- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
betyarr #3198 üzenetére
Én HDD-t vennék. Ha gond van, SSD-ről az adatmentés esélye is 5%-a a HDD-hez képest.
Ennek oka a vezérlő titkosítása, így ha a flash vagy annak egy része hal meg, esélye sincs senkinek az adatok visszahozására.
Na ezt sem reklámozzák, bezzeg az, hogy az adatok biztonságban vannak, NAGY HÍR! Pedig ha tudnák a felhasználók ez a biztonság mennyire igaz.....
A másik nagy tévhit, hogy az SSD ha meghal, akkor olvasható marad. Ezt szeretnék a gyártók, de ugyanakkora a siker, mint HDD esetén a SMART. Ott ugyanis a küszöb átlépése után (riasztási pont), még 24 órát mennie KÉNE. De legtöbbször a küszöböt sem éri el, már meghal, és a küszöb átlépésével adatmentéses szakembernek is sokszor kín és szenvedés, ha egyáltalán még menthető.
A marketing nagy úr, és amit folyamatosan hangoztatnak, az igazságként kerül a köztudatba. Pedig az igazság: "Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg semmi különbség, gyakorlatilag köszönő viszonyban sincsenek egymással."
-
betyarr
veterán
válasz
hdsentinel #3197 üzenetére
abajba!
pedig micsoda ajánlott vétel volt ez novemberben!
nem szeretném szétoffolni a topikot,de akkor szerinted,mint sok ssd-t látott ember,melyik gyártó terméke mellett tennéd le a voksodat?
-
betyarr
veterán
üdv!
novemberben vettem egy samu 830-as ssd-t és ma vettem észre,hogy a hds 98%-os kondíciót mutat.ilyen gyorsan használódik?vagy semmi ok az aggodalomra?
-
hemo
tag
sziasztok nekem van egy WD2500KS winchiem és a sentinel kondició 23%-os kondiciót mutat.
Semmilyen tesztje alatt nem jön elő bad sector, sem rövid önteszt sem részletes, sem egyik felület teszt sem mutatja.. ilyenkor mi van eldugta a hibát vagy csak valamit érez? -
King Unique
titán
válasz
hdsentinel #3186 üzenetére
Értem, szal Sentinel sem vaktába írja azt, amit, különösen 2,5" 7200-asnál hihetőbb, mint, ami a gyártói matricán van.
Viszont nyilván nem tévedhetetlen, olyan is előfordul, h "adatok feltöltés alatt" van, de ezen akkor főleg mi userek tudunk riport küldéssel segíteni és bízni abban, h az érték pontosításra, feltöltésre kerül.
pl. új 2TB My Passportok 4 tányéros WD20NPVT vinyóval szereltek, amire 0,75A van írva (több tányér miatt érthető), Sentinelben még feltöltés alatt az adatok, de nem feltétlen 0,75A lesz az érték, csak mert az van ráírva, lehet akár több is.(#3187) InfiniteReality : persze, ezt tudom, direkt "HDD In" aljzat van már jobbakon, h ne legyen belőle gond.
-
InfiniteReality
őstag
válasz
King Unique #3185 üzenetére
Samsung TV-knél például kifejezetten benne van a leírásban, melyik USB-re "érdemes" külső HDD-t kötni, a többire csak pendrive-ot szabad. Pontosan azért, mert némelyik USB port nem ad elég áramot, és mert bizonyos eszközök többet igényelnek.
-
hdsentinel
őstag
válasz
King Unique #3185 üzenetére
A merevlemez nem tárolja az ilyen jellegű adatokat, így ezeket a program a saját adatbázisából veszi, ahonnan az egyes HDD-k hivatalos specifikációiból kerül az adat.
A "gond" csak az, hogy a gyártók néha szeretnek a hivatalos specifikációtól eltérő címkéket tenni a HDD-kre ill. a gyártás során variálni a belső felépítést, ami miatt a jelzett áramfelvétel nem minden esetben egyezik meg tökéletesen a HDD-n található matricán látható értékkel.Ilyen esetben természetesen ha sikerül a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni (hogy a HDD pontos típusa és firmware verziója is meglegyen, így ellenőrizhető, hogy esetleg az aktuális firmware újabb/régebbi, mint az ismert, aminek az áramfelvétele az adatbázisban található) és megírni a matricán található áramfelvételt, akkor az módosításra kerül az adatbázisban, hogy a későbbi változatok még pontosabb adatokat szolgáltassanak.
Valóban: 2.5-es HDD esetén mindenképp javasolt az Y USB kábel, a felpörgési problémák elkerülése végett. Pontosan ahogy írtad, a legtöbb esetben (pl. TV, média lejátszó) ez nem igazán lehetséges, ilyenkor a stabil működéshez esetleg külső tápos USB hub kellhet, és azon keresztül csatlakoztatni a HDD-t.
-
King Unique
titán
válasz
hdsentinel #3183 üzenetére
Engem az érdekelne, h Sentinel mi alapján definiálja a felpörgési áram értékeket, gyártótól veszi, v maga "kiszámítja", mert linkben szereplő 2,5" M8-ra 0,65A van rácímkézve, ami elvileg a max, amit felvehet (anno magyarázta vki, vaz az optimális nemtom..), WD-kre 500mA ír, annál már ok-sabb, mert ,0,5-0,55 van ráírva, bár Blacknél progi 1150-et ír (ami azért 7200 rpm miatt érthető vmelyest), toshibákra 940-et stb. Utóbbi vinyós külső hdd ment 1 db 500mA-es usb portban is (hátlapi, ahogy ajánlott), de azért Y-al használtam, gyárilag is az volt hozzá, 900mA usb3-nál, meg elég 1 port gondolom. Azt hallottam, h elvileg kevesebbel is indulnak (indításnál veszi fel legtöbbet), de lassabban pörög fel, akkor hosszútávon kárt tehet vinyóban, alaplapban is akár, igazad van.
Sokan rácsesznek TV-s használatnál is, mert van amelyiken nem indul, vsz 2.0 port gyatra áramleadása miatt, ezért van jobbakon, külön külső hdd-s 1A-es port. -
overland
aktív tag
válasz
hdsentinel #3183 üzenetére
értem, köszönöm.
érdekes amúgy a hdsentinel is látta, meg a biztonságos leválasztás is működött... -
hdsentinel
őstag
válasz
overland #3182 üzenetére
Ha 2.5-es külső HDD-ről van szó, akkor dupla Y USB kábel szükséges a helyes működéshez, ellenkező esetben (egy USB csatlakozón) a HDD nem biztos, hogy elég áramot kap. Ez akár károsíthatja is a HDD-t vagy a laptopot hosszabb távon.
Bővebben: Hard disk case: spin retry errors
A másik laptop talán nagyobb áramot ad le az USB csatlakozón, ezért működhet vele gond nélkül.
Esetleg külső táppal rendelkező USB hub-on keresztül is meg lehet próbálni a csatlakoztatást, talán úgy működni fog.
-
overland
aktív tag
sziasztok, mit lehet tenni ha az egyik laptop látja a külső hdd-t a másik meg nem?
-
hdsentinel
őstag
Azt jelenti, hogy a kérdéses teszt-művelet (pl. olvasás jelen esetben) során hibára fut a fej.
Ilyenkor a merevlemez a szektort felülvizsgálja, megpróbálja áthelyezni (lecserélni a tartalék területen található szektorral). Azonban ha ez adott idő alatt nem sikerül, a merevlemez-vezérlő (illesztőprogramja) időtúllépést generál, hogy a HDD működése ne álljon le teljesen.Más környezetben (pl. más vezérlővel, esetleg USB adapterrel) lehet, hogy a HDD-nek több ideje lenne a javításra és lehet, hogy nem lenne ilyen gond. Ez esetben akár a teljes SMART állapot is felügyelhető lehet, mivel a hiányzó állapot oka is általában ilyen téren kereshető.
Esetleg (mentés után!) a Lemez -> Felület teszt -> Írásteszt vagy a Lemez felületének újrainicializálása teszt segíthet ilyen helyzetben a kérdéses szektor(ok) stabilizálásában.
-
pusztulófélben van egy lemezem, ezért végeztem rajta egy olvasás tesztet. mindössze néhány hibát talált, mind ugyanez:
Hiba: 121 A szemaforhoz rendelt határidő lejárt.
ez mit jelent?
egy Samsung HD250HJ-ről van szó. sajnos az egyéb állapotáról semmit sem tudok, mert nem szolgáltat magáról semmilyen SMART adatot (nem is tette soha)
-
hattrickuser
aktív tag
válasz
hdsentinel #3177 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat!
-
hdsentinel
őstag
válasz
InfiniteReality #3176 üzenetére
Mondom, a bitlocker-t nem ismerem, ezért csak feltételeztem, hogy hasonlóan működik mint a Truecrypt, de ez (ezek szerint) nem igaz. Bocsánat
Mondjuk itt a partíció titkosításról van szó (ami nem egyenlő a teljes HDD titkosítással) - a partíció titkosítással nincs gond (állapot-kiolvashatóság szempontból sem, titkosító-programtól függetlenül).
-
hdsentinel
őstag
válasz
hattrickuser #3175 üzenetére
Valószínűleg a S.M.A.R.T. funkció a merevlemezen eddig nem volt aktív és ezért nem számolta a működési időt (ha látsz a S.M.A.R.T. oldalon Power On Time attribútumot, annak az Adat mezőjében 0000 látható).
Várj egy órát és elvileg meg fog jelenni a hiányzó információ.
Vagy a merevlemez-vezérlő (ill. annak illesztőprogramja) csak részleges állapot-információkat biztosít, esetleg
ezt lehetne frissíteni.A Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció segíthet, kiderülhet, hogy miről van szó.
-
InfiniteReality
őstag
válasz
hdsentinel #3172 üzenetére
Ehhez mit szólsz?
-
hattrickuser
aktív tag
Van egy HDD, amit eladásra kínálnak. HDD Sentinel szerint: 100/100 Bad Sector nélkül. De valamiért a program nem tudja kiolvasni a működési idő, és a becsült élettartam információkat. Mindkettő esetben "ismeretlen".
A HDD típusa: HD250HJ
HDD Sentinel verzió: 4.30 PROEz mitől lehet?
-
tapppeeer
tag
válasz
hdsentinel #3169 üzenetére
Köszönöm a választ!! DjBlero-nak is!
Üdv.
-
hdsentinel
őstag
válasz
tknof1871 #3171 üzenetére
Bármilyen furcsán hangzik is, RAID 1 nem feltétlen jelent nagyobb biztonságot - hacsak nincs teljes felügyelet. Ugyanis még RAID 1 esetén sincs infó az esetleges magas hőmérsékletről, adatátviteli problémákról, felpörgési hibákról, tápfesz-problémákról stb... amik mindegyik HDD-t érinthetik.
Garancia szempontból ez nem így van, hiszen ott a szervízben az adatokkal nem foglalkoznak. Így bármilyen programmal (pl. a Hard Disk Sentinel-lel is) tökéletesen és alaposan tesztelhető a HDD (SSD) és ellenőrizhető az állapot. Csak akkor nem, ha a Truecrypt éppen aktív és kizárólagosan kezeli az eszközt. De ha a HDD (SSD) másik gépbe kerül és a TrueCrypt nem aktív, akkor ellenőrizhető / javítható. Persze az adatok ilyenkor nem férhetőek hozzá - ez már más kérdés.
-
hdsentinel
őstag
válasz
InfiniteReality #3170 üzenetére
Nem ismerem a bitlockert, a Truecrypt-ről volt szó, mint teljes HDD (SSD) titkosításról.
Valószínűsíthető, hogy ugyanaz az elv: mivel a fájlrendszer (amin a fájlok ténylegesen törlése kerülnek) így el van választva a fizikai adathordozótól (hiszen oda titkosítva kerül az adat írásra), nem igazán mehet a TRIM, hiszen a fájlok törlése (ami a TRIM funkció kiadását kiváltaná op.rendszer szinten) az nem a fizikai eszközt érinti, hanem a virtuális, titkosított kötetet.
-
tknof1871
őstag
válasz
hdsentinel #3167 üzenetére
Köszönöm! Ez így teljesen világos. Ha valaki a teljes megható titkosítása mellett dönt, akkor legalább két meghajtót használjon RAID 1 szinten.
Jól gondolom, hogy a meghajtó javíthatóságát is befolyásolja, teljesen titkosítva van-e? Ha befolyásolja, akkor ennek érintenie kell a garanciát is. Tehát azt mondhatják a szervizben, mivel nem férnek hozzá minden információhoz, ami a meghajtó állapotára vonatkozik, így nem tudják javítani illetve eldönteni, hogy javítható vagy cserélendő. Vagyis aki ragaszkodik a titkaihoz, annak nincs garancia? -
InfiniteReality
őstag
válasz
hdsentinel #3167 üzenetére
hdsentinel, aztmondod, hogy Win7 bitlockerrel titkosított meghajtón nem megy a TRIM? És a meghajtó élettartamát is negatívan befolyásolja?
-
hdsentinel
őstag
válasz
tapppeeer #3166 üzenetére
Szia !
Igen, teljesen normális.
A jelzett érték egy speciális attribútum: maga a szám ilyen formában értelmezhetetlen, pont ezért mutatja a Hard Disk Sentinel alapban hexadecimális formában. Így avatott szem (aki a S.M.A.R.T. értékeket egyesével nézi, feltételezhetően az
) egyből látja, hogy milyen jellegű adat kerül tárolásra és abból mi szignifikáns.
Ha érdekel a téma mélyebben, keress itt a fórumon "alsó szó" kifejezésre, vagy nézd meg pl. ezeket a hozzászólásokat:
-
hdsentinel
őstag
válasz
tknof1871 #3165 üzenetére
Ebből a szempontból (mivel ez teljesen független a tároló eszköztől, kizárólag a titkosító program okozza) igen, lehet szó HDD-ről, SSD-ről, pendrive-ról, akármiről. A titkosító program (ha a teljes HDD/SSD kerül titkosításra, akkor megakadályoz minden további hozzáférést az eredeti eszközhöz, így az állapot nem felügyelhető. Maga a titkosító program sem javasolja ezt a módszert egyébként (ahogy én sem) pontosan emiatt - mivel így máris ellenőrizhetetlenné válik az eszköz állapota. SSD esetén amúgy sem szerencsés, mivel itt pl. fájl-törlés esetén nem történik valódi törlés és szektor-felszabadítás (a titkosított adat kerül visszaírásra), így pl. a TRIM funkció sem működik, ami miatt a teljesítmény és az élettartam csökkenhet.
-
tknof1871
őstag
válasz
hdsentinel #2997 üzenetére
Ebből a szempontból az SSD és a HDD megegyezik? Tehát ha az egész SSD titkosítva van, akkor a program nem fér hozzá a meghajtó állapotához és az ilyen olyan adataihoz?
Az SSD más felépítésű, mint a HDD. Érdemes az SSD-t is figyelni a HDSentinel-el? Nálam egy SSD figyelmeztetés nélkül romlott el. Többé nem indult el. -
Mercutio_
félisten
válasz
hdsentinel #3162 üzenetére
Köszönöm, megnyugodtam
-
hdsentinel
őstag
válasz
InfiniteReality #3160 üzenetére
A kizárt szektorok _semmilyen_ módon nem hozhatóak vissza és kezelhetőek újra - ezt a HDD valóban saját maga intézi, a Hard Disk Sentinel segítségével rákényszeríthető, hogy tegye is meg ezt.
Ami JÓ - hiszen így biztosítható, hogy a kérdéses hibák többet már nem olvashatóak/írhatóak.
Újraformázás, telepítés, teljes törlés, stb... sem befolyásolja ezt.Ez teljesen független a Windows-tól, chkdsk-től, "csoda" programoktól. Utóbbiak természetesen nem tudnak mélyformázni, ahogy a Hard Disk Sentinel is írja a Lemez felületének újrainicializálása tesztnél, ennek egyszerűbb változatát hívják _tévesen_ low level format-nak.
De ez sem befolyásolja a hibás szektorokat - azok már nem okoznak további gondot. Nem is ezekkel van baj, hanem esetleg azzal, hogy
- mitől lettek ilyen hibás szektorok (pl. mikroszkópikus sérülés, karc, stb..)
- mennyi ilyen hibás szektor van
- keletkezhet-e további hiba
mivel ezek okozhatnak később adatvesztést, 1-2 hibás szektor önmagában (ha az állapot stabil) akkor nem veszélyes.További infók hibás szektorok ügyében: [link]
és a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva. -
hdsentinel
őstag
válasz
Mercutio_ #3158 üzenetére
Teljesen normális. Az érték egy része (a középső szó) más jellegű adatot tárol.
A jobb oldalon alul az "Adat mező kijelzése" opciót ha átváltod "Adat mező kijelzése (alsó szó)"-ra, akkor máris látható, hogy nincs igazán változás a valódi érték tekintetében.100% kondíció - tehát nagy baj nincs
Kétség esetén pedig tesztelhető, hogy valóban nincs-e gond: [link]Az említett programot sosem használtam - ebben nem tudok nyilatkozni.
-
hdsentinel
őstag
A gyenge szektoron túl, ami itt említésre került, fagyást, akadást általában adatátviteli hibák okoznak, amik adatkábelre, csatlakozásra vezethetőek vissza.
Ezeket lenne érdemes az _aktuális gépben_ (azaz ahol a hiba előfordult) ellenőrizni, esetleg kábelt cserélni.
Másik gépbe, más környezetbe téve könnyen lehet, hogy nem jön elő probléma.Adatátviteli hibák általában a "199 Ultra ATA CRC Error count" ill. a "184 End-to-End Error Count" attribútumoknál jelentkeznek.
-
InfiniteReality
őstag
Azthiszem HDS-nél a legutolsó teszt kell (a teljes írásteszt). Nem garantálható, de az esetek többségében ez a teszt eléri a kívánt hatást. Mivel a HDD-be épített SMART dönt, így a HDS annyit tehet, hogy "jól megdolgoztatja" a gyengélkedő szektorokat, s így kikényszeríti ezt a döntést a SMART-ból.
Normál formázás után ez a dolog megmarad, azonban a Windowsba épített chkdsk, és hasonló csodaprogramok, illetve "egyéb mélyformázó programok" sajnos törölhetik ezt az információt. Ezért is érdemes csak a HDS-re bízni ezeket a dolgokat. -
flash-
veterán
válasz
InfiniteReality #3156 üzenetére
ha a hds végleg rossznak nyilvánít szektorokat hds teljes írástesztben,akkor ki is zárja azokat?és a kizárás formázás után is "megmarad"?vagy akkor eltünik a kizárt szektor és újra belekeveredik a jó szektorok közé?
(a teljes az az írás+olvasás teszt ha jól értem)illetve a beállátsoknál elég a szekvenciális tesztet bepipálni?vagy kell a pillangó,véletlen is? -
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Ez mennyire normális 1 egy hetes vinyótól? (W7 64bit ultimate rendszer)
Létre lett hozva 2 ntfs partició, másolva lettek rá file-ok, (1,5 + 0,5 TB) majd rájöttem, hogy jó lenne egy 60GB-s partíció ahova szükség esetén rendszert rakhatok, ezért EaseUS Partition Master 9.2.2-vel csináltattam egy ilyet.
Azt hogyan tudom ellenőrizni, hogy az EaseUS jól csinálta-e meg a partíció levágását, és a blokkméret, partíció kezdete/vége jó helyen van-e?
-
flash-
veterán
válasz
InfiniteReality #3156 üzenetére
köszi
-
InfiniteReality
őstag
Pending szektor, tehát olyan, amiről nem tudja eldönteni a SMART még hogy rossz vagy nem, tehát gyengélkednek a szektorok. Ments le mindent a diszkről és a HDS TELJES írástesztjét futtasd le. Az elvileg kikényszeríti a SMART-ból, hogy nyilvánítsa végleg rossznak azokat a szektorokat.
-
flash-
veterán
válasz
InfiniteReality #3154 üzenetére
ja persze én most a smart adatoknál maradnék itt van egy sárka felkiáltójel:
197,Current Pending Sector Count,0,100,100,OK (Mindig rendben),000000000001,0,Engedélyezve
-
flash-
veterán
hoztak egy hdd-t hogy fagy tőle a rendszer de a hdsentinel felület teszten jól szerepelt...
milyen hibákat nézzek még esetleg amik okozhatnak valóban fagyást hddnél? -
hdsentinel
őstag
válasz
>Noname< #3151 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy felszínre került egy hiba. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy van-e még ilyen vagy kideríteni, hogy az állapot most már stabil-e.
Bővebben:
Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Nem kizárt, hogy a hiba megvolt korábban is, de mivel egy nem használt területet érintett (amit a fej nem írt/olvasott eddig) nem volt róla tudomás.
Ilyen esetet ír le pl. a Hard disk case: bad sectors cikk is (angol nyelven). -
>Noname<
tag
Hali ma vettem észre hogy a sentinel azt mutatja a vinyóm 100/98-as 1hibás szektor található. Ez azt jelenti romlik a vinyóm vagy ez fog még rosszab is lenni és minnél hamarabb szerezzek be egy újat?
-
hdsentinel
őstag
válasz
dethroner #3148 üzenetére
A nem regisztrált (azaz a most futó) Pro verzió = az ingyenes verzióval.
Ez használható az állapot-felmérésre, ellenőrzésre, alap funkciókra (akár 30 nap után is), de ha ennél többet (pl. tesztek, mentés, riasztások, felügyelet) szeretnél, illetve fontos, hogy az adatok biztonságban legyenek és mindezt szeretnéd egyszer egy örökös használatot biztosító, valamennyi újabb verzió használatát is lehetővé tévő személyes, VIP licensz-szel biztosítani, akkor érdemes megfontolni ennek megvásárlását.
Ezzel támogatnád a további fejlesztést, ami végülis Neked ad garanciát arra, hogy a későbbi verziók is jól fognak működni a később megjelenő hardverekkel, eszközökkel, melyek lehet, hogy 1-2-5-10 év múlva jelennek meg és vásárolod meg őket. -
dethroner
veterán
válasz
hdsentinel #3135 üzenetére
Szia!
És igen, ezzel a verzióval felismeri a windows. Köszönöm a segítséget, küldtem én is riportot. Ám egy kérdést engedj meg. Amit linkeltél az pro verzió. Akkor ez most 30 nap után használhatatlan lesz és át kell térjek az ingyenes verzióra?
köszi mégegyszer -
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel #3146 üzenetére
és mindenki örül az új vernek, és ha jó az idő, a srácok lemennek a térre
-
StSanya
senior tag
válasz
hdsentinel #3144 üzenetére
Köszi!
Riport is ment természetesen.
-
StSanya
senior tag
válasz
hdsentinel #3135 üzenetére
Standard-ból nincs véletlenül beta4-es? Arra van licencem...
-
Ment egy riport innen is!
-
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel #3140 üzenetére
Nincsmit. Ez is jól müködik
-
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel #3138 üzenetére
küldtem riportot bár van benne egy helyesírási hiba, de nézd el nekem
-
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel #3136 üzenetére
Én már le is töltöttem
-
hdsentinel
őstag
válasz
Mexildos #3129 üzenetére
RAID funkció esetén speciális módszerek szükségesek ahhoz, hogy a tömböt alkotó merevlemezeket elérjük, azok állapotát kiolvassuk.
Ezt nem mindegyik RAID vezérlő támogatja.A Promise-al évekig volt szívás, a hivatalos megkeresésekre is csak annyi volt a válasz, hogy a FastTrak vezérlők már nem támogatottak - így nem derült ki, hogy van-e egyáltalán remény bármilyen állapot meghatározására.
3 éves kutatás után sikerült megvizsgálni a helyzetet alaposan, így kiderült, hogy a FastTrak vezérlőkből valóban hiányzik az ehhez szükséges funkció. Némely FastTrak vezérlőnél a HDD-k típusa és általános állapota (jó vagy hibás) meghatározható, de ennyi a maximum. Promise-nál a SuperTrak vezérlőknél lehetséges csak a teljes állapot meghatározására.
A fentieket a legújabb Hard Disk Sentinel béták (pl. a pár perce belinkelt 4.30.4) tartalmazzák. Érdemes lenne ezt megnézni és a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így ellenőrizhető, hogy jelen vezérlővel pontosan milyen szintű információ kapható és esetleg van-e remény ennél többre, pontosabbra.
-
hdsentinel
őstag
válasz
dethroner #3128 üzenetére
Szia !
Kérlek próbáld ki ezt a verziót:
Valószínű ezzel már nem lesz gond HAMA pendrive ügyében (HAMA kártyaolvasókkal találkoztunk eddig, azokkal nem volt probléma, bízom benne, hogy a pendrive is jobban megy). Kérlek használd a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót ezzel is, ha esetleg mégsem tökéletes valami, segíthet!
-
Mexildos
aktív tag
Még egyszer én! Elnézést, közben láttam a weblapotokon, hogy ez a vezérlőkártya nem ad információt a lemezekről. Ezek szerint ez nem valószínű, hogy változni fog? Hogy változzon mire lenne szükség?
-
Mexildos
aktív tag
Ohh most vettem csak észre, hogy a HD Sentinel munkatársai is a fórumon vannak. Kérlek a kettővel feljebb lévő problémában segítsetek.
-
Mexildos
aktív tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni, hogyha a HDD-k egy külső vezérlőn vannak. Nem alaplapin. Ezért a HDD-k állapotát nem tudom lekérdezni. Viszont az egyik HDD ma gép indításkor furán viselkedett. Érezhető volt, hogy motorlassulás volt majd újra felpörgés.
Szeretném megtudni, hogy hogyan lehet betölteni a HD Sentinelbe azt az illesztőprogramot ami után ezt felismeri? Régen olvastam hogy van erre lehetőség.
A HD Sentinel ezt írja, hogy egy ilyen vezérlőkártyáról van szó:
Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,8
Interfész,ATA
Lemez vezérlő,Promise FastTrak TX4310 Controller (RAID)
Lemez pozíció,"Bus Number 0, Target Id 0, LUN 0"
Lemez modelszám,Promise 1+0 JBOD
Lemez revízió,1.10Kérlek segítsetek!
-
dethroner
veterán
válasz
hdsentinel #3127 üzenetére
Szia!
Igen, a Kingmax jól működik, sőt, eddig bármilyen usb eszköz járt nálam hibátlanul működött, kivéve ezt a HAMA-t. Ha jól értem akkor a következő (ha még a béta-val nem is teljesen) végleges verzió már tökéletesen fog működni a programmal? -
hdsentinel
őstag
válasz
dethroner #3125 üzenetére
Köszönöm a riportot, igen, itt valószínű tényleg ilyen kompatibilitási problémáról van szó. Némely USB eszköz nem igazán szereti, ha a program valamilyen állapot-adatot le szeretne kérni róluk.
Hasonlóval 1-2 nagyon régi kártyaolvasó esetén találkoztunk, de természetesen a riport segítségével el fog készülni a javítás, a következő béta változat (hamarosan várható) már jobban együttműködik ezzel a HAMA pendrive-al is (ahogy látom, a másik Kingmax pendrive-al valóban nincs gond).
-
dethroner
veterán
válasz
hdsentinel #3123 üzenetére
Riport elküldve.
-
dethroner
veterán
válasz
joccadoki #3124 üzenetére
Márpedig valamiért ez a program akad össze. Ha visszaolvasod az írásaim, akkor láthatod hogy másik pendrive minden további nélkül működik, csak ez nem. Ha kikapcsolom az usb meghajtók felismerését, vagy kilépek a sentinel-ből akkor ez is látszik a windows-ban. Ha csatlakoztatom ahogy írtad, látszik az eszközkezelőben akkor is ha megy a sentinel és azt írja hogy illesztő telepítve és az eszköz jól működik, de az intézőben nem jelenik meg. Az összes HUB-nál 500 milliamper volt jelölve, de kikapcsoltam az energiamegtakarítós opciót. Újraindítottam, de akkor se jó. Megoldás csak az ha vagy a program nem fut, vagy le van tiltva az usb figyelés. Ha minden megy a programban, képes le is fagyni ha rádugom a pendrive-ot. Itt egy kép hogy mi látszik ha az usb figyelést kikapcsolom.
-
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel #3123 üzenetére
Nem hinném, hogy egy ellenőrző program tiltsa le egy drive működését!
Más a gond! Emlékeim szerint nekem is volt hasonló gondom usb-vel, de még akkor nem használtam ezt a jó programot. Próbáld a következőt: első lépésként menj be az eszközkezelőbe, majd nézd meg, mit csinál ha rádugod az usb-t, jelez-e új hardvert. Ha jelez, és utánna eltűnik, akkor a win letiltja a drive-ot energiatakarékosság miatt. akkor keresd meg az "USB eszközök" rész, nyisd ki, majd menj be az usb gyökérhubokba. Nézd meg a fogyasztást a hubon. portonként 500milliampernek kell lenni. Szóval ha többet fogyaszt letiltja. Ezt megelőzzük húzd le a drive-ot, magjd rálépsz az energiagazdálkodás fülre, és ott van egy olyan pipa, hogy "A gép kikapcsolhatja ezt az eszközt, hogy energiát takarítson meg" na ezt kikapcsolod. Ezt minden HUB-bal meg kell tenni. Na most arra nem emlékszem hogy újraindítottam e a gépet (amúgy nem árt mert egyuttal megnézhetnéd a BIOS-ban hogy be van e kapcsolva az usb2 [ha van ilyen] ) és ha utánna sem működik akkor nem tudom hol a hiba, de bisztos nem a sentinel a felelőse, inkább a drive -
hdsentinel
őstag
válasz
dethroner #3122 üzenetére
Érdekes, nem volt probléma eddig ilyen pendrive-al (sem), jó lenne látni mi a helyzet.
Igen, úgy kellene, hogy legyen bedugva. A legjobb lenne abban a helyzetben, amit korábban írtál (a program működik, a pendrive látszik, de nem érhető el). Ha máshogy nem megy, akkor a letiltott USB felismeréssel (de úgy, hogy csaltakoztatva van) ahogy írtad, hogy próbáltad. -
dethroner
veterán
válasz
hdsentinel #3119 üzenetére
A 4.3-as is ugyanazt csinálja. A régi pendrive működik, de az új nem. Sőt, úgy telepítettem hogy bedugva hagytam a pendrive-ot, és a telepítés után elindulni sem volt hajlandó, amíg le nem húztam az usb-t.
Tesztriport küldése során be legyen dugva a pendrive? -
dethroner
veterán
válasz
hdsentinel #3119 üzenetére
A 4.1 van most fent, akkor kipróbálom az újat. Köszi a tippet.
-
hdsentinel
őstag
válasz
dodopek #3118 üzenetére
Szia !
Olvasd el a Súgó ide vágó részét: Mellékletek -> Működési idő, hátralévő élettartam.
Ez részletesen leírja, hogy miről van szó: a BECSÜLT hátralévő élettartam az aktuális kondíció és az eddigi működési idő alapján kerül meghatározásra. Ha nincs más gond (vagy csak egy apróság, ami miatt éppen nem 100% a kondíció, de stabil - és ez a lényeg), akkor a merevlemez tervezett élettartama a döntő, ami a becsült hátralévő élettartamot meghatározza.
A kulcsszó, a "BECSÜLT". Természetesen ez nem jelenti, hogy napra pontosan akkor megszűnik működni, csak egy jelzés, hogy mikor érdemes esetleg cserét fontolni - ha az adatok fontossága megköveteli.Nem fog 0-ra csökkenni (hacsak nem lesz további probléma), a számláló meg fog állni jóval korábban.
Lehetne 20-30 évet (vagy még többet...) is kiírni, mint ahogy más programok teszik, de mivel ez nem igazán reális, nem hiszem, hogy megnyugtató(bb) lenne, mint a valós állapot és használat alapján történő értékelés és kijelzés.
Kétség esetén a program számos tesztet biztosít az állapot ellenőrzésére, az esetleges problémák feltárására, stabilizálására, ahogy látható pl. itt: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
-
hdsentinel
őstag
válasz
dethroner #3117 üzenetére
Szia !
Használd a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót a Hard Disk Sentinel-ben (lehetőség szerint a legújabb 4.30-as verzióval, ha esetleg régebbit használnál, ami a program honlapjáról letölthető).
Így megvizsgálható, mi lehet a gond és gyorsan javítható, ha tényleg kompatibilitási problémáról van szó. -
dodopek
addikt
Sziasztok!
Adott egy Samsung HD322HJ merevlemez 97%os kondícióval (évek óta ennyi). A több mint ezer nap kiírás pár napja (nem tudom pontosan mikor) elkezdett visszafelé számolni. Kezdjek aggódni? Mennyire kell számítanom arra, hogy elszáll a cucc? Van valami olyan teszt, amivel pontosabb képet kaphatok, hogy mennyire halódik?
Köszi! -
dethroner
veterán
válasz
joccadoki #3116 üzenetére
Milyen titkosításra gondolsz? Igen, usb2 portba, de nemcsak az asztali gép, egy lenovo laptop is ugyanezt csinálja vele. De ha kikapcsolom a már említett opciót, akkor működik. Ha nincs kikapcsolva akkor az eszközök és nyomtatók oldalon látszik és azt jelzi hogy minden rendben, működik az eszköz, de az intéző nem látja, a hd sentinel miatt.
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Vettem egy ilyen pendrive-ot. Amit a win nem lát, csak akkor, ha a hd sentinelben kikapcsolom az usb és scsi meghajtók felismerését. Miért van ez? Fura, mert van egy 2GB-os kingmax pendive is, amit viszont ezen opció kikapcsolása nélkül is évek óta tudok használni. Mi a turpisság? -
Packersbay
tag
válasz
hdsentinel #3113 üzenetére
Szia!
Amit a FAQ-ban irtok mármint a lemez felület újrainicializálását azt már megtettem,viszont nem futott végig mert 90% körül leállt és fél nap alatt se ment tovább. Ekkor leállítottam és elvégeztem az összes tesztet ami hibát nem talált és a kondíció is 100%-os volt. Utána 3-4 napig semmi baj nem volt,csak mint írtam egy filmnél megfagyott minden és a win7-et újraindítva 52%-os kondíció fogadott. Tápellátás,kábel hiba nem valószínű mert egy kölcsönben lévő lemez mindennap tesztelve hibátlanul ment 3 hétig. Jövőhéten megpróbálom cserét kérni,bár nem tudom,hogy a samsung lemezek cseréjét hogy intézik,mivel ők már nem gyártanak winchestert.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Packersbay #3112 üzenetére
Szia !
Ez ahhoz kevés. Ahogy a program súgója írja a hardver tesztekről (rövid / részletes önteszt): (Súgó -> Merevlemez tesztek -> Általános információk):
Bizonyos esetekben azonban ezek a tesztek nem érhetőek el, nem támogatottak vagy viszonylag alacsony számú hiba esetén is hamar leállnak hibát jelezve. További probléma, hogy részletes információt nem kapunk az eredményről, azaz mely terület(ek) épsége került veszélybe. Ilyenkor megfelelő szoftveres teszt használata javasolt.
Azaz ilyenkor érdemes a többi, alapos tesztet végrehajtani, hogy az esetleges további problémákat felderítse és az esetleges hibákat stabilizálja a program. Bővebben: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Alaphelyzetben cserét csak akkor lehetne kérni, ha a hibák száma eléri a gyártó által szabott hiba-határt (mikor a kondíció 0%-ra csökken). Manapság azonban már ennél korábban is cserélnek a gyártók / forgalmazók.
De ha a környezettel van gond (pl. tápellátás, kábelek) amik gyenge szektorokat okoznak, akkor az igazából nem a merevlemez problémája, így az állapot javítása (esetleg a HDD cseréje) után is ismét előjöhetnek gondok. -
joccadoki
senior tag
válasz
Packersbay #3110 üzenetére
hát igen! csinálj vele egy öntesztet, majd töröld le a particiót és egy írás olvasás tesztet hajts végre. Így megmutatja a megfelelő értéket. Vigyázz ments le róla mindent! és másodlagoson legyen ne arról bootolj
ha így is 50%os azonnal csere mert akkor belassítja a gépet! -
Packersbay
tag
Sziasztok!
Adott egy egy Samsung HM500JI típusú 500GB-os laptop winchester. Aminek a kondíciója 98%-on állt mielőtt tönkrement a laptopban a videokártya. Ezután 2 hónapot állt a szekrényben mielőtt el tudtam vinni itt egy szakihoz aki megcsinálta a vidi kártyát. Otthon kapcsolom be és nagyon lassan akar betölteni a windows. Kiszedtem beraktam 1 külső házba és hozzádugtam az asztali géphez. Ott a kondíció már csak 55%-os volt és jó pár gyenge szektort volt található a lemezen. Ezután lementettem mindent róla és elindítottam a lemez felület újrainicializálását ez szépen is haladt egészen ha jól emlékszem 90,84%ig ahol megállt és hiába vártam fél napot nem történt semmi,nem haladt tovább így leállítottam. Ezután beraktam a laptopba föltelepítettem rá a win 7-et,particionáltam és megnéztem ezután a kondíciót ami 100%-ot jelzett. Itt még örültem. Viszont rá kb 1 hétre nézek 1 filmet és megakad a lejátszás megfagy a windows is,csak bekapcs gombbal tudtam újraindítani. Újraindítás után viszont 52%-ra csökkent a kondíció és 84 gyenge szektort jelez. Az lenne a kérdésem,hogy e miatt lehetséges lenne már a lemez cseréje?? vagy ha nem akkor mit tehetnék??
-
joccadoki
senior tag
válasz
PhoenixK #3103 üzenetére
a probléma nem ott van hogy az m-tech táp milyen minőségű mivel az 600 wattos. van egy olyan problémája a ennek a névtelen f+snak. Mégpedig az hogy a csatlakozól olyan gyengék hogy nem mindíg érintkeznek. ezért érdemes volna megmozgatni a winyónál a kábelt mert lehetségesnek tartom nem mindig érintkezik.( sajnos(?) tapasztalatból beszélek mert volt 1- 2 ilyen tápom. és testvére is a q-tec) (Ja és mégvalami: sok gépet összeraktam, és a sok állatja mindig az olcsóbb kategóriát válassza, hát ezt rakom bele, és kevesebb a meghibásodása mint a chieftechnek (Én azt használom miondig)
-
mouzrr
őstag
válasz
hdsentinel #3107 üzenetére
Köszönöm segítséget, már gariban van tesztelésen.
-
hdsentinel
őstag
Igen, ez sajnos várható volt, mivel a HDD sajnos hibát jelez ... Ezt jelzi a Hard Disk Sentinel is a 0% kondícióval és a szöveges értékelésben is.
Amíg megy - nincs gond, semmi lassulás, stb... de valószínű egyszer nem fog többet elindulni.
Mindenképpen érdemes garanciális cserét kérni. -
mouzrr
őstag
válasz
hdsentinel #3105 üzenetére
Megpróbáltam egy másik számítógépben is, ugyan ezt "csinálta".
De, kapok egy figyelmeztetést valami S.M.A.R.T. dologtól, azt írja hogy mentsem a szükséges adatokat és cseréljem a HDD-t. Majd ezután csak akkor megy tovább a gép, ha megnyomtam az F1 billentyűt. -
hdsentinel
őstag
A leírtak alapján a HDD nagyon nehezen indul, ez váltja ki az alacsony kondíciót és a jelzett hibát, így nem kizárt, hogy egyszer el sem fog indulni. A táp is lehet a háttérben, de valószínű cserére lesz szükség, Win7 pl. valószínű nem telepedne fel ilyen állapotú HDD-re. A gép indulásakor a BIOS nem figyelmeztet, hogy valami gond van?
Esetleg használd a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót a Hard Disk Sentinel-ben.
Így ellenőrizhető, hogy milyen az állapot és valóban melyik illesztőprogram lehet szükséges, bár az alaplap leírását tekintve a javasolt illesztőprogram-csomagoknak elvileg jónak kellene lenniük. -
Két dologra tudok gondolni hirtelen:
- táp: m-tech 600 w
Ez egy cserét megérne kapásból. A fenti hibát simán okozhatja egy gyenge minőségű tápegység - és ez nem a megbízható kategória!
Melyik tápegységet vegyem? /Mielőtt kérdezel, olvasd el az első hsz.-t!/ (kiemelt téma)
Nem ajánlott, veszélyes tápok, pár példa:
...
M-Tech- a másik a driver:
Az Intel ICH9/ICH9R támogatva van, a driver-zóna oldalról a következő kell neked:
Intel ICH8/ICH9/ICH10/Z68 RAID mód
Ha problémákat okoz, akkor esetleg ez: Intel ICH7/ICH8/ICH9/ICH10/3400 RAID mód -
mouzrr
őstag
Sziasztok nagy gondom lenne:
Meghibásodás várható - Attribútum: 10 Spin Retry Count, Felpörgési újrapróbálkozások száma. Motor, csapágy vagy tápegység problémára utalhat.
A lemez felpörgése során előfordultak problémák 16 alkalommal. Ezt okozhatja merevlemez probléma vagy nagy terhelés (gyenge tápegység).Pár napos a winyó, egy másikat cseréltem erre, mert az folyamatosan lefagyott torrentezés közben. Mi lehet a gond?
alaplap: asus p5kc
táp: m-tech 600 w
vga: 6770 hd sapphire
proci: intel core2quad q6600
hdd: toshiba DT01ACA05019 indulás van rajta idáig..
Azt tanácsolták hogy " itt kellene kutakodnod! És utána driver zóna oldalán megkeresned az illesztőt. A merevlemez vezérlő típusát, a Sentinel kiírja a programon belül az információk fül alatt."
De nem tudok rájönni hogy mi a verézlő típusom, hisz a sentinel azt írja hogy " Lemez vezérlő,Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő (ATA)"
hdd-m: toshiba dt01ACA050.
Pár napja vettem, átlag 30-32 fok volt, már 38 fok és a kondíció 0 %. Tápom: m-tech 600 w. Állítólag ha lecserélném minden helyre jönne, de gariztatni is kéne, igaz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Több darab 512GB m.2 NVMe (Samsung, WD, Kingston, Micron)
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- Western Digital Purple 4TB HA520 - WD43PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Dobozos, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest