www.gov.uk/government/collections/end-user-devices-security-guidance )És egyáltalán nem ártana a "csak klikkelgetni kell" hozzáállás helyett a "talán értem is, mi történik" irányban mozdulni, így 2014-ben. ( Olvastam erről egy zseniális írást pár hónapja, nem találom sehol
Ha meglelem, belinkelem )
-
törölt tag
válasz
#41133696 #177 üzenetére
De most ne egy alapvetően nem Linuxra írt program Linuxra küszködését hozd fel ellenpéldának! Inkább olyat, ami minden rendszerre egyformán könnyen telepíthető csomagban van. Úgy fair.
Amúgy ha tüzetesen megnézed, pont, hogy a Windows registry hozzáidomítása a Linux környezethez. -
válasz
#41133696 #176 üzenetére
"Hát egyrészt az Audigy régebbi darab mint az X-FI XtremeMusic."
Attól még lehetne support ozzá. Linuxra sem írt senki drivert rá, mégis működik vele."A gyártók általában azért nem készítenek Linuxra saját drivert, mert a PC-s piaci részesedés alapján úgy ítélik meg, hogy nem gazdaságos."
Ettől még nem az OS hibája, hogy nincs, a MS rendszerekre sem a MS írja a drivereket. Pont.
Az is elég nagy szó, hogy emberek nvidia open drivereket írnak."A 6 évet az alapján írtam, hogy kb mikor volt nálam dual-bootban rendszeresen fent. Utána még telepítgettem a szomszédnak
"
Aha, meddig?"Hát nem mindegy hogy melyik, "
Hát mondom, ami nálam volt, arra konkrétan az Avermedia magyar képviselete is csak nézett, hogy ez mi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #176 üzenetére
Van xfi-m is, de az a win alatt az sw rétegek miatt gyak rosszabbul szòl, mint az elődje, lásd becsapós crystalizer funkció.
Az üzemmód váltást linux alatt mar nem próbáltam a wines alkalmatlansaga miatt, mert mindket rendszert hasznalom.Az előbbivel arra akartam utalni, hogy win alatt ahhoz irnak drivert amiben van üzlet, linux alatt meg amihez tudnak. Ez utóbbi már sokkal jobb, mint régen.
-
törölt tag
válasz
#41133696 #164 üzenetére
Ha meg csak úgy áll magában, akkor a CPU használat nagyjából a nulla szintre megy le.
"honlapodat elnézve, amiről csöpög az OpenSource"
Sátán! Máglyára vele! Rád lehelte az OpenSource-t, így neked is szükséged lesz egy kis megtisztulásra, hogy utána nyugodt lélekkel fizethesd tovább az MS-adót. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#41133696 #169 üzenetére
Tudod mikor a w7 esemenykozpont vagy mi kozli az audigy hangkarimra hogy nem tamogatott hw es vegyek ujat, akkor azert par kor anyazas lemegy bennem, majd felteszem a wu-s csak stereo driver helyere a daniel-k drivert, amivel vegre mukodik. Ugyanez linux alatt annyi, hogy csak mukodik tok magátol es kesz.
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
#41133696 #169 üzenetére
6 év alatt sok víz lefolyt a Dunán, többek között ma alig találsz olyan eszközt, amit a linux nem ismer fel helyből. ( van kivétel, pl. CANbus cuccok, de ahhoz win7 driver sincs... )
Talán ideje lenne újrapróbálni egy linuxot, szarkazmus nélkül mondom. Pár hét múlva jön az Ubuntu 14.04, az eddigiek alapján szinte mindenben - áltagfelhasználónak - ugyanaz a kaliber, mint a Win 8.1 vagy az OSX. Pendrive-ról bootolj be egyet, és nézd meg, mit tud önmagában, minden program nélkül, ma, 2014-ben.
A honlapomat örülök, hogy nézegeted, sok tanulnivaló van ott, hidd el.
-
válasz
#41133696 #169 üzenetére
6 éve, azóta sok minden változott.
Főleg a driver ellátottság.
Amúgy a régebbi cuccokhoz pont Linuxra szokott lenni driver.Avermedia H7..- akárhányas hibrid kártyát én is próbáltam, de azt az Avermedia se tudta beazonosítani, és windózon sem volt hozzá olyan driver, amivel a digitális része ment volna 7 alatt.
Na meg ha neked vannak olyan hardverid, amire a gyártó nem adott ki drivert, akkor nem annyira az OS a hibás ám... Nekem pl. a PDA-m nem megy WinXP fölött semmivel, de a tunereim is ilyenek.
Illetve a tunerhez került be generic driver a nyócba, asszonynak ugyanilyen van, ő azon használja, katasztrofális.Tearingel, illetve a minősége is hol ilyen, hol olyan.
Neked minek, OK. De mondjuk vethetnél rá néha pillantást, ahelyett, hogy a 6 évvel ezelőtti tapasztalataid alapján a magas lóról kijeletnd,hogy minek az.
Szerintem windóz minek... Ugyanazt tudja, átlagos felhasználásra, és +20-30 ezer ft kiadás
Ja, a különbség annyi, hogy én használtam a 3.1 óta az összes eddigi windózt, meg használom most is munkahelyenIlletve itthon már régóta Linux a fő rendszer (2008 óta.)
-
válasz
#41133696 #164 üzenetére
Az Androidnak tudod mi köze van a Linuxhoz... A kernel, amivel a user nem találkozik.
Pont a lényege veszett el biztonsági szempontból.Mikor is használtál Linuxot? Mert az utóbbi 1-2 ávben nagyon sok minden történt.
"nekem más könyvtárakba is kellett mászkálnom"
RettenetesWindózon is kell néha könyvtárakba mászkálni, és idiótább emberek még attól is behisztiznek, merhogyőeztnemtudjaaa. (Mit nem tud vajon, olvasni? :S )
"nem lehet őket alvómódba küldeni, de még hibernálni sem"
Akkor én mit csinálok a laptopjaimmal vajon, amikor leküldöm aludni?
(A P3-ast nem lehet, de a Penya M-esek lazánMeg az egymagos Mobile Sempron is, ami itt van, tud aludni, tud órajelet váltani is. Az asztali S478-as Albacomp is tudott aludni.)
" Szóval éves szinten egy Windows árát pluszban kifizeti simán a használója csak éppen nem a Microsoftnak hanem az áramszolgáltatónak."
Pl. egy öreg vasat kevesebbet használnak mondjuk, de új hardverre miből lesz pénze? Mertvillanyszámlára van, de a régebbi gépet megkapja kb. ingyen az ember, eseteg rokontól.
Amúgy számold már ki, éves szinten mennyi a fogysztásklönbség egy i3 meg egy AthlonXP között
Speedstep pl. Pentium M-től van. De még a P3-as mobil Intel is tudott valami hasonló energiatakrékosságot. -
sh4d0w
félisten
válasz
#41133696 #164 üzenetére
"...Racionálisan nézve, azok a régi gépek, többet fogyasztanak, mint az űrtechnikás régebbi gépem. Nem veszik vissza az órajelet használaton kívül, fixen konstans értéken pörgetik a CPU-t a ventilátorokat, meg mindent ami bennük van... nem lehet őket alvómódba küldeni, de még hibernálni sem, a maximum a készenléti mód ami kb annyi, hogy a képernyőt kikapcsolja. Szóval éves szinten egy Windows árát pluszban kifizeti simán a használója csak éppen nem a Microsoftnak hanem az áramszolgáltatónak..."
Ez olyan tipikus csúsztatás, amit a fanboyok szoktak írkálni. Vissza lehet vetetni az órajelet, sőt, dinamikus órajelszabályzás is beállítható, csakúgy, mint a ventillátorszabályzás is. Lehet sleep-be küldeni, sőt, hibernálni is, így nem fizeted ki a plusz áram költségét, mert nincs mit.
-
válasz
#41133696 #161 üzenetére
"Arra sem költött, nem érdekli a jogállás. Szóval az nem Linuxot fog feltenni az XP helyett..."
És akkor ez így jó, nem is érdemes alternatívát keresni, javasolni?
"azok akik next-next-et nyomgatnának csak, ki fognak tudni igazodni rajta? "
Félreértetted. Azokról beszéltem, akik Windows-on sem telepítettek semmit. Fájlokat lementeni és utána megtalálni meg pont ugyanolyan egyszerű linux alatt is, mint Windows alatt.
"Hát azt nem hazai sulikban fogja elsajátítani max autodidakta módon."
Ki beszélt suliban való tanulásról?
-
válasz
#41133696 #161 üzenetére
Na akkor Pécs-Kertvárosban az ANK-ban általános iskolában oktatnak Linuxot. Valószínű máshol is.
"Szerinted miután belőtte nekik valaki, aztán otthagyta őket, azok akik next-next-et nyomgatnának csak, ki fognak tudni igazodni rajta? Már eleve a fájlstruktúrájánál elvéreznek. Mit hova ment, hol kell keresni?! Stb."
Na de egy windóz filestruktúráját se ismerik... Dokumentumok, azt' annyi.Linux alatt ott a Home könyvtárad, amivel teljesen jól el lehet lenni. Nézz utána kicsit a dolgoknak...
Meg igen, nem olyan a filerendszere, mint egy windóznak, mert nem windóz.
És?
Miért várod tőle, hogy olyan legyen? Pont az a lényege, hogy nem az. Ha windóz lenne, kéne a fenének.
Egy Audi sem olyan, mint egy Renault. Mégis elvannak vele az emberek.Kap valaki egy okostelefont, az sem olyan, mint ami előtte volt butatelefonja.
Változnak a dolgok, de hát ez csak az OS-eknál baj.
Amúgy a usereimnek utogatok néha win8-at - cégnél 7 a standard - attól is hüledeznek.
-
válasz
#41133696 #158 üzenetére
A lényeg az, hogy megveszed az oprendszert, és utána vehetsz még rá biztonsági cuccokat, hogy biztonsági legyen. Valószínűleg jól megírtt OS-ről van szó
Egy öreg gépnél mennyi is a teljesítményveszteség a vírusirtók miatt? A Norton/Symantec cuccok a céges i5-ömet is visszafogják...
A 4200+-os proci, két maggal, meg kb. űrtechnika azokhoz a gépekhez képest, amikről szó van itt. Pl. ott kezdődik, hogy IDE winyó, nem SSD. Meg 3Gb RAM, LOL, úgy nem kunszt, hogy gyors legyen
Add elő ezt egy maggal, és 1GB RAM-mal, IDE vagy sima SATA1 HDD-vel. Mondjuk Pentium M, 2GHz, 1Gb RAM. (Minap hoztak egy ilyen vasat javításra...)És ott van az, hogy egy korai kétmagos cuccot megveszel, és a windóz licenc többe kerül rá, mint a gép ára.
-
válasz
#41133696 #157 üzenetére
"...aki Windows XP-ről képtelen átváltani Windows Vista, 7, 8.1 -re mert nem ismeri ki rajta magát, az ettől a Linux Mint féle rendszertől szörnyethal."
Nem hinném, hogy bárki ezekre az emberekre Linuxot akarna tukmálni.
A linuxra váltásnak akkor van értelme, ha valaki nem akar pénzt költeni windows-ra, de biztonságosabbat szeretne az XP-nél - és nem riad vissza némi tanulástól.
Esetleg annak, aki azt sem tudja, hogy mit jelent az, hogy XP, vagy Win7, stb, és csak klikkel egy ikonra és beírja a gugliba, hogy mit szeretne.
Nekik pl. pont jó lehet egy linux - miután belőtte nekik valaki. -
válasz
#41133696 #104 üzenetére
Ha ennyi védelem kell egy oprendszerre, akkor ott gáz van
A Norton Antivirus + SEP az én tapasztalataim alapján meg nagyjából a gép lassítására jó.
Előző munkahelyemen telepítettem már Kaspersky-t SEP mellé, mert nem fogott meg egy kártevőt az a csoda.@nyisziati : Ez igaz... Mármint az arányok.
Kíváncsi leszek, egy éen belül hány XP lesz mégGyaíntom, hogy sok
@Tiger.huhh :+1.
Pl. unokatestvéreméknek arra, hogy a kisgyerek szétverje, minek adjak új gépet? Athlonxp lesz a következő. Amilyen állapotban a p3-as visszakerült tőlük, ezt is sajnálni fogom. -
válasz
#41133696 #54 üzenetére
Inkább azok, akiknek fogalma nincs, mi az az operációs rendszer. Tehát általában fullidióták, akiknek azt sem tudod megmagyarázni, miért fontos, hogy frissítve legyen az OS? vagy miért fontos, hogy legális legyen... Mi az a szoftverlopás pl.
Tehát nem fogja cserélni, sem megvenn. Esetleg ha a géppel együtt vesz, de nem fog, mert OS nélkül -20k a gép...@anulu : Az igaz, hogy ez a leírás sok-sok szívességkérést fog jelenteni a fusizó informatikusoknak... De azért lesz haszna is.
Ellenben aki annyira sötét, hogy nem jutott el hozzá, miért kell lecserélni az XP-t, az ennyi szöveget nem olvas el -> problem solved
Hogy milyen gyors egy minimál felületes Mint vagy Ubi, bármilyen Linux? VAnnak Pentium M-es gépeim, amik majd 10 évesek, és ha nem is szágul (laptopok), de frankón megy rajtuk az Lubuntu. Nem gyorsabb, mint az XP? Nem. De legális, és friss. Tehát nem egy 10 éves OS, hanem egy 1 éves. Ami még évekig támogatott.
És ezek a gépek napi használatban vannak, barátnőmnél megy a törrönt meg vagy 20 megnyitott Firlefranc tab a Fujitsu S7010-en naphosszat... -
sh4d0w
félisten
válasz
#41133696 #132 üzenetére
Nem tudom, hogy most direkt játszod az értetlent, vagy véded valamilyen mundér becsületét, de volt elég privilege escalation hiba Windows-ban, böngészőben, flash-ben, javában ahhoz, hogy ne kelljen rencergizda fiók. Mellesleg de, pont 0day-ekre épültek ezek a támadások és ezek ellen nem véd... a csodaeszköz UAC és frissítések és AV-k sem.
De ezek mellett szintén ott a Facebook, ahol szintén hosszú ideig fertőzték az oldal használóit az NSA és tsai.
-
Findzs
addikt
válasz
#41133696 #61 üzenetére
ha tudnád hány olyan számítógéppel találkozom egy héten amelyiken win xp -van sp 1 -el és kikapcsolt updattel, de írhatnám a win 7-et is, a tulajok azt se tuják mi az az update
(jogtiszta rendszerekről van szó)mégis mennek gond és vírus nélkül
meg ha tudnád hány géppel találkozom amelyiken 8.1 van vagy win 7 (de szokott lenni xp is) bekapcsolt update -el és jogtiszta panda vagy nod stb. vírusirtóval mégis vírusos
(jogtiszta rendszerekről van szó)ha tudnád, nem írtad volna azt amit írtál
ui.:
tudni kell használni a gépet nem rákattintani minden hülyeségre, kéretlen facebookos linkekre stb. -
BatchMan
senior tag
válasz
#41133696 #65 üzenetére
Évek óta használom a Linuxot, és talán írnom kéne a tapasztalatokat, nem csak olvasni.
Hw-támogatást meg előre meg kell nézni, mert aminek nem adják ki a specifikációját, arra nincs driver. Két szkennerrel (HP, Epson) is úgy jártam, hogy se Win, se Linux támogatás nincs már rájuk. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macska topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS routerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest