- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
Ha már hipotetikus érvütköztetés, akkor ennyi erővel azt is lehet feltételezni, hogy az oszcilláló mozgás alatt egy fej legalább 2 szektornyi távolságot tesz meg, amiből rögtön két előny is származna:
- Az adott fej a saját szektorát a ciklusának gyorsabban mozgó szakaszában fedi le.
- Fejhiba esetén mindkét szomszédos fej hozzáfér az adott szektor egy-egy feléhez, mégha (a fordulókban) lasabban is mozog. -
-
priti
addikt
Nem ügy megtízszerezni akár a tartaléktár méretét, csak ez nem javítható hiba. Úgy tudom esetleg elképzeli, hogy hardveres tükrözésben kettéosztják az adatlemezt szinkron mozog a két fele, emiatt minden adatot két fej érhet el és ha nem olvasható egy "cella" akkor a tükörképéből kiolvassa az adatot majd mindkettőt letiltja, így kizárható a fejhiba meghibásodása miatti adatvesztés, megmarad a gyorsabb működés, viszont a méret csak a fele, de mivel jobb a helykihasználás az adathordozón így versenyképes kapacitást tudnak produkálni ennek ellenére.
-
greeneye166
aktív tag
válasz
Cathfaern #106 üzenetére
Távolról sem vagyok szakértője a témának, had legyen ez a mentségem, de én nem a kart tekintem a HDD gyenge pontjának, hanem a rajta lévő fejet ami nekiverődhet a lemeznek. A HDD-ben robosztus fejek siklanak levegőn itt pedig a legkisebb pontatlanság, hődeformáció is az olvasás-írás pontosságát veszélyeztetheti vagy foltosra csiszolhatja a lemezeket. Ha ennek elkerülésére masszív hordozókat használnának azonos tágulásokkal + kiváló hőelosztással, akkor annak a vibrációja lenne valószínűleg olyan erejű, hogy használhatatlanná tenné asztali gépekben. A fejek apró méretéből adódó nagyobb érzékenység pedig csak a ráadás amin fenn vagyok akadva. Ha kemény és vastag védőréteggel vonják be őket, akkor ott lesz az áthatolhatatlanság és a plusz távolság, ami miatt a mágnesezést is jobban, nagyobb teljesítménnyel kéne fókuszálni. Ilyen védőréteg és légrés hiányában viszont Isten óvja a fejeket (kiváló kenés ide vagy oda).
Na de mostmár tényleg leállok az agyalással a témában. A korábbiakkal csak arra akartam kilyukadni, hogy az eredeti HDD technológia nagyságrendekkel bonyolultabb megvalósítása a mai HDDkkel megegyező minőség (pl. ugyanolyan minőségű fejek) és ár mellett szerintem lehetetlen. Aztán lehet nagyot koppanok majd
Mindegy, de akárhogy is barátkozni akartam ezzel az újítással (még ha nem is ez jött le) mégis egyre inkább csupán egy elrugaszkodott innovációs alkotási kényszeredettséget látok mögötte. Okát nem kezdem el találgatni. Egyszerűen nem áll össze a dolog +haszna a cserébe beáldozott eredeti és zseniális HDD technológia fényében.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
greeneye166 #105 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy a mostani HDD-kben egy elég bonyolult mechanikai fej van, ebben pedig egy nyomtatott áramkörhoz hasonló fejek lesznek. A kettő bonyolultsága, és ebből következően elromlási esélye nem igazán azonos nagyságrendű.
-
greeneye166
aktív tag
Ennél a technikánál nekem is úgy tűnik, hogy a fej tartóssága lesz az egyik kritikus sarokpont. A sima HDD-ben csak 4-6 fej van, de itt több száz, ami már önmagában hordoz egy hibaforrást még akkor is, ha ezek is a 4-6 fej minőségéhez hasonló színvonalat érik el. Még ha ez sikerülne is akkor is csak horribilis áron tudom elképzelni.
(Az egyenetlen torzuláson még mindig nem sikerült túllépnem...)
Szerk: Cathfaern: értem az okfejtésed. Én a fentiekben írtakban látom az óriási különbséget.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
greeneye166 #101 üzenetére
Ahogy írjátok, ebben az esetben, ha elromlik az adathordozó, akkor is hibás lesz a szektor, meg ha elromlik a fej, akkor is hibás lesz a szektor. Ellenben rendes HDD esetén ha elromlik az adathordozó akkor hibás lesz a szektor, ha elromlik a fej, akkor meg nincs semmi gond... ja nem, akkor az egész lemez, ha nem az egész HDD használhatatlanná válik. Akkor most melyik esetben is nagyobb a komoly adatvesztés* esélye?
(persze az befolyásolhatja a dolgokat, hogy egy ilyen fej, illetve egy hagyomány fej hibaaránya milyen).
Szerk: orbano hsz-t tessék még hozzáolvasni az enyémhez, hibajavító/jelző algoritmusokat lehet úgy tervezni, hogy egy random szektorkiesés ne okozzon adatvesztést.
-
orbano
félisten
válasz
de mindegy, mert a hibajavítást ehhez képest méretezik és kész, ugyanolyan megbízhatósággal működő eszközt kapsz
-
priti
addikt
válasz
Nem is az egy szektor meghibásodásának esélye a bajom, nekem az a legnagyobb bajom, hogy sokkal nagyobb esély van fejhibára. Fejhibánál 50%-ban tuti az adatvesztés, teljesen random, hogy olvasáskor derül ki hogy meghibásodott vagy íráskor. Ha íráskor akkor oké, hogy felírja máshová, de mi van ha olvasáskor derül ki? Akkor már megizélhetem hogy tudom hogy ide többet már nem írhatok, mi lesz azzal ami már ott van és most elolvasnám...
-
greeneye166
aktív tag
-
priti
addikt
Nem mindegy, ha becarik a fej anyaghiba miatt olvasáskor az adat ott marad alatta hozzáférhetetlenül a hibátlan adatrétegen, tehát az kvázi adatvesztés, pedig csak elolvastam a régen felírt adatomat és most elolvasnám éppen tizedjére. Ha minden műveletnél ellenőrzöd a fej állapotát ugrik a sebesség, illetve ugrana ha tudnám mégis hogy ellenőrzöm a fejek állapotát ha csak adathordozóra írt és onnan olvasott adatokkal tudok operálni és nem tudom eldönteni, hogy a hordozó a rossz vagy a fej. Ergó megmarad a régi módszer és a fejhibát is lemezhibának értelmezem elnevezve mondjuk "cellahibának" csak ez nem oldja meg minden bajom, meg így téves adatot kapok, amikor a lemez állapotát ellenőrzöm, mivel akkor az adathordozó réteg állapotát vizsgálom és nem a fejekét tehát fals adatot kapok, amiből nem tudok következtetni hogy a tartaléktár fennmaradó kapacitása sok vagy kevés, lövésem sincs mikor szarik be.
-
orbano
félisten
nem mindegy? mivel egy fej egy adott területet ír kizárólagosan így semmi értelme különválasztani a fejet meg a lemezt. van egy "cellád" és kész. az SSDknél sem tárolódik le, hogy most miért nem működik egy adott egység. nem működik és kész. bekerül egy táblázatba és átmappolódik a tartalma egy másik területre. a meghibásodási rátával pedig biztosan számoltak, ha már terméket akarnak belőle készíteni. ilyeneket fölösleges agyalni, ez az ő gondjuk.
-
priti
addikt
válasz
Cathfaern #95 üzenetére
Szerintem mindenkinek az jut eszébe először, hogy már a hagyományos HDD-k esetében is elég gyakori volt a bad sector tartaléktár ide-oda. Itt meg megmarad az eredeti adathordozó réteg ami hozza a szokásos hibáit és ehhez jönnek még hozzá a fejhibák, tehát gyorsabban pusztul, hiszen tökmindegy hogy a fej vagy az adatlemez sérül az eredmény sectorhiba lesz fejhiba esetén is hiába jó az adatlemez a fej "alatt".
-
priti
addikt
válasz
greeneye166 #96 üzenetére
A vonatkozó hőtartomány azért nem olyan nagy, így nem kizárt , hogy a két anyag hőtágulásának különbözete tűrésen belül van. Persze érdekes dolgok vannak itt. Például hogy működne a tartaléktár, a klasszikus bad sector tábla helyett fejtábla lesz? Hogy döntöd el, hogy a fej a rossz, vagy az "adatlemez", sehogy, kvázi tartalék fejtár lesz vagy én nemtom
-
greeneye166
aktív tag
Nagyon laikusan megközelítve: Itt nem játszik a hőtágulás? Arra gondolok, hogyha a fejek litográfiával készülnek, akkor azok hogyan fogják magukat egymáshoz képest egyáltalán pozicionálni? A fejek gondolom, csak akkor maradhatnak a helyes szektortérben rezonálva, ha ugyanúgy tágul a "fejlap" mint az "adatlemez" <-> Itt pedig két eltérő anyag közlekedik egymáson ezért ez elég esélytelennek tűnik. + Ehhez jön még szerintem, hogy az egyenetlen hőleadás miatt (megeszem a kalapom, ha egyenletesen el tudják vonni a hőt a lapokról) a két lapban torzulások is keletkezhetnek, ami ha jól tévedek a hagyományos HDDknél kimerül a körkörösben, itt viszont még elhajlást is okozhat. Nem tudom bizonyítani a feltevésemet, de ez a látszat ellenére nekem sokkal bonyolultabb és problémásabb mint a hagyományos HDD.
ui: Nézzétek el a tudatlanságomat, de a fej egyáltalán készülhet litográfiával? Eddig úgy tudtam elektromágnes van benne.
-
Cathfaern
nagyúr
Ne keverjük már össze a céges dolgokat az általános felhasználással
Amúgy ezt az egészet úgy mondod, mintha az SSD annyira de annyira biztonságos lenne, és ezer évig bírnák az adatok rajta. Ehhez képest ez a fajta lemez sokkal biztonságosabb, mert "legfeljebb" behal az elektronika, de mágnesesség formájában ott marad a lemezen minden, ugyanúgy mint a HDD esetén, aminek a mentéséhez nagyon hasonló technológiákkal le is lehet menteni utána. Épp ez a lényege, hogy ez tulajdonképpen nem újdonság, hanem az eddigi kör alakú csoki elérhető téglalap alakban is.
Persze ettől még céges környezetben, ahol égető a biztonság nem ezt fogják használni, amint kijött. De ez így van mindenre, főleg, hogy céges géppark bevásárlás nem is úgy történik, hogy "húú gyerekek kijött egy új hardver, rendeljünk belőle 100-at".
Amúgy abban orbano-nak tökélketesen igaza van, ami HDD-hez mérhető árú SSD az vagy gyakorlatilag ugyanolyan sebességű mint egy HDD, vagy a tárhely nagysága van a béka hátsója alatt. -
priti
addikt
ca-ca-ca, orbano kardot ránt. Ne stresszeljél, backupoljál, de egypercenkét nehogymár ellustuljál, más dolgod se legyen
Mindenki kivár. Tök evidens hogy kivárok, naná majd nem mi? Persze egyből rohanok megvenni, aztán ha fél év múlva megjelenik egy cikk, hogy az összes ilyen car , amit 2010.08.10-ig gyártottak gyártási hibás és egy év után becarik, de a gyártó javította a hibát és ingyenesen cseréli a régi típusokat a javítottakra, akkor majd fölmegyek szépen a tárgyalóba és bejelentem, hogy két hét kényszerleállás lesz a cégnél mert merevlemezeket kell cserélni miattam mi? Senki se hülye. Persze neked három lesz azonnal már a megjelenés napján gondolom. Hajrá, backupoljál.
-
orbano
félisten
60-80 ezer ofrint környékén rengeteg olyan SSD van, aminél jobbak a HDD-k. Nézd csak meg a teszteket. Ami valamivel jobb náluk az az Intel MLC-s cucca, ami minimum 2x ilyen drága. Az igazán gyors SLC-s megoldásokról meg ne is beszéljük, azok elképszetpen drágák. De nem is szűrják ki a szemedet 1-200mb/sec max átviteli sebességgel és szánalmasan alacsony írási értékekkel.
Az adattároló megbízhatóságában pedig nem bízni kell, hanem backupolni. Ezt a maszlagot bármelyik bevezetésre álló technológiánál el lehetett volna mondani. Akkor most nem lennének HDD-t, hanem még mindig ferritgyűrűs lemezkéket tárolnánk a pár kilobytenyi adatunkat. Sőt, hova gondolok. Mindenki kőbe vésné vésővel a féltve őrzött titkait... -
priti
addikt
60-80 ezer Ft között rengeteg SSD van, a több száz azért erős túlzás már most is és csak olcsóbb lesz. Itt max az lehet, hogy méretben hagyja állva az SSD-t, de te mernéd egy ilyenen tárolni az összes adatod, amit nulla gyártási tapasztalattal legyártottak valahogy azzal a címszóval, hogy elvileg x üzemóráig jó? Ne adj Isten gond van cserélik, te meg viheted a régit, hogy nulla adatmentési tapasztalattal nekiálljanak valahol egy 3 porszem per köbméter tisztaságú levegővel megáldott laborban méregdrágán szétszedni, aztán vagy meglesz valami adatod vagy nem... ha meg nem mersz rajta tárolni semmit, akkor meg nem sokat ér a nagy méret inkább veszel két HDD-t raid-be ugyanannyiért nem?
-
orbano
félisten
"drágábban, vagy egy árban SSD-t?"
egy JÓ SSD több száz ezer forint. ez hol alig drágább, vagy azonos arú, mint egy HDD? csak az író "fej" gyártásakor keletkezhet selejt, de mivel itt nem a legmodernebb gyártástechnológiákat fogják használni, felteszem nagyon jó kihozatallal lehet számolni, mivel egy régi, bejáratott technológiát használ. a TFT monitorok is kb. így készülnek és nem mondhatni, hogy drágák.
a többi érved meg... ezt bármilyen új technológiánál fel lehetne tenni, beleértve a teljes elektronikai ipart. -
priti
addikt
Minél több a fej, annál több lehet a baj. Szerintem ebből nem lesz semmi. Érzek némi ellentmondást, hogy ilyen precíziós gyártás, ahol ha akár csak egy fejjel van gond máris selejt keletkezhet olcsóbb lesz, mint az, ahol az adattároló réteg megegyezik, de csak egy fej van. Ha meg dágább akkor meg hogy fog versenyezni az SSD-vel és a HDD-vel adatbiztonság fronton egy vadiúj technológia, kimeri majd ezen tartani a cuccot, amikor olcsóbban kaphat lassabb HDD-t és alig drágábban, vagy egy árban SSD-t? Sok itt a kérdőjel még ha sikerül is...
-
orbano
félisten
nem tudok elvonatkoztatni:
a hd dvd piacon volt. gyárottak lejátszót, készült rá film. bementél a boltba és megvetted. a DataSlide meg csak egy technológia, amiből nem hogy piaci termék nem készült, de még a tömeggyártás technológiája sincs meg papíron sem!!
a hddvd pedig nem technológiai, hanem üzletpolitikai okokból halt meg. pár ember döntésén múlott, nem a piac válaszán... -
-
Cathfaern
nagyúr
Irónia mérőt tessék bekapcsolni
Holografikus tárolókat már 10 éve ígérgetik, hogy igen nemsokára ez lesz a jövő, s azóta is semmi gyakorlatilag.
Fogyasztás: egy szóval sem írtam, hogy az SSD-nél jobb lenne a fogyasztása, csak azt írtam, hogy a HDD-hez képest. Amúgy ha egy SSD cella írása x Watt, egy ilyen merevlemeznél meg a fejmozgatás + mágnesesség állítás < x Watt, akkor máris kisebb a fogyasztása. Nem csak a mozgatás kerül energiába, s addot esetben a mozgatás kisebb energiába is kerülhet, mint egy másmilyen művelet. -
Joshi
titán
válasz
Cathfaern #66 üzenetére
Ne hülyéskedj, akkor mutass egy boltot ahol tudnék venni "elérhető" áron holografikus író/olvasó egységet.
A fogyasztás pedig hogy lehetne jobb az SSD-nél ha van mozgó alkatrész?orbano ((#67): "És mégis miért? A hddvd egy elkészült, piacképes technológia volt, ami végül piacot vesztett."
Látom nem tudsz elvonatkoztatni. A DataSlide egy már meglévő technológiára épül amely technológia olcsó és elterjedt, ennél jóval többre van szükség ahogy anno a HD-DVD esetén is. A BD nagyobb kapacitású fejlettebb megoldás volt és győzött. Egy percig se higgyétek hogy ebből hétköznapi árucikk lesz.
ui.: nem azért nincs új technológia a merevlemezpiacon és más területen mert nincs jobb/gyorsabb megoldás, hanem azért mert aránylag hamar tönkremegy(elsősorban szerverek) és így pörög a piac. Használod ideig óráig aztán veszel újat, hát ebből nyaralnak a Bahamákon a Seagate és más neves gyártók vezérei. -
sirzollee
tag
Na végre valami új
Kíváncsi leszek mikor lesz elérhető
-
Nippon
őstag
Nem tudom, hogy mi a jövő de ezek a mai megoldások nagyon lassúak, vagy nagyon drágák és lassúak. Elnézést drága mérnök urak, de nem szeretek várni...
-
Aprósólyom
addikt
Szerintem nem is lehetne, mert minden egyes rezgéskor kétszer is lassul és gyorsul a fej. Gondolom ezért kell a szuperkemény anyag, viszont az is kopik, vagy ezt valahogy ki tudják szűrni? Nekem nagyon bejövős az ötlet. SSD-vel nem unszimpatizálok, főleg, hogy nekem az adatbiztonság sokkal nagyobb szempont mint a sebesség. Az SSD-k meg még nem bizonyítottak. Ellenben szerintem ennél az eljárásnál is kérdéses lehet, ha közvetlen fizikai kapcsolatban van a fej az adatfelülettel. Én drukkolok a technológiának!
A hengermegolás is mekkora ötlet lehet, amit még az első hsz.knél lehet olvasni. Csak jópár körbeforgó fej kellene. Már látom is a jövőt...
-
kisedi
csendes tag
Nem akadékoskodni akarok de MINDANNYIUNK merevlemezében párhuzamosan
mozgó iró olvasó fejek vannak..Az enyémben pl 6db!! Lásd az everest ide vonatkozó sorait!!Gyártó Samsung
Merevlemez család SpinPoint F1
Fizikai formátum 3.5"
Formázott kapacitás 1000 GB
Lemezek 3
Adatrögzítő felületek 6 -
dezz
nagyúr
válasz
Depression #77 üzenetére
Chipgyártási módszerekkel készül, így a puszta szám nem probléma.
(De egyébként 1953125 sector, mert 1000 a váltószám, főleg HDD-nél.) -
Depression
veterán
Egy 1 gigás HDD-nél ez már 2 097 152 fejet jelent (feltéve, hogy itt is 512B egy sector). Ezt ennyire olcsó lenne előállítani?
-
törölt tag
Úgy legyen!
Viszont az SSD-nél tuti nem lesz gyorsabb. Az SSD-nél nem kell várni mozgó alakatrészre, hogy elérhető legyen a kívánt adat... ott "egyszerűen" a megfelelő bitek megcímzése után már lehet is olvasni az adatokat. ( Az más kérdés, hogy a "gazdaságosság" oltárán feláldoznak valamennyit a sebességből. De ez a probléma ( egyszerre sok bit párhuzamos megcímzése és kezelése ) máshol itt is drágává tenné az eszközt. )
-
xT4ken
tag
Állitólag közel fele annyit fog csak fogyasztani mint egy SSD...
-
demagóg
aktív tag
Igazad van, bonyolultabb, de a proci progija elbírja. A teljes kar mozgatása energiában visz el sokat. A pozíció tartása és a kar elmozdítása is. A szervo hurok egy fordulaton belül száznál többször korrigál. Ennyiszer kell pontosítani a fej pozícióját. Teljesítményben nem mindegy, hogy a nagy tömegű komplett kart vagy csak a gramm alatti fejet kell pozícionálni. Az ahány kar annyi mágnes plusz annyi voice coil (plusz teljesítmény végfok a saját szervoval) kivitelezése a szükséges helyben, disszipációban (fogyasztás), költségekben messze több lenne a piezos kínlódásnál, bár valóban egyszerű lenne a kifejlesztése, hiszen a már bevált módszert kellene csak klónozni. Értem, hogy csak egymáshoz képest is lehetne korrigálni a pozíciót, de nagyságrendben ugyanott lenne a szükséges hardver mérete és a disszipáció is. A lassú 10mp-es ütemű pozíció módosítás meg nem sokat érne, mert az igaz, hogy a hőtágulást talán ki lehetne lőni, de mint ahogy írtad, a mindig meglévő vibrációt nem. Három lemeznél már igen összetett mozgások vannak.
-
Devid_81
félisten
Ejjha, ez sem lesz így életképes.
-
dezz
nagyúr
Bocs, de már hogy ne lenne bonyolultabb a fejek egyenkénti dinamikus X-Y piezós vezérlése, mint statikusan módosítani kicsit a karok által bezárt szögeken (pl. 10 mp-enkénti kalibráció után)? Azt persze készséggel elfogadom, hogy ez csak a hőtágulást tudja kompenzálni, de ilyeneket, mint pl. a karok eltérő vibrációja, nem.
-
demagóg
aktív tag
Nem volt bonyolultabb mint amit írtál, ugyanazt csinálta, csak nem a fejtartó karokat hanem magukat a kerámia testeket "finomállították". Így jóval kisebb tömeget kellett csak mozgatni így is sajnos elég nagy energiával. Drága volt és rengeteg hibalehetőség. A kezdeti tervek szerint a fejek valóban párhuzamosan olvasták volna a felületeket. Végül nem jött össze, csak a szervora segített rá a piezo. Az oka a korábban már említett vibráció, hőtágulás. Voltak egy lemez- több fejkaros próbálkozások. A lemezforgató motor indító nyomatékát nem lehetett értelmes határon belül tartani. A legidiótább ötletek is ki lettek próbálva, de a többségük egyszerűen nem fért bele a költséghatékonyságba (pl. repülési magasság változtatása elektronikusan).
Magyarországon már nincs sem HDD gyártás sem fejlesztés. -
Dr. Akula
félisten
Ez komoly, végre vmi eredeti 5let, innováció.
-
Joshi
titán
Érdekes megoldás, de kétlem hogy olcsóbb vagy megegyező gyártási költsége lenne mint a jelenlegi HDD-nek. Mivel a fogyasztásról nem esett szó így nem hinném hogy az SSD vetélytársa lehetne.
Valahogy nekem a HD-DVD jut eszembe erről a próbálkozásról, szerintem nemsokára elérhető közelségbe kerülhet a holografikus tárolóeszközök is és akkor...A holografikus tárolóeszközt elsősorban adathordozónak készítették ez tény, de lehet hogy merevlemez formájában is testet ölt.
Csak hangosan gondolkoztam. -
Cathfaern
nagyúr
Szerintem egyszerű lesz a képlet. Ha képes lesz a jelenlegi HDD-knél érezhetően gyorsabb sebességre, és emelett olcsóbb lesz érezhetően, mint a jelenlegi SSD-k, akkor SSD-k a mostani 15k-s raptorok szintjére fognak csúszni: akinek ez kell az megfizeti, de nem lesz tömegtermék (laptopokban is elveszik gyakorlatilag az SSD előnye, hisz itt már nem igazán beszélhetünk mozgásról). Ha nem lesz gyorsabb a HDD-knél, csak kicsivel, de hasonló áron lesz, mint azok, akkor meg a HDD-k szünnek meg, s ezek veszik át a helyüket (mivel előnyük van a HDD-khez képest). S azért jelenleg akárhogy is nézem, nem várható pár éven belül, hogy az SSD-k ára olyan szintre süllyedjen, hogy a HDD-ket teljes mértékben le lehessen cserélni rájuk.
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #61 üzenetére
Hát igen, előnyösebb lenne akár csak egy körkörös mozgatás sima színuszos X-Y vezérléssel. Szerintem az lesz majd egy következő generáció. (Rókabőr effekt...
)
demagóg: Hmm, és mi célt szolgált ez az általam említettnél jóval bonyolultabb megoldás? Szerintem a célja is bonyulultabb volt. (Elárulod egyébként, ki a "mi"?
Itthon még vannak ilyen fejlesztések? Vagy kint?)
-
demagóg
aktív tag
Ezt a finomhangolást már a Maxtor is megpróbálta az utolsó szériánál (DiamondMax11). Minden fejnek saját 2D-s piezos sávraállító rendszere volt saját szabályzással. Papíron szépen működött az elmélet, a gyakorlatban nagyon sok probléma jött elő és nagyon drága, bonyolult volt. Labor szinten minden gyártó próbálkozott vele (mi is sokat kisérleteztünk), még a Maxtor jutott a legmesszebb. A neten látható, hogy ebben a témakörben rengeteg szabadalom született. A hőtágulás és a vibráció miatti torzulás utálatos dolog, hiszen már régen a százezer track / inch felett vagyunk. Ez 250nm-enként új sávot jelent, a sávok közötti hézaggal együtt. Baromi kis méretek ezek, szinte lehetetlen kézben tartani egy fejszerelvény minden fejének szinkron együttfutását ilyen méretek esetén.
-
törölt tag
Közbe eszembe jutott még valami.
Ugye az egész adathordozó oszcillál, így egy kicsit zavaró hogy az adathordozó sematikus ábráján a bitek azonos méretű szektorokban/cellákban helyezkednek el. Hiszen az oszcilláció miatt az adathordozó sebessége a szinusz függvény szerint változik, vagyis a különböző pontok felett különböző sebességgel halad el. ( A két szélén egészen nullára lassul, majd visszafordul a mozgás... ) Ebből következően ha T ideig tart egy cella kiolvasása, akkor az adathordozó közepén egészen sok terület kell egy-egy adatbit tárolásához...
-
Rive
veterán
válasz
#95904256 #59 üzenetére
Hm... nekem az ábrákból az jött le, hogy a fejek címezhetőek, így ez a címző áramkör végzi az adatok összeterelgetését.
Én is igy gondolom hellyel-közzel, de ha párhuzamosan akarod olvasni őket, akkor a párhuzamositásnak megfelelő számú mindenmás áramkör is kell.
Ui.: nomeg ezeket még összefésülni....
-
törölt tag
Hm... nekem az ábrákból az jött le, hogy a fejek címezhetőek, így ez a címző áramkör végzi az adatok összeterelgetését.
szerk.: Csak most esett le, összesen +/- 80 mikrométert mozog az adathordozó, ez azt jelenti hogy néhányszor ezer - tízezer bit juthat egy fejre. Hacsak nem az elektronok spinjeiből olvassa az adatokat.
szerk2.: Vagy X-Y irányú elmozdulás is van... de akkor tuti csapnivaló a véletlen elérési idő ( mindkét tengelyen oszcillációs frekvenciáinak relatív prímeknek kell lenni... )
-
demagóg
aktív tag
...Eléggé sok alkatrész, közvetlen "sikálásnak" kitéve.....
Na, nekem máris tetszik.Gyárilag beépítve az élettartam korlátozás. Nem csupán 1-8 fej, hanem mindjárt ezerszámra. Állandó kontakttal. Jó lesz ez, várom a széleskörű elterjedését.
...Hiszen ez is MECHANIKA! A jövő meg a mozgó alkatrész nélküli tárolóké. ...
Ráér az még, én szeretem a mechanikus kütyüket... -
dezz
nagyúr
Pl. a két kar egymással bezárt szögének finom módosításával. (Nem életbevágó, hogy ugyanarra az adat-jelre mutassanak, már az is jó, ha ugyanannak a tracknek ugyanazt a blokkját olvassák.)
bsh: Akkor milyen véleménnyel lehetsz a többi portálról...
akosf: Azt nem írják, hogy összesen 64 fej van, és a kép alapján sokkal többnek kell lennie. Csak azt, hogy ebből jópárat párhuzamosan lehet használni.
Egyébként nem lehet, hogy itt az adatsűrűség is jóval nagyobb lesz?
-
twollah
nagyúr
Erdekes egy elgondolas.
Most mar csak a piacnak kell eldontenie, hogy melyik az eletkepesebb, az SSD vagy ez a megoldas. -
bsh
addikt
nem igazán értetted jól, valamint utána sem olvastál, szokásos ph színvonal...
nem gyémántkemény réteg, hanem nanoméretű gyémántszemcséket tartalmazó "szilárd" (de igazából majdnem folyadékként viselkedő) kenésről van szó. ergó olyan lesz, mint egy hidrodinamikus csapágyazás, egy "filmréteg" a felületek közt, csak szilárd kenőanyaggal. -
^Clown
addikt
Remélem, hogy nem száll majd el nagyon az ára. Az ötlet nagyon jó, és életképes, de a jövő akkor is a mozgó alkatrész nélküli adattárolóké.
-
De mi van akkor, ha a két fejegység nem szinkronban mozogna, nem egy sávon kellene feltétlen állniuk, hanem egymástól függetlenül mozoghatnának értelmesen, egymás "munkáját" figyelembe véve. Tudom is én pl. merevlemezen belüli másolásnál fel van osztva a cucc 2 partícióra és én az egyikről a másikra másolok. Normál esetben össze-vissza mozog a kar mert egyedül van és fizikailag messze levő részre kell írnia a kiolvasott adatot. Ilyen helyzetben mennyivel előnyösebb, ha a második egység végzi az írást. De ez egy egyszerű példa, számos szinkron írás, olvasás folyamat megy végbe használat közben.
Valahogy így képzelem el a felépítést, persze jobban megcsinálva, nekem most hirtelen így sikerült. -
waverider
senior tag
sok sikert nekik, olcsó árakat nekünk
-
Killing
addikt
Na majd megnézzük RAID 5-ben.
-
liksoft
nagyúr
Hogyan? A két fej a lemez két oldalán egymáshoz képest elmozdul. Vagyis a lemezek forgáspontjához mért távolsága nem azonos hidegen, és melegen. A lemezen az adatok meg ugyanott maradnak. Akkor hogyan olvassanak egyszerre amikor az egyik sávon van, a másik meg két sáv között?
-
Joachim21
őstag
Annyi hibáról és élettartam problémáról olvasni az SSD-kkel kapcsolatban, hogy egy ilyen megoldásba sokkal szívesebben beruháznék én is a jövőben.
-
dezz
nagyúr
"Vagyis míg hidegen a lemez két oldalán ugyanott vannak a fejek, meleg állapotban már "elmászhatnak" egymáshoz képest. Ahány fej, annyi különböző mértékben."
Mondjuk ezt még lehetne valahogy kompenzálni. (Időnkénti kalibrációval.)
(#34): Az analóg és egyéb részeket is oda lehet integrálni a "fejek" mellé.
-
Solten
őstag
Érdekes elgondolás, akár az SSD komoly vetélytársa lehet...
-
Rive
veterán
200mm manapság csak CPU-finomságú megmunkálás esetén problémás. Azaz beszélünk itt valami 1500 fejről? Ezt ma bármi elmaradott FAB röhögve leszállitja bagóér'.
A többi - na, az kemény. Bár úgy gondolom, jó szervezéssel a dolog felét ki lehet egyszerűsiteni.
Magyarán: fingom sincs, hogy az évszázad ötlete, vagy hülyeség
-
liksoft
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #35 üzenetére
Imádtam 424-essel utazni a Balcsira. Mekkora hangulata volt!
-
liksoft
nagyúr
Egy szektor ~0,13 mm (ha jól számoltam).
Nem integráltsági szinten, hanem a lapka méretében jelenthet gondot. Pláne, ha melegszik is. (Hőtágulásra gondolok).
De ha így belegondolok, a hőtágulás miatt minden fejhez kell egy belső erősítő, kapcsoló áramkör, olvasási csatornánként fél HDD analóg rész, stb... Vagyis nem csak az író és külön az olvasó eszköz. Eléggé sok alkatrész, közvetlen "sikálásnak" kitéve.....
Érzésre a nemfelejtő RAM-ok talán jobbak lehetnének.
Szerk: Hiszen ez is MECHANIKA! A jövő meg a mozgó alkatrész nélküli tárolóké.
-
ngabor2
nagyúr
vagy valamilyen egyszerű folyadékot. annyi pont elég, hogy ne érintkezzenek. azt meg gondolom meg tudják oldani, ha máshogy nem, szabályozott áramoltatással. sőt, az áramoltatást maga a vibráció is biztosíthatja, csak az indulásnál kell biztosítani, hogy ne tapadjanak össze a dolgok.én igen életképesnek látom ezt a dolgot. hátránya, hogy nem mozgó alkatrészektől mentes a cucc, előnye, hogy mint a vinyót, korlátlanul lehet írni. lássuk, mire képesek.
móci: szerintem az a sok fej összességében olcsóbb lesz, mint a mostani vinyókban a néhány, megfelelő mechanikával és vezérlőelektronikával felszerelve.
-
Móci
addikt
Érdekes ötlet, kíváncsi leszek, ha valóban lesz belőle valami. Azért az a sok fej nem lesz olcsó. Sajnos.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #30 üzenetére
Ráadásul azt ne felejtsük el, hogy a hdd gyártók alapvetően mechanikai és mágneses technológiákra vannak beállva. Ilyen fejlesztőik vannak, ilyen beszállítóik, stb. SSD esetén ezt gyakorlatilag úgy ahogy van dobhatják ki, tehát nem csak a gyártósor lecserélése a kérdés.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ha az előállítási költsége csak picivel alacsonyabb, mint amennyive a Géppark lecserélése és az SSD-k gyártása kerül, már itt az előny. Egyelőre a nagy gyártók még csinálják a hagyományos merevlemezt. Addig van idejül kijavítani a dolgokat, míg a gazdaság rá nem kényszeríti a gyártókat a géppark lecserélésére. Az pedig elég komoly pénzbe van. Ahogy látom az a fejlesztés erre alapoz.
-
Rive
veterán
Ebből hány CPU jön ki?
Merőben tud különbözni a CPU-k illetve a kisebb sűrűségű és hibatűrőbb chipek gyártásához szükséges technológia ára. Ennél végülis ha egy 'fej' dög, akkor kihúzzák, kalap, a gyárból eleve úgy jön ki, hogy hibátlannak hazudja magát. Egy CPU-ban kissé bonyodalmasabb és nem biztos, hogy összejön.Egy szektor és egy 'bit' mérete mekkorára jön ki?
Ui.: a paraméterekől itélve azt mondanám, hogy ennek inkább az SSD-vel kell majd versenyeznie, nem a vinyókkal...
-
liksoft
nagyúr
OK. 3,5" esetén egy lemezoldal aktív felülete 40-45 cm2. 1TB-hoz 6 oldal, 240-270 cm2. Ha a mai bitsűrűséget vesszük alapul, akkor ekkora felületű félvezetőre van szükség. Ebből hány CPU jön ki?
Valamint hány darabból kell összerakni? Mi kell még hozzá? Piezzo, légüres tér (feltételezhetően, hogy a félvezető ne oxidálódjon), légrés helyett más anyag, stb....
Nem tűnik életképtelennek, de, hogy olcsóbb lenne egy drive-nál?
-
menalcas
őstag
Érdekeségnek nagyon ott van, de hogy mikkora lessz belőle piaci termék az sztem elég kétséges, bár ha tényleg olcsó lessz és a sebesség is ott lessz akkor az ssd nem igazán rugank melette labdába, mivel maradnak a tányérok csak most már kockák vagy téglák lesznek és gondolom adott a 3,5" méret melett a 100% felület kihasználás akkor a mostani hdd-knél még nagyobbak lesznek rgo nagy sebesség nagy méret alacsony ár tuti recept, bár még csak prototipus szal ki tudja mikor élvehetjük ennek az előnyeit, ha egyáltatlán valaha is futószalagra kerül
-
Rive
veterán
Egy modern procira felnyomtatnak ~egymilliárd tranyót, ráadául sokkal több rétegben.
GazdaságosUi.: Azt irják a képen, hogy a félvezetőiparban használatos technológiával dolgoznák ki a fejeket.
Ui2.: A jelenelegi, mágneses adatrögzitésben használatos anyagsűrűségből kiindulva meg lehetne határozni néhány keretszámot a szükséges méretekre, fejek számára....
-
BloodRay
veterán
Kíváncsi vagyok ebből lesz-e valami.
-
orbano
félisten
"Én azt nem értem, azt miért nem vezették még be, hogy párhuzamosan működjenek a fejek a hagyományos vinyókban?"
ezt én is kérdezgetem már mióta. kvázi raid0 szintű gyorsulást hozna szerintem. kíváncsi vagyok mi lehet az oka, gondolom pár mérnöknek már eszébe jutott az ötlet. - na közben megjött a válasz is
-
liksoft
nagyúr
Azért, mert a hőtágulás miatt a fejszerelvények térbeli deformációja nem ugyanolyan. Vagyis míg hidegen a lemez két oldalán ugyanott vannak a fejek, meleg állapotban már "elmászhatnak" egymáshoz képest. Ahány fej, annyi különböző mértékben. Így a második fej finom pozicionálását (+- 1-2 sáv) meg kell oldani. Plusz alkatrész, plusz hibaforrás, plusz költség,..... A Quantu, Maxtor és a mai 3,5" WD is képes finom pozicionálásra annak ellenére, hogy egy oldalon tartalmaznak full servo-t. Vagyis adatmentésük nehéz, gyártani gyorsabb. Valamit valamiért.
Meglátásom szerint az elv jó, kérdéses, hogy sikerül-e ennyi író és olvasó egységet beszerelni az eszközbe, hiszen érdemes utánaszámolni (vagy a winyó tetején elolvasni) egy 120GB-os drive LBA értékét (szektorok száma). Ezen kívül, a legmagasabb hőmérséklet a fejek alatt a légpárnánál van. A teljes felületen keletkező hőt (súrlódás - bármilyen anyagot is használunk) hogyan vezetik el? A teljes felületen hogyan fogják tartani a légpárnának megfelelő távolságot? Pici egyenetlenségek vannak a winyóknál, amiket a fejek repülő testjének felfüggesztése egyenlít ki, így biztosítva a teljes felületen az azonos légpárnát.
Vagyis van még több probléma amit meg kell oldani. Ezek miatt nem hiszem, hogy árban vetélytársa lehetne a HDD-nek (még ha azonosak is az alapjaik), sem az SSD-nek. Ha viszont olcsó megoldásokkal a fenti problémákat meg tudják oldani, akkor még életképes is lehet.
Csak a gyémánt keménységű "légrés" nem tiszta nekem. A gyémántot nem forgácsolásnál használjuk inkább? A winyókban itt levegő (nemigazán gyémánt keménységű anyag) van.
-
Ricco_hun
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #10 üzenetére
Az első ábra jobb oldalán ott van, hogy 800Hz. Hát megnézném, hogy ezt a prototípus értéket hogyan (mikorra) viszik az emberi hallástartomány fölé. Ettől függtelenül elképzelhető, hogy semmi zaj nem szűrődne ki a HRD házából. Amúgy tényleg innovatív ötlet, kérdés, hogy szükség van-e rá, hiszen az SSD már egy kifejlesztett technológia és csak az árakat kellene csökkenteni.
-
WonderCSabo
félisten
Sztem ez életképes technológia lehet az SSD mellett is. Sőt ha olcsóbb lesz, én tuti ilyet fogok venni. Engem nem zavarnak a vinyóim alig hallgató hangjai. Sőt helyem is van bőven, és eddig se rázkódtattam agyon a gépemet. Bár a rázkódásra ez valszeg eléggé érzékeny lesz, a sok író/olvasó fej miatt, és a fizikai érintkezés is gázos lehet. Meglátjuk.
-
Rive
veterán
Érdekes ötlet, kétségtelenül. Ami nekem gyenge pontnak tűnik, az a rázkódásvédelem. A hagyományos vinyókban az a légpárna elég sok dolgot elviselt. Ennél viszont akkor most fizikai érintkezés lesz?
-
TESCO-Zsömle
titán
Az elérhető árú SSD-k vagy kicsik, vagy lassúak, vagy mindkettő. Hangos?? Miért volna hangos?? A normál vinyóknál a zajt a mozgófej gyors mozgása, és a tányérok forgása okozza. Ez gyak rezonál. Innentől kezdve nincs más dolguk, mint a rezgésszámot az emberi hallástartomány fölé vinni és kész is. 0dB(A) Amúgy sem tudjuk, hogy milyen energiával rezgetnék, szóval ha bele is esik a hallástartományba, sanszos, hogy hallhatatlanul halk lesz.
Szerintem tisztában vannak az SSD-k tulajdonságaival, és azzal, hogy az az ág hova is fejlődik. Ennek tükrében nem hiszem, hogy próbálkoznának olyan technológiával, ami nemezen állná meg a helyét. Viszont az, hogy nem kell a gyárakban a teljes gépparkot lecserélni, elég komoly fegyvertény az SSD-kkel szemben.
-
dezz
nagyúr
Jó ötlet! Az a "hogy ez nekem nem jutott az eszembe!" fajta. Persze hozzávaló technológiákra is szükség volt, amik nélkül csak egy ötlet a sok közül.
Én azt nem értem, azt miért nem vezették még be, hogy párhuzamosan működjenek a fejek a hagyományos vinyókban? Egy tányér -> 2 fej a két oldalon -> adat felét az egyik írja/olvassa, másikat a másik -> 2x-es gyorsulás. Két tányérnál már 4x-es, stb.! (Természetesen együtt mozognának a fejek, minden oldalon ugyanoda írva/ugyanonnan olvasva. A trackre állítás finomhangolását csak az egyik fejen kell elvégezni, a másik/többi "automatikusan" a helyére kerül.)
Kendek: Közben te is ezt írtad, ha jól látom.
akosf: Miért lenne az? De ha úgy is volna, sokkal nehezebb lenne legyártani, és a mechanika is jóval bonyolultabb lenne úgy.
-
Thrawn
félisten
A DataSlide szerint ez a megoldás még a jelenlegi merevlemezeknél is olcsóbb lehet, mivel nem igényli új gyártási eljárások kifejlesztését, a jelenlegiekkel is elő lehet állítani a HRD-t. Sajnos egyelőre semmi pontosabbat nem tudni az elven kívül, minden más csak a komolyabb cégek számára érhető el, szigorú NDA mellett.
-
Nem rossz elgondolás. De talán már az is segítene, ha a hagyományos felépítést fejelnék meg még egy szemközti mozgó fejegységgel. Így párhuzamosan egyszerre több adatot lehetne kiolvasni, írni egyszerre. Bár ennek biztosan van valami technikai problémája, hogy nem valósították meg. Bár ha ebben az újban meglehet...
-
Vistaboy
veterán
Érdekes elgondolás. Meglátjuk mi sül ki majd belőle.
-
wolfman
veterán
Meglátásom szerint annyira nem lesz kelendő mint az SSD-k, mert gondolom nem lesz olcsó valamint az SSDk-nek van egy nagy előnyük a HDDk-hez képest: 0dB!!!
-
DroneZ
aktív tag
valószínű nagyon drága lesz, reméljük azért annyira nem, mint az ssd-k
-
Atis707
tag
Drága lesz és sokat sok fogyasztani az a sok fej. Meg szerintem a fejek száma korlátozó tényező lesz a méretre nézve, ha 1 fej/ szektor.
SSD a jövő.
Attila
-
törölt tag
Érdekes elgondolás...
Vajon egy író-olvasó fejjel hány bitet kívánnak átfogni?
A hengerpalást megoldás nem lenne energiatakarékosabb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Reklámblokkolók topikja
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest