- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
demagóg
aktív tag
Igazad van, bonyolultabb, de a proci progija elbírja. A teljes kar mozgatása energiában visz el sokat. A pozíció tartása és a kar elmozdítása is. A szervo hurok egy fordulaton belül száznál többször korrigál. Ennyiszer kell pontosítani a fej pozícióját. Teljesítményben nem mindegy, hogy a nagy tömegű komplett kart vagy csak a gramm alatti fejet kell pozícionálni. Az ahány kar annyi mágnes plusz annyi voice coil (plusz teljesítmény végfok a saját szervoval) kivitelezése a szükséges helyben, disszipációban (fogyasztás), költségekben messze több lenne a piezos kínlódásnál, bár valóban egyszerű lenne a kifejlesztése, hiszen a már bevált módszert kellene csak klónozni. Értem, hogy csak egymáshoz képest is lehetne korrigálni a pozíciót, de nagyságrendben ugyanott lenne a szükséges hardver mérete és a disszipáció is. A lassú 10mp-es ütemű pozíció módosítás meg nem sokat érne, mert az igaz, hogy a hőtágulást talán ki lehetne lőni, de mint ahogy írtad, a mindig meglévő vibrációt nem. Három lemeznél már igen összetett mozgások vannak.
-
demagóg
aktív tag
Nem volt bonyolultabb mint amit írtál, ugyanazt csinálta, csak nem a fejtartó karokat hanem magukat a kerámia testeket "finomállították". Így jóval kisebb tömeget kellett csak mozgatni így is sajnos elég nagy energiával. Drága volt és rengeteg hibalehetőség. A kezdeti tervek szerint a fejek valóban párhuzamosan olvasták volna a felületeket. Végül nem jött össze, csak a szervora segített rá a piezo. Az oka a korábban már említett vibráció, hőtágulás. Voltak egy lemez- több fejkaros próbálkozások. A lemezforgató motor indító nyomatékát nem lehetett értelmes határon belül tartani. A legidiótább ötletek is ki lettek próbálva, de a többségük egyszerűen nem fért bele a költséghatékonyságba (pl. repülési magasság változtatása elektronikusan).
Magyarországon már nincs sem HDD gyártás sem fejlesztés. -
demagóg
aktív tag
Ezt a finomhangolást már a Maxtor is megpróbálta az utolsó szériánál (DiamondMax11). Minden fejnek saját 2D-s piezos sávraállító rendszere volt saját szabályzással. Papíron szépen működött az elmélet, a gyakorlatban nagyon sok probléma jött elő és nagyon drága, bonyolult volt. Labor szinten minden gyártó próbálkozott vele (mi is sokat kisérleteztünk), még a Maxtor jutott a legmesszebb. A neten látható, hogy ebben a témakörben rengeteg szabadalom született. A hőtágulás és a vibráció miatti torzulás utálatos dolog, hiszen már régen a százezer track / inch felett vagyunk. Ez 250nm-enként új sávot jelent, a sávok közötti hézaggal együtt. Baromi kis méretek ezek, szinte lehetetlen kézben tartani egy fejszerelvény minden fejének szinkron együttfutását ilyen méretek esetén.
-
liksoft
nagyúr
Hogyan? A két fej a lemez két oldalán egymáshoz képest elmozdul. Vagyis a lemezek forgáspontjához mért távolsága nem azonos hidegen, és melegen. A lemezen az adatok meg ugyanott maradnak. Akkor hogyan olvassanak egyszerre amikor az egyik sávon van, a másik meg két sáv között?
-
ngabor2
nagyúr
vagy valamilyen egyszerű folyadékot. annyi pont elég, hogy ne érintkezzenek. azt meg gondolom meg tudják oldani, ha máshogy nem, szabályozott áramoltatással. sőt, az áramoltatást maga a vibráció is biztosíthatja, csak az indulásnál kell biztosítani, hogy ne tapadjanak össze a dolgok.én igen életképesnek látom ezt a dolgot. hátránya, hogy nem mozgó alkatrészektől mentes a cucc, előnye, hogy mint a vinyót, korlátlanul lehet írni. lássuk, mire képesek.
móci: szerintem az a sok fej összességében olcsóbb lesz, mint a mostani vinyókban a néhány, megfelelő mechanikával és vezérlőelektronikával felszerelve.
-
orbano
félisten
"Én azt nem értem, azt miért nem vezették még be, hogy párhuzamosan működjenek a fejek a hagyományos vinyókban?"
ezt én is kérdezgetem már mióta. kvázi raid0 szintű gyorsulást hozna szerintem. kíváncsi vagyok mi lehet az oka, gondolom pár mérnöknek már eszébe jutott az ötlet. - na közben megjött a válasz is
-
liksoft
nagyúr
Azért, mert a hőtágulás miatt a fejszerelvények térbeli deformációja nem ugyanolyan. Vagyis míg hidegen a lemez két oldalán ugyanott vannak a fejek, meleg állapotban már "elmászhatnak" egymáshoz képest. Ahány fej, annyi különböző mértékben. Így a második fej finom pozicionálását (+- 1-2 sáv) meg kell oldani. Plusz alkatrész, plusz hibaforrás, plusz költség,..... A Quantu, Maxtor és a mai 3,5" WD is képes finom pozicionálásra annak ellenére, hogy egy oldalon tartalmaznak full servo-t. Vagyis adatmentésük nehéz, gyártani gyorsabb. Valamit valamiért.
Meglátásom szerint az elv jó, kérdéses, hogy sikerül-e ennyi író és olvasó egységet beszerelni az eszközbe, hiszen érdemes utánaszámolni (vagy a winyó tetején elolvasni) egy 120GB-os drive LBA értékét (szektorok száma). Ezen kívül, a legmagasabb hőmérséklet a fejek alatt a légpárnánál van. A teljes felületen keletkező hőt (súrlódás - bármilyen anyagot is használunk) hogyan vezetik el? A teljes felületen hogyan fogják tartani a légpárnának megfelelő távolságot? Pici egyenetlenségek vannak a winyóknál, amiket a fejek repülő testjének felfüggesztése egyenlít ki, így biztosítva a teljes felületen az azonos légpárnát.
Vagyis van még több probléma amit meg kell oldani. Ezek miatt nem hiszem, hogy árban vetélytársa lehetne a HDD-nek (még ha azonosak is az alapjaik), sem az SSD-nek. Ha viszont olcsó megoldásokkal a fenti problémákat meg tudják oldani, akkor még életképes is lehet.
Csak a gyémánt keménységű "légrés" nem tiszta nekem. A gyémántot nem forgácsolásnál használjuk inkább? A winyókban itt levegő (nemigazán gyémánt keménységű anyag) van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Kuponkunyeráló
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- LEGO klub
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged