- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Yettel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Akciófigyelő: Árkedvezménnyel indít a Watch GT 6
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy van egy adott Winyó legyen most pl Seagate ST1000DM003. HD Sentinel weboldalán hol tudok erre rákeresni hogy milyen SMART értékek lettek beküldve erről a winyóról?
Köszönöm
-
pólikó
csendes tag
Üdvözlet! Új 2TB-os merevlemezt szeretném majd tesztelni használatba vétel előtt, és nem értem pontosan a különbséget az "ÍRÁS + olvasás teszt" és a "Lemez felületének újrainicializálása" között. Megköszönném a választ amivel pontosabban megérthetném a különbséget.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
hdsentinel #2790 üzenetére
Köszönöm a segítséget
Plasticbomb -nek is köszönöm -
vazzz
őstag
válasz
hdsentinel #2791 üzenetére
Nincs már meg a mappa, ami az előző telepítés .old fájljait tartalmazta, de valószínűleg egyedi volt a probléma... gondolom már többen jelezték volna, ha valami nem oké.
-
hdsentinel
őstag
válasz
DJ. Ru$y #2788 üzenetére
Nem értem, mire gondolsz...
100% kondíció = nincs probléma.
De mint mindig, kétség esetén alapos tesztekkel meg lehet győződni, hogy _tényleg_ minden rendben van:
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? -
hdsentinel
őstag
Megvan esetleg a teljes korábbi mappa? Segíthet a helyzetet kivizsgálni.
Lehet, hogy a frissítés közben valami gond adódott.
Vagy a beállításokat tartalmazó HDSentinel.ini fájl sérült és a frissített verzió nem úgy indult, ahogy kellett volna.Esetleg a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció is segíthet.
A lényeg, hogy friss telepítéssel megy !
-
hdsentinel
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #2786 üzenetére
Ha a hiba-számláló nem növekszik tovább, akkor nincs gond. Ez a számláló a teljes élettartam alatti összes hibát számolja, így ha nincs új hiba, akkor minden rendben van.
A programban ilyenkor nullázható is a hiba-számláló, hogy ezek a korábbi, már nem aktuális problémák már ne jelenjenek meg, csak az esetleges újabb hibákra figyelmeztessen.
Ehhez a S.M.A.R.T. oldalon keresd meg az Ultra ATA CRC Error Count attribútumot és az "Eltolás" mezőben adj meg -427 -et (a jelzett hibák számát). Hamarosan a szöveges értékelésből el fog tűnni a korábbi hibák jelzése. -
vazzz
őstag
válasz
PhoenixK #2783 üzenetére
Üdv!
Frissítettem is tegnap, de w8 64bit alatt nem minden oké... Nálam nem fut állandóan a progi, 2-3 naponta szoktam elindítani. Tegnap lefrissítettem, majd kiléptem a progiból, de a tálcaikon ott maradt, és a sajátgépben is a meghajtók ikonja maradt a hds-es. Később egyszer csak eltűnt a tálcaikon, de az ikonok maradtak a sajátgépben. Aztán megpróbáltam elindítani újra a hdsentinelt, de nem indult, a feladatkezelő szerint pedig futott. Feladatkezelővel bezártam a folyamatot, de utána sem indult. Ma újra próbáltam, ugyanez a jelenség fogadott. Megpróbálom az uninstall-t és egyből a 4.20-at felrakni, lehet, hogy csak a frissítést nem szereti. Amúgy nekem a standard verzió van megvásárolva.Szerk: Uninstall megvolt, 4.20 felrakva, jelenség ugyanaz.
Szerk2: Ismét uninstall és törölve a progi mappája is(tele van .old fájlokkal), majd újra 4.20, így oké.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
Plasticbomb #2785 üzenetére
Ez már megtörtént. Cseréljem ki a Sata kábelt?
-
Plasticbomb
addikt
válasz
RaPiDsHaRe #2784 üzenetére
pl hogy érdemes lenne kikapcsolni a gépet, oldalát levenni és a sata kábelt megigazítani. lehúzni visszadugni.
elsőre. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Felraktam a HD Sentinel-t és most ezt írja ki:"A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 467 alkalommal." ez most mit jelentene?
-
Megjelent a HDSentinel 4.20!
-
Még mindíg lehet úgy babrálni az ssd-kkel, hogy olyan legyen az elemző progiknak, minha új lenne, vagy ez már orvosolva van?
-
-
válasz
WOLF1stein #2779 üzenetére
Csak ne mozogjon sokat a winyó...
-
válasz
WOLF1stein #2777 üzenetére
Lehet kapni RC boltokban infrás hőmérőt, na az jó szolgálatot tudna tenni, mert akkor meg lehetne mérni az eltéréseket (Én úgy képzelem el, hogy a házat fel kell tenni az asztalra úgy hogy a merevlemezt kivesszük...
Körbemérjük, majd bekapcs egyből ahogy kijelez értéket a sentinel megint, majd valamivel bebugyoláljuk, meghajtjuk és kvázi melegen megint körbe mérjük... mindezt azzal a kis mérővel.. csak nem tudom mennyibe fáj, és mennyire pontos.. [ autónál 60-100 fokokat kell mérnié....]) -
WOLF1stein
tag
válasz
ledgeri #2776 üzenetére
meg utána kéne állítani az érzékelójét is talán
Igen, erről már én is hallottam, hogy illene "kalibrálni" a szenzort, persze ez fizikailag otthoni körülmények között lehetetlen. Maximum a SMART adatokat tudod felülbírálni, ha jól tudom a HD Sentinelben is van erre mód. (Az én két samum rendszeresen 17 fokot mutat rögtön bekapcs után a 21-22 fokos szobában.)
Be tudsz állítani egy a mért/valós és a SMART hőmérséklet közötti különbséget, és utána már a program is korrekt hőt mutat.
Bennem már csak két kérdés maradt:
1. Tegyük fel, hogy van egy erre alkalmas hőmérőm, ...de mégis a HDD melyik részén kell mérni? Gondolom nem mindenhol egyforma a hőmérséklet, vagy igen?2. Ugyanannyi a "csalás" pl. 20 fok környékén, mint pl. 40 fokon? Gondolok itt arra, hogy hűvösebb állapotban kisebb a mért és jelentett közötti különbség, mint melegebben?
-
Rendszerátszervezés miatt csináltam egy HD sentinel felületírás tesztet:
Megnyugodtam, és újraértelmezem azokat amikől féltem korábban
Egy kölcsönvinyó
Nem egyszerre ment le a két teszt, de most is 6 fokkal alacsonyabb a nagyobbik (második) által jelzett hőmérséklet, lehet hogy azért, mert annak az elektronikáját nagyobb légáram éri, meg utána kéne állítani az érzékelójét is talán..
Riportok küldve!
-
-
SSD-n lefuttatni a felületteszteket érdemes? (pl:csak egyszer, hogy legyen egy "előtte" mentésem róla)
-
válasz
hdsentinel #2768 üzenetére
(#2769) hdsentinel; (#2771) hdsentinel
Köszönöm szépen! -
hdsentinel
őstag
válasz
eddie1978 #2767 üzenetére
Rendszer HDD esetén az aktív rendszer és programok miatt SOKKAL tovább futhat a hardveres önteszt, akár órákig, de ha a rendszer nagyon "tele" van, akkor a HDD folyamatosan meg kell, hogy ismételje a teszt-lépéseket.
A legtöbb, amit eddig láttam, hogy 33 órát (!) futott a részletes önteszt (250 GB-os rendszer HDD).De ha sokáig fut, az bíztató - általánosságban a tapasztalat az, hogy a rövid/részletes önteszt nagyon hamar leáll hibával ha nem stabil az állapot. Ilyenkor ahogy a súgó írja, Lemez -> Felület teszt a jó megoldás, ott a felületről teljes térképet, átviteli görbét kap az ember (bár ebben szintén lehetnek ugrások / sötétebb zöld foltok ha futó op.rendszer van a HDD-n).
-
hdsentinel
őstag
válasz
ledgeri #2763 üzenetére
A Lemez -> Felület teszt pont kiválasztása után a teszt kiválasztásakor részletes leírás jelenik meg arról, hogy mi történik, valamint közvetlenül indítás előtt Te magad is befolyásolhatod a teszt lefutását.
Pl. az "írásteszt" az egyszeri felülírás, alapban 00 bájtokkal, de a teszt indítása előtt az új ablakban a Beálítások fülön kiválaszthatod, hogy többször is legyen felülírás és milyen mintázattal (üres, véletlenszerű, szektor-sorszámok).
A teszt lefutása alatt pedig bármikor rákattintva bármely blokkra megtekinthető a szektor tartalma, így egy pillanat alatt ellenőrizhető, hogy mi került beírásra ill. mit kell még törölni.
Ahogy a súgó írja egyébként, a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása szabványos adatmegsemmisítési módszer (Navso P-5239-26 standard adatmegsemmisítés), paranoia esetén mindenképp ez javasolt
-
hdsentinel
őstag
válasz
ledgeri #2760 üzenetére
Igen, természetesen tud. Némely nagyon régi SATA-IDE átalakítóval lehet kompatibilitási probléma, de általában nincs gond, az állapotot a Hard Disk Sentinel kiolvassa és a Lemez -> Felület teszt funkciókkal az esetleges problémák kivizsgálhatóak, ha lehetséges, javíthatóak (azért mondjuk 0%-os HDD-től ne várj csodát...)
-
eddie1978
senior tag
válasz
hdsentinel #2708 üzenetére
Üdv,
Megtettem még múlt héten amit meg kellett a leírás szerint. A részletes teszt 136percet ír futásidőnek, kb 90% körül megáll, még fél órát ír ki, a lemez 57-58°C, hibát nem ír. Jövő héten megyek megint a notebookot megnézni. Kitakarírom a hűtését is.
A 136 percre egy óra lett ráhagyva kb, de nem fejezte be. Teendő?Német Vista van rajta, sok éves telepítés sok-sok mindennel a gépen. A gép gyors, csak elmondás szerint kb 10 másodpercre megfagy, majd újra megy rendben. Frissítések rendben.
Előre is köszönöm!
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
ledgeri #2763 üzenetére
Annyiszor ír felül, ahányszor kéred. Beállítható. Viszont amióta servo rendszerrel rendelkeznek a drive-ok, nincs a sávok szélén maradék mágnesesség. A felülírás mértéke meg 99% fölötti, így maradék mágneses jelre sem lehet hagyatkozni. A felületről kiolvasott jel-zaj viszony aránya a zaj felé tolódik el, a drive csak a digitális jel értelmezése miatt tudja kihámozni a zajból a valós adattartalmat. Ha ezt a két információt összerakod, látható, hogy nincs esély az egyszer felülírt adat visszahozására sem. Ami a leírásokban szerepel, hogy közel 7-szer kell felülírni, az a matematikusok által kiszámított modell, miszerint az RLL kódolást is figyelembe véve már elméleti esélye sincs az adatok visszahozásának. De ebben a matematikai modellben nincs zaj a felolvasott jelben. A valóságban viszont több mint a valós jel. Így a gyakorlat messze nem azonos az elmélettel. (Illetve igen, hiszen vannak annyira titkos adatok, melyeknél még az elméleti esély sem adható meg függetlenül a lehetőségektől.) A te adataid ennyire titkosak?
-
Ha volt egy rendszerem, amiben nem voltak elérhetőek az elején a teljesítményadatok a HDS-ben, majd bekapcsoltam, akkor az össz írt/olvasott és átlagolt adat mennyiségek hogyan kalkulálódnak?
-
Mennyirealkalmas a felület tesz-írással biztonságos adattörlőnek? (mélyebben hogyan működik- hányszor ír egy területet felül?
-
InfiniteReality
őstag
-
BroCreSt
aktív tag
Üdv,
Egy kis segítséget kérnék!
Ez a RAW READ ERROR RATE mit jelent?
És mi ez a
KÜSZÖB: 50
ÉRTÉK: 100
LEGROSSZABB: 100?
Remélem nem döglik meg az SSD..
Köszi!
-
Üdv!
A Sentinel tud-e SMART adatokat látni, és helyrehozni felületet egy olyan vinyón ami SATA>IDE átalakítóval van a Satás alaplaphoz kötve? Vagy jobb lenne egy PCE-os?
-
WOLF1stein
tag
válasz
Darko_addict #2758 üzenetére
Kockázatot nem látok benne, viszont az ár kissé magas. 22-23-ért az aprón 2TB-sat kapsz újat, garival.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
EGY ILYEN VINYÓ megvásárlása mekkora kockázatot rejt? 1,5TB és 16k-ért kínálják.
Február első pár napjáig még garanciális.
-
liksoft
nagyúr
válasz
kalap12 #2754 üzenetére
Az a picike kis gomb (ikon) alul nem csak gomb! Nem csak áramtalanít! A drive gyorsabb működéséhez az OS a memóriában is tárol adatokat (cache), amiket kikapcsolás előtt szeretne a lemezre írni. A legtöbb esetben ennek elmulasztásával adatvesztés nem történik (alapból cserélhető médiára nincs write cache késleltetés), de be lehet állítani a rendszert úgy is (write cache - írási gyorsítótár - késleltetett kiírása), hogy a "csak kihúzom" bizony az utoljára módosított adatokon komoly hiányosságokat mutathat!
Vagyis: Lehet, de nem életbiztosítás.
-
kalap12
tag
válasz
Plasticbomb #2750 üzenetére
nem értem hogy miért más ha leválasztom jobb oldalt lent szoftveresen a winyót, mintha hátul csak kikapcsolnám a dokkolót, szerintem semmi különbség nincs! SZerintem ugyanaz a dokkolón való ki és bekapcsolás, mintha a gépedbe lenne egy winyó és bekapcsolod a gépet a winyó felpörög ha kikapcsolod a winyó leáll, dokkolónál szerintem dettó, ha bekapcsolod felpörög a winyó ha kikapcsolod leáll, mi a frászért kéne jobb oldalt lent az usb-s eszközt leválasztani ezért? Kérlek írjatok nagyon nagyon köszönöm!
-
Faterkam
addikt
Sziasztok!
Vettem egy Lenovo Ideapad G580-as laptopot. Feltettem rá egy Win7 x64-et. Telepítés után feltettem a Sentinel próba változatát és a HDD-re 97,% majd 1 órával később már 95%-os kondíciót irt, Hiba: Reallocation Event Count 8-9 alkalommal gyanús mozgást észlelt, hiba nem történt!!!
Másnap vissza vittem kicserélték az egész laptopot. Az újnál ugyan ez! már 2 nap után 88%-nál van. néztem Hd Tune-al is ott is ua!
Seagate 500Gb-os ST500LT012 hdd volt mindkettőbe!
Ötletek?
A Sentinel szerint még nem lehet garanciális cserét kérni, de kettőből 2 rossz?
Előre is kösz!
-
atti1848
senior tag
válasz
hdsentinel #2747 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
kalap12
tag
Nekem csak két kérdésem lenne már csak. 1. A dokkoló szoftverét ti feltennétek? Mert gondolom csak szokásos valami backup felesleges program lehet rajta, nem használnám soha. 2. A fontosabb kérdés, el kell jobb oldalt alul távolítani az usb-s eszközt ha nem használom már a winyót? Vagy nyugodtan kikapcsolhatom a dokkolón azt jónapot (kicsit szerintem túl van aggódva ez a téma, mert évek óta minden pendrivét pl. simán lehúzok a gépről),szóval? Köszönöm!!
-
hdsentinel
őstag
válasz
atti1848 #2744 üzenetére
Ahogy a program írja:
"Ezt okozhatja merevlemez probléma vagy nagy terhelés (gyenge tápegység)."
Ha 2.5-es USB HDD, akkor dupla Y USB kábel kell, ami elegendő tápellátást biztosít (sokszor volt már szó itt és a program honlapján is róla).
A Lenovo firmware-es HDD-ket az újabb (4.10.9) verzió már jobban kezeli (mivel itt nincs szó valódi hibáról, csak a firmware máshogy mutat állapotot, mint kellene), érdemes azt letölteni a program honlapjáról a Letöltés oldalról.
-
laci06
senior tag
válasz
hdsentinel #2740 üzenetére
Köszönöm!
-
zolee0307
őstag
válasz
hdsentinel #2735 üzenetére
Köszönöm szépen.
-
atti1848
senior tag
Sziasztok.
Mitől lehet,hogy a Külső HDD-nek használt winyo kondija lecsökkent 49%-ra?Hibás szektor nincs és nem is használom sokat. Mielőtt külsőként volt beüzemelve addig 100/100-s volt. Ezt írja a Sentinel:
" A lemez felpörgése során előfordultak problémák 17 alkalommal. Ezt okozhatja merevlemez probléma vagy nagy terhelés (gyenge tápegység).
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.Ajánlatos az adatok sűrű mentése az adatvesztés elkerülése érdekében. "
Egy másik: a héten vettem egy Lenovo G580-s laptopot és abban is a HDD csak 70%-s kondicióval rendelkezik.Olvastam valamit csak nem biztos,hogy az. lehetséges, hogy az energiamegtakarítás miatt van,hogy folyton be és kikapcsolgatja a HDD-t a rendszer?
Ezt írja:
" A merevlemez 78 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése. "
Mikor fogom tudni,hogy már ne másoljak rá adatokat,hogy nehogy elvesszenek?
-
kalap12
tag
válasz
hdsentinel #2739 üzenetére
Köszönöm a tökéletes választ hdentinel!
-
Normi™
őstag
válasz
hdsentinel #2741 üzenetére
Értem,köszönöm szépen!
-
hdsentinel
őstag
Szia !
Igen, az "Érték" csökkenése természetes, nem csak ennél, de más attribútumoknál is. Általánosságban az "adat" mező változása (növekedése) során az "Érték" mező folyamatosan csökken, SSD-k és HDD-k esetén is.
Ha bővebb információra vagy kíváncsi, a S.M.A.R.T. működéséről: A Merevlemezek S.M.A.R.T. Funkciója -
hdsentinel
őstag
Szia !
Igen, főként arról a tesztről van szó, de ha igazán biztosra mennél, akkor
Összefoglalva a hibák felderítésére és javítására a javasolt módszer:
1: Lemez -> Rövid önteszt
2: Lemez -> Részletes önteszt
3: Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt
4: Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálásaHa ez mind OK, akkor tényleg nyugodt szívvel nullázható a hibaszámláló, erről (angolul) itt található leírás: How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems?
-
hdsentinel
őstag
válasz
kalap12 #2736 üzenetére
Ha a Hard Disk Sentinel regisztrált vagy hivatalos próba-verziójával használod a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, akkor pontosan meg tudom nézni a chipset-ben a SATA vezérlő azonosítóját, annak mostani illesztőprogramját, hogy kiderüljön, kell-e egyáltalán frissíteni és ha igen, melyikre.
De ha USB-n csatlakoztatnád, akkor ez lényegtelen, ez csak akkor érdekes, ha az alaplapi SATA vezérlőt használnád.
Nem a sebesség (USB 2 vagy 3) ami lényeges a kompatibilitás szempontjából. A régebbi USB 2-es dokkolók/adapterek/külső HDD boxok olyan chip-pel szereltek lehetnek, amik még nem támogatják a 2 TB-nál nagyobb HDD-k használatát. Sajnos így fogalmam sincs, hogy működne-e, de ha teszel egy akármilyen HDD-t a dokkolóba és úgy küldöd el a fenti riportot, meg tudom nézni a chip típusát és ha olyan, amivel ismert kompatibilitási probléma, akkor jelzek.
-
Normi™
őstag
válasz
hdsentinel #2734 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod,a képen látható érték(kék sávban) csökken folyamatosan(nagyjából 3hetente 1értéket,100-ról indult) :HdSentinel
Ezek szerint ahogy írod ez természetes,de azért belinkelem.
Köszönöm előre is a válaszod!
-
laci06
senior tag
válasz
hdsentinel #2731 üzenetére
Szia!
Értem, köszönöm a választ.
Ha jól olvastam akkor a megfelelő megbizonyosodás a felület újra iniciálása lett volna, igaz? Ha az is lefut akkor nyugodt szívvel állíthatom át?
Köszönöm a válaszod!
-
kalap12
tag
válasz
hdsentinel #2733 üzenetére
Köszönöm válaszod, de két kérdés, szerinted innen az illesztőprogramok közül amit ajánlott itt egyik kolléga, melyiket tegyek fel az nforce 720d-hez? http://www.hdsentinel.hu/driverzone.php
A másik kérdésem hogy usb dokkolóm ez: http://www.sharkoon.com/?q=en/content/sata-quickport-xt ami egy 2.0-ás mezei jó kis dokkoló. Ez kezelni fogja szerinted a 3 tb-os hdd-t majd? Mert a 3.0-áshoz valahol írták az kezelné, de ez 2.0-ás (fogalmam sincs miköze hozzá hogy 2 vagy 3-as)
Kérlek írj mindkettőre, amit nagyon nagyon megköszönök előre is, mert fontos lenne és a winyót holnap fogom megvenni.
Köszönöm!
-
hdsentinel
őstag
válasz
zolee0307 #2729 üzenetére
A program részletesen leírja a hibákat, de ami a fő: a kondíció "JÓ" (százaléktól függetlenül).
Bár nem tökéletes, de még mindig bőven használható, "zöld szint".Mindazonáltal kondíció változásakor mindig javasolt mentés és a tesztek segítségével meggyőződni, hogy _minden_ lehetséges hiba felderítésre került-e vagy van-e további probléma, amit érdemes kivizsgálni és javítani: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
-
hdsentinel
őstag
Szia !
Mármint az "Érték" mező csökken? Az teljesen természetes, folyamatosan csökken ahogy az SSD egyre többet van használva. Vagy az "Adat" mező csökken és a főoldalon látható működési időt látod csökkenni? Az elég érdekesen hangzik...
Esetleg küldj Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportokat (akár egyet most, majd egy másikat pár óra múlva), így a változás ellenőrizhető.
-
hdsentinel
őstag
válasz
kalap12 #2727 üzenetére
Win7 64 bit biztosan kezelné a 3 TB-ot megfelelő illesztőprogrammal (BIOS-tól függetlenül, mivel az csak a rendszerindításig érdekes és ha a rendszer nem ezen van, akkor nem számít), ahogy a kolléga írta, de a dokkolóval vigyázz, mert az nem biztos, hogy tudja kezelni (főleg, ha USB-s dokkolóról van szó)!
A legújabb HDSentinel-ben pont most készül olyan funkció, ami figyelmeztet, ha nem kezelhető a teljes kapacitás
-
hdsentinel
őstag
válasz
Bazsee71 #2724 üzenetére
Energiatakarékossági üzemmód. Naponta többször leállhat és újraindulhat a HDD, ezt érdemes kiküszöbölni.
Lemez menüben "Fejlett energiagazdálkodás" ablakban jobbra húzni a csúszkát (ha a HDD támogatja, azaz kiválasztható az opció), és/vagy a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon a "Lemezek leállásának akadályozása" mezőbe egy
*
-ot téve.A kondíció csökkenés nem ezzel függ össze, a program írja a szöveges értékelésben, hogy mi okozza.
-
hdsentinel
őstag
Ez kb. hetente előforduló kérdés, érdemes visszaolvasni és az alábbiakat megtekinteni:
- Szöveges értékelés melletti "?"
- Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
- Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Így most, hogy megbizonyosodtál róla, hogy nincs TÖBB hibás szektor (még ha azt nem is a megfelelő programokkal tetted) és az állapot stabil, a hiba-számláló nullázható és a merevlemez kondíciója helyreállítható a Hard Disk Sentinel-ben.
-
hdsentinel
őstag
válasz
burnaby_joe #2721 üzenetére
Ez nem jelent különösebb gondot, az esetek nagy többségében a merevlemez-vezérlő drivere okozza, lehet, hogy érdemes ezt frissíteni.
Esetleg 1-2 teszt, amivel ha bármi gond van, kihozható: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Elnézést ha nem jó helyre írom..keresőben sem találtam nagyon semmit sem erről.Szóval adott egy Corsair Force Gt és a "bekapcsolva töltött órák" száma folyamatosan csökken,ez minek a függvénye?Jelenthet valami problémát?
Köszönöm előre is!
-
kalap12
tag
válasz
WOLF1stein #2726 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged neked is, természetesen nem rendszerwinyó lesz, arra van ssd-m, adattárolásra kell, van dokkolóm és abba beleteszem néha. Ehhez a chipsethez jó, mert én nem tudom eldönteni az adott oldalról, NVIDIA nForce 720D a chipsete az asus M4N78-amnak, segítsé kérlek, köszönöm
-
WOLF1stein
tag
válasz
kalap12 #2725 üzenetére
Bár nem engem szólítottál meg, de engedd meg...
Nekem még régebbi az alaplapom, és használok 3TB-s winchestert. Amire érdemes odafigyelni, hogy a lehető legfrissebb BIOS legyen fent, valamint friss storage driver, ajánlottakat itt találsz.
Ha egyben szeretnéd látni a 3TB-t, akkor az arról való rendszerindítás nem fog működni. A windows lemezkezelésben GPT lemezzé kell konvertálni, akkor fogod látni a kb 2,7 formázott méretet.
-
kalap12
tag
Tisztelt Hdsentinel, a segítségére van nagyon szükségem!
Adott egy Asus m4n78 kb. 3 éves alaplapom, és a szokásos win 7 64 bit ultimate.
Van már több winyóm is, de a kérdés az, hogy szeretnék egy 3 terrásat adattárolás miatt. Na már most, az alaplapom el fogja e kezelni a winyót, mert úgy hallottam, csak az uefi-s alaplapok tudják ezt, de ez régebbi, a biosba lehet hogy 3 terra helyett csak 2 terrát ír ki mert ennyit tud értelmzeni (ami a kutyát se érdekli, mert az érdekel hogy majd win alatt lesz e 3 tb-om) DE amikor belépek a win 7-be, ott programmal, vagy úgy formázva de akárhogy is, látni fogom majd a 3 tb-ot? Vagy hogy tudom elérni ezt a módod? Nagyon szépen kérem segítsen! Köszönettel!!! Én is szedjem le ezt amit fentebb írt? : http://www.hdsentinel.com/driver/stor_allos_10.5.0.1026_pc.zip vagy kérem mi a megoldás?
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok!
Volt egy problémás WIN telepítésem, még a merevlemezt is kiszereltem a laptopból egy külső tesztre, majd kiderült, hogy csak át kellett állítanom BIOS-ban IDE-re a SATA kezelést. Miután elindult a gép, akkor vettem észre, hogy csökkent 1%-ot a merevlemez állapota, valamint az összes indítások száma felugrott 77000 fölé.
Éppen 1 éves a gép, van hogy napokig nem kapcsolom ki, mi lehet az eszméletlen sok indítás oka?
Előre is köszönöm segítségetek!
Üdv:
Balázs -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Adott lenne egy 500 Gb-os Samsung mobil vinyó. A HD Sentinel szerint van rajta több, mint 100 hibás szektor, és 25%-os az állapota. Ellenben a HD Tune Erase-el végigírtam, és nem talált egyetlen egy hibás szektort sem. Utána Realradical tanácsára még a windows-al is leellenőriztem (chkdisk /r /f-t írtam be a parancssorba), és az is hibátlannak találta a vinyót. Minek van igaza? Melyik és miért téved?
Köszönöm a segítséget.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok! Egy másik topicban kérdeztem már, de lehet, hogy itt kellet volna.
Belinkelném a hsz-t, amit sajnos most csak így tudok, mert telefonról írok.
www.prohardver.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_28627-28627.html
-
burnaby_joe
csendes tag
A Command timeout érték 1500 körüli, ez okozhat valamit, mert amúgy 100/100-asnak látszik a vinyó...
-
hegegabi80
addikt
válasz
hdsentinel #2715 üzenetére
Köszi!
A teljesítmény és kondíció is 100/100. Akkor ha valami bibi lenne, már lejjebb ment volna és jelezne.
-
válasz
hdsentinel #2716 üzenetére
Most, és minden egyes indításnál:
-
WOLF1stein
tag
válasz
hdsentinel #2717 üzenetére
Így van, nagyon köszönöm még egyszer a segítségedet
. Megelőztél
, én is közzé akartam tenni a megoldást, csak még vártam a teszt végével.
Javaslatodra feltettem az 10.5 RST driver-t. Azóta teleraktam a winchestert, és eddig még nem jelentkezett probléma.
P.S.: azóta csináltam egy fw update-et is a winchesteren CC4G-ről CC4H-ra, és kikapcsoltam rajta az APM-et, hogy a Load/Unload Cycle ne nőjön, én úgy vagyok vele, hogy ne parkolgassa a fejet, ha nem akarom. Így megszűnt ennél (és) a (többi 1TB/lemez) típusnál random jelentkező ciripelő hang.
-
hdsentinel
őstag
válasz
WOLF1stein #2710 üzenetére
Akkor azonnal küldtem választ, bemásolom ide is, hátha segít másnak is:
Ahogy nézem, az Intel vezérlő illesztőprogramja, amire a 3 TB-os drive csatlakozik, azért nem
annyira friss, ez okozhat problémát:8.9.0.1023 6-4-2009 Intel(R) ICH8R/ICH9R/ICH10R/DO/PCH SATA RAID Controller
Esetleg érdemes lehet ezt frissíteni. A www.hdsentinel.hu oldalon a Támogatás -> Driver Zóna
oldalon található több, ennél frissebb illesztőprogram. Javaslom, a 10.5-ös telepítését
( http://www.hdsentinel.com/driver/stor_allos_10.5.0.1026_pc.zip )
ez a RAID-ben használt merevlemezek állapotát is kicsit pontosabban biztosítja
(a mostani drivernél bizonyos értékek nem egészen pontosak)
és remélhetőleg a 3 TB-os HDD-vel kapcsolatos gondok is megszűnnek. -
hdsentinel
őstag
válasz
ledgeri #2714 üzenetére
Teljesen normálisak, nincs ok aggodalomra.
A dátum egyáltalán nem mérvadó, nem véletlen, hogy a program ezt alapban nem használja és "el van dugva".
Csak illusztráció, hogy össze lehessen vetni, hogy a gyártó által használt, feltételezésen alapuló, más programokban kizárólagos módon figyelembe vett értékelési módszer mennyire értelmetlen, fals eredményeket ad.Minden esetben új / használt HDD-k esetén, (újra)partícionálás előtt érdemes teljes tesztelés:
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
ami kihozza és javítja az esetleges problémákat - már ha vannak.
-
hdsentinel
őstag
válasz
hegegabi80 #2712 üzenetére
Súgó
"... Továbbá bizonyos (főleg statisztikai) attribútumoknál az érték nagyon magas számot is elérhet, majd hirtelen lezuhanhat, ez is teljesen normális. ..."
A kondíció% és a szöveges értékelés azonnal szól, ha bármi gond van.
-
Utólag láttam, hogy kb ez már volt, de hagyom..
Más adatom mind kvázi lineáris, a hőt kivéve...
A fenti grafikonok mennyire nyugtalanítóak? Az előrejelzett időpontokkal jelzett állapotok milyenek lehetbek??
és
Rendszer újraépítéskor (a hdd-n) mennyire ajánlott a teljes önteszt, és írásos felületteszt végrahajtása? (a fenieken segítene? (Újraparticionálást tervezek...))
Samsung HD103SJ
-
potyi23
senior tag
válasz
hdsentinel #2707 üzenetére
Koszi
-
hegegabi80
addikt
Hali! Szerintetek ez a Hardware ECC Recovered érték normális? Van amikor 1-2 van amikor 30-40 millió. Az egyik kép bekapcsolás utáni, a másik pedig amikor lefuttattam a részletes öntesztet itt már 251 millió fölött van.
-
eddie1978
senior tag
válasz
hdsentinel #2708 üzenetére
Ok köszönöm, megnézem.
-
WOLF1stein
tag
válasz
hdsentinel #2709 üzenetére
Egy Asus Maximus Formula a lap, az ASUS honlapján a lapnál lévő legfrissebb driverekkel. SATA II-es csatolóra kötve a HDD.
Sentinel riportot elküldtem hivatkozva erre a bejegyzésre.
Köszönöm előre is
-
hdsentinel
őstag
válasz
WOLF1stein #2706 üzenetére
Nem tudni, hogyan, milyen módon van a drive csatlakoztatva.
Alaplapi SATA vezérlő (milyen chipset), eSATA vezérlő, USB külső keret, driver verziók, stb...Egészen biztosan valami miatt a 2 TB feletti rész hibásan lett megcímezve és valóban túlcsordulás történt: mikor oda írtál, valójában ismét a 2 TB alatti részre került az adat, felülírva az ott található adatokat, rendszer-területet.
Ezt valóban régi BIOS / alaplap (vezérlő) / driver okozhatja, ezt kellene kideríteni, javítani.A partíciók száma nem kifejezetten számít, 1 partíció esetén is megtörténhet ilyesmi.
Pont most készül védelem a Hard Disk Sentinel-be, hogy ha ilyet észlel, azonnal szóljon, hogy minden további lemez-művelet komolyan veszélyezteti az adatokat.
Ha esetleg a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót tudod használni, sokat segíthet, kiderülhet, hogy mi állhat a háttérben. -
hdsentinel
őstag
válasz
eddie1978 #2705 üzenetére
Teljes, alapos felülvizsgálat (ld. a linket az előző hozzászólásban), azt kiderítendő, hogy van-e további szektor, amit át kell helyezni (ilyen módon javítani).
Ha nincs, akkor minden rendben - a HDD gond nélkül használható.
Ha van, akkor a tesztekkel a HDD rákényszeríthető, hogy tegye meg a javítást.
Ha az áthelyezett szektorok száma kellően magas lesz (0%-ra esik a kondíció) akkor pedig garanciális cserét kell kérni. -
hdsentinel
őstag
válasz
potyi23 #2704 üzenetére
Igen, ennek az értéknek a változása normális, nem a hibák számát jelöli.
Ha gond lenne ezzel vagy más értékkel, a kondíció nem lenne 100% és a szöveges értékelés is jelezné.
De kétség esetén bármikor alapos tesztelésnek vethető alá:
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? -
WOLF1stein
tag
Innen ide irányítottak, kérlek adjatok tanácsot.
Érdekes dolog történt velem. Adott egy Seagate 3TB (st3000dm001) winchester. GPT partíciót hoztam rajta létre és formáztam NTFS-re, majd szépen feltöltögettem adatokkal.
Egy szép napon azt láttam, hogy nincs meg a partíció. A diszk látszik, de azt mondja a Windows (7 64bit) hogy nincs inicializálva. Elő a getdataback-et, ami látja az adatokat, de érdekes módon 2 partíciót lát a winchesteren. Megnéztem a gdisk-kel, ami szerint is két partíció van a vinyón, de azok hibásan bizonyos szektortól kezdve fedik egymást
.
A getdataback ugyan vissza tudja hozni a file-jaimat, de egy csomónak nincs meg a header-je (gondolom én), mert pl a jpg-k nem jeleníthetők meg, mp3-ak nem játszhatók le. Úgy vettem észre, de ez egyáltalán nem biztos, mintha a 2TB telítettség óta felírt file-okkal lenne gond.
Kérdés, hogy mi okozhatja ezt? Driver? Régi BIOS/alaplap? Hogyan óvjam magam ettől a jövőben (inkább 2 partíció, mint 1)?
-
eddie1978
senior tag
Notebookot voltam faragni ismerősnél. Állítása szerint időnként 10s-re megfagy a gép, majd hdd felpörög és megy minden simán. Ez csak elmondás, amíg ott voltam nem volt akadás, gép gyors.
HDSentinel 100% teljesítmény, 84% kondíciót dobott. A smart szerint 11 alkalommal lett 13 szektor áthelyezve/javítva. Teendő? -
Amartus
senior tag
válasz
hdsentinel #2701 üzenetére
Ezek megvannak. Az elérés naplózása 1-sen van, ha jól értem ez a tiltás.
-
iff
senior tag
SSD beüzemelése a gyakorlatban. A kisebb kapacitású ssd-nél célszerű megcsinálni. Most a napi átlagos írás 3GB eddig, benne van a telepítés is. 11.30-tól akkor cseréltem az ssd-t mert az előzőt cserélték.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3493, 93% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- Asus ROG Zephyrus G14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ryzen 9 8945HS - 16GB - 1TB - RTX 4060 -2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest