- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
válasz
Keeperv85 #425 üzenetére
"Mint feljebb írtam a 2009-es WLM még nem volt elcseszve, de Linux alá nem lehet behúzni...."
az msn mindig is a legalja volt az összes im cucc között konkrétan nem csak a program (nem csak 2009-től, jóval korábban már egy fos volt, habár egyre fosabb), hanem a protokoll is egy rakás gőzölgő. Most is az. Az egyetlen előnye, hogy elterjedt mert benne volt a winben (tudom hogy csak valami méggagyibb messenger volt benne, de azt látva az emberek az msn-re találtak rá és használták).
Szerencsére van már agyontámogatott alternatíva: fácsebúk fácsebúk függőknel, jabber aka xmpp alias gtalk.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Keeperv85 #427 üzenetére
Csak kellő erővel kell őket meggyőzni...
Cégnél is mindenki pampogott, hogy msn az kell. Aha... GPO-ból tiltás oszt jóvan.
Micsoda felfordulás volt...
Aztán mindenkinek megmondtam, hogy szívesen engedélyezem újra, amint a vezetőség is azt mondja, hogy ez kell a munkához. Rögtön nem volt akkora arcuk...De nemsokára ugyanígy járnak majd az összes többivel, a Facebook-kal kezdve...
-
attila9988
őstag
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
Keeperv85 #342 üzenetére
Mondjuk az, aki nem tudja buildelni... se a build toolchaint, se a binárist nem kell közzétenni, "csak" a kódot.
A kólának hiába kapod meg a vegyi összetételét, elég macera kikeverni.Nem a programért kell pénzt kérni, a supportért. A telepítésért, a karbantartásért, a támogatásért - tudom, hogy tündérmesének tűnik, de csak azért, mert szokatlan, holott működőképes.
A gyógyszeres példára visszatértve: az, hogy közös a tudás, nem jelenti, hogy a gyártás is megegyezik; ott már lehet verseny, előállításban, takarékosságban, sebességben.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #314 üzenetére
"Pl. a GPL alatt futó kernel forrásomat, amire igen is szükségem lenne!": akkor írj a kernel karbantartónak, hogy tegye meg a jogi lépéseket.
"de arra nem érveltél, hogy miért lenne az baj, ha behoznák a szabad szoftverbe a zárt források támogatását is.": ilyen tévedéssell kapcsolatban mit is kellene érvelnem? miért lenne baj (jövő idő, feltételes mód), ha megtennének valamit, amit régen megtettek? (múlt idő, kijelentő mód). Mondd már meg, minek érveljek valami eljövetelét kívánva, ami évtizedek óta megvan? Még a kernel is támogat zárt forrású dolgokat, elég csak az eszközmeghajtókra gondolni, de a grafikus driverek között is sok zárt van. Nem beszéltünk még arról, hogy például ott van az adatbázis kezelők közül az oracle, a db2, a vállalati rendszerek közül többek között az sap, azok is mind zártak, futnak linuxon.
Mondd már meg, mit szeretnél még?
Az, hogy egyesek időnként sértik a gpl-t, semmit nem von le a gpl tulajdonságaiból. Az ugyanolyan marad mindenki számára a saját habitusa szerint.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #307 üzenetére
tényleg nem hiszem én sem, mert ezek tények, nem hiedelemre alapozott fud, mint amit te nyomsz itt. hogy ki perli be? a válasz triviális, nyilván neked is sikerülne rájönni, ha trollkodás helyett gondolkodnál: akinek a gpl-ét megsértették. továbbra is azt tudom mondani, gugli a barátod, nézz szét a neten.
az, hogy te mondtál egy példát, amikor még nem kényszerítették ki a gyártóból a gpl-es forrást, nem jelent semmit azon a téren, hogy sok más esetben meg már igen.
-
eternam
tag
válasz
Keeperv85 #290 üzenetére
Hogy valaki sajátjaként zárt kódban újra eladja...?
A nyílt kódot nem lehet továbbfejlesztve bezárni, nem teszi lehetővé a GPL licensz.
Vannak dolgok aminek jobb ha zárt és igen: a játékok szerintem ide tartoznak.
Ebben igazad is van, meg nem is. Carmack bácsi épp most tette nyílttá a az id tech 4 motort és gőzerővel készülnek vele a fejlesztések linuxra is, meg windowsra is.
-
attila9988
őstag
válasz
Keeperv85 #271 üzenetére
Nézd meg bármelyik Androidos topicot. Mást sem csinál a legtöbb egységsugaru user, mint custom kernel után szimatol.
Ezt viszont én sem értem. Egy telefont megveszel, majd használod. Ha van rajta egy rendszer ami működik, akkor mégis mi a fenének kellene azt felcserélni valami bizonytalan eredetűvel? Minek? Akiknek ez hobbi, és élvezik, azokat értem. De akik csak úgy az "újabb jobb" elképzelés mentén teszik, azokat nem értem.
Én linux alatt sem cserélgetem a kernelt, ha nem muszáj. Fent van a debian, ha az adott gép minden hardware -e normálisan megy, akkor nem kell kernel csere. Miért kéne? A biztonsági hibákra a patch -eket úgyis visszaportolják, és lejön a következő frissítésnél.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
Szerintem nincs gond a két modellel, elvannak egymással, és egész tűrhető mértékű szabályzórendszert alkotnak. A teljes forrás-zártság világában nagyon könnyen monopóliumok tucatjai alakulnának ki, a teljes nyíltságra meg nem lehet normális üzleti modellt építeni, illetve csak a supportra.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
aki ilyeneket irogat, hogy megélni akar a kódjából valaki, az arra nem gondol, hogy mennyi kódot kap a szabad szoftveresektől ingyen?
a szabad szoftver nem csak arról szól, hogy te add ki a kódodat, hanem arról is, hogy más is kiadta, ami neked előny. És ezért, mert más kódját felhasználtad, visszaadsz valamit a közösbe a sajátodból.
brutálisan egy oldalról nézitek az egészet.
-
Zéééééééé
csendes tag
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
A szabad szoftver nem arrol szol, hogy te megirod a kodot es a tobbiek elkapkodjak. Siman kaphatsz erte penzt is, el lehet menni dolgozni egy alapitvanyhoz, ami szabad szoftvert partol/keszit. Ezzel szemben a vasarolt szoftvernek az a sorsa, hogy lopjak. Mindenki, mindenhol, csak eppen valtozo mertekben.
A szabad oprendszereket nem feltetlenul szabadidejukben unatkozo zseni koderek hegesztik, hanem foallasban akar, kemeny fizetesert. Nem programot arulnak a koderek, hanem idejukert amit a kod megirasan toltenek el, azert kapnak penzt.
Open source meg egy ujabb keletu trukk. Nem az open source-t kell szeretni, hanem a FREE SOFTWARE-t. Amit tokkal-vonoval kapsz es nem fizetsz erte semmit. Tokkal-vonoval ne ertsd alatta hogy kapsz egy faszit is melleje aki alig varja, hogy ha baj van (baj tortent, bajt csinalt a juzer vagy maga a program hibadzott) kijavithassa - ez mar mas kategoria. Tokkal vonoval: forraskod, es minden jog, kiveve azok amik a kodot korlatozzak.De bele kellene egy kicsit olvasni a GPL-be (akar tobb verziojaba), meg ugy altalaban abba amit Stallman mond. Az van, hogy ertelmezni is kell, nem csak elmenni valahova es meghallgatni egy foszert aki a szinpadon sztarol es bejelent meg egy vilagrengeto penztarca urito trukkot. Gondolom az utobbibol van par pelda keznel. Ezzel szembet - egyertelmu - ha jon egy faszi akinek az osszes vagyona egy szatyor sor es azt mondja, hogy baromsag az egesz es lehet maskepp is - es ezert tesz is, bizonyit is rendesen, de ugy, hogy a sokcsillio dolcsis corporate csak szivja a fogat es bergyilkosokban gondolkozik - na igen, ezt lehet fikazni es gunyolni hogy naiv.
Lehet, hogy naiv a tag, de o az a kategoria, aki kiall egy szinpadra es leszerel ervekkel egy egesz acsarkodo termet, nem pedig eladasi tervekkel es ficsorokkel jon amiket meg kell vasarolni. Annyira naiv.
Egyebkent meg beerware!
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #264 üzenetére
Ennek egy része csak ugratás... Nálunk a cégnél van aki otthon OS X-et használ, van aki linuxot, és van pár megszállott gamer+windows user. Persze hogyha bármi van, rutinból beszólunk
de ezeket egyikünk sem veszi véresen komolyan szerencsére. Nem is szabad, ezek már olyan dolgok, mint a pesti vs vidéki, inkább ugratás, mint valós ellentét.
Az utolsó bekezdéssel egyetértek, nagyon erőltetik a tabletes GUI-t, de ami "taccsszkrínen" jó az nem biztos, h monitoron is az... majd idővel kiderül.
-
Nerd
aktív tag
válasz
Keeperv85 #264 üzenetére
Ha bukas lesz (tenyleg az lesz, mert amit ennyire ruhell mindenki mielott hasznalta volna, az mar megbukott) a desktopot visszacsinalja az MS majd a windows 9-ben. Tableten, telefonon azert nem olyan sz@r... a PC-n az... De egyebkent Visual studional is vicc kategoria a metro felulet, az uj windows szerverrol ne is beszeljunk, terminalhoz szokott rendszergazdak sorra fognak kiugralni a 10-rol...
Inkabb az all az egesz mogott, hogy linuxos konzolt, tabletet, akarmit akarnak csinalni...
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #259 üzenetére
Nem olvastam minden hsz-t, de nem hinném, hogy bárki bármelyik OS-t hibátlannak merné nevezni... ha így tesz, akkor nem használja eleget
Azért nálam még a sok év alatt durva kernel hiba nem nagyon volt, amikor volt azt is inkább vmi telepített ilyen-olyan progi okazta. A custom vagy testing kernelekkel más a helyzet, azzal nekem is voltak gondok még Ubuntun, de hát az benne van. Fedorával nincs ilyen gond -mondjuk csak a stabil van engedélyezve.
-
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #254 üzenetére
"700MB rendszer, 3GB javítás" ennyire nem kellene egyszerűsíteni. Ha már fikázod, ismerned kellene annyira, hogy itt nem patchek jönnek, hanem a csomagokat cserélik _folyamatosan_ tehát nem hibajavítások jönnek frissítésben, hanem komplett új verziók is a javítások mellett. A rolling disztróknál akár naponta is vannak frissítések, akkor az nem jó? Lehet, hogy új funkciót kap egy program, lehet, hogy csak csiszolnak a kinézetén, lehet, hogy egy hibát javítanak... de mindenre ráhúzni, hogy patch, azért elég nevetséges. Senki nem mondta hogy hibátlan, azt sem, hogy ezt kell használni.
Miért baj az, ha vki linuxot használ? Mitől kell annyira félni, hogy tele kell flémelni minden linuxos hírt?A linkelt kép nekem normális, így indul, h kiírja mit csinál. Kikapcsolható. Ha nem indult, arra is van magyarázat: az Ubuntus és Suse-val előtelepített gépeken kívül a legtöbbre gagyi disztrókat raknak fel, csak azért, h ráírhassák, hogy van rajta OS. Ez kb. olyan, mintha 3.1 windowsal előtelepített gépet vennél, és hazaérve, beindítva azt mondanád, hogy az összes Windows sz@r. Természetesen nem az.
A kernelek készítéséről is nagyon képben vagy. Nagyobb disztróknál azért nem pattanásos középiskolások hegesztik... aki meg custom kernelt készít vagy telepít az azért tudja mit csinál, ritka a "kernel feketekereskedelem" szerintem...
hogy mást ne mondjál? Köszi
-
Z_A_P
addikt
válasz
Keeperv85 #209 üzenetére
Nemreg irtam egy kisebb progit, a lelke egy eleg trukkos adat-optimalizacio.
A legolcsobb adhato osszegert raktam ki az sw-marketbe.
Namost hulyet kapnek ha barki megnezhetne ennek a forrassat, copy-paste, majd pl egy szebb GUI-t kore epitve elhappolna elolem a "dellat".
Nem a "vilag szebb jovojeert" dolgoztam rajta estenkent, hanem a "sajat szebb jovomert"
Az persze mas kerdes hogy a vilagot is jobba tettem igy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- BMW topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest