- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én is akartam régen ilyesmit még a Win7 korszak elején, és valóban sok kis sz*r progi van a témára, de mivel ezek csak meghekkelik a Windows működését, ezért könnyű belefutni olyan esetbe, ahol hibát okoz, vagy különböző villogások, újra kirajzolások árán oldja meg a feladatot, vagy lecserél pár Windows-os fájlt, aminek hála bizonyos progikkal instabil a működés, vagy félperces "not responding"-okat okoz, vagy crash, széteső ablakok, stb.
Én mondjuk csak ingyeneseket próbáltam, és sikerült is megközelíteni a célt, de mindig jött valami, ami miatt nem volt hiba mentes.
Végül letettem róla. -
Érdekes. Nálam a munkahelyi inteles gépen (Core2 E8400), és az Atthoni AMD-s gépen is gyors a Win8.1.
A munkában egy 320GB Samsung Sata2-es winyóról bootol, otthon meg egy 1TB-os Sata3-as Seagate-ről.
A Chakra linux nálam sokkal lassabban bootol, de az általános működésben nem veszek észre jelentős különbséget, mivel mindkettőnél azonnal történnek a dolgok.
Mondjuk, én nem használok Win8-on sem külső tűzfalat, sem víruskergetőt, kikapcsolom a backup szolgáltatást, és a swap file-t is fix méretűre állítom, mert az átméretezgetés valóban nagyon belassítja a rendszert. -
"A winnyóz nyóc meg a nyóc pont egy halál HDD-vel, akármilyen gépen."
Érdekes, nálam hasít a win 8.1 és előtte a sima 8 is gyors volt. Seagate 1TB olcsó winyóval, egy AMD APU-n 8GB Ram-mal, de 1,4GB memóriánál sosem foglal többet - kivétel, ha egyszerre megy a Mudbox, 3dsMax, Photoshop, stb., de ez természetes..
Sokkal gyorsabb, mint a Win7.Emellett én is linux felhasználó vagyok, mert jobban szeretem és jobban megbízom benne, de azért vágom, hogy a Win8.1 is gyors rendszer. Szerintem egy modernebb gépen hozza az XP sebességét.
-
válasz
Lomha 8V #360 üzenetére
Bebootolsz egy live disztrót és kipróbálhatod, hogy megy.e a wifi adapter, egyébként nagyon valószínű, hogy menni fog. A mobil korszak óta nagyon feljött a linux hálózatos hardver támogatása.
De más téren is egész jó a helyzet már. pl. van egy Trust rajztáblám, amit a Windows nem ismer fel egyáltalán(OFF) - Win7 felismeri, de csak egérként, nincs nyomásérzékelés, stb.(/OFF)
Letölthető hozzá XP, Vista driver. Utóbbi felmegy Win7-re is, de Win8/8.1 alatt nem lehet működésre bírni.
Linux alatt egyből megy, minden funkciójával együtt. GIMP lazán ki is tudja használni. -
válasz
petipetya #299 üzenetére
AMD esetén is felismert mindent és telepített.
Még egy gép cserét is gond és újratelepítés nélkül átvészelt: Brazos E-350 -> A75 lap + Richland proci.
Disztrótól függően el lehet dönteni installkor, hogy a nyílt vagy a zárt gyári drivert akarod telepíteni.
Utóbbi esetén vannak azért gondok... Nyílt driverrel nálam minden hibátlan 3.13 verziójú kernel óta. -
Pár hét átmeneti időszak után a terminálozgatás gyorsabb és egyzserűbb, mint GUI-ból megcsinálni ugyanazt. Legalábbis azoknál a dolgoknál, ami nem 2-3 kattintásra van a GUI-n.
Akinek ez már sok, annak valóban nem való a linux telepítése.
Szüleim netezős gépén 3 éve linux van, és a telepítés után egyszer sem kellett hozzányúlni. Most az új LTS Lubuntu megjelenésekor lesz vele némi munkám (bár ez sem kötelező), és utána megint évekig semmi.
-
válasz
#41133696 #161 üzenetére
"Arra sem költött, nem érdekli a jogállás. Szóval az nem Linuxot fog feltenni az XP helyett..."
És akkor ez így jó, nem is érdemes alternatívát keresni, javasolni?
"azok akik next-next-et nyomgatnának csak, ki fognak tudni igazodni rajta? "
Félreértetted. Azokról beszéltem, akik Windows-on sem telepítettek semmit. Fájlokat lementeni és utána megtalálni meg pont ugyanolyan egyszerű linux alatt is, mint Windows alatt.
"Hát azt nem hazai sulikban fogja elsajátítani max autodidakta módon."
Ki beszélt suliban való tanulásról?
-
válasz
#41133696 #157 üzenetére
"...aki Windows XP-ről képtelen átváltani Windows Vista, 7, 8.1 -re mert nem ismeri ki rajta magát, az ettől a Linux Mint féle rendszertől szörnyethal."
Nem hinném, hogy bárki ezekre az emberekre Linuxot akarna tukmálni.
A linuxra váltásnak akkor van értelme, ha valaki nem akar pénzt költeni windows-ra, de biztonságosabbat szeretne az XP-nél - és nem riad vissza némi tanulástól.
Esetleg annak, aki azt sem tudja, hogy mit jelent az, hogy XP, vagy Win7, stb, és csak klikkel egy ikonra és beírja a gugliba, hogy mit szeretne.
Nekik pl. pont jó lehet egy linux - miután belőtte nekik valaki. -
válasz
quailstorm #152 üzenetére
Nem mondtam, hogy ezeken nem megy egy Win7/8.
Csak nem mindenki akar pénzt kiadni érte, ha csak olyanra kell a gép, amire elég a linux is.
-
Szerintem meg igen, meghatja, persze nyilván nem mindenkit.
Ha nem is azonnal a frissítés leállítása után, hanem akkor, amikor elkezdődik a sebezhetőségek tömeges kihasználása. Tuti lesz olyan, amit egy-egy víruskereső is átenged, és akkor felforr az agyvíz.
Mellesleg sok gép már nem az eredeti célját tölti be, csak rajta maradt az XP. Ezeket sok esetben mai napig használják a szülők netezésre, alap dolgokra, amire legtöbb esetben tökéletes a linux.
Az is tiszta sor, hogy az XP-sek töredékéről beszélünk az áttéréssel kapcsolatban, de az ilyen cikkek pont azok keveseknek szól. -
Azt felejted el, hogy az XP-s gépen nem feltétlenül az XP korszak legelejéről valóak.
Azok 600-800Mhz-es P3/Athlon gépek ~250MB Rammal. Azokra is van linux, pl LXDE ablakkezelővel, amivel még gyorsabb is, mint az XP.
Viszont ezek a gépek a legtöbb esetben már kihaltak, így P4-Athlon64, sőt, Core2 kategóriás gépekről is beszélünk, melyeket a Vista elutasítottsága miatt nem frissítettek újabb Windows-ra.
Ezeken bár elmenne újebb Win, de nem feltétlenül akar valaki erre költeni, és nem is biztos van rá szüksége. -
Hááát, Anyámék Athlon XP-jét 1GB Rammal (kis túlzással) úgy hasít a Mint, mint a szél 3D gyorsításostul, pedig egy őrségi ATi Radeon 9200 van benne.
Nem gyorsabb, mint az XP, de azért egy Win7 után határozottan fellélegzett a gép.
Mondjuk, pár dolgot időbe telt belőni (3D gyorsítás, ATA133, USB2.0, stb.), de ezek után nincs rá panasz. -
A cikk nyilván nem azoknak szól, akiknek meg sem fordul a fejében, hogy linuxra váltson, hanem azoknak akik a telepítés vagy a használat nehézségei miatt nem mernek váltani, illetve azoknak, akiknek a régi XP-s gépe nem futtatná elég gyorsan az újabb Windows-okat.
Nem véletlenül az a címe, hogy "váltás Windows XP-ről..." -
válasz
|DavidWoody| #10 üzenetére
Nekem is volt ilyen lapom.
Win7/8.1-et sosem próbáltam rajta, de linuxon lazán ment a 1080p videó is (desktop-on), csak nem mindegy, mivel játszod le.
Először is fel kellett telepítenem a gyári Catalyst drivert a nyílt helyett, másrészt VLC is kellett hozzá, mert még pár csomagot fel kellett rakni, hogy menjen a hardveres lejátszás - linuxos topikokban érdemes keresni, hogy melyiket. Én chakra linuxszal próbáltam
A youtube videók nálam is szaggattak, de ezen nem is tudtam segíteni - pedig állítólag van rá megoldás.Most is AMD rendszerem van, és pont emiatt váltottam arch rendszerre, mert ott naprakész a kernel, nem úgy, int az Ubuntu származékok esetén.
2-3 éves gépek tulajdonosainak viszont én is a MINT-et ajánlom. Vagy Cinnamon, vagy Mate ablakkezelővel - a letöltésnél lehet kiválasztani.
Pano: A kolléga által említett lap integrált, vagyis meghatározza a procit és a GPU-t is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest